|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1531 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Maleństwa majowo-czerwcowe 2010 i ich mamusie przebojowe. :-) cz. II
A tu bezcukrowe, bezmleczne kaszki, zawierające gluten, po 4 miesiącu:
1. kaszka orkiszowa 2. kaszka owsiana 3. kaszka pszenna |
![]() ![]() |
![]() |
#1532 |
Wtajemniczenie
|
Lenka też uwielbia patrzeć w tv,a że mamy jeden pokój to trzeba się nagimnastykować,żeby nie oglądała
![]() ![]() A powiedzcie kiedy Wasze dzieci zaczęły się tak głośno długo chichrać? Bo Lence zdarza się takie pojedyncze hehe,ale nigdy się nie ubawiła tak naprawdę i nie wiem czy nic jej nie rozśmieszyło czy jeszcze nie potrafi.Może to jeszcze za wcześnie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1533 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1534 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22100715]ROZWÓJ PSYCHOMOTORYCZNY DZIECKA Wydrukować i powiesić ![]() Lea, dzięki ![]() Ja się tego nie trzymam - Agata robi dużo rzeczy z 5 miesiąca ale z innymi ma zaległości. Ja mam Tiny Love Kick&Play i jestem bardzo zadowolona na dowód załączę zdjątka. Cytat:
![]() Agatka dzisiaj ćwiczy przekręcanie się na brzuszek, skubana łapie się zabawek na macie i sobie pomaga w przekręceniu podciągając się - już dwa razy puściła w połowie drogi i grzmotnęła głową w podłoże ![]()
![]() |
#1535 |
Zakorzenienie
|
I kaszki po 6 miesiącu, bezmleczne, bez cukru:
1. kaszka 3 zboża, bezglutenowa; 2. kaszka jaglana z jabłkiem i gruszką, bezglutenowa; 3. kaszka musli, z glutenem; Wszystko to są produkty rolnictwa ekologicznego. Dobra jakość i dobra firma. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1536 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1537 |
Rozeznanie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1]ha... no wlaśnie... jak wasze dzieciaki reagują na tv? bo moja to świra dostaje, łeb się obraca o 360 stopni, byle tylko tv widzieć. ja cały dzień nawet nie włączam, żeby się nie patrzyła. a i tak przyuważyła siłą rzeczy. a najlepsze jest to, że ona jak leży na naszym wyrku (a mamy telewizor na ścianie nad łóżkiem) to potrafi do WYŁĄCZONEGO telewizora zacząć gadać
![]() drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie ![]() jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam ![]() Agatka uwielbia TV, nie ma dnia żebym nie walczyła o to żeby nie oglądała. Ja raz obcinałam pazurki u stóp. Emerald miałam zapytać jakich pieluch używasz?? Bo mam 2 opakowania pampersów 3 - jedno otwarte ale całe a mała ma uczulenie na nie więc jak byś chciała to z miła chęcią się ich pozbędę. Ostatnio znowu spróbowałam czy to one uczulają i niestety tak.
![]() |
#1538 | ||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ja polecam mate rainforest, super jest! paznokcie u rak co drugi dzien, nie wspomne o czyszczeniu uszek, produkcja miodku na skale swiatowa ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I wygodniej dla nas, bo nie będziemy biegać za dzieckiem z jabłkiem (bo kwaśne), z kiwi (bo kwaśne), z pomidorem (bo kwaśny) itd. itd. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-09-16 o 15:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1540 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() juuuuz???? ale leci czas ![]() ![]() Cytat:
![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1]ha... no wlaśnie... jak wasze dzieciaki reagują na tv? bo moja to świra dostaje, łeb się obraca o 360 stopni, byle tylko tv widzieć. ja cały dzień nawet nie włączam, żeby się nie patrzyła. a i tak przyuważyła siłą rzeczy. a najlepsze jest to, że ona jak leży na naszym wyrku (a mamy telewizor na ścianie nad łóżkiem) to potrafi do WYŁĄCZONEGO telewizora zacząć gadać ![]() drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie ![]() jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam ![]() tak, Róża kocha tv niestety... paznokcie u stop jej nie rosną, nie obcinalam jeszcze ani razu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1541 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
też mam takie wrażenie... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() aaa... justin... miodku z uszu to już by słoik był. a drugi glutków, mimo że żadnego przeziębienia ani nic nie ma. a jak mleko nosem pójdzie to w ogóle ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1542 |
Rozeznanie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210666 9]
myszko, owszem używam pamperów. ale ostatnio moja chomicza natura kazała małżowi kupić pakę 186sztuk, a jeszcze mamy prawie całą 90-tkę ![]() ![]() ![]() [/QUOTE] Oki, jak będziesz potrzebowała to daj znać.
#1543 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210666 9] aaa... justin... miodku z uszu to już by słoik był. a drugi glutków, mimo że żadnego przeziębienia ani nic nie ma. a jak mleko nosem pójdzie to w ogóle ![]() hehe, u nas to samo, takie male cialko a taka produkcja ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1544 |
Zakorzenienie
|
U nas też super produkcja miodku w uszach i niezły przerób glutków.
![]() I produkujemy jeszcze pot, jak się młody rozbiega to od razu kopyta i łapki ma mokre. Aż szok, ale taki mały, a już pod koniec dnia stopaki w okolicach paluchów kwasiorkiem jadą. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1546 |
Konto usunięte
|
co tu tak ciiicho?
mi się właśnie sypał... tzn próbowałam od 15 minut się zalogować i dopiero sukces. tylko po co? skoro tu jak makiem zasiał? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1547 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
z tego co kiedyś czytałam w jednej z moich głupich książek to u dorosłych paznokcie rosną (o ile się nie pomylę, bo czytałam to ze 3 lata temu) ok. 5mm na miesiąc u rąk, a u stóp ok. 3mm miesięcznie. Oczywiście rolą paznokcia jest ochrona opuszka palca, a taki malec jeszcze nie pracuje ani rękoma ani nie chodzi w butach itd. dlatego u bobasków mogą rosnąć jeszcze wolniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1548 | ||||
Wtajemniczenie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1]
drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie ![]() jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam ![]() Ja dopiero pierwszy raz wczoraj obcięłam i to tylko te 2 największe palce...ale było ciężko, mała strasznie wierzgała nóżkami..za to z rączkami nie mam problemu, daje sobie obciąć bez żadnego marudzenia ;] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1] drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie ![]() jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam ![]() Ja dopiero pierwszy raz wczoraj obcięłam i to tylko te 2 największe palce...ale było ciężko, mała strasznie wierzgała nóżkami..za to z rączkami nie mam problemu, daje sobie obciąć bez żadnego marudzenia ;] Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1549 |
Zakorzenienie
|
Na siedzenie to trochę za wcześnie. Jeśli nie wyćwiczy mięśni potrzebnych do leżenia na brzuszku z głową w górze, to siedząc będzie obciążać kręgosłup..
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-09-16 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#1550 |
Konto usunięte
|
Muli mi net, nie będę cytowała. Agu nie śmieje się na głos. Pazurki u rąk obcinamy, jak nam się przypomni ![]() ![]() Telewizor małą interesuje, ale nie pozwalamy - małż ogląda gdy mała śpi, ew. w bujaczku jest odwrócona tyłem. Kropka, gratki za 4 miesiące! Tzn. Daniego, nie Twoje ![]() Myszko, bardzo fajna ta mata ![]() ![]() Po spotkaniu z dyrektorem - mega zadowolona jestem ![]() ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2010-09-16 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#1551 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wogóle to moje dziecko jakoś chyba słabo rozwinięte pod względem fizycznym jest...ani brzucha, ani przekręcania..nie jest zainteresowana swoimi nóżkami..jedynie co to jak jej grzechotkę przystawię do rączki to sama chwyta... ale tylko to ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- A tak odnośnie wprowadzania słoiczków, to proszę dziewczyny doradźcie mi jak mam to robić...Mała je o 9 mleczko, o 12 podaję jej 1/3 słoiczka, o 14 znów mleko, o 19 itd......i tu się zastanawiam czy dobrze robię...czy może dawać jej ten słoiczek ok .13.30? Chodzi mi o to, jak później zamienić tą porcję mleka na słoik...Jak zaczęłam wprowadzać jej te słoiczki to również zmniejszyłam ilość mleka..ale ona i tak wg. mnie za dużo wcina ![]() Niby wg. schematu powinna jeść 5x180ml, co daje 900ml, a ona je na całą dobę 1000ml :/ Może i głupie to pytanie które zadałam, ale od paru dni mnie męczy... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1552 |
Rozeznanie
|
kropka, jatka dzięki za odpowiedzi odnośnie ubrania pod chustę. Ja dzis przesadziłam - za ciepło, choć spocony nie był, ale jakoś mi samej bylo gorąco a bylam lżej ubrana.
A jeszcze, co prawda nie mam foty, ale może mi podpowiecie, otóż dziś w sumie pierwszy raz wyszliśmy na dlużej z domu i o ile do tej pory w domu nic mnie nie bolało, bo głównie siedzieliśmy to dziś zabolały ramiona i plecy. Czy macie jakieś pomysły dlaczego? może za nisko zawiązany albo za mało rozpostarte poły z tyłu, coś za słabo dociągnięte???? czy po prostu od ciężaru? (choć czytałam że nie powinno boleć, dzieć ma ok 5300, wiązanie kieszonka, on sam raczej miał dobra pozycję) Ach i wystarczylo jedno wyjście a już były pytania albo szepty czy aby kręgosłup dziecka tak może być jak w chuście, a jak widać prędzej mój ucierpi niż jego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1553 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Faktycznie ci Shadee zjada z każdej porcji całość? Ja się kompletnie przestałam przejmować ilością jedzenia. Przybiera na wadze, rośnie, wyrasta z ubrań - to jest ok. Dzisiaj np. było tak: 7 - lekko zagęszczone kleikiem mleko, 180ml. Po 9 dostała 1/3 słoiczka banana z 1 miarką kleiku ryżowego (bo cholernie rzadki banan jest, a już widzę, że Agu woli ciut gęstsze rzeczy). 11 - 150ml mleka samego, jako 2 śniadanie. 14 - 1/3 słoika (zdecydowanie za mało, młoda wyła o więcej, ale nie chciało mi się nowego słoika otwierać) dyni z ziemniakiem + reszta mleka, też chyba 150ml poszło). I tu jutro więcej spróbuję dać. 18 - 140ml mleka, 19:30 - 140ml mleka z kleikiem - wyjątkowo dzisiaj tak chciała, zazwyczaj od 18 śpi do 24, a dzisiaj nie usnęła tylko darła się o żarcie. Czyli na razie 760ml mleka, pewnie o północy też jadło będzie. Są dni, gdy z łaski na uciechę zjada 60-80ml na posiłek, i co ja zrobię? Sondą nie nakarmię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1554 |
Wtajemniczenie
|
szaja - nie no wiadomo...ale mi wszyscy mówią że jest pulpetem(jest mi strasznie przykro z tego powodu)..i ja niestety jestem taka z natury że wszystko biorę do siebie i później wymyślam różne niestworzone rzeczy... Nie chcę jej przekarmić, bo tak..zjada każdą całą porcję..i pewnie jeszcze więcej by zjadła.. :|
---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Wogóle to chyba nie dorosłam do bycia matką...za tydzień stuknie 27, a ja zachowuję się jak jakaś małolata...Nie wiem jak ubierać dziecko wychodząc na dwór, nie wiem jak się z nim bawić i motywować do leżenia na brzuszku, ćwiczyć...Nie wiem jak ją karmić...i jeszcze więcej zdań z NIE WIEM.... Przerosło mnie to wszystko...jestem totalnie do dupy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1555 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tez mam identyczne mysli ze jestem zielona w tym temacie ale przeciez pierwszy raz jestem mamą, skąd mam wiedziec wszystko? dopiero uczę się włąsnego dziecka ktore kazdego dnia jest inne dzis np od popoludnia mialam z nia sajgon, placz i nic nie pomagalo, zwątpilam bo przeciez wydawalo mi sie ze znam swoje dziecię i wiem ajk mu pomoc a tu dooopka... mala plaksala z poltorej godz ja 27 skonczylam miesiac przed urodzeniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1556 | |||||
Zakorzenienie
|
Nie mogłam wejść na wizaż
![]() Cytat:
![]() Zupka- ziemniak marchewka, troszkę pietruszki ( korzeń), seler ( ociupinka), kleik. Mnie smakowała ![]() Podałam słoiczek to zjadła ![]() ![]() [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2210535 1]ha... no wlaśnie... jak wasze dzieciaki reagują na tv? ![]() drugie pytanie, ale ostrzegam że głupie ![]() jak tam obcinanie pazurków u stóp? mojej to one chyba w ogóle nie rosną... ja rozumiem, że rosną wolniej niż u łapek, no ale 3 miesiące i an razu nie obcinałam... ba! tam nie ma w ogóle co obciąć, zero białych końcówek... no nie ogarniam ![]() Moja TV bardzo lubi, a zwłaszcza reklamy, ale nie pozwalam jej oglądać. Na nogach obcinałam raz i tylko duże palce, na rękach też nie nadążam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wizyta udana. Koleżanka ma synka - 8 miesięcy. On piszczał, a Luiza się tylko patrzyła dużymi oczyskami ![]() Zaczęłam załatwiać urlop wychowawczy....kurde, ile papierów trzeba złożyć ![]() ![]() djerba, kochana, nie jesteś do doopy ![]() Dziecko ubieraj tak jak siebie, karm jak mała ma tylko ochotę, zabawy są tutaj http://www.babyboom.pl/niemowleta/ro...mowlakiem.html, leżenie na brzuszku - ja zmotywowałam moją małą tak, że brałam ją pod zgięte kolanka rękoma łapiąc jej ręce i turlałam na boki. Będzie dobrze ![]()
![]() |
#1557 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ==================== kurka a moj maluch ma spora plame na prawej rece przy lokciu, jest sucha, lekko czerwona, ma tez suchy katarek, tzn nosek przytkany, ale bez gilkow i nie wiem czy to nie alergia ![]() ![]() ![]() tylko teraz kuzwa na co ![]() ![]() odstawie chyba sloiczki, bo mleko juz chyba nie wchodzi w gre, maly skonczyl 4 miechy i od poczatku jedno mleko pije ![]()
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1558 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nawet tak nie myśl. Nasza matki czy babki jeszcze mniej wiedziały a jakoś jesteśmy i żyjemy na tym świecie. Masz nas, morze internetu, są książki, lekarze, tryliardy możliwości i jak czegoś nie wiesz to gdzies pytasz i już wiesz ![]() A tutaj jeszcze chyba nikt nie został wyśmiany z powodu "głupiego" pytania. Dla jednego głupim pytaniem będzie jak ubrać dziecko a dla innego głupie będzie pytanie o zastosowanie wzorów Vieta ![]() ![]() I jak ktokolwiek może powiedzieć, że Twoja córcia jest pulpetem?! Może być nawet okrągła jak bałwanek ale to nie daje nikomu prawa do osądzania Jej czy Ciebie. Odpowiadaj, że lepiej że chce jeść niż jakby była niejadkiem i nijak by się w nią nie dało wmusić jedzenia ![]() Albo czy ta mądra osoba ma pomysł jak odchudzić małe dziecko i czy miałaby sumienie ograniczać własnemu Cudowi jedzenie. Ja dziś też zaczęłam małego "turlać" ![]() Pod kolanka, za łapki i kulamy na boki ![]() Mój leży plackiem na plecach i koniec ani myśli się gibnąć bo jemu wystarcza jak głowę obróci by coś widzieć.. a leżał na brzuchu i zaczął wierzgać jak szalony - miałam wrażenie, ze zaraz będzie raczkował bo już kolanami szorował po łóżku i "stał" w miejscu tylko dlatego, że mu się śpiochy ślizgały o pościel ![]() ![]() Pokulam go kilka dni i może będzie efekt ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1559 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
__________ Karmimy (piąty raz tej doby) mleczkiem i idziemy spać. Papatki. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-09-16 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.