|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
wiem wiem
wszystkie były z kwiatkami na dwa - ciapka i żółtego - polowałam od jakiegoś czasu a łososia wzięłam bo mi się serce krajało poza tym w pracy tak dla równowagi brakuje mi trzeciego na biurku ![]() nie są w jakimś strasznym stanie korzenie dają radę liście też. wszystkie trzy są dwupędowe łosoś ma dużo rozgałęzień i jeszcze ma pączki |
|
|
|
#3092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3093 |
|
Raczkowanie
|
czyli to normalne
bedzie trzeba sie wybrać do sklepu i kupic jakąs bidulke do ratowania, to mi sprawia największą radośc, a od nadmiaru nauki jestem nerwowa, |
|
|
|
#3094 |
|
Raczkowanie
|
może to jest głupie ale mnie cholernie uspokaja dział ogrodniczy
mimo tego że zbyt często wychodze z niego biedniejsza o parę złoty... ale ogromną radość sprawia mi potem doglądanie tych cudakówa tak po takich zakupach wygląda mój najbardziej ukwiecony parapet
Edytowane przez breda Czas edycji: 2010-09-26 o 15:39 |
|
|
|
#3095 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- zgadzam się. Też lubię sobie na nie popatrzeć.
|
|
#3096 |
|
Zakorzenienie
|
Ariena gratulowac, wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia
Ja ograniczam sie do podlania towarzystwa raz na jakis czas i nie robie z nimi nic wiecej poki nie trzeba ciac, pryskac i tak dalej - i kwitna jakszalone ![]() Co do kambrii - jest sposob by nauczyc sie rozpoznawac sucha doniczke - podlana jest ciezka, sucha lekka. Tak ze 2 dni po podlaniu sprawdzcie jej ciezar - bedzie czuc ze tam jest mokra klucha ale juz 5 dni po podlaniu zrobi sie lzej a 6 dni lekko. Ewentualnie sprawdzic na 2 kambriach - jednej podlanej a drugiej do podlania i porownac odczucie w rece. One szybko przesychaja. A u mnie ciaposlaw w lila kropki otiwera dzisiaj pierwszego kwiatka ![]() Ja to bym byla chora jak bym nie weszla na ogrodniczy. Normalnie w Obi albo Liroyu nie mozna nie wejsc, Praktiker tez niezle zaopatrzony. W Norwegii nie ma bata bym do Ikei ogrodniczego nie wpelzla no i Plantasjen - zawsze jak jedziemy do miasta musze tam wdepnac i przewaznie wychodze ze storasem. To taki mega ogrodniczy wielkosci Obi. http://www.plantasjen.no/Produkter/I...rende-planter/ maja tam wszystko. Uwielbiam ogrodnicze
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-09-26 o 15:24 |
|
|
|
#3097 |
|
Zakorzenienie
|
Witam miłośniczki stoczyków
Pragnę dołączyć do Waszych plotek o tych kwiatkach. Jestem bardzo początkująca, ale storczyki uwielbiama i chce sie od Was co nie co nauczyć. Podziwiam zdjęcia Waszych kwiatków Wklejam swoje bardzo kochane, ale niestety niebyt ładne storczyki. 1) kupiony w brico marche, jest biały z dużymi kwiatami,ale nie potrafię określić odmiany.szybko po zakupie zgubił kwiaty, troche podeschł teraz wypuszcza pędziki Załącznik 3433155 Załącznik 3433156 2) otrzymany w prezencie ślubnym w lipcu, kolor biało-różowy z ciapkami, niestety również szybko zrzucił kwiatki i wyschły oba pędy na słomę, wiec je obcięłam, teraz wypuścił jedynie malusi listek, ogolnie korzenie gdzieniegdzie sa tez zniszczone, same oceńcie Załącznik 3433161 |
|
|
|
#3098 |
|
Rozeznanie
|
ale się wątek rozrósł w weekend jak nie zaglądałam ...
Ariena wszystkiego dobrego na nowej drodze życia a moja silna wola i obiecanki, że w biedronce tylko pooglądam i nic nie kupię już nie aktualne znów po drodze miałam jeszcze do innej biedronki i kupiłam trochę sfatygowanego kropka, ale nie mogłam się oprzeć taki cudaczek dziwaczek z niego |
|
|
|
#3099 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ariena - również przyłączam się do życzeń! |
|
|
|
|
#3100 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję wam
|
#3101 |
|
Zadomowienie
|
Ariena i ja Ci życzę wszystkiego najlepszego.
|
|
|
|
#3102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze tylko ostatnie pytanie - podlewamy przez namaczanie tak jak falki?
|
|
#3103 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki a o moich storczykach nic nie powiecie?
|
|
|
|
#3104 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Breda ten na pierwszym zdjęciu śliczny. Arienka pieknie wygladaliście. Dużo pięknych chwil Wam życzę (chyba miałam na ścianie identyczną farbę w dniu swojego ślubu Ekspresja się nazywa:P) Breda po ile kupowałas te z przeceny? Ja wczoraj bylam w Obi w Olsztynie. Stał cały regał z mixem Cambrie, Dendrobium i Miltonie po 22,99 czy jakos tak. Już nawet wypatrzyłam pare uroczych okazów, ale stwierdziłam, że skoro nie do końca wiem jak się z nimi obchodzić to sobie daruję i skupię sie jednak na fakach (walczę z nalogiem storczykowym ma się rozumiec:P) Jeśli chodzi o falki to cenowo różnie bo od 21,99 do 27,99, ale kolorystycznie szału nie było. Był tez jeden regał jakichś przecenionych po 19,99 ale tam też nie wypatrzyłam za wiele. Znalazłam nawet parę takich przekwitniętych, które wyglądały jak kwalifikujące się na przecenę, ale jak je piknęłam to okazało się, że kosztowaly 25 zł;/ więc chyba ich pogieło żeby tylko za nie liczyć. W związku z powyższym ze sklepu wyszłam z niczym lekko zawiedziona. Dzisz rzuciłam okiem na parapety i odkryłam jeden nowy pęd między listkami jednego z moich podopiecznych i kilka z oczek Także prawie w każdym storku się coś dzieje ku mojej uciesze
|
|
|
|
|
#3105 |
|
Raczkowanie
|
chodziłam za nim już jakiś czas ale kosztował prawie 26zł więc troche mi kasy było szkoda, a że widziałam że powoli marnieją więc zasadziłam się na przeceny. to samo zresztą się tyczy żółtego storka
przeceniono je na 10zł każdy. niżej tej ceny w sumie u mnie nie schodzą. Wszystkie trzy są dwupędowe troche zasuszone ale korzenie mają liście też w nienajgorszym stanie więc myślę że żyć będą
|
|
|
|
#3106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A szkoda;( Na pewno troche kasy mozna na nich zaoszczędzić, a kwiatki odwdzięczą się potem nowym kwitnieniem![]() No chyba, że ktoś je przeleje tak jak zazwyczaj w Brico;/ |
|
|
|
|
#3107 |
|
Raczkowanie
|
ja niestety mam OBI za blisko siebie... mam nadzieję że jak zacznę pracować od 8 do 20 to nie bedę miała czasu tam łazić
|
|
|
|
#3108 |
|
Zakorzenienie
|
moja miniaturka, która szaleje z kwitnieniem
![]() kolory przekłamane, jest ciemnofioletowa. Załącznik 3434654 a tak mój pierworodny rozszalał się z korzeniami. Załącznik 3434686 Załącznik 3434687
|
#3109 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3111 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam
|
|
#3112 |
|
Zakorzenienie
|
Moja elegant beauty przekwitla jakos w marcu i teraz odpoczywa
Znaczy sie kapusta jest A moja filadelfia sobie strzelila peda nr 2 wiec na zime bede miela kolorowo bo i dendrobium na 2 nowych przyrostach tez zaczyna puszczac pedy Phdwao twoje roslinki wygladaja zdrowo, to ze 1 z nich bedzie znowu kwitl znaczy sie ze im u ciebie dobrze I spokojnie - one zwalniaja tempa od jesieni by ruszyc pelna para na wiosne wiec nie oczekuj wybuchu nowych lisci albo korzeni, niech sobie odpoczna po pierwszym kwitnieniu - a teraz sobie kup cos kwitnacego by cieszylo oko zanim twoj pierworodny rozkwitnie ![]() Karolcia twoje mini sie roszlalao jak widze Slicznitki krzaczek. Szkoda ze je tak trudno doprowadzic do ponownego kwitnienia, mi sie to jeszcze nie udalo i trace cierpliwosc. Od 1,5 roku stoi kapusta na parapecie i nic tylko korzenie wypuszcza i liscie Jeszcze troche a wyleci!!!
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-09-27 o 13:31 |
|
|
|
#3113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Makijażem byłam zachwycona. To mój ślubny storczyk którego dostałam w prezencie. Był przepiękny ale jak widać po 2 tyg nieobecności coś mu się stało i wygląda tak. Obok niego stał ślubny bukiet który się zasuszył, może mu zaszkodził?
Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-09-27 o 13:33 |
|
|
|
|
#3114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=karolca;22329140]moja miniaturka, która szaleje z kwitnieniem ![]() kolory przekłamane, jest ciemnofioletowa. też bardzo łądna, lubię takie wyraźne kolory Cytat:
|
|
#3115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja miniaturka jak zaczyna przesychać, płatki kwiatów robią się wiotkie, jak przy przekwitaniu. Lubi mieć stale wilgotno.
|
|
#3116 |
|
Zadomowienie
|
Też chciałam się pochwalić moimi kwitnącymi storczykami
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
trzeci mi się podoba
|
#3118 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3120 |
|
Raczkowanie
|
pierwszy też śliczny
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.

wszystkie były z kwiatkami na dwa - ciapka i żółtego - polowałam od jakiegoś czasu a łososia wzięłam bo mi się serce krajało poza tym w pracy tak dla równowagi brakuje mi trzeciego na biurku 

znów po drodze miałam jeszcze do innej biedronki i kupiłam trochę sfatygowanego kropka, ale nie mogłam się oprzeć taki cudaczek dziwaczek z niego

Tak to juz jest ze jak ma sie wszystko wyszukane to skromnosc poraza haha no taka skromna panienka