|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011
Cytat:
![]() nektarynki uwielbiam ! mmmmm ![]()
|
|
#692 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za miłe powitanie
zaraz wyślę wszystkie dane na listę.Dzisiaj byłam na pobraniu krwi i panie miały duży problem ze mną, bo krew nie chciała lecieć ![]() Cytat:
Ale nie wiem, czy naprawdę nikomu nie rzuca się w oczy moje latanie do łazienki i herbatka śmierdząca imbirem na kilometr![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
prunella moze mało wody pijesz, ja tak mialam, nie dało się pobrać krwi, kazali mi wypić duzo płynów i przyszłam na drugi dzien, poszło gładko
|
#694 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie się wkuwają ale żyła od razu pęka. Ja powiem na początku października a herbatka tez daje zapachem tylko kolega z mojego pokoju wie dlaczego czasem mam taką minę i kadrowa a tak to tajemnica
|
|
|
|
|
#695 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=kath31;21928422]
Cytat:
no toc własnie o tym pisałam, że seks w zdrowej ciąży jest ok Plamienia po seksie sa dośc częste ale niegroźne, z reguły spowodowane nadwrażliwościa szyjki macicy w ciąży chociaż oczywiście dobrze jest zgłosić to lekarzowiNatomiast te 6 ostatnich tygodni w ciąży bez seksu to tez pierwsze słyszę Generalnie jakby się tak stosować, do tego co piszesz, to najlepiej wcale nie współzyć, bo a nuż coś się wywoła, bo u znajomych się coś stało ![]() Z medycznego punktu widzenia nie jest to konieczne aż do czasu odejścia wód płodowych. Zagrożenie przedwczesnego porodu takie istnieje tylko w ciąży wysokiego ryzyka, czyli są bliźniaki, niewydolność szyjki macicy lub kiedyś zdarzył sie poród wczesniaczy. Dziecko jest bezpieczne, mimo że podczas orgazmu dochodzi do skurczów macicy. W ostatnich tygodniach ciąży orgazm może wywołać tzw. skurcze Braxtona-Hicksa ( przepowiadające) , trwające nawet do 30 minut po stosunku, ale to nie sa skurcze porodowe i nie są zagrażające, a jedynie przygotowujące do porodu. Skurcze owszem spowodowane sa wydzielaniem sie oksytocyny, ale poród zacznie sie dopiero, gdy naprawde na to przyjdzie czas. Oczywiście cały czas mówimy o zdrowej ciąży.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#696 |
|
Wtajemniczenie
|
albo zamarzłam, bo zimno tam było jak diabli, dopiero potem przymknęły okno. Następnym razem wypiję więcej!
|
|
|
|
#697 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny przejrzałam sobie kolekcję sklepu dla ciężaówek, który jest koło mnie. Może którąś zainteresuje.
Może bez szału ale kilka rzeczy ciekawych wypatrzyłam http://www.happymum.pl/ |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#698 |
|
Zadomowienie
|
Anessa skończony 9 tydzień, czyli zaczął się 10. i tak też podał lekarz. 10 HBD.
Marsylia OM była na przełomie 1-2 lipca. Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2010-09-08 o 21:23 |
|
|
|
#699 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja też zaczęłam 10tc i niestety dopiero w przyszły piątek mam usg i nie mogę się doczekać![]() ---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Monti jak ja uwielbiam owocki teraz w ciąży ![]() Dzisiaj sobie kupiłam mandarynki, banany, brzoskwinie i ananasy, w zamrażarce mam truskawki i Jok3r narobiła mi smaku tym koktailem |
|
|
|
|
#700 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#701 |
|
Zadomowienie
|
Ja wszelkie takie decyzje najpierw konsultuje z moim gine. Jesli ktos najpierw sie bzyka, pozniej plami i dopiero po jakims czasie zatrybi, ze moze cos zaszkodzilo i lampka sie zapala, ze moze tzreba bylo zapytac lekarza to ja juz nic nie poradze. Ja najpierw patrze na potrzeby dziecka, a potem na wlasne i o ile nie ma kolidacji to jade z koksem. I absolutnie nie kieruje sie opinia innych chocby mialy po iles tam dzieci i mega doswiadczenie i byly obcykane w te klocki, bo dla mnie jedynym zrodlem informacji jest moj lekarz.
