|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011
Cytat:
|
|
|
|
|
#1682 |
|
Zadomowienie
|
a u mnie 16 tydz. leci i sama nie wiem, czy coś czuję, czy mi się tylko wydaje, że to ruchy dziecka, a nie np. jelita
zresztą teraz przy tym wirusie pokarmowym to i tak jelita mi szaleją jak głupie. dziś mi szczególnie dokucza, rano było a potem biegunka - no już mam tego total dosyć nie mogę nic jeść, tylko tą colę popijam i leżę strasznie słaba
|
#1683 |
|
Zadomowienie
|
ja czytalam dostalam od ginekologa ksiazeczke do czytanie i tam pisalo by zaopatrzyc sie do porodu w 2 koszule nocne rozpinane z przodu tylko zastanawiam sie czy cale rozpinane czy tylko jak by do karmienia .
|
|
|
|
#1684 |
|
Zakorzenienie
|
A do cesarki pewnie tez koszule? Tylko pytanie czy zwykłe majtki poporodowe, czy coś innego się kupuje?
|
|
|
|
#1685 |
|
Zadomowienie
|
Ja to sie dowiedzialam od polozne, ze do samego porodu to najlepiej zwykla koszulke tz t-shirt, bo i tak od pasa w dol nie potzrebna jest zadna materia
Tylko nie wiem czy to przebieraja na porodowce czy jak, bo przeciez z golym tylkime tez nie bedziemy latac
|
|
|
|
#1686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale sie wyspalam.teraz ide sie pindrzyć i idziemy do pubu na mecz...ah
|
|
#1687 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ty cwaniaku nie chodziło mi o poród tylko już po![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#1688 |
|
Zakorzenienie
|
marsylia wtedy masz takie gacie poporodowe siatkowane
przepuszczają powietrze i tam podpacha po podobno bardzo dużo leci po porodzie..ale to niech się wypowiedzą mamy które rodziły hah no kiepsko tak z gołym dupskiem latać, ale jak mówi marsylia będa momenty że będzie mnie to mało obchodzić
|
#1689 |
|
Zadomowienie
|
sa takie specjalne majtki z siateczki i do nich wklada sie podklady poporodowe cos takiego jak podpaski bo podobno tak leci jak bys miala okres mniej wiecej tak ja slyszalam .
|
|
|
|
#1690 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1691 |
|
Zadomowienie
|
Leci i to sporo, bo sie musi wszystko tam oczyscic i czasem tak zalewa, ze trzeba miac podklady na przescieradlo. Chociaz kolezanka akurat miala taki po prostu intensywny okres, ktory trwal ok 3 tyg. Ciekawe jak to jest z cc.
|
|
|
|
#1692 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny,
trochę mnie nie było przez tą przeprowadzkę, jestem skonana tym tygodniem z bałaganu do teraz nie wyszłam ![]() no i potrzebuję kupić dużo rzeczy ale oczywiście kasy brak żeby wszystko mieć od razu ![]() przez to wszystko miałam 2 dni urlopu, więc od poniedziałku czeka mnie nadrabianie w pracy. We wtorek byłam u gin, widziałam maleństwo ![]() szalało na całego
|
#1693 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
śliczniutkie
|
|
|
|
|
#1694 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a oto lista rzeczy ktora byla w tej ksiazeczce ktora dostalam od ginekologa ![]() dla mamy: -dowod osobisty - legitymacja ubezpieczeniowa -karta ciazy -orginal wyniku grupy krwi -aktualne wyniki badan ( wr badanie w kierunku kily (robione 2 krotnie na poczatku i pod koniec ciazy)oraz HBS badanie krwi na nosiecielstwo antygenu wirusa zoltaczki zakaznej robione po 32 tc-morfologia-mocz -usg -swiadectwo ukonczenia szkoly rodzenia ( wymagane w niekturych szpitalach )-koszulka z krotkim rekawem do porodu -zegarek,notes,dlugopis (do kontrolowania czestotliwosci skurczow) -butelka niegazowanej wody mineralnej -pomadka ochronna lub krem do ust -2 koszule nocne rozpinane z przodu -szlafrok -kilka par cieplych skarpetek -kapcie -klapki pod prysznic -dwa reczniki -przybory toaletowe -biustonosz do karmienia -wkladki laktacyjne -laktator(moze byc potrzebne przy nawale mlecznym) -paczka podpasek -jednorazowe majtki popordowe -karta tel lub tel komorkowy -kubek -sztucce uff troszke tego jest ale tak jest w tej ksiazeczce napewno sie przyda dla tych co nie wiedzia a teraz pora co potrzebne dla maluszka : -z ubranek: -3bawelniane koszuli - 2 bawelniane cienkie czapeczki i jedna cieplejsza -3pajacyki (spiochy z rekawami i nogawkami -wygodne sa rozpinane w kroku)lub 3kaftaniki i 3 pary spiochow - skarpetki -cienkie bawelniane rekawiczki(maluszek urodzi sie z dlugimi paznokietkami ktore mozna obciac dopiero po poworcie do domku zamiast rekawiczek mozesz nalozyc malenstwu skarpetki na raczki) -pieluszki opracowane specjalnie dla noworodkow -chusteczki stworzone z mysla o noworodkach nieperfumowane mydelko dla niemowlat -recznik kompielowy z kapturem -zestaw do pielegnacji pepka (generacja na spirytusie,spirytus 70%,jalowe gaziki) -oliwka dla niemowlat -delikatny krem do pupy -krem ochronny -szczoteczka do wlosow -kocyk -odpowiednie do pogody ubranko na wyjscie ze szpitala (dobrze chroniace przed wiatrem i chlodem ) |
|
|
|
|
#1695 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć mamuśki
![]() ja znowu cały dzień w terenie, TZ ma dziś wychodne z kolezkami więc wieczór mam dla siebie, tylko pewnie o nieludzkiej godzinie zadzwoni zeby po niego jechac ![]() laseczkaa a miałam kiedyś pisać żebyście rzuciły któraś listę rzeczy niezbednych dla mamy i bobasa więc dzięki Ci te majtki są przesuper seksowne a ja co rusz dowiaduje sie o nowych zaciążonych w moim otoczeniu, w przyszłym roku takie żniwa bedą jak nigdy ![]()
|
|
|
|
#1696 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale bez majtek latać to sobie nie wyobrażam ![]() Cytat:
sexi majtki nie wiem co on od nich chce - bielizna jak erotyczna normalnie taka sexi siateczka mmm![]() Cytat:
koleżanka właśnie miała cesarkę i mówi że tak samo leci bo i tak się to oczyszcza
|
|
#1697 |
|
Zakorzenienie
|
tak połóg po cesarce przebiega tak samo...
prawda,że seksi te majteczki? my wrócilismy z pubu opijałam sie drinkami bezalkoholowymi które były droże od tych z % no ale fajnie było
|
#1698 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no, żeby tak w ogóle bez majtek, to raczej niemozliwe, bo przeciez jest krwawienie połogowe ( tak mniej więcej jak przy miesiączce, tylko przez pierwsze 3 dni obficie, potem coraz mniej) Polecam kupic sobie duża paczkę (lub kilka mniejszych ) jednorazówek, wtedy nie ma problemu, razem z podkłądką wyrzucamy takie majtki i tyle. ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
nie wiem jak jest przy cesarce, ale do porodu miec lepiej tez jakąs krótka rozpinaną koszulę, np nam na szkole rodzenia polecali męską, np jakas taka, w której mąż juz nie chodzi bo t shirt nie jest rozpinany, a zaraz po porodzie przystawiasz dziecko do cyca. Ja akurat miałam swoja własną koszulę rozpinaną długa do połowy uda i w niej rodziłam, po porodzie na miejscu w tej sali brałam prysznic i przebrałam sie w druga koszulę, która tez miałam rozpinaną, a na przeniesienie do mojej sali na to nałozyłam po prostu szlafrok. cały czas potem w pokoju byłam tylko w majtkach poporodowych i tej koszuli, z tym, że ja byłam w sali pojedyńczej ( z dostawką dla męża) .
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-09-18 o 22:39 |
||
|
|
|
#1699 |
|
Zakorzenienie
|
przeraża mnie trochę ten połóg mam nadzieję,że tak jak mówisz 3 dni i później coraz mnieejj..
|
#1700 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do listy rzeczy, to zajrzyjcie na stronę www swojego szpitala, tam gdzie chcecie rodzić i wydrukujcie sobie liste, którą oni ułozyli, bo w szpitalach są rózne zwyczaje.
Mamy, które chcą rodzić w domu tez muszą wcześniej wybrać szpital "na wszelki wypadek" w którym ewentualnie będą chciały rodzić i spakować rzeczy zgodnie z ich listą. Generalnie ta torba dobrze jest jak czeka kompletnie spakowana od 7,5- 8 miesiąca,
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
#1701 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem panikarą i w 7 miesiącu bede juz na bank spakowana ;p strasznie nie lubie sytuacji do ktorych nie jestem przygotowana...gdybym zaczęla rodzic przedwczesnie to strasznie bym sie stresowala brakiem torby..ja juz mam dwie pizamy, szlafroczek nowy, majciochy i skarpety
![]()
|
#1702 |
|
Zadomowienie
|
Mnie w sumie sam polog nie przeraza, ale ja to sie nie tyle krepuje co odczuwam dyskomfort jesli nie jestem w takich sytuacjach w domu. Spoko tam wszystkie beda w takiej samej sytuacji, ale jakos tak nie lubie i juz.
Jesli chodzi o spakowana torbe to tez lubie miec wszystko dlugo przed czasem zorganizowane, spakowane itp. Nie lubie robic niczego na ostatnia chwile i pewnie dlatego tez juz kupuje wszystko dla bejbika. |
|
|
|
#1703 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczynki w końcu jestem
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Super dzidzia ![]() Gratuluję! Super wynik Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A my mamy urlop z Tż. W czwartek byliśmy na grzybkach (potem cały dzień przy garach stałam, żeby je zamarynować ale później będę miała co jeść przecież). W piątek byliśmy u lekarza. Niestety trochę za wcześnie mnie umówił na wizytę tzn 10tc3dz i musiał dopochwowo robić i Tż siedział na korytarzu ale słyszał przez drzwi jak waliło serduszko. I jest wszystko w porządku, dzidzia ma 3.5cm rozwija się prawidłowo tylko za dwa tyg muszę zrobić znowu badanie na przezierność, żeby potwierdzić czy wszystko ok. Mówię Wam jak dzidziolek fikał, nie dał sobie fajnego zdjęcia zrobić, a pan doktor czekał i czekał ale nie uparta bestia z tej fasolki ![]() No a wczoraj byłam na pierwszej przymiarce sukni. Zdjęcia załączę później, bo tż pojechał na grzybki a ja nie umiem zrzucać z aparatu zdjęć
|
|||||||
|
|
|
#1704 |
|
Zakorzenienie
|
ego ego świetny maluch szczególnie drugie zdjecie!
Powiem Wam,że mój brzusio rośnie dzisiaj rano położyłam rękę na brzuchu i aż się wystraszyłam bo tam taka kulka... poszłam siku, bo to może pęcherz ale jak leżę to ciągle jest, ah ja jem śniadanko i po 12-13 jedziemy do parku na spacer, gofra sobie zjem i w ogóle... ładny dzień
|
#1705 |
|
Zadomowienie
|
Sory za moze osobiste pytanie jak nie chcesz to nie odpowiadaj, ale czemu na dopochwowym maz zaostal w poczekalni? Moj strasznie ubolewal, ze nie mogl byc na pierwszym i drugim i teraz to juz nie ma opcji, zeby go na kolejnych nie bylo
Lekarze z ktorymi sie spotkalam absolynie nie mieli nic przeciwko zreszta to nie oni decyduja kogo sobie na takie badabie wezmiesz, a ja przeciez wlasnego meza nie bede sie w koncu krepowac Takie akcje zesmy juz odstawiali, ze dop[ochwowka to pikus
|
|
|
|
#1706 |
|
Zakorzenienie
|
No kto jak kto ale mąż najlepiej zna te zakamarki
chociaż kiedyś jak szukałam gin to pisało - zapraszamy na wizyty rodzinne od 3 miesiąca więc pewne wtedy przez powłoki brzuszne, nie wiem dlaczego lekarz miał takie zastrzeżenia, może kiedyś dostał od jakiegoś zazdrosnego męża z obawy ,że to wibrator..
|
#1707 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz co, lekarz wcześniej mi mówił, że będzie mógł być, ale jak przyszłam to powiedział, że robimy dopochwowo i mąż musi wyjść. Może dlatego, że tam mały gabinecik jest i nie miałby gdzie stanąć ani usiąść, a może dlatego, że lekarz się wstydzi jak mąż patrzy, że ten coś żonie wsadza między nogi
Może dlatego robił mi dużo zdjęć dla Tż i czekał aż się dzidziuś ułoży odpowiednio.Nie przejmowaliśmy się tym za bardzo bo za dwa tygodnie pojedziemy zrobić to genetyczne i jedziemy do innej kliniki, bo mój lekarz sam lekko zasugerował, że jak chcę mieć pewność, to żeby na innym sprzęcie, bo ten kiepski. Tż się nie obraził słyszał bicie serduszka przez drzwi i myślał, że to jakiś remont jest niedaleko bo tak waliło dziwnie ![]() Montii mi też się podoba to drugie, bo jest zrobione tak od góry i wygląda jak laleczka. A dzidziuś fikał jak szalony ![]() Tu jeszcze dwa zdjęcia, to pierwsze to już całkiem jak taka laleczka mała
|
|
|
|
#1708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę szybko, ale trafiła nam się okazja i nie chcieliśmy zwlekać. Kupiliśmy wózek używany, ale tylko przez 4 miesiące. Znaleźlismy go na allegro. Podobno starzy jego właściciele wyprowadzają się za granicę i nie opłaca im się zabierać tak mocno gabarytowego bagażu. Mieliśmy okazję obejrzeć sobie wszystkie elementy osobiście, bo okazało się, że mieszkamy w tym samym mieście. Jestem bardzo zadowolona z zakupu, bo za jednym zamachem mamy gondolkę, spacerówkę i fotelik do samochodu. Jak to mój TŻ powiada jestem raczej "ostrożnie" zbudowana, a wózek jest w miarę lekki i mega zwrotny. Za 3 - 4 tyg lecimy na połówkowe usg i mam nadzieję, że wtedy gin powie nam czy mamy się spodziewać chłopca czy dziewczynki i wtedy dopiero się zacznie ciuszkowo-zakupowe szaleństwo |
|
|
|
|
#1709 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zaskoczył mnie ten wymóg szkoły rodzenia, jaki macie do tego stosunek? Ja w sumie myślałam, że nie będę chodziła do szkoły rodzenia, bo przy pracy, zajeciach na uczelni w weekend, do których muszę się przygotować. Urządzaniu całego mieszkania, nie wiem gdzie wpisać szkołę rodzenia w grafik ![]() Cytat:
ego ego faktycznie podobno przy świętach przez firanki rodzi się wiecej dzieci, przed terminowych. Twój maluszek wychodzi tak jak z OM? Mój pewnie będzie troszkę młodszy ale mam nadzieję, że się mamusi ładnie zaprezentuje. Mam dokładnie tak jak Ty jestem umówiona teraz na usg a pewnie za maks 3 tygodnie znowu na przezierność. Fotki małego śliczne Cytat:
![]() Cytat:
Pewnie będzie się pindrzył przed wyjściem jak ostatnio, żeby małego oglądać godnie![]() A mnie dziś troszkę boli brzuch po lewej stronie, a mialam już kilka dni przerwy. WIem że musi boleć, ale zawsze się obawiam jak boli... ehhh dobrze że już jutro wizyta
|
||||
|
|
|
#1710 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie martw się wszystko będzie dobrze. Niektóre mówią, że jak boli to znaczy że wszystko ok bo jak objawy zanikają to zaczynają się martwić
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:23.

facet powiedział że 150 było, ile osób dzisiaj.... to w remoncie jest i tak porozwalane jakby kamienica i w każdym pokoju coś było wózek, łózeczka itp 
zresztą teraz przy tym wirusie pokarmowym to i tak jelita mi szaleją jak głupie. dziś mi szczególnie dokucza, rano było
a potem biegunka - no już mam tego total dosyć
nie mogę nic jeść, tylko tą colę popijam i leżę strasznie słaba
Tylko nie wiem czy to przebieraja na porodowce czy jak, bo przeciez z golym tylkime tez nie bedziemy latac 

ładny dzień