Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :) - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Pokaż wyniki sondy: co zrobić by włosy znów były ładne,nie zniszcone?
używać odpowiedniego szamponu 78 3,86%
częściej myć 10 0,49%
stosować różnego rodzaju odżywki 1 413 69,85%
domowe sposoby 522 25,80%
Głosujący: 2023. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-16, 13:49   #3031
pchelka1981
Raczkowanie

Dot.: Włosy zniszczone , suche , szorstkie , spalone PORADY - Wątek Zbiorczy :)

nie ma za co może zastanów się też nad olejowaniem włosków? mi strasznie pomogło. po miesiącu regularnego olejowania efekty są rewelacyjne. niebo a ziemia

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy
21.08.10 - amla/ bhringraj/ sesa/ vatika

Zapuszczam włosy (cel 5o cm):
29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
pchelka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 11:11   #3032
kinky1
BAN stały

Wyczytałam, że stosujecie na włosy w ramach olejowania również oliwkę do ciała Hipp. Na pewno nic mi się nie pomyliło? Taką oliwkę do ciała?
kinky1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 15:11   #3033
niczka87
Zakorzenienie

pchełko poleć mi jakies oleje, które sama stosujesz? Zastanawiałam się nad olejem z migdałów albo kokosowym, coś nie bardzo drogiego bym chciała
Dodam, że czytałam wątek o olejach, ale tam tego pełno, pełno ich jest, a chciałabym po prostu jeden/dwa -> iść i kupić i z bańki mieć.
Stary 2010-09-18, 17:22   #3034
G12acka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Amiria Pokaż wiadomość
Ja ostatnio doświadczyłam an 'własnych włosach' ze włosy mogą sprawaic wrazenie bardzo suchych i zniszczonych nawet rwać się podczas czesania pod wpływem zle dobranej odzywki.

Wiec było to tak miałam włosy grube , geste, psuzace sie i 'niemożliwe do obciążenia' mogłam nakaldac olej, zmyć, nalzoyc amske odzywkę bez splukwiania i było gitez

potem zaczęłam używać odzywki ktora widocznie była zbyt treściwa dla mnie, nie miała chyba silikonów ale do natury było jej daleko. Włosy zaczęły być coraz bardziej oklapnięte końcówki coraz gorzej wygladalay. Doszukiwałam się przyczyny w niedoborze witamin albo czegoś. Ale coś mnie tknęło i zaczęłam myc innych szamponem bez silikonów, żadnej odzywki.

po pierwsyzm tkaim myciu bylo ciut lepiej, po tygodniu wsyzstko wrocilo do normy a juz mysslalm ze sie nadaja tylko do sciecia.Teraz uzywam tych kosmetykow co wczesniej, odzywke waxow i jest znowu dobrze

czasem warto zrobic kuracje oczysczajaca z tych wszystkich rzeczy ktore kaldziemy na wlosy. To jak czesto zalezy do włosów. Ja myślałam ze nie muszę bo nie używam pianek i lakierów a jednak
Co to za odżywka? Niektóre zawierające niehydrolizowane proteiny mogą mieć takie działanie. Niehydrolizowane są zbyt duże, by wniknąć w pory włosa i go oblepiają, podobnie jak silikony. Nawet przy myciu szamponami z SLSem włosy mogą po jakimś czasie oklapnąć i "zwiędnąć", co prezentuje się nieciekawie. Czytałam o tym artykuł na zagranicznej stronie, gdzie były zdjęcia włosów "przekarmionych", "niedokarmionych" i odpowiednio wypielęgnowanych. Niestety, nie pamiętam adresu. Nie tylko na silikony trzeba uważać.

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------
Cytat:
Napisane przez niczka89 Pokaż wiadomość
pchełko poleć mi jakies oleje, które sama stosujesz? Zastanawiałam się nad olejem z migdałów albo kokosowym, coś nie bardzo drogiego bym chciała
Dodam, że czytałam wątek o olejach, ale tam tego pełno, pełno ich jest, a chciałabym po prostu jeden/dwa -> iść i kupić i z bańki mieć.
Oliwa z oliwek przede wszystkim. Jest najbardziej wartościowa ze wszystkich olejów roślinnych ze względu na swoje proporcje kwasów omega 3 i 6. Nadaje włosom niepowtarzalnego blasku. Zaopatrz się też w rycynowy. Nie kosztuje więcej niż 5 złotych Wcierany systematycznie w skalp przyspiesza wzrost włosów i bardzo je wzmacnia. Ja kupuję oprócz tego kokosowy, ale nie ma po nim jakichś spektakularnych efektów.

