|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1351 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
|
|
#1352 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Pop- ja moze nie doczytalam wszystkiego, ale czy probowalas karmic swojego niejadka tak jak w tej metodzie, w ktorej podaje sie nie papki, tylko mocno ugotowane warzywa, a dziecko siedzi przy stole z rodzicami i samo sobie wybiera na co ma ochote? Moze tak by jadla (chyba ze tak juz dajesz, to sorry), bo takie papki to faktycznie zbyt apetyczne nie sa, a tak dziecko ma zabawe.
|
|
|
|
#1353 |
|
Zakorzenienie
|
Ja potwierdzam Twoją teorię, Ja nigdy nie paliłam i moja siosra też nie i rodzice też nie palący.
|
#1354 |
|
Rozeznanie
|
No to jeden glos na poparcie mojej teorii, ale drugi to tak nie do konca..
|
|
|
|
#1355 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem to rodzice tezeta nie palili oboje kiedy on sie urodzil, teraz tesciowa pali a ich dzieci jedno i drugie palące.
Ja nie wiem jak u mnie, ale tez slyszalam ze tak jest w wiekszosci ze jesli rodzice palacy to dziecko tez. ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Hm....2 dzien diety ale zgrzeszylam ( niestety zle przeczytalam na diecie;/ wrrr) zjadlam o 140 kcal wiecej niz powinnam cholera jasna! teraz tez cos glodek sie odzywa wiec zaraz wpierdziele jakiegos ogorka:P i jak zwykle popije pepsi albo cola:P
|
|
#1356 |
|
Wtajemniczenie
|
co do palenia to ja paliłam od jakiegoś 17 roku życia paczkę dziennie przez 5 lat, nawet jak kasy nie było to na papierosy jakos zawsze się wykręciło... nie palę od prawie 5 lat i nie znoszę, normalnie aż mnie trzepie, niestety teraz ojciec tz pali, co prawda tylko w dużym pokoju, ale u nas trochę to czuć
![]() darusia jutro musze do zduńskiej jechac załatwic parę spraw, mam nadzieje, że po południu już będę wola, napisze ci smsa ![]() ferrou sprawa jest pilsssssssssssssss poradź mi dobrą kredkę do oczu, bo mam chyba z 20 sztuk i żadna dobra dzięki ![]() uciekam na film, a jutro z małą na ostatnie szczepienie w tym roku
|
#1357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gabrysia dostala dzis pozwolenie na szczepienie, a ze bylo to WZW to trochę zapłakała przy wstrzykiwaniu, ale poza tym byla dzielna bardzo. Wazy 7320 i juz sama nie wiem czy to dobrze czy za malo (nie wiem ile ma wzrostu i jej w siatki nie wpisuje), ale pediatra nic nie mowila o niedowadze, a pani od szczepien wrecz powiedziala, ze jest OK, bo konczac 6-7 m-cy powinna podwoic wage urodzeniowa, a podwoiła +700gram jeszcze.
|
|
#1358 |
|
Zakorzenienie
|
Minka ok, bede czekac bo ja jutro po odbior plaszczyka do krawcowej tez smigam wiec moze jakos nam sie uda zgrac .
|
|
#1359 |
|
Zakorzenienie
|
pop - poki co zrem mniej:P hehe a tak wogole to jem wiecej niz jadlam wczesniej bo jem 5 posilkow dziennie ale o lacznej kalorycznosci 1000.. wiec jedna z najprostszych diet.... nie jem normlanego pieczywa...tylko chrupkie, albo mace albo ryzowe albo pelnoziarniste i do tego to roznie ogorek, pomidor serek szynka... na obiad np grillowany kurczak z warzywami...np na podwieczorek mozna zjesc 5 kostek czekolady....ale ja slodyczne odrzucilam i napoje slodkie tez wole zamaist tego cos przegrysc zeby nie czuc glodu....
|
|
|
|
#1360 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli mamy b.podobna diete! W tym posilkow wcale nie trzeba jesc o stalej porze z tej mojej diety, tylko wazne zeby zjesc wszystko, mozna nawet wsio na raz.