|
|
|
|
#702 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jok3r ale czemu odciągac i przelewac do butelki? nie bardzo rozumiem? tzn moja znajoma miała nieszczęscie tą koniecznośc robić całe karmienie ( a karmiła koło roku) , bo miała cos z brodawkami i dziecko nie mogło ssać, więc odciągała i dawała w butli, ale to męczarnia jest, przeciez to zajmuje kupe czasu takie odciąganie mleka ( dziecko je co 2-3 godziny minimum to pomnozyc sobie przez cała dobę, a samo odciąganie nie jest takie proste, bo trzeba za kazdym razem odciągnąc odpowiednia ilość mleka, masakra nawet przy elektrycznym laktatorze) . Podziwiałam ta moja znajoma, że taka wytrwała, ale zeby na własne zyczenie sobie to fundować mysle Jok3r, że po prostu nie wiesz, jakie to męczące, o wiele bardziej niz normalne karmienie i dlatego masz w tej chwili taki pogląd, do którego oczywiście masz całkowite prawo
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-09-09 o 00:37 |
|
|
|
|
#703 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=niutka1;21942085][QUOTE=kath31;21928422]
Natomiast te 6 ostatnich tygodni w ciąży bez seksu to tez pierwsze słyszę Generalnie jakby się tak stosować, do tego co piszesz, to najlepiej wcale nie współzyć, bo a nuż coś się wywoła, bo u znajomych się coś stało ![]() A widzisz człowiek się uczy całe życie ![]() Cytat z dr Andrzeja Debko, seksuologa: "W ostatnich tygodniach ciąży (4-6 tyg przed terminem porodu) konieczne jest zaniechanie stosunków z uwagi na niebezpieczeństwo wprowadzenia do pochwy bakterii i powstania zakażenia (bakterie w trakcie porodu mogłyby przedostać się do macicy i spowodować poważne powikłania)" Zresztą cięzko sobie wyobrazić że kobieta, która czuje się ociężala , potrzrebuje pomocy przy zawiazywaniu butów i zmianie pozycji w nocy, zyjąca już tylko tym co ma się wydarzyć będzie chciala seksu, raczej to nieokiełzane potrzeby egoistycznych partnerów... |
|
|
|
#704 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lekarz jeśli widzi przeciwskazania do pewnych rzeczy, czy zakaz seksu, czy nie wiem, konieczność leżenia itd... to sam da takie zalecenie chociaz oczywiście "kto pyta nie błądzi" ---------- Dopisano o 00:59 ---------- Poprzedni post napisano o 00:47 ---------- [QUOTE=kath31;21948829][QUOTE=niutka1;21942085] Cytat:
) , a ja znam opinie innych lekarzy ( ginekologów położników ) i możemy się tak tymi opiniami poprzerzucać a jesli chodzi o seks pod koniec ciązy, to rozumiem, że mówisz wyłącznie w swoim imieniu, o swoich odczuciach i ewentualnie potrzebach swojego męza ![]() bo ja mam dwójke dzieci i pod koniec ciąży wcale nie potzrebowałam ani pomocy przy zawiązywaniu butów, ani przy zmianie pozycji w nocy, karmiłam cały czas nadal piersią moja wówczas juz prawie 2 letnią córę ( którą karmiłam łącznie do ponad 3 lat, bo jak urodził sie mały, to karmiłam oba dzieci, zdarzało sie, że na raz ) i wcale nie żyłam wyłącznie tym co ma się wydarzyć Oczywiście miałam też gorsze dni, ale bez przesady, ![]() Piszesz tak jakby kobieta pod koniec ciązy to był jakiś gruubachny chodzący morświn, który z niczym sobie nie daje rady, a jego mózg zaprząta wyłącznie mysl o porodzie, a o facetach jakby to były jakieś nieokiełznane stworki o niesamowitych seksualnych potrzebach Jak ktoś ma takie nastawienie, to może się tak potem czuje, zgodnie z zasada "samospełniającej sie przepowiedni". Ja nastawiam sie tak, że będę sie czuła dobrze do samego końca, seks tez będzie jesli nie będzie przeciwskazan zdrowotnych i mam nadzieje, że i tym razem będę mogła rodzic w domku. Mam nadzieje, że los będzie mi sprzyjał czego wszystkim mamuskom życzę I tym optymistycznym akcentem kończe dzisiejszy dzień ![]() ps. 1. Witam nowe mamuśki ![]() ps. 2. dziś miałam sen, w którym na usg było widac, że ,maluszek to chłopak, to juz drugi sen o tym, ze będzie chłopak, ciekawe... nie jestem pewna, czy nie wolałabym dziewczynki, o wiele łatwiej sie chowają, no ale oba moje dzieci chcą brata, więc presja na chłopaka jest :P
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-09-09 o 01:15 |
||
|
|
|
#705 | ||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
Mam mega super wiadomość od wczoraj czuję mojego szkraba, myślałam, że to będzie trochę później więc byłam w szoku jak sobie leżałam oglądając TV a tu myk od środka Niutka Ty jesteś jakby moja bratnia dusza, bo mam niemal w 100% jednakowe zdanie na wiele tematów. Cytat:
karmienie jak dla mnie jest uzależniające . Przykro mi było jak Kalina nie chciała już ssać ![]() Cytat:
ja czułam się w 9 miesięcy niesamowicie seksi i niesamowicie sprawna, sama robiłam wszystko koło siebie łącznie z goleniem sobie okolic bikini i nie czułam się żadnym hipopotamem zrozumiałabym, jakbyś pisała o swoich doświadczeniach w ciąży ale przekazywanie takich stereotypów ludziom do koła nie mając swoich własnych doświadczeń tego typu jest śmieszna. I potem faceci lub kobiety nie będące w ciąży przekazują dalej takie dyrdymały, że kobieta w ciąży to powinna najlepiej leżeć i sapać bo do niczego się nie nadaje.
|
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
marsylia dzięki Ci za tą stronkę
kalinaa dla maluszka Śmieszne uczucie
|
|
|
|
#707 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dizewczynki
mnie wczoraj tez cos zalaskotalaoo tak od srodka ale nie wiem czy mozliwe zeby to dizidza bo ja dopiero w 11 i 4 tc wg usg co do seksu to jak zaszlam w ciaze zrobilam dochodzenie w roznych srodowiskach wlacznie z prasa dla mamus i nigidze nie zabraniaja sexu!!! jeslii kobieta dobrze sie cuzje i nie ma zagrozonej ciazy moze do porodu uprawiac sex dowoli, jedyne co to draznienie bordawek w ostatnich tyg ciazy moze powodowac szbyszy porod ale to tez plus dal tych co przenosza ciaze milego dizonka |
|
|
|
#708 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki
![]() Niutka, Kalina zgadzam się z Wami w 100%. Ja nie wiem jak będzie ze mną, bo ogólnie nie jestem szczupła i może będę wyglądać jak hipopotam, ale moja przyjaciółka jak gdzieś idzie, to prawie biega, nawet z kuchni do pokoju to nie potrafi iść wolno tylko podbiega i jest bardzo energiczna. Jak była w ciąży z jednym i z drugim dzieckiem, to czuła się fantastycznie. Czasami mi się smiać chcialo, bo jak juz miała duży brzuch, to po prostu go podtrzymywała i dalej podbiegała i do ostatnich dni robiła wszystko sama koło siebie. Także to napewno zależy od kobiety i jej zdrowia.Ja już oczywiście siedzę w pracy i chcę już do domu ![]() Ach zapomniałam Wam napisać, że w poniedziałek powiedziałam w pracy o ciąży. Tylko u mnie nie ma problemu, bo szefowa zachwycona, główna szefowa chodziła po wszystkich pokojach i rozpowiadała, że będzie dzidziuś, więc ogolnie super to przyjęli i strasznie się cieszę, bo bałam się, że będzie gorzej Miłego dnia dziewczynki |
|
|
|
#709 |
|
Rozeznanie
|
ego_ego ja też uwielbiam owoce szczególnie nektarynki i brzoskwinie mogłabym się tym tylko żywić a na drugie danie lody,a na deser coś słodkiego nie pogardzę nawet batonikiem których wcześniej bym do buzi nie wzieła
|
|
|
|
#710 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczynki,
ja w pracy siedzę ale postanowiłam do was wpaść bo ostatnio zaniedbuje forum, mam teraz trochę na głowie, bo we wtorek się przeprowadzam ![]() wierzcie mi jestem przerażona, tym bardziej, że nie wolno nam dźwigać itp a przeprowadzka to cięzka sprawa. Cytat:
a jesli chodzi o radę to byłam zszokowana, na prawdę super Centrum Cytat:
on twierdzi że to lekarz gin decyduję kiedy wypisać skierwowanie, bo uważa że jest taka konieczność zobaczymy co we wtorek powie mój gin ![]() jego wypisanie skierowania nic nie kosztuję, więc musiał by byc zlośliwy żeby tego nie zrobić ![]() Cytat:
nie zamierzam karmić piersią, najwyżej 2-3 miesiące, tak jak moja siostra chyba że po narodzinach mi się zmieni
|
|
#711 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
mój szkrab na razie po tym jednym razie milczy Dzien doberek wszystkim, zaczyna się fajny dzień, odwiozłam dzieciaki do szkoły, słonko świeci, będzie nareszcie ciepło, wczoraj w ciuchlandzie wyszperałam super sztruksową taka kurteczke, cienka akurat na dziś, w kolorze miętowawym ( taki trudny do okreslenia kolor) cos pomiędzy jak kolor nazwany light green i summit w ponizszym linku http://gold.400ml.pl/gimages/kolory2.jpg a do tego mam na pazurkach lakier z sephory w niemal identycznym kolorze kurczę brzuszek mi juz tak ucieka do przodu, że w spodniach ciążówkach i zwykłej bluzce mi wystaje goły brzuch bo bluzka mi ucieka do góry, a spodnie w dół, a brzuch do przodu ![]() Musze sobie kupic chyba pas ciązowy, taki z jakiegoś elastycznego materiału, nie miałam nigdy wczesniej ( to dlatego, że w poprzednich ciążach miałam tez ogrodniczki i mega czasu w nich chodziłam) Miłego dzionka lasencje ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- ooo, znalazłam na allegro http://allegro.pl/pas-ciazowy-uniwer...207341065.html w sumie taniocha, ciekawe jak będzie z jakością, wezmę chyba kilka kolorów
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-09-09 o 09:00 |
||
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
niutka ja kupiłam 3 te pasy. normalnie noszę rozmiar 28, ale M są ciut przy ciasne. A materiał taki śliski dość.
|
|
|
|
#713 |
|
Zadomowienie
|
Już poczułaś ruchy??Jakoś strasznie szybko.
|
#714 |
|
Wtajemniczenie
|
jak ja Wam zazdroszczę że macie smaki na owoce. Ja nawet nie pomyśle o nich. Może dlatego że przed ciążą też mało jadłam i "nie nauczyłam" sie tego
![]() Ale u mnie fatalna pogoda. Leje cały czas. A co do sexu to myślałam że mi przyjdą chętki a tu nic, więc u nas post i tak
Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2010-09-09 o 09:14 |
|
|
|
#715 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale kupiłaś dokładnie u tej samej osoby? bo tam jest napisane, że rozmiar uniwersalny, chyba nie ma rozmiarów do wyboru u tego sprzedającego ? ![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- kaalina jest chyba tez w 14/15 TC, to juz teraz będzie sie własnie czuło Kaalina, kiedy miałas OM? bo ja 31 maja ( ale termin mam wyliczony na podstawie długości cyklu 36 dniowego, bo takie miałam ostatnio @ stąd ten 16 marca)
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-09-09 o 09:22 |
|
|
|
|
#716 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jestem na zwolnieniu od wczoraj, postanowiłam się nie męczyć w pracy, tylko w domu ![]() A dziś mnie dziwnie kłuje w podbrzuszu, jakby pępek... miała tak któraś z Was? Co to może być?
|
|
#717 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, widziałam moje Małe-Wielkie Szczęście!
Jestem TAK szczęśliwa, że nie umiem tego opisać. Zakochałam się i to taką Miłością, jakiej nigdy nie żywiłam do nikogo [mężowi tego oczywiście nie powiedziałam Wszystkie markery są w normie, przezierność 1,2 , kość nosowa jest, serducho dwukomorowe, tętnice w normie, przekrój brzusia i główki w normie, kość udowa super. Dzidziol ma 5 cm od główki do pupci, 7 cm z nóziami, więc waga i termin wg usg pokrywa się z terminem wg OM. Przeżycie, jakiego nie da się opisać. Nie potrafiłam powstrzymać łez- już od pierwszej chwili kiedy zobaczyłam bijące serce. To coś tak cudownego, ze.... ech Mój mąż do tej pory nie wierzy w to co widział..... ![]() Dziewczyny, które martwią się, bo objawy im mijają. Jestem najlepszym przykładem tego, ze nie trzeba się bać. mnie objawy ustępują od jakichś 4 tygodni, choć i tak były marne. A na usg zobaczyłam moje szczęście- całe, duże i zdrowe! jestem TAK szczęśliwa że jeszcze oczy mi się pocą.... aaa...zdjęcie oczywiście mam i załączę, ale muszę zrobić w domu zdjęcie aparatem i wstawić, bo zeskanowałam je Wam i niestety nic nie widać ze skanera. więc dziś po pracy albo jutro z rana wstawię na pewno.
...Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoło i klęka... ...Pure Happiness... Edytowane przez subtelle Czas edycji: 2010-09-09 o 09:26 |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#718 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale kłuje cię w podbrzuszu, czy w okolicy pępka ( czyli brzuch) , bo jak w podbrzuszu to owszem rózne tam czasem zakłucia były, ale nic się nie działo, ale w okolicy brzucha to nic nie miałam ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Subtelle, super musze lecieć
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
|
#719 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie by było czuć tak wcześnie, to może za jakieś 2 tyg. i ja poczuję
|
|
#720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
subtelle super że z dzidzią wszystko ok Masz racje że są to przeżycia nie do opisania. Ja byłam pod takim wrażeniem że nie mogłam płakać a nwet nic nie mówiłam tylko patrzałam na naszego maluszka
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.

ja dziś jadłam nektarynkę i była zabójczo dobra!

Ale nie wiem, czy naprawdę nikomu nie rzuca się w oczy moje latanie do łazienki i herbatka śmierdząca imbirem na kilometr
Ale się denerwuje....

dla maluszka