|
|
#31 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Duży niemowlaczek
Cytat:
właśnie dlatego pytałam, czy dajesz mu wtedy, kiedy sygnalizuje ze jest głodny ![]() Myślę, że synek jest już na tyle duży, a ty na tyle doświadczoną mamą, ze rozpoznasz jego "prośbę" o jedzonko Trzymam kciuki za wprowadzenie nowego planu
|
|
|
#32 | |||
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21852138]Nesca - co 2 godziny? Moja córka je co 4 i w zupełności jej starcza. Owszem, są dni kiedy częściej się domaga posiłku, ale i mniej za jednym razem zjada.[/QUOTE]
tak nesca co dwie godziny to je noworodek ![]() a Twój chłopak powinien jeść co 4 godziny bez przekąsek. i nie zapobiegaj - niech sam sie dopomni ze jest głodny! przezcież jak chwile popłacze to nic mu sie nie stanie Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Już chyba wszyscy napisali najważniejsze - posiłków o dużo za dużo - biorąc pod uwagę, że malec śpi ok. 10-12h, na pozostałe 12 h masz 9 posiłków, więc wypada nawet nie co 2h posiłek, a żołądek kiedyś musi trawić i odpoczywać. Tak jak dziewczyny napisały - dietę się rozszerza, by zastąpić posiłek mleczny, a nie by zwiększyć ilość posiłków
U nas już od ok. 9-10 miesiąca 5 posiłków dziennie - w tym 2 mleczne. Początkowo była butla na dzieńdobry i dobranoc, a w ciągu dnia jakieś 2 śniadanie - kanapka, jajeczko, owoc, obiadek i podwieczorek. Mały głodny nie chodzi. Teraz nam się deczko zmieniło, ale to wynika z preferencji Norberta - rano jest śniadanie ok. 8 (jajecznica, kanapka, parówka), ok. 11-12 butla 210 samo mleko (na wyraźne życzenie ) i mały idzie spać, jak wsaje jemy obiadek - w 99% nasz obiad, podwieczorek - nie zawsze, ale jak chce to je jakąś mięsną "przekąskę" - np. kawał kiełbasy swojskiej albo np. kisiel (sama robię z soczku), no i na kolację butla 210 (też samo mleko). W międzyczasie mały dostaje jakś przekąskę np. paluszki, kilka żelków czasem ciastko jakieś, ale on już duży facet, więc i dieta bogatsza. Unikam jedynie czekolady, lizaków i różnych mega-kolorowych chemicznych słodyczy.Uważam, ze dziecko w wieku Twojego może spokojnie dostawać posiłek co 3-3,5h. Wielkością malucha się nie przejmuj - dzieci bywają różne, ważne są proporcje. Mój ma 19 miesięcy i ma ponad 90 cm i ok 14 kg i też ponoć spory jak na swój wiek i wychodzi poza siatki centylowe. Powodzenia! |
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
To ja tez dorzucę trochę od siebie.
Moją córeczkę w wieku ok 9 m-cy karmiłam tak: 6-7 rano - mleczko ok 180-210ml (podaję ilość wody) 9-10 - kaszka 150ml lub owsianka 13-14 - obiadek - mniej wiecej tyle co słoiczek 17 - owoc 19-19.30- mleko 240ml (wystarczało jej na calą noc) W ciagu dnia nie było żadnych słodyczy, chrupek czy paluszków. Jeśli już chciałam dać małej kawałek herbatnika (np. pół) to dawałam po obiedzie. Ponadto mała piła głównie wodę, czasami soczek lub herbatkę, ale zawsze rozcieńczone (1łyżeczka herbatki na 300ml wody, 1/3soku reszta woda). Dzięki temu do tej pory młoda pija głównie wodę, słodycze jej nie interesują, a jak juz je to tylko trochę i w zupełności jej wystarcza. Zapomniałam dodać,że moja córcia urodziła sie duża 59cm i 4400gr. W wieku 10 mcy ważyła 10kg. Teraz ma 20 mcy i waży 13kg. Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2010-09-06 o 10:25 |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Nesca, duży ten Twój synio, to fakt. Mój mając rok mierzył 75 cm i ważył 9,5 kg. Ale faktycznie, jak ograniczysz trochę kaszki i ilość posiłków to powienien trochę przystopować. I może będzie z niego po prostu kawał chłopa
![]() Szajajaba, bez obrazy ale Twoja córka to jeszcze maluszek więc i jada nieco inaczej niż 9-miesięczniak... |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
mój Kuba jak miał 8 miesięcy miał 82 cm i ważył 12,2 kg....lekarka nigdy nic nie mówiła o jego wadze gdyż po 1 był na piersi a po drugie był też "długi". w wieku 10 m-cy zaczął chodzić i od tej pory waga znacznie się zatrzymała....ponieważ teraz ma 18 miesięcy i waży 13,5 kg wzrostu ok.90 cm więc nie masz się co martwić
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Za to to, co napisałam, akurat głupie i wyssane z palca nie jest. Co z tego, że mnie to dopiero czeka? Czyli co, lekarz nie ma prawa nic powiedzieć matce dziecka o diecie, bo np. usłyszy: bez urazy, ale pani nie ma dziecka?
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Twój maluch waży może dość dużo, ale zależy też wszystko od tego jak duży się urodził, no i jak dużych ma rodziców
![]() ![]() Mój maluszek był strasznym żarłoczkiem , ale urodził się maluteńki (2380g i 50cm) więc musiał sobie nadgonić a gdy miał 9 miesięcy to ważył jakieś 9,5 kg i mierzył 79cm więc jak na jego wagę urodzeniową to uważam, że mu się dość urosło przybierał dośc szybko na wadze i czasem różnice jego wagi z miesiąca na miesiąc były naprawdę spore, jednak wszystko się wyrównało kiedy zaczął chodzić (10 miesięcy)... ale spokojnie każde dziecko ma swój indywidualny tryb heheA wracając do karmienia to też wydaje mi się, że troszkę za dużo mleka... bo jeśli tyle kaszki to jednak trzeba by zwolnić z tym mlekiem no i może już najwyższa pora wydłużyć przerwy między karmieniem?? ![]() A poza tym może skonsultuj się ze swoim pediatrą, na pewno zwróci ci uwagę jeśli uzna,że coś jest nie tak Pozdrawiam
Tomuś - 17.09.2007 Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2010-09-06 o 21:55 |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak wiec potwierdziło się,że jak mama nie przypilnuje wagi dziecka, to nikt za nią tego nie zrobi. Oczywiscie nie mówię o odchudzaniu maluchów czy coś w tym stylu, bardziej chodzi mi o racjonalne żywienie. Szajabaja - dziecko powinno jeść 5-6 posiłków dziennie. 4 to jest trochę za mało. Edytowane przez Salomea1 Czas edycji: 2010-09-06 o 22:24 |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Rozeznanie
|
hmm.. możliwe
ja miałam w podświadomości moją pediatrę bo ona by uwagę zwróciła, oczywiście nie tam zaraz że "co to pani tak to swoje dziecko pasie" ale zawsze dawała rady i zwracał uwagę na to co i ile mój maluszek je
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Mój pediatra tylko sugerował wprowadzanie kolejnych posiłków i pytał jakie produkty już je, ale nigdy nie zapytał w jakich ilościach.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny waga dziecka zależy od wagi startowej przecież
![]() Słyszałam że zdrowo jest dla dziecka jak - ma rok to ma 3krotność wagi urodzeniowej czyli ur się 3 kg a ma rok i koło 9 kg - na 2 urodzinki do wagi z roczki jakieś 2-3 kilo ale tak mówiła mi pediatra - nie mam na to poparcia na piśmie ![]() Moja mała ma teraz 3,5 roku i waży 14 kg - ale to dziewczynka i urodziła się poniżej 3 kg. Jest niestety niejadkiem - i jak nie chodzi do przedszkola to głównym jej posiłkiem są właśnie mleko i kaszki - w przedszkolu je ponoć wszystko - po 1 nie ma dostępu do mleka a po drugie działanie grupy robi swoje. Jakoś mnie nie przeraża jej "apetyt" - niedowagi nie ma, badania krwi w normie, rozwój kostny w normie. Staram się żeby jadła jak najmniej słodyczy choć to w jej wieku już baaardzo trudne bo każdy jej coś tam podsuwa jak jest czy to u babci czy u cioć. Wiadomo że czasami nadopiekuńcze mamusie czy babcie są w stanie upaść dziecko jak małego prosiaczka, brak ruchu też robi swoje. Ale jak dziecko zaczyna chodzić, biegać to sporo spala.... ale to moje zdanie i nie musicie się z nim zgadzać - wystarczy nie wpychać i nie biegać za maluchem z miseczką. Jak moja córcia nie zje obiadu to nie panikuję - jak zgłodnieje to przyjdzie choćby po jabłko czy banana.
