|
|
#1021 |
|
Moderatoreska
|
Dot.: Majowo-czerwcowe mamy 2011 :)
Dzien dobry
![]() Jak dobrze w końcu się obudzić bez mdłości Czuję się dobrze nic mnie nie muli oby tak dalej, nie chcę zapeszać ![]() Moniqac no mam synka ale już nie takie maleństwo ma już ponad 10 lat w lutym 11, kawał chłopa z niego jeszcze z rok i mamę przerośnie Chodzi już do 4 klasy, nawet nie wiem kiedy to zleciało Mój tż się przeraził jak usłyszał że będzie jeszcze dwójka, w sumie ja też ![]() Za dwa tygodnie lekarz powiedział, że synal będzie mógł zobaczyć rodzenstwo na usg, ponieważ już powinno być więcej widać przez powłoki brzuszne. Wczoraj miałam usg robione dopochwowo i brzuszne i wczoraj już było widać maleństwa ale jeszcze nie zbyt dokładnie. Pogoda piękna Nic tylko iść na spacer, ale pójdę popołudniu z synkiem na trening to sie troszkę przejdziemy
|
|
|
|
#1022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Dopiero w 3 trymestrze nie należy stosować ibuprofenu - w tym okresie należy do kat. D (a paracetamol w dalszym ciągu należy do kat. B)Aha - i jak się karmi piersią to nie należy stosować ibuprofenu No to już nie przynudzam więcej
|
|
|
|
|
#1023 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ja tez bym juz chciala czuc sie dobrze. poki co robie zupe jarzynowa i mnie muli ale niezapeszajac jest lepiej niz wczoraj...Cytat:
Cytat:
aaa no i foteczki fajniutkie nie moge sie mojej doczekac ciesze sie ze po wizytach wszystko ok
|
|||
|
|
|
#1024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od kilku dni zatkany nos pojadlam witaminy c tak mi zaczela smakowac, ze po 2 dziennie jadlam a tam napisane, ze tylko 1 dziennie w okresie ciazy oprocz tego owoce, warzywa, herbaty z cytryna i sokiem, odpoczywam a tak bym chcciala isc na basen ![]() ![]() :pro si:Cytat:
![]() ja kolejna wizyte mam 11 pazdziernika musze zrobic do tego czasu mocz, krew i glukoze |
||
|
|
|
#1025 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Nawet mnie dziś tak bardzo od lodówki nie odpycha ![]() Oby tak zostało, żebym tylko nie zapeszyła i mdłości nie wróciły
|
|
|
|
|
#1026 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tez musze badania porobic ale pojde w przyszlym tyg, moze do tego czasu mdlosci porane troszke popuszcza..ojj jak ja o tym marze, mi peka glowa, niedobrze mi kreciolki mam, ehh.. ale dzis jakby mniejsze... nawet moge troche na necie posiedxziec.. |
|
|
|
|
#1027 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=moniqac;22223363]
mazianka81 - nie straszcie mnie tak, że maleństwo jest taaaakie duże. naprawdę za duże jak na 8tc?! musze poczytać, bo mam stresa, dr powiedział, że jest kawał dziecka, ale to chyba nie jest źle. już nie wiem. QUOTE] Kochanie ja to pisałam w sensie,że juz fajnie widać,a nie ,ze jakies wyjątkowo duze dzieciątko,hihi,moje też do najmniejszych nie należy,więc sie nie martw,zawsze to lepiej żeby większe niz za malutkie,nie?? a na normach sie nie znam ![]() Cytat:
kiedy do mnie taki dzien przyjdzie??? ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Kurcze dziewczyny czy Wy tez miewacie tak skrajne zachcianki?? ja np miałam ochote na ogórkową,a jak juz ją zrobiłam,pochłonęłam kostkę chałwy,( chyba rok nie jadłam) i tak mam że od kapusty kiszonej po mega słodycz(rzadko ,ale jesli juz to skrajnie,szok) a potem wszystko i tak w jednym miejscu ląduje |
|
|
|
|
#1028 |
|
Zakorzenienie
|
tak tez tak mam mazianka81 ale sotatnio mam szal na kolacje na chlebek z szynka i pomidorem
poprostu pomidory, jablka, owoce strasznie mnie ciagna, kwasne, salatki sledziowe, paprykarz, golabki aaaaaaa no i tak co 2 h jestem glodna czasami zapijam woda, bo boje sie przytyc za duzo a zaczelam tyc, co waga pokazala no i musze przystopowac ale nie obzeram sie chipsami, cukierkami, slodyczami ani inymi smieciami jem spozywke istna :P zupki, buraki mmm a ktoras z was pisala o kremach na rozstepy moja szwagierka przez cala ciaze uzywala z pharmaceris http://www.aptekaeskulap.pl/eris-pha...0ml-p-924.html kupilam 2 opakowania bo byla promocja jedno kosztuje 34 zl a dwa 48 ![]() ale starczaja na ok 2 miesiace, zalezy jak czesto sie smarujesz ja musze zaczac smarowac w tym tygodniu cos czuje bo zaczyna brzuszek swedziec ![]() i do tego tez zakupilam krem do biustu :P troche drozszy bo ponad 40zl ale ponoc efety sa super i to juz slyszalam od wielu osob zreszta szwagrierka ani jednego rozstepu nie ma
|
|
|
|
#1029 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1030 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
otworze okno i ... jezioro. tylko troche sie boje z miasta do osadki,cóż jakoś trzeba będzie sie zorganizować ![]() dodaję zdj. Cytat:
![]() a słodyczami sie objadałam przez całe zycie,teraz czasem mam zachcianki na cos extra słodkiego,albo lody,a tak to nie jem,nie mam ochoty,zresztą mogłyby nie istniec i tez bym się obyła hihi,za to za bulkę z pomidorem dałabym sie pokroic
|
||
|
|
|
#1031 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi tez lekarz powiedzial, ze do 32t. mozna, tylko jak sie spytalam o dluzsze (10-12 godz.) loty, to troche sie krzywil... W sumie prawda, bo na dluzszych lotach jest wieksze ryzyko DVT i radiacja tez wieksza, wiec sobie daruje... W Europie tez jest duzo fajnych miejsc (dla mnie to nawet nie musi byc tak bardzo cieplo, oby bylo cos ciekawego do zwiedzania). A przelom pazdziernika/listopada to juz bedzie 13-14 tydzien, wiec mysle, ze spokojnie polece... Poza tym 4-go pazdziernika planuje lot do PL, pare dni wczesniej mam spotkanie z polozna to sie jeszcze dopytam, jak to jest z tym 1wszym trymestrem... Cytat:
No i widze, ze tez jestes z UK. Fajnie, nie bede sama .Cytat:
Cytat:
, fajnie wiedziec takie rzeczy Cytat:
...Lodowke otwieram na wydechu, wepchnelam dzis w siebie tylko na sniadanie owsianke... I to tyle. Nie moge patrzec na jedzenie Na weekend chetnie przekaze mdlosci komus innemu, moze ktos chetny Ide poczytac ksiazek do ogrodka, tutaj piekna pogoda, sloneczko swieci i cieplo! U was tez?
|
|||||
|
|
|
#1032 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja do tej pory nie miałam a dzisiaj rano niestety ... nienajlepiej sie do południa czułam na szczęście popołudniu mi przeszło. Cytat:
Ja się cieszę,że mogę poczytać na forum takie rzeczy, bo sama często się zastanawiam jak to jest z tymi lekami Dzięki za info! Cytat:
Ja też niestety mam zatkany nos od piątku Już mam tego dosyć.. oby jak najszybciej przeszło ![]() Oj czyli do nastepnej wizyty u gina masz trochę czasu Najważniejsze,że wszystko jest ok Ja idę w poniedziałek, pewnie pozleca mi szereg badań bo jeszcze nie miałam żadnych robionych ![]() Cytat:
Oby Ci ta przeprowadzka służyła i wyszła na dobre Na pewno będzie fajnie! ![]() Haha! Ja mam podobnie ostatnio cały czas wsuwam kanapki z szynka i pomidorami mniam mniam, wiemy co dobre ![]() Cytat:
widzę,że chcesz je komuś odsprzedać ale ja osobiście podziękuję Na pewno szybko Ci miną. W Krakowie też piękna pogoda Wydaje się jakby wiosna szła. Słoneczko pięknie świeci Miłej lekturki życzę na świeżym powietrzu
|
|||||
|
|
|
#1033 |
|
Raczkowanie
|
No to i ja dopiszę się do wątku.
Byłam dzis u gina, który potwierdził moją ciąże. Ciąża pojedyńcza, fasolka ma ok 1,2 cm, widziałam jak serduszko pika. Prawdopodobnie 7-8 tydzień, termin 3 maja [pierwszy wyznaczony, pewnie się pozmienia]. I wiecie co? Czuje się dziwnie. Nie fizycznie, ale sam fakt bycia matką mnie przeraża. Nie przepadałam za dziećmi, nigdy też ich mieć nie chciałam. A tu proszę Taki zonk.Mam mnóstwo wątpliwości, no i moja sytuacja rodzinna też nie jest do pozazdroszczenia, ale dam radę. Wszyscy mi gratulują, chcą pomóc, a ja... Jakoś tak wydaje mi się, że wszyscy cieszą się bardziej ode mnie. Nie to, że nie cieszę się wcale. Nie skaczę z radości, ale gdzieś tam w duchu jestem zadowolona z takiego przebiegu sytuacji. Póki co oswajam się z tą myślą i z minuty na minutę jest coraz lepiej.Pozdrawiam przyszłe mamuśki
|
|
|
|
#1034 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Chyba wiem co czujesz, bo ja do tej pory (a już będzie ze 3 tygodnie odkąd się dowiedziałam,że będę mamą) nie mogę się jakoś przyzwyczaić do tej myśli. W głowie mi się to wszystko nie mieści, ale co zrobić. Tak się nasze losy potoczyły, że teraz musimy się modlić aby nasze dzieci urodziły się zdrowe i obyśmy jak najlepiej zniosły ciążę a reszta..hmm... będzie na pewno dobrze! ![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1035 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ale boska pogoda
![]() Cytat:
Z resztą możesz obejrzeć listę mamusiek z tego wątku na pierwszej stronie.Napisz coś więcej o sobie
|
|
#1036 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez jestem troszke przerazona. W glebi serduszka sie ciesze, ale poki co sie boje... w koncu wiem od wczoraj o Naszej Fasolce
w poniedzialek mam pierwsza wizyte u lekarza. Ciekawe co mi powie, bo to moja pierwsza ciaza i to w Anglii. Nie wiem czy cokolwiek narazie mi zapisze lub cos... chce sie dowiedziec czy moge leciec samolotem. Strasznie mi zalezy, bo w listopadzie mamy jechac na nasza podroz poslubna. Upragniona.Strasznie bola mnie piersi. Rwa jak cholera i nie pale od dzisaj. Nawet calkiem dobrze mi to idzie chociaz troszke ciagnie. Staram sie myslec o Fasolce i jak by zaszkodzila jej ta moja slabosc. Wszystko wywraca sie do gory nogami. Trzeba zaczac sie przyzwyczajac ![]() ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ---------- Aha... jaka ksiazke/poradnik polecacie dla mlodych mam o rozwoju dziecka itp. bylabym bardzo wdzieczna za odp.
|
#1037 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, Dziewczyny
Cophotis, witaj na wątku! )))Trochę ponadrabiałam zaległości wątkowe Współczuję Wam tych mdłości. Mnie jakoś nie męczą i zastanawiam się DLACZEGO Natomiast za zachciankę uznaję pomidory z mozarellą i świeżą bazylią, bo mogłabym jeść tylko to, znajomi w pracy się śmieją ze mnie ![]() Trochę dziś bolało mnie podbrzusze, ale to chyba przez aktywne sprzątanie, zakupy etc. Teraz tylko sałatkę grecką zrobię i resztę wieczoru dla siebie ![]() Z tymi wakacjami, to przyznam się Wam, że planowaliśmy je z TŻ jeszcze w czasach przedfasolowych i nie chcemy rezygnować. Planujemy Egipt pod koniec października, a jeśli gorzej się będę czuła, to Kraków i Zakopane. Jeszcze porozmawiam z lekarką, bo w poniedziałek mam wizytę ![]() Miłego wieczoru! |
|
|
|
#1038 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny!
jak dzisiaj samopoczucie? witam rowniez wszystkie nowe fasolki ja dzisiaj mam zdecydowanie mniejsze mdlosci ale za to slabosc okrutna,gardlo pobolewa i 37.4. Od dzisiaj jestem na zwolnieniu wiec od jutra planuje sie wygrzewac w lozeczku zeby zwalczyc przeziebienie. Zaopatrzylam sie dodatkowo w witaminke C i zelazo bo podobno mam niskie.a jak u was? tez te mdlosci sa raz nie ma? a piersi? mnie w ogole nie bola sutki, troche mnie to martwi... I jeszcze jedno... ja mialam wizyte wczoraj tzn 7t6d i nastepna mam dopiero w PL w 11 tyg, za niecale 4 tygodnie, 21.10. myslicie ze to wystarczy, bo nei wiem czy uda mi sie zalatwic tu USG w 10 tyg bo jak wszystko jest ok to oni nie robia. zastanawiam sie czy nie isc prywatnie ale to tu wiaze sie z ogromnymi kosztami... co myslicie? i jak z waszymi wizytami? pozdrawiam
|
|
|
|
#1039 | |
|
Zadomowienie
|
witajcie
byłam dziś na wizycie u ginekologa i wszystko jest ok Fasolka ma 8,6 mm i Pani ginekolog oceniła że to 7 tydzień. Widziałam też szybko bijące serduszko! Ogólnie Pani powiedziała że wszystko jest ok.Mam do zrobienia parę badań i mam wizytę za 4 tygodnie ![]() Ciekawe czemu na moim opisie suwaczku z babyboom jest napisane że dziecko ma 4 mm... to ponad połowę mniejsze niż moje...Jakieś lewe te opisy z suwaczków. A Wam się zgadza? ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
Nie wystarczy Ci to za 4 tyg? To chyba jest normalny termin? Mi też kazała przyjść moja ginekolog za 4 tyg. Nie ma sensu co chwila tam grzebać chyba
Edytowane przez spice1985 Czas edycji: 2010-09-22 o 20:00 |
|
|
|
|
#1040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do mojej wielkosci dzidzi to akurat zgadza sie idealnie wielokosc z tygodniem, ale tym sie nei przejmuj, bo moj lekarz mowi, ze kazda dzidzia rosnie troche inaczej, a jesli jest wieksza niz mniejsza to juz w ogole nie ma powodu do zmartwien
|
|
|
|
|
#1041 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)a co do wizyty,to normalnie jest ok co 4-5 tyg,oczywiscie jesli wszystko ok,mysle,ze mozesz juz poczekac do 11tc,wkońcu to tylko tydzien różnicy od 10,napewno wszystko bedzie dobrze i Twoja fasolka dotrwa z naszymi do Maja Ja mam dzisiaj faze na pomidory ,juz mnie przełyk od wymiotów boli,masakra,kiedy to sie skończy!!!!!!!!!!!! |
|
|
|
|
#1042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie dzisiaj mdlosci opuscily ok.13stej. To sukces,bo wczoraj "poranne" mdlosci minely mi po 17. Kupilam sobie herbatke imbirowa, to podobno dziala, jem rowniez chleb z serem, to tez ma dzialanie uspokajajace zoladek. W ogole jem strasznie duzo, mdli mnie okrutnie, ale poki co nie wymiotuje. Minely mi rowniez bole podbrzusza, wiec nawet sie dzisiaj wyspalam. Mam nadzieje, ze teraz juz idzie tylko ku lepszemu, bo zestawienie mdlosci z tymi bolami to bylo naprawde cos bardzo niefajnego. |
|
|
|
|
#1043 |
|
Moderatoreska
|
Helloł
![]() Ale dziś się dobrze czuję tfu tfu żeby nie zapeszyć, mdłości od rana jak nie było tak nie ma, w końcu sobie pojadłam ![]() AAaaaa i w aptece dziś zostawiłam 180zł na same leki ja chyba zbankrutuję :/ Muszę Was nadrobić bo nie jestem w temacie ![]() Byłam dziś z synkiem na treningu prawie 3 godzinki na świezym powietrzu, pogoda piękna więc warto było
|
|
|
|
#1044 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=mimbi;22237918]Dlaczego nie chcesz karmic? To pytanie pozbawione jest jakichkolwiek wyrzutow, po prostu chcialabym poznac Twoja motywacje.
QUOTE] hmm,jeszcze sie zastanowię,ale jest wiecej przeciw karmieniu u mnie niz za. otóz pierwszym punktem jest to,ze Julka miała silną,ropną skazę i lekarz mi juz kiedys powiedzial,ze przy drugim dziecku najlepiej od początku profilaktycznie mleko HA podawac, po drugie 1,5mies karmienia Julii ,to jeden wielki koszmar,lekarze zabraniali mi jesc 80% pokarmów,przez co nie miaalm mleka,a Julka po 7-8 razy w nocy wyła i nie umiała ssac,nie najadala sie i nie mogłysmy sie zgrac,naście razy na dobe biegunki,no a jakby tego było mało,to na sutkach mam blizny od oderwania,krew mi ciurkiem leciała,poza tym sama przez to wszystko przechodziłąm,bo mojego Tż-ta nie ma na miejscu,więc mozesz sobie wyobrazić mój uraz,i niesety tego sie nie zapomina. uwierz,ze porodu sie nie boje tak jak karmienia,więc raczej sobie odpuszcze,szczególnie,ze moja Jula nie choruje,jest ponad norme wiekową rozwinięta fizycznie,nie mówiąc juz psychicznie, wiec nie widzę,ze w czyms miała poskąpione będąc na butli od 1,5 mies zycia. uff to tyle. wiem,ze wiele z was pewnie mnie nie zrozumie,bo juz wiele takich rozmów przeszłam,ale cóż zobaczymy jak to bedzie. |
|
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1046 | |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za ciepłe przyjęcie
![]() Catia88 dziękuje wsparcie mam. Wszystkich po za babcią z którą mam [nie]przyjemność mieszkać. Ona jest głównym źródłem moich nerwów i stresów, ale muszę się z tym problemem uporać. Przecież nie wolno mi się denerwować ![]() Moria44 coś wiecej o sobie? Będę młodą mamuśką, mam dopiero 21 lat. O reszcie nie warto wspominać :-P Cytat:
Gdzieś słyszałam, że brak mdłości jest na dziewczynkę. Pewnie to bzdura, choć wszystkie moje dzieciate koleżanki, które mają córki faktycznie nie wymiotowały :-P Zauważyłam dzisiaj, że zaczynają mnie odrzucać papierosy. Kawa w "pracy" też mi nie za bardzo podchodziła. Dziewczyny, ile ja się dziś nasłuchałam o ciąży i rodzeniu, chyba mi zaraz głowa pęknie. I co chwilę słyszę gratulacje. No i mam do was pytanie z kwestii odżywiania. Czy jest jakiś, nie wiem, spis produktów, których trzeba unikać? Których nie można jeść w czasie ciąży? No i czy to, że mam koty ma jakieś znaczenie? Gin pytał o to czy mam z nimi kontakt [z jakimikolwiek kotami], kazał zrobić jakieś badania toxo-cośtam [+ 4 inne], ale one są "domowe", po za balkonem nie wychodzą z mieszkania. Tyle pytań i wątpliwości
|
|
|
|
|
#1047 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja poprostu z doswiadczenia wiem,że takie próby karmienia na siłę so frustrujące i dla mamy i dla dzidziusia,jak Julia po pierwszej butli spała od 24 do 5 rano,to ja słuchałam czy żyje,bo w takim szoku byłam ,a ona sobie wreszcie najedzona spokojnie spała, ![]() jeszcze na 100% nie wiem,ale raczej juz nie podejmę sie tego wyzwania. niektórym kobietom idzie to łatwiej,innym trudniej,ale to nie czyni ich gorszymi matkami. buziam Was i miłej nocki życzę. |
|
|
|
|
#1048 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzisaj po pracy ide na basenik, bo od z powodu rzucenia palenia pozeram niesamowita ilosc slodyczy Wszystkim Mamusiom i Fasolkom zycze milego dnia, zero mdlosci i duuuzo slonca!!! Buziaki w brzusie
|
|
#1049 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Aha - fale ultradźwiękowe nie mają negatywnego wpływu na płód Cytat:
Mój synek też praktycznie od początku był na mieszanym, ja nie miałam pokarmu (o czym jeszcze wtedy nie wiedziałam) - dziecko cały czas przy piersi, denerwowało się, płakało, w nocy wstawało co 1-2 h. Brodawki bolały koszmarnie... Lekarz kazał przejść na karmienie mieszane (przystawianie do piersi miało jedynie na celu pogłębienie więzi matka-dziecko). Maluch w końcu był najedzony i szczęśliwy ![]() Teraz również nie wiem jak to będzie wyglądać, ale jako że biorę leki prawdopodobnie w ogóle nie będę mogła karmić piersią. Mazianka, też spotykałam się z opiniami, że powinnam karmić piersią - do niektórych nie docierało, że po prostu nie mam pokarmu Ciekawe, co teraz będą gadać ![]() Cytat:
brak mdłości niekoniecznie na dziewczynkę . W poprzedniej ciąży nie miałam żadnych mdłości i urodziłam chłopca. Podobnie spora liczba moich koleżanek![]() Z mdłościami nie ma reguły ![]() Cytat:
Co do rodzenia - aż tak źle nie było , poza tym zawsze można wziąć znieczulenie zewnątrzoponowe (o ile nie ma przeciwwskazań do jego podania i nie jest za późno na jego podanie) - podobno wiele szpitali obecnie oferuje taką usługę za darmo (tak słyszałam). Ja syna rodziłam właśnie na ZZO i mogę powiedzieć - LUKSUS (tylko, że wtedy w moim szpitalu usługa kosztowała )Cytat:
Cytat:
]. Czyli tak naprawdę musiałabyś zjeść tego kota, żeby się zarazić![]() Przeciwciała przeciwko toksoplazmozie bada się standardowo w ciąży Ja mam kota, od wielu lat mam kontakt również z innymi kotami - i jak do tej pory nie uległam zakażeniu. Od razu mówię - nie jem surowizny ![]() ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... A tak w ogóle czuję się już o niebo lepiej - zarówno jeśli chodzi o przeziębienie, jak i mdłości |
|||||||
|
|
|
#1050 |
|
Rozeznanie
|
Dzień doberek dziewuszki
U nas piękna złota jesień,a właśnie na DDTVN było o karmieniu i presji z nim związanej. smutne to troche. Ja właśnie zjadłam śniadanko ,juz mnie mdli,mam nadzieje,ze wytrzymam,idziemy na spacerek zaraz. buziam Was cieplutko |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:25.

Czuję się dobrze nic mnie nie muli oby tak dalej, nie chcę zapeszać 

Ja też niestety mam zatkany nos od piątku