"Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-09-23, 14:40   #1891
gabishing
Rozeznanie

Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2

Cytat:
Napisane przez hawea Pokaż wiadomość
gabishing, ale Ci przystojnak rośnie

dziękuję zobaczymy jak wylezie na zewnątrz
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 14:46   #1892
hawea
Rozeznanie

GG do hawea

justine, nie martw się tymi nadprogramowymi kilogramami, zrzucisz po porodzie, zobaczysz. Moja koleżanka przytyła podczas całej ciąży 28 kilo!! i zrzuciła to wszystko w ciągu kilku miesięcy. Każda z nas jest inna, jedna tyje mniej inna więcej, po prostu ogranicz spożycie tłuszczu i słodyczy, tak jak dziewczyny mówią.
Ale nie ograniczaj jedzenia do minimum, jedz normalnie, nie przejadaj się tylko.

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ----------

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
dziękuję zobaczymy jak wylezie na zewnątrz
wtedy będzie jeszcze śliczniejszy. I będzie lukał na dziewczynki w wózkach.

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png

Edytowane przez hawea
Czas edycji: 2010-09-23 o 14:49
hawea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 14:53   #1893
agape
Zadomowienie

niestety nie zgodze się z wami co do tych kilogramów ponad programowych... jasne że można to potem zrzucić ale nie zawsze jest tak pięknie... nie chce nikogo dołować ale raczej podbudować do działania bo sama tez musze uważac żeby nie jesc za dużo... moja kumpela przytyła w ciąży 33kg, po szybko schudła i ważyła mniej niż przed ciążą nawet i wyglądała super! jednak tego lata zobaczyłam ją w stroju kąpielowym i te kilogramy+szybka dieta odznaczyły się na całe życie... tak więc uważam że czasem lepiej sobie odmówić tego kebaba czy czekolade żeby za kilka lat nie żałować...

Gabishing Twój "kosmita" jest słodziutki super zdjęcie na pamiątke

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019

Edytowane przez agape
Czas edycji: 2010-09-23 o 15:01
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 14:54   #1894
kma1982
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez s_a_j Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Mamusie z rana Nie wiem jak u Was, w Zielonej Górze pięęęękna pogoda się zapowiada, samo słoneczko, mimo, że przecież dziś pierwszy dzień jesieni

Dziewczyny, chyba czułam wczoraj maluszka, tak wieczorkiem, mąż skoczył na piwo z kolegami a ja czekając w łóżeczku, czułam jak mały szajbrował. Tak delikatnie, tak ledwo wyczuwalnie, ale to chyba to

Jak to jest u Was ze Szkołami Rodzenia? Zapisałyście się? Będziecie chodzić? My z mężem jesteśmy zapisani na listopad, mi się wydaje, że to trochę późno, ale położna mówiła, że właśnie idealnie będzie pasować. Nie mogę się doczekać, jestem podekscytowana tymi zajęciami strasznie.
Faktycznie, ładna pogoda u nas, też jestem z ZG a do szkoły rodzenia, przyszpitalnej, zapisałam się na 10 stycznie nie było wcześniej już terminów
Stary 2010-09-23, 15:17   #1895
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justine1988 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!Wróciłam właśnie z wizyty.Lekarka zrobila mi usg ale na szybkiego i niezbyt chętnie, bo podobno na fundusz mam refundowane tylko 3 usg a ja juz miałam chyba z 7Uspokoił mnie widok bijącego serduszka, dzidziuś jest juz spory ale zadnych pomiarów nie robiła, zdjęcia tez nie dostałam.Odstawiamy duphaston...probujemy po raz 2 , moze teraz moj organizm odpowiednio zareaguje.W razie czego jak cos bedzie nie tak to mam recepte i wykupie.Teraz usg bede miała dopiero w 22 tygodniu takze za jakies 3 tygodnie:-( no nic poczekamy
I rozmawiałam z lekarka o tym badaniu na TSH mówila ze moge zrobic ale takie badanie to konsultuje sie z lekarzem rodzinnym nie ginekologiem, tak mi powiedziala takze z wynikiem do lekarza rodzinnego ale mówila ze nadczynnosc czy niedoczynnosc tarczycy nie szkodzi dziecku...bynajmniej tak ja zrozumielam ..twierdzila ze nie ma powodu do niepokoju...a ja uwazam ze jest.....znowu pzytylam przez 3 tygodnie 4 kg juz na wadze 75 kg,...co sie dzieje, od poczatku ciazy przytylam juz 11 kg, co bedzie dalej....juz mam tego dosc...mi sie wydawalo ze nie jem bardzo duzo ..jem wiecej niz jadlam przed ciaza ale to chyba normalne , nie dopuszczam do uczucia glodu..i jem kolacje wczesniej nie jadlam.......nic tylko ryczec mi sie chce........lekarka mnie nakrzyczala ze tak tyje...te kg mnie przerazaja...tak mi sie humor popsul...ogranicze jedzenie do minimum..tylko jakie jest to minimum w ciazy???Tu prosba do kogos kto sie na tym zna..może Marika mi pomoze..ile powinnam jesc by tak nie tyc i nie zaszkodzic dziecku?tak sie tym przejmuje z eto mi cala radosc ciazy zabiera...
Justin ta twoja ginekolog to jest bardzo niedoinformowana jeżeli chodzi o tarczycę w ciąży. Jest to duży problem, nie chcę ci pisać co dokładnie może powodować, żeby Cię nie straszyć. Najlepiej będzie jak sobie zrobisz badanie na TSH, FT4 i FT3 w laboratorium. Na kartce będą normy ale w przypadku ciąży przynajmniej co do TSH są one inne niż u normalnego człowieka. Jak będziesz miała wyniki to napisz je to Ci mniej więcej powiemy czy masz szybko do endokrynologa iść czy wystarczy potwierdzenie u rodzinnego lekarza że wszystko jest ok. Ja tez dużo przytyłam w ciąży - szczególnie na początku ciąży, teraz tyję ale wydaje mi się, że troszkę wolniej. Podejrzewam, ze to dzięki hormonom kóre biorę na tarczycę, bo niedoczynność sprzyja właśnie tyciu. I jeszcze jedno miałaś już robioną krzywą cukrzycową - bo cukrzyca też powoduje tycie?

Ja tak dużo pisze o tej tarczycy bo jestem przeczulona gdy w ciąży się dowiedziałam że jestem chora a jak poczytałam co może grozić dziecku to już w ogóle byłam załamana. Uspokoił mnie lekarz, że jak się zażywa leki to wszystko się ureguluje, bez leków niestety nie.

Edytowane przez vilya
Czas edycji: 2010-09-23 o 15:19
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 15:40   #1896
gabishing
Rozeznanie

oczywiście pomijając fakt chorób przewlekłych i innych nadczynności to ja nadal uważam, że kwestia tycia i tego jak wygląda ciało po porodzie to indywidualna sprawa. tak jak z rozstępami - jedna ma skłonności i choćby wydała tysiące na mazidła to będzie je miała a druga nic nie zastosuje i nie będzie ich miała, ja mam koleżankę która w ciąży przytyła ponad 30 kg, pod koniec ciąży ważyła prawie 100 kg teraz waży ok 55 kg i nie ma pól rozstępu

druga sprawa jak sie chudnie po porodzie bo to też ważne...
Stary 2010-09-23, 16:12   #1897
kaskup
Rozeznanie

ja tez uwazam ze tycie w ciazy to bardzo indywidualna sprawa, ale tez napewno choroby maja wpływ na wszystko..
ja np. zamiast po pierwszej ciazy chudnac.. to jak jadłam bardzo delikatnie, i bardzo zdrowo i niewiele to tyłam jak szalona, a wszystkiemu winne były hormony..
a teraz jestem w 22 tc i przytyłam 1kg.. a właściwie to schudłam tylko brzuch mi wywaliło..
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 16:46   #1898
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mysiopez Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą;P Ja dotychczas przytyłam 2,6 kg, a to już prawie 23 tydzień. Boje się, że za mało. Justine1988 Tobie waga wzrasta regularnie, a ja się boję, ze jak przytyje te zaległe 10 kg to żaden krem na rozstępy mi nie pomoże. Jeśli z maluchem wszystko w porządku a Ty czujesz się dobrze to ogranicz jedynie słodycze i tłuste dania. No i jakieś fast foody
Dzięki dziewczyny..kochane jesteście, że mnie tak pocieszacie...tak biore się za siebie...ogranicze co sie da...fast foody jem naprawde bardzo sporadycznie raz na kilka miesiecy sobie na cos z reguly pozwole a co do slodyczy to faktycznie osttnio nabralam na nie ochoty....koniec z tym!!!
Tak czuje sie dobrze, dziecko roziwja sie prawidlowo wiec chyba wszystko ok!Zdrowie dzidzi najwazniejsze...tylko przeraza mnie to....11 kg....maaaasaaakraa!!!Moz e to genetyczne, moja mam tez strasznie tyla w ciazy ze mna az 25 kg, moja kumpela tez tyle, a mojego meza mama 30 kg z nim w ciazy...musze sobie jakos to wytlumaczyc i sie uspokiic bo zwariuje ...dziecko napewno czuje ze mamusia sie denerwuje...caly dzien rycze..jakos tak mi źle....a na kolacyjke...hmmm...kukury dza, jablko i jogurt..nic wiecej!!!

---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
Justin ta twoja ginekolog to jest bardzo niedoinformowana jeżeli chodzi o tarczycę w ciąży. Jest to duży problem, nie chcę ci pisać co dokładnie może powodować, żeby Cię nie straszyć. Najlepiej będzie jak sobie zrobisz badanie na TSH, FT4 i FT3 w laboratorium. Na kartce będą normy ale w przypadku ciąży przynajmniej co do TSH są one inne niż u normalnego człowieka. Jak będziesz miała wyniki to napisz je to Ci mniej więcej powiemy czy masz szybko do endokrynologa iść czy wystarczy potwierdzenie u rodzinnego lekarza że wszystko jest ok. Ja tez dużo przytyłam w ciąży - szczególnie na początku ciąży, teraz tyję ale wydaje mi się, że troszkę wolniej. Podejrzewam, ze to dzięki hormonom kóre biorę na tarczycę, bo niedoczynność sprzyja właśnie tyciu. I jeszcze jedno miałaś już robioną krzywą cukrzycową - bo cukrzyca też powoduje tycie?

Ja tak dużo pisze o tej tarczycy bo jestem przeczulona gdy w ciąży się dowiedziałam że jestem chora a jak poczytałam co może grozić dziecku to już w ogóle byłam załamana. Uspokoił mnie lekarz, że jak się zażywa leki to wszystko się ureguluje, bez leków niestety nie.
Dziękuje....masz racje, wezmę sie za to ostro. Jutro albo w poniedzialek zrobie te badania i szybko polece z nimi do lekarza rodzinnego, mze faktycznie cos jest nie tak.
A krzywej cukrowej jeszcze nie robilam, pytalam tu na forum ale dziewczyny mowiły ze to sie robi kolo 23 tygodnia a ja mam 19 dopiero...
Ps jak tylko odbiore wyniki od razy Wam tu je napisze...vilya ja cos przeanalizujesz je tak???A ty jesli moge zapytac ile przytylas juz do tej pory i ktory tydzien ciazy?

Nasze marzenie się spełniło JESTEŚMY RODZICAMI

24.02.2011 r.
dzień narodzin naszej córeczki

Nadia:
http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png
Justine1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:02   #1899
vilya
Zadomowienie

Cytat:

Dziękuje....masz racje, wezmę sie za to ostro. Jutro albo w poniedzialek zrobie te badania i szybko polece z nimi do lekarza rodzinnego, mze faktycznie cos jest nie tak.
A krzywej cukrowej jeszcze nie robilam, pytalam tu na forum ale dziewczyny mowiły ze to sie robi kolo 23 tygodnia a ja mam 19 dopiero...
Ps jak tylko odbiore wyniki od razy Wam tu je napisze...vilya ja cos przeanalizujesz je tak???A ty jesli moge zapytac ile przytylas juz do tej pory i ktory tydzien ciazy?
No mniej więcej ci mogę pomóc zinterpretować wynik chyba że będzie w innych jednostkach niż mi dają ale i tak, później skonsultuj się jeszcze z lekarzem rodzinnym bo ja lekarzem nie jestem. No nie popatrzyłam że ty masz jeszcze młodziutką ciąże ja jestem starsza o jakiś miesiąc. 23 tydzień skończyłam i też przytyłam około 11 kg od początku ciąży. Tez na początku zażywałam duphaston. Nawet się teraz zastanawiam czy przyczyną plamienia nie była właśnie tarczyca ale w zasadzie mogło to wynikać z innych czynników. A wyniki glukozy na czczo jakie ci wychodzą? Choć słyszałam że na czczo badanie poziomu glukozy to nie jest takie wiarygodne. Jak masz w rodzinie lub znajomych cukrzyka to ma glukometr możesz sprawdzić sobie jaki masz poziom cukru godzinę po posiłku - ja tak zrobiłam i to mnie uspokoiło że wszystko ok z cukrem. Krzywą później miałam i tez była w porządku.
Stary 2010-09-23, 17:07   #1900
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
niestety nie zgodze się z wami co do tych kilogramów ponad programowych... jasne że można to potem zrzucić ale nie zawsze jest tak pięknie... nie chce nikogo dołować ale raczej podbudować do działania bo sama tez musze uważac żeby nie jesc za dużo... moja kumpela przytyła w ciąży 33kg, po szybko schudła i ważyła mniej niż przed ciążą nawet i wyglądała super! jednak tego lata zobaczyłam ją w stroju kąpielowym i te kilogramy+szybka dieta odznaczyły się na całe życie... tak więc uważam że czasem lepiej sobie odmówić tego kebaba czy czekolade żeby za kilka lat nie żałować...

Gabishing Twój "kosmita" jest słodziutki super zdjęcie na pamiątke
ja tez nie i nie zgodzę się z też: jedz jak chcesz to dla dziecka. Otyłość nie jest zdrowa ani dla mamy, ani dla dziecka w brzuchu. Od jedzenia warzyw się nie przytyje, a dostarczy wiele witamin, od jedzenia kanapek, placów itp dostarczy się tylko nasyconych tłuszczów i węglowodanów. W ciąży tez należy dbać o wagę, jeść o te ok 200-300 kcal dziennie więcej i tyle. Nie oszczędzać w owocach (choć nie wszystkich), warzywach, zamienić makaron na durum lub razowy etc.

Niektórym uda się zrzucić 28 kg szybko,a le większości będzie się to co najmniej latami ciągnęło.

A ja muszę zmienić okulistkę, bo widze zmiany a ona nie. Jak ma się 8,5 to każde następne pół przeraża, szczególnie z takim podłożem genetycznym

Hemoglobina nie skoczyła, ale nie spadła poniżej 11, nadal Tardyferon.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2010-09-23 o 17:09
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:11   #1901
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
caly dzien rycze..jakos tak mi źle....a na kolacyjke...hmmm...kukury dza, jablko i jogurt..nic wiecej!!!
nie jedz węglowodanów na noc jak dojadę do domu z pracy to ci wyślę na PRV dietę jaką mi rozpisała dietetyczka specjalnie na okoliczność ciąży

warzywa na wieczór tak ale owoce raczej przed południem

pomożemy nic się nie martw jesteśmy tu żeby się wspierać i czasem kopnąć w tyłek zrób badania przede wszystkim a ja ci ta dietę wyślę później
Stary 2010-09-23, 17:14   #1902
vilya
Zadomowienie

Cytat:
nie jedz węglowodanów na noc jak dojadę do domu z pracy to ci wyślę na PRV dietę jaką mi rozpisała dietetyczka specjalnie na okoliczność ciąży

pomożemy nic się nie martw jesteśmy tu żeby się wspierać i czasem kopnąć w tyłek zrób badania przede wszystkim a ja ci ta dietę wyślę później

gabshing mi tez wyślij jeśli możesz .A ta dieta to ze względu na cukier?
Stary 2010-09-23, 17:19   #1903
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

gabishing, żaden kosmita tylko przesłodki maluch!

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:19   #1904
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muron Pokaż wiadomość
ja tez nie i nie zgodzę się z też: jedz jak chcesz to dla dziecka. Otyłość nie jest zdrowa ani dla mamy, ani dla dziecka w brzuchu. Od jedzenia warzyw się nie przytyje, a dostarczy wiele witamin, od jedzenia kanapek, placów itp dostarczy się tylko nasyconych tłuszczów i węglowodanów. W ciąży tez należy dbać o wagę, jeść o te ok 200-300 kcal dziennie więcej i tyle. Nie oszczędzać w owocach (choć nie wszystkich), warzywach, zamienić makaron na durum lub razowy etc.

Niektórym uda się zrzucić 28 kg szybko,a le większości będzie się to co najmniej latami ciągnęło.

.
zgadzam sie z toba, w pierwszej ciazy przytylam 18 kg, nie jadlam ogromne ilosci ale sie nie ograniczalam i oczywiscie ruchu za duzo nie mialam, do pracy i do domu i odpoczynek

teraz jem zdrowo, warzywa owoce pieczywo tylko pelnoziarniste i oczywiscie ruchu mam mase, do pracy musze chodzi rano i popoludniu dosc szybko jakies 20 minut i jedna strone, do tego yoga i pilates. PLus oczywiscie mam 5 latke takze park rowery itp Wstaje o 5 i ide spac 21, i caly dzien w ruchu.
I jak narazie dopiero 2.5 kg na plusie. A dziecko rosnie i rozwija sie zdorowo.
Takze bardzo duzo zalezy od tego co jemy i jaki tryb zycia prowadzimy.

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:23   #1905
Jessy_
Raczkowanie

Cytat:
A ja muszę zmienić okulistkę, bo widze zmiany a ona nie. Jak ma się 8,5 to każde następne pół przeraża, szczególnie z takim podłożem genetycznym
A czy ze względu na wadę wzroku masz wskazanie do cesarki?
Też mam dosyć dużą wadę i chyba najwyższa pora abym zainteresowała się tym tematem bo czas tak pędzi ostatnio, że się nie obejrzymy a już trzeba się będzie pakować do szpitala.
Jessy_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:23   #1906
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kma1982 Pokaż wiadomość
Faktycznie, ładna pogoda u nas, też jestem z ZG a do szkoły rodzenia, przyszpitalnej, zapisałam się na 10 stycznie nie było wcześniej już terminów

Cześć kma1982, ja również zapisałam się do szkoły w ZG przyszpitalnej, ciężko było w terminami to fakt, ale mąż od rana pilnował zapisów no i się udało Na kiedy masz termin? Bo pewnie w podobnym okresie będziemy rodziły Ściskam Cię cieplutko
s_a_j jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:26   #1907
muron
Zakorzenienie

też zamówiłam getry, bo kupiłam kozaczki

a tu szwagierka znalazła, żółw, jak żółw le to co wyświetla fajne

http://allegro.pl/lampka-nocna-zolw-...240882925.html

Jak ktoś ma TK Maxx to jest wyprzedaż

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Jessy_ Pokaż wiadomość
Też mam dosyć dużą wadę i chyba najwyższa pora abym zainteresowała się tym tematem bo czas tak pędzi ostatnio, że się nie obejrzymy a już trzeba się będzie pakować do szpitala.
ano,a le moja okulistka zaczęła wydziwiać, już nie pamięta, ze dawała mi zwolnienie z wf i zakazała dźwigania, nie tylko wada, ale mega obciążenie gen.

Stary 2010-09-23, 17:48   #1908
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Wskazanie do cesarki są wady z minusem..

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:55   #1909
Jessy_
Raczkowanie

Ja właśnie mam -5...
Tylko myślicie, że jak teraz będę miała zaświadczenie o wadzie wzroku to będzie aktualne do stycznia czy lepiej bliżej terminu udać się do okulisty?
Jessy_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:59   #1910
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez s_a_j Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Mamusie z rana Nie wiem jak u Was, w Zielonej Górze pięęęękna pogoda się zapowiada, samo słoneczko, mimo, że przecież dziś pierwszy dzień jesieni

Dziewczyny, chyba czułam wczoraj maluszka, tak wieczorkiem, mąż skoczył na piwo z kolegami a ja czekając w łóżeczku, czułam jak mały szajbrował. Tak delikatnie, tak ledwo wyczuwalnie, ale to chyba to

Jak to jest u Was ze Szkołami Rodzenia? Zapisałyście się? Będziecie chodzić? My z mężem jesteśmy zapisani na listopad, mi się wydaje, że to trochę późno, ale położna mówiła, że właśnie idealnie będzie pasować. Nie mogę się doczekać, jestem podekscytowana tymi zajęciami strasznie.
ja ide w przyszly czwartek spytac czy przyjma mnie na przyspieszony kurs bo przyjmuja od 30 a ja jestem w 21.

Havana moze jakies gadzety do wina;
ja pamietam jak kupilam na prezent ksiazke o winach w empiku + akcesoria w Home&you i zapakowalam i wyszlo mi jakos 140-160zl

Justine kurcze sporo przytyłaś, może faktycznie trzeba badać tarczycę;
ale w sumie znajoma mojej koleżanki też sporo przytyła w pierwszych m-cach... ale nic nie dolegało jej...po prostu tak jej SŁUŻYŁA CIĄŻA . Nie ma co się łamać, po ciąży zgubisz
Ja dostałam jakieś książeczki od położnej o odżywaniu wczoraj więc zaraz poczytam co tam mądrego piszą

Gabishing słodziasek mały
ja planuję iść na usg 3d tak w 27tygodniu ciąży
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 17:59   #1911
mysiopez
Zadomowienie

Cytat:
Ja właśnie mam -5...
Tylko myślicie, że jak teraz będę miała zaświadczenie o wadzie wzroku to będzie aktualne do stycznia czy lepiej bliżej terminu udać się do okulisty?
powinnaś isć teraz i na krótko przed porodem. Jesli wzrok by się pogorszył to na pewno bedziesz miała cesaarkę, ale jeśli będzie w porządku to nie będą CIę kroić.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 18:05   #1912
muron
Zakorzenienie

Cytat:
Ja właśnie mam -5...
-5 jeszcze nie tak dużo, ważne w jakim stanie siatkówka, choć wiadomo, że im większa wada tym siatkówka bardziej nadwyrężona

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
Ja właśnie mam -5...
zaświadczenie nie wystarczy, musisz mieć wpis do karty o wskazaniu do porodu przez CC podbite przez lekarza, wada przy - to sie tylko pogłębić może;-)

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
ja ide w przyszly czwartek spytac czy przyjma mnie na przyspieszony kurs bo przyjmuja od 30 a ja jestem w 21.

Havana moze jakies gadzety do wina;
ja pamietam jak kupilam na prezent ksiazke o winach w empiku + akcesoria w Home&you i zapakowalam i wyszlo mi jakos 140-160zl

Justine kurcze sporo przytyłaś, może faktycznie trzeba badać tarczycę;
ale w sumie znajoma mojej koleżanki też sporo przytyła w pierwszych m-cach... ale nic nie dolegało jej...po prostu tak jej SŁUŻYŁA CIĄŻA . Nie ma co się łamać, po ciąży zgubisz
Ja dostałam jakieś książeczki od położnej o odżywaniu wczoraj więc zaraz poczytam co tam mądrego piszą

Gabishing słodziasek mały
ja planuję iść na usg 3d tak w 27tygodniu ciąży
a propos prezentu slubnego dla tych co mają wszystko: może szampan, ale znaczy champagne z Champagni;-) od ok 100 zł można kupić, ok 150 kosztuje Moet, do tego np z wysokiej jakości lb kryształu prościutkie klasyczne kieliszki? Żadne grawery i inne wstrecizny;-)

Stary 2010-09-23, 18:38   #1913
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

a więc czytam że ...

-dietę powinno się wzbogacić o 300kcal od II trymestru ciąży (kurde...ja chyba coś za szybko sobie wzbogaciłam )

-produkty zbożowe są polecane ze względu na dużą ilość węglowodanów złożonych oraz błonnika (chleb razowy płatki owsiane, grube kasze - gryczane);

-zaleca się picie chudego mleka około 3 szklanek dziennie lub jogurtu,kefiru;

-codzienne jedzenie drobiu, chudych mięs i wędlin w ilości 250g dziennie; a 2x w tygodniu zamiast mięsa - tłusta morska ryba;

-warzywa i owoce zaleca się spożywać w postaci surowej;
w I trymestrze - warzywa około 400g dziennie
w II i III trymestrze - warzywa około 500g dziennie;
w I trymestrze - owoce 300g dziennie
w II i III trymestrze - owoce 400g dziennie;

- należy unikać margaryny, masła, smalcu, śmietany fastfoodów, chipsów, zupek i sosów w proszku;

-w chwili napadów na słodkie polecane są słodycze typu budyń, kisiel, sałatka owocowa orzechy, galaretka;

- dzienne spożycie wody to około 2 litry dziennie;
delikatna herbata jest zalecana ze względu na sporą ilość flawonoidów (nei wiem co to jest )
OGRANICZYĆ SŁODZENIE LUB TEGO NIE ROBIĆ

Porady:
- jeść często (nawet co trochę) ale mało, aby nie czuć pełnej sytości
-spożywać krakersy, sucharki, sałatki o różnych porach dnia (te dobre węglowodany )

Zaparcia:
-jeść produkty typu chleb razowy, grube kasze, owsianki, otręby, warzywa
-regularnie pić fermentowane napoje typu kefiry
-2-3 litry wody w ciągu dnia
-jeść rodzynki, suszone morele i śliwki, pić siemię lniane lub sok z kiszonej kapusty; wypić wodę z miodem NA CZCZO
-nie stosować ziołowych herbatek przeczyszczających czy ziółek w tabletkach!

Skurcze łydek:
-jeść dużo produktów bogatych w magnez (nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, zielone warzywa)
-produkty bogate w wapń (mleko i przetwory)

Zgaga:
-unikać tłustych pokarmów, kawy mięty i alkoholu (szczególnie wieczorem)
-unikać pokarmów ostrych i kwaśnych (pomidory owoce i soki cytrusowe ocet, papryka)
-mleko przynosi TYLKO czasową ulgę
-jeść powoli, pić między posiłkami a nie w trakcie
-jeść malutko a dużo częściej
-starać się spaćz głową uniesioną wyżej niż reszta ciała

Zalecane ćwiczenia:
ćwiczenia oddechowe
pływanie
spacery
gimnastyka lekka dla ciężarnych
spokojny taniec

10 zasad zdrowego stylu życia CIĘŻARÓWKI
1. jedz 5-6 małych posiłków dziennie
2. stosuj zbilansowaną dietę i UROZMAICAJ ją; pamiętaj o witaminach i skłądnikach minetalnych
3.wybieraj produkty bogate w składniki odżywcze; owoce pieczywo pełnoziarniste jogurty - jako codzienny element diety
4.regularnie spożywaj ryby
5. bezwzględnie zrezygnuj z produktów z surowego mleka, surowych ryb i owoców morza, surowych mięs i jajek
6.pamiętaj o około 2 litrach dziennie wypitej wody! w postaci niegazowanej wody mineralnej rozcieńczonych soków i herbat owocowych
7.zamiast słodyczy sięgnij po owoce świeże lub suszone; od czasu do czasu nie zaszkodzi kawałek czekolady lub ciasta drożdżowego
8.zrezygnuj z alkoholu i papierosów
9. pamiętaj o regularnych wizytach u lekarza
10. pamiętaj o umiarkowanej aktywności fizycznej - aby zachować siłę i formę

Zapotrzebowanie na płyny wzrasta w okresie karmienia o 440ml a w okresie ciąży o 90ml

Dynamika przybierania na wadze:
1-16tc +2kg
17-22tc +2kg
23-26tc +2kg
27-39tc +500g/tydzień

Co ile waży:
dziecko - ok. 3300g
tłuszcz jako zapas na okres karmienia - 1700g
woda zgromadzona w tkankach - 2000g
zwiększona objętość krwi - 1250g
powiększone piersi - 400g
wody płodowe - 800g
łożysko - 650g
powiększona macica - 900g

Ok, podzieliłam się tym co mam od położnej

Ps zaczynam przybierać na wadze za szybko ale spokojnie, po usg jak będzie wszystko ok to idę na ćwiczenia dla mamuś
Stary 2010-09-23, 18:46   #1914
muron
Zakorzenienie

Cytat:
a więc czytam że ...

-dietę powinno się wzbogacić o 300kcal od II trymestru ciąży (kurde...ja chyba coś za szybko sobie wzbogaciłam )

-produkty zbożowe są polecane ze względu na dużą ilość węglowodanów złożonych oraz błonnika (chleb razowy płatki owsiane, grube kasze - gryczane);

-codzienne jedzenie drobiu, chudych mięs i wędlin w ilości 250g dziennie; a 2x w tygodniu zamiast mięsa - tłusta morska ryba;

- należy unikać margaryny, masła, smalcu, śmietany fastfoodów, chipsów, zupek i sosów w proszku;

-w chwili napadów na słodkie polecane są słodycze typu budyń, kisiel, sałatka owocowa orzechy, galaretka;

delikatna herbata jest zalecana ze względu na sporą ilość flawonoidów (nei wiem co to jest )

Porady:
-spożywać krakersy, sucharki, sałatki o różnych porach dnia (te dobre węglowodany )

Zaparcia:
-jeść rodzynki, suszone morele i śliwki, pić siemię lniane lub sok z kiszonej kapusty; wypić wodę z miodem NA CZCZO

Skurcze łydek:
-jeść dużo produktów bogatych w magnez (nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, zielone warzywa)

Zgaga:
-unikać pokarmów ostrych i kwaśnych (pomidory owoce i soki cytrusowe ocet, papryka)

Zalecane ćwiczenia:
ćwiczenia oddechowe
pływanie
spacery
spokojny taniec

2. stosuj zbilansowaną dietę i UROZMAICAJ ją; pamiętaj o witaminach i skłądnikach minetalnych
3.wybieraj produkty bogate w składniki odżywcze; owoce pieczywo pełnoziarniste jogurty - jako codzienny element diety
5. bezwzględnie zrezygnuj z produktów z surowego mleka, surowych ryb i owoców morza, surowych mięs i jajek
6.pamiętaj o około 2 litrach dziennie wypitej wody! w postaci niegazowanej wody mineralnej rozcieńczonych soków i herbat owocowych
7.zamiast słodyczy sięgnij po owoce świeże lub suszone; od czasu do czasu nie zaszkodzi kawałek czekolady lub ciasta drożdżowego

Zapotrzebowanie na płyny wzrasta w okresie karmienia o 440ml a w okresie ciąży o 90ml

1-16tc +2kg
17-22tc +2kg
23-26tc +2kg
27-39tc +500g/tydzień

Co ile waży:
dziecko - ok. 3300g
wody płodowe - 800g
łożysko - 650g

Ps zaczynam przybierać na wadze za szybko ale spokojnie, po usg jak będzie wszystko ok to idę na ćwiczenia dla mamuś
chcę kupić dziecięcą czapkę ciepłą i ładną;-) Idę do H&M Cubusa-są ale rozmiar 62-74 czy bedzie ok? czy się zgubi główka? Z tego co widzę dzidziuś do kolosów nie nalezy, poza tym to dziewczynka, a one zawsze statystycznie mniejsze

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

Cytat:
chcę kupić dziecięcą czapkę ciepłą i ładną;-) Idę do H&M Cubusa-są ale rozmiar 62-74 czy bedzie ok? czy się zgubi główka? Z tego co widzę dzidziuś do kolosów nie nalezy, poza tym to dziewczynka, a one zawsze statystycznie mniejsze
nie wiem czemu o jedzeniu zacytowałam;-)

Jutro z piekarnika faszerowane cukinie i papryki, surówka ryż z szafranem
w sobotę coś ze szpinakiem bo kupiłam świeży;-)

Stary 2010-09-23, 19:28   #1915
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
No mniej więcej ci mogę pomóc zinterpretować wynik chyba że będzie w innych jednostkach niż mi dają ale i tak, później skonsultuj się jeszcze z lekarzem rodzinnym bo ja lekarzem nie jestem. No nie popatrzyłam że ty masz jeszcze młodziutką ciąże ja jestem starsza o jakiś miesiąc. 23 tydzień skończyłam i też przytyłam około 11 kg od początku ciąży. Tez na początku zażywałam duphaston. Nawet się teraz zastanawiam czy przyczyną plamienia nie była właśnie tarczyca ale w zasadzie mogło to wynikać z innych czynników. A wyniki glukozy na czczo jakie ci wychodzą? Choć słyszałam że na czczo badanie poziomu glukozy to nie jest takie wiarygodne. Jak masz w rodzinie lub znajomych cukrzyka to ma glukometr możesz sprawdzić sobie jaki masz poziom cukru godzinę po posiłku - ja tak zrobiłam i to mnie uspokoiło że wszystko ok z cukrem. Krzywą później miałam i tez była w porządku.
Dziekuje Ci za takie zainteresowanie W razie czego moge na Ciebie liczyć co do interpretacji. Oczywiście skonsultuje to i tak z lekarzemWiec ty jestes miesiac dalej i teraz masz 11 kg...to ja w 23 tygodniu pewnie bede miala jakies 16 kg:-(
Nie miałam robionych badan na glukoze, miałam robiona morfologie, mocz i toskoplazmoze i cytomegalie chyba ze gdzies w tych badania wykazany jest poziom glukozy...nie badanie na poziom glukozy to dopiero pozniej bede miala z tego co sie orientuje.
Mój dziadek chyba ma taki sprzecik na pomiar poziomu glukozy...to jak bede w weekend to moze zrobie.
Dzieki jeszcze raz...juz troche sie uspokoiłam.
Mnie chyba trzeba porzadnie zrypac...inaczej nie dociera..mój mąz właśnie to zrobil...i juz mi lepiej...mowi ze te moje marudzenie jest niena miejscy, ze najwazazniejsze, że dziecko rpzwija sie dobrze i ze ja sie dobrze czuje...a kg..mowi ze przesadzam. mowi ze nie jestem strasznie gruba ze normalnie wygladam na swoj stan....a jak sie tak martwie mam przerzucic sie na same warzywka np na kolacje.

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Cytat:

Dzieki wielkie, bedę Ci bardzo wdzięczna.

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Dziekuje Ci za takie zainteresowanie W razie czego moge na Ciebie liczyć co do interpretacji. Oczywiście skonsultuje to i tak z lekarzemWiec ty jestes miesiac dalej i teraz masz 11 kg...to ja w 23 tygodniu pewnie bede miala jakies 16 kg:-(
Nie miałam robionych badan na glukoze, miałam robiona morfologie, mocz i toskoplazmoze i cytomegalie chyba ze gdzies w tych badania wykazany jest poziom glukozy...nie badanie na poziom glukozy to dopiero pozniej bede miala z tego co sie orientuje.
Mój dziadek chyba ma taki sprzecik na pomiar poziomu glukozy...to jak bede w weekend to moze zrobie.
Dzieki jeszcze raz...juz troche sie uspokoiłam.
Mnie chyba trzeba porzadnie zrypac...inaczej nie dociera..mój mąz właśnie to zrobil...i juz mi lepiej...mowi ze te moje marudzenie jest niena miejscy, ze najwazazniejsze, że dziecko rpzwija sie dobrze i ze ja sie dobrze czuje...a kg..mowi ze przesadzam. mowi ze nie jestem strasznie gruba ze normalnie wygladam na swoj stan....a jak sie tak martwie mam przerzucic sie na same warzywka np na kolacje.

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ----------

Dzieki wielkie, bedę Ci bardzo wdzięczna.
vilya ja sie jeszcze zastanawiam czy ten duphaston nas tak nie załatwil...w końcu to hormony a od hormonów się tyje.

24.02.2011 r.

Nadia:
Stary 2010-09-23, 19:35   #1916
dewi
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ----------

nie wiem czemu o jedzeniu zacytowałam;-)

Jutro z piekarnika faszerowane cukinie i papryki, surówka ryż z szafranem
w sobotę coś ze szpinakiem bo kupiłam świeży;-)
hmm co do czapeczki... moim zdaniem musi być malutka... tym bardziej że dziewczynka z reguły ma mniejszą główkę niż chłopczyk... A nie ma takiej czapy od 0-3 m-ca???

Uwielbiam faszerowane warzywa ale mi smaka zrobiłaś
Stary 2010-09-23, 19:42   #1917
Justine1988
Zadomowienie

Cytat:
a więc czytam że ...

Porady:

Zaparcia:

Skurcze łydek:

Zgaga:

Zalecane ćwiczenia:
ćwiczenia oddechowe
pływanie
spacery
spokojny taniec

1-16tc +2kg
17-22tc +2kg
23-26tc +2kg
27-39tc +500g/tydzień

Co ile waży:
dziecko - ok. 3300g
wody płodowe - 800g
łożysko - 650g

Bardzo przydatne te informacje. Dziękuje za wiadomość...wiec z tego co jest napisane powinnam do tej pory przytyc jakies 4 kg....jasne nawyki żywieniowe moge zmienic, chociaz nie uwazam bym strasznie szalała z jedzeniem, a co do sportu nie niestety przez te plamienia, dlugo lezałam,do tej pory musze bardzo uwazac na siebie i sie nie przeciazac...wiec jak to pogodzic???No nic info napepwno sie przyda chetnie skorzystam z tych rad dziekuje.

24.02.2011 r.

Nadia:
Stary 2010-09-23, 19:45   #1918
kaskup
Rozeznanie

gabishing to ja tez poprosze o dietke

a mi dziś siostra kupiła dwa pajace takie słodkie dla maluszka i spodenki jensowe ona zawsze cos na szmatach wypatrzy

za to ja kupiła dzis na allegro dwie pary ogrodniczek i bluze.. spodnie za 9 zl bluza za 5zł mam nadzieje ze małemu nic z krocza nie odpadnie bo te zakupy to typowe dla chłopca
kaskup jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-23, 19:59   #1919
Justine1988
Zadomowienie

Faktycznie wiele dziewczyn przyznaje, że przytyłypo duphastonie.Cos w tym musi byc...nie jest mozliwe bym ja tak tyła....przeciez nie jem duuużofaktyczni e wiecej niz przed ciaza ale przed ciaza to ja zawsze sie dochudzalam: duzo sportu, teraz ne moge, - zupelnie inny tryb zycia, kiedys od rana na nogach do wieczora, teraz tez mam sporo obowiazkow domowych ale wiecej wypoczywam, jak zalecila doktorka, - nie jadlam kolacji, teraz jem bo nie moge sie glodzic, naet nie zwiekszylam ilsci zjadanych posilkow tylko urozmaicilam swoja diete w owoce i warzywa, sporo ich jem..noi pozwalam sobie spelnic swoje zachcianki ale ktora kobieta w ciazy sobie tego odmawia...raz jest to cos slodkiego, raz kefir, raz ogore, śledzik...czy to taki grzech..fast foody jak juz mowilam raz na jakis czas ...nie wiem ale znalazłam watek gdzie sie wypowiadaja dziewczyny ktore braly duphaston.http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3226112

24.02.2011 r.

Nadia:
Stary 2010-09-23, 20:00   #1920
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo przydatne te informacje. Dziękuje za wiadomość...wiec z tego co jest napisane powinnam do tej pory przytyc jakies 4 kg....jasne nawyki żywieniowe moge zmienic, chociaz nie uwazam bym strasznie szalała z jedzeniem, a co do sportu nie niestety przez te plamienia, dlugo lezałam,do tej pory musze bardzo uwazac na siebie i sie nie przeciazac...wiec jak to pogodzic???No nic info napepwno sie przyda chetnie skorzystam z tych rad dziekuje.
zawsze do usług
nie martw się, wiadome - jak kobieta musi ograniczyć ruch i nie dźwigać to też mało spala...

ja przez ten czas co mi lekarz kazał lezeć to też przytyłam trochę więcej niż jak latałam jak głupek po mieście - bo spalałam;
nawet zwykłe wnoszenie większych zakupów do domu dawało duży efekt spalania kalorii a teraz NO NIESTETY nie możemy się przesilać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości