|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
witam,
to i ja tez należe do obolałych bioder szczególnie lewe.. Louboutinka i my trzymamy kciuki.. e_rosa dobrze ze wszystko okey.. MARIKA.S cudne robicie obrazy.. ja jako dziecko tez próbowałam sie nauczyc od kuzynki ale jakos mi nie wyszło.. ![]() a ja wczoraj poszłam do lumpka koło mnie niby nowy towar ale nic nie było, wszystko jakies takie przebrane i niefajne.. normalnie musiałam sie wczoraj przejsc bo w domu wysiedziec nie mogłam.. ale jeden mały spacerek na jakiś czas to mi wolno... ![]() pozniej pojechaliśmy do mojej siostry.. i naszło nas na zrobienie pizzy.. siostra kupiła sobie ksiazke kucharska coby swojemu swiezemu mezowi umiała cos zgotowac i był prostu sposób na ciasto.. wiec zrobilysmy i od razu wyprobowalysmy jej nowy piekarnik wyszła miodzio.. objadłam sie strasznie.. aaa.. i właśnie przeszłam 20 tydzień
Liwia http://www.suwaczki.com/tickers/h84fej28regdkxkk.png Amelka http://www.suwaczki.com/tickers/km5sio4pvkc0m5r2.png Edytowane przez kaskup Czas edycji: 2010-09-17 o 10:24 |
|
|
|
#1502 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluje, teraz już z górki pójdzie;D
|
|
|
|
#1503 |
|
Zadomowienie
|
Ja od jutra ma skończone 21tc
|
|
|
|
#1504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
żartuje oczywiście ale rzeczywiście ten ból biodra bywa uciążliwy (czasem to aż kuleje) ale jakoś przetrzymamy te 20 tygodni
|
|
|
|
|
#1505 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry Paniom.
A mnie właśnie prawe boli bardziej, ale coś chyba było ni tak już przed ciążą. ![]() Na ból gardła mam brać Oscillococillum i Homeovox. Mam dziś potwornego lenia. Idziemy na obiad do teściowej, więc nie muszę gotować, a za pracę mi się zabrać nie chce... I słońca brak.
|
|
|
|
#1506 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, dzisiaj bolał mnie trochę przez kilka minut brzuch, tak jakbym miała dostać miesiączkę. Dziwne, wcześniej mi się to nie zdarzało
Nie wiem, czy to normalne?? Bo się zmartwiłam....
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-09-17 o 11:29 |
|
|
|
#1507 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
macica ci się rozciąga - póki nic więcej się nie dzieje to się nie martw no i oczywiście o ile ból nie stanie się przewlekły mnie póki co nie bolą ani biodra an i nie ciągną mnie pachwiny, ale za to boki brzucha mnie kują czasem zwłaszcza jak się przewracam z boku na bok, nie martwię się tym narazie za bardzo bo tez te bóle nie są przewlekłe
|
|
|
|
|
#1508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-09-17 o 11:40 |
|
|
|
|
#1509 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, dziewczyny, mam kilka pytań...
1. Miała już któraś z Was badanie z glukozą? Bo mi moja lekarka udzieliła szczegółowej instrukcji co i jak i nie chcę nic spartolić. 2. Czy na obrzęki na nogach można coś stosować, czy nie? Żylaków nie mam (przynajmniej na razie). 3. Jak to jest z położna. Bo nie mam pojęcia. Można mieć "swojego człowieka" bez względu na to, gdzie się rodzi, czy nie można? Ja nie mam o tym zielonego pojęcia, a obawiam się, że w stresie i zmęczeniu będę robić wszystko źle. :O (Będę wdzięczna za jakieś pomocne źródła informacji.) Ja bóle też czasem mam, ale póki nie są przewlekła, jak mówi gabishing nie będę siać paniki.
|
|
|
|
#1510 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nom boki tez czasem mnie bola nawet ostatnio w nocy, ale to chyba dlatego ze sie wszystko rozciąga i rośnie.. do tego ten moj mały tak strasznie fika ze moze przez to tez czasem cos narywa.. ![]() rano swieciło słońce teraz zaczyna padac.. chmury takie szare.. a kruki dra sie jakby snieg miał spasc.. mnie dziś wzieło na krokiety z kapusty i grzybów i barszczyk do tego.. ja jak siedze w domu to mi sie bardziej jesc chce.. przez ta pogode to dzis chyba wejde do pawlacza i powyjmuje te najmniejsze ciuszki po Amelce i zobacze co sie z tego bedzie nadawac.. a reszte pewnie pojdzie na allegro..
|
|
#1511 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Alleee mi teraz apetytu narobiłaś... ![]() a przed chwilą jadłam pomidorówkę... a teraz wiem, że to zupełnie nie to!!
|
|
#1512 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1. ja badanie glukozy mam ok 10.10 ale miałam juz z Amelka choc niewiele pamiętam, ostatnio ginekolog powiedział mi tylko ze nie moge byc na czczo, co do szczegółow nie pamiętam zbyt wiele jedynie ze pije sie ta glukoze ale kiedy krew to nie pamiętam ![]() 2. ja obrzeków nie mam ale moze spróbój mniej chodzic i leżec z nogami uniesionymi do góry 3. co do połoznej to u nas niestety nie ma mozliwości wziecia sobie kogos z zewnatrz.. chyba ze masz znajoma która w szpitalu pracuje i przyjedzie, albo zamiast meza do porodu rodzinnego mozesz wziasc polozna.. ja jedynie moge liczyc na swojego lekarza który normalnie tez ma dyzury u nas na oddziale i który zawsze przyjedzie.. no i na znajoma polożna mojej mamy która pracuje na oddziale.. Przy porodzie z Amelka jedyna znajomą była sąsiadka mojej tesciowej, dzięki której po dobie ktos laskawie przyszedł i powiedział jak mała do cyca przystawic.. ale to bylo ponad 5 lat temu wiec mam nadzieje ze teraz troche sie zmieniło.. ogólnie musze powiedziec ze połozne na patologii u nas sa bardziej miłe i pomocne niz na położnictwie... ![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
|
|
#1513 |
|
Zadomowienie
|
Powinno byc zakazane pisać na tym forum, która co zjadła.. Bo ja nawet nie mogę reklam oglądać, bo zaraz mam na to czy an tamto ochotę.. Teraz mam ochote na makarony z Kfc.. czy czegoś takiego.. no ta reklama, co za 22 zł mozna sie najeść do syta..
Ja dziś piore malutkie ubranka. i chyba już mam dość ubranek dla 4 dzieci, a co dopiero dla jednego malucha.. kurde, on bedzie miał wiecej półek z ubraniami niż ja.. |
|
|
|
#1514 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja ubranek też już mam mase... chyba się uzależniłam od tych lumpków a nawet płci jeszcze nie znam. Co dopiero będzie jak poznam Która ma ochotę zrobić nam krokiety ![]() ?Co do glukozy to ja mam po niedzieli i mi dr powiedziała: że naczczo, najpierw idziesz oddać krew, potem panie Ci robią te glukozę (najpierw musisz kupić), wypijasz to i po godzinie siedzenia na korytarzu ( nie można nigdzie latać) idziesz ponownie oddać krew. Nie wiem czy tak rzeczywiście się robi ale mi tak wytłumaczono. A glukozę miałam kupić 50gr i to chyba ok 3zł kosztowało
|
|
#1515 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Następnie rano udajesz się na czczo do laboratorium gdzie będą ci wykonywać tą krzywą (z własną glukozą lub nie gdy nie jest to konieczne)- musisz być na czczo !!! Tam dajesz skierowanie od lekarza ew karteczkę z zapisem jaka to ma być krzywa - i pielęgniarka już będzie wiedziec co i jak. Pobierają ci następnie krew do badania, czasem robią od razu pomiar ale na pewno powinny pobrać krew do fiolki. Następnie dają ci do wypicia glukozę i musizz całą wypić bo inaczej badanie jest nieważne. Następnie pani ci mówi że masz poczekać i wtedy musisz czekać i siedzieć nie chodzić żeby organizm nie spalał kalorii tylko żeby organizm na spokojnie sam sobie radził. Nie możesz też nic jeść przez ten czas. I teraz kwestia jest taka ilu punktową ci napisała lekarka krzywą albo 2 punktową - wtedy czekasz 2 godziny i po 2 godzinach pobierana jest krew do badania i na tym kończy się badanie. Jeżeli jest 3 punktowa to pobierają ci krew po godzinie i następnie znowyu czekasz i znów po następnej godzinie pobierają ci krew 2 raz. Najważniejszy jest temn wynik po 2 godzinacjh bo musi być odpowiedni spadek poziomu cukru (akurat nie pamietam jaka to norma). No i panie ci dziękują. Wszystko ci powiedza pielęgniarki tylko idź na czczo tam ze skierowaniem a wcześniej dowiedz się czy w tym laboratorium mają glukozę czy musisz kupić wcześniej. Glukoza jest w formie proszku który się rozpuszcza we wodzie. Ad 3 - to zależy od szpitala w którym będziesz rodzić, w niektórym można mieć swoja położną w innych nie. Położna z którą będziesz rodzić na pewno musi być z tego szpitala co rodzisz - wtedy inna położna z tego szpitala nie będzie wam się wtrącać, - ew można mieć osobę którą się chce przy porodzie jako przy porodzie rodzinnym (też zależy od szpitala) ale jak personel nie będzie znał tej osoby to ona przy porodzie będzie mogła ci tylko pomagać natomiast już nie będzie mogła odbierać porodu, bo pozostały personel nie znając jej nie będzie ryzykował - w szpitalu to oni są odpowiedzialni za pacjentów a jakby ta coś zepsuła to by i tak na nich było. |
|
|
|
|
#1516 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny te bóle w boku podczas leżenia nie są niestety przyjemne, ja miałam je na początku ciąży. Ale odkąd kupiliśmy łóżko i materac jest rewelacyjnie. Może macie zbyt twarde kanapy?
Ja z kolei mam już problemy z przewracaniem się na boki w nocy.....Za każdym razem sie budzę niestety. Brzuszek już ciąży i nie jest łatwo. anka_bzzz a iloma gramami glukozy masz mieć zrobione to obciążenie? 50g czy 75g ? Na obrzęki nic do tej pory nie stosowałam, ale staraj się jak możesz trzymać nogi w górze np. kiedy siedzisz przed TV. A jeśli chodzi o położną, to w każdym szpitalu panują inne zwyczaje. Najczęsciej jest tak, że jeśli chcesz mieć jakąś opłacona położną, która będzie z Tobą podczas porodu, to pracuje ona w tym szpitalu gdzie będziesz rodziła. Wątpię, żeby jakiś szpital wpuszczał kogoś z zewnątrz. hawea ból taki jak miesiączkowy może być skurczem macicy. Dlatego jeżeli często będzie Ci się to zdarzać proponuje kupić magnez i łykać 3 razy dziennie. Chyba, że Twój lekarz już coś Ci zalecił. cytrynka3002 ja jutro kończę 26 tc i zaczynam 27 tc sanetka magnolie są śliczne
|
#1517 |
|
Rozeznanie
|
ja własnie ide grzebac sie z naleśnikami..
dziwczyny to dlaczego moj ginekolog powiedział zebym pamiętała ze nie moge byc na czczo??? bo juz zgłupiałam..
|
#1518 |
|
Zadomowienie
|
Ja teraz haftuję to :
|
|
|
|
#1519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1520 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do położnej to się bardzo obawiam. Nie znoszę jak ktoś mnie jak półgłówka traktuje tylko dlatego, że nie wiem tego, czy tamtego. Niestety bardzo często słyszę, że te kobity robią wszystko z łachą, a nawet jak opłacone, to nie zawsze to wygląda różowo. Jest któraś z Was z Krakowa i słyszała coś o Ujastkach? Cytat:
2 razy się oddaje? ![]() A krokieta bym zjadła. Teściowa robi dziś placki ziemniaczane. A mnie bierze na słodkie. Niestety zgaga jest moją zmorą w tym okresie. Nic, tylko Maalox popijam. |
||
|
|
|
#1521 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
może źle zrozumiałaś? - na pewno musisz być na czczo Dziewczyny to co piszecie o picu w domu glukozy i jedzeniu śniadania - dla mnie to matrix. Ja już miałam 1 krzywą cukrową 3 punktową i za miesiąc mam jeszcze 2 krzywą ale 2 punktową. Z pierwszym razem miałam być na czczo - pobrali krew do badań żeby wiedzieć z jakiego pułapu starują (muszą to wiedzieć). Następnie podano mi glukozę która wypiłam. Po godzinie pobrano mi krew i dalej czekałam jeszcze godzinę i pobrano mi krew 2 raz. Odebrałam wynik i miałam napisane na tym ile miałam na czczo, ile po godzinie a ile po dwóch godzinach. Stad nazwa krzywa bo jakby te wyniki na skalę dać (jak funkcję) i połączyć to wyjdzie krzywa (przynajmniej powinna wyjść). Za miesiąc mam mieć 2 punktową czyli badanie na czczo i badanie po 2 godzinach od wypicia glukozy. Jak jest możliwe wypicie w domu glukozy a następnie pobranie tylko 1 próbki krwi - gdzie etu wyjdzie krzywa. Podobnie jak po śniadaniu jak zjesz to tez ci poziom wzrośnie a później glukoza i badanie będzie niemiarodajne. Ja nie wiem nie jestem lekarzem, ale tak na chłopski rozum i z mojej praktyki wiem co innego. Zresztą to też powiedział lekarz cytuję " Krzywa cukrowa inaczej glikemiczna Badanie zalecane jest w przypadku, gdy poziom cukru we krwi na czczo jest w normie lub przekracza górny zakres normy, ale nie osiąga jeszcze warto pozwalających rozpoznać cukrzycę. Do testu tego należy wykupić w aptece glukozę w ilości 75 g, którą zapisuje na receptę lekarz zlecający badanie krzywej cukrowej. Na badanie należy zgłosić się rano, koniecznie na czczo z wykupioną glukozą. Badania trwa nieco ponad 2 godziny i wymaga spędzenia tego czasu w poradni. Wykluczone jest wychodzenie z poradni w celu np. zakupów, spaceru itp. ponieważ związana z tym aktywność fizyczna (praca mięśni) zafałszuje wynik badania, obniżając go nadmiernie. W celu uprzyjemnienia i skrócenia czasu oczekiwania na koniec badania warto wziąć ze sobą gazetę lub książkę do poczytania. Samo badania polega na trzykrotnym pobraniu krwi i oznaczeniu w tych próbkach poziomu glukozy. Pierwsze pobranie jest na czczo, następnie pacjent dostaje do wypicia przygotowany przez pielęgniarkę roztwór wspomnianych 75 g glukozy w 300 ml wody i po 1 oraz 2 godzinach od tego momentu wykonane jest dwukrotnie pobranie krwi. lek. med. Ewa Pakuła" ze strony http://www.grabieniec.pl/pokaz_artyk...d_artykulu=622
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-09-17 o 13:07 |
|
|
|
|
#1522 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, to jest jedno i to samo badanie, a każda z nas ma w innym tygodniu, inaczej wygląda, inną ilośc glukozy ma wypić, na dodatek inaczej ma być do badania przygotowana. A o ilosći pobrań to już się nie wypowiadam..
|
|
|
|
#1523 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najgorsze właśnie, że nie zdecydowałam, gdzie chcę rodzić, ale będę tę sprawę musiała przedyskutować z mężem i z doświadczonymi kobitami , bo chcę się od razu do szkoły rodzenia zapisać (mam nadzieję, że warto). Może się wtedy zacznę orientować jak to u nas z położnymi. No niby zawsze mogę te 40 km do Krakowa jechać. Albo do Bielska. Cytat:
Szkoda, że nie można mieć "swojego człowieka. Najgorsze jest to, że ja to głównie przed komputerem siedzę (bo TV nie mam) i cięzko mi nogi w górze trzymać, ale chyba będę częściej leżeć. I przy okazji magnezu. Biorę od kilku dni Tardyferon Fol i wyczytałam, że osłabia działanie preparatów z magnezem. Myslicie, że warto zwiększyć dawkę magnezu z 2 do 3 tabletek dziennie? Cytat:
![]() Teraz to już zgłupiałam. W domu? |
|||
|
|
|
#1524 |
|
Rozeznanie
|
Anka bzz jeśli chodzi o położną, to jest różnie, we Wro możesz sobie wykupić taką położną w szpitalu na Kamieńskiego, w innych z tego co się orientuję, krzywo na to patrzą. Będę się tym martwić w listopadzie, kiedy będę już we Wro, Po prostu zapytaj w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić, jak to jest u nich z położną.
kaskaup, ja tez dzisiaj robię krokiety Marika S, lekarz mi jeszcze niczego nie wypisywał, bo pierwszy raz miałam to dzisiaj, a wizytę mam dopiero za 3 tygodnie. Jak się ból powtórzy, to po prostu zadzwonię do lekarza i zapytam o ten magnez czy mam brać. Dzięki. Dziewczyny, a co myślicie o takim wspólnym spotkaniu z naszymi maluchami w wakacje?
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-09-17 o 13:06 |
|
|
|
#1525 |
|
Wtajemniczenie
|
Aha, najlepsze. Powiedziała mi, że jakby się babki przy tym badaniu burzyły (być może właśnie chodziło o to jednokrotne pobranie krwi), to mam im podać jej numer awaryjny i dzwonić, a ona im to wytłumaczy. Dziwne. Dlatego też pytam, bo trochę mnie to zaniepokoiło.
|
|
|
|
#1526 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no inaczej są normy - robi się ja na kilka sposobów - albo glukoza 50 g albo 75 i badanie albo 2 punktowe czyli po 2 godzinach albo 3 punktowe czyli po godzinie i po dwóch godzinach. Za każdym razem pobiera się na czczo próbkę do badania. Ni emożna się poruszać przy zadnym z tych badań bo to fałszuje wyniki. Dlatego mogę zgodzić się na różnice w ilości wypijanej glukozy i czasu po którym następuje pomiar oraz tygodnia po jakim wykonuje się badanie ale nie mogę jakoś zgodzić się na przeprowadzenie badania po posiłku i po wysiłku - bo to fałszuje te badania. |
|
|
|
|
#1527 |
|
Zadomowienie
|
vilya też chciałam to haftować.....piękny jest ten obraz...
anka_bzzz do obciążenia glukozą na pewno trzeba być na czczo W innym przypadku wynikiem można sobie nos wytrzeć bo będzie niemiarodajny. Nie wiem jak to jest w przychodniach, bo być może musisz sama kupić saszetkę z glukozą, najlepiej się dowiedz. Na oddziale gdzie pracuje robi się tak : 1. przychodzisz na czczo 2. pobierają Ci krew na oznaczenie stężenia cukru 3. pijesz (w twoim przypadku 50 g) glukozy 4. siedzisz godzinę na korytarzu 5. ponowie pobierają Ci krew na stężenie cukru Bez sensu pić saszetkę w domu, bo do interpretacji wyniku potrzebny jest poziom cukru na czczo. Sama sobie nie pobierzesz A odnośnie Tardyferonu, zapytaj lekarza czy powinnaś zwiększyć dawkę magnezu, może nie trzeba. Położne są różne wszędzie. Na pewno lepiej się człowiek czuje kiedy ktoś się niem zainteresuje i i nie jest wielce obrażony. Dlatego ja zdecydowałam się rodzić w kameralnym szpitalu a nie w fabryce gdzie pracuje.
|
#1528 |
|
Rozeznanie
|
a ja jeszcze nie wiem, gdzie będę rodzić...
|
|
#1529 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marika troszkę inaczej mi ten obraz wyszedł po wyszyciu - twarz mniej dokładna i kolory trochę inne. Na obrazku jest ciut ładniejszy. Jak skończę to zrobię zdjęcie - choć nie wiem kiedy to będzie bo jakoś mocy urzędowej nie mogę nabrać i już kilka miesięcy to wyszywam, najwięcej wyszyłam jak musiałam leżeć. |
|
|
|
|
#1530 |
|
Zadomowienie
|
Cześć...
tak czytam i już sama nie wiem odnośnie tej glukozy. byłam we wtorek. Dała mi do picia glukozę i po godzinie pobrała krew byłam na czczo...idę na ogród po ziemniaki, jak wrócę to pokaże Wam jaki cykl obrazów wyszywa dla mnie mama
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.

szczególnie lewe.. 

żartuje oczywiście
ale rzeczywiście ten ból biodra bywa uciążliwy (czasem to aż kuleje) ale jakoś przetrzymamy te 20 tygodni

Nie wiem, czy to normalne?? Bo się zmartwiłam....