QLAIRA - wątek zbiorczy - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-17, 13:37   #841
xseniaa
Raczkowanie

Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy

wskaznik pearla wynosil 0,94 przy niedokladnym stosowaniu a 0,41 przy dokladnym w przedziale 18-35lat,ale juz w przedziale 18-55lat 0,79 i 0,34.inne piguly maja znacznie mniej.Moziwe jest tez to ze za malo osob bylo testowanych.tam jakos jest napisane ze na 1377 bylo 13 ciaz.No i oczywiscie plamienia dosyc czeste.
xseniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 19:36   #842
Weronikapr
Wtajemniczenie

Ja miałam plamienia przez 2,5 tygodnia. Przestraszyłam się i poszłam do swojego ginekologa, ale kazał zaczekać, co też uczyniłam i przestałam plamić. Psychicznie odsapnęłam i mi te tabletki pasują (wcześniej miałam Yasmin i robiłam łzawe dramaty z byle powodu).
Weronikapr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 07:25   #843
aleksandra1906
Przyczajenie

Hej dziewczyny!
Ja mam lat 27 i plamienia mam co 2 tygodnie. Oczywiście jedno z nich jest miesiączką a drugie??? Pocieszający jest tylko fakt że trwają one ok 2-3 dni.
aleksandra1906 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 07:56   #844
xseniaa
Raczkowanie

Kurcze ciekawe jak bedzie u mnie,bo na dniach zaczynam.Zastanawiam sie jeszcze jak to bedzie wplywalo na moje zylaki,jestem po operacji,krzepliwosc mam chyba dobra poniewaz dwa razy mialam w zyciu robiona i byla oki,teraz nie robilam,ale zrobie.
Stary 2010-09-20, 10:08   #845
Weronikapr
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aleksandra1906 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Ja mam lat 27 i plamienia mam co 2 tygodnie. Oczywiście jedno z nich jest miesiączką a drugie??? Pocieszający jest tylko fakt że trwają one ok 2-3 dni.
Ginekolog powiedział mi, że takie plamienia mają prawo występować w trakcie brania pierwszych trzech opakowań/miesięcy (niestety nie pamiętam). Jak długo bierzesz?
Stary 2010-09-21, 18:14   #846
madziara2
Przyczajenie

Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było
A więc po prawie roku moja przygoda z Q. się kończy Trochę tego żałuję, bo z jednym wyjątkiem, te tabletki były dla mnie rewelacyjne. A ten wyjątek to - trądzik na twarzy. No w wieku 30 lat to trochę za późno na przechodzenie okresu dojrzewania tym bardziej, że z miesiąca na miesiąc moja cera robiła się po prostu okropna. Aktualnie, nie dość że stosuję okropne maści na twarz, kuracja antybiotykowa, ścisła dieta (dodam nie przytyłam po tabletkach, ale w moim organizmie trochę porypało się hormonom, więc przy lekach, które biorę dieta musi być), zero solarium itp., to lekarz zmienia mi tabletki Qlaire na Diane 35. Ma działanie antykoncepcyjne, ale przede wszystkim lecznicze. Tylko, że jak czytałam o niej w necie, to informacje są delikatnie mówiąc bardzo nieciekawe, ale no cóż przetestuje na sobie i zobaczymy. Mam dla Was małą radę: część dziewczyn narzeka na różne dolegliwości w związku z braniem Q. i w ogóle tabletek anty. Dziewczyny zróbcie sobie badania hormonalne, niestety większość naszych lekarzy przepisuje nam tabletki metodą prób i błędów, a jak coś nie pasuje to przepisują inne. Polecam badania: ogólna morfologia, ALT, ASP, TSH, testosteron. Mnie czeka niestety jeszcze PRL I i PRL II. Wyniki tych badań powiedzą wam nie tylko o gospodarce hormonalnej, ale też czy macie zdrową wątrobę itp.
A jak którąś bolą łydki, to bierzcie magnez z potasem (i to forte), bo kawa, stres i tabletki anty wypłukują to całkowicie z organizmu.
Pozdrawiam
madziara2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 10:35   #847
btw 1
Przyczajenie

witam
biore ta tabsy już od pary miesięcy. wcześniej wypróbowałam już wszystkie możliwe tabletki antykoncepcyjne jakie tylko mojej ginekolog przyszły na myśl. Fakt faktem, ze miesiączka jest nieregularna, bo albo jej nie ma, albo wystepują jakieś niespodziewane plamnienia. A te zdarzaly sie nawet kilka ray w ciągu cyklu, i co mnie najbardziej niepokoi, to w moim przypadku krwawienie jest tak silne, jakby krew lała się szklankami, co mnie martwi.....!!!!!!!
najważniejsze jest to że nie ma już bolesnych miesiączek, bo po niektórych tabletkach bóle nie ustepowały, a zanim zaczełam jakiekolwiek brać, bóle były tak silne i moje samopoczucie tak okropne, że zwyczajnie mdlałam podczas okresu i pierwsze 3 dni każdej miesiączki leżałam w łóżku, co chwila łykając coś przeciwbólowego. Na szczęście po Q to minęło, bóle są, ale delikatne, praktycznie nie odczuwalne, migreny brak. gdzies przeczytałam że wypadają wlosy, no mi na szczęście nie;-)
gdyby nie te mega silne i nieregularne krwawienia, wszystko byłoby super, ale czytając wasze wypowiedzi zastanawiam sie co robic!!!????????
btw 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 16:21   #848
xseniaa
Raczkowanie

Ja dzis zaczynam i ciekawe jak zareaguje moj organizm.

btw wiesz ja na twoim miejscu poszlabym do gina,bo te tabsy maja w sumie zmniejszac krwawienia.Nie wiem jakie one sa dlugie,ale chyba tak nie powinno byc.
Stary 2010-09-22, 20:06   #849
kate020304
Przyczajenie

witam,
mam do sprzedania qlaire, cena 40zl. przesyłka jest na moj koszt. sprzedaje gdyz lekarka przepisala mi inne tabletki.

jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę o kontakt iwi-to@o2.pl
kate020304 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 20:10   #850
jean09
Przyczajenie

Cześć!
Robię sobie półroczną przerwę od tabletek, a zostało mi jeszcze jedno opakowanie qlairy.
Chętnie odsprzedam jakiejś sympatycznej Warszawiance za 30zł.
Nadal posiadam paragon z apteki.
jean.zaneta@gmail.com
jean09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 09:55   #851
xseniaa
Raczkowanie

Chyba za wczesnie wzielam tabletke,myslalam ze zaczela mi sie miesiaczka wczoraj po poludniu troszku nakapalo,i wzieam tabletke a krwawienie zaczelo sie w sumie nad ranem,.Mam nadzieje ze nic takiego sie nie stanie.?
Stary 2010-09-24, 10:02   #852
Annuar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziara2 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny dawno mnie tu nie było
A więc po prawie roku moja przygoda z Q. się kończy Trochę tego żałuję, bo z jednym wyjątkiem, te tabletki były dla mnie rewelacyjne. A ten wyjątek to - trądzik na twarzy. No w wieku 30 lat to trochę za późno na przechodzenie okresu dojrzewania tym bardziej, że z miesiąca na miesiąc moja cera robiła się po prostu okropna. Aktualnie, nie dość że stosuję okropne maści na twarz, kuracja antybiotykowa, ścisła dieta (dodam nie przytyłam po tabletkach, ale w moim organizmie trochę porypało się hormonom, więc przy lekach, które biorę dieta musi być), zero solarium itp., to lekarz zmienia mi tabletki Qlaire na Diane 35. Ma działanie antykoncepcyjne, ale przede wszystkim lecznicze. Tylko, że jak czytałam o niej w necie, to informacje są delikatnie mówiąc bardzo nieciekawe, ale no cóż przetestuje na sobie i zobaczymy. Mam dla Was małą radę: część dziewczyn narzeka na różne dolegliwości w związku z braniem Q. i w ogóle tabletek anty. Dziewczyny zróbcie sobie badania hormonalne, niestety większość naszych lekarzy przepisuje nam tabletki metodą prób i błędów, a jak coś nie pasuje to przepisują inne. Polecam badania: ogólna morfologia, ALT, ASP, TSH, testosteron. Mnie czeka niestety jeszcze PRL I i PRL II. Wyniki tych badań powiedzą wam nie tylko o gospodarce hormonalnej, ale też czy macie zdrową wątrobę itp.
A jak którąś bolą łydki, to bierzcie magnez z potasem (i to forte), bo kawa, stres i tabletki anty wypłukują to całkowicie z organizmu.
Pozdrawiam
Ojej, tymi problemami z cerą zaniepokoiłaś mnie (jestem w podobnym wieku). Ja biorę Q drugi miesiąc, na razie cera bez zmian- tzn. jak zawsze z przejściowymi wypryskami i krostkami (zwłaszcza po czekoladzie ). Ogólnie cery nie mam ładnej, mam nadzieję, że znacznie mi się nie pogorszy...
Co do Diany - moja przyjaciółka używa jej od kilku lat - najpierw w celach leczniczych, potem antykoncepcyjnych i jest zadowolona, lekarz mówi, że to tabletki idealne dla niej, dobrze się po nich czuje i np. nie ma tego problemu co ja czyli spadku libido

---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Cytat:
Napisane przez btw 1 Pokaż wiadomość
witam
biore ta tabsy już od pary miesięcy. wcześniej wypróbowałam już wszystkie możliwe tabletki antykoncepcyjne jakie tylko mojej ginekolog przyszły na myśl. Fakt faktem, ze miesiączka jest nieregularna, bo albo jej nie ma, albo wystepują jakieś niespodziewane plamnienia. A te zdarzaly sie nawet kilka ray w ciągu cyklu, i co mnie najbardziej niepokoi, to w moim przypadku krwawienie jest tak silne, jakby krew lała się szklankami, co mnie martwi.....!!!!!!!
najważniejsze jest to że nie ma już bolesnych miesiączek, bo po niektórych tabletkach bóle nie ustepowały, a zanim zaczełam jakiekolwiek brać, bóle były tak silne i moje samopoczucie tak okropne, że zwyczajnie mdlałam podczas okresu i pierwsze 3 dni każdej miesiączki leżałam w łóżku, co chwila łykając coś przeciwbólowego. Na szczęście po Q to minęło, bóle są, ale delikatne, praktycznie nie odczuwalne, migreny brak. gdzies przeczytałam że wypadają wlosy, no mi na szczęście nie;-)
gdyby nie te mega silne i nieregularne krwawienia, wszystko byłoby super, ale czytając wasze wypowiedzi zastanawiam sie co robic!!!????????
Myślę, że wskazana jest w tym przypadku wizyta u ginekologa. Tak jak napisała Xseniaa - te tabletki zaleca się kobietom, które narzekały na obfite krwawienia. Krwawienia znacznie maleją. Przy tych tabletkach prędziej kobiety narzekają na "zbyt mały" okres niż na obfity. Skoro u Ciebie jest wyjątkowo inaczej warto poradzić się lekarza
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-25, 06:30   #853
madziara2
Przyczajenie

Annuar dzięki za pocieszenie co do Diane 35 - mam nadzieję, że ja też będę ją dobrze tolerować Co do cery, to moje problemy pojawiły się po kilku miesiącach. Dodam, że to nie są takie normalne pryszcze, ale za przeproszeniem prawdziwe "bomby", dość bolesne, które nie miały zamiaru wyjść na zewnątrz i ciągle siedziały pod skórą. Po ponad tygodniu znikały, by powrócić po kolejnym tygodniu dosłownie masakra ale to też jest pewnie sprawa indywidualna, wić trzymam kciuki, że ty nie będziesz miała takich problemów. Pozdrawiam
madziara2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-26, 12:12   #854
xseniaa
Raczkowanie

Ja jestem przy 5 tabletce i stwierdzam ze okres byl taki jak zawsze,dzis juz mam czysto.Z innych objawow to takie ze piersi sa nabrzmiale i troche sie czuje napompowana,moze to byc tez efektem picia wina w weekend.A tak to spoko,narazie.mam nadzieje ze moje piersi juz nie urosna,bo i tak mam 75E.
Madziara mam nadzieje ze poszlas do lekarza.
Stary 2010-09-28, 15:29   #855
blend_she
Raczkowanie

Hej Dziewczęta, podpinam sie do wątku. Ja brałam 2,5 roku Yasminelle - na początku było ok, potem krwawienia coraz mocniejsze, humory i przytyłam 7 kg których za nic nie mogłam sie pozbyć choć próbowałam wiele.. Mam nadzieje, że teraz będzie lepiej bo właśnie dziś zaczynam brać Qlaire będę dzielnie dzielić się wrażeniami
blend_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 15:40   #856
xseniaa
Raczkowanie

Ja czuje sie niby dobrz wczoraj po seksie znowu mi polecialo,czyzby i mnie nie omina plamienia.
Stary 2010-09-28, 21:00   #857
paulinaduszak
Przyczajenie

Mam pytanie do dziewczyn stosujących qlaire, czy przy tych tabletkach możliwe jest przeunięcie miesiączki...tzn wcześniej biorąc yaz rezygnowałam z 4 tabletek placebo przechodząc od razu do kolejnego opakowania miesiączke mając z głowy, czy przy qlaira wystarczy zrezygnowanie z 2 ostatnich tabletek placebo?w ulotce nie ma informacji na ten temat...
paulinaduszak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-28, 21:24   #858
Weronikapr
Wtajemniczenie

Ja kończę drugie opakowanie i nadal jestem całkowicie wyluzowana psychicznie. Mało co mnie wyprowadza z równowagi, po prostu fantazja
Stary 2010-09-29, 08:39   #859
blekitka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinaduszak Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn stosujących qlaire, czy przy tych tabletkach możliwe jest przeunięcie miesiączki...tzn wcześniej biorąc yaz rezygnowałam z 4 tabletek placebo przechodząc od razu do kolejnego opakowania miesiączke mając z głowy, czy przy qlaira wystarczy zrezygnowanie z 2 ostatnich tabletek placebo?w ulotce nie ma informacji na ten temat...
Tak można próbować z przesunięciem tzn w dniach od 18 do 24 zacząć nowy blister tak mi mówiła ginekolog bo się jej o to pytałam,
blekitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-29, 09:09   #860
paulinaduszak
Przyczajenie

a w ulotce sa jakieś informacje na ten temat?
Stary 2010-09-29, 09:28   #861
Weronikapr
Wtajemniczenie

Nie pamiętam, żeby było. Takie rzeczy bywają jednak przydatne przy okazji wyjazdów i różnych wydarzeń, Od 18 do 24, czyli wychodzi na to, że należy pominąć 2 czerwone i 2 placebo, co jest logiczne, bo właśnie przy tych 2 czerwonych powinno się dostać okres.
Stary 2010-09-29, 10:00   #862
paulinaduszak
Przyczajenie

No tak, racja wszystko logiczne dzieki za pomoc! dziwne z e w ulotce w ogóle o tym nie piszą
Stary 2010-09-29, 10:23   #863
blekitka
Raczkowanie

w żadnej ulotce nie piszą o przesunięciu, bo to jest nie zdrowe
Stary 2010-09-29, 13:27   #864
xseniaa
Raczkowanie

A ja dalej mam plamienia i jesli nie ustapia to przezuce sie na Mercilon.
Stary 2010-09-29, 13:32   #865
blekitka
Raczkowanie

ja przechodzę na yaz po Q mam okropne wypryski na twarzy i strasznie zatrzymała mi wodę w organizmie dzisiaj ostatnia tabletka Q. Najbardziej mnie meczy to ze dobiera się pigułki na zasadzie prób i błędów a nie badań
Stary 2010-09-29, 13:43   #866
blend_she
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blekitka Pokaż wiadomość
w żadnej ulotce nie piszą o przesunięciu, bo to jest nie zdrowe
Nie jest to niezdrowe aż tak bardzo jakby się wydawało - ja na przykład dostałam od mojego gina informacje, że jeżeli mam jakiś powód żeby przesunąć nie ma problemu, tak samo jak można brać tabletki w cyklu trzymiesięcznym z przerwą na miesiączkę po trzech miesiącach brania non stop, co zmniejsza krwawienia jeżeli są intensywne.

mam nadzieje, że mnie nie spotkają takie dolegliwości jak Ciebie, Droga blekitko
blend_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 14:05   #867
blekitka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blend_she Pokaż wiadomość
Nie jest to niezdrowe aż tak bardzo jakby się wydawało - ja na przykład dostałam od mojego gina informacje, że jeżeli mam jakiś powód żeby przesunąć nie ma problemu, tak samo jak można brać tabletki w cyklu trzymiesięcznym z przerwą na miesiączkę po trzech miesiącach brania non stop, co zmniejsza krwawienia jeżeli są intensywne.

mam nadzieje, że mnie nie spotkają takie dolegliwości jak Ciebie, Droga blekitko
ja też bo u mnie z Q było tak że na początku było super, żadnych efektów ubocznych, po 2 miesiącach wystapiły pierwsze wypryski takie okropne głębokie bolesne, ale się nie przejmowałam bo nic innego mi nie dolegało,i były pojedyńcze ale musiałam wyleczyć cerę na mój wielki dzień i zaczęłam brać OC-35 po nich czułam się nawet ok poza tym że spadło mi libido do 0 ale myślę że jeszcze doszedł do tego ogromy stres. Po OC-35 powróciłam do Q i zaczęło być bardzo źle. miałam wielkie pragnienie odstawić je już natychmiast od razu spuchłam jak bania, i te okropne rozchwianie emocjonalne Dotrwałam do drugiego opakowania i mówię jej dość. Pani doktor powiedziała że jestem pierwszą kobietą która jej się skarży na efekty uboczne Q. Zobaczymy jak będzie z Yaz
Stary 2010-09-29, 14:37   #868
paulinaduszak
Przyczajenie

[QUOTE=blend_she;22380233]Nie jest to niezdrowe aż tak bardzo jakby się wydawało - ja na przykład dostałam od mojego gina informacje, że jeżeli mam jakiś powód żeby przesunąć nie ma problemu, tak samo jak można brać tabletki w cyklu trzymiesięcznym z przerwą na miesiączkę po trzech miesiącach brania non stop, co zmniejsza krwawienia jeżeli są intensywne.

Dokładnie tą samą informację uzyskałam od mojej pani ginekolog,przesunięcie wcale (wbrew pozorom) nie jest szkodliwe, a przy bolesnych i uciążliwych miesiączkach wręcz wskazane.

Skoro ciemno czerwone tabletki zawieraja substancję czynna to napewno można z nich zrezygnować w celu przesunięcia miesiączki? analizuje ulotkę...jest dziwna
Stary 2010-09-30, 07:25   #869
blekitka
Raczkowanie

rezygnujesz i zaczynasz nowy blister. Tak jakbys zapomniała tabletki w dniach 18-24 . (te info są zawarte w ulotce str. 35) czyli nie będzie dwóch czerwonych przy których występuje krwawienie.czyli przesuwa się okres o 25 dni
A jednak jest ulotka w której piszą o przesunięciu w Yaz znalazłam taką informacje natomiast w Q nic nie ma na ten temat
Stary 2010-09-30, 12:20   #870
xseniaa
Raczkowanie

Dziewczyny a mialyscie plamienia po stosunku,czy tylko w ciagu dnia srodcykliczne?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości