|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#8191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Shih Tzu do oddania!!!
No też myślę, że nie. Jutro będę rozmawiać z nową właścicielką, to jej to wszystko powiem.
|
#8192 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: źrebak bez oczu-wyrok dla matki i córki-błagamy o pomoc...
Florens
Zdjecia uratowanych dziewczyn
|
|
|
|
#8193 |
|
Rozeznanie
|
Piesek jest koooochany, milusi w dotyku
![]() Chodzi za kazdym krok w krok...nie szczeka...lubi byc glaskany Jest tylko jeden minus ![]() Nie wiem dlaczeggo jak na chwile ( doslownie 3 minuty) zostal sam w pokoju zesiusial sie... ![]() Przypomnialam sobie ze Justynka tez mowila ze sie zesikal jak go zostawila samego wiec pomyslalam ze moze to zrobil ze strachu ze zostanie sam... Bo przed tym bylam z nim na spacerze i siusial :-( |
|
|
|
#8194 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jak zobaczyłam go na focie to od razu mi wyglądał na z rodowodem ,dlatego napisałam żeby został sprawdzony czy nie ma tatuazu ,w takim przypadku jeśli ktoś się pozbywa psa z rodowodem hodowca ma prawo pierwokupu, także należy to zgłosić do ZK a ten hodowcy który zdecyduje czy pies zostaje u obecnego właściciela czy chce go z powrotem.
|
|
|
|
#8195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam pytanie- czy tatuaż znaczy, że pies jest rodowodowy? I wreszcie najważniejsze- co z tym sikaniem? U mnie zlał się raz, podczas mojej nieobecności przez 3h. Trzeba pamiętać, że spędzał całe dnie (7-21) przywiązany do wieszaka ze swetrami- jak dbano o jego potrzeby, nie wiem.
|
|
#8196 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak tatuaż świadczy o tym ze jest rodowodowy.
Jestem hodowca jeśli mój szczeniak podzieliłby los tego shih chciałabym go z powrotem wiec nie można tej wiedzy pozbawić osoby która powołała go niejako na świat. Ogólnie w umowach sprzedaży psów rasowych jest taki zapis. Co do sikania może poprostu nie jest nauczony do załatwiania się na dworze lub ma jakiś problem urologiczny. Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-09-24 o 12:54 |
|
|
|
#8197 |
|
Zadomowienie
|
Twoim obowiazkiem bylo najpierw poszukac hodowcy psa jesli pies ma tatoo a potem ew oglaszac...Nie odwrotnie
![]() Hodowca musi wiedziec o psie i zmianie wlasciciela. |
|
|
|
#8198 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli popełniłam wykroczenie- czy jest za to jakaś kara?
|
#8199 |
|
Rozeznanie
|
dziwne...po przyznam szczerze ze jako dziecko mialam psa z rodowodem ktorego dostalismy od znajomego rodzicow i nie przypominam sobie abysmy gdzies to zglaszali komukolwiek...
![]() to jak to w koncu jest?
|
|
|
|
#8200 |
|
Wtajemniczenie
|
Kare to może mieć przez to hodowca.
Regulamin hodowli psów rasowym mówi: "Hodowcom zabrania sie: a) sprzedaży szczeniąt poprzez pośredników oraz osobom nabywającym je do dalszej odsprzedaży lub w innych celach nie mieszczących się w granicach etyki kynologicznej. " źródło: http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Reg...w_rasowych.pdf |
|
|
|
#8201 |
|
Rozeznanie
|
Odsprzedaza nie jest pewnego rodzaja darowizna ani prezent
![]() A tak serio, to co jesli kupujacy nie moze z przyczyn nie lezacych po jego stronie dluzej zajmowac sie psem? |
|
|
|
#8202 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.rrclub.pl/index.php?id=51,232,0,0,1,0 tutaj jest przykładowa umowa kupna psa która powinna być zawierana w każdej dobrej hodowli, masz w niej odpowiedz
![]() Swoją droga to jest bardzo dziwne ze koleś dal za psa 1500 zl jest to pies z rodowodem i tak o sobie go oddał, wcale bym się nie zdziwiła jakby był kradziony. Dlatego naprawdę warto to sprawdzić, a książeczkę zawsze można wyrobić i jeśli nie ma tam nr tatuazu w książeczce to tez dziwne bo powinna być bo to hodowca ja zakłada. Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-09-24 o 14:15 |
|
|
|
#8203 |
|
Rozeznanie
|
To mam odnalezc skosnookiego
|
|
|
|
#8204 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie, coś tu nie gra- właściciel nie chciał zarobić na psie- a mógłby, ja nie chciałam zarobić- a też mogłabym, chodzi mi tylko o dobry dom dla niego! Skoro hodowca ma prawo do pierwokupu, to byłoby etyczne brać psa za darmo i proponować sprzedaż hodowcy? I co z kastracją- skoro pies jest rodowodowy, to może również ktoś powinien wiedzieć o tej kwestii?
|
#8205 |
|
Wtajemniczenie
|
Dlatego kroki powinny być takie spisać nr tatuazu napisać do ZK kto jest jego hodowca jka juz uzyskamy takie info zadzwonić lub napisać do tego hodowcy ze jesteśmy w posiadaniu takiego pieska i co dalej czy możecie go zatrzymać. I sprawa jasna.
Tak właśnie tworzą się psy bez rodowodu bo ktoś przechwycą takiego psa bez wiedzy hodowcy i dalej rozmnaża, a to jest zabronione jeśli pies jest rasowy. Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2010-09-24 o 14:27 |
|
|
|
#8206 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
a jesli to wietnamski pies? to co wtedy?
|
|
|
#8207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bez tego sie nie ruszy. To po pierwsze. Po drugie- hodowca ma decydować, czy mogę oddać psa w miejsce, gdzie pieskowi będzie dobrze? Przecież nie jest jego właścicielem. To, że ma prawo pierwokupu nie oznacza, że pies jest jego własnością. I jeszcze raz powtarzam- ZWIERZĘ NIE JEST RZECZĄ!!! Nacierpiał się w tej hali, potem stres u mnie, bo 2 psy i wszystko nowe, potem u Justynki, a potem dopiero u jej siostry. Przeszła swoje psina. Czy to nie dość? Poza tym ja nie miałabym nawet możliwości prowadzenia takiego śledztwa, pisałam już- mąż wyjechał, a ja zostałam ze swoimi psami i synkiem. Przygarnęłam Pieseczka, bo nie było innej możliwości.
|
|
#8208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest gdzies paragraf, że zabrania się hodowcy sprzedaży szczeniąt osobom, nabywającym je i oddającym, lub np. pośredniczącym w sprzedaży? (na pośrednika,chyba jest).
|
|
#8209 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co jeśli Wietnamczyk kłamał ze to jest jego pies tylko ukradł w celu rozmnożenia, a teraz próbował się go pozbyć? |
|
|
|
|
#8210 |
|
BAN stały
|
Spisuje się nr. tatoo z psa zanosi się do ZK z info że się go np. znalazło i prosi sie o odszukanie hodowcy ! Potem dzwoni sie do tego hodowcy opowiada o sytuacji i nie wykluczone że on zezwoli na dalszy pobyt psa w obecnym domu ! Ale wiedzieć musi abyście kiedyś nie byli zaskoczeni że przyjedzie i Wam go odbierze !
AAAaaaaaaa ja jestem członkiem ZK - podajcie mi na PW numer tatuażu a ja wam znajdę tego hodowce ! Edytowane przez monika733 Czas edycji: 2010-09-24 o 19:40 |
|
|
|
#8211 |
|
Zakorzenienie
|
Hodowla jest w ksiązeczce zdrowia- Justynka zadzwoniła, żeby zapytać, czy może być wpisana jako właściciel pieska- i do tego jest potrzebna metryka, już nie chcę pisać w jej imieniu, bo poplączę. Ja mam telefon do tego Wietnamczyka, więc myślę, że problemów nie będzie.
W każdym razie czekam na zdjęcia i sprawozdanie z dalszych losów Asto.
|
#8212 |
|
Zakorzenienie
|
proponuję nie słuchać tego typu komentarzy, bo jeżeli ktokolwiek przyjedzie i wejdzie na nasz teren, do naszego mieszkania to jest to już naruszenie miru domowego - przestępstwo, a jeżeli ktoś zabierze nam psa, to jest to kradzież. weszłam na ten wątek tylko dlatego, że sami mając shih tzu pomyśleliśmy o adopcji tego psiaka, a tu co? jak zwykle draka.
|
|
|
|
#8213 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście jak się dowie gdzie pies przebywa ! Pisząc swojego posta miałam na mysli odebranie przy obecności policji a nie samosądy ! Po 2- hodowca wpisany w książeczce to dlaczego nik do niego nie dzwoni z info o psie ? Przecież to załatwienie formalności ma służyć spokojowi rodziny która psa przygarneła. Nikt ich się czepiac nie będzie , psa nie zabiora jak ustalą z hodowcą prawnie jego pobyt u nich i cieszyc będa mogli się zwierzakiem ! ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
Sama jestem hodowca i dla nas najważniejsze jest dobro i szczęście psa a szczególnie jak pochodzi na naszej hodowli ! Pozdrawiam ! Edytowane przez monika733 Czas edycji: 2010-09-24 o 20:32 |
||
|
|
|
#8214 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiadomo, czy nie ma umowy- nie miał przy sobie. Chętnie dał nr telefonu
Za ew pomoc dziękuję- mam nadzieję, że nie będzie potrzeby skorzystać.
|
#8215 |
|
BAN stały
|
DOBRA TO MÓJ OSTATNI POST BO NARZUCAC SIE NIE MAM ZAMIARU a odnosze takie wrażenie ( i nie tylko ja jak sie dowiedziałam) że uważacie sprawe za zakończona bo macie pieska !
Niestety nie jesteście prawowitymi jego posiadaczmi , bo nie zamierzacie sparawy załatwic jak się powinno ! |
|
|
|
#8216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo kogo on ma niby oskarżyć o kradzież? Wietnamczyka ( z którym prawdopodobnie ma umowę), czy nowych opiekunów pieska (którzy sami do niego zadzwonią)?
|
|
#8217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na pewno, gdyby Wietnamczyk zostawił go pod halą kupiecką i sobie pojechał, byłoby prościej. Albo przerobił na sajgonki (ŻART!!!) Po co te emocję?
Nie jestem przesądna. To przynosi nieszczęście. BRULION MALARSKI. Justyna Neyman. http://justynaneyman.blogspot.com/ Edytowane przez justynaneyman Czas edycji: 2010-09-24 o 23:36 |
|
|
|
|
#8218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() JUSTYNKO i JUSTYSIU jesteście wielkie,o wielkim sercu.
|
|
|
|
|
#8219 |
|
Zakorzenienie
|
Edytko, dziękuję
|
#8220 |
|
Raczkowanie
|
a mnie się wydaje,że Wy wcale nie chcecie znaleźć hodowcy.. dostało Wam się psa za friko to po co zgłaszać ten fakt hodowcy, ale uwierzcie ,że większość z tych hodowców chce wiedzieć co się dzieje z ich psem, podajcie chociaż nr tatuażu ewentualnie literkę ( czy przed czy po)
a w te bajki z metryką nie chce mi się wierzyć, nr tatuażu jest jak nasz nr pesel ! a hodowca ma prawo wiedzieć gdzie znajduje się jego pies, a w umowach jest nawet zapisek o chęci zbycia, czy też za darmo czy też za opłatą. a świetny konktak z hodowcą jest w dzisiejszych czasach jest na wagę złota, bo kto jak nie hodowca udzieli wam najlepszych rad pod względem opieki, pielęgnacji,żywienia ? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.