ALBUMY Zarobiona mama pracująca ![]() Tylko nudne kobiety mają nieskazitelnie czyste domy. Przez pierwsze dwa lata uczysz dzieci chodzić i mówić a przez następne szesnaście lat marzysz o tym żeby usiadły spokojnie i się zamknęły !!! |
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21905649]No i? I nieprawda, akurat 9miesięczniak powinien spokojnie 5 razy na dobę jeść. Mało tego, podkreśliłam, że młoda je tylko mlek0 (ew. do tego kleik). A podałam PRZYKŁADOWE jadłospisy dzieci 9-10miesięcznych, znalezione w Sieci - co również podkreśliłam. Nigdzie nie podałam natomiast, że on powinien jeść to i to, BO moja córka tak je
Za to to, co napisałam, akurat głupie i wyssane z palca nie jest. Co z tego, że mnie to dopiero czeka? Czyli co, lekarz nie ma prawa nic powiedzieć matce dziecka o diecie, bo np. usłyszy: bez urazy, ale pani nie ma dziecka? [/QUOTE]A Ty jesteś pediatrą? Bo jeśli tak to przepraszam bo wiesz co piszesz Ale jeśli nie, to jesteś mamą niemowlęcia na piersi, więc pewnie jeszcze nie utuczonego (wszystko przed Wami) a w Twoich postach uderzyła mnie agresja. I dlatego zareagowałam
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zarówno moja córka je 5, jak i wg tego co wszędzie czytam - starsze niemowlaki powinny jeść 5 posiłkówCytat:
Dziecko butlowo - kleikowe, NIE utuczone i niekoniecznie wszystko przed nami - KAŻDE dziecko będzie utuczone, jak to ujęłaś, jeśli będzie jadło 8-9 posiłków w ciągu 12 godzin. Dorosły również ![]() Wystarczy przeczytać jakąkolwiek książkę dot. żywienia niemowląt, nie wiem - choćby ulotkę jakiejkolwiek firmy produkującej żywność i mleko niemowlęce (choćby HIPP PLAN ŻYWIENIOWY 1 ROK ŻYCIA DZIECKA). Mało tego - tu podaję zalecenia WHO, których nawet lekarze się trzymają od kilku lat Więc to, że nie jestem pediatrą (aczkolwiek kierunek związany ze zdrowiem kończyłam), ani brak dziecka w odpowiednim wieku nie są przeszkodą bym się trochę powymądrzać nie mogła
|
||
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21915231] Więc to, że nie jestem pediatrą (aczkolwiek kierunek związany ze zdrowiem kończyłam), ani brak dziecka w odpowiednim wieku nie są przeszkodą bym się trochę powymądrzać nie mogła [/QUOTE]A lubisz, prawda? ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21852617]Nesca, u nas np. sprawdza się taki plan dnia: 6, 10, 14, 18, 24. Pewnie, że czasem są poślizgi, ale ogólnie plan wygodny jest i córa naprawdę nie chodzi głodna [/QUOTE]Ja też jestem zdania, że żywienie niemowlęcia 3,5 miesięcznego i 9-cio mies. to dwie różne sprawy. Chociażby z tej prostej przyczyny, że jakbyś sie wczytala w te zalecenia, schematy itd, to wiedziałabyś, że w wieku 9 m-cy o 24 już sie raczej nie karmi, bo dziecko wtedy powinno spać, a karmienie nocne powinno sie wyeliminować
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2010-09-07 o 21:37 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie zgodze z szają
mały je za dużo.. Dodam ze od szwagierki maly ma niecale 9 mies i tez jest masywny niewiem ile wazy ale ma ciuszki na 80-86 juz i lekarz powiedzial ze jest OK wszystko pozno usiadl bo w 8 mies, ale ogolnie sie normalnie rozwija raczkuje nawet wstawac juz probuje.
|
|
#51 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
NIGDZIE nie napisałam, że żywienie 3,5 miesięcznego dziecka i 9miesięcznego to to samo Mało tego, raczej podkreślam, że NIE. I nie napisałam też, że ma być 9miesięczne karmiona o 24 - napisałam, jak U NAS wygląda te 5 posiłków. Ale że JEST 5 posiłków i skoro tyle je dziecko w tym wieku, to 9miesięczne tym bardziej spokojnie powinno jeść 5, a nie 9. Owszem, wczytałam się I stąd wiem to, co wiem. A ty - na jakiej podstawie przypisujesz mi coś, czego NIE NAPISAŁAM?
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21915231]A gdzie ja o 4 pisałam
Zarówno moja córka je 5, jak i wg tego co wszędzie czytam - starsze niemowlaki powinny jeść 5 posiłkówNie jestem pediatrą a moje dziecko nie jest piersiowe. Za to czytać ze zrozumieniem potrafię Dziecko butlowo - kleikowe, NIE utuczone i niekoniecznie wszystko przed nami - KAŻDE dziecko będzie utuczone, jak to ujęłaś, jeśli będzie jadło 8-9 posiłków w ciągu 12 godzin. Dorosły również ![]() Wystarczy przeczytać jakąkolwiek książkę dot. żywienia niemowląt, nie wiem - choćby ulotkę jakiejkolwiek firmy produkującej żywność i mleko niemowlęce (choćby HIPP PLAN ŻYWIENIOWY 1 ROK ŻYCIA DZIECKA). Mało tego - tu podaję zalecenia WHO, których nawet lekarze się trzymają od kilku lat Więc to, że nie jestem pediatrą (aczkolwiek kierunek związany ze zdrowiem kończyłam), ani brak dziecka w odpowiednim wieku nie są przeszkodą bym się trochę powymądrzać nie mogła [/QUOTE]No i ok. I sorki, ja karmiłam cycem więc dla mnie dziecko w wieku Twojego automatycznie jest piersiowe I generalnie zgadzam się, mój syn mając 9 miesięcy jadał 4-5 niewielkich posiłków, popijając paroma łyczkami mleka. Teraz ma 16 miesięcy, był i jest drobny ale myślę że to bardziej sprawa genów. Tylko co ma np zrobić moja koleżanka, której syn w wieku 3 miesięcy ważył już 8 kilo? A był wyłącznie na cycu i urodził się ważąc 3 kilo. Ma odmówić dziecku cycka? Radziłam jej dopajać go wodą żeby trochę oszukiwać bo jak na razie zanosi się że z małego będzie niezły klusek. No ale może wyrośnie
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Bo to jest mit taki, że piersiowe dzieci nie tyją
Zresztą, co wiele szukać - info sprzed kilku dni o 20kg 10miesięczniaku mamy szanowne zapewne czytały ![]() http://wiadomosci.onet.pl/2213054,12...ideo,item.html |
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21930688]Bo to jest mit taki, że piersiowe dzieci nie tyją
Zresztą, co wiele szukać - info sprzed kilku dni o 20kg 10miesięczniaku mamy szanowne zapewne czytały ![]() http://wiadomosci.onet.pl/2213054,12...ideo,item.html[/QUOTE] hehehe niezly zarlok ten maly Chinczyk : |
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem po co te wszystkie przytyki
Ja wiem z autopsji, że waga dziecka znacznie się zmienia kiedy zaczyna chodzić...I moim zdaniem jeżeli w tym okresie gdy dziecko już chodzi jego waga nie "stopuje" to wtedy należy zacząć się zastanawiać czy oby z żywieniem wszystko OK (i to wcale nie jest za późno).P.S ten Chińczyk to jakiś hardcore |
|
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21930688]Bo to jest mit taki, że piersiowe dzieci nie tyją
Zresztą, co wiele szukać - info sprzed kilku dni o 20kg 10miesięczniaku mamy szanowne zapewne czytały ![]() http://wiadomosci.onet.pl/2213054,12...ideo,item.html[/QUOTE] To jakaś patologia, naprawde. Z tego co podaje WHO czy Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią rzeczywiście przekarmić się nie da, ale... moim zdaniem, jesli piers podowana jest na kazde jękniecie dziecka to naturalnym jest ze bedzie ssalo: bo zmeczone, bo marudne, bo znudzone, bo cos tam. Glod przy okazji pewnie nie wystapi bo zoladek bedzie wiecznie zapchany. Dlatego pierś na żądanie - TAK, ale przy okazji warto nauczyć się rozróżniać płacz dziecka i karmić je jeśli rzeczywiście sygnalizuje głód, a nie inne, m.in. wyżej wymienione potzreby. Piszę to ja - mama 3,5 miesiecznego chłopca o wadze 7700g i długości 68cm, karmionego nż srednia il. karmień w ciągu doby to 7-8 (z tego 2 nocne).
|
|
|
|
|
#58 | ||||
|
Zakorzenienie
|
wszystkie się z tym zgadzamy, co do tego nie ma żadnych wątpliwości
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21928938]I po co ten przytyk? O mnie jest wątek? [/QUOTE] to nie przytyk, przecież sama napisałaś ![]() Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21930688]Bo to jest mit taki, że piersiowe dzieci nie tyją [/QUOTE] Każdy jak za dużo je to tyje. Z tym że mleko naturalne ma skład dostosowany do konkretnego dzieciaka i taki pózniej łatwiej gubi zbędne fładki. Dzieci na sztucznym jednak mimo wszystko łatwiej jest utuczyć. I nie wiem czy to mit - zależy od pielęgniarki, lekarza itd. ![]() Ja jednak bardziej ufałabym WHO... Cytat:
Cytat:
No ale chyba koniec w tym temacie bo to przeciez nie wątek o karmieniu piersią ![]() Swoją drogą to Nesca się nie odzywa, a my tu deliberujemy
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2010-09-08 o 21:34 |
||||
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Salomea, ale problem w tym że ten mały wcale często nie je a noce praktycznie przesypia.
Szajajaba, to fakt, dawniej twierdzono że na piersi nie da się utuczyć dziecka a teraz coraz częściej widać że to nieprawda. Biankaaa, Twój synuś też spory Konspiracja, genetycznie to tamten mały powinien byc chudziutki, obie rodziny są szczupłe a z malucha pulpet
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
gosikk_s - a czy mały rośnie zgodnie z centylami? A moze je regularnie co 2h i tak 8-9 posiłków i tez się utuczy. To cieżko tak powiedzieć na odległość. A moze popija glukozę albo herbatke z kopru włoskiego - też super tuczące. A może mały jest strasznie wysoki? A moze nie warto wpędzać mamusie w niepotzrebmny stres, bo zaraz mały urosnie kilka cm i waga sie zgubi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

Za to to, co napisałam, akurat głupie i wyssane z palca nie jest. Co z tego, że mnie to dopiero czeka? Czyli co, lekarz nie ma prawa nic powiedzieć matce dziecka o diecie, bo np. usłyszy: bez urazy, ale pani nie ma dziecka?

Zarówno moja córka je 5, jak i wg tego co wszędzie czytam - starsze niemowlaki powinny jeść 5 posiłków