Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-13, 06:40   #4981
chococabana
Rozeznanie

Dot.: problem

Nie wiem czy to odpowiedni wątek ale za nim założę nowy, spróbuje tu
Pani ginekolog przepisała mi moje pierwsze tabletki, właśnie yasminelle ale kazała też brać co cztery miesiące priobiotyk na drogi rodne.
I tu moje pytanie, czy raz na cztery miesiące znaczy 1 opakowanie co cztery miesiące czy jedna tabletka. I czy mam brać to od pierwszego dnia okresu razem z yasminelle czy dopiero za cztery miesiące?

Byłam tak zestresowana tą wizytą, że kompletnie zapomniałam zapytac
Każdy błysk w jego błękitnych oczach wywoływał u niej gęsią skórkę. Jego spojrzenie hipnotyzowało, a ton jego głosu był niczym ulubiona piosenka, którą chciała nagrać na płytę i odtwarzać bez końca...
____ Piotruś! <3 ____
chococabana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 08:01   #4982
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chococabana Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to odpowiedni wątek ale za nim założę nowy, spróbuje tu
Pani ginekolog przepisała mi moje pierwsze tabletki, właśnie yasminelle ale kazała też brać co cztery miesiące priobiotyk na drogi rodne.
I tu moje pytanie, czy raz na cztery miesiące znaczy 1 opakowanie co cztery miesiące czy jedna tabletka. I czy mam brać to od pierwszego dnia okresu razem z yasminelle czy dopiero za cztery miesiące?

Byłam tak zestresowana tą wizytą, że kompletnie zapomniałam zapytac
Probiotyk całe opakowanieTo jest zazwyczaj 10 tabletek. Możesz brać kiedy chcesz bo to profilaktycznie, aby infekcji nie łapać.
Sama muszę się zaopatrzyć bo ostatnio już trzy razy się leczyłam...

Edytowane przez 201611241302
Czas edycji: 2010-09-13 o 08:02
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-13, 11:03   #4983
chococabana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Probiotyk całe opakowanieTo jest zazwyczaj 10 tabletek. Możesz brać kiedy chcesz bo to profilaktycznie, aby infekcji nie łapać.
Sama muszę się zaopatrzyć bo ostatnio już trzy razy się leczyłam...
Dziękuje ;*
Każdy błysk w jego błękitnych oczach wywoływał u niej gęsią skórkę. Jego spojrzenie hipnotyzowało, a ton jego głosu był niczym ulubiona piosenka, którą chciała nagrać na płytę i odtwarzać bez końca...
____ Piotruś! <3 ____
chococabana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-15, 20:22   #4984
Paacyfa
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

dziewczyny,biorę tabletki antykoncepcyjne od 4.08(pierwszą wzięłam w 2 dzień miesiączki),i z chłopakiem kochałam się 16.08,potem jeszcze kilka razy ale w prezerwatywie (mam bakterie e.coli,dlatego).Od tygodnia mam codziennie wieczorem mdłości,mam już dość.i czy to od tabletek może być? dodam,że czułam się dobrze podczas pierwszej paczki.pomóżcie kochane,i dajcie w twarz żebym nie wmawiała sobie ciąży :<
Stary 2010-09-15, 20:30   #4985
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Paacyfa Pokaż wiadomość
dziewczyny,biorę tabletki antykoncepcyjne od 4.08(pierwszą wzięłam w 2 dzień miesiączki),i z chłopakiem kochałam się 16.08,potem jeszcze kilka razy ale w prezerwatywie (mam bakterie e.coli,dlatego).Od tygodnia mam codziennie wieczorem mdłości,mam już dość.i czy to od tabletek może być? dodam,że czułam się dobrze podczas pierwszej paczki.pomóżcie kochane,i dajcie w twarz żebym nie wmawiała sobie ciąży :<
Wyluzuj
Też czasem mnie mdli po tabletce.
Do tego było podwójne zabezpieczenie więc możesz być spokojna
Stary 2010-09-19, 20:30   #4986
Izydka
Raczkowanie

Hej! Jakiś czas temu pisałam, że biorę Yasminelle od kilku dni i mam straszne pryszcze... teraz jestem już przy końcówce drugiego opakowania i od czasu stosowania tych tabletek przytyłam 3 kilo. Jestem trochę przerażona.

Wiem, że od samych tabletek się nie tyje... ale czy to możliwe, że pogorszyła mi się przemiana materii, (bo jem tyle samo)?? Zastanawiam się czy może mi to przejdzie przy trzecim opakowaniem, bo pryszcze przeszły już.

I jeszcze jedno... często mówi się, że lekarz powinien przypisać tabletki po obejrzeniu badań lekarskich krwi itd. Moja gin oglądała moje wyniki, ale powiedziała, że wszystko mam w normie, więc mogą być Yasminelle... ale co takl naprawdę decyduje o tym, że niktóre babki mają zapisane np. Novinette, inne Yasmin, jeszcze inne cilest. Celowo pomijam tabletki typu sindi i diane 35, bo wiadomo, że one są już konkretnie na jakąś przypadłość np. trądzik.

To tyle, mam nadzieję, że za bardzo nie zamieszałam
Izydka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 08:43   #4987
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Izydka Pokaż wiadomość
Hej! Jakiś czas temu pisałam, że biorę Yasminelle od kilku dni i mam straszne pryszcze... teraz jestem już przy końcówce drugiego opakowania i od czasu stosowania tych tabletek przytyłam 3 kilo. Jestem trochę przerażona.

Wiem, że od samych tabletek się nie tyje... ale czy to możliwe, że pogorszyła mi się przemiana materii, (bo jem tyle samo)?? Zastanawiam się czy może mi to przejdzie przy trzecim opakowaniem, bo pryszcze przeszły już.
Jesteś pewna, że nie zwiększył ci się apetyt? To od jedzonka tyjemy a tabletki często zwiększają apetyt.
Ewentualnie może się zatrzymywać woda w organiźmie. Zaokragla się biust, biodra.
Ja gdy nie biorę tabletek jestem szczupła, gdy biorę normalna, bardziej zaokrąglone kobiece kształty.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-20, 17:02   #4988
nikah
Raczkowanie

Może i mi pomożecie rozwiać wątpliwości.

W tym miesiącu zaczęłam brać Yasminelle, wszystko zgodnie ze sztuką, czyli pierwsza tabletka pierwszego dnia okresu. To było 10 dni temu, a ja do dzisiaj plamię Zwykle mój okres trwał nie dłużej niż 6 dni. Powinnam już wpaść w histerie i lecieć do lekarza, czy jeszcze zaczekać?
Może któraś z was tak miała i mnie uspokoi?

Dodam, że biore tabletki drugi raz w życiu, wcześniej przez ponad rok brałam harmonet i nie było problemu ani ze startem, ani z nieregulaminowymi plamieniami w trakcie brania

wymienię tusz L'Oreal
nikah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 17:11   #4989
hell_girl
Raczkowanie

Question Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez Izydka Pokaż wiadomość

I jeszcze jedno... często mówi się, że lekarz powinien przypisać tabletki po obejrzeniu badań lekarskich krwi itd. Moja gin oglądała moje wyniki, ale powiedziała, że wszystko mam w normie, więc mogą być Yasminelle... ale co takl naprawdę decyduje o tym, że niktóre babki mają zapisane np. Novinette, inne Yasmin, jeszcze inne cilest. Celowo pomijam tabletki typu sindi i diane 35, bo wiadomo, że one są już konkretnie na jakąś przypadłość np. trądzik.

To tyle, mam nadzieję, że za bardzo nie zamieszałam

Kochana ja mam TO SAMO!!! Skąd te kilka kilo nie mam pojęcia, a ja przecież ograniczyłam nawet jedzenie! Jutro ide do ginekologa zaoytać co jest i ewent. poprosić o inne tabsy bo w niektóre ubrania sie po prostu nie mieszczę!!! Mój proces odchudzania zaczyna się odwracać a tego nie chciałam bo jestem szczupła i przyszło mi to z szeregiem wyrzeczeń <załamka> a tu głupie tabletki i z nimi kilka kilo w biodrach, udach i brzuchu ... A co do pryszczy - tez zareagowałam podobnie. Przy 1 opakowaniu było ich duuuzzzooo i to takie wielkaśne. Obecnie (kończę 2 opakowanie) jest ich mniej trochę. Cóż. Czuje,że Yasminelle, albo tabletki ogólnie pójdą się bujać od jutrzejszej wizyty u lekarza .... Zobaczymy, pozdrawiam Cię serdecznie i wszystkie Yasminelki )
hell_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 19:56   #4990
MalaMigotka1987
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Witam was drogie wiezażystki

Opisze moze wszytsko od podstaw Mam taka sytuacje otóż: rok temu brałam tabsy na uregulowanie okresu, odstawiałem tabletki na początku bieżacego roku brałam wtedy harmonet a teraz zdecydowałam sie wrócic do tabletek, byłam u gina i poprosiłam o przepisanie mi yasminelle. Miesiac temu zaczełam je brac na poczatku zaczełam plamić ale z tego co sie doczytałam to normalne, plamienie trwało jakies 5 dni no i ustało. Gdy zaczynałam brac harmonet również plamiłam tyle ze przez cały miesiac:/ Ale przy yasminelle ustało tak jak pisałam. Cały miesiać wszystko było dobrze, żadnych bigunek, mdłości ani nic podobnego.. No i dochodzimy do mojego problemu.. W sobote wzięłam ostatniego tabsa z pierwszego blistra oczywiscie no i powinien wystąpic okrtes w ciągu 3-4 dni ale dzisiaj dostałam plamienia zamiast okresu... ( no i juz sie boje powiedzcie mi coś na ten temat.. Czy jest mozliwość ze zaszłam w ciąże przy tabsach? Dodam ze brałam tabsy regularnie codziennie plus minus 5 minut zawsze ok 19..
MalaMigotka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 20:03   #4991
19natka88
Zakorzenienie

O ile dobrze pamiętam to w ulotce było napisane coś na temat intensywności krwawienia tzn. ze mogą być bardziej obfite lub skąpe. Moim zdaniem nie masz się czym martwić bo teoretycznie krwawienie wystąpiło nawet jeśli to tylko plamienie. Ale jeśli bardzo się martwisz to zawsze możesz zrobić test.

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-22, 13:04   #4992
201611241302
Konto usunięte

Pojawił się tańszy odpowiednik Yasminelle o nazwie Naraya. Któraś z was zamierza zmieniać ?
Stary 2010-09-22, 13:28   #4993
Black Rainbow
Zadomowienie

Wszyscy już wiedzą o Narayi na wizażu jest już temat o tych pigułkach.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=456517
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 17:34   #4994
201611241302
Konto usunięte

Wiem, że wiedzą, ale zapytałam
Stary 2010-09-22, 19:16   #4995
sailormaary
Zadomowienie

zmieniam tabletki na tri-regol , mam nadzieję , że będzie lepiej bo podobno maja imitować cykl kobiecy
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 06:38   #4996
hell_girl
Raczkowanie

zmieniłam Yasminelle na Midiane,,, zobaczymy,pozdrawiam.
hell_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 08:28   #4997
mosiaq
Rozeznanie

dziewczyny czy po yasminelle przybralyscie na wadze? i pojawil wam sie cellulit?

mosiaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 10:57   #4998
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mosiaq Pokaż wiadomość
dziewczyny czy po yasminelle przybralyscie na wadze? i pojawil wam sie cellulit?
Ja nie przybrałam na wadzę ,ale ja nigdy nie miałam problemu z tyciem i nawet bym chciała przytyć a nie mogę .
Stary 2010-09-23, 11:51   #4999
mosiaq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Ja nie przybrałam na wadzę ,ale ja nigdy nie miałam problemu z tyciem i nawet bym chciała przytyć a nie mogę .
zazdroszcze mi przybylo 2-3 kg i cellulit .. zmora.. ;/ nie wiemjak tego sie pozbyc ;/ chyba jedynie odkladajac tabletki;/

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-23, 12:07   #5000
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mosiaq Pokaż wiadomość
zazdroszcze mi przybylo 2-3 kg i cellulit .. zmora.. ;/ nie wiemjak tego sie pozbyc ;/ chyba jedynie odkladajac tabletki;/
No w tym problem , że mam masę innych skutków ubocznych , wolała bym przytyć 5 kg przynajmniej w końcu nie miała bym niedowagi ;/ akurat 5 kg brakuje mi do tej prawidłowej wagi ;/
Stary 2010-09-23, 20:53   #5001
Yaollinka
Zadomowienie

Dziewczyny, powiedzcie mi, czy miałyście po Y wymioty jako skutek uboczny?
Yaollinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-24, 08:41   #5002
mosiaq
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Yaollinka Pokaż wiadomość
nie ja nie mialam takich obajwow;>

Stary 2010-09-24, 09:08   #5003
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Ja również nie miałam. Koleżanki, które biorą (lub przestały brać Yasminelle z jakiś względów) również nie wymiotowały.
Stary 2010-09-24, 09:39   #5004
aako
Zakorzenienie

Kochane mam taki problem, po yasminelle bolaly mnie piersi wiec gin przepisała mi novynete (czy jak to sie tam pisze) i kazała brać w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia (czyli pierwszy dzień miesiączki) natomiast na ulotce piszę że trzeba wziąć zaraz po ostatniej tabletce poprzedniego srodka anty.

Czyli jak wzielam ostatnia Yasminelle we wtorek to wg ulotki novynete mam brac od środy a wg gina od niedzieli (jak dostane okres).
I co tu robić ?? Moze pomeczyc sie jeszcze miesiac z Y a N zaczac brac za miesiac tak jak w ulotce napisane ??

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-24, 10:26   #5005
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aako Pokaż wiadomość
Kochane mam taki problem, po yasminelle bolaly mnie piersi wiec gin przepisała mi novynete (czy jak to sie tam pisze) i kazała brać w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia (czyli pierwszy dzień miesiączki) natomiast na ulotce piszę że trzeba wziąć zaraz po ostatniej tabletce poprzedniego srodka anty.

Czyli jak wzielam ostatnia Yasminelle we wtorek to wg ulotki novynete mam brac od środy a wg gina od niedzieli (jak dostane okres).
I co tu robić ?? Moze pomeczyc sie jeszcze miesiac z Y a N zaczac brac za miesiac tak jak w ulotce napisane ??
Po pierwsze krwawienie z odstawienia to nie miesiączka
Po drugie zarówno Yasminelle jak i Novynette mają taki sam poziom ee (czyli o,o20 mg) co oznacza, że możesz wziąć pierwszą tabletkę Novynette zaraz po ostatniej Yasminelle.
Możesz zacząć brać je po 7 dniowej przerwie, a możesz wziąć w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia.
Masz 3 możliwości. We wszystkich przypadkach będziesz zabezpieczona od razu.

Ja miałam podobną sytuację (tyle, że zmieniałam z Novynette na Yasminelle) i wzięłam pigułkę już po przerwie (czyli 8 dnia) to było 7 miesięcy temu - w ciąży nie jestem (i nie byłam)

Zrób jednak tak jak radzi Ci ginekolog.

Edytowane przez Black Rainbow
Czas edycji: 2010-09-24 o 10:28
Stary 2010-09-24, 10:35   #5006
aako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Black Rainbow Pokaż wiadomość
Po pierwsze krwawienie z odstawienia to nie miesiączka
Po drugie zarówno Yasminelle jak i Novynette mają taki sam poziom ee (czyli o,o20 mg) co oznacza, że możesz wziąć pierwszą tabletkę Novynette zaraz po ostatniej Yasminelle.
Możesz zacząć brać je po 7 dniowej przerwie, a możesz wziąć w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia.
Masz 3 możliwości. We wszystkich przypadkach będziesz zabezpieczona od razu.

Ja miałam podobną sytuację (tyle, że zmieniałam z Novynette na Yasminelle) i wzięłam pigułkę już po przerwie (czyli 8 dnia) to było 7 miesięcy temu - w ciąży nie jestem (i nie byłam)

Zrób jednak tak jak radzi Ci ginekolog.
dzieki, uspokoiłaś mnie
wiem ze to nie to samo co miesiączka taki skrót myślowy

aako jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-24, 10:56   #5007
india_lilo
Przyczajenie

Witam!
Ja biorę yasminelle już 14 miesięcy.

Jeżeli chodzi o skutki uboczne:
- powiększenie piersi i czasami ich ból
- czasami mdłości, ale bardzo rzadko

Ale ogólnie to jestem zadowolona: nie przytyłam, libido jest duuuużo większe niż przed braniem tabletek (choć to pewnie zasługa większego wyluzowania podczas sexu ).

Ja kupuję Yasminelle w Warszawie po 38zł.
Za tydzień robię sobie komplet badań krwi, więc zobaczymy czy z wątrobą i resztą wszystko ok.
india_lilo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-24, 14:49   #5008
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
ja miałam mdłości , ale raczej takie , że nie mogłam nic jeść ;/ ale nie wymiotowałam
Stary 2010-09-24, 22:24   #5009
cherryslush
Przyczajenie

Dziewczyny mam pytanie. o 19 wzielam tabletke yasminelle jednak po godzinie dostałam biegunki. Postanowilam wziac druga tabletke i teraz po 2 godzinach znowu dostalam biegunki. Zastanawiam się czy powinnam wziac trzecia tabletke na wszelki wypadek? Prosze o szybką odpowiedz..
cherryslush jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-25, 17:49   #5010
wirakacza
Przyczajenie

czy moge zrobic dwu miesieczna przerwe w braniu yasminelle bo wlasnie wyjechalam na kontrakt do wloch na 2 miesiace i zapomnialam tabletek czy raczej jest to za krutka przerwa

Edytowane przez wirakacza
Czas edycji: 2010-09-25 o 17:54
wirakacza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości