Aparaty ortodontyczne cz. IX - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-12, 15:57   #4921
sincarne
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Piękne ząbki już masz A co to takie różowe na górnym łuku?

to różowe to ligatura ciągła, taka do zadań specjalnych muszę jeszcze kawałek przeczochrać szczękę na bok, pozamykać szpary itp.

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 16:14   #4922
201707171013
Konto usunięte

Czyli ta ligatura koryguje asymetrię?
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 16:22   #4923
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Czyli ta ligatura koryguje asymetrię?
a cholera wie co ona koryguje
pojedyncza ligatura działa na ząb, a taka na cały łuk najwyraźniej ja z teorii kiepska jestem

Stary 2010-09-12, 16:32   #4924
Costynuuna
Zadomowienie

czy ktoś mógłby mi coś poradzić, doradzić?
zaczne może od tego że aparat na górze nosze 2 lata, na dole krócej ale chodzi mi o góre.. zęby jako tako są już proste, ale problem jest z jednym zębem .. mianowicie z dwójką która jest lekko z tyłu, za jedynką , i stoi w takiej samej pozycji od uwaga ! jakiegoś roku !Zwróciłam na to uwagę jakoś we wrześniu/październiku tamtego roku, ale nie chciałam siać zamętu bo to dopiero rok i wiecie.. niestety teraz jestem wręcz przekonana że moja orto nic z nim nie robi specialnie, jeszcze teraz jak zobaczyłam zdjęcia sincarne jestem całkowicie załamana po roku i 3 mięsiącach te zęby są prościutkie, a ja od roku tkwie w martwym punkcie

każda wizyta wygląda tak samo, mianowicie zmienia mi drut i gumki, i tyle .. ten ząb jak stał tak stoi .. kuzwa ;/ myśle od jakiegoś czasu o konsultacji u innej orto, co ona by powiedziała na to wszystko ale mam tyle wydatków że nie mam na to po prostu pieniędzy, jeszcze do mojej musze chodzić praktycznie co miesiąc . Jak się wkur.. ze to nie pójdę na wizytę do mojej tylko na konsultacje do innej , bo już szczerze mówiąc nie widzę żadnego sensu w chodzeniu do tej .. normalnie nic tylko

co byście mi doradziły ? ten ząb jest lekko z tyłu, z trójką jest na równi a zachodzi lekko za jedynkę .. ryczeć mi się chce jak patrze na tego zęba

doradźcie coś

Edytowane przez Costynuuna
Czas edycji: 2010-09-12 o 16:39
Costynuuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 16:36   #4925
201707171013
Konto usunięte

Rozumiem Właśnie też nie za bardzo się orientuję w teorii. Ale wystraszyłaś mnie tą dwójką, bo ja mam cofnięta lekko za jedynkę, a trójkę na dziąśle. Na trójkę mało miejsca, teraz mam sprężynę, ale jakoś nie widzę tego, że dwójka się wyprostuje, a trójka jeszcze znajdzie miejsce. W najbliższym czasie postaram się załączyć zdjęcie,nie zauważyłam zmian po tym miesiącu, ale ocenicie czy moje obawy mają rację bytu
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 17:14   #4926
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Hm... Mam problem z aparatem.
Aparat na górze noszę od stycznia, na dole od kwietnia. Często z zamka na siódemce wypadał mi drut. Ze dwa razy byłam z tym u orto, ale potem - jak mi poradził - robiłam to sama przy pomocy pęsety. Dzisiaj po zjedzeniu pączka zauważyłam, że zgubiłam kawałek druta! Odpadł mi (chyba go połknęłam?) ten kawałek między szóstką a siódemką. Myślę, że od częstego wkładania go po prostu się zagiął i w końcu pękł.
Boję się z tym do niego iść, bo jest strasznie nerwowy. Pierwszy raz, gdy wypadł mi drut krzyczał na mnie, abym nie jadła nic twardego, mimo że za bardzo chrupek, orzechów itd. nie jem. Zastanawiam się, czy to podciągnę pod kategorię "usterki" (trzeba wymienić drut), czy będę musiała płacić ze swojej kieszeni, choć ostatnia wizyta była 31 sierpnia. Podczas tej wizyty założył mi tylko taką przeźroczystą gumę na część górnych zębów, aby zniwelować szpary. Od kwietnia nie miałam zmienianego drutu na dole, chociaż zęby weszły mi już w łuk. Gdy ostatnio spytał się, czym widzę jakieś efekty, powiedziałam, że od ostatniej wizyty nie. Rzucił się na mnie, że aparat noszę dopiero pół roku bla bla bla. Myślicie, że powinnam pójść do kogoś innego? Mam więc takie pytanie. Czy ortodonta cały plan leczenia, wyciski, zdjęcia będzie musiał mi dać czy u innego ortodonty będę musiała robić to od nowa? Głupio jest mi trochę, bo jest synem znajomej mojej mamy, łuk o 300 zł był tańszy niż normalnie... znając go, jeszcze każe mi to dopłacić Myślicie, że jak się do mnie jutro rzuci, powinnam mu podziękować? I czy któraś z Was miała taką przygodę jak ja? Bo mnie aż wstyd dzwonić i mówić, co się stalo ...
Stary 2010-09-12, 17:54   #4927
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Costynuuna Pokaż wiadomość
dwójką która jest lekko z tyłu, za jedynką , i stoi w takiej samej pozycji od uwaga ! jakiegoś roku !
spoko luz, moje tak na dobrą sprawę najbardziej poprawiły się w ciągu pierwszych 3 m-cy. różnice, które zaszły w ciągu roku, są naprawdę minimalne..

Cytat:
jeszcze teraz jak zobaczyłam zdjęcia sincarne jestem całkowicie załamana
hehe muszynianki chyba nie widziałaś ta to dopiero załamuje

Cytat:
po roku i 3 mięsiącach te zęby są prościutkie,
nie są, tylko telefonem ciężko o porządną fotę
ale w sumie dobrze się tego słucha

Cytat:
a ja od roku tkwie w martwym punkcie

co byście mi doradziły ? ten ząb jest lekko z tyłu, z trójką jest na równi a zachodzi lekko za jedynkę .. ryczeć mi się chce jak patrze na tego zęba
ja mam z dwójką to samo (nie tą krótszą, o którą pytałam przy swoich fotkach, tylko tą drugą). niby wizualnie nie ma dramatu, ale językiem czuję, że to nie to i zamierzam orto o to pomęczyć.
no ale właśnie, czy ty mówiłaś orto, że to ci się nie podoba i co ona na to? no bo to podstawa nie chlip, tylko męcz orto. od tego jest

Cytat:
Napisane przez olasia99
Boję się z tym do niego iść, bo jest strasznie nerwowy.
ja wiem, że to się tylko tak pisze, ale NA LITOŚĆ BOSKĄ!! NIE IDZIESZ TAM, ŻEBY PANU ROBIĆ DOBRZE, TYLKO ODWROTNIE JEGO SAMOPOCZUCIE POWINNO BYĆ OSTATNIĄ RZECZĄ, O KTÓREJ MYŚLISZ

nie wiem, jak z kosztem druta, chyba różnie u różnych orto. ale w końcu specjalnie go nie połamałaś nie?
co do przenosin do innego - wiesz, jeśli masz się z bucem użerać jeszcze x czasu, to może poszukaj innego. fakt, chyba niechętnie przyjmują takich podleczonych, ale co ci szkodzi popytać? wycisk i zdjęcia są twoje i bez łaski powinien oddać. plan leczenia to nie wiem, bo ja się nie dorobiłam

Stary 2010-09-12, 18:27   #4928
Costynuuna
Zadomowienie

Widziałam gdzieś zęby muszynianki, robią wrażenie
Na ten temat nic nie mówiłam orto, dodam że to typ mruka - potrafi przez całą wizytę nie powiedzieć ani słowa ( no poza odpowiedzeniem dzień dobry i do widzenia ) a mi ciężko pytać z otworzoną buzią .. ale to już osobny temat. Jak widać żadne skrajności nie są dobre, podczas gdy ortodonta Olasi jest zbyt nerwowy, moja otworzyła do mnie buzie może z 4 razy przez 2 lata

Ona sama jakoś od zimy mówi że te zęby są już proste, ale jeszcze ta dwójka jest krzywa i nie robi nic(!) poza zmienianiem gumek i druta, żeby jakoś tą 2 pociągnąc za tej jedynki do przodu już od ponad roku nosze ten aparat dla tego jednego zęba, który stoi cały czas w miejscu ;/ on jest od strony 1 poza łukiem , bo od strony 3 jest w łuku..
Jakimi metodami można wypchac takiego zęba zza łuku do przodu?
Stary 2010-09-12, 19:49   #4929
sincarne
Raczkowanie

nie mam pojęcia, na socjologii tego nie uczyli
orto to taki specyficzny zawód chyba, większość z nas marudzi, że nic nie mówią, nie tłumaczą itd..
no ale jak nie ona to ty - na następnej wizycie powiedz od drzwi, że nie otworzysz paszczy dopóki nie powie o co kaman z tą dwójką i czy nie można jej jakoś ruszyć w końcu.
z drugiej strony pamiętaj, że nie ma co szarpać zębem w te i nazad za silnie, bo może obumrzeć.. może taka jego uroda, że dłużej trzeba ponaciskać. moja dolna jedynka też od pół roku ani drgnęła, no co zrobić...

Stary 2010-09-12, 19:56   #4930
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
o proszę, ile weteranek się zebrało
hello dziewczęta

ja mam dziś 15-miesięcznicę, więc wklejam foteczki
wycisk dla porównania i zdjęcie z 1 dnia z aparatem.

na ostatnim widać moją niesforną dwójkę. miałam ostatnio dyskusję z orto, bo ja uważam, że jest krzywa i trzeba przekleić zamek, a orto, że jest prosto, taki jest kształt zęba i może ewentualnie ją trochę obniżyć, ale może większa szpara powstać przy dziąśle między 1 a tą 2.. no i nie wiem sama. no jaki ja będę mieć holiłud smajl z taką krótką dwójką? wiem, że na fotce to tak se widać, ale jak myślicie? marudzić dalej orto czy jej zaufać?
no no no superrrrr!!!!!
jak przystało na prawdziwą gwiazdę, zdjęcie zamieściłaś w weekend, to się chwali
ja noszę aparat na górze o miesiąc dłużej od Ciebie i mam ten sam dylemat z dwójką, ale na następnej wizycie tj. 30 wrz będziemy przeklejać zamek, żeby ją lepiej ustawić. radzilabym Ci delikatnie wyciągnąc tego zęba na dól i ewentualnie leciutko spiłować jedynki.

aha i mam identyczne łańcuszki na zameczkach jak Ty, tylko że ja mam tą imprezę u gory i na dole

Edytowane przez milutek
Czas edycji: 2010-09-12 o 19:58
milutek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 20:17   #4931
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milutek Pokaż wiadomość
no no no superrrrr!!!!!
jak przystało na prawdziwą gwiazdę, zdjęcie zamieściłaś w weekend, to się chwali
właśnie miałam dylemat ale stwierdziłam, że coś mi się w tę rocznicę należy i może prawdziwe gwiazdy mi wybaczą

Cytat:
ja noszę aparat na górze o miesiąc dłużej od Ciebie i mam ten sam dylemat z dwójką, ale na następnej wizycie tj. 30 wrz będziemy przeklejać zamek, żeby ją lepiej ustawić. radzilabym Ci delikatnie wyciągnąc tego zęba na dól i ewentualnie leciutko spiłować jedynki.
ale to wtedy druga dwójka będzie mi wystawać za jedynki, bo jest z nimi równa cholera, ciężka droga do tego holiłud smajlu.. będę negocjować z orto, a co! to że wzięła ostatnio tylko 30 zł za wizytę nie oznacza, że mam cicho siedzieć i jeszcze po rękach całować

Cytat:
aha i mam identyczne łańcuszki na zameczkach jak Ty, tylko że ja mam tą imprezę u gory i na dole
nie podobał mi się na początku, co oczywiście od razu oznajmiłam
u mnie dół jeszcze w lesie...

siedzę z wyciągiem w pysku. od górnej trójki prawej do dolnej trójki lewej można se język odpiłować. o takich fanaberiach jak oblizanie ust albo łyk kawy nawet nie mówię...

Stary 2010-09-12, 20:40   #4932
2011801131227
Konto usunięte

GG do 2011801131227 Send a message via Skype™ to 2011801131227

JUTRO O 10 RANO APARACIK- zakładanie! zdam relację hehe

Edytowane przez 2011801131227
Czas edycji: 2010-09-12 o 20:43 Powód: BYK
2011801131227 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 21:26   #4933
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Papi .
Ooo, ktoś mnie tu jeszcze kojarzy
Stary 2010-09-12, 21:41   #4934
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
ja mam nosi druciki za zebami do końca życia nikt tego nie przebije
Ja na 95% też

Jutro do 17 jestem w szkole, orto przyjmuje do 18, ale nie zdążę. We wtorek może mi się uda. Boję się tej wizyty Z tym aparatem to same problemy
Stary 2010-09-12, 21:44   #4935
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość

no i się ciesz
pozbędziesz się schizy czy coś mi sie już nie pokrzywiło, czy wszystko jest ok
Hehe, śmiej się... Ja przed odrutowaniem już mam tą schizę hahaha
Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Ooo, ktoś mnie tu jeszcze kojarzy
A no . Więcej nikogo nie poznaję.. Problemy wiecznie te same, wiedza dalej pusta.. A czasu na forum brak .
Następnym razem pewnie wpadnę dopiero po to żeby pochwalić się swoją 'sztuczną szczęką' jak to mawia mój zacny psiapsiółek.

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-12, 22:00   #4936
olasia99
Zakorzenienie

Swoją drogą, to ortodonta nawet nie dał mi gwarancji, że zęby po leczeniu się nie cofną. Będe miała drucik z tyłu na dole, ale jak mi 8 rosnąć będą, to parę tysięcy, mój czas i ból szlag może trafić
Stary 2010-09-13, 01:41   #4937
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Hehe, śmiej się... Ja przed odrutowaniem już mam tą schizę hahaha

A no . Więcej nikogo nie poznaję.. Problemy wiecznie te same, wiedza dalej pusta.. A czasu na forum brak .
Następnym razem pewnie wpadnę dopiero po to żeby pochwalić się swoją 'sztuczną szczęką' jak to mawia mój zacny psiapsiółek.

No wiesz! A Milutek? A Sincarne? A TwójAngielski? A Kmee? A CatchyKathy? A Rudo-Zielona? Tych też nie poznajesz? A ja?

Nie dość, że kalosz to i sklerotyczka ^^

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2010-09-13 o 01:43
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 10:58   #4938
chemica
Raczkowanie

Dzisiaj zadzwoniłam do ortodonty żeby umówić się na wizytę. Byłam pewna, że wypadnie gdzieś pod koniec września. A tu zonk
Zadzwoniłam dosłownie (wg ortodontki) dwie minuty po dziewczynie, która zrezygnowała z dzisiejszej wizyty. Ha!
Powiedzcie teraz, że głupi nie ma szczęścia

Jeśli tak dalej pójdzie, to uwinę się z założeniem aparatu w ciągu tego tygodnia
chemica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 11:54   #4939
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez chemica Pokaż wiadomość
Dzisiaj zadzwoniłam do ortodonty żeby umówić się na wizytę. Byłam pewna, że wypadnie gdzieś pod koniec września. A tu zonk
Zadzwoniłam dosłownie (wg ortodontki) dwie minuty po dziewczynie, która zrezygnowała z dzisiejszej wizyty. Ha!
Powiedzcie teraz, że głupi nie ma szczęścia

Jeśli tak dalej pójdzie, to uwinę się z założeniem aparatu w ciągu tego tygodnia
Szczesciara!

Ja za tydzian lece do pl na 2 dni, w poniedzialek rano mam druga wizyte....ma mi zmienic drut. Myslicie ze na jakis grubszy czy po prostu da nowy? Co by moglo ruszyc z tymi moimi zabkami

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 14:54   #4940
dagstyn_97
Przyczajenie

Hejaaa.... ;DD Mam pytanko.;** Nie muszę nosic aparatu ortodontycznego, ale chcę bo baaaaaaaaardzo ale to bardzo mi się podoba.;DD Ile będzie mnie to kosztowało.? Chodzi o jakiś zwykły najtańszy. najcieńszy drut i wgl jakis beznadziejny. on nie ma mi prostowac zebow tylko ma byc do ozdoby Proooszę o odpowiedź najlepiej jak najszybciej... ;p

KuBuŚś ;**

LoVe (;
dagstyn_97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 15:07   #4941
milutek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dagstyn_97 Pokaż wiadomość
Hejaaa.... ;DD Mam pytanko.;** Nie muszę nosic aparatu ortodontycznego, ale chcę bo baaaaaaaaardzo ale to bardzo mi się podoba.;DD Ile będzie mnie to kosztowało.? Chodzi o jakiś zwykły najtańszy. najcieńszy drut i wgl jakis beznadziejny. on nie ma mi prostowac zebow tylko ma byc do ozdoby Proooszę o odpowiedź najlepiej jak najszybciej... ;p

KuBuŚś ;**

LoVe (;
takiego pytania w tym kontekście to jeszcze nie było!!
a że ja nie lubię powtarzających się pytań, to na takie oryginalne chętnie odpowiem. Otóż, droga dagstyn_97, aparat zwykły metalowy kosztuje około 1200-1800 zł za jeden łuk w zależności od gabinetu. Z całego serca życzę Ci powodzenia w poszukiwaniu ortodonty, który podejmie się tego wyzwania
Stary 2010-09-13, 15:08   #4942
2011801131227
Konto usunięte

Cytat:

KuBuŚś ;**

LoVe (;
: eeek:trzymajcie mnie albo powiedzcie, ze to prowokacja...
Stary 2010-09-13, 15:11   #4943
dagstyn_97
Przyczajenie

dziękuję Ci bardzo... ;** A ty gdzie zakładałaś aparacik.? Znacie może dobrego ortodontę w okolicach Gdyni lub Gdańska.? Dam znać jak uzbieram kasęęę raczej pójdzie szybko... ;p

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

anitusica - o co ci chodzi .?
Stary 2010-09-13, 15:15   #4944
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
może o to, że my się męczymy i nosimy te złomki (okey, lubimy je ) ale każda z nas wolałaby mieć proste zęby, niż takie krzywulce.

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 15:17   #4945
dagstyn_97
Przyczajenie

dobra każdy robi co chce.! mi sie podoba i chce go nosic .!!
Stary 2010-09-13, 15:17   #4946
chemica
Raczkowanie

Anitusica, też tego nie rozumiem

dagstyn_97, ciekawą ozdobę sobie znalazłaś

Edytowane przez chemica
Czas edycji: 2010-09-13 o 17:55 Powód: Błąd, za który baaaardzo przepraszam paulina18021995
chemica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 15:25   #4947
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez chemica Pokaż wiadomość
Anitusica, też tego nie rozumiem

paulina18021995, ciekawą ozdobę sobie znalazłaś
dzięki, ale to nie ja noszę aparat (chcę go nosić) bo mi sie podoba.

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 15:31   #4948
2011801131227
Konto usunięte

Exclamation Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IX

Cytat:
dziękuję Ci bardzo... ;** A ty gdzie zakładałaś aparacik.? Znacie może dobrego ortodontę w okolicach Gdyni lub Gdańska.? Dam znać jak uzbieram kasęęę raczej pójdzie szybko... ;p

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Po nicku zakładam, że masz około 13 lat. Zatem napewno wielu rzeczy nie rozumiesz i ja Ci je postaram w telegraficznym skrócie przybliżyc.

Otóż- aparat dla ozdoby tak? Aparat nie jest ozdobą. Aparat jest elementem składowym LECZENIA, które ma prowadzić do prostych i ładnych zębów (które to wg mnie można nazwać ozdobą a nie aparat)
Owszem, czas noszenia umilamy sobie różnymi kombinacjami kolorysTycznymi ligatur, ALE nie zapominamy ze nie wydajemy grubych tysięcy na kawałek zelastwa tylko inwestujemy w nasze zęby;/

Czy byłaś u dobrego ortodonty i uświadomił Ci ryzyko i konsekwencje noszenia aparatu?
Czy wiesz, że aparat może powodowac :
-szybsze odkłądnie się płytki nazębnej i kamienia
-resopcję korzeni zębów
-powstawanie ubytków
-odwapnienia- białe plamy po zamkach
-powodować martwicę zębów a tym samym konieczność ich wynerwienia i założenia drogich koron lub licowek jesli sciemnieją ?

-powodować ogólne ubytki w szkliwie i próchnicę?

Dla nas, szablozębnych że tak nazwę jest on mimo powyzszego ryzyka jedyną szansą na to, aby błyszczec pożniej łądnymi ząbkami. Jednakże znamy ryzyko z tym związane i wiemy na co się decydujemy w imię prostego uśmiechu...

DLATEGO nie mieści mi się w głowie, że można ryzykować dla powyższych zdrowe, proste zęby .. A uświadomił Cię ktoś że aparat to nie tylko bajeranckie blingi na zębach ale też bół związany ze zmianami łuku, przesuwaniem zębów i ogólnym dyskomfortem w roznych dziedzinach zycia, chocby prozaicznym jedzeniu, nie mowiac już o myciu zębów kilka razy dziennie...

W imię czego? Mody?!
Bo kawałek żelastwa na zębach stał się modny?

NIE. Modne stało się dbanie o piękny, równy uśmiech, który jest naszą wizytówką.I powinnaś się cieszyć, że taki masz.
A zainwestować chyba w wizytę u psychologa dziecięcego, który może pokaże Ci, że są inne sposoby na "zabłyszczenie" w grupie niż ryzykowna kupa szmalu na zębach.
Stary 2010-09-13, 16:03   #4949
viera
Zadomowienie

Cytat:

KuBuŚś ;**

LoVe (;

a TU w poscie 1704 twierdzisz, ze juz od miesiaca masz aparat... zdecyduj się poza tym, ileż Ty miałaś tych gumek w ciągu miesiąca? te zdjęcia to rozumiem, ze przyklady ? bo nie wygladaja na Twoje

Edytowane przez viera
Czas edycji: 2010-09-13 o 16:04
viera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 16:15   #4950
2011801131227
Konto usunięte

2 aparaty w ciagu miesiąca, 2 razy szre gumki, raz niebieskie i jeszcze niewiadomo ile jakich po drodze....
;/
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości