Chihuahua - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-07-24, 10:04   #241
Garadiela
Zadomowienie

Dot.: Chihuahua

miniaturki czilki?

to ja nie wiem ,chyba bylby pies bonsai
zagladacie czasem do wzorca?
oto co mowi
"Wielkość i waga: w tej rasie nie mierzy się wysokości, lecz jedynie wagę.

Waga: między 500 g a 3 kg.
Okazy ważące miedzy 1 a 2 kg są preferowane. Okazy, których waga przekracza 3 kg, są dyskwalifikowane."

Kup czile z dobrej hodowli a nie jakas pseudo co ci wyrosnie kundelek z duzymi uszami
Poogladaj psy na wystawie,pogadaj z hodowcami i poszperaj po stronach hodowli a nie przez google obrazki...
Pies rasowy ma jeden wzorzec i zbytnio psy danej rasy nie powinny od niego odbiegac.
Dlugowlose czi moga sie wydawac odrobine wieksze od krotkowlosych

Edytowane przez Garadiela
Czas edycji: 2010-07-24 o 10:06
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 11:40   #242
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Steasi Pokaż wiadomość
Nie ma miniaturki chi.Wielkość zależy od wieku a także od rodziców szkraba.Jeżeli oboje byli mali to mało prawdopodobne że urodzą się giganty.I odwrotnie.A jeśli szukałeś przez google z pewnością połowa wyrzuconych obrazków przedstawiała chi, reszta to mieszańce w typie.
Jeśli można wiedzieć? Ku jakiej hodowli się schylasz?
Cytat:
Napisane przez LittleSheep Pokaż wiadomość
Witam, chciałabym zakupić pieska właśnie tej rasy ale mam pytanie... czy istnieje miniaturka? ogladajac różne zdjecia w internecie widze ze sa one różnej wielkości. Od czego to zależy? Z góry dzięki za pomoc
Chiłka sama w sobie jest miniaturą, psy które ważą poniżej wzorca to karły, a karłowatość to choroba.

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 20:17   #243
gosia3096
Przyczajenie

ja mam chihuahue już prawie 6 lat i bardzo go kocham
gosia3096 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 07:52   #244
LittleSheep
Przyczajenie

GG do LittleSheep

Widze Dziewczyny, że musiałyście sobie ulżyć i powymądrzać? Jestem zielona w tym temacie dlatego zapytałam, kto pyta nie błądzi. Nie mam czasu ani chęci latac po wystawach. Swojego pinczerka (z rodowodem) znalazłam w Internecie i też zaczynałam szukać przez obrazki w googlach więc nie widze w tym nic złego. Dzięki Steasi za pomoc a nie obśmianie
LittleSheep jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 15:16   #245
Steasi
Przyczajenie

Spoko
A skąd jesteś? Z jakiego regionu Polski jesteś?Może mogłabym Ci podrzucić jakąś godną polecenia hodowlę.Bo rozumiem że wchodzi w grę piesek na kolanka ale z rod?
Nie ma czegoś takiego jak miniaturka chi winogronku! Pinczer, pudel toy, okej ale nie chi!
Steasi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 15:29   #246
Garadiela
Zadomowienie

Winogronkowi chodzilo o to ze chila jest juz taka malutka ze jest to miniaturka sama w sobie
A nie o miniaturke czily
Stary 2010-08-05, 17:54   #247
Karolina Maria
Zadomowienie

GG do Karolina Maria

Bardzo mi się podobaja te psiaki. Rozwiodłam się i mam nowego partnera, nie mamy dzieci i chciałam wszelkie odczucia macierzyńskie przelać na psa jestem na etapie "męczęnia" TŻ o psa, ale on chce kota...
Jak mu pokazałam foto cziłki, zapytał : a nie mogłoby być kochanie cos bardziej wielkosci psa niż świnki morskiej?

Jak to jest z tymi ubrankami dla pieska, bo wyglada świetnie, ale nie krepuje to ruchów i nie męczy psiaka?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-05, 19:24   #248
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Winogronkowi chodzilo o to ze chila jest juz taka malutka ze jest to miniaturka sama w sobie
A nie o miniaturke czily
Właśnie o to mi chodziło , chihuahua należy do ras miniaturowych

Stary 2010-08-05, 21:18   #249
Garadiela
Zadomowienie

Czily podobno jak jest zimno tzreba ubierac bo czesto choruja na plucka
Tak slyszlam od jednej wlascicielki czilki,calkiem sympatycznej zreszta
Najlepiej isc z psem i poprzymierzac ubranko
Stary 2010-08-06, 10:39   #250
Steasi
Przyczajenie

Zdecydowanie nie prawda.Mankament jednego osobnika (prawdopodobnie z winy zachuchania przez właścicielkę). Trzeba pamiętać że te psy mimo swoich niewielkich rozmiarów to nie zabawki. Więc jeśli psiak będzie czuł się nie komfortowo w ubranku to po co ubierać go na siłę? Inaczej troszkę sprawa przedstawia się w mroźną zimę. Jedni zakładają kurteczki etc inni ograniczają się do krótszych spacerów (co zazwyczaj same te psiaki wybierają). Ubiera się zazwyczaj krótkowłose, długo zdecydowanie rzadziej. Jeżeli już chcesz tak bardzo ubierać psiaka lub masz jakiś tam inny powód to radzę zacząć od kostiumów jakby na szerokie ramiączka, potem wprowadzić dopiero krótki i następnie dłuższy rękaw.Ale- nic na siłę.
Stary 2010-09-11, 16:24   #251
qathe
Wtajemniczenie

dziewczyny ile kosztuja takie
Chihuahua z hodowli?Bo patrze na stronkach to 1200zl to kupa siana...Mozna to jakso na raty wziac czy nie wiem ? hehe

qathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-11, 20:31   #252
chi chi
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
dziewczyny ile kosztuja takie
Chihuahua z hodowli?Bo patrze na stronkach to 1200zl to kupa siana...Mozna to jakso na raty wziac czy nie wiem ? hehe
watpie ze za taka cene kupisz pieska. Dolicz do tego jeszcze z jakis 1000 zl
chi chi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-11, 20:44   #253
trillinka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez coco666 Pokaż wiadomość
Sama mam suczke rasy chihuahua i wiem , ze te psiaki nie lubią samotnosci , wręcz nienawidzi . Nawet jesli jest w towarzystwie za wszelka cene stara sie zwrocic na siebie uwage. po co kupowac psa skoro nie bedziesz mogla sie nim zajac a co z potrzebami fizjologicznymi? . oczywiscie nie mowie ze trzeba z psem caly dzien siedziec w domu jak z dzieckiem ,. to nie wynika z mojej wlasnej opini , ani z wychowania psa . tylko z opisu rasy chihuahua.
p.s. w zalaczniku moja COCO roczna suczka
pozdrawiam milosniczki chihuahua!
sliczniutka ta twoja coco

zapuszczam wlosy stan obecny (19.02.11r.) 54cm
trillinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-12, 21:54   #254
Steasi
Przyczajenie

Oczywiście, że w tej cenie kupisz psiaka ale tylko tzw PETa czyli pieska który nie jest wystawowy i hodowlany.A z ratami to zależy od konkretnego hodowcy- popisz porozmawiaj z nimi, to kwestia indywidualna
Stary 2010-11-08, 08:32   #255
tullka
Przyczajenie

Nigdy nie należy bac się ceny za chihuahua, można dostac nawet za 800zł pieska z metryczką, ale jak napisała Steasi, tzw. peta, który nie będzie nadawał się do hodowli, będzie miał zły zgryz, będzie brakowało mu 1 ząbka bądź inne pierdoły, które eliminują go z wystawy.
NIGDY nie kupujcie psa bez rodowodu,nigdy! Szczególnie tej rasy, która jest póki co dośc rzadka w Polsce.
Psy bez rodowodu to zwykłe kundle, na których chcą zarobic idioci, trzymając psy w brudzie i smrodzie,choc niekoniecznie. Prawdziwa hodowla jest pasją, gdzie dbamy o zdrowie pieska o rasę..
tullka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-27, 21:55   #256
Bunia93
Przyczajenie

Witajcie
od dawno marzy mi sie taka malutka chi ale z tego co czytam to hmmm rzeczywiscie nie mam o nich zielonego pojecia... nie zalezy mi na tym zeby piesek byl wystawowy ale tez nie chce jakiegos chorego bez zebow... ale tez nie chce jakiegos za 3tys to przerasta troche moj budżet!
jestem z okolic gdanska i czy ktos moglby mi polecic jakas zaufaną hodowle? byla bym bardzo wdzięczna

Edytowane przez Bunia93
Czas edycji: 2010-12-27 o 21:56
Bunia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 22:56   #257
milkanika
Rozeznanie

jaki chory? że nie ma jednego ząbka? ludzie też nie zawsze maja super zęby,a nic im to nie przeszkadza,
a wystawowe,ale nie super, ko i za 2, albo ponad 1 tys można pewnie kupić
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-28, 10:15   #258
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Ja proponuję trochę poczytać, zapoznać się z rasą i nie kupować tylko dlatego, że jest malutka Trzeba wziąć pod uwagę temperament, zdrowie (bo miewają poważniejsze problemy zdrowotne - oczywiście nie brak zęba ), ile czasu możesz mu poświęcić.
Takiego dynamitu w domu nie miałam jeszcze Chi są mega inteligentne i potrzebują bardzo dużo uwagi. Wcale nie są takie typowo "na kolanka" i do torebki.

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 16:48   #259
Bunia93
Przyczajenie

Hehe kazdy zwierzak obojetnie czy to pies czy kot czy chomik potrzebuje milosci i opieki wlasciciela mam doswiadczenie jesli chodzi o psy mysle ze z chi nie bede miala problemow ;D
tylko jak czytam komentarze osob wypowiadajacych sie wczesniej ze te tani pieski to ''zwyczajne kundle'' to poprostu skoro mam wydac kupe pieniedzy na kundelka to wolala bym z jakiegos sprawdzonego zrodla kupowac

a czy jesli piesek ma rodowod to jest wiadomo w 100% ze to nie jest mieszaniec ?
Bunia93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 17:00   #260
milkanika
Rozeznanie

może warto przeczytać odpowiedni wątek,tam jest wszystko napisane?
w metryczce szczeniaka są opisani przodkowie,to jest potwierdzenie,że psy są rasowe,
a z tym tańszym, to nie zrozumiałaś,chodziło pewnie o psy bez rodowodu,albo metryki, kupione na bazarze, one nie wiadomo skąd pochodzą,
a psy z hodowli nie wystawowe, to po prostu psy dla tych, którzy chcą mieć rasowego psa, ale nie myślą o rozmnażaniu i chcą mieć po prostu psa
Stary 2010-12-29, 18:35   #261
201804100943
Konto usunięte

W jaki sposób da się rozróżnić oryginalną metrykę, rodowód? Czy jest w ogóle możliwosć natrafienia na "pordróbkę", zdarzały się takie przypadki?
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-29, 20:04   #262
milkanika
Rozeznanie

w związku kynologicznym jest zapisana dana hodowla, rodzice maja rodowód i wpisy,że są psami hodowlanymi, a szczeniaki zazwyczaj metryczki,są tam wpisy,pieczątka,nie pamiętam,bo jak się robi rodowód to się metrykę oddaje do oddziału,
wystarczy znaleźć na forach hodowle, bądź poszukać stronek hodowli i nazwę hodowli wpisać w google i poszukać, popytać, pójść do zk i zobaczyć czy taki miot jest zarejestrowany
Stary 2010-12-30, 16:04   #263
tullka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Bunia93 Pokaż wiadomość
Hehe kazdy zwierzak obojetnie czy to pies czy kot czy chomik potrzebuje milosci i opieki wlasciciela mam doswiadczenie jesli chodzi o psy mysle ze z chi nie bede miala problemow ;D
tylko jak czytam komentarze osob wypowiadajacych sie wczesniej ze te tani pieski to ''zwyczajne kundle'' to poprostu skoro mam wydac kupe pieniedzy na kundelka to wolala bym z jakiegos sprawdzonego zrodla kupowac

a czy jesli piesek ma rodowod to jest wiadomo w 100% ze to nie jest mieszaniec ?
Rodowod wyrabia sie dzieki metryczce i to właśnie ona daje nam 100% pewnosci, że mamy chihuahua, a nie chihuahua+kundel. Metryczka daje pewnośc, ze szczeppienia rzeczywiscie zostaly wykonane w odpowiednim dla psa wieku, itd. Bardzo czesto sie zdarza, ze pseudohodowcy mataczą, wklejaja do książeczki jakieś naklejki i niby szczepienie bylo a wcale tak nie jest i potem psiak choruje, umiera... Pseudohodowlom mowimy NIE, naprawdę warto wydac troszkę bądź wiecej poeniędzy na psa z metryczką... Zdrowie psiaka, dobra psychika to najwazniejsze rzeczy.

Niestety większosc wklejanych tutaj psow nie ma nic wspólnego z chihuahuą, naprawdę warto udac się na wystawę albo do jakiejś hodowli FCI, zarejestrowanej w Związku Kynologicznym...

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
W jaki sposób da się rozróżnić oryginalną metrykę, rodowód? Czy jest w ogóle możliwosć natrafienia na "pordróbkę", zdarzały się takie przypadki?
Oczywiście, że można podrobic metryczke ..zresztą jak i wszystko Dlatego wystarczy zadzownic do Zwiazku Kynologicznego podac nazwe hodowli i mamy pewnosc, ze kupujemy rasowego pieska, a nie kundelka.
Wszystkie szczeniaki są takie same, tylko doświadczone oko może wylapac pewne cechy, ktore beda widoczne w przyszlosci -i to nie zawsze mozna to zobaczyc.
tullka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 19:03   #264
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LittleSheep Pokaż wiadomość
Witam, chciałabym zakupić pieska właśnie tej rasy ale mam pytanie... czy istnieje miniaturka? ogladajac różne zdjecia w internecie widze ze sa one różnej wielkości. Od czego to zależy? Z góry dzięki za pomoc

Wczoraj kupilam chihuahuke i w zwiazku z tym widzialam wiele ogloszen. Te miniaturki nazywaja sie Tea-Cup. Ich waga siega do 1,5 kg. W Polsce nie spotkalam takiej, ale widzialam pare ogloszen w Niemczech.
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-20, 19:12   #265
milkanika
Rozeznanie

jak może być miniaturka małej rasy? coś mi się zdaje,że to takie samo oszustwo,jak z yorkami
Stary 2011-01-20, 19:33   #266
winogronek
Wtajemniczenie

Pewnie, że nie ma bo ta rasa jest sama w sobie miniaturową. Waga cziłek wg wzorca to od 0,5kg do 3kg.
Swoją droga moja świnka morska ma ponad kg więc nie wyobrażam sobie psa wielkości świnki

Stary 2011-01-21, 09:05   #267
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Ja sobie wyobrażam. Mój waży 940 g

Stary 2011-01-21, 10:40   #268
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Puntodivista Pokaż wiadomość
Ja sobie wyobrażam. Mój waży 940 g
O jaa , wkleisz fote? Ciekawi mnie jak wygląda tzn budowa , nie ma problemów zdrowotnych, w jakim jest wieku i jak wygląda życie takiego małego szkraba?

Stary 2011-01-25, 12:48   #269
beti2882
Przyczajenie

Question Dot.: Chihuahua

hej dziewczyny ile wasze chihuahuki wazyly majac 9 tygodni

Edytowane przez beti2882
Czas edycji: 2011-02-22 o 11:21
beti2882 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-26, 08:47   #270
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Cytat:
Napisane przez winogronek Pokaż wiadomość
O jaa , wkleisz fote? Ciekawi mnie jak wygląda tzn budowa , nie ma problemów zdrowotnych, w jakim jest wieku i jak wygląda życie takiego małego szkraba?
Hej Fotkę mam u siebie w albumie.
Zaproszę Cię na oglądanie

Jest w wieku 7 miesięcy. Jedyny problem jaki mięliśmy to ząbki ale to często zdarza się u chiłek. Miała usuwane mleczaki bo nie wypadału a u tych piesków trzeba zwracać uwagę na zgryz.
Oprócz tego, że nie wskakuje na łóżko to wszysko jest normalnie. Jest bystra, szybka i nawet jak ktoś jej nie zauważy to ona sama o siebie zadba.
Moja ukochana psica

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości