Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z sexu - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-21, 08:27   #1171
dusiaka
Rozeznanie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Cytat:
Napisane przez cigi Pokaż wiadomość
. Basiula usypia zawsze przy cycku. Tzn je i zasypia przy tym. Zawsze usypiala przy piersi i niestety, tak jak dzieciatka niektorych z was, nie akceptuje zupelnie smoczka. probowalam ja wielokrotnie nauczyc, ale miala odruch wymiotny, smok byl momentalnie wypluwany, albo plakala majac go w buzi.(...)
Probowalam ja nauczyc wg ksiazki, ale bardzo szybko rezygnowalam. I zdanie co do tego mam podobne jak Fasolka (z tego co pamietam), po prostu z moja mala, takie "tresowanie" jest okrutne. Tak samo mi sie zanosi od placzu, nie ma smoka, zeby sie ukoic. I jesli kieruje sie empatia to doskonale ja rozumiem, to musi byc dla niej straszne. Zapewne nie rozumie, czemu mama nie chce jej przytulic i czemu nie ma tego cyca i czuje sie zwyczajnie porzucona. Ja czulabym sie okropnie gdybym chciala byc wzieta w ramiona przez ukochana osobe, ukojona, a ta osoba bylaby obojetna i odsuwala sie ode mnie. Takze nie bede praktykowala tego sposobu. Moze jak bedzie starsza. Choc rozumiem mamusie, ktore probuja i im sie udaje (szczesciary). Moja zbyt rozpacza.
I tez nie przeszkadza mi, ze usypia wieczorem przy piersi, w dzien jakos sobie radzimy. Natomiast troche doluje mnie, kiedy niedlugo po zasnieciu sie przebudza (nie wiem dlaczego), tak jak dzis i wola znowu cyca, a minela moze godzina, moze mniej, moze 2. No i wtedy nie bardzo mam na to ochote, zeby ciumkala znow przez pol godziny (chociaz ona autentycznie je, oproznia cyca, czyli chyba glodna??) Czasem w takim wypadku udalo mi sie ja uspic przy pozytywce, ale nie czesto. Dzis bylo kupe darcia, noszenie nie skutkuje, nic, tylko cyc. W koncu uleglam, ale pomyslalam, ze moze sie przy nim uspokoi i wtedy sprobuje ja wlozyc do lozeczka zeby usnela sama. Nic z tego. Ryk z piskiem; wiec ja wywleklam polozylam ze mna na wyrku i uspokoila sie. Przytulilam sie do niej i spiewalam jej kolysanki, a ona bawila sie moim nosem, spiewala ze mna, az w koncu zaczela ziewac i kimnela. U nas na lozku, ale bez cyca.
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Igor zasypia u mnie tak, jak opisuje cigi - cycek w buzi i odjazd. A wczoraj zasypia i raptem płacz. Taki smutny z łezkami, uspokajał się dopiero, jak wzięłam go na ręce, odkładam a on płacz. W końcu zasnął i znów budzi się i płacz. Nosiłam go, bujałam i śpiewałam mu z godzinę, a on wtulony w końcu zasnął.
Nie mam pojęcia, co mu było. Dzisiaj jest szczęśliwy i radosny, ale mnie niestety nie ma przy nim, a bardzo chciałabym być. Ech...
No to jeszcze moja Olunia jest na liście dzieciaczków, którym najmilej zasypiać przy cycu. Ja też próbowałam ją nauczyć według książki, ale niestety płakałam razem z nią. No i nie umiem po prostu podejść do łóżeczka gdy płacze, muszę ją wyjąć, przytulić. Ona wtedy się uspokaja, ja ją wkładam, i od nowa Polska Ludowa... A mnie się aż serce kraje. Wczoraj usnęła raz w łóżeczku. Ze zmęczenia, spocona od płaczu, a przecież nie o to mi chodziło. Ja bym też nie chciała zasypiać w miejscu, które kojarzy mi się ze łzami. A jak się obudziła, to chyba pamiętała, że przed snem płakała bo tak cichutko załkała
Wieczorami raczej nie mamy problemu z uśpieniem małej, śpi przy cycu i jak my się kładziemy spać to małą przekładam do łóżeczka.

I generalnie mnie też to nie przeszkadza, że zasypia przy piersi, tylko będzie to problem jak wrócę za 3 tygodnie do pracy. TZ też już kiepsko znosił jej płacz i powiedział, że trudno, będzie ją trzeba bujać w wózku, tulić, aż zaśnie, ale szkoda, żeby tak płakała.

Starszy syn był tak samo cyckowy. Cycał w sumie do 3 lat. Dla mnie to były piękne chwile, ale mogłam sobie na to pozwolić bo nie wracałam po macierzyńskim do pracy. Teraz muszę wrócić Przynajmniej podjęłam próbę nauczenia Oli samodzielnego zasypiania, niestety mi się nie udało. Gratki dla tych z Was, którym się udało, zazdraszczam

Megi-megi - Olunia po tych "tresurach" w dzień też mi trochę w nocy płakała. Albo może ząbki maluchowi idą?

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
Darusia u nas ten gryzaczek na owoce sie nie sprawdzil wole jej odciac kawalek jabluszka czy banana i ac do raczki albo obrac cale jablko i dac takie by sobie lizala <oczywiscie tylko wtedy kiedy jestem przy niej bo boje sie ze sie zadlawi jak odlamie sie jej wiekszy kawalek> ale gryzak nie spelnil swojej funkcji
Ja się boję dac jabłuszko do rączki. Ząbki przecież ma, odgryzie kawałek, przecież wystarczyłaby chwila i bedzie problem. Na wszelki wypadek wolę gdy ma to jabłuszko w tej siateczce.

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ----------

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
ja ciągle czekam aż mi mój fotelik doślązamówilam jakoś chyba 3 września. Muszę dzisiaj do nich zadzwonić.
A nie było wysyłki kurierem? Często foteliki wysyła sprzedawca na swój koszt. Zadzwoń, trochę długo na niego czekacie.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 08:35   #1172
megi-megi
Zakorzenienie

Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z

Ja już nie wiem, czy to zęby. Macam go codziennie (matka wariatka maca dziecko po dziąsłach) i nic. Pediatra już miesiąc temu mówiła, że dziąsła wyglądają na gotowe, a zębisków nie widać.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 08:48   #1173
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez koglus Pokaż wiadomość
hejka,
ja dzis caly dzien na dworku siedzialam, pol przytomna bo jak glupia siedzialam wczoraj na necie do 24.30 i sie nie wyspalam.
Musze powiedziec ze bardzo dobre z was zony , wstajecie z mezami i jecie sniadanko. Ja sie przekrecam na drugi bok jak moj maz wstaje bo on pracuje na zmiany 3 dni na 5.00 potem 3 dni na 14.00 i 3 dni wolnego.
Tak wiec o 4.00 rano nie mam ochoty z nim jesc sniadanka ,natomiast jak ma na popoluudnie to on pierwszy wstaje i robi sniadanko bo ja nie cierpie robic sniadan ,wole obiady.
ALA od jakiegos czasu jak widzi kuzynki , znajome , zaczynwa wyc, nie wiem czy przez to ze juz sie przyzwyczaila do mnie czy ma jakies fochy, poprostu buczy , tak jakby sie bala , kiedys sie do wszystkich smiala:confused :
Cigi - witam serdecznie , fajnie ze sie przylaczylas
O 4.00 to moje dziecię wstaje na śniadanie . A wstaje z Tż tylko dlatego że Zosia też się budzi. Jak śpi to ja też śpię

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
nie przesypia to fakt nawet jak dodalam kasze do mleka to nie spala dluzej niz 4 godziny
a moze ja zle cos robie ?
jak dalam jej mleko z kasza to 180 mleka i do tego 4 miarki kaszy moze powinnam dac mniej mleka a wiecej kaszy ?
a wy jak dajecie ?

jej sie nie da zabawic jak jest glodna to pol wioski ja slyszy tak sie drze
Zosia w nocy wstaje 2-3 razy na cycorka
Stary 2010-09-21, 08:56   #1174
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

O tym skazonym mleku tu kiedys pisalam, ale generalnie coraz wiecej dzieci jest karmionych mlekiem modyfikowanym i sa zdrowe i choruja zadziej niz na cycu i powiem szczerze ze artykol o aluminium w mleku nawet troche mnie nie przerazil. Beda szukac wszystkiego i we wszystkim a nic do konca nie jest zdrowe.
To samo tyczy sie kupowanych owocy na bazarkach itp.

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ----------

Megi u nas to samo, dziasla juz nad morzem napuchniete na maxa a zabkow jeszcze nie mamy.

Tak w ogole dzien dobry, ja na chwilke bo urzadzamy do konca rybkowy domek
Mina tezeta byla bezcenna!!! Swieczki w oczac, szczeka na podlodze, oczy na wierzchu i chyba dziekowal mi do 5 nad ranem:P hehehe

zajrze pozniej teraz ide mu pomoc i poszukac sobie mniej wiecej jaka chce rybke, powiedzialam ze jedna ma byc moja i bedzie sie nazywac Franciszek:P ewentualnie widzialam extra kraba ale musze sie dowiedziec czy owy pan moze przebywac z rybkami czy je zje:P
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:10   #1175
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
A nie było wysyłki kurierem? Często foteliki wysyła sprzedawca na swój koszt. Zadzwoń, trochę długo na niego czekacie.
Sprzedawca mnie uprzedzał że ten kolor może być dopiero po 16 września. A ja już sie doczekać nie mogę. W sumie w momencie zakupu myślalam że będe miala fotelik za kilka dni. Ale zadzwonił i mi powiedział że może mi kasę zwrócić, albo mam poczekać. I czekam,ale już długo

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:10   #1176
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
aneczkaaa bedziemy 3mac kciuki!
nie doluj sie laska! no co ty?! bedzie dobrze! zobaczysz!
trzymaj trzymaj przyda się
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:20   #1177
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

tak sie zastanawiam czy małemu nie kupić, http://allegro.onet.pl/jezdzik-kolys...241053525.html ale chyba poczekam i dam pomysł babci pod choinkę Starszy synek jak miał takie autko to był zabawką nr 1 przez 3 lata.

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Jak macie jakieś pytanie do położnej, to zapodajcie, bo za godzinke ma u mnie być
Zadzwoniłam do kobieciny bo już mnie wkurza takie karmienie piersią przez sen. Niech mi coś doradzi.

Stary 2010-09-21, 09:23   #1178
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
i jeszcze miałam napisac o haggiesach po 1 dniu zmieniłam zdanie one nawet nie sa do d...y raz że farbują mi ubrania (nie wiem czy wszystkie takie są te są w żółte tygryski) 2 że kleją się do ciała a pieluszka nawet nie jest przemoczona,więcej ich nie kupię.
Może to jakaś wyjątkowo pechowa partia. Używam co jakiś czas huggisów (jak są w promocji) i jeszcze nic mi nie pofarbowały. Nie kleją się też do ciała
Stary 2010-09-21, 09:25   #1179
sidorcia
Rozeznanie

ja wczoraj dałam Natalce pierwsze ciasteczko hipp'a do pociumkania, i to się fajnie rozpuszczało, w pewnym momencie kawałek (ok. 1cm) wpadł jej do buzi, a ona się zachłysnęła! patrzyłam ciągle na nią, jak miała to w buzi, ale w ciągu jednej sekundy to wszystko tak się stalo! szybko wzięłam ją na ręce, i delikatnie głową w dół, poklepałam ją po pleckach i wyleciał ten kawałek. obie nieźle się wystraszyłysmy...

wczoraj zadzwoniłam do prz]ychodni, odebrała położna, zapytałam o refundowane szczepienie na pneumokoki, i co? okazało się, że załapiemy się na darmowe szczepienia !!! położna pytała innej lekarki, i jest pewna, że mamy7 darmowe
chyba nasza pediatra chciała nas trochę oszukać
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:27   #1180
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
tak sie zastanawiam czy małemu nie kupić, http://allegro.onet.pl/jezdzik-kolys...241053525.html ale chyba poczekam i dam pomysł babci pod choinkę Starszy synek jak miał takie autko to był zabawką nr 1 przez 3 lata.

---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Jak macie jakieś pytanie do położnej, to zapodajcie, bo za godzinke ma u mnie być
Zadzwoniłam do kobieciny bo już mnie wkurza takie karmienie piersią przez sen. Niech mi coś doradzi.
Mam to samo pytanie choć jak pytałam kiedyś lekarza to powiedział że jedne dzieci cyckowe budzą się na nocne karmienia a inne nie. A niedawno syn (skończył 2 lata i był na butelce) koleżanki przypomniał sobie że w nocy trzeba jeść mleko i robi im alarm 2-3 razy w nocy na butelkę. A ona zrozpaczona bo nie pamięta już kiedy mu w nocy butelkę robiła
Stary 2010-09-21, 09:31   #1181
sidorcia
Rozeznanie

Cytat:
my dzis pojechalismy po smoczki do butelek wieksze i po smoka 2 z nuka , bedzie zakup z glowy.
Kupilismy tez malej taki pluszowy mloteczek z dzwoneczkiem i radocha nie z tej ziemi.
ja też wczoraj kupiłam małej ten młoteczek z canpola ;D
Stary 2010-09-21, 09:35   #1182
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
ja wczoraj dałam Natalce pierwsze ciasteczko hipp'a do pociumkania, i to się fajnie rozpuszczało, w pewnym momencie kawałek (ok. 1cm) wpadł jej do buzi, a ona się zachłysnęła! patrzyłam ciągle na nią, jak miała to w buzi, ale w ciągu jednej sekundy to wszystko tak się stalo! szybko wzięłam ją na ręce, i delikatnie głową w dół, poklepałam ją po pleckach i wyleciał ten kawałek. obie nieźle się wystraszyłysmy...

wczoraj zadzwoniłam do prz]ychodni, odebrała położna, zapytałam o refundowane szczepienie na pneumokoki, i co? okazało się, że załapiemy się na darmowe szczepienia !!! położna pytała innej lekarki, i jest pewna, że mamy7 darmowe
Matko i córko !!!! Jak ja się boję takich sytuacji.

A pani doktor powinna się doedukować w kwestii szczepień
Stary 2010-09-21, 09:39   #1183
aneczkkaa
Zakorzenienie

Jak byłam na wczasach to własciciele mieli 3 letniego synka Filipa i on miał obniżone napięcie krencz oraz dużą asymetrie podobno był w strasznym stanie ponoć bardzo dużo pomógł mu pewnie rowerek tzn. rower bez pedałów tak bez pedałów http://allegro.pl/rowerek-rower-kett...224479493.html cos takiego ci Państwo mówią że on mu bardzo pomógł są nim zachwyceni dziecko jeździ na nim już ponad 2 lata oczywiście nie ma już żadnych problemów neurologicznych. Ponoć bardzo przydaje "takim dzieciom" o tym rowerku powiedziała im rehabilitantka i kiedy mały zaczął chodzić kupili go od tamtego czasu dzieciak praktycznie z niego nie schodzi ma już 2 rowery z pedalami jednak woli tamten Oczywiście zapytałam o niego naszą rehabilitantke ona też potwierdziła jego właściwości mówi ze warto bo napewno pomoże Planuje go kupić po nowym roku

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:
ja też wczoraj kupiłam małej ten młoteczek z canpola ;D
ja tez go mam młody jest nim zachwycony

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Cytat:

o kurcze współczuje aż się boje

super ze szczepienia macie za free
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2010-09-21 o 09:41
Stary 2010-09-21, 09:40   #1184
sidorcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Matko i córko !!!! Jak ja się boję takich sytuacji.

A pani doktor powinna się doedukować w kwestii szczepień
ja też się boję, mam nadzieję, że już nigdy się to nie zdarzy, i nie życzę nikomu...

nom, bo może chciała mieć 250zł w kieszeni? a raczej 4x250zł...
Stary 2010-09-21, 09:43   #1185
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość
No to jeszcze moja Olunia jest na liście dzieciaczków, którym najmilej zasypiać przy cycu. Ja też próbowałam ją nauczyć według książki, ale niestety płakałam razem z nią. No i nie umiem po prostu podejść do łóżeczka gdy płacze, muszę ją wyjąć, przytulić. Ona wtedy się uspokaja, ja ją wkładam, i od nowa Polska Ludowa... A mnie się aż serce kraje. Wczoraj usnęła raz w łóżeczku. Ze zmęczenia, spocona od płaczu, a przecież nie o to mi chodziło. Ja bym też nie chciała zasypiać w miejscu, które kojarzy mi się ze łzami. A jak się obudziła, to chyba pamiętała, że przed snem płakała bo tak cichutko załkała
Wieczorami raczej nie mamy problemu z uśpieniem małej, śpi przy cycu i jak my się kładziemy spać to małą przekładam do łóżeczka.

I generalnie mnie też to nie przeszkadza, że zasypia przy piersi, tylko będzie to problem jak wrócę za 3 tygodnie do pracy. TZ też już kiepsko znosił jej płacz i powiedział, że trudno, będzie ją trzeba bujać w wózku, tulić, aż zaśnie, ale szkoda, żeby tak płakała.

Starszy syn był tak samo cyckowy. Cycał w sumie do 3 lat. Dla mnie to były piękne chwile, ale mogłam sobie na to pozwolić bo nie wracałam po macierzyńskim do pracy. Teraz muszę wrócić Przynajmniej podjęłam próbę nauczenia Oli samodzielnego zasypiania, niestety mi się nie udało. Gratki dla tych z Was, którym się udało, zazdraszczam

Megi-megi - Olunia po tych "tresurach" w dzień też mi trochę w nocy płakała. Albo może ząbki maluchowi idą?

Ja się boję dac jabłuszko do rączki. Ząbki przecież ma, odgryzie kawałek, przecież wystarczyłaby chwila i bedzie problem. Na wszelki wypadek wolę gdy ma to jabłuszko w tej siateczce.
dusiaka, megi i cigi - na samodzielne zasypianie Waszych dzieciaczków przyjdzie jeszcze pora. Ja się cały czas obawiam żeby mojej Zosi się nie odwidziało takie zasypianie.

Ja nie daję żadnych stałych rzeczy do jedzenia do rączki. Mam zbyt bujną wyobraźnię. Może to przez moje opóźnienie (wiekowe)
Stary 2010-09-21, 09:44   #1186
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Ja już nie wiem, czy to zęby. Macam go codziennie (matka wariatka maca dziecko po dziąsłach) i nic. Pediatra już miesiąc temu mówiła, że dziąsła wyglądają na gotowe, a zębisków nie widać.
Cytat:

Megi u nas to samo, dziasla juz nad morzem napuchniete na maxa a zabkow jeszcze nie mamy.

Tak w ogole dzien dobry, ja na chwilke bo urzadzamy do konca rybkowy domek
Mina tezeta byla bezcenna!!! Swieczki w oczac, szczeka na podlodze, oczy na wierzchu i chyba dziekowal mi do 5 nad ranem:P hehehe

zajrze pozniej teraz ide mu pomoc i poszukac sobie mniej wiecej jaka chce rybke, powiedzialam ze jedna ma byc moja i bedzie sie nazywac Franciszek:P ewentualnie widzialam extra kraba ale musze sie dowiedziec czy owy pan moze przebywac z rybkami czy je zje:P
Z tymi zębami może być tak długo. Ja wiem, że Oli idą teraz górne jedynki. I niestety jak przy dolnych ząbkach marudziła ze 3 dni i noce, tak teraz mija dobry tydzień i jeszcze się nie pokazały. Może Waszym maluszkom doskwierają te górne jedynki właśnie.
Darusiaaa - ja polecam bojownika, tak jak rozmawiałyśmy w Łodzi. Jest piękny, można wybrac kilkukolorowe okazy, pasuje do ogólnego akwarium z innymi rybkami, pięknie się stroszy do swojego odbicia w lustrze.
Jak już urządzicie mieszkanko dla rybek i zaprosicie lokatorów pochwalcie się zdjątkiem.

Cytat:
Sprzedawca mnie uprzedzał że ten kolor może być dopiero po 16 września. A ja już sie doczekać nie mogę. W sumie w momencie zakupu myślalam że będe miala fotelik za kilka dni. Ale zadzwonił i mi powiedział że może mi kasę zwrócić, albo mam poczekać. I czekam,ale już długo
Ale masz inny, wcześniejszy fotelik, czy nie i nie masz w czym dzidziusia wozić?

Cytat:
Ola latem miała takie ze dwa tygodnie - nie chciała jeść cyca na lifie. Odkryłam, że szkoda jej czasu na ssanie, kiedy dookoła tyle ciekawych rzeczy. Znalazłam na nią sposób - jak ją wezmę na ręce i wsadzę cycocha do buzi, to nie odmówi. Niestety sposób dość męczący, ale u nas był skuteczny, jak chodziłam po pokojach to widziała dużo rzeczy i tak przy okazji ssało się jej. Ciekawa jestem co Ci położna doradzi.

Cytat:

Też się boję, że się Ola czymś zachłyśnie. Wczoraj w przychodni zapytałam, czy mogę jej dać do pociumkania chlebek. Generalnie mogę, tylko te jej ząbki mogą odgryźć kawałek i może stać się nieszczęście. Na prośbę babci dałam jej jednak dziś na minutkę. Bezpieczniej będzie w tym specjalnym smoczku z siateczką, choć on generalnie jest przeznaczony do owoców i warzyw.

Super, że szczepienie macie refundowane. Tak to w naszym kraju jest, jak się sama nie upomnisz, to nikt Ci nie powie, że moszesz skorzystać.

1 - Ola pierwszy raz ciumka chlebek (nie ten mój razowy, tylko sklepowy pszenny)
2- szykujemy się na spacerek

Dzienniki budowy:

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2010-09-21 o 09:46
Stary 2010-09-21, 09:45   #1187
ASIULEK_23
Zakorzenienie

A ja tak od rana zarzuce pytanie- co myslicie o tym krzesełku?? Ma wszystko co potrzeba czy mu czegoś brakuje?

http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...223087979.html

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2010-09-21 o 09:47
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 09:48   #1188
megi-megi
Zakorzenienie

Ja też przeraźliwie boję się zadławień i takich spraw. Mój jak ma w buzi jakiś kawałek ciastka, okruch, to robi taką minę "mama, co to do cholery jest?" i tak patrzy na mnie i się krzywi. Ale... dałam mu ostatnio do buzi delicję, bo chciałam, żeby poczuł czekoladę a ten szybko ugryzł i nie chciał oddać. Mam nauczkę. A dziecko było przeszczęśliwe.

Aneczka - a ten rowerek, to rowerek biegowy. Jakiś czas temu mówili o nim w tv i też będę go kupowała. Podobno dużo lepszy niż rowerki na 4 kółkach i świetnie wyrabia równowagę u malucha.
Stary 2010-09-21, 09:55   #1189
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Sidorcia- może powinnaś się tam u siebie spytać tylko najlepiej w ośrodku sanepidu czy czasem nie należy Ci się darmowe szczepienie na pneumo za względu na planowane operacje małej. No i czytałam że w niektórych województwach to szczepienie też jest bezpłatne. Np. w Krakowie dzieci chodzące do przedszkoli żłobków maja to szczepienie bezpłatne.
A wg. przepisów to szczepienie na pneumo jest bezpłatne dla
a) dzieci od 2 miesiąca życia do ukończenia 5 roku życia po urazach i z wadami ośrodkowego układu nerwowego przebiegającymi z wyciekiem płynu mózgowo-rdzeniowego lub chorujące na:
- przewlekłe choroby serca z niewydolnością układu krążenia,
- schorzenia immunologiczno-hematologiczne,
- małopłytkowość idiopatyczną,
- ostrą białaczkę, chłoniaki, sferocytozę wrodzoną,
- asplenię wrodzoną lub po splenektomii,
- zespół nerczycowy o podłożu genetycznie uwarunkowanej strukturopatii,
- pierwotne zaburzenia odporności,
- zakażone HIV,
- przed planowanym przeszczepem lub po przeszczepie szpiku, narządów wewnętrznych lub wszczepieniu implantu ślimakowego, b) dzieci przedwcześnie urodzone do ukończenia 1 roku życia chore na dysplazję oskrzelowo-opłucną

POP powiedz mi a nam też należy sie to szczepienie ?
20-12-14 10 tc
Stary 2010-09-21, 09:56   #1190
megi-megi
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy tylko ja jestem znów opóźniona, czy nie? Ja nie mam dla Igora kurtki. Na zimę kombinezon, ale na jesień chyba kurtka? Jakoś nie pomyślałam. Mamy bluzy, ale to chyba za mało?
Stary 2010-09-21, 09:57   #1191
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też przeraźliwie boję się zadławień i takich spraw. Mój jak ma w buzi jakiś kawałek ciastka, okruch, to robi taką minę "mama, co to do cholery jest?" i tak patrzy na mnie i się krzywi. Ale... dałam mu ostatnio do buzi delicję, bo chciałam, żeby poczuł czekoladę a ten szybko ugryzł i nie chciał oddać. Mam nauczkę. A dziecko było przeszczęśliwe.

Aneczka - a ten rowerek, to rowerek biegowy. Jakiś czas temu mówili o nim w tv i też będę go kupowała. Podobno dużo lepszy niż rowerki na 4 kółkach i świetnie wyrabia równowagę u malucha.

no dokładnie
20-12-14 10 tc
Stary 2010-09-21, 09:58   #1192
ASIULEK_23
Zakorzenienie

darusia- jakie Ty masz krzesełko do karmienia?

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 10:04   #1193
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
ja też się boję, mam nadzieję, że już nigdy się to nie zdarzy, i nie życzę nikomu...

nom, bo może chciała mieć 250zł w kieszeni? a raczej 4x250zł...
raczej nie. Bo nawet jak nie dostajesz recepty tylko przychodnia ma swoje szczepionki to też muszą za nie zapłacić. Nikt nikomu nic nie daje za darmo. Tak naprawdę to nasi lekarze są właśnie niedoedukowani. Jak to mówi koleżanka potrafią leczyć katar a jak mają dziecko z jakąś anomalią to już nie wiedzą co robić. Jej lekarka kazała zaszczepić dziecko z zespołem downa na rota. Ta wyszukała najlepszego specjalistę w Polsce od takich dzieci i co powiedział ? Absolutnie nie wolno szczepić na rota. Jak już tu pisałam to pani doktor została zmieniona z innego powodu.

---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

Asiulek !!! Kiedy idziesz do lekarza i na badania. Pilnujemy Cię
Stary 2010-09-21, 10:13   #1194
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:

Asiulek !!! Kiedy idziesz do lekarza i na badania. Pilnujemy Cię
Yyyyyy...
Dziś zadzwonię się zarejestrować... obiecuje!!

A co do tematu krzesełka- jeszcze to mi sie podoba, kolor malibu (mniam..)

http://allegro.pl/4-x-gratis-maxxx-w...222684534.html

POMÓZCIE! Dziś musze zamowić...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2010-09-21, 10:16   #1195
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Yyyyyy...
Dziś zadzwonię się zarejestrować... obiecuje!!

Jak dla mnie to to krzesełko. Kolory wszystkie są świetne

No i czekamy na info w sprawie doktora
Stary 2010-09-21, 10:35   #1196
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:

mój też dostaje te ciasteczka, ale jak ma większy kawałek to odruchem wymiotnym przesówa tak żeby dalej go żuć. Pierwszy synek ksztusił się wszystkim co nie było papką do roku czasu. Dzieciaki różne, ale pilnować przy jedzeniu trzeba non stop.
A ze szczepieniem to gratulacje. Zawsze wydatek mniej. No to dobrze tobie dziewczyny z forum poradziły

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ----------

Cytat:
Mam to samo pytanie choć jak pytałam kiedyś lekarza to powiedział że jedne dzieci cyckowe budzą się na nocne karmienia a inne nie. A niedawno syn (skończył 2 lata i był na butelce) koleżanki przypomniał sobie że w nocy trzeba jeść mleko i robi im alarm 2-3 razy w nocy na butelkę. A ona zrozpaczona bo nie pamięta już kiedy mu w nocy butelkę robiła
U mnie jakby o nocki chodziło to bym się cieszyła, ale jemu coś się poprzewracało w głowie i w dzień muszę go uśpić żeby mu cyca dać, i to zje tylko wtedy jak śpi ze smokiem, to smoka na cyca wymieniam. Jak się wtedy przebudzi to taki szczęśliwy że cyc w buzi, tylko czemu jak ryczy że głodny i daje mu cyca to ten głowe odwraca i sie wydziera, więc go smokiem usypiam i wtedy cyca daję i jest szczęśliwybutli nie ruszy, jak mu dam pić to max 20 ml

---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
Jak byłam na wczasach to własciciele mieli 3 letniego synka Filipa i on miał obniżone napięcie krencz oraz dużą asymetrie podobno był w strasznym stanie ponoć bardzo dużo pomógł mu pewnie rowerek tzn. rower bez pedałów tak bez pedałów http://allegro.pl/rowerek-rower-kett...224479493.html cos takiego ci Państwo mówią że on mu bardzo pomógł są nim zachwyceni dziecko jeździ na nim już ponad 2 lata oczywiście nie ma już żadnych problemów neurologicznych. Ponoć bardzo przydaje "takim dzieciom" o tym rowerku powiedziała im rehabilitantka i kiedy mały zaczął chodzić kupili go od tamtego czasu dzieciak praktycznie z niego nie schodzi ma już 2 rowery z pedalami jednak woli tamten Oczywiście zapytałam o niego naszą rehabilitantke ona też potwierdziła jego właściwości mówi ze warto bo napewno pomoże Planuje go kupić po nowym roku
Neurolog Eryka polecała basen, i jak u mojego starszego podobno rewelacyjne efekty daje gra w tenisa(miał 2 lata temu atak padaczki z śpiączką po jedno dobową, i potem miał przez kilka dni problemy z chodzeniem,i mówieniem)podobno wtedy też dwie półkule mózgowe rozwijają się najlepiej.

Stary 2010-09-21, 10:37   #1197
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, czy tylko ja jestem znów opóźniona, czy nie? Ja nie mam dla Igora kurtki. Na zimę kombinezon, ale na jesień chyba kurtka? Jakoś nie pomyślałam. Mamy bluzy, ale to chyba za mało?
Kurteczka przydałaby się. My też mamy kombinezony i takie welurowe pajace i dresiki, ale na spacer zakładam małej kurtkę , rajstopki i ciepłe spodenki.

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
Yyyyyy...

Asiulek - to krzesełko fajne.
Gdybym nie miałą też bym się skusiła. Ja mam dla Oli drewniane krzesełko po jej starszym bracie. Czyli ma 12 lat... i nadal uważam, że wystarczy bo jak mała urośnie to zrobię z niego stoliczek i krzesełko. Psiapsiółka ma takie dwa dla bliźniaków i jest zadowolona. Cudów nie ma, ale starszemu synowi pasowało, to i Oluni chyba podejdzie

coś takiego (tylko inny inny wzór na oparciu):
http://allegro.pl/6208-klups-krzesel...223712748.html

Dzienniki budowy:
Stary 2010-09-21, 10:40   #1198
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Super. Czasem warto zapytać kilkakrotnie i nie dać sie zbyć. Niestety ale te przepisy się często zmieniają i dlatego lekarze casami nie są z nimi na bieżąco.

Je też dowiedziałam się o tej refundacji od innej matki w porzychodni.
Co prawda my i tak w końcu sami zapłaciliśmy.

Sidorcia jak zaczniecie zbierać pieniądze na operację to daj znać koniecznie.

Cytat:
dusiaka, megi i cigi - na samodzielne zasypianie Waszych dzieciaczków przyjdzie jeszcze pora. Ja się cały czas obawiam żeby mojej Zosi się nie odwidziało takie zasypianie.

Ja nie daję żadnych stałych rzeczy do jedzenia do rączki. Mam zbyt bujną wyobraźnię. Może to przez moje opóźnienie (wiekowe)
Cytat:
POP powiedz mi a nam też należy sie to szczepienie ?
Na pewno należy Wam sie dodatek pielęgnacyjny. Wypełniłaś już papiery?!!. I na pewno powinnaś mieć zwrot kosztów za szczepionki skojarzone. Czy też za pneumo to nie wiem, ale chyba nie?

Cytat:
raczej nie. Bo nawet jak nie dostajesz recepty tylko przychodnia ma swoje szczepionki to też muszą za nie zapłacić. Nikt nikomu nic nie daje za darmo. Tak naprawdę to nasi lekarze są właśnie niedoedukowani. Jak to mówi koleżanka potrafią leczyć katar a jak mają dziecko z jakąś anomalią to już nie wiedzą co robić. Jej lekarka kazała zaszczepić dziecko z zespołem downa na rota. Ta wyszukała najlepszego specjalistę w Polsce od takich dzieci i co powiedział ? Absolutnie nie wolno szczepić na rota. Jak już tu pisałam to pani doktor została zmieniona z innego powodu.
I tu masz rację taki zwykły pediatra nie ma doświadczenia z dziećmi z anomaliami. Dlatego dobrze jest chodzić do takich specjalistycznych przychodni. Tak jak to jest w naszym przypadku. Mamy przychodnię przyzyszpitaną do której dzieci z anomaliami są kierowne przez szpital. Tam nie można przyjsć z ulicy. Ale oni się zajmuję tylko takimi dziećmi a nie tymi w pełni zdrowymi. I tam mi ostatnio pani pediatra powiedział że (tu mały lansik) że powinnam dostać medal za to że wyprowadziłam małą z takiego wcześniactwa.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 10:42   #1199
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
U mnie jakby o nocki chodziło to bym się cieszyła, ale jemu coś się poprzewracało w głowie i w dzień muszę go uśpić żeby mu cyca dać, i to zje tylko wtedy jak śpi ze smokiem, to smoka na cyca wymieniam. Jak się wtedy przebudzi to taki szczęśliwy że cyc w buzi, tylko czemu jak ryczy że głodny i daje mu cyca to ten głowe odwraca i sie wydziera, więc go smokiem usypiam i wtedy cyca daję i jest szczęśliwybutli nie ruszy, jak mu dam pić to max 20 ml

Neurolog Eryka polecała basen, i jak u mojego starszego podobno rewelacyjne efekty daje gra w tenisa(miał 2 lata temu atak padaczki z śpiączką po jedno dobową, i potem miał przez kilka dni problemy z chodzeniem,i mówieniem)podobno wtedy też dwie półkule mózgowe rozwijają się najlepiej.
No to masz małego aparacika. Na szczęście nie mam problemu ani z butlą, ani cycorkiem, ani smoczkiem. Wolałabym żeby usypiała bez smoczka. z drugiej strony lepiej odzwyczajać kiedyś od smoczka niż od cycka ?

Nie mmay na szcęście żadnych problemów zdrowotnych ale jak pytałam lekarza czy możemy już chodzić na basen to jak najbardziej polecał. Woda jest dobra na wszystko absolutnie

Edytowane przez izazula
Czas edycji: 2010-09-21 o 10:44
izazula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-21, 10:47   #1200
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
fajny ten rowerek często widziałam w niemczech dzieci na takich rowerkach u nas jakoś mało popularne są
Cytat:
ja też opóźniona nie mam nic ciepłego jeszcze

Cigi ona Ci się tak budzi bo chce ciągle byc w sytuacji w której usnęła czyli cyc , przeczytaj książkę którą czytałyśmy tam jest to wyjaśnione
Ja tez bym wolała ululać mojego synka ale wiem że muszę go nauczyć zasypiać samemu , im wcześniej tym lepiej a innego sposobu nie ma niestety.
A fotelik mi się podoba , znalazłam w polskim sklepie internetowym tylko czy on nie za wąski dla starszego?

Drcron ja też bym wolała karmić piersią , ciężko mi się było pogodzić z tym że mały nie chce tym bardziej że starszego długo karmiłam, ale nie miałam wyboru .

Darusia zazdroszcze akwarium też bym chciała podoba mi się taki duże wstawione w ścianę ale wiem że całe czyszczenie spadnie na mnie jak mojego męża nie będzie a na razie więcej roboty to mi nie potrzeba

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ----------

Co do ciasteczek HIPP też mi się one nie podobają bo włąśnie ułamują się kawałki i nie rozpuszczaja się tak szybko juz wolę dać chrupek kukurydziany.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości