|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1051 |
Konto usunięte
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
Dzięki
![]() Bodziak fajny, lekko luźny, taki jak lubię ![]() ![]() Natomiast o ile pajace tescowe te FF są właśnie fajne 3-6mcy, takie z odpowiednim luzem, to pajace - DŁUUUUGIE ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1052 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21995730]Dzięki
![]() Bodziak fajny, lekko luźny, taki jak lubię ![]() ![]() Natomiast o ile pajace tescowe te FF są właśnie fajne 3-6mcy, takie z odpowiednim luzem, to pajace - DŁUUUUGIE ![]() ![]() Tak mi się zdawało, że w ten szczęśliwy dzień. ![]() Aaaa to widzisz, dobrze że nie kupowałam pajacy ED. Daniel ma najpierw za krótkie wszysko właśnie w nóżkach. Każdy pajac był dobry chwilę, bo najpierw za długi tułów, a potem za krótkie nogi. ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Dziewczyny - czy zamierzacie dawać swoim dzieciom jak tylko będą siedzieć pić ze słomki? W ramach pożegnania butelki i nauki picia inaczej? Temat słomki pojawił się na wątku o niekapkach i od razu mi się słabo zrobiło. Czy tylko mnie wyobraźnia pracuje i od razu widzę, jak sobie dziecko tą słomką krzywdę robi? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1053 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A laktator ja mam, używany całe 5 dni ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Mam 3 butelki, dwa smoczki 2 i jeden 1 i zależy na jaki się trafi ale właśnie przed chwilą mały pił z jedynki, widzę bo leży jeszcze butla przy kompie ![]() A farfocle są jak się nie rozmiesza dobrze mleka. Mój wypija mleko ze 120ml wody.. daję 40ml zimnej, 80ml wrzątku, do tego 4 miarki mleka i trzepię butlą dobre 5 minut bo zdążę wypalić papierosa w łazience w tym czasie ![]() Czyli jak się daje wrzątku dwa razy więcej niż zimnej wody to się rozmiesza super. Dawałabym sam wrzątek ale nie wiem czy można ![]() ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1054 |
Konto usunięte
|
Kropka, owszem
![]() Ja to chyba zawodowo mam pewne rzeczy wbite na amen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1055 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze tak robiłaś?? ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21996722]Kropka, owszem ![]() Ja to chyba zawodowo mam pewne rzeczy wbite na amen ![]() No to może i kwestia słomki, bo za czasów mojego bracika gumowych nie było. Parę razy pił ze słomki i raz wyrżnął, i na tym się picie skończyło. Swoją drogą gumowa czy jaka by to nie była, też może w gardło czy oko dziabnąć, więc tak - pilnować cały czas by trzeba. Co się też mija z celem nieco. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1056 |
Zakorzenienie
|
teraz mi zamieszałyście z tymi pajacami
![]() czy jest długa? wydaje mi się taka proporcjonalna. wczoraj na usg spotkałam koleżankę - urodziłą córkę tydzień przede mną z wagą 3290 (Ewcia 3390), karmi ją piersią tylko, a Hania to wielka kluska przy mojej Ewci, aż w szoku byłam... Panno M. - a co jest na metkach pajacy 0-3 i 3-6 ED, tzn. ile kilogramów? Kropuś - najlepszego ![]() my już po wizycie. sąsiadki przyszły wcześniej, Ewcia spała dłużej, w rezultacie wybudziła się dokładnie gdy przyszły (może pomogły jej dzwonkiem do drzwi). wstała i choć było już 3,5h od karmienia, grzecznie się przywitała, a dopiero potem dostała jeść. przy jedzeniu poszedł mega kupształ, który oczywiście wypłynął na plecy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1057 |
Konto usunięte
|
A ja Agu znów uśpiłam o 11:45 i do teraz śpi. No ale kurka skoro marudzi - sucho, najedzone, na macie nie, bujaczek be, nawet ukochane ostatnio lusterko be - to idź babo spać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1058 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Margo.
![]() _________ Ale mój syn wydziwia od nocy. ![]() Obudził się o 2:30 i do 4:40 harcował. Nie chciał jeść, gadał, piszczał. W końcu nakarmiłam, a te dalej zabawa... Padłam przed nim. ![]() Potem pobudka o 6 i płacz, dałam monia, przysnął; i tak trzy razy do konretnej pobudki 7:15. Potem zabawa, jedzenie o 7:30 i dalej zabawa. Zasnął, gdy byłam w sklepie. Teraz mi zasnął przed 10 i śpi do tej pory, choć pora amania minęła godzinę temu... Sam sobie przesuwa papu ostatnio. ![]() Co jest grane? Będzie jedzenie co 5 godzin? Wczoraj trzy razy nie chciał po 4 godzinach jeść. Dziś rano raz, teraz drugi... ![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21997037]A ja Agu znów uśpiłam o 11:45 i do teraz śpi. No ale kurka skoro marudzi - sucho, najedzone, na macie nie, bujaczek be, nawet ukochane ostatnio lusterko be - to idź babo spać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Dziewczynki butelkowe... Niektóre z Was mają już maluchy starsze niż 4 mce. Czy lekarze Wasi już kazali wprowadzać nowe produkty jako posiłki? Na stronie Bobovity jest wersja: 4 razy mleko, raz owoc / sok, raz jarzyny. Jakoś sobie nie wyobrażam owocu / soku jako posiłku. I nagle mleko z 6 razy na 4? Co mówią Wasi pediatrzy? |
![]() ![]() |
![]() |
#1059 |
Konto usunięte
|
Kropka, dlatego uważam, że spokojnie można zapoznawać dziecko wcześniej ze smakiem. Ot, dla mnie ten 4 miesiąc (jego trwanie) to taki czas na to, by dziecko poznawało papki warzywne i soczki i owoce, a potem - przecież jak dziecię zje cały słoik, to raczej już samo mleka nie zechce.
HIPP ma super rozpisane to: 5. miesiąc Możesz kontynuować wyłącznie karmienie piersią (lub mlekiem początkowym) bądź zacząć wprowadzać nowe produkty. Na początek podaj 3-4 łyżeczki soku lub owoców, obserwując reakcję dziecka. Jeżeli nie wystąpią niepokojące objawy, stopniowo zwiększaj porcje, a w odstępie kilku dni ostrożnie wprowadzać kolejny nowy produkt. Możesz także stopniowo zastępować wieczorny posiłek mleczny Kaszką mleczną HiPP lub kaszką ze słoiczka z serii Przysmak na Dobranoc. Ja chcę od przyszłego tygodnia na noc młodej dawać gęstszy kleik, tzn. butlą, ale gęstszy niż teraz. Mniej więcej określiłam sobie, jak by to miało wyglądać (na początek): 1 śniadanie - mleko 2 śniadanie - owoc + mleko (jeśli młodej nie będzie się już mleka chciało, to sam owoc - zależy ile zje) obiad - warzywa (+ na początek jeszcze mleko, póki nie zjada całego słoika) podwieczorek - owoc/sok + mleko (tu to samo - jeśli starczy sam owoc, nie zmuszę do mleka przecież, aczkolwiek tu raczej mleko będzie, bo czasem dostanie owoc, czasem sok - a wiadomo, sokiem głodu nie zaspokoi) kolacja - mleko z kleikiem/kaszką U nas od dawna jest 5 posiłków, rzadko 6 (dzisiaj akurat 6 będzie, bo młoda 1 śniadanie rozłożyła sobie na 2 raty ![]() Do tego oczywiście picie. Docelowo są 4 butle mleka (1 z nich można jakimś mlecznym deserem zastąpić) + owoce i/lub sok + warzywa (potem warzywa z mięsem). Teoretycznie te owoce lub sok raz dziennie, ale ja chcę by Agu jadła zieleninkę ![]() TU FAJNA ROZPISKA TEŻ A w ogóle to dzisiaj zjadła przed chwilą 1/4słoika dyni z ziemniakami + 150ml wypiła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1060 | |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21995364]Szwagierka 2 tyg przed powrotem odstawiła małą od piersi i spoko - mówi, że bała się jak to będzie, ale i mała zaakceptowała zmianę, i ona nie miała problemów piersiowych żadnych.
Jaką drzemkę? Młoda zjada ok 7, o 9 - kładę ją sama spać. Trze oczka, ziewa, albo nie - ląduje w łóżku. Najpierw przeważnie ryk, ale już się nauczyła, że 9 = spanie. I teraz coraz dłużej śpi, było 30 minut, a teraz potrafi i 1,5h. Jeśli Shadee się budzi - dośpij ją. Agu czasem też się budzi po 40minutach, wsadzam smoka/włączam suszarę i młoda jeszcze odpływa. Przedwczoraj: usypiałam małą, robiłam zapiekankę i myłam podłogę ![]() Kropka, w czym pierzesz? Może ubrania go wkurzają? Może płyn do zmiękczania tkanin potrzebny? Powiem ci, że syn koleżanki do 6 miesiąca darł japę przy wychodzeniu, teraz ma 9mcy i już normalnie jest :d łeeee ja bym pewnie pogoniła. Lea, cholera, a ciągle miałam wrażenie, żeś ty kobieta ![]() ![]() Nie martw się. Agu też czasem strajkuje i plan się wali - olej, grunt, by to nie było codziennie. Jeśli raz na jakiś czas masz bunt na pokładzie, przełknij. U nas dzisiaj - 1 śniadanie 60ml. No to o 9, ma być spanie, ale zaraz zgłodnieje - wcisnęłam zagęszczone mleko, poszło 160, i sen ![]() Super! Oj ma sporo, ma ![]() A czemu martwić? dobrze będzie ![]() ED 0-3 będą za małe, ja już spakowałam, a jak młoda długa to nie kupuj, większe weź. Dziewczyny, Lea zwłaszcza, bo masz to na nk: http://www.alert24.pl/alert24/1,8488...na_Naszej.html Młoda dzisiaj bez protestu usnęła po ciuchutku! w łóżeczku ! półtorej godziny spała. Chyba zacznę ją po każdym jedzeniu kłaść, bo już któryś raz widzę, że ona najedzona = śpiąca. A wczoraj byłam na urodzinach koleżanki, właściwie to razem robiłyśmy (cholera jasna, KROPKA - zapomniałam - NAJLEPSZEGO ![]() ![]() ![]() Bratka, jakie ćwiczenia robicie? Dawaj, poćwiczę też! [/QUOTE] ja też tak przeważnie robię bo po jedzonku odlatuje i dopiero jak sobie pośpi to mamy aktywność ![]() Cytat:
![]() |
#1061 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście.
Na opakowaniu napisane: potrząśnij aż się rozpuści.. no to potrząsam ![]() Czasem potrząsam, czasem zataczam kółeczka butlą tak by mleko wirowało w środku dookoła butli. Dlaczego dziecko nie powinno spać w łóżku z rodzicami ![]() http://www.youtube.com/watch?v=9Tjzz4CmlUo&NR=1
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
![]() ![]() |
![]() |
#1062 |
Konto usunięte
|
A ja łyżeczką mieszam. Szybciej i grudek nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1063 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21999341]A ja łyżeczką mieszam. Szybciej i grudek nie ma
![]() w Pepti też są grudki skrobi? Przy NAN wystarczyło raz zakręcić butlą i gotowe a to Comfort mnie wkurza ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg Edytowane przez Siala_Bala Czas edycji: 2010-09-11 o 13:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#1064 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A my dziś kolejną straszną noc mieliśmy, wybudzanie się co 1-1,5 h, jestem nieprzytomna ![]()
![]() |
#1065 |
Konto usunięte
|
A nie wiem. Ale jakieś grudki mam, to mieszam
![]() Młoda znów śpi. I znów bez płaczu ![]() ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cate, ale też i Twój synek piersiowy, prawda? To nieco inaczej wygląda... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1066 | |
Zakorzenienie
|
A to śmiesznie.
![]() ![]() Cytat:
Im więcej trzepania, tym więcej piany, nabijamy w ten sposób powietrze. Im więcej powietrza w mleku, tym więcej powietrza połkniętego przez dziecko, a potem więcej pierdów, bóle brzucha itp. Jeden maluch może nie zareaguje, inny wręcz przeciwnie. Daniel np. reaguje. Tzn. reagował, bo w miarę rozwoju układu pokarmowego coraz mniejszą mu to robiło różnicę, a teraz nie trzepię, bo zwykły Bebilon się dobrze rozpuszcza. ---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ---------- My też tak szybko nie przejdziemy na cały posiłek niemleczny. Daniel je traktuje jak desery. Owszem, potem później je kolejne mleko, ale nie żeby od poprzedniego do następnego minęło 8 godzin, do tego mu daleko. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-09-11 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1067 |
Zakorzenienie
|
czy Wasze dzieciaki próbując obrócić się na boczek albo dalej - na brzuszek wydawały jakies dźwięki?
moja Ewcia dziś zadzierała wysoko kolana do góry, łapała się za nie i bioderkami próbowała przerzucać, a krzyku i stękania było przy tym co niemiara. musiała się mocno zmęczyć, bo usnęła przed chwilą w 2 minuty ![]() Panno M. - dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1068 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Leży na boku, podnosi głowę i stęka. Jeszcze nie kuma, że przeszkadza mu ręka, na której leży bidok. ![]() ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Dziecko mi samo zasnęło to idę się przyszykować do wyjścia. Idziemy dziś w gości na chwilę. Ciekawe czy będzie cyrkowanie w nowym miejscu i szybki powrót, czy nie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1069 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21999487]
Cate, ale też i Twój synek piersiowy, prawda? To nieco inaczej wygląda...[/QUOTE] Moje dziecię od początku butelkowe mieszane, nawet jak pił moje mleko to z butelki ale to trwało do pierwszego miesiąca niestety a później już tylko Bebilon.
#1070 |
Konto usunięte
|
Eeee
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1071 | |||||
Rozeznanie
|
dzien dobry
![]() Cytat:
roznei probowlam i zakladanie na szybko i na etapy, powoli...z zagadywaniem .. bluzeczki zapinane, przez glowe, kopertowki.. obojetnie i tak jest placz ![]() Cytat:
szybciej zuzywaja sie ale moja woli miekkie ![]() Cytat:
a mojej sie nozdrza rozchylają ajk siusia Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;21995364]A czemu martwić? dobrze będzie ![]() ...[/QUOTE] ![]() ![]() Cytat:
![]() witam u nas dzis wreszcie spokoj... wczoraj Róża spala lącznei z 1,5 godz po kapieli juz nei miala sily zjesc i wypila tylko 40 ml za to juz o 2 wstala, potem o 5,30 rozesmiana usilowala zlapac kroliczka ale za daleko wisial to sie podczolgala do niego a ja siedzialam i gapilam sie zauroczona jakas jak ona go bęcka i sie smieje ![]() przy przebieraniu oczywiscie poplakala wiec dalam cycusia i obie zasnelysmy na godzine potem po jedzeniu i zabawie pospala usypiajac sama, co dawno jej sie nei zdarzylo i o 12.30 poszlysmy na spacerek, spala caly czas czyli ok 2 godz. w domu rozebralam ja dalam pic i usnela sobie jeszcze na godzine, przesypiajac pore zarcia ![]() ![]() idziemy jesc |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1072 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
pajac 3-6 dł. do kroku - 35cm, dł. calkowita - 58 cm ja bym brała 3-6, u nas tez 0-3 poszly juz w odstawke ja szczepie na rota ![]() Cytat:
![]() sprobuje tez z moja mala cos pocwiczyc bo cos nie chce jej sie obracac, leniuszek jeden ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1073 |
Zakorzenienie
|
najwyraźniej Ewcia mocno się zmęczyła tymi próbami, bo zasnęła przy karmieniu, dała się odłożyć i nawet udało mi się obciąć jej pazurki. śpi już prawie godzinkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A po trzepaniu i tak jest za gorące do podania (chłodniejszego nie robię bo mi się wcale rozpuścić nie chciało za chiny ludowe) odstawiam je i zdejmuję zatyczkę z butli - wtedy powietrze ucieka przez smoczek i mleko się "ustoi", że jak podaję to już nie jest zabąbelkowane - mleko stygnie a ja zmieniam pieluchę, przemywam oko, zakraplam kropelki, i robię inne czynności pielęgnacyjne jak jest potrzeba, czasem jeszcze jest za ciepłe więc studzę podstawiając butlę pod kran i juz nie wstrząsam tylko "kołuję" butlą ![]() Tak pomyślałam, że może stąd się wzięły problemy Sebka ale przecież już na NANie były dlatego mleko zmieniliśmy (nan nie był trzepany) a teraz w ostatnich dniach Sebek jest naprawdę super, więc to nie od mleka.. widocznie albo dobrze mleko odgazowywuję albo Sebek nie jest tak wrażliwy. To możesz oduczać pieluchowania ![]() Widzisz nosek i szybko podstawiasz "coś" ![]() Dajesz 80ml zimnej i 40ml ciepłej? Ja tak zdaje się NAN robiłam bo się natychmiast rozpuszczało a temp była odpowiednia do picia odrazu ![]() Jakie mleko robisz? Bo chyba nie Bebilon Comfort ![]() Znam dziewczynę co wlewała zimną wodę do butli, do mikrofali na 20s i dziwne ale jej się Comfort nie rozpuszczał tylko zostawały farfocle ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1075 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a w ogóle to chyba skok mamy...szlag by to..osiwieję...ale najpierw wyłysieję.. ![]() ![]() ![]() ![]() ps. za kazdym razem jak sa takie dni, mam wrazenie, że się do tego NIE NADAJĘ.. ![]() ps2.-dziś konczymy 11 tygodni!
![]() Agatka ![]() Edytowane przez kumkura Czas edycji: 2010-09-11 o 17:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1076 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1077 |
Wtajemniczenie
|
Ahh...widzę, że moja mała już mi dała do zrozumienia, że jedynie spacerówka wchodzi w grę ;] ani ryku, ani jęczenia...nic ;] teraz jest zupełnie inaczej...ona musi koniecznie podziwiać świat
![]() Muszę napisać, że widać postępy smarowania tym sterydem i fenistilem, nie ma już stanu zapalnego...ALE...białe plamy jak są tak są....właśnie czytam o bielactwie...my God...oby to nie było to... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1078 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() http://allegro.pl/bidon-nie-kapek-z-...187824680.html potem znów miał jakiś niekapek, potem znów coś- w sumie to nie znalazłam rozwiązania idealnego- albo coś kapało, albo dziecko nie umiało zajarzyć jak z tego pić, albo cholernie trudno się myło... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1079 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Myśmy dzisiaj na spacerówkę się przeżuciły - mała szczęśliwa od razu spać poszła ![]()
![]() |
#1080 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:26.