|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kastracja kota to nie choroba
A żaden z twoich znajomych hodowców nie ma znaczącego reproduktora? I jak się mieszka z takim kocurem?
|
|
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
mają
ganiają w pieluchach po mieszkaniu, żeby nie znaczyć albo ludzie za nim ze specyfikami (im świeższy ślad tym lepiej usunąć) albo dostają preparaty np. krople Bacha albo mają chip - chemiczna kastracja na jakiś czas albo niestety są izolowane w innych pomieszczeniach to co napisałam mozna przeczytac na forach hodowlanych a jak sie mieszka ... nie wiem... nie mam takiego problemu więc nie odpowiem ------------ kastrat też może znaczyć a nawet kotka (samica) również ------------------ ja mam same kocury inaczej zachowuja się zwierzęta w stadach mieszanych jak jadę z Amorem do przyjaciólki, która ma kotki MCO (Amor kryje w hodowli AGAFAR*PL z Kraka i tam sie też urodził) to robi się z niego erotyczny maniak; łazi za kotkami i mysli tylko o jednym (jak wychodzimy lub idziemy spać to izolujemy kotki od erotomana ); nieraz juz oberwał w pysk od matki i córek
Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-07-17 o 17:44 |
|
|
|
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
Witam prawdę mówiąc nadal nie wiem czy kastrować mojego Tygryska czy nie a chciałam się utwierdzić w słuszności decyzji mam w głowie mały chaos ......
|
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
ja też
![]() Swojej kotki, choć jest piękna, nie zamierzam rozmnażać więc zaoszczedziłam i sobie i jej niepotrzebnych nerwów w okresie rujki. Ciciak została wykastrowana jak miała 10 miesięcy po pierwszej rujce
|
|
|
#36 |
|
Przyczajenie
|
umówiłam już Tygrysa na zabieg i strasznie to przeżywam
a jednak to się stanie ma 12 miesiecy więc może już czas?
Edytowane przez margosha Czas edycji: 2010-07-25 o 13:53 |
|
|
|
|
#37 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
im młodszy tym lepiej !!!!! 6 miesięcy temu powinnaś to zrobić. Mój ma 6 miesięcy 5 dni temu obcięto mu co nie co Żadnych komplikacji, już następnego dnia Tiger szalał po całym domu i poleciał do kumpli na dwór
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Kotka po porodzie
Moja kotka 2 dni temu się okociła. Teraz zauważyłam że zaczęła mieć dreszcze, i nie ma zbyt dużego apetytu... Czy to może być coś poważnego, czy tylko skutki porodu (zmęczenie, utrata krwi)?
![]() Dodam że język jak i dziąsła ma białe... Edytowane przez Vettra Czas edycji: 2010-09-06 o 17:11 |
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kotka po porodzie
no własnie
zamiast zapobic to mamy ... po pierwsze trzeba było ja wykastrowac (sterylizacja to część kastracji błednie przypisywana w Polsce tylko samicom) a nie przyszło Tobie do głowy, że czas udać się z kotka do veta |
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Tak, wiem, ale chciałam przynajmniej w jakimś stopniu się dowiedzieć czym to jest spowodowane.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
sunshain zastanow sie co ty wygadujesz , bo aż sie czytać tego nie chce. Jak kobieta ma problemy po porodzie to co mam jej powidzieć , że trzeba było sie nie nie puszczać ?
Białe dziąsła są oznaką małej ilości krwinek czerwonych w organiznie kotki. Przyczyną może być to ,ze jeszcze krwawi ? Spróbuj podać jej coś na wzmocnienie np. Baxter roztwór glukozy 5 % i Baxter płyn fizjologiczny pół na pół do strzykawki i w dziubek kotce ( do kupienia w każdej aptece bez recepty za kilka złoty ). To ją wzmocni i jej nie odwodni. Jesli dalej krwawi najlepsza byłaby witamina K , ale ostrożnie , bo ona powoduje skrzepy więc nie więcej niż pół tabletki na dzień . Wiesz , że najlepiej jednak byłoby wybrać sie do weterynarza. Pozdrawiam Emma. |
|
|
|
|
#42 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie chcesz nie czytaj ... po problemie Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-09-06 o 19:17 |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kastracja to jeden z rodzajów sterylizacji a nie odwrotnie-> każda kastracja jest sterylizacją ale nie każda sterylizacja kastracją
|
|
|
#44 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aż widać jak komuś zależy na zwierzęciu..... Aż nie wiem czy nazwać to głupotą, brakiem odpowiedzialności czy obojętnością.... A co jeżeli na przykład nie urodziła wszystkich i ma w sobie jedno martwe, które ją "zabije" jak zacznie w niej gnić bo właścicielka zadaje pytania na forum zamiast lecieć do weterynarza..... Ja bym od razu po porodzie (jak i w trakcie) dzwoniła do weterynarza.... |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W stosunku do samców przyjęło się natomiast używać prawidłowego określenia kastracja..... Kastracja (potocznie sterylizacja) u samic " - to już wczęsniej wkleiłam na to forum w innym temacie http://www.lecznica-oaza.strefa.pl/b.../kastracja.htm Sterylizacja jest to zabieg polegający na podwiązaniu jajowodów. Praktycznie nie wpływa ona na czynność hormonalną jajników, powoduje jednak, że poddana takiemu zabiegowi samica nie może zajść w ciążę (jajowód jest niedrożny więc komórka jajowa nie ma szans dostać się do macicy a tym samym zostać zapłodniona). Metoda ta stosowana jest w medycynie ludzkiej w stosunku do kobiet, które z różnych powodów nie powinny mieć dzieci (np.względy zdrowotne). My, w stosunku do suk czy kotek nie stosujemy tej metody, ponieważ nie daje ona takiego efektu, jakiego oczekuje właściciel. Nie chodzi nam bowiem tylko o to, aby suka/kotka nie zaszła w ciążę. Ważne jest też, aby samica przestała być hormonalnie aktywna - nie miała powtarzających się rujek. W przypadku sterylizacji pozostaje problem zachowań związanych z występowaniem cyklu płciowego - kotka poddana takiemu zabiegowi dalej miałaby rujki a co za tym idzie, dalej urządzałaby "koncerty" po nocach nawołując do siebie samce, suki i kotki nadal byłyby skłonne do ucieczek a samce koczowałyby pod drzwiami i znaczyły teren. Aby uwolnić właścicieli od tych niedogodności w medycynie weterynaryjnej zarówno w stosunku do samców jak i do samic wykonujemy zabieg zwany KASTRACJĄ. Kastracja polega na pozbawieniu organizmu czynnych gruczołów płciowych (jąder w przypadku samców, jajników w przypadku samic). Po tym zabiegu zanikają fazy cyklu płciowego, samica nie tylko nie może zajść w ciążę, ale nie miewa też rui. U suk i kotek zabieg ten polega na przecięciu ściany brzucha i usunięciu macicy, jajowodów i jajników (macicę i jajowody wycinamy ze względów zdrowotnych o których piszę dalej). Zabieg wykonywany jest w pełnej narkozie i trwa około godziny. Zwierzęta dosyć szybko wracają do zdrowia (im młodsze, tym zabieg jest prostszy a powrót do formy szybszy). Całym sercem jestem za kastrowaniem zwierząt. Uważam, że zabieg ten przynosi wiele korzyści. Jakich? - przeczytajcie sami. Sterylizacja chirurgiczna ma kilka odmian – od przecięcia lub podwiązania nasieniowodów lub jajowodów aż po sterylizację pełną, czyli kastrację. idąc ze zwierzakiem do veta kastrujemy go bez względu na płeć ----------- ja zostanę przy znaczeniu jakie mi wałkowano na studiach choć w obecnych czasach na necie jest tyle wytłumaczenia tych pojęć, nawet popularne serwisy i słowniki wprowadzaja w bład czasami sobie wręcz przecząc Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-09-06 o 20:26 |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisząc, że każda kastracja jest rodzajem sterylizacji miałam na myśli właśnie to.mi moja wetka tłumaczyła różnice między kastracją i sterylizacją w sposób jaki napisałam w swoim poście
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Dobra, ale czemu zakładasz z góry że dziewczyna ma wychodzącego dachowego kota?
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to czlowiek jest odpowiedzialny za zwierzę . |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jestem ciekawa, czy kotka przeżyła... bo szczerze mówiąc w to wątpię... :|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jestem bardzo ciekawa... zwłaszcza, że minęły już trzy dni, nieprawdaż?
... a tak przy okazji białe dziąsła NIE muszą być oznaką małej liczby erytrocytów we krwi. Edytowane przez marcjannak Czas edycji: 2010-09-10 o 00:17 |
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Taak jasne, ja się wcale nie przejmuje kotem którego mam już 5 lat!
To nie jest jakiś dachowiec który przychodzi najeść się raz na kilka dni i nie daję się pogłaskać... Staram się jej zapewnić jak nalepsze warunki.Kotka tego samego dnia, wieczorem wydaliła niezły kawał łożyska z którym najwyraźniej miała problem. Veta odwiedziłam, dał jej coś na wzmocnienie i powiedział że powinno byc już lepiej, a jak się będzie pogarszać, to odwiedzić go ponownie. Ale z kotkiem wszystko wspaniale. Na następny dzień zaczeła normalnie jeść. Chodzi, miałczy, mruczy Zaróżowiły się jej dziąsła. Z kociętami też wszystko ok.A ja kocham mojego kota, i mi prosze nie mówić jak ja to się źle nim zajmuję. |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że z kicią jest już lepiej
|
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(jak byłas przy porodzie to dobrze policzyć ilość wydalonych łożysk) |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za miłe słowa Tygrysek już jest po kastracji i ma się dobrze zdrowy jak rydz myślę że to moje zwlekanie tylko mu na dobre wyjdzie zdążył się dobrze rozwinąć i myślę że nie powinien mieć problemów z pęcherzem
![]() ![]() Tygrysek jest taki ładny chyba po mamie Zuzi która ponad miesiąc temu wyszła i nie wróciła nie wiem czemu może dlatego że przybłąkała się do mnie rok temu z 4 tygodniowym maluchem a teraz wróciła na stare śmieci stare śmieci ?strasznie za nią tęsknimy a Tygrys nadal jej szuka
|
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
jej no dziewcze nic nie pisało, że nie chciało kociąt lub jest niezadowolone tylko martwi się o kotkę, czy wy macie aż takie problemy żeby od razu atakować ludzi?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
jak tylko kotka dojdzie do siebie, należy ją wysterylizować
a jak się czuje?
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie to prawie tak jakby jakis rodzic napisal na forum ze jego dziecko lezy i placze, nie chce jesc i wyglada na bardzo blade i oslabione - i czy ktos moze wie co mu moze dolegac.... normalny rodzic udaje sie jak najszybciej z dzieckiem do lekarza. to samo powinien zrobic natychmiast wlasciciel zwierzaka. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Wtajemniczenie
|
po pierwsze po co rozmnażać zwierzęta nierodowodowe ... chyba dośc bezdomnych
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.

i masz mieszkanie bezzapachowe

); nieraz juz oberwał w pysk od matki i córek 
a jednak to się stanie
ma 12 miesiecy więc może już czas?