odstawiam detergenty
G12acka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-18, 20:03   #3035
niczka87
Zakorzenienie

Mam rycynowy, ale odrzuca mnie jego zapach, nie dam rady wytrzymać. Oleje powinny być nierafinowane [są podobno lepsze, tak wyczytałam]. ? Oliwa z oliwek dobrze się zmywa? Na jak długo nałożyć olej przed myciem i co jaki czas uzywać? Ja myję głowę codziennie, to mogłabym codziennie ich używać?
Stary 2010-09-18, 22:42   #3036
G12acka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niczka87 Pokaż wiadomość
Mam rycynowy, ale odrzuca mnie jego zapach, nie dam rady wytrzymać. Oleje powinny być nierafinowane [są podobno lepsze, tak wyczytałam]. ? Oliwa z oliwek dobrze się zmywa? Na jak długo nałożyć olej przed myciem i co jaki czas uzywać? Ja myję głowę codziennie, to mogłabym codziennie ich używać?
Nie przesadzaj, wcale nie pachnie tak intensywnie, da się wytrzymać Ja nie odczuwam żadnego dyskomfortu w związku z nim... Tak, zgadza się, najlepsze są nierafinowane, ale to jeśli chodzi o oleje typu kokos itp. Będziesz miała pewność co do tego, jeśli kupisz jakiś renomowanej marki, np. Parachute czy Vatika. Oleje w ogóle ciężko się zmywają, ale jeżeli używasz zwykłych szamponów (czyli z SLS), nie będzie problemu. Musisz zrobić tylko duuużo piany i intensywnie myć Używać można wedle uznania, ale oczywiście najlepiej jak najczęściej Oczywiście, że byś mogła, jeśli tylko masz taką ochotę. Ja np swojego czasu tak robiłam, bo też muszę myć głowę codziennie... A teraz mi się po prostu nie chce codziennie wieczorem go nakładać

odstawiam detergenty
Stary 2010-09-19, 07:27   #3037
niczka87
Zakorzenienie

No mnie zbiera na wymioty jak czuje zapach rycyny, więc co komu.

Oko na pewno jakis olej zakupię, dziękówa.
Stary 2010-09-19, 11:25   #3038
Ruda Grazyna
Przyczajenie

Hej dziewczyny Ja sama miałam ostatnio problem z moimi włosami, schodziłam z czarnego koloru włosów na jasną miedź więc były dość drastycznie potraktowane. Zrobiły się suche i matowe... ale wystarczył miesiąc żeby znów stały się takie jak przed zabiegami bardzo polecam Rytuał Kerastase które można wykonywać w salonach fryzjerskich, fryzjer spryskuję włosy specjalnym preparatem, nakłada ampułkę, robi na włosach a'la saunę, później jest maseczka i masaż głowy super sprawa taki zabieg raz na jakiś czas bardzo dobrze robi włosom, są one mięciutkie, wygładzone, pięknie się rozczesują... i jak pachną Natomiast jeśli chodzi o pielęgnację domową to postawiłam na kosmetyki apteczne, ponieważ ze wcześniejszych kupowanych w hurtowni fryzjerskiej nie byłam do końca zadowolona Tak więc ja stosuję kosmetyki Kolorane, moi faworyci to balsam do włosów suchych i zniszczonych z wyciągiem z mango, oraz intensywna maseczka z wyciągiem z granatu do włosów farbowanych, naprawdę z moimi włosami czynią cuda Jeśli chodzi o kosmetyki bez spłukiwania to polecam balsam Joanny z apteczki babuni nawilżająco - regeneracyjny mleczno - miodowy ma piękny zapach aż przyjemnie się go stosuję i włoski po nim są mega mięciutkie Natomiast jeśli chodzi o olejki do włosów, bo widziałam że i ten wątek się na forum pojawił... jestem wierną fanką olejku do włosów marki CHI jest suchy, włosy się po nim nie przetłuszczają, końcówki nie są rozdwojone tylko nawilżone i co najważniejsze moje włosy się po nim nie elektryzują jak po innych tego typu specyfikach ani też nie są oklapnięte a że mam długie cieniowane włosy stosuję go na ich całej długości dodatkowo dodam że również pięknie pachnie, a w przypadku pielęgnacji to podstawa żeby takie zabiegi robić z przyjemnością, wtedy się bardzie chce
Stary 2010-09-19, 13:15   #3039
Esther__2703
Przyczajenie

Witam Was dziewczyny. Kupiłam sobie tę odżywkę WAX i musze powiedzieć, że ona DZIAŁA!!! Moje włosy są takie jak dawniej.... Poprostu cud Jestem strasznie z niej zadowolona tylko się tak zastanawiam... ile czasu trzeba jej używać??? I czy jak przestanę ją stosować to czy moje włosy nie wrócą do poprzedniego wyglądu???

I takie jeszcze jedno pytanie - jakie polecacie odżywki do włosów normalnych już, tzn. po kuracji :P ?? Ja mam włosy bardzo grube i troche mi się puszą, i zastanawiam sie jakie odpowiednie kosmetyki dobrać do tego rodzaju włosów... Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Esther__2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 14:11   #3040
G12acka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Esther__2703 Pokaż wiadomość
Witam Was dziewczyny. Kupiłam sobie tę odżywkę WAX i musze powiedzieć, że ona DZIAŁA!!! Moje włosy są takie jak dawniej.... Poprostu cud Jestem strasznie z niej zadowolona tylko się tak zastanawiam... ile czasu trzeba jej używać??? I czy jak przestanę ją stosować to czy moje włosy nie wrócą do poprzedniego wyglądu???

I takie jeszcze jedno pytanie - jakie polecacie odżywki do włosów normalnych już, tzn. po kuracji :P ?? Ja mam włosy bardzo grube i troche mi się puszą, i zastanawiam sie jakie odpowiednie kosmetyki dobrać do tego rodzaju włosów... Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi
Najlepiej używać Waxa profilaktycznie raz na tydzień Do swoich włosów możesz wypróbować odżywkę Kallos Latte.

odstawiam detergenty
Stary 2010-09-19, 19:12   #3041
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Ruda Grażyna - na pewno taki zabieg jest super, ale ile to kosztuje?

ja już nie radzę sobie z włosami. Po obcięciu do ramion zrobiły się takie dziwne strasznie się skręcają nie dają się w ogóle prostować
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 20:07   #3042
Paulinka675
Zakorzenienie

a ma ktoś może skład ampułki kerastase?
szczerze wątpię by to było warte swojej ceny

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 20:31   #3043
Rybiorek
Zakorzenienie

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2216650 1]Ruda Grażyna - na pewno taki zabieg jest super, ale ile to kosztuje?

ja już nie radzę sobie z włosami. Po obcięciu do ramion zrobiły się takie dziwne strasznie się skręcają nie dają się w ogóle prostować[/QUOTE]

moze masz poprostu krecone wlosy i nalezy je takimi zostawic oczywiscie dobierajac do nich stosowna pielegnacje
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 20:34   #3044
Ruda Grazyna
Przyczajenie

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2216650 1]Ruda Grażyna - na pewno taki zabieg jest super, ale ile to kosztuje?

ja już nie radzę sobie z włosami. Po obcięciu do ramion zrobiły się takie dziwne strasznie się skręcają nie dają się w ogóle prostować[/QUOTE]

Zapewne to zależy od salonu, w JLD kosztuję 70 zł, teraz jest promocja za 60 zł + czesanie gratis ale widziałam że takie ampułki można kupić w necie najtaniej spotkałam za 25 zł, ale nie wiem czy da się to w domu zrobić tak profesjonalnie jak w salonie, bo zauważyłam że oni spryskują włosy przed zabiegiem jakąś specjalną miksturą która niesamowicie pięknie pachnie, rozczesują i dopiero na to nakładają ampułkę... nie wiem czy to odgrywa w zabiegu jakieś duże znaczenie bo do kupienia jest sama ampułka bez żadnych dodatków ale w sumie można spróbować samemu się w to pobawić
Stary 2010-09-19, 20:38   #3045
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulinka675 Pokaż wiadomość
a ma ktoś może skład ampułki kerastase?
szczerze wątpię by to było warte swojej ceny
kupilam kiedys dawno w akcie desperacji, nie wiem czy to specyfika wlosow kreconych ale tylko bezposrednio po myciu bylo ok (ale nie super), po nastepnym myciu juz zadnych efektow, mialam 4 ampulki bo tyle jest w opakowaniu i po kazdej to samo, jak obejrzalam sklad - silikony - wiec to chyba odpowiedz na wszystko, lepiej kupic sobie hydrolat keratyny na mazidlach lub ZSK i dodac do olejku (tak teraz robie) albo do maski

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

Cytat:
Napisane przez Ruda Grazyna Pokaż wiadomość
Zapewne to zależy od salonu, w JLD kosztuję 70 zł, teraz jest promocja za 60 zł + czesanie gratis ale widziałam że takie ampułki można kupić w necie najtaniej spotkałam za 25 zł, ale nie wiem czy da się to w domu zrobić tak profesjonalnie jak w salonie, bo zauważyłam że oni spryskują włosy przed zabiegiem jakąś specjalną miksturą która niesamowicie pięknie pachnie, rozczesują i dopiero na to nakładają ampułkę... nie wiem czy to odgrywa w zabiegu jakieś duże znaczenie bo do kupienia jest sama ampułka bez żadnych dodatków ale w sumie można spróbować samemu się w to pobawić
to jest caly zestaw, w opakowaniu sa 4 ampulki i 4 buteleczki z piskaczem, na 4 zabiegi
jesli sa tu kreconowlose to zanim kupicie popatrzcie na sklad - silikony w obu produktach wiec jak ktos chce naprawde odzyskac zdrowe wlosy to lepiej poszukac bardziej naturalnych produktow
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-19, 20:53   #3046
Ruda Grazyna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
kupilam kiedys dawno w akcie desperacji, nie wiem czy to specyfika wlosow kreconych ale tylko bezposrednio po myciu bylo ok (ale nie super), po nastepnym myciu juz zadnych efektow, mialam 4 ampulki bo tyle jest w opakowaniu i po kazdej to samo, jak obejrzalam sklad - silikony - wiec to chyba odpowiedz na wszystko, lepiej kupic sobie hydrolat keratyny na mazidlach lub ZSK i dodac do olejku (tak teraz robie) albo do maski

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ----------

to jest caly zestaw, w opakowaniu sa 4 ampulki i 4 buteleczki z piskaczem, na 4 zabiegi
jesli sa tu kreconowlose to zanim kupicie popatrzcie na sklad - silikony w obu produktach wiec jak ktos chce naprawde odzyskac zdrowe wlosy to lepiej poszukac bardziej naturalnych produktow
Faktycznie mój błąd rzeczywiście jest w tym też jakiś psikacz poza ampułką, poprzednio oglądałam na jakiejś innej stronie i nie było o na zdjęciu ani w opisie i tym się zasugerowałam
Stary 2010-09-20, 09:09   #3047
pchelka1981
Raczkowanie

Cytat:
Niczko przepraszam, że dopiero teraz
mogę Ci szczerze polecić olej kokosowy. moje włoski cudownie na niego reagują. stały się jedwabiste, wygładzone i super nawilżone, a jednocześnie nie są wcale nim obciążone. Dodam, że wcześniej były w opłakanym stanie (z ciemnego brązu przeszłam na platynowy blond, miałam dekoloryzację, później regularne rozjaśnianie, teraz wróciłam do ponownie do brązu). Kokosek zwykle mieszam z olejem rycynowym. Od jakiegoś czasu stosuję również olejek bhringraj, śmierdzi jak diabli, ale to co robi z włoskami wynagradza mi aromatyczne cierpienia

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-20, 09:43   #3048
venealin
Raczkowanie

Dziewczyny, mam pytanie techniczne.
Kupiłam maseczkę Wax => http:////www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt-22031-opis-LBiotica-Moc-Natury-Wax-Intensywnie-regenerujaca-maseczka-do-wlosow-oslabionych-z-tendencja-do-wypadania.htm
Dostałam też maski Lorys =>
z avokado - http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ow-suchych.htm
i z proteinami mleka - http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...nami-mleka.htm

I teraz...czy ma sens mieszanie ich? Czy same Lorysy wystarczą jako indywidualna maska do włosów zniszczonych? Kończy mi się mleczko jedwabne z BU, więc myślę nad skomponowaniem zamówienia, może warto kupić coś i dodać do maski - obiło mi się o uszy, że Lorysy są świetną "bazą".

Zauważyłam, że po pierwszym użyciu (zmieszałam trochę wax'a i lorysa...aaa...wiem dolałam trochę mleczka jedwabnego z BU http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...-do-wlosow.htm) włoski były super, nawilżone, miękkie, fajnie się kręciły, właściwie brak minusów.
Za drugim razem - bez mleczka - sprawiały wrażenie obciążonych...jakieś pomysły co mogło być powodem?
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 09:56   #3049
Esther__2703
Przyczajenie

G12acka:
"Najlepiej używać Waxa profilaktycznie raz na tydzień Do swoich włosów możesz wypróbować odżywkę Kallos Latte."

- A gdzie tę odżywkę Kallos Latte dostać??? Bo nigdzie jej nie moge znaleść wszedzie mi mowią że brak
Esther__2703 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:22   #3050
niczka87
Zakorzenienie

pchełko, a jak często stosujesz olej? przed każdym myciem? jak długo z nim siedzisz?

esther - kallosa dostaniesz w niektórych sklepach kosmetycznych, u fryzjerek lub najszybciej i najtaniej na allegro.

Edytowane przez niczka87
Czas edycji: 2010-09-20 o 10:24
niczka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 10:38   #3051
pchelka1981
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Esther__2703 Pokaż wiadomość
G12acka:
"Najlepiej używać Waxa profilaktycznie raz na tydzień Do swoich włosów możesz wypróbować odżywkę Kallos Latte."

- A gdzie tę odżywkę Kallos Latte dostać??? Bo nigdzie jej nie mogę znaleść wszedzie mi mowią że brak
Kallosa dostaniesz np. na allegro
a waxa wcale nie musisz używać jedynie raz w tygodniu. ja myję włoski co drugi dzień i waxa używałam po każdym myciu. efekty były świetne oczywiście częstotliwość stosowania zależy od tego co chcesz osiągnąć

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
pchełko, a jak często stosujesz olej? przed każdym myciem? jak długo z nim siedzisz?

esther - kallosa dostaniesz w niektórych sklepach kosmetycznych, u fryzjerek lub najszybciej i najtaniej na allegro.
Niczko, zwykle olejuję włoski wieczorem, związuję je w kucyk i tak kładę się spać. wstaję rano i myję łepetynkę czasami kiedy wiem, że muszę umyć włoski wieczorem (np. przed większym wyjściem) przynajmniej na 2 godziny wcześniej staram się nałożyć olej. przede wszystkim po to żeby zabezpieczyć włosy przed suszeniem i prostowaniem (na co dzień prostownicy nie używam już wcale).

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-20, 12:15   #3052
nieprzysiadalna007
Raczkowanie

Jestem naturalna szatynka, przez pare lat meczyłam moje włosy codziennym suszeniem i prostowaniem.Efekt był taki,że miałam na głowie istne siano( włosy suche, łamliwe) dodatkowo lekko się kręciły, co tylko potęgowało ich mizerny wygląd...

Postanowiłam "coś " z tym zrobić...
Odstawiłam prostownice, kiedy nie mogłam sobie poradzić z włosami zwyczajnie je związywałam.
Zaczelam chodzić systematycznie na podcięcie końcówek( raz na miesiąc).
Wg mnie nic nie działa tak odżywczo na włosy jak podcięcie.
Dodatkowo łykałam witaminy( skrzyp).
Z kosmetyków pielęgnacyjnych : zaczelam od delikatnych kosmetyków( dobre są szampony dla dzieci,które nie wysuszają)
Z czasem zamienilam je na szampony z serii Matrix( Biolage i Amplify).
Raz na jakiś czas jakaś lekka odzywka( pantene lub coś w sprayu)
Nie męcze już wlosami cieżkimi kosmetykami( lakier itp).
Szampony z serii Matrix moze i sa drogie ale bardzo wydajne.Naprawde warto wydac te 60 i cieszyc sie ladnymi wlosami.

Fajna jest tez maseczka Bieleny-Afryka( bloto).
chociaz od dawna nie widzialam je w sklepach.

Patrzac z perspektywy czasu,dochodze do wniosku,ze meczenie wlosow prostownica to ich powolna smierc...
Najwazniejsze jest nawilzanie( takze te od wewnatrz)

nieprzysiadalna007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 12:24   #3053
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nieprzysiadalna007 Pokaż wiadomość
Jestem naturalna szatynka, przez pare lat meczyłam moje włosy codziennym suszeniem i prostowaniem.Efekt był taki,że miałam na głowie istne siano( włosy suche, łamliwe) dodatkowo lekko się kręciły, co tylko potęgowało ich mizerny wygląd...

Odstawiłam prostownice, kiedy nie mogłam sobie poradzić z włosami zwyczajnie je związywałam.
Z kosmetyków pielęgnacyjnych : zaczelam od delikatnych kosmetyków( dobre są szampony dla dzieci,które nie wysuszają)
Szampony z serii Matrix moze i sa drogie ale bardzo wydajne.Naprawde warto wydac te 60 i cieszyc sie ladnymi wlosami.

Patrzac z perspektywy czasu,dochodze do wniosku,ze meczenie wlosow prostownica to ich powolna smierc...

Nigdy nie dałabym za szampon 60 zł z tą wiedzą którą teraz posiadam, szampon ma oczyszczać to jest jego rola i do tego sprawdzi sie zwykły ziołowy szampon lub delikatniejszy dziecięcy (babydream, hipp) bez siarczanów. Do odżywiania jest odżywka i to w nią warto zainwestować. I też nie salonowe naszpikowane silikonami które dają tylko chwilowy efekt a lepiej waxy z apteki które lepiej zregenerują włosy. Oleje mazidła to jest prawdziwy zastrzyk dla włosów.

Kwietniowa Mamusia - Maja

Edytowane przez kropcia007
Czas edycji: 2010-09-20 o 12:26
kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 12:54   #3054
pchelka1981
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
Nigdy nie dałabym za szampon 60 zł z tą wiedzą którą teraz posiadam, szampon ma oczyszczać to jest jego rola i do tego sprawdzi sie zwykły ziołowy szampon lub delikatniejszy dziecięcy (babydream, hipp) bez siarczanów. Do odżywiania jest odżywka i to w nią warto zainwestować. I też nie salonowe naszpikowane silikonami które dają tylko chwilowy efekt a lepiej waxy z apteki które lepiej zregenerują włosy. Oleje mazidła to jest prawdziwy zastrzyk dla włosów.
Amen

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-20, 13:25   #3055
niczka87
Zakorzenienie

pchełko i co poduszka się nie brudzi?
Stary 2010-09-20, 13:38   #3056
pchelka1981
Raczkowanie

Przykrywam ją dużym ręcznikiem, więc nie ręcznik w razie czego spisałam na straty

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Stary 2010-09-20, 14:28   #3057
caskada
Zakorzenienie

tak to prawda szampony reklamowane dostepne w salonach fryzjerskich badz te z najwyzszej polki to bomby silikonowe alkoholowe oraz siarczanowe ktore oblepiaja tylko wlosy dajac efekt zludnej poprawy wlosa
sama kiedys stosowalam takie bo wydawalo mi sie ze jak zaplace fortune za szampon to bedzie on cudowny dobrze ze odeszlam od tego i od nabijania kieszeni producentom tych marek
dzis uzywam tanich a dobrych a przedewszystkim czytam skladbez tego nie kupuje zadnego kosmetyku
Stary 2010-09-20, 20:16   #3058
Paulinka675
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nieprzysiadalna007 Pokaż wiadomość

jak się ma wiedzę to nie trzeba wydawać na szampon 60zł tylko kilka zł
bo ten cały matrix to nic specjalnego

2014 3
Anne Rice - Pandora

włosomaniaczka 11.2009

nic mnie bardziej nie drażni jak brak składów w KWC oraz na blogach kosmetycznych
Paulinka675 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 10:11   #3059
Hermit
Zadomowienie

Dokładnie mam szampon+odżywkę Matrix do włosów farbowanych i są beznadziejne!!! sto razy lepszy efekt miękkich i wygładzonych włosów dają Babydream+Garnier Avocado jak np. dla mnie
Jedynie zauważyłam, że po Matrixie włoski bardziej są błyszczące.

Edytowane przez Hermit
Czas edycji: 2010-09-21 o 10:14
Hermit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 13:58   #3060
pchelka1981
Raczkowanie

Przez cały okres bycia platynową blondynką (czyli prawie rok) używałam przede wszystkim kosmetyków z tak zwanej najwyższej półki (cenowej na pewno). przy każdej wizycie u fryzjera zostawiałam przynajmniej 150 zł na kolejne cudowne specyfiki. I szczerze mówiąc nie dały mi niczego specjalnego (mimo regularnej pielęgnacji włosy były oklapnięte, przesuszone i łamliwe) . dopiero apteczny wax, słynna maseczka gloria i oliwa z oliwek pomogły na tyle, że mogłam bezpiecznie wrócić do naturalnego koloru. jak widać, czasami to co drogie nie zawsze jest dla nas najlepsze

Walczę o zdrowe włosy
18.08.10 - Olej kokosowy

29.08.10 - 27 cm
28.09.10 - 29 cm
31.10.10 - 30,5 cm
05.03.12 - 43 cm

moja włoskowa historia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości