![]() |
#4501 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Samotne Mamusie ... ?? ...
akchira
mój ex dostał i to nieźle po dupie w życiu, ale to nie usprawiedliwia oczywiście jego zachowania dziś ![]() ![]() ![]() laisla tak, pomoc mam przeogromną ![]() ![]() Marta89 no właśnie na rozprawach różnie bywa.. Ja rozumiem, że NORMALNI ojcowie powinni mieć swoje prawa przestrzegane, mieć mozliwość uczestnictwa w wychowaniu dzieci, to przecież dla ich dobra. Mam jednak nadzieję, że mój ex będzie miał te prawa ograniczone ile tylko się da. Dziewczyny a jak jest z paszportem takich maleństw?? Powiedzmy, gdybym teraz Filipkowi wyrobiła to jak jest z ważnością takiego dokumentu?? A jak Marta teraz z Twoim ex?? Zmienił się?? Jeśli to nie tajemnica, to jestem ciekawa co Cię skłoniło do powrotu?? Rzeczywiście widzisz dla Was szansę, czy to tylko taka próba, żeby potem nie żałowac. Wybacz moje wścibstwo ![]() ![]()
![]() |
#4502 |
Przyczajenie
|
naked21
z tego co mi wiadomo paszport jest wazny tylko rok dla takiego malenstwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Oj, nie mam zielonego pojecia jak z paszportem dla takiego maluszka. Ja wyrabiałam córci gdy miała już kilka lat i wtedy pamiętam do ostatniej chwili trzęsłam się ze strachu, że ex się nie pojawi postawić swojej parafki w urzędzie (wtedy nie miał jeszcze odebranych praw, nie mieliśmy tez jeszcze rozwodu).. Naked, mój tak samo nie wyciąga latami żadnych wniosków i też jego egzystencji nie mozna nazwać normalnym życiem (kasa z opieki, chlanie, zero ruszenia tyłka do jakiejkolwiek roboty i w efekcie takiego stylu życia też coraz bardziej nadszarpnięte zdrowie i użalanie się nad sobą, wędrówki w chwilach trzeźwości po lekarzach-może dlatego go do żadnej roboty jeszcze nie zaciągnęli za te zaległe alimenty..) ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Martuś, nie potrafię odpowiedzieć na temat świadków z jego strony ponieważ na naszej rozprawie ex w ogóle się nie pojawił, nie odbierał wezwań, zmieniał miejsca zamieszkania i w końcu reprezentował go kurator z urzędu i wszystko się sfinalizowało na jednej rozprawie. Nie mogło być w takiej sytuacji mowy o jego świadkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4504 |
Przyczajenie
|
Marta89 mam nadzieję że nie trafi mi się taki porypany sędzia jak Tobie i nie będzie się czepiał o jedzenie dziecka ;/ (bo moja kochana córeczka ma duży apetyt, szybko rośnie, normalnie przybywa na wadzę i tak średnio na jeża widać, że lubi jeść)
Naked21 coś w tym jest że czasami faceci, pomimo iż dostaną od życia to zamiast wykorzystać to w dobrą stronę, to stają się ofiarami losu, poszkodowanymi, biednymi... że tylko w łeb walić takich. laisa na pewno na pierwszej rozprawie rozwodowej (mam nadzieję że to będzie też ostatnia) dodam, że jednak zmieniłąm zdanie i chcę alimentów, przy czym nie chcę żebym miał jakiekolwiek prawa rodzicielskie do małej (co ten patafian mógłby jej zaoferować? opowieści o życi w kryminale? bo pół swego życia tam spędził i dalej idzie za kraty na własne życzenie m.in. za pobicie mnie + jeszcze kilka latek za różne inne wybryki, czyli dobra 5 mu wpadnie do odsiadki, a może i więcej) Martusia, widzę że Ty w temacie rozwodów. Ile czekałaś na pierwszą rozprawę, jak długo od odejścia od exa do złożenia pozw minęło czasu? Ile byliście ze sobą? Ja złożyłam pozew w czerwc, w lipcu musiałam zpełnienie dodać, a teraz od 2 tygodni dzowniąc do sądu i pytając o termin rozprawy ciągle dowiaduję się że sędzia dopiero z urlop wróciła (jak można 2 tyg z urlop wracać i nie wrócić?!) A miałaś podanych świadków? Bo ja podałam 3 - moich rodziców i psycholog, która mnie wyciągała z depresji, bo przez tego kryminaliste odechciwało mi się żyć (umiał siąść mi na psychike) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4505 |
Zakorzenienie
|
akchira myślę, że to my dostajemy zawsze w du..ę bardziej niż oni gdyż na nas spoczywa odpowiedzialność nie tylko za siebie ale też za dziecko ( skoro oni się średnio lub wcale nie przejmują żyjąc sobie na luzie z dnia na dzień a żadna z nas przecież nie została samotną mamusią z jakiegoś kaprysu)
---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- akchira, nie wiem czy Ciebie to pocieszy ale ja od złożenia dokumentów w sądzie do odbycia pierwszej (i ostatniej) rozprawy czekałam rok i 9 miesięcy.. Nasze małżeństwo trwało 12 lat z tego ostatnie lata były w separacji (nie orzeczonej, ale mieszkaliśmy odzielnie) ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Marta, patowa sytuacja z tą ciocią..musisz liczyć się z jej zdaniem, jesteś zdana trochę na jej łaskę i rozumiem, że uwiera Ciebie taki układ. Zawsze podziwiam Ciebie bo masz tyle siły na to wszystko, choroby, córeczka w wieku nadmiernie eksploatującym energetycznie rodziców, a co dopiero samotną, zapracowaną mamusię..i jeszcze te rozterki z ex/ czy nie ex.. Sytuacja nie do pozazdroszczenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4506 |
Przyczajenie
|
Laisa masz rację, to my najbardziej dostajemy po d*pie. Taki facet to zaraz sobie pocieszenie w młodszej znajduje, a jak już popsje zabaweczkę lb mu się znudzi, to szuka kolejnej.
A z tym rozwodem to przegieli pałę Ciebie. Ile można czekać? A co z alimentami, zakładałaś w międzyczasie kolejną sprawę czy cierpliwie czekałaś? I czy przyznali Ci zaległe alimenty za ten rok i 9 miesięcy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4507 |
Zakorzenienie
|
Nie było takiej możliwosci gdyż on nie był do namierzenia przez te prawie 2 lata, zmieniał miejsca zamieszkania, nie odbierał wezwań więc i nie było jak ewentualnej sprawy o alimenty przeprowadzić, dostać zaświadczeń o dochodach itp więc alimenty dopiero przyznano na pierwszej sprawie i ostatniej na szczęście. Myślę, że prawnik (z fundacji) mógł poszukać jakichś kruczków abym jednak dostała zabezpieczenie alimentacyjne na ten czas ale wiesz jak to jest z prawnikami za darmo. Nie przyłożył się pewnie bo wydaje mi się, że coś było nie halo skoro czekałam prawie dwa lata bez alimentów. Może przez to jednak sąd przyznał alimenty w końcu nie tylko na dziecko ale i na mnie..i tak grosza z tych na mnie nie zobaczyłam, a na małą płaci FA.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4508 |
Przyczajenie
|
AKCHIRA ja na pierwsza rozprawe czekalam dosc dlugo dlatego ze zlozylam pozew w sadzie z mojego okregu a powinnam zlozyc do sadu wlasciwego zamieszkania nas obojga gdy bylismy razem. wiec pierwszy pozew zlozylam do Slupska 8 wrzesnia 2009 a oni 1 pazdziernika przeniesli sprawe do sadu w Gdansku(tam gdzie powinnam od razu zlozyc pozew) no i czekalam az do kwietnia. w lutym odwiedzila mnie pani kurator a rozprawe mialam 8 kwietnia br. trwala 25minut dlatego ze moj maz nie zgodzil sie na rozwod z jego winy(chce zeby wina byla moja) i sedzina stwierdzila ze jest za krotki okres rozpadu pozycia (wtedy mijalo 9 miesiecy od naszego rozstania). ustalila jedynie alimenty i mialam sie zdecydowac czy chce ciagnac ta rozprawe ale wtedy dostalabym tylko separacje czy zgadzam sie na zawieszenie postepowania az uplynie 12 miesiecy od rozstania.
wybralam druga opcje,w lipcu minal rok jak sie od niego wyprowadzilam i pod koniec sierpnia zlozylam wniosek o wznowienie postepowania. jako swiadkow podalam moja najlepsza przyjaciolke i ojca. rozprawe mam 22 listopada. niestety nie dostalam zadnego pisma jakich swiadkow bedzie mial moj maz co mnie troche przeraza bo gdybym wiedziala kto bedzie zeznawal na jego korzysc lepiej bym sie przygotowala do rozprawy. do wniosku dopisalam tez odebranie praw rodzicielskich kretynowi i mam nadzieje ze sad mu je odbierze. dziecko widzial ostatni raz ponad rok temu 1 wrzesnia. od tamtej pory nie przyjezdzal ani nawet nie zapytal o dziecko a uzanje sie za wielkiego kochanego tatusia. od lipca zalega tez z alimentami wiec wisi mi juz prawie 1000zl ![]() rozprawy sie nie boje bo mam na niego kilka hakow i w sumie najbardziej zalezy mi na pozbawieniu go praw niz na rozwodzie z jego winy ale bede walczyc ![]() zamierzam w styczniu poleciec do UK na kilka dni i nie mam ochoty wyklocac sie z nim o paszport dla dziecka. wiec u nas bylo tak ze wynioslam sie w lipcu(27 lipca dokladnie) no i 8 wrzesnia zlozylam pierwszy pozew. znalismy sie prawie rok. potem zaszlam w ciaze, slub cywilny wzielismy trzy tygodnie przed terminem porodu. to byl jego pomysl bo chcial zeby dziecko nosilo jego nazwisko a ja glupia na slub sie zgodzilam chociaz wcale tego nie chcialam. wstyd przyznac ale tak na prawde malzenstwem bylismy 5 miesiecy ![]() potem to juz tylko na papierze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4509 |
Wtajemniczenie
|
martus
najważniejsze, że teraz wszystko idzie w dobrą stronę ![]() Ja ostatnio łapię dołki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-09-18 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4510 |
Zakorzenienie
|
Naked, tak, będzie biologicznym ojcem, tak juz zostanie..skąd ja znam te rozterki
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- A mój skarbuś wyciągnął mnie najpierw na chińszczyznę (którą wzięłam na wynos i podzieliłam na kilka porcji ze względu na kalorie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4511 |
BAN stały
|
hej dziewczyny dawno mnie nie było ale juz jestem. troche poczytlam wasze historie i naprawde nie dosyć ze ci byli psują wszystko to jeszcze robią takie problemy że szok.
ja zaluje ze wogole mu powiedzialam , to był najwiekszy blad w moim zyciu chyba. caly czas ma o coś pretensje tylko nic wiecej zadnego wsparcia a ostanio wymyslił zebym nic nie mowila jego dziewczynie zeby sie nie dowiedziala. co on chce to ukrywac wiecznie?? ![]() przynajmniej czuje sie juz dobrze z dzidzią wszystko ok ![]() ![]() a jesli chodzi o mojego znajomego. to w sumie wspiera mnie dalej. naprawde duzo juz mi pomogl. pogadalismy szczerze i twierdzi ze nie chce sie angazowac bo uwaza ze wroce do bylego, moze to tylko taka wymowka, nie dziwie sie mu ze nie chce byc ze mną ani nic ale powiedzial ze moge na niego liczyc i ze zawsze mi pomorze, i jakos to zycie leci, chodze do pracy wracam do pustego domu ale nie narzekam zawsze moglo byc gorzej, chociaz ucieklabym najchetniej od ex-a daleko. buziaki dziewczyny. trzymajcie sie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4512 |
Wtajemniczenie
|
laisla
na depresję to mi to nie wygląda, bo szczęście mnie generalnie rozpiera, tylko momentami uswiadamiam sobie tę drugą stronę mojej sytuacji.. Ale już nie narzekam, bo nie powinnam ![]() ![]() serduszko będę upierać sie przy swoim- dobrze zrobiłaś, że mu poiedziałaś... Jego reakcja wskazuje tylko na to jak bardzo pokrzyżowałaś mu plany, frustrację i zagubienie w tym wszystkim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9.października będziemy Filusia chrzcić. Zrobie tak jak pisałyśmy- informacja o uroczystości w Kościele pójdzie, tylko jak ja mam im powiedzieć, że po mszy do widzenia ![]() Ty też się serduszko trzymaj, duuuuzo odpoczywaj, buziaki w brzusio ![]()
![]() |
#4513 |
Zakorzenienie
|
To dobrze Naked
![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- Serduszko, raczej chyba nie miałaś innego wyjścia tylko mu powiedzieć, mogłaś jedynie zrobić to później lub wcześniej..A o co on może w ogóle mieć pretensje do Ciebie? Powiem Ci, ze dla własnego dobra i spokoju nie warto wdawać się obecnie z nim w żadne dyskusje, do niczego one nie doprowadzą, on do Ciebie nie wróci, i chyba dobrze, bo niezły z niego drań (zważywszy na to, że tak się obawia aby ta nowa nie dowiedziała się prawdy, nie zauważa jednak, że nowy niby super związek buduje na kłamstwie, takk czy inaczej nie warto jej zazdrościć takiego hmm..partnera). Popieram radę Naked w 100% aby ucinać wszelkie zaczepki krótką i treściwą informacją, że wszystko ustali sąd a jego rola w Twoim życiu już zakończona. Tylko sama musisz się z tym uporać i w to uwierzyć, bo tak jak mówi ten Twój znajomy to i ja czuję, że gdyby ex wykazał odrobinę dobrej woli to mogłoby tak być, że poszłabyś jak w dym zapominając o wszystkim..takie to my kobiety już bywamy ![]() ---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- U mnie też raczej niż psychiczny, nawał zajęć zwalił się na mnie nie do ogarnięcia, odmawiać nie chcę bo mam świadomość że nie zawsze tak może być, więc biorę ponad swoje siły, chodzę podenerwowana, dla małej mam max godzinę dziennie a wtedy zamiast usiąść w spokoju i porozmawiać to chaotycznie próbuję nadrobić obowiązki mamy, czyli przypilnować porządków, lekcji, nakarmić itp..Wszystko w pośpiechu..A ona sobie żyje samopas i zaczyna się do tego powoli przyzwyczajać. Tęsknię za wolnym czasem, gdy były wakacje tęskniłam za zajęciami bo niekomfortowo żyć z oszczędności..tak źle i tak niedobrze.Ciężko być samotną mamą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4514 |
Przyczajenie
|
Naked ja też tak miałam że gdy tylko patrzyłam na Małą, to łzy płynęły po policzkach, bo przecież zostawiłam jej ojca i ona go nigdy nie zobaczy, bo w piaskownicy dzieci będą się pytały "gdzie tata" a ona co ma wtedy powiedzieć? bardzo to przeżywałam, ale im Mała jest starsza tym lepiej zdaję sobie sprawę, że jednak moje postępowanie było słuszne. Miałabym pozwolić, żeby kochany tatuś zapomniał że ma dziecko, które na placu wcześniej zostawił, bo ważniejsi byli koledzy? A tak na pewno by było. Więc lepiej że go nie ma. Damy sobie same radę. Ty też sobie dasz i jestem pewna że wychowasz go sama na wspaniałego człowieka.
A ja z córeczką weekend na Roztoczu spędziłam, spacery koło lasu, zbieranie grzybów itp. Teraz nadrabiałm aległości na forum. Martus mam nadzieję że u mnie to takich numerów nie będzie z rozwodem. Najważniejsze aby skończył się na 1 rozprawie, najlepiej w tym roku, żeby sąd odebrał "troskliwemu tatusiowi" prawa rodzicielskie i uznał że małżeństwo rozpadło się z jego winy ![]() Ale czy można liczyć na te polskie sądownictwo? dopiero się o tym przekonam, cały czas (od czerwca) czekam na 1 rozprawę... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4515 |
BAN stały
|
dziekuje dziewczyny za rady
![]() ![]() oczywiscie niech sie teraz martwi i stresuje dobrze mu tak, a kontaktu z nim nie bede utzrymywać, następny raz sie spotkamy w sądzie mam nadzieje ![]() bo tego mu nie odpuszcze, a ta jego nowa to w koncu i tak sie pewnie dowie. jutro zaczynam (dopiero/już) 16 tydzień ![]() w srode mam usg, zobacze moje maleństwo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4516 |
Wtajemniczenie
|
laisla
współczuję nawału pracy, ale nie pozostaje Ci nic innego jak tylko doceniać dobre strony tej sytuacji. Weekendami nadrobisz z córeczką stracony czas ![]() ![]() ![]() ![]() akchira no właśnie o to chodzi. Patrzę na niego i już wiem że na dzień dobry zawiodłam. Pewnie, że będę się starać być jak najlepszą mamą, ale gdzies tam kiedyś tego faceta w życia Filipka zabraknie... Oby Ci się udało w sądzie, ja to odkładam na po chrzcinach. Teraz muszę pozałatwiać sprawy na uczelni, żeby nie musieć jeszcze w paździeniku jeździć. serduszkoooo25 Pewnie, że ta kobita się dowie, chociaż znam przypadek kiedy mąż znajomej miał z kochanką na boku dziecko 20paro letnie ![]() ![]() Ciesz się, że brzuszka nie widać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4517 | ||
BAN stały
|
Cytat:
ja sie wogole czuje super i wiem ze nie powinnam narzekać, ale chciabym miec juz brzuszek i czuć ruchy, wiedziec że moje maleństwo tam jest w brzuszku a tak nic nie ma, pewnie pozniej zaczne narzekac ze brzuch za duży ![]() ![]() dziś znowu się umowłam z tym moim znajomym, w sumie sie troche zaprzyjaźniliśmy przez to wszystko ![]() ![]() a Ty naked jak sobie radzisz z mały? ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
ale przeciez nie musimy być do końca zycia samotne, moze i w towim życiu pojawi sie niedlugo ktoś nowy i Was pokocha i sie Wami zajmnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4518 |
Wtajemniczenie
|
serduszko
Mały jest rozkoszny i wynagradza swoje humorki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale ogólnie liczyłam sie z tym, generalnie Mały jest pogodny i kochany, tylko te noce pioruńskie... co do radzenia sobie po porodzie- kochana dasz radę, ja bym mogła być sama 24h gdybym miała wszystko na 1 poziomie. A tak to mimo że mam nianie elktr., to boję się zostawiać Filipka samego na dłużej niż 5 minut. Kąpię go sama, przewijam no i nikt za mnie go nie wykarmi ![]() Pewnie, że lepiej się mieszka z kimś, ale zapewniam Cię, że poradzisz sobie świetnie ![]()
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-09-20 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4519 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() a tak wogole np. dała bys sobie rade jak bys mieszkała sama? o akurat mi na pytanie odpowiedziałas. dziękuje;* bo ja sie własnie zastanawiam jak wszystko zorganizuje. zobaczymy jak sie sprawdze w roli mamy ![]() Edytowane przez serduszkoooo25 Czas edycji: 2010-09-20 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4520 |
Wtajemniczenie
|
serduszko
myslę, że wystarczy dobra organizacja ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Myslę, że gdybym nadal mieszkała w bloku, gdzie przeprowadziłam się z exem, dałabym sobie radę sama. W 3poziomowym domu ciężko bo do kuchni mam daleko, łazienka też piętro niżej.. A oswoić się z maleństwem trzeba, poznać je, zaakceptować charakterek i starać się w miarę możliwości go temperować ![]()
![]() |
#4521 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Co do samodzielnego zajmowania się dzieckiem, to ja mogę się wypowiedzieć, bo mam niemałe dodoświadczenie w tej kwestii ![]() A więc jeśli chodzi o samo zajmowanie się dzieckiem, to na 100% samemu można sobie poradzić, z tym że trzeba się liczyć z zaległościami w porządkach, robieniu czegoś 'wokół siebie'. Bo co tu dużo ukrywać mieszkająć z (normalnym)ojcem dziecka, w mniejszej lub większej części obowiązki przy dziecku, domowe, dzieliłoby się między siebie. Jest to ciężkie i wyczerpujące, ale można sobie z tym poradzić. Tylko musi być w pobliżu ktoś, kto zostałby w dzieckiem w sytuacjach pobramkowych, tzn gdy np my musimy wyjsc do lekarza, nie zawsze też jest możliwość zabrania dziecka do sklepu (choroba,pogoda), czy załatwić jakies inne sprawy: jakiś urząd, uczelnia, czy coś w tym stylu. No i prawda jest taka, że im dziecko starsze tym więcej uwagi i czasu od nas potrzebuje. I właśnie tak my z córką funkcjonujemy, jakoś dajemy radę, choć czasem naprawdę jest ciężko. I nie ukrywam, że jestem tym bardzo zmęczona już. Ale poradzić sobie można ![]() A co nowego u nas.... W czw już obie byłyśmy na maxa zaprawione. Ja musiałam wrócić do pracy, a Córcia nie nadawała się do żłobka, tym bardziej, że znowu antybiotyk dostała. Więc moi rodzice zabrali Ją do siebie (200km odległości), żeby się wykurowała. A ja w tym czasie robie burze mózgu, co dalej.... Opiekunka? Miniżłobek? Urlop wychowawczy? Wszystko ma swoje plusy i minusy. Szybko muszę coś zdecydować, bo Mała zostanie u Dziadków do końca września, więc czas goni... Dopytywałyście się o mojego ex. Dlaczego dałam mu szansę? Trudno tu mówić o szansie, bo nie mamy możliwości mieszkania razem, a małżeństwo z dzieckiem na odległość ![]() Tylko teraz pytanie, czy znowu 'tamto' życie go nie wciągnie? Wiem już, że ma takie a nie inne skłonności, ale czy będzie na tyle silny, by wytrwać w normalności? Czy to on jest tym jedynym facetem dla mnie, czy powinnam zagryzc zęby i czekac na kogos innego? Co będzie najlepsze dla mojego dziecka? Same znaki zapytania.
![]() |
#4522 |
Zakorzenienie
|
Naked, tak robie, nie mam wyjścia właściwie tylko szukać dobrych stron i nimi się cieszyć
![]() ![]() ![]() Naked, tak sobie często myślałam, że na tym Twoim wątku mamuś, które właśnie nimi zostały to te dziewczyny pewnie TŻ to TŻ tamto a Tobie musi być przykro strasznie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 02:43 ---------- Poprzedni post napisano o 02:34 ---------- Marta, tak to chyba aż źle nie jest, że im maluch większy tym więcej czasu trzeba mu poświęcić. Jest taki trudny moment, pewnie teraz Twoja córeczka jest w tym okresie gdy malec zaczyna poznawac świat na własnych nóżkach i wszystko go interesuje, a Ty musisz mieć oczy dookoła głowy..bo to pewien przełom od czasu gdy siedziało sobie w foteliku lub wózeczku..ale jeszcze troszkę i zacznie zajmować się same sobą, bawić, rysować..i będzie już tylko lepiej ![]() Na Twoje pytania rzeczywiście nie ma odpowiedzi, czas i życie pokaże, czy decyzja była właściwa i zgodna z dobrem Twoim i dziecka. Trzymam kciuki aby udało się Tobie poukładać wszystko jak najlepiej (również kwestię żłobkową i kontaktów z ciocią) ---------- Dopisano o 02:44 ---------- Poprzedni post napisano o 02:43 ---------- Serduszko, brawo, masz dużo siły i pozytywnego nastawienia więc wszystko musi się udać ![]() ---------- Dopisano o 02:46 ---------- Poprzedni post napisano o 02:44 ---------- akchira, super, że spędziłyście razem miło czas w takim pięknym miejscu, nie ma to jak zastrzyk dobrej energii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4523 |
Raczkowanie
|
Laisla Ty jestes bardziej doświadczona jesli chodzi o dzieci
![]() ![]() ![]() ![]() Chyba każdej samotnej mamie na widok jakiegoś szcześliwego tatusia z dzieckiem kłuje serce ![]() Laisla dobrze, że już Córcia lepiej się czuje. I właśnie przychodzą takie dni, jak piszesz, a propo @ - zle się czujemy, a na pełnych obrotach być musimy. Mnie czasem to przerasta, że wszystko jest na mojej głowie... A jeszcze niebawem zajęcia na uczelni się zaczynają, to już całkiem będzie wariatkowo. Wypadaj się P. Cierpliwemu, nawet jak nic nie doradzi, to wysłucha... A nawet to pomaga ![]() ![]()
![]() |
#4524 |
Przyczajenie
|
Laisa masz rację, bardz smutno jest gdy się widzi tatusia spacerującego z wózeczkiem. Pewnego dnia będąc z Małą na dworze, zobaczyłam taki widoczek i szybko odwróciłam ię i do domu wróciłyśmy. Oczywiście ocze całe we łzach.
Marta89 u mojej Oliwki chyba czeka niedługo chdzenie, bo jż sztywno na nóżkach stoi i do przodu powoli stawia stópki. Naked a nie próbowałaś karmić w nocy Małego gdy leży? Ja tylko tak karmię córeczkę i gdy ona się naje (ok 10 min) to sama wypluwa cycka i dalej śpi. Serduszko dasz sobie radę. Pierwszy miesiąc jest chyba najtrudniejszy, bo trzeba się "uczyć" dziecka. A później to jest tylko lepiej. Co nas nie zabije, to nas wzmocni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4525 |
Zakorzenienie
|
Marta, może i tak zrobię, bo praca dom, dom praca w kółko to na dłuższą metę zacznie działać przeciwko mnie i małej bo cierpliwość i energia kiedyś się skończy
![]() Marta, Twoja córcia jest żywym sreberkiem jak wielokrotnie pisałaś, więc z pewnością wyczerpująca jest opieka nad nią gdy jesteś sama..Tak jak napisałam, z każdym miesiącem powinno być w tym temacie lżej, i tak radzisz sobie niesamowicie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ---------- Akchira, no to i Ciebie czeka okres z oczami dookoła głowy gdy maluch poznaje świat a jeszcze niewiele o nim wie (np, że jeśli pociągnie za obrus, to może na siebie wylać coś gorącego) A tatusiów z pociechami i tak nie unikniecie, prędzej czy później trzeba nauczyć sie żyć obok ..normalnych, pełnych rodzin..Tak jak moja córka nie uniknęła pytań koleżanek w szkole i na podwórku co się dzieje z jej tatą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4526 |
Przyczajenie
|
Z teego co zauważyłam czytając Wasze posty, to moja sytuacja jest komfortowa (o ile można tak powiedzieć, wychowując dziecko bez jego ojca). Mi bardzo dużo pomagają rodzice, oni pracują, ja zajmuję się dzieckiem i domem (sprzątanie bo jest go bardzo dużo, bo duży dom, gotowanie ITP). A już za tydzień na studia, córeczka będzie coraz większa i pewnie zacznie chodzić i wtedy, tak jak piszecie, trzeba będzie mieć oczy dookoła głowy. Ale jakoś da się radę. Podziwiam Was, że same i że tak dobrze sobie radzicie. Ja bez pomocy moich rodziców byłabym zapewne w kropce i studiów nie pojęłąbym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4527 |
Zakorzenienie
|
Akchira, tylko się ciesz, że masz takich cudownych rodziców, a córcia dziadków. Moja mama mieszka niedaleko i gdy córeczka była młodsza też tylko dzięki niej mogłam więcej popracować gdy tego potrzebowałam (np. aby spłacić mieszkanie, choć i tak musiałyśmy wyjeżdżać za granicę dorobić aby tego dokonać..)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4528 |
BAN stały
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4529 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja Córcia ma 100x dziennie napady złości. Ma taki charakterek i temperamencik, że to się w głowie nie mieści. Ale tak się potrafi przymilić buziakami i tuleniem, że nie sposób się złościć. Co nie znaczy, że nie będę konsekwentnie temperować, te jej zachowania. A teraz będziemy non stop 24h na dobę przez 10 mc-y ze sobą, więc musimy dobrze sie zgrać. Idę na urlop wychowawczy ![]() ![]() Wyobrażam sobie, co dzieje się w głowie takiego dziecka, gdy jest wypytywane o ojca ![]() Zazdroszcze Wam, że macie tak blisko rodziców... Moi są daleko i teraz jeszcze bardziej zaczęłam ich doceniać. Serduszko cudowna wiadomość ![]() Akchira czy ja dobrze pamiętam, że Twoja Córcia ma 6mcy? I już sztywno stoi?? O kurczę, moja to jeszcze w tym wieku nie siedziała bez podparcia. Ale mam nadzieję, że wiesz o tym, że dziecko może stać tylko wtedy, gdy potrafi samo podnieść się do stania trzymając się np szczebelek łóżeczka - inaczej można uszkodzić dziecku nogi i kręgosłup. Przepraszam za tą uwagę, ale nie byłabym sobą, gdybym o tym nie napisała, bo jestem bardzo przewrażliwiona na punkcie zdrowia dzieci, a widząć jakie błędy popełniają osoby opiekujące się dzieckiem-często nieświadomie, to jestem tym przerażona.
![]() |
![]() |
#4530 |
Zakorzenienie
|
Serduszko, wspaniała wiadomość
![]() ![]() Marta, z tego, co pamiętam to córeczka akchiry ma chyba więcej niż 6 miesięcy..ale mogę się mylić.. No to decyzja podjęta ![]() ![]() Pan C. ma urodziny..pewnie więc jakoś się spotkamy wkrótce chociażby z tego powodu. Tak, masz rację, niezmiennie myślę, że te spotkania go krzywdzą, co on oczywiście wybija mi niezmiennie z głowy.. ---------- Dopisano o 00:52 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Naked, wszystko w porządku?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.