|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Witam.
Mam problem: biore tabl novynette, w środę(wczoraj) powinnam zacząć nowe opakowanie po 7 dniowej przerwie, niestety tabletki nie wzięłam ponieważ nie wiem kiedy do mnie dotrą (studiuję 500km od domu i z pośpiechu zapomniałam zabrać z domu recepty, mama wykupiła mi tabl i wysłała priorytetem w poniedziałek, normalnie powinny dojść we wtorek ale jakimś cudem nie doszły do dzisiaj i nie wiem kiedy dojdą), co mam zrobić w takiej sytuacji kiedy np: dojdą w piatek lub dopiero w poniedziałek?? mam zacząć brać od piątku/poniedziałku?? jak mam zacząć brać następne opakowanie?? czy najlepiej zrobić miesięczną przerwe?? błagam pomóżcie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3482 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Cytat:
podstawowe pytanie czy w czasie 7 dniowej przerwy odbywaly sie stosunki, jezeli tak to sa one niezabezpieczone (bo 8 dnia po przerwie nie rozpoczelas nowego opakowania). jesli tych stosunkow nie bylo masz spokoj. co robic, na pewno nie zaczynac opakowania w dniu kiedy przyjda ci tabletki, nie bedzie ono dawalo antykoncepcyjnej ochrony (nie mozna zaczynac brania tabletek kiedy mamy "widzimisie"). mozesz czekac na krwawienie i pierwszego dnia zaczac nowe opakowanie, musisz sie jednak liczyc z pewnymi konsekwencjami, skutkami ubocznymi, zlym samopoczuciem, nasileniem negatywnych skutkow brania tabletek- miesieczna przerwa to cos czego organizm bardzo nie lubi. robi tzw. burze , zamieszanie w organizmie. Jesli tabletki nie sa ci az tak bardzo potrzebne, lepiej byloby zrobic co najmniej 3 miesiaczna przerwe. Jesli chcesz jednak korzystac z urokow ich brania, to jeden miesiac przerwy i bierzesz dalej.
![]() |
#3483 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za odp
![]() -nic nie było więc mam spokój ![]() -a mam jeszcze jedno pytanie: jeżeli tabletki przyjdą dzisiaj to brać?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3484 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie! tabletki bierzemy
![]() |
#3485 |
Przyczajenie
|
aha, jeszcze raz dziękuję za odp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3486 |
Wtajemniczenie
|
Ale tą pierwszą tabletkę można przecież potraktować jak zapomnianą/pominiętą tabletkę i kolejne brać normalnie i zabezpieczać się przy tym przez tydzień, czy nie tak ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3487 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec pozostaje ci ten jeden dzien bez tabletki przyjac jako 1 dniową przerwe a nastepnie brac kolejne tabletki jako kolejne opakowanie nie ma koniecznosci dodatkowego zabezpieczania.
![]() |
#3488 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Że jak nie wzieła pierwszej tabletki pierwszego tygodnia to kolejnego dnia może wziać dwie i się dodatkowo zabezpieczać, o to mi chodziło. Bo napisałaś jej że można zacząć albo 8 dnia albo w 1 dniu miesiączki. ale przecież gdyby 9 dnia (2 dzien po przerwie) wziela dwie i pozniej juz normalnie plus zabezpieczenie przez tydzień to też byłoby ok.( a może się mylę ? ) Edytowane przez Narc Czas edycji: 2010-09-09 o 17:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co ty mowisz czyli wziecie tabeltek w dniach 2-5 + 7 dniowe zabezpieczenie stosuje sie w przypadku ROZPOCZYNANIA przygody z tabletkami. Czyli PIERWSZE OPAKOWANIE tabletek zaczynamy 1 dnia krwawienia LUB w dniach 2-5 z dodatkowym 7 dniowym zabezpeiczeniem. Aga bierze tabletki juz jakis czas wiec jest to jej KOLEJNE opakowanie. W takim przypadku moze zaczac nowe opakowanie tylko w takich sytuacjach jak ja podalam. 7 dniowej przerwy nigdy nie wydluzamy!
![]() |
#3490 |
Wtajemniczenie
|
Czyli zalecenia z ulotki dotyczące 1 tygodnia dotyczą kolejnych tabletek ale nigdy pierwszej ?
wiem że przerwy nie można nigdy celowo przedłużać więcej niż 7 dni,ale myślałam że jeśli w8 dniu nie weźmie się tabletki do 12 godz to należy ją szybko wziąć a później się zabezpieczać.. Edytowane przez Narc Czas edycji: 2010-09-09 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
powiem tak nie jestem pewna, a jak czegos nie jestem pewna to innym nie doradzam ![]() wydaje mi sie (uwaga: tylko mi sie wydaje!) ze zalecenia w ulotce o pominieciu tabletek w pierwsyzm tygodniu tycza sie tabletek nr 2-6, ale czy tej pierwszej tez? hmm..
![]() |
#3492 |
Raczkowanie
|
czesc, mam taki kłopot
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() w innym przypadku byłoby to wszystko rozpisane inaczej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3494 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3495 |
Przyczajenie
|
cześć!
Zawsze zażywam tabletki o godzinie 17 wczoraj zażyłam także o 17 i koło godziny 18 dostałam biegunki (pewnie niestrawność po obiedzie) w ulotce pisze że należy zażyć następną gdyż się nie wchłonęła bo to zbyt krótki czas (zreszta dla uspokojenia wolałam tak postąpić niż sie zamartwiać poźniej). Tak też zrobiłam. Później już żadna biegunka nie wystapiłą wszystko było w porządku. Z chłopakiem odbyłam stosunek w sobotę i niedzielę więc zdawałam sobie sprawę, że jeśli tabletka się nie wchłonęła to mogłoby być nieciekawie. Jestem w trakcie pierwszego tygodnia 3 opakowania tabletek yasmienelle. zażyłam 7 a powinnam 6. teraz braknie tej jednej. Przerwę 7 dniową robiłam od wtorku okres dostawałam we czwartek, więc kolejną tabletkę brałam we wtorek teraz wypadło na 7 września. Teraz mam pytanie do niedzieli 26 września mogę wziąć tabletki wyjdzie 20 i zrobić przerwę od poniedziałku 27 września do niedzieli 3 października? i kolejny 4 blister rozpocząć od poniedziałku 4 październiak? czy to jest bezpieczne rozwiązanie? nie wiem jak postąpić. proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3496 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
dziękuję ślicznie za pomoc i uspokojenie to już wiem co robić ![]() pozdrawiam serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wymioty a tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy.
Przeczytałam niby cały wątek (dobrze że w ogóle taki powstał
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3499 |
Zadomowienie
|
proszę o szybką odpowiedz, bo nie dam rady przejrzec wszystkiego.
zapomniałam wziac wczoraj tabletki (Yasmin), niestety minęło 12 h. pominięta została 11 tabletka. co robić? w czasię od zapomnienia o tabletce do teraz nie było żadnego stosunku (jestem zabezpieczona?), ale mimo wszystko panikuje, bo nie wiem co dalej,a ulotkę przy sobie mam tyle, że grecką :P proszę o pomoc ![]() Edytowane przez magda1302 Czas edycji: 2010-09-15 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3500 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: o, dodałaś, że yasmin więc stosuj się do tego: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3501 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() właśnie ją wziełam, kontunuuje tak jak zawsze. uspokoiłam się, że nie będę musiała zmieniać całego grafiku ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- kurcze na stornie yasminu znalazłam taką informację: Należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu przyjmowania tabletek z aktualnego opakowania, czyli bez stosowania 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia powinno wystąpić po dokończeniu drugiego opakowania. Jeżeli krwawienie z odstawienia nie wystąpi po ukończeniu drugiego opakowania, przed rozpoczęciem następnego należy skontaktować się z lekarzem. W dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie lub krwawienie. czyli co w końcu mam robić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przerwy nie zaleca się robić gdy pominięta tabletka jest w 3cim tygodniu, a w przypadku 2 tygodnia nie ma aż takiej potrzeby - wystarczy pominiętą tabletkę przyjąć, nawet z opóźnieniem, a resztę brać prawidłowo. Oczywiście jeśli zrobisz tak jak jest to napisane w ulotce od Yasmin nie zaszkodzisz sobie, ale zazwyczaj w 2tyg. zaleca się postępować tak jak zacytowałam to we wcześniejszym poście. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3504 |
Konto usunięte
|
Jeśli po senefolu wystąpila u mnie biegunka po 3 godzinach od wziecia Diany, to mogę wziąć drugą tabletkę, a cykl skrócić do 20 dni? Dobrze rozumiem ulotkę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 |
Raczkowanie
|
No to teraz ja mam pytanie. Zapomniałam wziąc 12 tabletki (czyli 2gi tydzień). Zorientowałam się następnego dnia gdy miałam wziąc 13tą. Mineło grubo ponad 12 godzin więc zgodnie z ulotką wzięłam 2 na raz (12 i 13). Teraz dostałam plamien, tak jakby krwawienie z odstawienia, tylko mniejsze. Nie wiem co robic wiec biorę tabletki dalej o zwykłej porze, tak jak jest w ulotce. Dobrze robię?
W ulotce jest napisane ze jak sie zapomni w tyg i wezmie 2 na raz to ochrona anty nie jest zmniejszona. No ale boję się czy one cały czas działają wlasnie przez to plamienie. Jak myslicie??? Ktoś tez tak miał?? Dodam ze kiedys kilka miesiecy temu miałam takie małe plamienia w trakcie brania, ale one wystepowaly pod koniec 3 go tygodnia i wtedy o zadnej nie zapomnialam. Bylam u gin ( wtedy - nie teraz) i powiedzial ze czasem tak sie zdarza i ze dzialaja na pewno. Kurde kurde jak ja mogłam o niej zapomniec. Zawsze brałam jak w zegarku ehhh.... Edytowane przez katiia Czas edycji: 2010-09-17 o 10:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też zawsze brałam jak w zegarku i pare dni temu mi się zdarzyło, że zapomniałam. ahh ta pamięć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale chyba mimo to mam kontynoowac branie tabletek z opakowania?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3508 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,
biorę tabletkę o godzinie 22.30. Wczoraj wzięłam 2 z opakowania,jednak o 3.30 źle się poczułam i wymiotowałam... Bardzo niewiele... Tabletki drugiej nie wzięłam,bo minęło 5 godzin,więc tamta chyba powinna się wchłonąć? Dobrze myślę? Ok. 4.30 zwymiotowałam 2 raz... Wydaje mi się,że jestem dalej zabezpieczona i wszystko jest ok,dobrze mi się wydaje? Dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.