2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-16, 09:54   #301
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

a prosze:

Czy budzić dziecko do karmienia?
Zdrowe niemowlę samo reguluje sobie cykl snu i czuwania. Trzeba je budzić tylko w wyjątkowych sytuacjach:

gdy ma nasiloną żółtaczkę po porodzie. Może ona powodować taką ospałość, że dziecko, mimo głodu, nie budzi się. Trzeba je wybudzać do karmienia co 3-4 godziny.
gdy mocno uderzyło się w głowę. Przedłużający się sen może być oznaką powikłań pourazowych, więc po 2-3 godzinach sprawdź, czy malec da się obudzić. Jeśli nie, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

Kiedy skończą się nocne karmienia?
Są maluchy, którym już od 2. czy 3. miesiąca wystarcza ostatnie karmienie koło północy. Szybciej rezygnują z tego niemowlęta karmione mieszanką, bo jest ona bardziej sycąca. Dużo dzieci je nocą przez pierwszy rok życia. Warto karmić w nocy, bo pokarm zawiera wtedy więcej tłuszczu, rozwija się mózg, malec gromadzi energię na kolejny dzień.

a tu caly art
http://www.erodzina.com/index.php?id=68,258,0,0,1,0
Stary 2010-09-16, 09:59   #302
ycnan
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Dziękuję, kochane, za odpowiedzi

martucha84, hehe, to widzę, ciekawa noc za Wami
Dziękuję za linka

Mpik82, oj, to jak mała przygryza to nie fajnie Boryskowi raz się zdarzyło złapać sam koniuszek sutka i myślałam, że mi oczy z orbit wyskoczą. A mały nie chciał puścić tylko dalej zasysał

Tak czytam i czytam i różnie piszą o tym budzeniu na cycka...
Mój maluszek w dzień się przebudza mniej więcej co 3h, ale w nocy śpi i śpi. I wcale się nie budzi. Znalazłam nawet wersję, że dzieciątku można w nocy pozwolić na 6-7h snu ??
Ale w szpitalu straszyli, że jak dziecko nie je to spada cukier i tym bardziej będzie spało i się nie obudzi z głodu... Eh...
Moja mamuśka powtarza, żeby budzić co 2,5-3h, ale to mówi na podstawie swoich doświadczeń, tego czego ją uczyli jak miała małe dzieci... A wiele z tych mądrości jest do d***
Argh... I bądź tu mądry i pisz wiersze...

Aha! Jeszcze jedno Czy przy odpadaniu kikuta pępowiny leciała Waszym maluszkom krew? Bo wczoraj przed kapaniem zauważyłam kilka kropelek wokół kikuta i nie wiem, czy szykuje się do odpadnięcia, czy może pieluszka troszkę podrażniła.
Nic się nie ślimaczy, nie sączy, kikut jest maxymalnie wysuszony, więc spodziewam się, że na dniach odpadnie, ale ta krewka mnie zmartwiła.

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-09-16 o 10:36
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 11:14   #303
kasienka1701
Zadomowienie

Ja co prawda jeszcze nie karmiąca,ale wszędzie nam mówili i we wszystkich książkach,poradnikach jest napisane,że przerwa nocna w karmieniu nie powinna byc dłuższa niż 6h.No,ale chyba większośc dzieci nie ma aż tak cudownego snu i nie śpi dłużej niż 6h non stop...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 11:20   #304
ninaad
Wtajemniczenie

Ja wiem, że koleżance pediatra kazał budzić dziecko przynajmniej raz w nocy. Że niby jak dzieciak ma za długą przerwę w jedzeniu (mała od razu po urodzeniu przesypiała ok 8 h w nocy), to potem za mocno spada cukier a po jedzeniu może za szybko rosnąć- i niby to budznie po to, żeby ew. nie było problemów typu cukrzyca
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 11:33   #305
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
No,ale chyba większośc dzieci nie ma aż tak cudownego snu i nie śpi dłużej niż 6h non stop...
A mój Borysek ma
Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Ja wiem, że koleżance pediatra kazał budzić dziecko przynajmniej raz w nocy. Że niby jak dzieciak ma za długą przerwę w jedzeniu (mała od razu po urodzeniu przesypiała ok 8 h w nocy), to potem za mocno spada cukier a po jedzeniu może za szybko rosnąć- i niby to budznie po to, żeby ew. nie było problemów typu cukrzyca
Moje Słonko też pewnie tyle by spało, gdybym teraz nie budziła na siłę (w szpitalu przesypiał całą noc bez jednej pobudki ). A tak mi tej kruszynki szkoda rozbudzać
I właśnie o ten cukier się boję. Ale jak wg lekarza budzenie na cyca raz w nocy wystarczy, to nie jest tak źle.
Stary 2010-09-16, 11:47   #306
bordowa
Wtajemniczenie

Mpik Mam ten sam problem z Asią 10 min zanim złapie pierś, płacze, denerwuje się ... A jak chodzi ten laktator? Bo ja mam innej firmy i jak 2 razy nacisnęłam na tą "wajhę" to już siły w rękach nie miałam bo tak ciężko chodzi.

ycnan 1. To Asia mnie budzi na karmienie Budzi mnie płacz, idę do niej do pokoju, biorę ją i jak "wyczuje pierś" to łapie. Tzn. próbuje, bo muszę z nią trochę powalczyć żeby złapała. Ale nie muszę jej dodatkowo rozbudzać. I zawsze się budzi jak jest głodna, tak co 2-3 godziny zawsze.
2. Ja byłam wczoraj u pediatry, Asia ma niecałe 3 tyg. Ale u mnie była położna w domu i to ona na rejestrowała na ten termin.
3. To chyba zależy od dziecka - czy przesypia noce. Tak mi się wydaje.
Dzień przed odpadnięciem kikuta, jak czyściłam Małej pępek patyczkiem higienicznym to się trochę na czerwono zabarwił, ale jest wszystko ok. Ale jeśli Cię coś martwi to zawsze lepiej zapytać kogoś bardziej kompetentnego

martucha84 Ja mam teraz wkładki Penaten. Porównanie mam tylko z Bellą, ale mogę powiedzieć, że są o niebo lepsze I przede wszystkim nie przeciekają.

Zaczynam dietkę Ograniczam wszystko, co mogłoby spowodować u Asi kolki. Zobaczymy, czy pomoże.

Dziewczyny mające laktator Avent - polecacie? Mocno ciągnie? No i czy ta rączka nie chodzi za ciężko? Bo ja mam taki w którym po 2 machnięciach ręka odpada
Muszę sobie kupić, bo może dziwna jestem, ale naprawdę nie lubię karmienia piersią Są takie momenty, że się rozczulam jak ją widzę z tymi rączkami pod brodą jak ssie pierś, ale generalnie nie lubię tego uczucia kiedy ssie, no w ogóle nie umiem się do tego inaczej nastawić ... Dlatego jeśli się uda to chcę odciągać i karmić butelką.

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-09-16 o 11:51
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 11:56   #307
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Dziewczyny chcemy kupić Małemu leżaczek- bujaczek, ale nie wiem który?
Podobają mi się z Fisher Price i na pewno taki do 18kg.
Który lepszy? a może macie też coś na oku?
http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.
http://allegro.pl/fisher-price-lezac...221381150.html
Ja kupuję ten pierwszy. Oglądałam je w sklepie i ten pierwszy wydaje mi się fajniejszy
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
a co do przytulanek to ja jestem po SN, szwy jeszcze trochę ciągną, a już mam ochotę na tż no ale muszę wytrzymać te 6 tygodni, wy możecie szybciej
Gibasun wcale nie musisz czekać 6 tygodni. Jeśli wszystko ci się zagoi, to możesz szybciej.
Ja po cc miałam przytulanko po 2 tygodniach, a po SN po miesiącu, a więc jeszcze zanim poszłam na kontrolę do gina.

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
3. do którego miesiąca karmi się też w nocy? Dawniej było, że do 3msc życia, a teraz jaka jest wersja?
Moje dzieci budziły się w nocy na karmienie bardzo długo.
Moja córka była na cycku do 1,5 roczku. Nie dała się odstawić za Chiny ludowe Budziła się co godzinę i domagała cycka. Walczyłam z nią wiele razy, ale na darmo. Nie dawałam rady słuchać jej wrzasków.
Mój syn karmiony był butelką, więc przesypiał trochę więcej godzin, ale i tak budził się co 4 godziny na jedzonko. Ok. 8 m-cy budził się raz przeważnie ok. 4-5 rano. Dostawał mleko zagęszczone kaszką ryżową (tak poleciła położna). A od roczku dostawał tylko picie w postaci herbatki koperkowej. Budził się częściej, no bo nie najadał się tak jak kaszką. A jak miał 1,5 roku, to zamiast herbatki dawałam mu samą wodę i odstawił się po 3 nocach Oczywiście wrzaski były, ale wytrzymałam

Bordowa o Sab Simplex odpisałam Ci na priv.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-09-16 o 11:57
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 12:18   #308
fem
Raczkowanie

CZEŚĆ MAMUŚKI!!!

długo sie nie odzywałam, bo jakoś tak musieliśmy sie do siebie dotrzec we trójkę, właściwie to w czwórkę, bo jeszcze kotka
ale jesteśmy na bardzo dobrej drodze...
wszystko jak narazie bardzo dobrze i nie mam co narzekać... tfu... tfu... odpukać...puk... puk...

z karmieniem u nas teraz sie zwiekszyło nieco...
jak mały opróżniał piersi średnio co trzy godziny raz jedną raz drugą, tak teraz obiada się z obu w ciągu jednego karmienia... i częściej...
podobno w 3-cim tygodniu kończy sie nawał i maluszkowi troche mało, ale my dziś kończymy 12 dni, więc troszke szybciej nam to wszystko działa...

martwię się tylko, bo Kubuś bardzo szybko zjada a potem dostaje czkawki... no i nie wiem co mu może pomóc
próbowalismy już glukozy, przystawiania do piersi, odpijania po każdym jedzonku, nawet zaczęłam go trzymać bardziej na wpółsiedząco niz na leżąco... ech...

bardzo lubi leżeć na brzuszku i już podnosi główke, potrafi przekręciż się z boczku na plecy i dzisiaj pierwszy raz z plecków na boczek... taka dumna jestem z tego mojego okruszkataki silny teraz zasnął na brzuszku i chyba mu jest bardzo dobrze, bo w innej pozycji troszke marudził

smoczka dawałam praktycznie tylko na początku w szpitalu, jak nie mogłam małego karmić jeszcze... teraz to się nawet denerwuje, kiedy chce mu się go dać i wypluwa natychmiast bardzo mnie to cieszy, bo nie chciałąm dawać smoka...

robienie kupy to chwila robienia śmiesznych minek... czasami zdarza się obsikać mamę podczas przewijania i raz poleciałą taka torpeda na pół pokoju i poleciało wszystko na babcię (teściową moją...) a śmiechu co niemiara...

bylismy juz na pierwszym spacerku przedwczoraj i bardzo się podobało Kubusiowi... spał jak suseł... prawie 4 godziny... na karmienie nie mogłam go dobudzić dzisiaj wybieramy sie na kolejny spacerek

pomału zaczynają się schodzić goście... wczoraj nie mieliśmy nawet kiedy zjeść obiadu... naszczęście nie wszyscy na raz tylko jedni z rana potem popołudniu i wieczorkiem mamy spokój, a po kąpieli i karmieniu mamy czas dla nas dwojga jak narazie to jest rewelacyjnie

Kubuś uwielbia się kąpać
wycisza się wtedy, ale zaczyna płakać jak tylko poczuje chłodek, dlategoteż przykrywamy go pieluszką i ma taką błogą minkę

we wtorek mieliśmy wizytę położnej i stwierdziła, że wszystko jest jak najbardziej okej więc mnie to jak najbardziej cieszy...
tylko musimy sobie zapisywać pytania, bo jak wyszła to nam się przypomniało o tej czkawce....
czekamy na pediatrę, ma się pojawić w tym tygodniu albo na początku przyszłego...

dziewczyny powiedzcie mi, czy na kontrolę stawów biodrowych i oczu to ja muszę zapisać małego gdzieś do specjalisty, czy wystarczy pediatra???

mały wyciąga nóżki tak mocno, że momentami gdy go ubieram, to muszę go połaskotać po nóżkach, żeby zgiął, a ja mogła go ubrać...
ale to dobrze, bo jak się wyciąga to rośnie... i już pomąłu rozmiar 56 bywa za mały albo na styk

potem dopiszę jak będzie chwilka, bo mały na cyca sie obudził a potem na spacer i goście....
to papa

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png

Edytowane przez fem
Czas edycji: 2010-09-16 o 12:20
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 13:18   #309
bordowa
Wtajemniczenie

Dziewczyny uważajcie jak kładziecie maluszki na brzuszkach ... Asia już kilka dni po porodzie potrafiła podnosić główkę. Położyłam ją dziś na brzuch i poszłam się załatwić. Jak wróciłam miała nosek wbity w kanapę, leżała twarzą w dół ... A myślałam, że skoro umie już podnosić główkę to coś takiego się nie zdarzy ... Bądźcie przy swoich dzieciach cały czas jak kładziecie je na brzuch.
Stary 2010-09-16, 13:39   #310
asia-23
Raczkowanie

GG do asia-23

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
CZEŚĆ MAMUŚKI!!!
dziewczyny powiedzcie mi, czy na kontrolę stawów biodrowych i oczu to ja muszę zapisać małego gdzieś do specjalisty, czy wystarczy pediatra???

to papa
ale fajnie, że się odezwałaś.
co do Twojego pytania: pediatra wystawia skierowanie na USG bioderek i musisz sama się zarejestrować.

jeśli chodzi o sprawdzenie wzroku. to chyba nie dają żadnych skierowań jeśli nie ma wskazań. mój Maks ma 4 lata i nie miał badanego wzroku.

asia-23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 14:59   #311
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Na koniec trzy pytanka:
1. budzicie w nocy dzieciaczki na karmienie? Czy dajecie im spać? Borysek rzadko kiedy budzi się sam i muszę go rozbudzać, bo na śpiocha nie ssie
2. kiedy powinno się iść pierwszy raz do pediatry? Mówili mi w szpitalu, ale ja mam sklerozę, a na karcie ze szpitala nie napisali...
3. do którego miesiąca karmi się też w nocy? Dawniej było, że do 3msc życia, a teraz jaka jest wersja?
1] mój mały sam się budzi 2,3 razy ale wisi ok 1.5 h
2] tez nie mam pojęcia
3] u mnie zalecone karmienie na żądanie 24 h więc wszystko w rękach Filipa

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
[Dziewczyny mające laktator Avent - polecacie? Mocno ciągnie? No i czy ta rączka nie chodzi za ciężko? Bo ja mam taki w którym po 2 machnięciach ręka odpada
Muszę sobie kupić, bo może dziwna jestem, ale naprawdę nie lubię karmienia piersią Są takie momenty, że się rozczulam jak ją widzę z tymi rączkami pod brodą jak ssie pierś, ale generalnie nie lubię tego uczucia kiedy ssie, no w ogóle nie umiem się do tego inaczej nastawić ... Dlatego jeśli się uda to chcę odciągać i karmić butelką.
ja polecam reczny avent jedyna wada to skrzypiaca rączka, ale pewnie dlatego, że używany. Ja za to uwielbiam karmić piersią, całkiem to przyjemne

Cytat:
Napisane przez fem Pokaż wiadomość
martwię się tylko, bo Kubuś bardzo szybko zjada a potem dostaje czkawki... no i nie wiem co mu może pomóc
próbowalismy już glukozy, przystawiania do piersi, odpijania po każdym jedzonku, nawet zaczęłam go trzymać bardziej na wpółsiedząco niz na leżąco... ech...

mały wyciąga nóżki tak mocno, że momentami gdy go ubieram, to muszę go połaskotać po nóżkach, żeby zgiął, a ja mogła go ubrać...
ale to dobrze, bo jak się wyciąga to rośnie... i już pomąłu rozmiar 56 bywa za mały albo na styk

potem dopiszę jak będzie chwilka, bo mały na cyca sie obudził a potem na spacer i goście....
to papa[/COLOR]
fajnie, że u Was wszystko ok. Mój tez ma czkawki, czasem kilka razy dziennie, najgorsze są te w nocy, bo wtedy nie śpi no i ja też nie. Nie pomaga na nie nic na kontrolę bioderek musisz się zapisać do ortopedy

Cytat:
Dziewczyny uważajcie jak kładziecie maluszki na brzuszkach ... Asia już kilka dni po porodzie potrafiła podnosić główkę. Położyłam ją dziś na brzuch i poszłam się załatwić. Jak wróciłam miała nosek wbity w kanapę, leżała twarzą w dół ... A myślałam, że skoro umie już podnosić główkę to coś takiego się nie zdarzy ... Bądźcie przy swoich dzieciach cały czas jak kładziecie je na brzuch.
ja rzadko Filusia kładę na brzuchu, bo on z reguły opity jest bardzo no albo spi. Ale masz rację, noworodka nie wolno samego zostawiać w takiej pozycji...

Wklejam mojego Misia w nowym leżaczku
Stary 2010-09-16, 16:21   #312
bordowa
Wtajemniczenie

naked Dzięki za opinię
Filuś jest słodki

Asia też często ma czkawki. Jeśli nie chce ssać piersi to ja po prostu czekam aż jej przejdzie. Na początku bardzo mi było jej szkoda, ale ona nawet potrafi spać z czkawką, w ogóle jej nie przeszkadza Zauważyłam też, że przechodzi jej jak ją tak intensywniej polulam. Nie potrząsam nią, ale tak mocniej bujam. Chociaż nie wiem jaki to ma związek, ale pomaga
Stary 2010-09-16, 17:03   #313
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Muszę sobie kupić, bo może dziwna jestem, ale naprawdę nie lubię karmienia piersią
Osz Ty niedobra

Weronisia, ja planuję karmic do roku i mam nadzieję, że nie będzie większych problemów z odstawieniem od cyca.

fem, super, że u Was tak ładnie wszystko się układa.
Jeśli chodzi o czkawkę, to mój Borysek też ją ma. Czasem cyc pomoże, a czasem nie. Czasem mały nawet nie chce złapać, bo jest właśnie po jedzeniu. Gdzieś wyczytałam, że przez pierwsze tygodnie częsta czkawka jest normalna.
Na brzuszku go nie kładę. Nawet nie próbuję, bo dla mnie to za wcześnie. A spać na brzuszku wszyscy zabraniają. Trudno się takiemu maluszkowi oddycha.
Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Ja za to uwielbiam karmić piersią, całkiem to przyjemne
Dokładnie
Filipek śliczny Ale jakiś taki chudziutki się wydaje

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-09-16 o 17:05
Stary 2010-09-16, 17:23   #314
gabisun
Zakorzenienie

Hi hi ja też lubię karmienie piersią a tak się tego obawiałam. Widok cudny jak maluszek najpierw z otwartym dzióbkiem szuka cyca a potem je i mruży oczka pod koniec jeszcze czasami wyląduje na cycu maleńka łapka no schrupać można

Bordowa a jak wygląda ten trądzik niemowlęcy? bo mojej małej też coś wylazło, ale myślę, że to uczulenie od oliwki

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 18:33   #315
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

ycnan
chudziutki to on nie jest, ale tak wygląda w za dużych ciuszkach
Stary 2010-09-16, 19:05   #316
bordowa
Wtajemniczenie

Gabi Asia ma krostki na buzi, głównie na policzkach, czole i brodzie.

Zazdroszczę Wam dziewczyny, że lubicie karmić piersią ... Ja przez to ciągle odciągam, żeby uniknąć karmienia ...

Cholera ... ! Jak ściagam ręką to mleko leci a jak chcę laktatorem to nic nie idzie

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-09-16 o 20:04
Stary 2010-09-16, 20:00   #317
martucha84
Zakorzenienie

fem super ze sie odezwalas! na usg pediatra daje skierowanie a badanie robi specjalista

Cytat:
1]
ja polecam reczny avent jedyna wada to skrzypiaca rączka, ale pewnie dlatego, że używany. Ja za to uwielbiam karmić piersią, całkiem to przyjemne
u mnie tez raczka skrzypi a mam nowy

Cytat:
Na brzuszku go nie kładę. Nawet nie próbuję, bo dla mnie to za wcześnie. A spać na brzuszku wszyscy zabraniają. Trudno się takiemu maluszkowi oddycha.:
ja kladlam mlodego na brzuch od 2 tygodnia, ale wtedy zawsze przy nim bylam.. a teraz jak skonczyl 6 tygodniu to juz super sobie radzi, obraca glowa raz w jedna raz w 2 strone, uwielbia spac na brzuchu - nie klade go tak na noc ale w dzien jak najbardziej
przewaznie jestem obok ale owszem czasem tez zdarza mi sie wyjsc

a ja wyslalam dzis moich mezczyzn na spacer 3 godziny ich niebylo dalam im butle z mlekiem i poszli sie dotleniac
a ja w tym czasie wzielam dlugaaaa kapiel zrobilam pazurki maseczka na buzie.. ehsss

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-09-16 o 20:04
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-16, 20:51   #318
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
a ja w tym czasie wzielam dlugaaaa kapiel zrobilam pazurki maseczka na buzie.. ehsss
ehh zazdroszczę ja z pomalowaniem pazurów czekam od tygodnia na "właściwy moment"
Stary 2010-09-16, 21:55   #319
Paula SHIN
Zakorzenienie

Ja sie tylko zglaszam.
Napisalam wszystko tutaj:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2493

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 03:21   #320
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Ja sie tylko zglaszam.
Bidula,, to się namęczyłaś a wraz z Tobą i Michaś..
Dobrze, że jesteście już w domku
Mam nadzieje, że będzie coraz lepiej. A kapusta wiem, że działa bo sama próbowałam.
Ja karmie butlom ale mlekiem z cyca bo moja włąsnie z cyca robi sobie teraz smoczek, a wczeniej z 10,15 min zawsze trwało zanim go złapała i przy tym było dużo wrzasku i łez. Teraz ma butle i każda jest zadowolona eh

własnie wstała o 1.40 do jedzenia i jeszcze nie spi ... WASZE dzidziusie też tak długo usypiają??

Miłych senków mamunie i dzieciunie
Stary 2010-09-17, 05:40   #321
Paula SHIN
Zakorzenienie

Moj przed polnoca dluuuugo usypial. Nie chcial w ogole spac. Zaczela sie faza wielkiego placzu, niby na chwilke przysypial, ale zaraz znowu placz. Az w koncu minely 2 godziny od ostatniej butli (trzeba bylo go uspokajac co chwile, ew. dawac smoczek, ale co jakies 2-3 minuty byl placz, ze smoczek wypadl), i okazalo sie... Ze znowu byl glodny Zjadl 40ml i poszedl spac na ponad 3 godzinki

Smutno mi troche, ze nie moge karmic piersia, bo bardzo mi na tym zalezalo. Uwielbiam te chwile kiedy uda mu sie zlapac i je Ale nie dosc, ze u mnie slaby przeplyw i sie wkurza, to jeszcze nawal, przy ktorym dodatkowo slabiej leci. Nawet laktator nie dawal rady. Jedynie porzadne masowanie piersi i wymasowanie guzkow (przez TZ, ja nie dalam rady).

Ale plusem butli jest to, ze mozna kontrolowac ile dziecko zje. A z piersia nigdy nie wiemy dokladnie...

Za to w mieszkaniu mamy strasznie zimno. Wczoraj TZ skoczyl po jakis ogrzewacz (promiennik kwarcowy?), bo naprawde taka lodowka, ze dla mnie w ciuchach i szlafroku bylo za zimno, a co dopiero dla takiego malenstwa.
Ciagnie sporo pradu (600W). Zobaczymy jak z rachunkiem bedzie... Ale co zrobic Oby w koncu zaczeli grzac. Bo nie da sie wyjsc z pokoju Michala. Lodowka. A zaraz po przebudzeniu... Nawet sobie nie wyobrazacie

Nasze Drugie Dziecko

Edytowane przez Paula SHIN
Czas edycji: 2010-09-17 o 06:21
Stary 2010-09-17, 08:48   #322
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Cholera ... ! Jak ściagam ręką to mleko leci a jak chcę laktatorem to nic nie idzie
to moze serio masz ten laktator jakis nieteges...

Cytat:
ehh zazdroszczę ja z pomalowaniem pazurów czekam od tygodnia na "właściwy moment"
dasz rade wkoncu pomalujesz

Cytat:
Ja sie tylko zglaszam.
wspolczuje poloznych.. ehss.. takie baby to wiedza jak zniechecic... kapusta pomoze napewno bynajmniej obrzeki wyciagnie, a jak bedzie bardzo cie ciagnelo to upusc troche mleka ale tak z 10-20 max to niezwiekszysz laktacji a piersi nie beda obrzekniete..
trzymam za Was kciuki i pamietaj ze szczesliwa mama to szczesliwe dziecie
Stary 2010-09-17, 09:48   #323
Paula SHIN
Zakorzenienie

Dzieki Dzisiaj jest o niebo lepiej. Po tym jak TZ wymasowal wszystkie guzki, na noc zostawilam sobie zimna kapuste. Rano jedynie zmienilam kapuste na kolejna dawke zimnej.
Jakies 40min temu maly dostal butle, ale teraz jakos lepiej z piersi leci mleko, wiec jak sie obudzi przykladam do piersi Jak nie bedzie chcial to trudno, zrobie butle. Przynajmniej nie bede sie przejmowac i nikt na mnie nie bedzie naciskac

bordowa
- u mnie tez czesto reka szlo, a laktatorem juz nie. Wiec wtedy wchodzilam do wanny, lalam cieply prysznic na piers, przy prysznicu masaz. Szybkie odstawienie prysznica i poki jeszcze piers taka "ciepla" przykladalam laktator. I szlo

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2010-09-17, 10:30   #324
fem
Raczkowanie

CZEŚĆ MAMUSKI

nie udało mi się wczoraj wejść na neta...
kiedy goście juz poszli wykapalismy Kubusia i ja padłam... próbuje od kilku dni przespać się w dzień, ale zawsze coś mi przeszkodzi... doba ma za mało godzin

Cytat:
Dziewczyny uważajcie jak kładziecie maluszki na brzuszkach ... ... Bądźcie przy swoich dzieciach cały czas jak kładziecie je na brzuch.
ja nie spuszczam Kubusia z oczu, kiedy kładę go na brzuszku, ale widzę, że maluszek to uwielbia, więc go kładę

DZIEKUJĘ dziewczyny za odpowiedź w sprawie bioderek..

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
jeśli chodzi o sprawdzenie wzroku. to chyba nie dają żadnych skierowań jeśli nie ma wskazań. mój Maks ma 4 lata i nie miał badanego wzroku.
Kubuś jest wcześniakiem i ma więcej zaleceń do badań...

co do czkawki to tak mi go jest szkoda, bo widzę jak się denerwuje a tu nic nie pomaga... no czasem cycuś pomoże, ale też nie zawsze...
tylko sie modlić, żeby szybko przeszła

mały się cos kręci i marudzi...
chyba bedzie kupa...

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png

Edytowane przez fem
Czas edycji: 2010-09-17 o 10:32
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 10:33   #325
bordowa
Wtajemniczenie

Paula A nie chcesz chociaż przez jakiś czas karmić swoim mlekiem z butelki? To zdrowsze dla dziecka.
U nas od wczoraj kaloryfery coraz cieplejsze, może u Was też zaczną grzać
Spróbuję z tym prysznicem

Mpik A Ty zawsze czekasz aż ona zaśnie? Ja Asię karmię i kładę do łóżeczka, nie czekam aż zaśnie, jak się nauczy już teraz to potem nie będzie problemu, że nie zaśnie bez mamy.

A ja już zrezygnowałam z karmienia piersią w nocy ... W dzień, jak jest bardziej rozbudzona, to jakoś tą pierś złapie, w nocy jest masakra ... Ona płacze, ja się denerwuję na nią, chociaż wiem, że to nie jej wina ... W dzień dostaje pierś, w nocy butlę. Staram się jak najwięcej odciągnąć w ciągu dnia, żeby dostała jak najmniej sztucznego. Licytuję na allegro elektryczny laktator Aventu, zobaczymy na jakiej kwocie stanie ...
Tż już po urlopie Pojechał dziś rano do pracy i wraca w niedzielę rano

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-09-17 o 10:49
Stary 2010-09-17, 11:57   #326
gabisun
Zakorzenienie

Wczoraj w nocy odpadł nam pępek a co robi się z tym "nowym " pepkiem? też trzeba przemywać?

Ycnan nam poleciała pierwsza krewka z pepka 3 dni temu a dzisiaj już go nie ma więc pewnie u ciebie też szykuje się "odpadnięcie"

Mpik ja też nie czekam aż mała zaśnie, nakarmię ją, przewinę i kładę do łóżeczka, wyciągam tylko jak płacze i wiem że trzeba ją troszkę przytulić żeby zasnęła, ale przeważnie sama zasypia jeszcze na cycu

A moja coś nie chce smoczka

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 12:10   #327
bordowa
Wtajemniczenie

Gabi Ja przemywam do teraz, jakoś tak odruchowo No i położna zaleciła.
Stary 2010-09-17, 12:23   #328
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki Dzisiaj jest o niebo lepiej. Po tym jak TZ wymasowal wszystkie guzki, na noc zostawilam sobie zimna kapuste. Rano jedynie zmienilam kapuste na kolejna dawke zimnej.
Jakies 40min temu maly dostal butle, ale teraz jakos lepiej z piersi leci mleko, wiec jak sie obudzi przykladam do piersi Jak nie bedzie chcial to trudno, zrobie butle. Przynajmniej nie bede sie przejmowac i nikt na mnie nie bedzie naciskac
POPIERAM w calej rozciaglosci!

Cytat:
Wczoraj w nocy odpadł nam pępek a co robi się z tym "nowym " pepkiem? też trzeba przemywać?

A moja coś nie chce smoczka
my podczas kapieli normalnie go myjemy a potem juz nieprzemywamy
moj tez nie chce smoczka jakos mi to nieprzeszkadza
Stary 2010-09-17, 13:21   #329
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Hi hi ja też lubię karmienie piersią a tak się tego obawiałam. Widok cudny jak maluszek najpierw z otwartym dzióbkiem szuka cyca a potem je i mruży oczka pod koniec jeszcze czasami wyląduje na cycu maleńka łapka no schrupać można
A no, cudny widok. Mój mały, jak już się tak na maxa obje to wygląda jak taki pijany bączuś I rączki mu bezwiednie zwisają jak podnoszę na odbicie

Mpik82, mój Borys w dzień śpi jak zabity, a w nocy po cycu się wierci, kręci i pojękuje. Ale ja po nakarmieniu trzymam go chwilę na rękach i zaraz odkładam do łóżeczka. W końcu zasypia sam.

Paula SHIN, fajnie, że już w domu jesteście.
Co do połoznych w szpitalu, to współczuję. Mi też chciała babka "pomóc" przystawić małego do piersi za pirwszym razem i też mu tak na siłę główkę pchała w cycka Oczywiście, Borys nie zaczął ssać, więc stwierdziła, że nie ma odruchu ssania wyrobionego Kilka godzin później spróbowałam jeszcze raz, z pomocą mamy i maluszek od razu złapał cyca i wyssał chyba wszystko Potem nie szło tak łatwo, ale jak pytały jak karmienie, to mówiłam, że wszystko ok, bo nie chciałam takiej pomocy. I jakoś sobie sama poradziłam. Nie bez płaczu... niestety.
U nas też jest zimno, ale znośnie, dokładnie 18,4 stopni. Przed kąpaniem włączamy grzejnik elektryczny i przez pół nocy jest cieplej.
Ale wyczytałam gdzieś, że temperatura w pokoju niemowlaczka nie powinna przekraczać 20stopni, bo wtedy powietrze staje się zbyt suche.

Cytat:
Ja wszędzie znajduję info, że przez 3 dni trzeba pielęgnować tak jak kikut, a potem już nie zwracać uwagi
Cytat:
Ycnan nam poleciała pierwsza krewka z pepka 3 dni temu a dzisiaj już go nie ma więc pewnie u ciebie też szykuje się "odpadnięcie"
Byłabym zachwycona

Babeczki, skąd u maluszka mogą się brać bączki? Zwłaszcza w nocy, Borys stęka, pojękuje i pręży się, by za chwile pryknąć kilka razy. Czasem ma z tym problem i wtedy nie chce ssać. Wczoraj mąż mu podociskał nóżki do brzuszka to się mały wyprykał i zasnął z błogą minką

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-09-17 o 13:25
Stary 2010-09-17, 13:25   #330
Pomidora
Zakorzenienie

Bordowa, dali mi krzesło takie niewygodne z oparciem kończącym się w połowie pleców. Karmiłam na nim i siedziałam przy Tymku, ale jak na tym spać? Niby dostaje się karimatę i śpiwór, ale ja po tym cc miałam problemy ze wstawaniem z podłogi... A trądzik niemowlęcy szybko sam minie To sprawa wyrzutu hormonów u dziecka.

Mpik, cieszę się bardzo, ze z małą wszystko dobrze i ze brak szmerów na serduszku A co do naliczania, to nie wiem jeszcze jak naliczyli, bo miały babki dużo roboty i kazały się zgłosić w październiku. I mnie wkurzyły bo powiedziały, ze nie wiedzą, czy mi się ferie 2010 liczą No kurczę blade, jak moga mi się nie liczyć, jak na L4 byłam

Ycnan, ja też taka twarda byłam z tym karmieniem piersią. ale powiem, ze się opłaca - teraz nie mamy większych problemów U was też się unormuje. Moj Tymek tez ma zasadę, ze jak sra to nie je
Co do pytań:
1. Ja jestem zwolennikiem tej mnie popularnej teorii budzenia dziecka na karmienie. Stosuję zasady z Języka niemowląt i nam się sprawdzają. Teraz już nie muszę budzić, mamy swoje godziny i mały sam się o tych porach budzi na jedzenie. Oczywiście z tolerancją do pół godziny
2. Ja miałam iść po raz pierwszy do pediatry w tym tyg. (czyli 3 tydzień), ale wylądowaliśmy w szpitalu i wszystkie badania tam miał robione. Teraz idę w przysżłym tyg. tylko po to, zeby mi te badania lekarz do ksiażeczki przepisał.
3. Nie mam pojęcia.
Co do pępuszka - Tymkowi też krewka trochę szła kilka dni przed odpadnięciem.

Martucha, ale fajnie miałaś z tym wolnym Ja tez muszę w końcu mojego meża zagonić samego na spacer, chociaż my tak rzadko razem wychodzimy na spacery, ze na razie to jeszcze dla nas atrakcja Już się cieszę na ten weekend jak głupia, bo pójdziemy na spacer razem

Fem, cieszę się, że u was tak dobrze Z tymi stawami biodrowymi to radzę wcześniej sie zapisać na usg, u nas są bardzo duże kolejki i jak się wcześniej nie zapiszesz, to możesz pożegnać się z usg w odpowiednim czasie. Ale może u was z tym lepiej

Naked, mały super wygląda w tym leżaczku Tymek dostanie taki od chrzestnego na chrzciny. A on ma oparcie takie, ze można na płasko położyć? Bo zastanawiam się, czy już teraz można by go używać

Paula, to się biedulko nacierpiałaś Dobrze, ze już po wszystkim. A co do karmienia, to jeżeli byś bardzo chciała karmić piersia to mogę dać ci radę. Ja miałam ten sam problem w szpitalu, ze na początku nie chciało mleko lecieć nawet do laktatora. I co się okazało? Że kanaliki nie są przepchane, bo piersi "dziewicze" (tak mówiła laktacyjna) i trzeba je "przeciagnąć". Czyli laktatorem walczyć. Boli paskudnie, robią się właśnie zastoje, ale jak kanaliki się przepchają, to potem mleczko już pięknie leci i maleństwo też przestaje mieć problemy z ciągnięciem. Jak nie odciągasz mleka, to szybko ci zaniknie. Ale jeżeli nie chcesz karmić piersią, to proponuję picie szałwi, wstrzymuje laktację Cokolwiek wybierzesz, ważne, żebyś ty była szczęśliwa

Co do karmienia piersią, to ja byłam przed porodem tak źle nastawiona, potem ta walka o karmienie mnie dobiła, a teraz lubię karmić Tylko gdyby ten urwi krócej jadł, byłoby lepiej Ale tak czy siak jak widzę tego mojego ssaka tak słodko przytulonego i merdającego rączką, to mnie to rozczula a ja mogę sobie w tym czasie spokojnie ksiażkę czytać

Tymuś dochodzi do siebie po szpitalu, powoli wraca do rytmu, chociaż widzę, ze mu cieżko.
W szpitalu ta dziewczyna, która ze mną była w pokoju, miała dla małego tego konika morskiego z FP. No i się zakochałam normalnie Moja mama się zadeklarowała, ze kupi Tymkowi, bardzo mi się ta zabawka podoba!
U nas wietrzenie, chciałam wyjść z Tymkiem na dwór, ale wolę nie wyzykowac po tym szpitalu. Może jutro

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości