![]() |
#181 |
Przyczajenie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Moja świnka morska ma na imie orzeszek. Dostalam go na dzień kobiet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
To może ja przedstawie swojego łobuziaka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() czasem wydaje mi sie, ze mam w domu malego pieska.. jak chce zeby dosypac mu jedzenia do miseczki to albo wysypuje ja cala i miska lezy do gory nogami albo stawia ja pionowo i tlucze w kratki ![]() ![]() ![]() ![]() lubi byc przytulany glaskany, drapany i zawsze tak slodko pochrumkuje ![]() caly czas ma klatke otwarta i wyskakuje sobie kiedy ma na to ochote, ma na podlodze swoj recznik po ktorym, chodzi i nie wychodzi poza niego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Prze slodkie te Wasze swiniaczki.Ja mam druga swinke w zyciu,pierwsza byla ze mna 8 lat i pewnie zyla by dalej,ale ja zapomnialam wziasc ja z klatki na dworze na noc.Rano juz jej nie bylo,szukalam wszedzie...nawet nie wiem jak sie wydostala.Obecna jest moim oczkiem w glowie.Jest czarna z ruda plama na grzbiecie i ruda skarpetka.Moze uda mi sie wkleic zdjecie.Swinki sa najcudowniejszymi zwierzakami,choc uwielbiam psy,mialam rowniez krolika i chomika.
|
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
Zauwazyłam na zdjeciach ze wiele z Was używa ściólki jako podłoze do klatki.....
![]() dziewczyny radze zainwestowac w żwirek dla świnek morskich ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
No tak, ale żwirek gdy się rozpadnie jest nasiąknięty moczem i go trzeba zaraz wyrzucić, a kupki w żwirku nie znikają, tylko są, więc nie wyobrażam sobie by świnka przebywała w pojemniku z kilkudniowymi odchodami, błeee. Raz kupiłam taki brykiet dla gryzoni, świnka go niecierpiała, bo było jej twardo i niewygodnie, a i tak codziennie trzeba było wybierać kupki i to co zostałao z siuśków, nie lubię się tak zabawiać, wolę poprostu wyrzucić codziennie odchody i szczęśliwa świneczka sobie leży na czystych i pachnących trocinkach.
Moje prosie biegnie do klatki tylko by się załatwić i zamykam ją w niej wyłącznie na noc, tak to biega cały dzień i śpi gdzie tylko zapragnie ![]() ![]()
#186 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak tu patrzę to co świnka to słodsza ![]() ![]() ![]() ![]() Co do żwirku ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
ja nie mam potrzeby sprzątania codziennie.... Maciek więcej biega po domu niż siedzi w klatce.... są dni kiedy wogóle go nie zamykamy..... także nie musze mu sprzątac codziennie .... a poza tym wolicie zeby prosiak nie miał zadnego odchodu w klatce, ale za to odparzał sobie nóżki ?? nie rozumiem tego.... Przeciez swinki morskie czasem nawet zjadają swoje odchody zeby uzupełnić jakies tam niedobory wiec chyba to nie jest dla nich jakies szkodliwe... nie przesadzajmy! naprawde ściółka kłuje, i moze dojsc do naprawde poważnych odparzeń.... sama widziałam ostatnio dziewczyne ze swiniakiem u weterynarza, a on stwierdził ze to wina ściółki....ehh
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 |
Zadomowienie
|
ja dla Lolka używam i tego i tego tzn daje sciólke i żwirek, ktory wciaga ten nieprzyjemny zapach
![]() ![]() ![]() ![]() a co do tego, że smiesznie wyglada jak biega to masz racje ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#189 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() jak ja widzę jak Ciaposław biega i się ślizga na płytkach to śmiać mi się chce, tak mu się śmiesznie nóżki rozjeżdżają ale co tam, byle do przodu ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
a mam pytanie... jak często kąpiecie swoje prosiaki i czy To lubią?
"If a black man is racist, is it okay? If it's the white man's racism that made him that way, By some sense they're all the same" ebiblioteczka.mojeforum.n et - nowe forum o książkach. ![]() Pozdrawiam ;] Edytowane przez julka123 Czas edycji: 2006-07-05 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy, wogóle, po co?! ![]() Świnkę się pierze tylko wtedy gdy ma jakąś egzemę w Nizoralu i ziołach. Ja swoją podmywam czasem jak się zesiusia na podłogę i jej wstyd bym nie wykryła tego i sobie durnota jedna leży w tym i nasiąka jej siuśkami brzuch, wtedy trzymam ją nad umywalką i mokrą ręką delikatnie przecieram ciepłą wodą po brzuszku a potem zawijam bidulę szczelnie w ręcznik jak w kokon i 3-4 godziny się tak suszy - niecierpi tego ![]() ![]()
![]() |
#192 |
Raczkowanie
|
no tak ... ale ja nie mówie o TYPOWYM myciu..... świnki sie "myje" wilgotnym ręcznikiem z szamponem dla dzieci.... a oprócz tego można ją wsadzić do miseczki z wodą która sięga jej nóżek żeby sie popluskała.... Maciek bardzo to lubi
"If a black man is racist, is it okay? If it's the white man's racism that made him that way, By some sense they're all the same" ebiblioteczka.mojeforum.n et - nowe forum o książkach. ![]() Pozdrawiam ;] Edytowane przez julka123 Czas edycji: 2006-07-05 o 12:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#193 |
Zakorzenienie
|
Wszystkie moje świnki niecierpiały wody, jak się spieszę i nie wytrę sałaty lub mleczy do sucha to strasznie się otrzepywały jakby miały wodowstręt. Nie radzę ludzkimi szamponami myć prosiaka, bo mogą dostać egzemy, jedynie wywar z rumianka cieplutki jak mycie jest konieczne - mam znajomą weterynarz, która jest właśnie specjalistką od świnek i gryzoni i strasznie tępi ludzi, którzy stosują u gryzoni to co ludzkie
![]()
#194 |
Raczkowanie
|
ehhh..... no z Tobą to ja nie wygram
![]() ![]() ![]() ![]()
"If a black man is racist, is it okay? If it's the white man's racism that made him that way, By some sense they're all the same" ebiblioteczka.mojeforum.n et - nowe forum o książkach. ![]() Pozdrawiam ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie złość proszę na mnię, ale moi znajomi wszyscy prawie mają prosiaki, więc się nasłuchałam opowiadań o choróbskach u maleństw i dlatego tak alarmuję by inni nie borykali się z tymi problemami ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Raczkowanie
|
wiem wiem
![]() ![]() EDIT : dodaje jeszcze zdjęcie prosiaczka jak była mały ![]() ![]() ![]() ![]()
"If a black man is racist, is it okay? If it's the white man's racism that made him that way, By some sense they're all the same" ebiblioteczka.mojeforum.n et - nowe forum o książkach. ![]() Pozdrawiam ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
Mój jest prany raz na jakieś pół roku w zaleconym przez pana weta Nizoralu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po tym zadrapaniu, muszę mu myć łapkę codziennie najpierw normalnie mydełkiem, potem utlenioną a na koniec moczyć chwilę w rumianku.Więc siła rzeczy trochę się moczy. Kurcze mój to chyba jakiś ewenement, bo lubi wilgotnawą sałatkę, w każdym razie biegunkę miał raz - pierwszego dnia u mnie, po przeniesieniu do nowego otoczenia ![]() Co do zabaw,hmm, najczęściej bieg za sałatką lub marchewką, przeciąganie pietruszki, poślizg kontrolowany na terakocie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 |
Raczkowanie
|
Aaaaa...Julka, to ile ma obecnie Twój świniaczek?
Bo ma tym zdjęciu jest po prostu przeuroczy ![]() Wogóle małe prosiaki są takie smieszne, mają nieproporcjonalne uszka i łapki, takie jakby za duże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pierwsze 3 zdjęcia to z ferii zimowych drugie 3 to z listopada dużo sie nie zmienił ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój też się tak rozciąga, robi się płaski, widać świnki mają swoje ulubione ułożenia ![]() ![]() A mnie z tymi chomikami to juz denerwuje, choć mysz lub szczur to sama na niego mówię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
choć każda z Was ma śliczną świnke to ja mojego Maciusia nigdy bym nie oddała... moja poprzednia świnka miała na imie Filip i zmarła w wieku 7 lat..... nie była do nas bardzo przywiazana (najwyzej do mamy) bo ja byłam strasznie mała
![]() a takie pytanie mam ..... JAK MYśLICIE CZY SZELKI DLA śWINKI TO DOBRA RZECZ? tak myśle czy mu nie kupić.... świnka to nie pies zeby na smycz brac ale tak w razie czego jak by jakis piesek na spacerze podbiegł, albo jak by mi na ulice wyleciał to moge go w razie czego złapac.... nie chce jego na tych szelkach ciągnąc... chodził by sobe normalnie ale czułabym sie bezpieczniej jakbym miała nad nim kontrole w razie czego..... słyszałam ze moze dojsc do uszkodzen nóżek.... ale jak ludzie szarpią świniaczka to niech sie nie dziwia zatłukłabym ich normalnie.... ![]() z tego jak wyglądają to chyba są bezpieczne ( jesli sie nie bedzie szarpac świniaczka) http://www.tropik.pl/product_info.ph...oducts_id/3682 Ma moze któras takie?
"If a black man is racist, is it okay? If it's the white man's racism that made him that way, By some sense they're all the same" ebiblioteczka.mojeforum.n et - nowe forum o książkach. ![]() Pozdrawiam ;] Edytowane przez julka123 Czas edycji: 2006-07-06 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Raczkowanie
|
Miałam takie cudo niegdyś, ale moja wieprzowinka nie dała się w kierat wsadzić
![]() Nie sądzę że da się świnkę na tych szelkach jakoś przyciągnąć, chyba że uczona i tresowana ![]() ![]() ![]() Ja się właśnie bałam że mogę mu nóżki uszkodzić albo coś więc szelki naprawdę nie były używane (organ nieużywany zanika, do dziś nie mogę ich znaleźć, tak bym podesłała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Zakorzenienie
|
Mam takie szelki
![]() ![]() ![]() Same szeleczki to jeden sznurek przewleczony przez szlufeczkę na karczku, nie jest to zbyt dobry pomysł, bo jak świnka goni, to przednie łapeczki może przełożyć przez tą sznurówkę, którą ma na szyji i wtedy obie części znajdują się pod brzuszkiem, wtedy wystarczy kilka bryknięć tylnimi nóżkami i świnka się pozbywa uciążliwego sznurka ![]() Ja muszę za swoją biec tak szybko by smyczka była luźna, a nie napięta, bo wtedy może nastąpić zacisk i świnkę by to mogło zaboleć ![]() ![]() Raz goniłam świnkę puszczoną wolno po lesie ![]() ![]() ![]() ![]() Ale złapałam zwierzynę ![]()
#204 |
Zakorzenienie
|
Moje świnki
![]()
#205 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() świnke miałam, była boska, niestety zdechła ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś miałam dwie świnki morskie.Żyło im sie bardzo dobrze, czasami sie kłociły, ale zawsze uroczo ze sobą zasypialy
![]() Wyraźnie róźniły sie ![]() ![]() Moja świnka wabi się Lara. szczerze mówiąc myśle, że trochę ja zniedbuje, bo nie zajmuje sie niż zbyt często... ![]()
![]() |
#207 |
Zadomowienie
|
Śliczne świneczki...
![]() ![]()
![]() |
#208 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#209 |
Raczkowanie
|
A moje świnię pojechało na wieś na wczasy z babcią (moją mamą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
![]()
do anee: BOZE CO TY ROBISZ??? KAPIESZ SWINKE I JESZCZE TAKA BARDZO MOKRA JA PUSZCZASZ?? NIE WIDZISZ ZE NIE WIEM JEJ ZIMNO I WOGOLE ZLE ! CHODZ BYS JA RECZNIKIEM WYSUSZYLA TROCHE MALY PRZECIAG I BEDIE CHORA !!
sory ze tak naskoczylam ale nie powinno sie kapac takich zwierzatek a krolkow to juz wogoel! wystarczy TYLKO zmnieniac odpowiedni czesto albo podciac wloski kolo tyleczka i bdzie czysta
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.