Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-15, 08:54   #4411
bassienkaw
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

Basiu śliczne zdjęcia, dzieciątko przepiękne i widać, że to już kawaler, a nie takie maleństwa jak nasze hehehe
Co do wychowania... no to wiesz najlepsze jest to, że mam w domu amerykańską książke z 1981roku, co moja mama od kogoś tam dostała... i jak ona czytała tą książke, to jej włosy na głowie stawały - wiesz to były czasy gdzie dziecko się sztywno chowało... a teraz ta książka jest bardzo fajna, dla dzisiejszych matek...

Ja np nie smaruje dziecka niczym, żadne oliwki itd, już przy Łucji nie przyzwyczajałam skórki. Doraźnie czasem jak bardzo sucha, to kąpiel z dodatkiem nawilżającej ziajki... dupkę tylko smaruje, choć nie za każdym razem.
Dzieciątko do teraz chodzi bez czapeczki
Po lekarza nie biegam, i z Łucją też nie biegałam...
Szczepionki normalne i podstawowe... jak myśmy takie mogli mieć, to dlaczego dzieciom mam wykupować jakieiś specjalne... a jedno czy dwa czy trzy kłucia, no cóż dziecko tego i tak nie pamięta...

Basiu napisz więcej więcej o Waszej codzienności, i różności od PL... bo jestem ciekawa jak to jest.

A co do żywienia... to moja Łucja jak miała trochę ponad 3 miesiące to żurek jadła... i powoli jej wprowadzałam.

U nas nocka całkiem fajnie, co mnie cieszy

90 - 86 - 82- 78 - 74 - 70 -66 -61 - 60

Moja historia odchudzania

bassienkaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 09:14   #4412
Xawmeli
Rozeznanie

Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010

Cytat:
Napisane przez agravka Pokaż wiadomość
śliczna!!!! mam taki sam kocyk z h&m a na wlasnie takiego smoczka poluje,gdzie kupilas? na all nie mozna ich dostac... albo jestem tepak

xamaweli-dostalas zegarek? ja zamowilam (tzn tz mi zamowil ) w pt i wlasnie dostalam jest cuuudny tylko skorzany pasek troche twardy, ale licze ze sie wyrobi
kochana juz od piatku sie z nim woże hehe....ja mam na branzolecie i byla za duza maz mi do zegarmistrza zawiozl i zmniejszyl........jest boski!!! ah ten fossil...........
Xawmeli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 09:16   #4413
karolcia228
Zakorzenienie

GG do karolcia228 Send a message via Skype™ to karolcia228

basiu - widze ze mamy podobne podejscie
Kazdy chowa jak uwaza ale znam rozne matki w moim otoczeniu...jedne chowaja dzieci w domu i inne prawie by zaglodzily dziecko a jeszcze inne szukaja dziury w calym...mysle ze rozsadek i racjonalne myslenie bedzie dobre....sa objawy nie pokojaceo ...i kazda matka sprawdza
Ja chcialbym dawac ANastazji owocki itd. zeby nie jadla tylko tego mleka no ale musze poczekac, ide w nastepnym tygodniu na 2 ostania dawke rotawirusow to sie dowiem czy moge wczesniej
...Nasz Aniołek...20.08.2009...

http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png
karolcia228 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 09:22   #4414
ola_k11
Zadomowienie

My nocke mieliśmy super
Mały ładnie wczoraj sam zasnął w nocy były dwa karmienia, od 7 sobie gruchał już u mnie w łóżku. Po pół godziny wstalam się umyć, bo doszłam do wniosku, że czas zacząć dzień, wrócilam a Mały już spał Teraz leży w leżaczku i sobie troszkę grucha...

Ja zjadłam śniadanko i zaraz wezmę się za obiad tylko jak mały uśnie, bo na razie idę z Nim pogadać, porobić ćwiczenia, pomasować...

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
basiu - widze ze mamy podobne podejscie
Kazdy chowa jak uwaza ale znam rozne matki w moim otoczeniu...jedne chowaja dzieci w domu i inne prawie by zaglodzily dziecko a jeszcze inne szukaja dziury w calym...mysle ze rozsadek i racjonalne myslenie bedzie dobre....sa objawy nie pokojaceo ...i kazda matka sprawdza
Ja chcialbym dawac ANastazji owocki itd. zeby nie jadla tylko tego mleka no ale musze poczekac, ide w nastepnym tygodniu na 2 ostania dawke rotawirusow to sie dowiem czy moge wczesniej
A ja jestem zdania, że matka najlepiej wie co dobre dla jej dziecka.
Jedne tuczą dzieci a inne głodzą. Jedne wychodzą często na spacery niezaleznie od pogody a inne zamykają okna przed drobnym wiaterkiem. Każdy sposób jest najlepszy zdaniem tej matki.
Ja uważam, że najlepsze byloby wypośrodkowanie, tylko jak to znaleść...
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 09:42   #4415
glooria
Raczkowanie

A propos dokarmiania ja już chcę spróbować w tym tygodniu ale nie wiem czy jabłuszko czy marchewkę
Czytałam na innych watkach że użo mam dawała już w 3 miesiącu po kilka warzyw no cóż można spróbować troszęczkę dać i odczekać dzień na reakcję dzidzi
A jak w niedzielę rozmawiałam z moją mama to ona wlaśnie mnie spytala czy juz daję jabłuszko bo jak ona mnie i moje rodzeństwo wychowywala to już jedlismy więc zaczęłam czytać i stwierdziłam że spróbujemy troszeczkę:gotuj e:
glooria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 09:51   #4416
karolcia228
Zakorzenienie

ola - a no widzisz...kazda mama robi wedle swojego uznania wazne by dzieci byly zdrowe

Ja wlasnie szukam smoczkow do butelki od 3mca i miseczki z lyzeczka do karmienia i kupka nie kapka

Stary 2010-09-15, 10:04   #4417
alutka78
Rozeznanie

czesc!
U mnie nocka tez spokojna. Dagusia zasnela wczoraj o 21, obudzila sie o 3 na jedzonko i pozniej o 6:30 znow jedzonko i spanko.
Martwi mnie jedna rzecz. Pomimo dlugiej przerwy miedzy karmieniem moje piersi nie byly tak nabrzmiale jak zawsze. Czy to zanik pokarmu? Mialyscie taka sytuacje?
Stary 2010-09-15, 10:05   #4418
Xawmeli
Rozeznanie

hej mamusie!! tak wogole......
u nas nocka jak zawsze suuuuuuper mala spiurkala wczoraj juz o 21:30 do 2:30 karmienie--do 5 karmienie i rano tezzzz..........pospala do 9:30 i teraz sobie rozmawiamy i ogladamy swiat--moja nadin wogole uwielbia jak jest dzien--bardzo przestrzegam granicy miedzy noca, a dniem i jak wstajemy--roletki robie cyk na gore to ona jak szalona wpatruje sie w okno.. eh a dzis tak brzydko-zimno,ciemno brrrrrrr......
karolciu--wspieram Cie w diecie i rowerku Twym.......podziwiam!!
wiolek--buziaki iiiii pamietaj nos do gory--bedzie WSZYSTKO dobrze !!!

---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ----------

jaszczka kochana czy Ty juz za 5 dni bedziesz na miedwiorce czyt. miedwiu w nowej kuchni swej........??
Stary 2010-09-15, 10:21   #4419
karolcia228
Zakorzenienie

xawmeli - a dziekuje mam nadzieje ze osiagne zamierzony cel choc wiem ze dam rade niebo sie przzejasnilo, sloneczko swieci wiec wyruszymy na spacer

Stary 2010-09-15, 10:27   #4420
bassienkaw
Zakorzenienie

Alutka to nie problem. Po prostu to się po pewnym czasie normuje. Piersi są normalne,a pokarmu jest dużo...

A co do karmienia dzieci to patrzcie na biedne domy,gdzie kobiety nie mają na mleko itd,czy nasi przodkowie. Karmili tym co w domu mieli. Ludzie o skazach nie słyszeli,dawało się dziecku jeść co miało i nie było takich chorowitków. Poza tym patrzcie odnośnie chuchania i dmuchania na dzieci... Dzieci z domów patologicznych itd gdzie chowa je ulica jakoś nie chorują,wiecie co mam na myśli

Stary 2010-09-15, 10:29   #4421
alutka78
Rozeznanie

Dzieki Basienko za odpowiedz.
Stary 2010-09-15, 10:32   #4422
vette
Zadomowienie

My dzis swietujemy miesiac !!!
Cytat:
Napisane przez Xawmeli Pokaż wiadomość
u nas nocka jak zawsze suuuuuuper mala spiurkala wczoraj juz o 21:30 do 2:30 karmienie--do 5 karmienie i rano tezzzz..........pospala do 9:30 i teraz sobie rozmawiamy i ogladamy swiat--moja nadin wogole uwielbia jak jest dzien--bardzo przestrzegam granicy miedzy noca, a dniem i jak wstajemy--roletki robie cyk na gore to ona jak szalona wpatruje sie w okno..
Jak dlugo spi w ciagu dnia? no i ile ma aktywnosci ?
vette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:33   #4423
Linka24
Wtajemniczenie

Basiu ja tez jestem ciekawa bardziej jak wygląda wychowanie, ale Oscarek już chłop!! Ile on waży? Ale jak pięknie siedzi ooo matko!!!

ZABIEG

Papi u mnie wyglądało to tak, ze przyszłam do gabinetu zabiegowego, jakiś 70 letni dziadzius podający się za anestezjologa przeprowadził ze mna mini wywiad, następnie kazał mi się położyć na samolot..No i igłą mnie straszy wyglądało to tak ze ja sie trzęsłam ze strachu zeby mi dobrzew wbił ta igłę.. a on sie trząsł.. no ze starosci, ale nie wiem jak to zrobil bo nie poczułam kompletnie nic jak sie wbijał!!! Doświadczenie.. jak to później stwiedził

No i dalej dopadła mnie jakas pielęgniara wcisnela znieczulenie no i po kilku sekundach już miałam faze, ale nie taka any zasnac. Miedzy nogami siadł moj lekarz, cos tam pogrzebał pomerdał trwalo to moze 2 minuty i koniec! Znieczulenie nie zdązylo zacząc działać bo conieco czulam ale do przezycia. Po chwili to czulam się jakbym wydoiła pół litra sama, wywieźli mnie na sale i dopiero wtedy zasnęłam!! To szczegół że mialam zasnąc na zabieg a nie po nim

Czyli spokojnie! Wszystko do przezycia, zadnej tragedii nie ma. Zostawili mnie do nastepnego dnia, bo dostawałam jeszcze zastrzyki, a tyłek mnie po nich nawalał ze hej..
Ale najważniejsze to- dziś mija 9 dni od zabiegu i w koncu skończylo sie to cholerne poporodowe krwawienie!!!!! (trwające zresztą prawie 10 tygodni)
Więc pewnie wyciągneli wszystko i będzie ok....
Linka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:35   #4424
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cześć dziewczyny czytam codziennie, ale czasu za wiele na pisanie nie mam

Co do wychowania- ja też uważam, że z byle pierdnięciem nie chodzi się do lekarza i nie ma co faszerować dzieciątka lekami Nie smaruję oliwką (na początku kazali mi smarować parafiną, bo Iga miała skórę jak ziemia na pustyni), szczepionki też tylko podstawowe (inna sprawa, że tamte są dla mnie za drogie, ale mimo wszystko bym się nie zdecydowała). Ale czapeczki zawsze zakładam na dwór, do spania też ubieram pajacyki i body, no ale przecież jak jej zimno i płacze to nic na siłę

alutka moje też już nie są nabrzmiałe jak kiedyś, ale mleczko jest To znak, że organizm przyzwyczaił się do okreslonej produkcji mleka

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Spóźniłam się z odpowiedzią
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:44   #4425
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia228 Pokaż wiadomość
ola - a no widzisz...kazda mama robi wedle swojego uznania wazne by dzieci byly zdrowe

Ja wlasnie szukam smoczkow do butelki od 3mca i miseczki z lyzeczka do karmienia i kupka nie kapka

Cytat:
Napisane przez bassienkaw Pokaż wiadomość
Alutka to nie problem. Po prostu to się po pewnym czasie normuje. Piersi są normalne,a pokarmu jest dużo...

A co do karmienia dzieci to patrzcie na biedne domy,gdzie kobiety nie mają na mleko itd,czy nasi przodkowie. Karmili tym co w domu mieli. Ludzie o skazach nie słyszeli,dawało się dziecku jeść co miało i nie było takich chorowitków. Poza tym patrzcie odnośnie chuchania i dmuchania na dzieci... Dzieci z domów patologicznych itd gdzie chowa je ulica jakoś nie chorują,wiecie co mam na myśli
Ale wtedy wszystko było inne, żywność nie miała w sobie tyle chemii, dużo ludzi miało warzywka czy mięso kupowane od ludzi, którzy sami sobie hodowali a nie z wielkich plantacji, farm gdzie marchewki są nienaturalnie długie i proste. Owszem teraz mamy warzywka ładne, duże ale dzięki temu, że są szprycowane.
Niektórzy nawet nie wiedzą jak wygląda marchewka czy ogórek z przydomowego ogródka a pewnie gdyby je zobaczyli to i tak by nie kupili mając na straganie obok do wyboru te "ładne".
Ja sama nie wiem co lepiej.. kupować gotowe słoiczki czy robić papki dla dziecka.. wolałabym robić ale ja wiem czy czasem te owoce i warzywa co się kupuje nie mają więcej chemii niż słoiczki ?
Teraz już nie mam dostępu do babcinych plonów z prawdziwej polskiej wsi.
Co do nie chorowania patologii to nie do końca wiadomo czy nie chorują.. po prostu jak dziecko chore to w nosie mają i tyle.

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość
Ale czapeczki zawsze zakładam na dwór, do spania też ubieram pajacyki i body, no ale przecież jak jej zimno i płacze to nic na siłę
Do spanie i body i pajac razem? Czy jedno coś z tego samo? I przykrywasz ją jeszcze czymś?
U mnie w domu 20 stopni, okno otwarte a mały śpi w samym pajacu i przykryty rozsuniętym śpiworkiem.

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:47   #4426
karolcia228
Zakorzenienie

siala - hehe dobra jestem tak szybko pisalam

Stary 2010-09-15, 10:52   #4427
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

U nas nocka spokojna, mały dośc ładnie spał. Zaraz idziemy na spacer chociaż pogoda dośc kiepska, ale nie będe z nim siedzieć w pokoju. Troche marudny jest, ale i tak dzielnie znosi zmiane otoczenia.

papi moja biedulko, alez Ty sie nachodzisz po tych szpitalach Mam nadzieję, że już wszystko będzie dobrze.
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 10:54   #4428
Siala_Bala
Zakorzenienie

Aby dziecko spalo dobrze w nocy musi miec cieplo ale nie goraco. Idealna temperatura w pokoju dziecka powinna byc stala:18C
Zalecane jest do spania przy temperaturze:

24C....body krótki rekaw + narzutka poscielowa
21C...body krótki rekaw+ narzutka z cienkim kocykiem lub spiworek letni
18C...body dlugi rekaw lub pizama calosciowa+ narzutka i gruby koc lub cienka kolderka lub spiwór sredniej grubosci
16C...pizama calosciowa+ kolderka lub spiwór zimowy

Oto tekst wklejony na innym wątku przez specjalistkę. Nie wiem czy pisała go sama czerpiąc w własnego doświadczenia zawodowego czy też skorzystała z jakiejś książkowej ściągawki ale to co napisała jest bardzo bardzo logiczne i w porządku

Stary 2010-09-15, 11:12   #4429
bassienkaw
Zakorzenienie

Siala ja nie mam zamiaru dawać słoiczków... swoją drogą spróbuj sobie kiedyś jak już będziesz karmić - ohyda. Ja mam zamiar sama gotować.
Co do rodzin patologicznych... to możliwe, że tak, na początku bynajmniej, potem dzieci nie chorują jako tako, organizm się hartuje... ja wiem jak na mojego bratanka chuchali i dmuchali, aż nadto i masakra. Co chwilę jest chory, a ma obecnie 10 lat... i to od początku tak było. A zaczęło się od przegrzewania...

Stary 2010-09-15, 11:15   #4430
Xawmeli
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vette Pokaż wiadomość
My dzis swietujemy miesiac !!!

Jak dlugo spi w ciagu dnia? no i ile ma aktywnosci ?
w ciagu dnia wciaz jej sie zmienia.........zalezy np teraz jak dziadki znad morza przyjechali i jezdzimy do nich to je i spi...w domku u siebie czasem zasypia na 2 godz, czasem na godzinke-drzemki pol godzinne tez sa.........aj wciaz cos innego--teraz zasnela przy cycusiu
a jak u Ciebie te nocki wygladaja.....
Stary 2010-09-15, 11:15   #4431
FraniaPirania
Rozeznanie

kuufa a ja dalej w ciemnej
zimno tak ze szok, wieje tak ze myslalam ze blok zdmuchnie i do tego deszcz no i nie pojde do gp... krew mnie zalewa! w doslownym slowa znaczeniu TYLKO 15sty dzien
moj to jest chyba bardzo yyy pogodowy (nie pamietam jak to sie mowi) jak deszcz to marudny i spi, wciagnol z 60 i kimono, a dopiero co wstalismy normalnie to bym sie cieszyla, ale on spi na moich rekach
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:21   #4432
Xawmeli
Rozeznanie

papi.....jestes wielka!!
Stary 2010-09-15, 11:21   #4433
FraniaPirania
Rozeznanie

Basienka, racja, tutaj dzieciaki prawie nago, raz wizialam matke ubrana po zeby, a dzieciatko w body a zimno bylo jak uj...
a jedna tez widzialam, zimowe kurtka, czapka, szalik, ze ledwo bylo gebe widac, obmatulona, w... japonkach
FraniaPirania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:37   #4434
caprica6
Wtajemniczenie

Papeteria bedzie dobrze
Wiolek
Co do wychowania dzidzi to zgadzam sie ze wszystkim co napisala Anuszka Ja tylko smaruje Ale parafina bo miala od urodzenia miejscami bardzo luszczaca sie skore.

Moja Niunia dzis przespala w nocy cale 8 godz, pobila rekord, od 21-5 rano!! Pozniej zjadla, pospala jeszcze 1,5 godz, dostala czkawki i juz jej sie odechcialo spac
Bylam wczoraj z Małą w centrum handlowym, ona spala a ja kupowalam Od razu lepiej jak czlowiek cos sobie kupil Dzis u mnie leje wiec pewnie posiedzimy w domu

Edytowane przez caprica6
Czas edycji: 2010-09-15 o 11:40
caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:38   #4435
Siala_Bala
Zakorzenienie

Cytat:
Siala ja nie mam zamiaru dawać słoiczków... swoją drogą spróbuj sobie kiedyś jak już będziesz karmić - ohyda. Ja mam zamiar sama gotować.
Co do rodzin patologicznych... to możliwe, że tak, na początku bynajmniej, potem dzieci nie chorują jako tako, organizm się hartuje... ja wiem jak na mojego bratanka chuchali i dmuchali, aż nadto i masakra. Co chwilę jest chory, a ma obecnie 10 lat... i to od początku tak było. A zaczęło się od przegrzewania...
sloiczki niedobre dla nas bo bez przypraw
jak ugotujesz ziemniak z brokulem i zmiksujesz to tez smakowo szału nie ma

Frania - mój tez na rekach teraz spac sie chce ale sie drze.. sprobuje sie z nim na klacie polozyc

Stary 2010-09-15, 11:38   #4436
papeteria
Zakorzenienie

Kur..cze napisalam sie jak glupia i zamklam firefoxa
w duzym skrócie wszystkie dzieciaczki przeslodkie
anoxa moj tez ma dziurke , uogolniona hyperkineze, o tym sie dowiedzialam jak byl w szpitalu z przepuklinka ponoc do 4 miesiaca moze zniknac....
jaszczka, wiolek dzieki za ksiazke
wiolek kochana bedzie dobrze ja tez latam po lekarzach takie juz z nas mamki ze lepiej sprawdzic jak cos niepokoi...
Bylam przedwczoraj z malym u laryngologa bo katar nadal i te wodniste kupy choc juz nieco bardziej tresciwe ale to przez lacidobaby sa lepsze, by wykluczyc zapalenie ucha...z uszami ok ale przepisal robione krople do nosa i ma to brac 5 dni jak nie bedzie poprawy to wracamy do niego...dzis idziemy na badanie audiologiczne(btw to ten sam lekarz ) bo jak lezal po operacji to zle mu badanie sluchu wyszlo co moglobyc spowodowane przyjmowaniem antybiotyku, sluch ma dobry bo obserwujemy w domu, ale skierowanie jest wiec trzeba isc...poza tym jutro szczepienie, ale na bank go nie zaszczepimy bo katar meczy dalej ale przynajmniej pediatra go obejrzy i dowiem sie ile wazy bo ostatnia jego waga to z 20 sierpnia 3410 a to juz prawie miesiac minal a jemu wyrosla druga broda

mam jeszcze 3 stronki do nadrobienia , ale to potem bo zaraz wychodzimy...

Dzieki dziewczyny za mile slowa Ja sie jakos trzymam mam isc rano a o 15:00 niby wyjde...
moga robic co chca byle z malym bylo ok....moj gin sie tez zbulwersowal jak mu przedstawilam moj porod , koniecznie chce widziec wypis i znac nazwisko tego doktorka, ale nie wiem czy to nie jest tak bardziej pod publiczke, w kazdym razie on mnie bedzie czyscil a jak zapytalam ze skoro cc to czemu to cos w srodku zostalo to wytlumaczyl mi ze to nie ma zwiazku ze to po prostu jakies blony z lozyska czy cos ktore nie zdazyly wyjsc zanim sie kanal zamknal czy jakos tak i to ma 2 cm...nie do konca to kumam ale by chyba nie sciemnial

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-09-15 o 11:40
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:46   #4437
ola_k11
Zadomowienie

Cytat:
u nas nocka jak zawsze suuuuuuper mala spiurkala wczoraj juz o 21:30 do 2:30 karmienie--do 5 karmienie i rano tezzzz..........pospala do 9:30 i teraz sobie rozmawiamy i ogladamy swiat--moja nadin wogole uwielbia jak jest dzien--bardzo przestrzegam granicy miedzy noca, a dniem i jak wstajemy--roletki robie cyk na gore to ona jak szalona wpatruje sie w okno.. eh a dzis tak brzydko-zimno,ciemno brrrrrrr......
ja tez tak robię wtedy dziecko wie że dzień to dzien a noc to noc! ja widzę różnicę, bo mały jak zasypia w dzień w łóżeczku to bardziej marudzi i widać że chce żeby Go zabrać a w nocy to Go kładę, daję smoka, gaszę światło i śpi...

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Aby dziecko spalo dobrze w nocy musi miec cieplo ale nie goraco. Idealna temperatura w pokoju dziecka powinna byc stala:18C

24C....body krótki rekaw + narzutka poscielowa
18C...body dlugi rekaw lub pizama calosciowa+ narzutka i gruby koc lub cienka kolderka lub spiwór sredniej grubosci
16C...pizama calosciowa+ kolderka lub spiwór zimowy

Oto tekst wklejony na innym wątku przez specjalistkę. Nie wiem czy pisała go sama czerpiąc w własnego doświadczenia zawodowego czy też skorzystała z jakiejś książkowej ściągawki ale to co napisała jest bardzo bardzo logiczne i w porządku
ja uwazam że kierowanie sie nadmiernie rozpiskami książkowymi tez nie jest dobre...
ja ubieram malego tak jak siebie, jak ja śpię w piżamie na dlugi rękaw i w długich spodniach przykryta kołdrą, to on też tak spi

okno jest otwarte jak śpi nawet dzis jak tylko 15 st ale podniosłam Mu wyżej kołdrę aby Go nie zawialo...
na dwor zakladam cienką bawełnianą czapeczkę ale przykrywam tylko polarowym kocykiem a nie takim grubym wełnianym jak niektóre mamy...
itp.

kazda mama wie najlepiej i nie ma co innych poglądów krytykować
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:50   #4438
entertete
Rozeznanie

ech, moje dziecko znowu śpi, chyba przez ten deszcz.
Chyba zauważył swoje ręce bo się tak przygląda... a w nocy jak mu przy zasypianiu wypadł smok to se kciuka wsadził i było git i wydłuża sobie przerwy między jedzeniem a zaczyna jeść więcej
i już tak się śmieje, no szok po prostu - zawsze nas rozczuli.

Pogoda dziś paskudna, jeszcze przedwczoraj byliśmy na spacerze z gołą głową, wczoraj wyleźlismy w welurowym kombinezonie, i szybko powrót na przebiórkę, w lekką wiatrówkę (mi samej było gorąco). No a babki jak zawsze opatulone, jedna babcia-nie mama- to tak opatuliła, że ja gąbki nie widziałam. A dziś chyba nie wyleziemy.

Co do dań, jak będę miała ładne warzywa, najlepiej ze wsi to owszem będę robić (ale na fajny targ mam daleko to nie wiem jak w zimie), ale jak z marketu to chyba sloiczki - chemii tyle samo pewnie a ch. rzanienia mniej dla mnie Pierwsze inne posiłki mam zamiar gdzieś po 3 miechu dawać (podczytuję majówko-czerwcówki), choć lekarz mi mówił tylko o soczkach, ale mi dawali to i ja spróbuję. (zresztą ja jadłam mleko krowie i żyję

Basia84, widzę, że siedzi na traktorku, kiedy zaczęłaś go sadzać???

karolcia, niezła pannica

I też nie zgodzę się, że "patologiczne" dzieci nie chorują - owszem, są zaniedbywane, często mają tak beznajdziejne warunki w domu - ostatnio był artykuł w wyborczej o polskiej biedzie.
No ale wiadomo też stoję na stanowisku, że chuchanie precz. Ale krosty mój miały miał, a teraz znikają po nutramigenie (a nikt w najbliższej rodzinie nie jest alergikiem, bo czy to Morgana pisałaś, ze u Ciebie też nikt a dziecko wykroszczone? no u nas tak samo było i mleko chyba pomaga)
entertete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 11:58   #4439
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Cytat:
Ekspertka ze mnie żadna bo nie karmię cycem ale naczytałam się dużo u majowo-czerwcowych, więc powiem jak to wygląda z mojego punktu widzenia.
Mały wisiał na cycu bo nigdy się porządnie nie najadł.
To mleko co zasysał na początku to z dużą zawartością glukozy, która tylko potęgowała głód, więc płakał, że znów chce za niedługi czas.. znowu zaciągnął i tak w kółko.
Może spróbuj go trochę przegłodzić tak by zaczął ssać i nie przerywał po chwili ale jadł dłużej i więcej, wtedy zaciągnie pokarm właściwy w odpowiedniej ilości i może się uspokoi.
Pediatra mówiła, że najważniejsze w karmieniu są pierwsze 3 minuty, bo dziecko wtedy najwięcej wyciąga.
Natomiast co do niedojedzenia się zgodzę, bo odkąd budzę Małą i przystawiam do obu piersi, jest dużo spokojniejsza i daje się ululać do łóżeczka bez problemu.

Cytat:
Ja np nie smaruje dziecka niczym, żadne oliwki itd, już przy Łucji nie przyzwyczajałam skórki. Doraźnie czasem jak bardzo sucha, to kąpiel z dodatkiem nawilżającej ziajki... dupkę tylko smaruje, choć nie za każdym razem.
Dzieciątko do teraz chodzi bez czapeczki
Po lekarza nie biegam, i z Łucją też nie biegałam...
Szczepionki normalne i podstawowe... jak myśmy takie mogli mieć, to dlaczego dzieciom mam wykupować jakieiś specjalne... a jedno czy dwa czy trzy kłucia, no cóż dziecko tego i tak nie pamięta...
U nas dziś pierwszy raz masażyk z oliwką był, a tak to mała zna tylko kąpiel w balneum i maść tormentiol do zaognionej dupci.
Ale czapa obowiązkowo. Szczepić będę skojarzonymi, bo my ciągle gdzieś jeździmy i potem nie będę się martwić o terminy.

Cytat:

U mnie jest tyle, ale mała śpi w pajacu i pod dwoma kocykami, bo nóżki i rączki wiecznie zimne. Jak ma ciepłe rączki, to dopiero wiem, że jest jej za gorąco.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 12:06   #4440
vette
Zadomowienie

Alguien, Basiu ale te Wasze dzieciaki juz duuze
Cytat:
w ciagu dnia wciaz jej sie zmienia.........zalezy np teraz jak dziadki znad morza przyjechali i jezdzimy do nich to je i spi...w domku u siebie czasem zasypia na 2 godz, czasem na godzinke-drzemki pol godzinne tez sa.........aj wciaz cos innego--teraz zasnela przy cycusiu
a jak u Ciebie te nocki wygladaja.....
Mniej wiecej od 21 zaczynaja sie cyrki bo nie moze/nie chce po karmieniu i kapieli wyciszyc sie i zasnac. Marudzi, wierci sie, prezy ...i tak mniej wiecej do 24 z kilkunastominutowymi drzemkami zaraz po kolejnych karmieniach. Zawsze ten sam scenariusz: przysypia, odkladam ja do lozeczka, pokreci sie i zaczyna poplakiwac ...
Tej nocy przeszla sama siebie bo miala dyzur do 2 w nocy, a ja z nia.
Karmilam ja co godzine co mi sie przez ten miesiac jeszcze nie zdarzylo bo zawsze chciala co 2/3 godziny.

W dzien bardzo duzo spi, miedzy 6 rano a 21 potrafi przespac nawet 10 godzin. Od tamtego tygodnia zaczelam jej skracac drzemki w ciagu dnia, tym sposobem przemycilismy dodatkowo 4 godziny aktywnosci do 21. Jednak w nocy jest caly czas tak samo ...

Nie wiem co jest, moze powinnam jeszcze czesciej ja wybudzac w ciagu dnia?

siala no wlasnie na klacie ew na rekach to i pewnie cala noc by przespala ale przeciez nie o to chodzi
vette jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości