|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV
Cytat:
miała w sobote wpaść na forum ale widocznie nie miala dostepu do neta ale wątek czytam na temat "oklepanych" imion...niezła dyskusja z tego wyszła
|
|
#4082 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Do porodu dni liczymy o wyprawce wciąż myślimy-mamy listopadowo-grudniowe,cz.IV
Długo mnie nie było
![]() masa stron Kootek dobrze że wszystko idzie ku dobremu, ja nawet nei potrafię sobie wyobrazić tej tęsknoty pewnie większość z nas po urodzeniu dziecka zda sobei sprawę co przeżywałaś _paulinka2 zakupy rewelacyjne! co do rożka ja kupuję otulaczek i na początku mała będzie w nim spała Siostrą TŻ się nie przejmuje już mnie to trochę bawi i lubię jej dogryzać ![]() i widzę że ona też ma z tego satysfakcje dziś stwierdziłam że to zwykła zazdrość obym nie miała czegoś lepszego niż ona... bo jak wytłumaczyć że jak jej powiedziałam jakie koszule mam do szpitala to stwierdziła że przesadzam i żebym wzięła jakieś stare bo kto mnie po porodzie oglądać będzie no i nawet niektóre dziewczyny nago leżą gdyby mogła zabroniła by mi spakować torby |
|
|
|
#4083 |
|
Zakorzenienie
|
Czy wasze wszystkie dzieci sa poprawnie ułozone ???? Bo moje lezy w poprzek , mam nadzieje ze sie zechce ułozyc prawidłowo.
|
#4084 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bedziesz miała wystarczająco sporo rzeczy swoich i dziecka, więc 40 poszewek do ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4085 | |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy Was tez tak bola biodra w nocy
Przyznam sie nieskromnie ze tez dolaczam do grona 30tc ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4086 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziś zaczęłam 33 tydzień. Mam nadzieję, że jeszcze odwróci się główką na dół. Już tak leżał przez ostatnie 3 m-ce, ale coś mu się chyba pomierdoliło w tej małej główce, że wybrał inne ułożenie
|
|
|
|
|
#4087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co ci lekarz mówi ??? Bo moje tak lezy od miesiaca i dzis połozna mi powiedziała ze niby jest jeszcze czas i pewnie sie obróci a jak nie to w 36 tyg lekarz bedzie je próbował odwrócic nie wiem jak to wyglada ale az sie boje. Jesli to nic nie da to moze byc CC w 39 albo porod naturalny za pomoca np jakis urzadzen. czytałam ostatnio o tym kleszczowym i szczerze boje sie jak cholera bo 100 razy wolalabym chyva cc w takim wypadku.
|
|
#4088 |
|
Rozeznanie
|
Witam Konaninke
|
#4089 |
|
Rozeznanie
|
Ja w pierwszej ciąży tez tak tak miałam
złe ułozenie i dwa tygodnie przed porodem sie jednak obrócił. na to uzycie nażedzi lub przekręcanie na siłę w czasie porodu sie nie zgadzajcie dziewczyny,mam w rodzinie przypadek gdzie bardzo zle sie to skończyło nie bede pisac żeby nikogo tu nie straszyc ale ja w zyciu bym sie na takie cos nie zgodziła. |
|
|
|
#4090 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam CC w pierwszej ciąży, bo córka leżała główką do góry, a pupcią na dole. O tym, że źle leży wiedziałam od 28 tc i lekarz już wtedy kazał mi się nie nastawiać na cud, że się obróci, bo z każdym dniem dziecko jest większe i ma mniej miejsca na obrót. I rzeczywiście nie obróciła się. Nie miałam wyznaczonego CC. Miałam czekać do końca. Byłam już po terminie jak mi nagle wody chlusnęły. Myślałam, że nie zdążę dojechać do szpitala. Od razu zrobili mi CC. Drugie dziecko rodziłam SN, bo leżało prawidłowo. Teraz mały leżał główką na dół. Ale tydzień temu okazało się, że leży w poprzek, a to się kwalifikuje do CC. Ma jeszcze parę tygodni czasu. Jutro mam rano wizytę u gina i USG, więc może dowiem się więcej. Bardzo się boję kolejnej cesarki, wręcz panicznie się boję. A w obracanie mechaniczne nikt się nie bawi. Może to robić tylko wyspecjalizowana położna. Nieraz się uda obrócić dziecko. Ale samemu nie wolno robić takich rzeczy! Jeśli jutro znowu się potwierdzi, że mały leży w poprzek - a raczej sie potwierdzi, bo widze po brzuchu, że tak właśnie leży - to zaraz dzwonię do mojej położnej, bo obiecywała mi go obrócić przez masaż i akupunkturę. |
|
|
|
|
#4092 |
|
Zadomowienie
|
A ja sie boje SN
|
#4093 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja dopiero za tydzień idę na usg i będę wiedzieć ![]() Cytat:
Ja dużo dobrego czytałam o tych otulaczkach, ale one takie dosyć ee cienkie są ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4094 |
|
Raczkowanie
|
Czytam Was codziennie, ale jakos ciagle mi ktos albo cos przeszkadza, zeby napisac
Przede wszystkim na poczatku odromne gratulacje dla KOOTTEK- naszej pierwszej mamusi i malutkiego MICHASIADe- ja kupilam fajne welurowe, milutkie kocyki w Mobel Kraft, ale tez w cenie ok 30 EUR, a widzialam tez podobne w Baby One Markt. Jesli chodzi o narod niemiecki to podzielam Twoje zdanie, moze zyje sie tu latwiej, ale Niemcy mysla tylko o sobie i o tym, zeby tylko im bylo dobrze. Moj szef np ma 68 lat, a ja dzisiaj zaczynam 32 tyg, powiedzialam mu, ze chcialabym wreszcie sobie odpoczac i przestac pracowac, a on do mnie, ze jesli mam w domu siedziec i sie nudzic to moge przeciez do pracy przyjsc. A wogole te kobiety, ktore tylko w ciazy siedza i leza, to maja ciezki porod. Rozwalilo mnie to calkowicie na lopatki. Ale coz przeciez czlowiek sie nie sprzeciwi, bo jest od niego zalezny. Mam tez male pytanko do Ciebie i Weronisi- jaki prosze dla maluszkow macie? Bo ja nie moge nigdzie znalesc, a znajoma z pracy Niemka, powiedziala mi, ze ona ubranka dla swojego synka prala w zwyklym proszku i bylo ok. Ja jednak sie troche boje. Nie moglam tez nigdzie rozka znalesc, macie go? Gdzie go kupic? Dziekuje Wam za pomoc. |
|
|
|
#4095 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Podczytuje was prawie regularnie . Jeśli chodzi o materacyk ja kupuje piankowy. Mój syn tez taki miał i było wszystko oki. Rożki mam też bez usztywnienia. Maluszki lubią być otulone a to usztywnienie chyba pomaga w noszeniu. Jutro kończę pranie ciuszków dla malutkich. Jak będę prasować to wam powklejam kilka moich ulubionych. Bo teraz są pomemłane . Dzisiaj byłam na wizycie. Małe mają już po 650 gram . I mam 10 kg na + . Są ułożone naprzemiennie. Jedna siedzi na dupce a druga jej girki wącha. Za 3 tygodnie lekarz powiedział że porozmawiamy już o położeniu się do szpitala. Mojemu mężowi nie za bardzo się to podoba. Dodatkowo przyplątała mi się jakaś infekcja . Dostałam globulki i maść . I dodatkowo Terdyferon czyli żelazo bo na wynikach wyszła mi anemia. Przez najbliższe 3 tygodnie muszę wszystko do końca skompletować. Nie zostało tego dużo ale wolę już wszystko mieć poukładane i niech czeka. Co ja będę robić w tym szpitalu ?? Nie umiem leżeć bez czynnie . Mój brzusio po tabletkach nie twardnieje już tak często. Tylko jak daleko gdzieś idę to mnie ciągnie . Ale najlepiej wtedy się położyć i przychodzi. ja bardzo bym chciała aby mój mąż siedział ze mną w domu. Jemu to by wcale nie przeszkadzało. Jak mi się skończy macierzyński to on bierze tacierzyński. A i te 2 dodatkowe dni które przysługują na dziecko. |
|
|
|
#4096 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale magnez i odpoczynek pomogl. Po dluzszym chodzeniu tez tak mam. Dzis dodatkowo lapaly mnie kolki. Przez niewyspanie bolala mnie glowa i bylo mi caly dzien niedobrze. Polozylam sie, tz przyszedl do mnie do lozka wiadomo jak sie to skonczylo, a potem spalismy jak zabici. A teraz mi wstyd bo widze, ze wszystkie okna byly otwarte a sasiedzi caly dzien sa w ogrodkuZaraz bedzie grilowany losos, warzywka mieszane podsmazane i dziki ryz A jutro San Sebastian ![]() Nie straszcie mnie cesarka, przy poprzecznym polozeniu dziecka U mnie za kazdym razem tak lezy. Zreszta czuje Daniela po lewej i po prawej stronie jednoczesnie- po lewej ma glowke, po prawej wypina dupcie. Mam nadzieje, ze sie jeszcze odwroci,ma na to troche czasu.
|
|
|
|
|
#4097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Główkę wypina po prawej, a pupcię po lewej, pleckami styka się z moim żołądkiem, a nóżkami i rączkami smyra mnie na dole ![]() Jest mi strasznie ciężko siedzieć, bo czuję jak mnie gniecie w żoładek. W poprzedniej pozycji było moi wygodniej, chociaż żoładek tak nie cierpiał. Zaraz się muszę położyć, bo właśnie zjadłam 2 gołąbki, więc już żołądek mnie boli ![]() De28 zazdroszczę igraszek. Ja już zapomniałam jak to się robi. Chyba zarosnę. Od 15 tc celibat ![]() Brzuch też mi twardnieje, szczególnie gdy chodzę. Okropne uczucie. Wczoraj byliśmy w ZOO więc się sporo nachodziłam. Brzuch twardniał co chwilę. Na szczęście było dużo ławeczek, więc mogłam odpocząć. Wklejam zdjęcie z wczoraj. Moje brzuszysko jest już większe od brzucha mego małża
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-09-06 o 17:59 |
|
|
|
|
#4098 |
|
Raczkowanie
|
Kootek wspaniałe wieści
jesteś dzielną kobietą trzymamy cały czas za was kciuki ![]() Ja w sobote byłam jednak na kontroli w szpitalu po porannym przyplamieniu :? na szczęscie szyjka zamknięta i czysto więc musiał to być jednorazowy incydent. Mam dużo odpoczywać i się oszczędzać. Mała waży już 1223 g, czyli przez tydzień przybrała 140 g
|
#4099 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na szczescie nie wszyscy Niemcy tacy sa,moj tez Niemiec i gotuje, sprzata, oporzadza koty,robi zakupy na rynku o 6 rano, przed wyjsciem do pracy Co do pracowania w ciazy- tu prawie wszystkie pracuja do konca, jezeli ciaza nie jest zagrozona. W duzych firmach jest latwiej i bez problemu mozna isc na zwolnienie, w malej nie pracowalam.Ja za poleceniem Weronisi wypralam ciuszki w zwyklym plynie tyle ze sensitive. No i dalam troche mniejsza dawke. |
|
|
|
|
#4100 |
|
Wtajemniczenie
|
a moja mała AKTUALNIE ma nóżki w górze
ale ,ze jest akrobatka, to jeszcze się nie cieszę
|
#4101 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mam pepco zaraz przy domu to tez sie czesto nie moge powstrzymać, musze policzyc ile mam bodziaków na krotki i dlugi rekaw i w danym rozmiarze bo ostatnio chcialam kupic w pepco 3-pak bodziakow potem zobaczylam nowa dostawe w koszu za 4,99/szt i odlozylam wszystko zeby przeliczyc to co mam -musze sie opamietac![]() ![]() A co do kopania, to u Nas skonczyl sie 27tc a Tymek daje tak czadu ze czasem to boli, jak duzo chodze to mnie kopie jakby nerwowo wlasnie tymi swoimi malutkimi noziami czy raczkami i takie uczucie jakby drapał paluszkami po sciankach macicy -czytałam ze niektore kobiety maja takie odczucia i to mi to wlasnie przypomina ![]() Cytat:
ale samochodem to sie nie nachodze![]() Cytat:
|
|
#4102 |
|
Zadomowienie
|
Taki mam ucisk w biodrze ze nie moge nawet uleżec
Mam jeszcze pytanko do dziewczyn co miały USG w kolorku. Ja mam juterko i chcualabym wiedziec jak to bedzie dlugo trwalo? Tak jak normalne USG i tez taka glowicą robią po brzuszku i potem wydruk zdjecia?? |
|
|
|
#4103 |
|
Wtajemniczenie
|
Weronisia- u nas igraszki tez ostatnio rzadko byly, poprostu nie dalo sie jakas blokada z mojej strony i koniec
Ale od tygodnia jestesmy na urlopie i nadrabiam codziennie![]() PS:Kilka stron wczesniej zadalam ci pytanie
|
|
|
|
#4104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak pisze De28 - ja wszystko wyprałam w Persil Sensitive i wypłukałam w Lenor Sensitive. Daję normalne dawki, nigdy nic nie zmniejszam. Tak robiłam przy poprzednich dzieciach, więc i przy tym nie powinno zaszkodzić ![]() Kocyk mięciutki welurowy kupiłam w C&A za chyba 12 euro. A co do pracy w ciąży, to w Niemczech jest ochrona kobiety w ciąży na 6 tygodni przed porodem. Ja akurat nie pracuję, znaczy tylko troszkę i to nie codziennie i max. 2 godzinki Ale już nie umiem nawet tych 2 godzinek usiedzieć, więc niestety zrobiłam sobie wolne
|
|
|
|
|
#4105 | |
|
Rozeznanie
|
żeby jeszcze było o co.... ale o lepszy pokrowiec na butelki albo lepszą koszulę do szpitala? paranoja!!!
![]() Cytat:
w nocy po prostu będę ją jeszcze czymś okrywać |
|
|
|
|
#4106 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4107 |
|
Wtajemniczenie
|
Weronisia, wlasnie w c&a widzialam za 12 euro, sliczne i mieciutkie ale to tez poliester?Co jest na metce u ciebie?
|
|
|
|
#4108 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za 'nadrabianie codziennie' podziwiam Mój mąż się mnie boi, albo tak mu zbrzydłam... nie wiem. A mnie to strasznie bolało, a było to jakieś 3 m-ce temu i do dziś go nie namawiam. Chyba go zgwałcę dopiero jakieś 2 tygodnie przed terminem, co by młody szybciej zechciał wyjść ![]() ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
![]() Jest poliester A czemu tak się go boisz? Toć to tylko kocyk...---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
![]() De28 nie pomogę ci w tej kwestii, bo ja mam blisko polski sklep i kupuje u nich nasz polski twaróg, a nie Quark. Tak samo w polskim sklepie kupuję mąkę ziemniaczaną. Ziemniaki używam raczej Festkochende. Przeważnie na worku pisze do czego się nadają. A te Mehlig robię do normalnego obiadu, są bardzo suche i sypkie. A do pierogów lepiej jakby były kleiste. A ten Schichtkäse to jest po prostu twarożek zmielony, bardzo mokry. Ja kiedyś z takiego quarku robiłam sernik i wyszedł dobry, ale nie wyrósł tak pięknie jak z normalnego twarogu, bo jest za mokry. Więc w robienie pierogów się nie bawię. Gdy mam ochotę, to kupuję gotowe w polskim sklepie, albo w ruskim. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-09-06 o 18:21 |
|||
|
|
|
#4109 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jaka strona
Pytalam czy uzywasz Schichtkäse do pierogow ruskich i jakie ziemniaki dla slaskie?Mehlige?Slyszalam, ze sie dzieci pod tymi kocykami poca. Mnie tez bolalo podczas igraszek i wolalam sobie sama pomoc Ale jak widac wypoczynek i sloneczko pomogly Moj maz tez sie bal do mnie zblizyc jak ktoregos razu bardzo mnie zabolalo. Musialam wychodzic z inicjatywa bo inaczej by sie bal mnie dotknac.![]() EDIT. Festkochende mowisz.. hmm, a ja myslalam, ze te maczne. Moze dlatego masa byla za plynna. U mnie sklepy polskie sa dosyc daleko i nie oplaca mi sie tam zagladac. Probuje radzic sobie jakos inaczej. Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-09-06 o 18:22 |
|
|
|
#4110 |
|
Rozeznanie
|
Dziś pochodziłam trochę po lumpeksach
![]() i o to co kupiłam nowe skarpetki z primarka paczka 9zł bolerko srebno-szare 1zł czerwone spodnie nexa 5zł i śmieszne kapcie 8zł |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:14.

miała w sobote wpaść na forum ale widocznie nie miala dostepu do neta
ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm 

Wiem jedno-jak zrobimy tu juz ten remont,to babcia bedzie tu czasem przyjezdzac do swoich lekarzy i bedzie miala maly pokoj(my sie wlasnie przenosimy z malego do duzego,a w listopadzie mam nadzieje ona sie wyprowadzi na stale na wies),ale graciarni w tym domu nie dam zrobic,wszystko bede wywalac.To co prawda jej mieszkanie zapisane na jej corke,ale ja tu sprzatam,a moj tz oplaca rachunki,wiec tez mamy cos do powiedzenia

i to ile
Dziś zaczęłam 33 tydzień. Mam nadzieję, że jeszcze odwróci się główką na dół. Już tak leżał przez ostatnie 3 m-ce, ale coś mu się chyba pomierdoliło w tej małej główce, że wybrał inne ułożenie 

Ale magnez i odpoczynek pomogl. Po dluzszym chodzeniu tez tak mam. Dzis dodatkowo lapaly mnie kolki. Przez niewyspanie bolala mnie glowa i bylo mi caly dzien niedobrze. Polozylam sie, tz przyszedl do mnie do lozka
U mnie za kazdym razem tak lezy. Zreszta czuje Daniela po lewej i po prawej stronie jednoczesnie- po lewej ma glowke, po prawej wypina dupcie. Mam nadzieje, ze sie jeszcze odwroci,ma na to troche czasu.

Może poźniej ktoś zauważy...