|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Moje ostatnie biedronkowe nabytki
1. Ciemnofioletowy (zdjęcia 1,2,3,4) 2. Biały z różowym środkiem (zdjęcia 5,6,7,8) na pierwszy rzut oka wyglądały dobrze, ale dzisiaj zauważyłam "coś" na liściu u pierwszego co widać na zdjęciu, oraz u drugiego na kwiatach takie małe plamki co widać na przedostatnim zdjęciu (nie wiem od czego one są) i też na liściu jakąś rankę czy coś.
|
#3062 |
|
Zakorzenienie
|
No to sie chwale
Zapewne was nie ruszy bo to zaden tam szal barw i ksztaltow ale mnie wzruszyl tymi delikatnymi piegami w kolorze lila, czerwonym srodkiem - na serio jest czerwony - i pastelowo zoltym jezyczkiem Kamera nie zlapala tego kolorku ale to zolte jest pomiedzy kolorem cytryny a lota kredka olowkowa taka jasna jak mialysmy w naszych kredkach gdy bylysmy male Tak to juz jest ze jak ma sie wszystko wyszukane to skromnosc poraza haha no taka skromna panienka Reszta towarzystwa sie napija do woli i zaraz bedziemy odlewac - ahhh znowu godzina mi na to pojdzie
|
|
|
|
#3063 |
|
Raczkowanie
|
Norka, ON jest taki słodziutki
tez chce takiego
|
|
|
|
#3064 |
|
Rozeznanie
|
Norka
|
|
|
|
#3065 |
|
Zakorzenienie
|
mój pierdonkowy
trzypędowy![]()
|
|
|
|
#3066 |
|
Raczkowanie
|
u mnie w Biedronce nie było w ogóle storczyków. Wczoraj oblazłam trzy w Świdniku i były tylko jakieś biedoty białe i bordowe w dodatku totalnie schorowane i zniszczone.
Dzisiaj za to zgrzeszyłam w OBI i kupiłam łososiowego jednopędowego z drugim nowym pędzikiem. Ogólnie na parapetach powoli zaczyna robić się jesiennie. Część storasów hurtowo zrzuca kwiatki, część twardo się trzyma a niektóre robią mi niespodzianki jeden różowy, obecnie dwupędowy wypuszcza trzeciego pędzika, jeden ze storasków uratowanych od zagłady (wiem że ma kwiatki drobne paskowane biało czerwone chyba ) własnie puszcza się z oczek tak samo grandiflora. Niestety duży ciapkowany stracił wszystkie korzenie i został wczoraj wsadzony do keramzytu. wrzucam poniżej moją nowość i pozostałe kwitnienia Jolu że też udało ci się takiego pięknotka wygrzebać Norka ten nowy jest cudowny! (tfu tfu ale ) ![]() a poza tym zauważyłam że u mnie na parapecie królują storki drobnokwiatowe raczej... Edytowane przez breda Czas edycji: 2010-09-24 o 23:25 |
|
|
|
#3067 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a może któraś z Was orientuję się czy są nowe storczyki szczególnie dendrobium w LM albo castoramie? początkiem września w LM był wysyp ale wszystko Phalaenopsis
|
|
|
|
#3068 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie?
Czy przy reanimacji w keramzycie woda w podstawce powinna być cały czas czy powinny być jakieś przerwy? Proszę o odpowiedź. |
|
|
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Ja nie reanimuje w keramzycie . tylko w mega grubej korze i podlewam co jakies 3-4 dni i tez dziala. Moze ktoras z dziewczyn pomoze z tym pytaniem - ale polecam topsin i co jakis czas ten keramzyt przelac bardzo slabym roztworrem co nie zgnije ci ten kikut albo nie splesnieje. A ja do pracy dziewczyny a za oknem takie sliczne slonko
|
|
|
|
#3070 |
|
Raczkowanie
|
Norka, świetny ten Twój Słodziak, tez bym nie zostawiła, wzięłam trochę podobnego ostatnio do domu (zdj.1,2).
Jolu, Bredo, cudne kwiatki, u mnie w biedronach do których zajrzałam same pospoliciaki. W ogóle dziewczyny ostatnio mam szał na kupowanie, no i na jesień storczyki się u mnie rozszalały - praktycznie w kazdym cos się dzieje i codziennie odkrywam na którymś nowy pęd bądź odbicie z istniejącego, szok, ja nigdy nie miałam zielonej łapki a tu taka niespodziewajka...No i sabotek będzie kwitł ![]() Olus_ z tego co ja wiem to w podstawce powinno się utrzymywać wodę ciągle (tzn dolewać gdy kamyki ja pobiorą), próbowałam keidys reanimowac falka w keramzycie, ale mi nie poszło, był zupełnie bez korzeni, niby wykluły sie trzy małe nowe i jeden listek...ale po jakims czasie wszystko to spleśniało a kwiatek się rozpadł, ostatnio czytałam o metodzie reanimacji w mieszance żwirku i piasku, też ciekawa sprawa.. może spróbuję bo mam jednego delikwenta i w samej grubej korze z LM cos tez mi zaczyna pleśnieć... Poniżej przedstawiam moje nowości: jasnożółty w piegi powędruje lada moment do bratowej z okazji urodzin, cambria mnie powaliła ubarwieniem kwiatów i tylko dlatego odważyłam się ją kupić, już wyczytałam w necie że nazywa się Odontonia samurai, hihi, świetne imię - zostanie moją Samurajką ![]() a brązowy piegusek jest woskowy i w ogóle cudny Edytowane przez nieinna Czas edycji: 2010-09-25 o 09:48 |
|
|
|
#3071 |
|
Raczkowanie
|
ale piękności pokazujecie... aż ma sie ochote iść do sklepu, ale niestety, jeszcze chwilke..
Norka mówisz że musisz iść do pracy, a ja musze w domu siedzieć i sie uczyć do dopytki z chemi fizycznej... to chyba gorsze :| |
|
|
|
#3072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nieinna - pierwszy storczyk ten piegusek cudowny! gdzie Wy takie cuda znajdujecie to ja nie wiem, ja zazwyczaj widzę takie pospolite kolory, chociaż ostatnio jak byłam w biedronce to były białe w bordowe ciapki, ale wszystkie były niestety zniszczone (połamane).
|
|
#3073 | |
|
Zakorzenienie
|
Moniuleczka, ten twój 1 jest identyczny jak mój wczorajszy biedronkowy
![]() Norko, piękny kwiatek. Skromny, super są te kropeczki Breda, Twój łososiowy jest identyczny jak mój, też w Obi kupiłam w Lublinie, szkoda że u mnie nie ma tego sklepu, chętnie bym zajrzała ![]() Nieinna, ale kwiatki dziewczynki pomóżcie mi z Cambrią. Przekwitła ponad miesiąc temu, obcięłam pędzik, podlewam rzadko. A teraz rożnie jej chyba nowa pseudobulwa. Kiedy mam zacząć normalnie podlewać?? jeszcze pytanie, jak podlewacie dendrobium i Cambrię, też przez namaczanie???? Bo ja na początku tak robiłam, ale teraz już do doniczki podlewam ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- Cytat:
|
|
#3074 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tego w brązowe piegi spotkałam tylko raz... i wzięłam, nawet z naderwanym płatkiem w jednym kwiatku hihi, a co tam, nadrobi przy następnym kwitnieniu |
||
|
|
|
#3075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle ostatnia dostawa storczyków do naszego OBI była rewelacyjna, cudowne falki w 3 wielkościach , masa przepięknych, bardzo róznowrodnych cambrii i dendrobia też jeszcze są- bardzo piękne. W czwartek o mało nie kupiłam żółtoseledynowego dendrobium- tylko nie wymyśliłam gdzie go postawię i... zostawiłam w sklepie. tak samo pomarańczowo-czerwoną cambrię "tygrysicę". A na zdjęciu moja cambria "kameleonica" Kupiłam fioletową elegantkę a teraz mi zakwitła 2gi raz na buraczkowo. i mam teraz takiego "buroka" ![]() 2 pierwsze zdjęcia teraźniejsze , już moje własne domowe kwitnienie. Ostatnie- kolor jaki miała jak ja kupiłam
|
|
#3076 |
|
Zakorzenienie
|
a to gnijący storek: Załącznik 3431784 i jego pędzik: Załącznik 3431782
a tu drugi storek, który był w najlepszym stanie Załącznik 3431785 trzeci z ratowanych ma nowy listek i kolejny w drodze.
|
#3077 |
|
Raczkowanie
|
Karolca w czym je reanimujesz?
|
|
|
|
#3078 |
|
Raczkowanie
|
To mój nowy, ktory jak się potem okazało ma wygnity środek
Oraz pozostałe nowości : Pierwszy z biedronkiZałącznik 3431825Załącznik 3431826 Drugi z bricomarcheZałącznik 3431827Załącznik 3431828 Aparat nie uchwycił jego prawdziwego koloru, jest bardziej czerwony niż różowo/fioletowy
Edytowane przez Olus_ Czas edycji: 2010-09-25 o 19:24 |
|
|
|
#3079 |
|
Zakorzenienie
|
korzenie mają w bardzo dobrym stanie więc wymieszałam stare podłoże (półroczne) z nowym (polecanym z LM). Liście po okładach odzyskały swoją jędrność, dwa porządnie się zaaklimatyzowały, tylko ten pierwszy, w dodatku mocno poparzony takie numery robi. Po nowej łodydze z oczka wierzę, że będzie żył.
|
#3080 |
|
Zakorzenienie
|
Nieinna powalilas mnie ta Samurajka
A twoj piegus to taki ladniejszy moj piegusek hehe - slicznosci Gusiak - nie wiem ile razy walkowalam i pisalam i powtarzalam do bolu - kambrie i dendrobia nie lubia zasuszania. Jedynie jeden rodzaj dendrobium w okresie zimowym ma okres suszy i chlodu. Przesuszane kambrie i dendrobia nie wypuszczaja pseudobulw albo sa one slabe i jest ich mniej. Co 5 dni - czyli troche czesciej niz falki. Falki teraz co tydzien w zime co 2, kambrie zawwsze co tydzien w zime, ewentualnie 1,5 jak doniczka nie zrobi sie lzejsza. One maja przeschanc a nie wyschnac jak falki. Normalnie U mnie sie zdaza ze nie zostana czasem podlane bo czesto wyjezdzam - wiec Nelly wyglada jak wyglada - cala pomarszczona - raz na jakis czas susze mozna zrobic ale nie ciagle. I odzywiac przy kazdym podlewaniu.Jak ja sie ciesze ze u mnie nie ma ciekawych kambri Jestem chora i zakochana - jedynie kusza mnie jak jestem w Polsce - juz 1 rodzicom zostawilam No i nieszczesna Ikea Na zakupy do Ikei w listopadzie - trzeba mebelkow nakupowac - postaram sie nie zagladac w strone kwiatkow |
|
|
|
#3082 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już po ślubie i podróży poślubnej.
Dostałam na ślubie pięknego storczyka, jednak po 2 tygodniowej nieobecności jakoś oklapnął.Tak jak obiecałam wklejam parę zdjęć ze ślubu.
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-09-26 o 13:22 |
|
|
|
#3083 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pozdrawiam
|
|
#3084 |
|
Zakorzenienie
|
To mój pierwszy post tutaj, ale mam nadzieję, że mnie przyjmiecie
![]() Przed chwilą oglądałam swoje storczyki i przy jednym serducho mocniej mi zabiło . Czy jest szansa, że chociaż jeden z tych "przyrostów" może być nowym pędem, czy to tylko korzonki
Edytowane przez sweeney Czas edycji: 2010-09-26 o 12:10 |
|
|
|
#3085 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() a ja znowu przytachałam z OBI zdechlaki do reanimacji... jeden pojedzie do pracy dwa zostaną w domu... zdjęcia później jak je przesadzę bo na razie leżą na balkonie po operacji ucinania korzonków |
|
|
|
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena, wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia, witaj wsró żonek 2010
![]() sweenday, mi też wygląda to na pędy Bredzia, jakie kolory kwiatków, czy nie wiesz??? ja byłam dziś na targu, były fajne różowe storki, ale nie kupiłam. Czekam na takiego mocno żółtego jak Nieinna pokazała
|
#3087 |
|
Raczkowanie
|
ARIENA gratuluje i szczęścia życze
a wogóle jak Wy to robicie że wam pędy kwiaty puszczają, ja sie cieszyłam jaks czas temu bo cos sie przebijało w miejscu gdzie pęd powinien byc, a tu.. buuu.. korzeń :| znów |
|
|
|
#3088 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie storczyki zaczęły szaleć. Jedne głupieją z nowymi korzeniami, drugie przedłużają pędy, inne wypuszczają nowe listki. Tylko jeden jeszcze nie jest zdecydowany co ze sobą zrobić, na razie przekwita.
Mojemu białemu też coś wychodzi, ale jest to zbyt małe, zbyt jasne aby cokolwiek więcej powiedzieć, myślę, że za tydzień będę wiedziała więcej. W LM widziałam doniczki do storczyków, które same dozują odpowiednią ilość wody. Nie przyglądałam się za bardzo o co tam chodzi, w każdym razie dedykowane wyłącznie do storczyków. Ceny też nie było.
|
#3089 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Poprawiłyście mi humor na resztę dnia kundzia07 ja nie robiłam zupełnie nic To storczyk, który kupiłam w zeszłym roku w biedronce na przecenie za 9 zl . Poza podlewaniem od czasu do czasu nie robiłam z nim nic
|
|
|
|
#3090 |
|
Raczkowanie
|
a może to mój błąd, że za duzo latam koło nich.. ale nie moge wytrzymać, i prawie codziennie robie obchód i sprawdzam co u moich. :|
ale sprawia mi radośc poprostu zagladanie na półke czy parapet oczywiście nie grzebie im w korzonkach, |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.

Zapewne was nie ruszy bo to zaden tam szal barw i ksztaltow ale mnie wzruszyl tymi delikatnymi piegami w kolorze lila, czerwonym srodkiem - na serio jest czerwony - i pastelowo zoltym jezyczkiem
Tak to juz jest ze jak ma sie wszystko wyszukane to skromnosc poraza haha no taka skromna panienka

jeden różowy, obecnie dwupędowy wypuszcza trzeciego pędzika, jeden ze storasków uratowanych od zagłady (wiem że ma kwiatki drobne paskowane biało czerwone chyba
i został wczoraj wsadzony do keramzytu. 

- zostanie moją Samurajką 

U mnie sie zdaza ze nie zostana czasem podlane bo czesto wyjezdzam - wiec Nelly wyglada jak wyglada - cala pomarszczona - raz na jakis czas susze mozna zrobic ale nie ciagle. I odzywiac przy kazdym podlewaniu.