Jak za 1 razem jezdzilam do tej dietetyczki to jezdzila tez moja kuzynka ktora lubi tylko chleby z ziarenkami, zwykly bleee i ta Pani na to jej powiedziala ze to wcale nie sa chleby mniej kaloryczne wbrew pozorom poniewaz zawieraja np. ziarenka slonecznika itp. ktore wnosza dodatkowe kalorie ale jak jest na prawde nie wiem bo ja zadnego chleba orpucz zwyklego nie ruszam. ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Uciekam sie pluskac, moze tezetowi uda sie byc dzis kolo 1 - chociaz wąąąątpie;/ ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- dobranoc.
|
|
#1361 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nosek czyścimy fridą, aczkolwiek laryngolog mojego starszego syna sugerowała właśnie waciki. Cytat:
![]() Podziwiam i gratuluję podjęcia jedynej słusznej decyzji - rzucenia palenia ![]() Od ogórków chyba nie przytyjesz, a ja wcinam szeroko dziś omawianą czekoladę. Ot, w stresie to jest mój pocieszacz...
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||||||
|
|
|
#1362 | ||
|
Zakorzenienie
|
Buziaki i wszystkiego najlepszego dla wszystkich dzieciaczków które obchodzą dzisiaj swoje miesięcznice
Fajnie, że się Wam mój Avek podoba, bo ostatni to Wam jakoś nie przypadł do gustu ![]() Asiulek, super że Wiercia już zdrowa Ankazar - niestety kompleks kompleksy pogania... mam ich pełno, staram się z nimi walczyć, ale nie zawsze daję radę - czasami dopadają mnie takie wieczory że siedzę i ryczę bo jestem taka, siaka i owaka. No i kompleksy przede wszystkim są konsekwencją dzieciństwa, traktowania mnie przez rówieśników i rodziców... Dużo by o tym można opowiadać. ![]() Cytat:
Cytat:
Megi - ty się nie martw bo przecież jasne jest że mniej odciągniesz laktatorem niż dziecko z ciebie wyssa. Poza tym - organizm matki musi się dostosować do karmień, tak jak pl madzia napisała Dusiaka - niech Ola szybko wraca do zdrowia Jeżeli chodzi o palenie To tak jak pisałam to dość długo paliłam, namiętnie i z pasją. Osoby niepalące niestety nie zrozumieją palaczy pod tym względem. Dla mnie to zawsze była relaksujaca i oczekiwana chwila, bardzo lubiałam palić. Kiedyś jak rzucałam to ograniczyłam się do jednej fajki dziennie - zawsze o godzinie 18 siadałam i z całą namiętnością wypalałam papierosa - wtedy wydawało że czas się zatrzymał i jestem tylko ja Przez cały dzień nie mogłam sie doczekać tej chwili i dochodziło do tego że cały dzień o tym myślałam Oczywiście próba rzucenia fajek się nie powiodła, ta sytuacja pokazała mi że nie chcę tak naprawdę rzucić palenia. Powiedziałam że definitywnie rzucę jak będę w ciąży I tak się stało, teraz nie palę i mam zamiar wytrzymać w tym postanowieniu. Jeżeli chodzi o traktowanie palaczy przez niepalących i niepalących przez palaczy. To jako że uważam się za osobę należącą do jednej i drugiej grupy to wypowiem się na ten temat - to takie luźne dywagacje na ten temat i spostrzeżenia z jednej i z drugiej strony. (i zaznaczam że to tak ogólnie żeby żadna z Was tego do siebie nie brała bo będę bić po gołej pupie ) Uważam że obie grupy powinny się przede wszystkim szanować - a tego niestety nie ma. Przede wszystkim palące osoby powinny nie palić tam gdzie są osoby niepalące - a jeżeli już to powinno byc zapytanie czy takowe osoby nie mają nic przeciwko temu (a znam niepalaczy, którym to nie przeszkadza) Ale też druga strona powinna szanować nałóg palaczy - nie skazujmy ich na banicję dziwią mnie np postulaty aby całkowicie zakazać palenia w lokalach - a nie można by np wydzielić pomieszczeń dla palaczy?? Przeszkadza mi np tutaj w polsce że lokale nie są dostosowane dla osób niepalących, w ciąży nie chodziłam po lokalach czy pubach aby posiedzieć ze znajomymi bo nie było miejsc dla osób niepalących. Teraz już jest lepiej bo u mnie w mieście są już dwa takie lokale. Ale to nadal kropla w morzu. Zawsze starałam się nie chodzić z fajką po mieście, aby jakaś osoba nie dostała "bucha" twarz bo to nie jest zbyt miłe, starałam się szanować osoby niepalące czyli nie palić przy nich. Na szczęscie mam też takich znajomych i częsc rodziny że szanują fakt że teraz nie palę i tego nie robią przy mnie. A pali TŻ, jego rodzice, moi rodzice, czesc znajomych. Wydaje mi się, że powinny te zasady panować nie ważne gdzie się jest i z kim przebywamy - szanujemy siebie nawzajem. U nas w Polsce daleko do tego, ale może kiedyś będzie lepiej? ![]() Cigi, moi rodzice palą, i niestety jak byliśmy mali to przy nas - nawdychaliśmy się nieźle... pali mój brat, ja paliłam, moja najmłodsza siostra popala i raz nawet mój tz dał jej fajkę ale np moja starsza siostra jest antypapierosowa - raz zapaliła aby spróbować, odrzuciło ją. Więc Twoja hipoteza nie do końca jest prawdziwa
|
|
#1363 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dla dzielnej, dużej i MĄDREJ Gabrysi.
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#1364 |
|
Rozeznanie
|
Tak, moja hipoteza faktycznie zostala obalona;
Ferrou- zgadzam sie z toba calkowicie; Wlasnie powinien byc wzajemny szacunek. Tutaj sa takie bary, w ktorych mozna sie napic alkoholu, kawki i kupic fajki albo tyton, papierki, zapalniczki itd. Nawet nazywaja sie czesto Tabac cos tam, bar np; tabac to tyton, a wiec sa to bary z tytoniem. I tutaj wprowadzali przepis ktory mial zabraniac palenia we wszystkich barach, restauracjach itd. To o ile zgadzam sie w pelni, co do restauracji (bo to mi odbiera apetyt, ze nie wspomne, ze przychodza tez i dzieci), to po prostu smieszne bylo zabronienie palenia w tego typu barach. No przeciez to wlasnie tam powinno sie odbywac. Ja tam nigdy nie wchodze, bo nie mam po co. Nie wiem czy ten przepis nadal obowiazuje. To ja juz skonczylam na ten temat, zeby nie meczyc rzucajacych; |
|
|
|
#1365 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzięki za życzenia zdrowia Cytat:
![]() ja jak byłam na diecie dukana to juz miałam tak dość że wszystko mi rosło w ustach te piersi z kury tuńczyki twarogi potrafiłam lecieć do wc zwymiotować i w końcu dałam sobie spokój chociaż 5 kg schudłam na niej na razie mam awersję do diet. Cytat:
Ja sobie nie wyobrażam jakbym miała nie jeść chleba przynajmniej na śniadanie ,może dlatego ta białkowa dieta mi tak nie podeszła A ja się położyłam po 21 bo się nie za bardzo czułam i obudziłam się po godzinie i nie mogę usnąć Mały spi ale się wierci cały czas. Zasnął mi wieczorem przy inhalacji i nie wiem czy nauka samodzielnego zasypiania nie weźmie w łeb , bo znowu mu robię inhalacje. Jutro chyba idę do lekarza , ale bardziej z sobą bo tak mnie gardło nawala że sliny łykać nie mogę i od razu Mika niech osłucha , nasza rodzinna to pediatra jest więc za jednym zamachem. Jakby tego było mało to jeszcze stanęłam w klapkach na deskę z gwoździem i jeszcze ząb mnie zaczyna boleć ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Ferrou masz kompleksy nie będę pytać jakie ale dla mnie i pewnie dla wielu innych jesteś niezła laska ,rozumiem że kompleksy są na punkcie wyglądu.Też kiedyś miałam , jakoś się z nich wyleczyłam chyba bardziej wyrosłam teraz mało mnie interesuje że komuś się może nie podobać moja gruba d... |
|||
|
|
|
#1366 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1367 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już radzę Jezeli chodzi o kredki to dla mnie najlepsza jest z Avonu taka podwójna chyba z colortrendu - jest niedroga, miękka, czarno- czarna ale z tego co piszesz to nie musi chodzić o kredkę a sposób malowania - podczas tej czynności możesz lekko naciągnąć powiekę i wtedy rysujesz. Albo zrezygnuj z kredki na rzecz czarnego cienia i pędzelka. https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...fessionnel.htm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...sh-BeneFit.htm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-6...-Body-Shop.htm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...ek-Sephora.htm Ja dość długo używałam takiego pędzla(ten z żółtą końcówką): Załącznik 3425858 bardzo fajny w użyciu a teraz mam z bobbi brown, na tym filmiku widać jaki http://www.youtube.com/watch?v=eBQpt...layer_embedded (i od razu tutorial jak zrobić kreskę) ![]() Jeszcze do kresek można użyć linerów, choć ja za takimi w kałamarzu nie przepadam, wolę w żelu, bo także te kreski się maluje pędzelkiem - duży wybór ma np Inglot ![]() No i pędzelkiem i cieniem można robić różne kreski albo wyraźne jak kredką (wtedy dajemy więcej cienia i możemy go np aplikować na mokro czyli lekko zwilżonym pędzelkiem) albo bardziej delikatny look, taki rozdymiony ![]() Ogólnie, łatwiej jest operować pędzelkiem niż kredką Mam nadzieję że pomogłam choć trochę, jakby co to odpowiem na kolejne pytania ![]() Cytat:
Teraz też mam zamiar się za siebie wziąć ale tak mi się nie chce
|
|
#1368 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Ale chodzi o to jak postrzegam siebie... przede wszystkim nie wierzę w siebie, czuję się beznadziejna itp itd... i mimo że pracuję nad sobą to i tak mi się nie udaje... Np teraz znalazłam fajny i ciekawy konkurs, mam na niego pomysł, jeszcze wczoraj byłam w wielkiej euforii, ba nawet przed godziną jak rozmawiałam z młodszą siostrą o tym to kombinowałyśmy, wymyślałyśmy co i jak. Ale jak się dowiedziałam kto startuje to już mi się nie chce bo wiem że na pewno tego nie pobiję (mimo że nie widziałam co te osoby stworzyły)... więc się ostro zastanawiam czy brać w tym udział bo to kilka godzin pracy będzie.... I mimo że osoby w bliskim mi otoczeniu wspierają mnie i mi pomagają, doceniają, wierzą we mnie, to ja jakoś nie potrafię zmienić myślenia o sobie. ![]() ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ---------- aaaaa Darusia, mam konkurs dla Ciebie Dość często zmieniasz kolor włosów to podziel się z innymi Nagrody są bardzo fajne ![]() https://wizaz.pl/Trends-News/Konkurs...ryzacja-w-domu Sama bym wzięła udział, tylko że ja zawsze na czarno się farbuję więc się nie nadaję no niby ostatnio coś tam szalałam z dwukolorem...hehe ale nie w domu tylko w salonie
Edytowane przez Ferrou Czas edycji: 2010-09-23 o 00:07 |
|
|
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedys jak się dołowałam to często zaglądałam tu http://www.pozytywne.com/ jest dużo fajnych artykułów które dają do myslenia. |
|
|
|
|
#1371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Iguś 09-03-2010 http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09k0n9lq2xz.png Kaliniaczek 30-03-2013 http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhnfv4n6dc.png Edytowane przez megi-megi Czas edycji: 2010-09-23 o 08:05 |
|
|
|
|
#1372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U tż pali matka i cała reszta rodziny i ja mam świadomośc,że tż jeszcze do nałogu możliwe,że powróci,bo tż ma całkiem inny charakter niż ja i boję się,żeby teraz spuszczony z oczu żony nie zaczął popalac a jak zacznie znowu to i tak wyczuje,a wtedy muszę obcykac strategię w razie czego
|
|
#1373 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w domu rodzice palili i palą dalej. Po paczce dziennie i od zawsze. Mama paliła nawet, jak była w ciąży - ale twierdzi, że ograniczyła wtedy - do 10 dziennie!! (więc jakby co, to wiem na kogo zwalić, że coś ze mną nie tak). W każdym razie - moja siostra antynikotynowa całkowicie, a ja paliłam przez 12 lat! Boże, kiedy to zleciało.... Ale było i mam nadzieję, że minęło bezpowrotnie.
|
#1374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No niestety są tego złe strony piersi zmalały, już nie mam D tylko C ![]() ---------- Dopisano o 08:19 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- a co do szalików, to ja nie polecam. Przy maluchu co się kręci to co chwila zostaje gdzieś szparka gdzie mu zimno wnika. Ja przy starszym to od cały czas używam takich golfików, i bardzo polecam. Łatwo sie przez głowę przeciąga i szyja dobrze chroniona http://allegro.onet.pl/golfiki-golfi...243361887.html
|
|
|
#1375 |
|
Zakorzenienie
|
To mnie pocieszyłaś
z tym karmieniem. ![]() A ja tak patrze na te golfiki i już widzę koncert, jaki Igor mi zapoda, jak przez głowę będę mu przekładała. Dla niego, to potrzebowałabym jakiegoś na rzep z tyłu. Spodnie pozwala bez niczego zakładać, ale wszystko, co jest na górę: bluzy nawet rozpinane, bluzki i oczywiście największy wróg - czapka, kończy się płaczem.
|
#1376 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A u nas nocka calutka znowu przespana A ja również bez strachów i nie będzie zle-oczywiście martwiłam się na zapas.Jest ok i do mamy się wyprowadzac nie muszę,chociaż nie wiem czy w poniedziałek nie będę musiała na pare dni do niej pojechac,bo mamy z mamą takie same lampy solne-ciężkie to jak diabli i mamie spadła ta lampa na stope-palec mały złamany,stopa jak bania i strasznie ją boli.Tata w Niedzielę wyjezdza i nie będzie miał kto dzieci do szkoły wozic,więc jak mamie lepiej nie będzie to pojadę.A wątpie,żeby było;/ ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
![]() Dziewczyny czy macie zamiar szczepic się przeciwko grypie?bo ja nigdy się nie szczepiłam,a zastanawiam się czy nie warto teraz? A i jeszcze jedno pytanie d kiedy dla naszych dzieci tran?od 6 miecha można?bo chcę Nine dawac
|
|
#1377 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dla mnie jesteś bardzo ładna i utalentowana. I nie chodzi tu tylko o malowanie ale przede wszystkim o MATEMATYKĘ. ![]() W konkursie zdecydowanie powinnaś wziąść udział. Wygrałaś już jeden konkurs w drugim też powinnaś była wygrać ale byłaś i tak w gronie wygranych. Więc do przodu dziewczyno. Powiedz w jakim konkursie to my sprawdzimy czy wziełaś udział czy nie. Ajak nie to ![]() . Przecież nie masz nic do stracenia - no chyba że te parę godzin![]() I chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na to co napisałaś że Twoje kompleksy i niska samoocena wynikają z dzieciństwa. Dzieciństwo ma jednak na nas kolosalny wpływ. Dlatego też tak ważne jest abyśmy same nie wpędziły w kompleksy nasze dzieci. Mam nadzieję ze nam się to uda. Bo już samoto że wymieniamy tutaj swoje doświadczenia i opinie oznacza że chcemy wiedzieć więcej na temat ich wychowania. A nasze dzieci są wyjąklowe, śliczne, inteligentra, niepowtarzalne, Mądre i mogą w życiu osiągnąć wszystko Mrowak - moja ważyła tydzień temu 7,2 a wg wieku korygowanego to ona mają tyle samo. No i do grubych to nie należą to jest coś około 10 centyla. Ale jest OK.
|
|
#1378 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie przekonasz się czy wygrasz, jeśli nie weźmiesz udziału. Aha -dziękujemy za życzenia zdrówka dla Oli. Cytat:
Niestety Olunia nie lubi zakładania czapek i generalnie majstrowania koło główki przy zakładaniu bluzek, bodziaków, dlatego cieszę się, że znalazłam taki golfik zapinany z tyłu na rzepik, a nie wciągany przez głowę. Jedno "łaaa" mniej
||
|
|
|
#1379 |
|
Zakorzenienie
|
Ferrou - rzeczywiście kompleksy z dzieciństwa są ciężkie, ale genialnie byłoby przyjąć do świadomości i podświadomości, że to przeszłość. Teraz jesteś inną osobą niż kilka lat temu, a co dopiero kilkanaście.
Cholera - my tu Cię wyleczymy z tych kompleksów (oczywiście łatwo mówić, bo sama mam, ale o tym ciiii....)
|
#1380 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My po szczepieniu chorowalismy wszyscy i nie zauważyłam różnicy między chorowaniem bez szczepienia i po szczepieniu.Wirusy grypy się szybko mutują i zawsze będą krok przed szczepionką. ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Pop nie mozna tez mówić samych pochwał bo wyrośnie na zapatrzonego w siebie samoluba który bedzie uwazał sie za najmądrzejszego i najpiekniejszego |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:36.

dzięki 

ale np moja starsza siostra jest antypapierosowa - raz zapaliła aby spróbować, odrzuciło ją. Więc Twoja hipoteza nie do końca jest prawdziwa 
nie będę pytać jakie ale dla mnie i pewnie dla wielu innych jesteś niezła laska ,rozumiem że kompleksy są na punkcie wyglądu.
d kiedy dla naszych dzieci tran?od 6 miecha można?bo chcę Nine dawac