"Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2 - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-15, 13:57   #1381
kaskup
Rozeznanie

Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
kaskup chcę cię pocieszyć co do twojej małopłytkowości, moja bratowa która też na to cierpi pod koniec ciąży miała znaczny spadek płytek, konsultowana już była co do porodu czy cc czy naturalny, że wcześniej trzeba jej płytki podać i co pod sam koniec ciąży płytki wzrosły na tyle, że jak przyjechała to lekarka stwierdziła, że z takimi płytkami to nie ma znaczenia czy SN czy CC - i zaczęła rodzić naturalnie, tylko później małemu zaczęło spadać tętno to cesarkę zrobili - już jest w domu i bardzo dobrze się czuje. Z dzieckiem wszystko ok, jest taki malutki - ale ma kilka dni dopiero .
to super ze wszystko sie dobrze skończyło, a Twoja bratowa to miała od początku ciąży?? nie wiesz do jakiego poziomu jej spadły??

mój ginek powiedziła mi wczoraj ze przyszła rodzic kobieta, która nie bardzo robiła badania w ciazy (chyba ich wcale nie robila) i urodziła zdrowego bombla i jak ja zszywał to zrobil jej sie jakis krwiak na kroczu i dostała krwotoku i w taki sposób wyszło ze miała 35 tys plytek , ale i jej i dziecku nic nie było...
takze ja sie pocieszam jak moge wszystkim, i w koncu zaczełam myslec pozytywnie.. no moze zdarzaja sie jakies male "wpadki" ale i tak jest duzo lepiej niz na poczatku..

_havana_ lec lepiej do lekarza, a najlepiej jak masz taka mozliwośc to zadzwon do sowjego ginekologa.. samemu sie lepiej nie leczyc..

agape ja jakoś nie mam chyba takich syndromów, choc napady głodu mam ale jakos nawet to nie wchodzi ma na wage bo ja to zamiast tyc to chudne a brzuch rośnie..

sprawdzałam książeczke ciażowa Amleki i w 20 tyg miałam 6 kg na plusie a teraz 0.8 kg.. ale moze dlatego ze przytyłam po Amelce bo mi hormony zle pracowały a teraz to moze podczas ciazy sie unormowalo i skutkuje.. nie wiem czy to wogóle mozliwe..

Justyna M tez ogladałam ostatnio bo tez bardzo mi sie podobaja i tez bede polowac za czyms fajnym ale dopiero w listopadzie

ja po wizycie w pracy.. wielce pani dyrektor nie było, na tesciowa sie cale szczescie nie natknełam, za to zalazła mi za skóre księgowa której miałam przekazac kwitariusze.. ale sie na babie troche wyzyłam, bo sie z ciężarna nie zadziera..
a na koniec pojechałam do biedronki przy okazji kupiłam sobie orzeszki w czekoladzie i weszłam do sklepu obok i na promocji kupiłam bodziaki nowe za 2 zl.. musiałam sobie troche humor poprawic..
w każdym razie w pracy zdałam to co miałam zdac wiec nawet koniami mnie tam nie zaciągną w najblizszej przyszłości..

ide małej zupe grzac bo jeczy ze głodna..

ona biedna najbardziej na tym ucierpi bo do przedszkola nie ma jej kto prowadzic bo ona do mnie chodziła a to dosc daleko, moj tz wczesnie rano wyjezdza i wraca poznym popołudniem, ja nie moge a moja wspaniała tesciowa choc miałaby po drodze to dla niej za duzy wysiłek..
wiec Amelka pojdzie za rok juz do zerówki.. troche mi jej szkoda ale ona sie cieszy bo spac bedzie mogla długo..
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 13:58   #1382
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

aa kombinezonik mi przyszedł, ale jest maciupki ... na 56 (a na allegro pisało że 62). Także muszę poszukać jeszcze większego troszkę
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 14:16   #1383
kaskup
Rozeznanie

co do leżaczków fischera to mi się takie podobają:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...214154570.html
i taki ale drogi juz:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...219665565.html

a co do wozka to my albo:
http://allegro.pl/3w1-implast-bolder...215561909.html
lub
http://www.bobowozki.com.pl/product_...id=965&<osCsid>

a łózeczko mamy po Amelce takie najzwyklejsze..

---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ----------

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
aa kombinezonik mi przyszedł, ale jest maciupki ... na 56 (a na allegro pisało że 62). Także muszę poszukać jeszcze większego troszkę
pochwal sie jaka masz zdobycz
Stary 2010-09-15, 14:19   #1384
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
No to faktycznie malutki...oby mały nie wyskoczył od razu z 58cm wzrostu na przykład . Mój kombinezonik też jest malutki, drugi chcę kupić tak na 68cm.

muron - fajnie macie z tą kołyską "z darów". Oglądałam takie w sklepie i baaardzo mi się podobały, ale nie będę miała tyle kaski, żeby kupić i łóżeczko i kołyskę. Także zazdroszczę - muszę po znajomych popytać, może jakaś dobra duszyczka by znalazła takie cudo?

A ja już po obiedzie - dziś chyba z nudów tak szybko zjadłam, bo zwykle na męża czekam.

Która to pisała o orzeszkach w czekoladzie?? Smaka sobie narobiłam

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 14:21   #1385
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
ja kupuję teraz, łóżeczko i dziś meble w Ikei
Poza tym brakuje mi tylko pampersów, kosmetyków i wanienki. Po leżeniu w szpitalu, wiem, że nie zna się dnia i godziny, siostra była 3 razy, kiedy mozna tam znowu trafić. Pokoj osobny, ale na pierwszy miesiąc jest kołyska "z darów";-) do sypialni, taka na kółkach Simplicity

muron a które mebelki wybrałaś?, ja cały czas myślę nad tym komisem meblowym, bo w ikei nie ma takich kształtów mebli jakie sobie wymyśliłam, ale jak nie znajdę to pewnie będę musiała tam poszukać. Na pewno jak już wspomniałam kupię tam łóżeczko bo jest niedrogie i na prawdę fajne.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 14:31   #1386
Justyna M
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaskup Pokaż wiadomość
co do leżaczków fischera to mi się takie podobają:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...214154570.html
i taki ale drogi juz:
http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...219665565.html

a co do wozka to my albo:
http://allegro.pl/3w1-implast-bolder...215561909.html
lub
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products _id=965&<osCsid>

a łózeczko mamy po Amelce takie najzwyklejsze..
x-lander XA też nam przypasował i jeszcze delti emu ( oba wózki tej samej firmy) z tym że delti mniejszy i lżejszy http://www.bobowozki.com.pl/product_...4&%3CosCsid%3E

Galeria pazurkowa
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215208&page=23
Justyna M jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 15:00   #1387
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
Cytrynka, a czemu na sam koniec? ja co prawda faktycznie na sam koniec to zostawiam, bo kupuje zwykłe łóżeczko w ikei za 89 zł więc na pewno będzie.
ja też chcę z Ikei, jakbym miała gdzi włożyc, to już bym kupiła, ale na razie czekam na przeprowadzkę...mój Tż twioerdzi, że on sam potrafiłby zrobic takie łóżeczko, ale wybiłam mu to z głowy Liczę, że dostanę kołyskę od kuzynki i będzie pasowała do sypialni, jak dziecko podrośnie, to w pokoiku będzie czekało łóżeczko...

Cytat:
Napisane przez _havana_ Pokaż wiadomość
ja przepraszam, że nie w temacie, ale się strasznie rozłożyłam
Martwię się o dzidzię Mam katar i straszny kaszel. Ten kaszel już 3x skończył się wymiotami do tego od 2dni piecze mnie strasznie gardło.
Do lekarza marsz!! Powiesz, że jesteś w ciąży, to na pewno zapisz Ci coś odpowiedniego... zawsze możesz zadzwonic do gina i skonsultowac...

Cytat:
u mnie dyrektor powiedział: Byłaś w szpital idz se dziecko na L4 a do nas przyjeżdżaj na kawę;-) Wrócisz po macierzyńskim (nie biorę wychowawczego- ani nie chcę, ani absolutnie nas nie stać, mam 2 niepracujące mamy b chętne do pomocy, mieszkające obok).
Fakt dla pracodawcy lepiej, ZUS kasę za wypłatę zwróci, laska na zastępstwie ma 1/3 mojej wypłaty, nie trzeba się bać, że popracuję i wrócę na L4 i będzie problem. W I trym to nawet nie mogłam siły pracować
ja podobnie, tez nie biorę wychowawczego, a L4 planuję od grudnia, byłam już 2 miesiące, teraz wróciłam, bomuszę 3 miesiące byc w pracy, żeby wyższe macierzyńskie dostać

Cytat:
ja też zamówiłam kombinezon i teraz czekam, mój ma byc 62, taki pluszowy z Kubusiem puchatkiem i uszkami na kapturze...planuję jeszcze cieplejszy kupic
Stary 2010-09-15, 15:08   #1388
vilya
Zadomowienie

Cytat:
to super ze wszystko sie dobrze skończyło, a Twoja bratowa to miała od początku ciąży?? nie wiesz do jakiego poziomu jej spadły??

.

nie wiem, ale ona miała małopłytkowość już przed ciążą i się na to leczyła. Wiem, ze spadły jej bardzo płytki w pewnym momencie i nawet miała mieć rozmowę z ordynatorem czy ją przyjmą w szpitalu w którym chciała rodzić czy też będzie musiała rodzić w uniwersyteckim, ale ostatnie badanie pokazało, że wzrosły jej płytki do 68 000 i jak się udała na porodówkę w czasie akcji porodowej to już jej powiedzieli że z takimi płytkami to może rodzić w dowolny sposób. Wcześniej mówiono o SN że mniejsze ryzyko krwotoku. Zaczęła naturalnie a skończyło się na cesarce ale wszystko ok.

Cytat:
hehe to ja ostatnio kupiłam (nie mogłam się powstrzymać) kombinezon w rozmiarze 44 w lumpku za 14 złotych - to taki pluszowy kombinezon z misiem i widziałam prawie identyczne w sklepie za 160 zł !!!. Stwierdziłam, że najwyżej mała będzie mieć kombinezonik dla lalki :-D ale cudny był i nie mogłam nie kupić.
Stary 2010-09-15, 15:29   #1389
kaskup
Rozeznanie

vilya dobrze ze wszystko sie dobrze skończyło.. 68 to nie tak duzo ja w sumie do ostatniego razu miałam koło 50 000 wiec pocieszam sie ze nie jest jeszcze tak zle no a teraz to mam koło 200 000 oby jak najdłużej utrzymały mi sie najnizej do poziomu 50 tys...

cytrynka3002 ja ja ja mam orzeszki w czekoladzie ostatnio cały czas za mna chodza.. ale te z biedronki najlepsze takie w żółtym opakowaniu.. chcesz to podeśle Ci troche

Justyna M a znasz może jakies opinie na temat tego delti emu??

jejku wlaśnie doszłam do wniosku ze bede musiała sporo rzeczy kupić jak juz wyszło ze to synuś bo po Amelce to wszystkie takie cukierkowe, bardzo dla dziewczynki.. może jakies niebieskie cos sie znajdzie ale nie za wiele, ale dla pewności poczekam na 04.10 bo wtedy bede miec genetyczne no i bedzie mie dwóch bardzo dobrych lekarzy robic usg wiec jak oni obaj sie nie pomylą to myśle ze juz tak zostanie..

a mezuś własnie przyjechał i bedzie robił gofry... mniam.. tylko macie jakis fajny sprawdzony sposób zeby wyszły??.. bo tak sie biedaczysko napalil ze szkoda jakby cos sknocił....

u nas taki straszyn wiatr sie zrywa ze chyba jakis deszcz naciągnie..
Stary 2010-09-15, 15:36   #1390
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
vilya dobrze ze wszystko sie dobrze skończyło.. 68 to nie tak duzo ja w sumie do ostatniego razu miałam koło 50 000 wiec pocieszam sie ze nie jest jeszcze tak zle no a teraz to mam koło 200 000 oby jak najdłużej utrzymały mi sie najnizej do poziomu 50 tys...

cytrynka3002 ja ja ja mam orzeszki w czekoladzie ostatnio cały czas za mna chodza.. ale te z biedronki najlepsze takie w żółtym opakowaniu.. chcesz to podeśle Ci troche

jejku wlaśnie doszłam do wniosku ze bede musiała sporo rzeczy kupić jak juz wyszło ze to synuś bo po Amelce to wszystkie takie cukierkowe, bardzo dla dziewczynki.. może jakies niebieskie cos sie znajdzie ale nie za wiele, ale dla pewności poczekam na 04.10 bo wtedy bede miec genetyczne no i bedzie mie dwóch bardzo dobrych lekarzy robic usg wiec jak oni obaj sie nie pomylą to myśle ze juz tak zostanie..

a mezuś własnie przyjechał i bedzie robił gofry... mniam.. tylko macie jakis fajny sprawdzony sposób zeby wyszły??.. bo tak sie biedaczysko napalil ze szkoda jakby cos sknocił....

Jeju, ale masz pyszności. Zjadłabym i orzeszki i gofry...słodkie za mną dziś chodzi! Gofrów nie zrobię, bo mam w domu taką gofrownicę, że zawsze jakieś mokre i gumowe kapcie z niej wychodzą, a nie prawdziwe i chrupiące goferki. Ale po orzeszki skoczę do biedrony na pewno, jak tylko mężulek wróci z pracy i podje trochę! One są pyszne - u mojej mamy w domu zawsze są do kawki

Stary 2010-09-15, 15:36   #1391
Layla79
Zakorzenienie

Dziewczyny, co sądzicie o cesarce? jak Wasze wieści odnośnie dochodzenia do siebie po CC?

jeżeli miałyście jakieś białe plamy/błyski w oku, to zbadajcie dno oka. ja zbadałam i mam zwyrodnienie siatkówki, to znaczy, że przy wysiłku może się odkleić. jeżeli nie uda mi się zoperować przed porodem, to będzie cc. bardzo nie chciałabym, bo moja siostra 8 m-cy po cc nadal nie może nic dźwigać. a co Wy słyszałyście o cc?
Layla79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 15:45   #1392
kaskup
Rozeznanie

cytrynka3002 gofrów Ci niestety nie pośle.. my mamy philipsa urządzenie 3w1 toster, gril i wlasnie gofrownica i powiem szczerze ze jest rewelacyjny.. pyszniutkie wychodza zawsze jak robie.. ale ze moj maz mnie ostatnio do niczego nie dopuszcza wiec robi dzis pierwszy raz sam.. ciekawe czy mu wyjdzie bo narobil mi ochoty..

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Layla79 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co sądzicie o cesarce? jak Wasze wieści odnośnie dochodzenia do siebie po CC?

jeżeli miałyście jakieś białe plamy/błyski w oku, to zbadajcie dno oka. ja zbadałam i mam zwyrodnienie siatkówki, to znaczy, że przy wysiłku może się odkleić. jeżeli nie uda mi się zoperować przed porodem, to będzie cc. bardzo nie chciałabym, bo moja siostra 8 m-cy po cc nadal nie może nic dźwigać. a co Wy słyszałyście o cc?
ja o cesarce nie słyszałam jakis strasznych rzeczy.. ale moze dlatego ze wole nie słuchac ani nic nie czytac bo mnie najprawdopodobniej ona czeka, ja sie boje jedynie o znieczulenie bo bede w całkowitej narkozie i o pokarm.. bo bardzo chciałabym kamic piersia..

a co do oka to współczuje.. moj mąż ma męty i wiem ze takie plamki czy coś bardzo przeszkadzaja i nie sa przyjemne..
Stary 2010-09-15, 15:47   #1393
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
cytrynka3002 gofrów Ci niestety nie pośle.. my mamy philipsa urządzenie 3w1 toster, gril i wlasnie gofrownica i powiem szczerze ze jest rewelacyjny.. pyszniutkie wychodza zawsze jak robie.. ale ze moj maz mnie ostatnio do niczego nie dopuszcza wiec robi dzis pierwszy raz sam.. ciekawe czy mu wyjdzie bo narobil mi ochoty..

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

ja o cesarce nie słyszałam jakis strasznych rzeczy.. ale moze dlatego ze wole nie słuchac ani nic nie czytac bo mnie najprawdopodobniej ona czeka, ja sie boje jedynie o znieczulenie bo bede w całkowitej narkozie i o pokarm.. bo bardzo chciałabym kamic piersia..

a co do oka to współczuje.. moj mąż ma męty i wiem ze takie plamki czy coś bardzo przeszkadzaja i nie sa przyjemne..
Hehe, a my wszystkie te urządzenia mamy osobno. Grilla elektrycznego dostaliśmy w prezencie ślubnym i...użyliśmy jak na razie 2 razy. Gofrownica to tani zakup z reala i stąd pewnie "jakość" gofrów. A od tostera to mąż jest uzależniony. Także to jedyny sprzęt, którego nie schowałam w pawlaczu.

Stary 2010-09-15, 16:08   #1394
Justyna M
Rozeznanie

Cytat:

Ja już kiedyś pisałam o swojej cesarce i jestem mega zadowolona że ją miałam zero komplikacji i bardzo szybko doszłam do siebie .Miałam wspaniałą opiekę , sama też nie rozczulałam się nad sobą .A Twoja siostra miała jakieś komplikacje ? bo Ja rodzilam w styczniu a w kwietniu ćwiczyłam brzuszki,rowerek itp.

Galeria pazurkowa
Stary 2010-09-15, 16:32   #1395
mysiopez
Zadomowienie

Co do cesarki, u mnie kuzynka rodziła właśnie orzez cc i jest bardzo zadowolona. Bardzo szybko doszła do siebie, a blizna.. wygląda jak 4 cm malutki rozstęp.. albo jakby jej się odgniotły majtki.. Ja nie jestem nastawiona negatywnie na cc, ale słyszałam, że więcej dzieci ma póżniej astmę i alergię i tego się boje. A z drugiej strony chciałabym mieć cc, żeby mi nic na dole nie pękło.

Byłam na lumpkach. Zamieszczam zdjęcia:P:P Wogóle większość ciuszków było w tym lumpie podwójnych... chyba po blizniakach...

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 16:41   #1396
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
Hehe, a my wszystkie te urządzenia mamy osobno. Grilla elektrycznego dostaliśmy w prezencie ślubnym i...użyliśmy jak na razie 2 razy. Gofrownica to tani zakup z reala i stąd pewnie "jakość" gofrów. A od tostera to mąż jest uzależniony. Także to jedyny sprzęt, którego nie schowałam w pawlaczu.
u mnie tez przewaznie w uzyciu toster i maz i Amelka uzależenieni.. gril to bardzo rzadko a gofry od zachcianki ale rewelacyjne przynajmniej wychodzą.. mniam..

mysiopez ale fajne łowy.. jak wy to robicie ze takie cudeńka wyszukujecie.. ja zawsze jak ide to normalnie takie brzudkie to wszystko, nie wiem czy to u mnie w miescie takie lipna lumpki, czy ja nie umie szukac..

Edytowane przez kaskup
Czas edycji: 2010-09-15 o 16:43
Stary 2010-09-15, 16:44   #1397
Justyna M
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Co do cesarki, u mnie kuzynka rodziła właśnie przez cc i jest bardzo zadowolona. Bardzo szybko doszła do siebie, a blizna.. wygląda jak 4 cm malutki rozstęp.. albo jakby jej się odgniotły majtki.. Ja nie jestem nastawiona negatywnie na cc, ale słyszałam, że więcej dzieci ma póżniej astmę i alergię i tego się boje. A z drugiej strony chciałabym mieć cc, żeby mi nic na dole nie pękło.

Byłam na lumpkach. Zamieszczam zdjęcia:P:P Wogóle większość ciuszków było w tym lumpie podwójnych... chyba po blizniakach...
sorki ,ale to jedne z tych mitów o ciężarnych czy o porodach ,bo co ma piernik do wiatraka .
Wkoło mnie akurat więcej dzieci urodzonych Sn ma alergię niż przez cc przecież za alergię odpowiedzialne są geny rodziców a nie sposób przyjścia na świat.
Takie same plotki krążą na temat karmienia piersią a mlekiem modyfikowanym że dzieci karmione sztucznie są bardziej podatne na alergie
Tak szczerze mówiąc to Ja wolałam żeby bolały mnie szwy na brzuchu niż w kroczu

A jakie jest Wasze podejście do karmienia piersią ?

Galeria pazurkowa

Edytowane przez Justyna M
Czas edycji: 2010-09-15 o 16:45
Stary 2010-09-15, 16:49   #1398
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Justyna M Pokaż wiadomość
ja jestem jak najbardziej za i będę się starała pokarmić dziecko przynajmniej kilka miesięcy po porodzie
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 16:51   #1399
dewi
Rozeznanie

Cytat:

moj sprawdzony przepis na gofry... wypróbowałam juz wiele ale ten najbardziej mi przypadł do gustu.. zreszta nie tylko mnie
30 dkg mąki
1/2 l mleka
75 g cukru pudru
100 g roztopionego masła
2 jajka
szczypta soli
15 g proszku do pieczenia

mysiopez śliczne ciuszki

Ja jestem po cc... i pierwsze słysze żeby dzieci tak urodzone miały wieksze problemy zdrowotne... Moj syn jest zdrowy...
Blizna po cc goiła się ładnie ale trochę ciągneła dosyć długo bolało a najgorsze było podnoszenie dziecka... a było już od początku co nosić bo przy ur ważył 4150...
Stary 2010-09-15, 16:53   #1400
agape
Zadomowienie

a ja myślę że nie ważne czy rodzimy SN czy CC ale ważne na kogo trafimy : na lekarza czy na rzeźnika i to niestety w każdej sytuacji jest ważne więc trzeba poprostu wybrać dobry szpital

co do karmienia piersią to ja bym chciała ale zobaczymy czy dam rade, natomiast i ja i brat bylismy na mleku z butli i żaden z nas nie ma żadnych alergii, nie jest bardziej chorowity ani też problemów z nauką nie mamy więc to wszystko bzdura

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 17:00   #1401
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
ja jestem bardzo za karmieniem piersą.. karmiłam Amelke gdzies koło roku chyba, i uwazam ze to nie dośc ze tańsze to i wygodniejsze, juz nie mowiąc ze dla dziecka tez lepiej
w nocy tylko ja przebrałam, cyca wyjełam i mala juz jadła, nie musialam robic mleka, podgrzewac itp.
wszedzie gdzies szłam bez obaw bo cyc zawsze na miejscu, nie miałam jakis ograniczen..
jedyne z czym sie nie zgadzam to to jak ktos mówi ze dzieci na piersi kolek nie maja... moja miala takie straszne kolki ze ledwo dawalismy sobie z tym rade.. mam nadzieje ze teraz drugiego kolki ominął..

ale wiadomo kazdy ma swoje zdanie

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
a ja myślę że nie ważne czy rodzimy SN czy CC ale ważne na kogo trafimy : na lekarza czy na rzeźnika i to niestety w każdej sytuacji jest ważne więc trzeba poprostu wybrać dobry szpital
popieram a najlepiej jest jak masz lekarza który Cie prowadzi od początku i do porodu tez chętnie przyjedzie..
mój juz mi zapowiedział na początku ciąży, ze na niego zawsze moge liczyc i powtarza to na kazdej wizycie.. ciągle tylko jakby co dzwonic o którejkolwiek godzinie.. co ostatnio rzeczywiście sie potwierdziło, bo miałam po szpitalu do niego zadzwonic a zapomniałam i zadzwoniłam w sobote po 21 kiedy był na jakiejs imprezie ale telefon bez problemu szybciutko odebrał i nie miał zadnego ale.. pozniej na wizycie jeszcze przezywal ta impreze..
a tak na marginesie to każdej zycze tak fajnego, doświadczonego lekarza z prawdziwego zdarzenia
Stary 2010-09-15, 17:17   #1402
marleen32
Rozeznanie

Ja jak nie bedzie przeszkod zamierzam karmic piersia, starsze karmilam, to i najmlodsze chce, tylko nie tak dlugo jak starsze, bo mlodsza rekord pobila 3 lata ssala, starsza ponad 2, odstawilam ja jak z mlodsza w ciaze zaszlam, i tesknia obie do dzis.
Co do alergii i porodow, nie ma to znaczenia, ja obie dzieci SN urodzilam, druga ciaza latwiejsza, porod tez, wszystko super, dziecko 10 punktow, a alergik i w dodatku egzeme ma.
Pierwsze porod ciezki, dziecko walczylo z zoltaczka, ale alergii nie odnotowano, za to wszystkie mozliwe choroby dzieciece przeszla..
Fajne rzeczy pokazujecie , mi juz eletroniczna niania dzis przyszla, tak sobie wyglada, ale zobaczymy jak sie spisze .
Nic ide dzieciaki do domu sciagnac.
Przepraszam, ze nie odpisuje kazdemu z osobna, ale czas mnie goni ciagle, wiec tak ogolnikowo.
Jak dobrze pojdzie, to bede miala za tydzien o tej porze meza w domu .
Choc ja za corka juz tesknie, mimo ze ona wyjezdza w poniedzialek, a wraca w srode, czyli 2 dni tylko.
Zalatany dzien dzis mam, boszz jak mi czasu brakuje na wszystko..
marleen32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 18:31   #1403
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
No to faktycznie malutki...oby mały nie wyskoczył od razu z 58cm wzrostu na przykład . Mój kombinezonik też jest malutki, drugi chcę kupić tak na 68cm.

muron - fajnie macie z tą kołyską "z darów". Oglądałam takie w sklepie i baaardzo mi się podobały, ale nie będę miała tyle kaski, żeby kupić i łóżeczko i kołyskę. Także zazdroszczę - muszę po znajomych popytać, może jakaś dobra duszyczka by znalazła takie cudo?

A ja już po obiedzie - dziś chyba z nudów tak szybko zjadłam, bo zwykle na męża czekam.

Która to pisała o orzeszkach w czekoladzie?? Smaka sobie narobiłam
w życiu nie kupiabym sobie tej kołyski;-)

Jak nie ma się b dużo to dla mnie to wyrzucanie kasy, ale że dostanę... To i tak starcza na ok 3 miesiące tylko, a koszt nowej ok 300 zł, b dużo

Meble są- regał Smadal, szafa 2-drzwiowa Bergsbo, łózeczko białe z szufladą i łukiem za 199, potem wkleję linka, bo mają fajne rzeczy

TŻ pojechał spowrortem- wzięli jedne drzwi...inne... Chłopy...

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
ja też chcę z Ikei, jakbym miała gdzi włożyc, to już bym kupiła, ale na razie czekam na przeprowadzkę...mój Tż twioerdzi, że on sam potrafiłby zrobic takie łóżeczko, ale wybiłam mu to z głowy Liczę, że dostanę kołyskę od kuzynki i będzie pasowała do sypialni, jak dziecko podrośnie, to w pokoiku będzie czekało łóżeczko...

Do lekarza marsz!! Powiesz, że jesteś w ciąży, to na pewno zapisz Ci coś odpowiedniego... zawsze możesz zadzwonic do gina i skonsultowac...

ja podobnie, tez nie biorę wychowawczego, a L4 planuję od grudnia, byłam już 2 miesiące, teraz wróciłam, bomuszę 3 miesiące byc w pracy, żeby wyższe macierzyńskie dostać

ja też zamówiłam kombinezon i teraz czekam, mój ma byc 62, taki pluszowy z Kubusiem puchatkiem i uszkami na kapturze...planuję jeszcze cieplejszy kupic
u mnie z pensją na L4 wyszło tak, że jestem może 50 zł w plecy;-) W czasie trwania zwolnienia była podwyżka, ale w zeszłym roku i tak miałam więcej więc dobrze się przeliczyło;-) A na macierzynskim liczy się nadal tak samo prawda?

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ----------

Cytat:

ja bedę mieć cc ze wzgl na oczy o czym już rozmawiałyśmy. To jak kto do siebie dochodzi zalezy od wielu czynników: jak są szwy załozone, jakie są zdolności organizmu do regeneracji etc. Uważać trzeba na pewno. Ale jak Ty masz zwyrodnienie siatkówki to i tak nie możesz dzwigać bsolutnie. Ja od lat nie mogę;-)
Znajoma po cc smigała prawie jak po SN, czuje się super.
Inne czasem dłużej wracają do siebie. Wszystko ma swoje plusy i musy. Wiadomo to operacja

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
ja jestem jak najbardziej za i będę się starała pokarmić dziecko przynajmniej kilka miesięcy po porodzie
ja się już nie wypowiadam bo zostałam przez usunietą uzytkowniczkę za nienormalną;-) Jeśli już to krótko, ale raczej odciagany do butelki. tak mam i tyle.
Ja tez jestem na butli- zero alergii, chorób i braku inteligencji, zawsze byłam wzorową uczennicą.
To b indywidualna sprawa uważam

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 18:46   #1404
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
sorki ,ale to jedne z tych mitów o ciężarnych czy o porodach ,bo co ma piernik do wiatraka .
Wkoło mnie akurat więcej dzieci urodzonych Sn ma alergię niż przez cc przecież za alergię odpowiedzialne są geny rodziców a nie sposób przyjścia na świat.
Takie same plotki krążą na temat karmienia piersią a mlekiem modyfikowanym że dzieci karmione sztucznie są bardziej podatne na alergie
Tak szczerze mówiąc to Ja wolałam żeby bolały mnie szwy na brzuchu niż w kroczu
Ja specjalistką nie jestem. I jeśli to mit to dobrze. Czytałam o tym w jednym z czasopism dla rodziców. Jako przyczynę podali, że dziecko przez cc nie ma do końca usuniętego śluzu z dróg oddechowych. Bo jak przeciska sę przez kanał to pod wpływem czegoś... jest to wypychane z płuc.
Kurdę, mogłam się sama spytać mojej alergolog o to.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 19:23   #1405
Justyna M
Rozeznanie

Cytat:
ja bedę mieć cc ze wzgl na oczy o czym już rozmawiałyśmy. To jak kto do siebie dochodzi zalezy od wielu czynników: jak są szwy załozone, jakie są zdolności organizmu do regeneracji etc. Uważać trzeba na pewno. Ale jak Ty masz zwyrodnienie siatkówki to i tak nie możesz dzwigać bsolutnie. Ja od lat nie mogę;-)
Znajoma po cc smigała prawie jak po SN, czuje się super.
Inne czasem dłużej wracają do siebie. Wszystko ma swoje plusy i musy. Wiadomo to operacja

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

ja się już nie wypowiadam bo zostałam przez usunietą uzytkowniczkę za nienormalną;-) Jeśli już to krótko, ale raczej odciagany do butelki. tak mam i tyle.
Ja tez jestem na butli- zero alergii, chorób i braku inteligencji, zawsze byłam wzorową uczennicą.
a myślałam że jestem sama na forum bo dla mnie karmienie piersią jest obrzydliwe ( wiem mało która z Was to zrozumie) dla większości dzieciątko przyłożone do piersi kobiety to wspaniały widok dla mnie odrażający ,po prostu tak mam .I zostaje mi w tym przypadku odciąganie pokarmu i karmienie butelką tak długo jak tylko się da.

Galeria pazurkowa
Stary 2010-09-15, 19:34   #1406
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Ja specjalistką nie jestem. I jeśli to mit to dobrze. Czytałam o tym w jednym z czasopism dla rodziców. Jako przyczynę podali, że dziecko przez cc nie ma do końca usuniętego śluzu z dróg oddechowych. Bo jak przeciska sę przez kanał to pod wpływem czegoś... jest to wypychane z płuc.
Kurdę, mogłam się sama spytać mojej alergolog o to.
Nie wiem jak z alergią, ale rzeczywiście dziecko może miec problemy z oddychaniem i ostać np zapalenia płuc ale tylko w przypadku, jeżeli lekarz w niedostateczny sposób usunie śluz z dróg oddechowych. Dziecko przeciskając się przez kanał rodny samoistnie usuwa ten śluz natomiast po cc lekarz musi je odessać za pomocą rureczki - jeżeli zrobi to dobrze to dziecku nic się nie stanie i cały śluz usunie. Więc cz tym problemem oddychania przez dziecko po cc to prawda ale w przypadku kiedy lekarz to jakiś konował i spartoli robotę
Stary 2010-09-15, 19:38   #1407
dewi
Rozeznanie

Cytat:
a myślałam że jestem sama na forum bo dla mnie karmienie piersią jest obrzydliwe ( wiem mało która z Was to zrozumie) dla większości dzieciątko przyłożone do piersi kobiety to wspaniały widok dla mnie odrażający ,po prostu tak mam .I zostaje mi w tym przypadku odciąganie pokarmu i karmienie butelką tak długo jak tylko się da.
moj pediatra mówił że najważniejsze jest pierwsze 3 tyg, bo wtedy w siarze i początkowym pokarmie są wszystkie przeciwciała i to wspomaga odporność u dzieci... U mnie pokarm pojawił się po 3 dniach i było go mało więc synuś dokarmiany był od poczatku... Niestety nie było to dla mnie miłe zajęcie bo piersi bolały, a mały jak poczuł butelkę to cyca już nie chciał. Bo wiadomo że z butelki lepiej leci... Karmiłam go 6 tyg bo potem to już był koszmar... poprostu dziecko samo odstawiło cyca... Nie sądzę żeby przez to bardziej chorował.
Stary 2010-09-15, 20:00   #1408
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
u mnie z pensją na L4 wyszło tak, że jestem może 50 zł w plecy;-) W czasie trwania zwolnienia była podwyżka, ale w zeszłym roku i tak miałam więcej więc dobrze się przeliczyło;-) A na macierzynskim liczy się nadal tak samo prawda?
tak, liczy się tak samo 50 zł to faktycznie niewiele, ja dostałabym 400 zł mniej, a skoro czuję się dobrze, mogę popracować 3 miesiące-400 zł przy dziecku zawsze się przyda poza tym już prawie 2 miesiące zostały więc luz

Cytat:
ja uważam, że każdy (każda w tym wypadku) robi jak uważa, jej dziecko, jej sprawa...ja jestem karmiona cyckiem przez ok 1 rok i mam alergie na wszystkie pyłki, grzyby, kurz,...
Stary 2010-09-15, 20:01   #1409
MARIKA.S
Zadomowienie

Hej Dziewczyny

Byłam dzisiaj na wizycie i miałam USG 4D.
Niestety lekarz mnie troszkę zmartwił. Skróciła mi się nieco szyjka i mam zwolnić tempo
Przepisał mi Aspargin, mam więcej odpoczywać. Niby jakoś szczególnie się nie przemęczam, ale troszkę się czasami nawyginam i nadźwigam.....bo u nas cały czas remont. Już mnie mąż opieprza, że dźwigam za dużo...
No i znów wróciła mi ta wstrętna infekcja.....globulki pójdą w ruch Nici z intymnych momentów....... No ale mam parę sposobów na TŻ

Poza tym wiemy już na 100 %, że mamy CÓRUNIĘ Mój mąż powiedział, że bezwstydnica mała, bo tak nam dzisiaj siuraczkę pokazała
Ale buźki nie chciała za bardzo ujawnić, przytuliła się do ściany macicy i tyle ją było widać mam jedno zdjęcie, więc jak tylko zeskanuje pokaże Wam jej pyszczek słodki
Wszystkie wymiary w normie i waży już prawie 800 g! Mały klopsik

Tyle o nas
Teraz do Was :

_havana_ z przeziębieniem udaj się do lekarza, żeby Cie po prostu osłuchał i zaproponował jakieś nieszkodzące Ci leki. Nie panikuj od razu, bo to nie ma sensu. Wiadomo, że lepiej byłoby nie być przeziębionym, ale nikt od razu z tego powodu nie weźmie Cie do szpitala. Poleż w łóżku, wypoć się i wygrzej i weź to co Ci zapisze doktor.

anka_bzzz nie wierz w te wszystkie przesądy o tym, że nie można kupować wcześniej wózka, łóżeczka czy czegokolwiek dla dziecka. Wiadomo, że nie robi się wyprawki od 4 tygodnia ciąży, ale 20 tydzień.....to już połowa, ze spokojem możesz zacząć kupować już po trochu. Ja jak ktoś się oburza, że mam np. wózek, który stoi w salonie od 21 tygodnia ciąży (trafiłam po prostu na świetną okazję) i szafę zawaloną ciuszkami, które w większości dostałam, pytam czy jak pojadę po to wszystko do sklepu w grudniu to się ten ktoś dołoży do zakupów Od razu jest zmiana frontu i tłumaczenie, że no nie jak to taka okazja była to warto było kupić i takie tam

Cięcie cesarskie nie wiem, jak można tak po prostu życzyć sobie cesarki....Rozumiem, jeśli wykonuje się ją z przyczyn czysto zdrowotnych np. problemów z oczami. Ale żeby samemu jej chcieć bo tak lepiej?
Kiedyś już o tym pisałam, ale może nie wszystkie dziewczyny czytały.
CIECIE CESARSKIE TO OPERACJA
I nikt mi nie powie, że lżej się ją znosi, że po porodzie jest prościej i łatwiej. Owszem są kobiety, które po cc czują się rewelacyjnie, rana goi im się szybko i bezboleśnie (może jest takich 15%), tylkio gdyby rodziły SN też tak samo rewelacyjnie by się czuły, też rana goiła by się im szybko i bezboleśnie. To kwestia predyspozycji i tyle.
Więc jeśli wolicie kroić sobie brzuch tylko dlatego żeby nie bolało albo jeszcze z jakiś innym dziwnych powodów.....cóż....
Zaznaczam jednak, że blizna to nie tylko skóra, ale też mięśnie, powięź, macica. Może i na skórze wygląda ładnie ale na reszcie warstw pozostaje do końca życia, osłabiając macicę na przykład.
A zeby po cesarce nie móc dźwigać 8 miesięcy ? Pierwsze słyszę, chyba, że są jakieś komplikacje.....
Po dwóch miesiącach można spokojnie wykonywać większość czynności. Nikt nie mówi tutaj o morderczych treningach na siłowni przez kilka godzin, ale brzuszki dlaczego nie?

Karmienie piersią mimo, że wiele kobiet uważa, że nie jest ważne dla dziecka, jest wielkim darem dla dziecka od matki
Nie mówię tutaj o inteligencji czy innych podobnych temu zabobonach.
Bo karmienie piersią nie ustrzeże przed kolkami i przed alergiami ( w czasie karmienia alergii nie będzie jeśli mama nie jest na nic uczulona)
Ale karmienie piersią pozwala na najbardziej cenny dar dla maleńkiego człowieczka : PRZECIWCIAŁA ODPORNOŚCIOWE OD MATKI.

Nie znam dziecka karmionego piersią, które w tym czasie mocno by chorowało. Przeziębienia się zdarzają owszem. Ale nigdy nie kończy się na antybiotykach. A po co 3 miesięcznemu berbeciowi podawać już antybiotyk??

kaskup nie martw się o pokarm po cięciu cesarskim, na pewno się pojawi, może dzień- dwa później, ale się pojawi Przystawiaj malca do piersi a na pewno pobudzi laktację
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 20:12   #1410
kaskup
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny

Byłam dzisiaj na wizycie i miałam USG 4D.
Niestety lekarz mnie troszkę zmartwił. Skróciła mi się nieco szyjka i mam zwolnić tempo
Przepisał mi Aspargin, mam więcej odpoczywać. Niby jakoś szczególnie się nie przemęczam, ale troszkę się czasami nawyginam i nadźwigam.....bo u nas cały czas remont. Już mnie mąż opieprza, że dźwigam za dużo...
No i znów wróciła mi ta wstrętna infekcja.....globulki pójdą w ruch Nici z intymnych momentów....... No ale mam parę sposobów na TŻ

Poza tym wiemy już na 100 %, że mamy CÓRUNIĘ Mój mąż powiedział, że bezwstydnica mała, bo tak nam dzisiaj siuraczkę pokazała
Ale buźki nie chciała za bardzo ujawnić, przytuliła się do ściany macicy i tyle ją było widać mam jedno zdjęcie, więc jak tylko zeskanuje pokaże Wam jej pyszczek słodki
Wszystkie wymiary w normie i waży już prawie 800 g! Mały klopsik

Tyle o nas
Teraz do Was :

_havana_ z przeziębieniem udaj się do lekarza, żeby Cie po prostu osłuchał i zaproponował jakieś nieszkodzące Ci leki. Nie panikuj od razu, bo to nie ma sensu. Wiadomo, że lepiej byłoby nie być przeziębionym, ale nikt od razu z tego powodu nie weźmie Cie do szpitala. Poleż w łóżku, wypoć się i wygrzej i weź to co Ci zapisze doktor.

anka_bzzz nie wierz w te wszystkie przesądy o tym, że nie można kupować wcześniej wózka, łóżeczka czy czegokolwiek dla dziecka. Wiadomo, że nie robi się wyprawki od 4 tygodnia ciąży, ale 20 tydzień.....to już połowa, ze spokojem możesz zacząć kupować już po trochu. Ja jak ktoś się oburza, że mam np. wózek, który stoi w salonie od 21 tygodnia ciąży (trafiłam po prostu na świetną okazję) i szafę zawaloną ciuszkami, które w większości dostałam, pytam czy jak pojadę po to wszystko do sklepu w grudniu to się ten ktoś dołoży do zakupów Od razu jest zmiana frontu i tłumaczenie, że no nie jak to taka okazja była to warto było kupić i takie tam

Cięcie cesarskie nie wiem, jak można tak po prostu życzyć sobie cesarki....Rozumiem, jeśli wykonuje się ją z przyczyn czysto zdrowotnych np. problemów z oczami. Ale żeby samemu jej chcieć bo tak lepiej?
Kiedyś już o tym pisałam, ale może nie wszystkie dziewczyny czytały.
CIECIE CESARSKIE TO OPERACJA
I nikt mi nie powie, że lżej się ją znosi, że po porodzie jest prościej i łatwiej. Owszem są kobiety, które po cc czują się rewelacyjnie, rana goi im się szybko i bezboleśnie (może jest takich 15%), tylkio gdyby rodziły SN też tak samo rewelacyjnie by się czuły, też rana goiła by się im szybko i bezboleśnie. To kwestia predyspozycji i tyle.
Więc jeśli wolicie kroić sobie brzuch tylko dlatego żeby nie bolało albo jeszcze z jakiś innym dziwnych powodów.....cóż....
Zaznaczam jednak, że blizna to nie tylko skóra, ale też mięśnie, powięź, macica. Może i na skórze wygląda ładnie ale na reszcie warstw pozostaje do końca życia, osłabiając macicę na przykład.
A zeby po cesarce nie móc dźwigać 8 miesięcy ? Pierwsze słyszę, chyba, że są jakieś komplikacje.....
Po dwóch miesiącach można spokojnie wykonywać większość czynności. Nikt nie mówi tutaj o morderczych treningach na siłowni przez kilka godzin, ale brzuszki dlaczego nie?

Karmienie piersią mimo, że wiele kobiet uważa, że nie jest ważne dla dziecka, jest wielkim darem dla dziecka od matki
Nie mówię tutaj o inteligencji czy innych podobnych temu zabobonach.
Bo karmienie piersią nie ustrzeże przed kolkami i przed alergiami ( w czasie karmienia alergii nie będzie jeśli mama nie jest na nic uczulona)
Ale karmienie piersią pozwala na najbardziej cenny dar dla maleńkiego człowieczka : PRZECIWCIAŁA ODPORNOŚCIOWE OD MATKI.

Nie znam dziecka karmionego piersią, które w tym czasie mocno by chorowało. Przeziębienia się zdarzają owszem. Ale nigdy nie kończy się na antybiotykach. A po co 3 miesięcznemu berbeciowi podawać już antybiotyk??

kaskup nie martw się o pokarm po cięciu cesarskim, na pewno się pojawi, może dzień- dwa później, ale się pojawi Przystawiaj malca do piersi a na pewno pobudzi laktację

pokazuj buzke tej swojej ślicznotki..
co do tej odporności to moge przykladem Amelki powiedziec ze jak była karmiona prawie rok to odkąd poszła do przedszkola w wieku 4 lat zaczeła chorowac, wcześniej nic oprócz trzydniówki i jakiegos niewielkiego kataru.. wiec potwierdzam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości