|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#24841 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Cytat:
(nie jestem doświadczona więc nie wiem co innego ). Niedługo na pewno ktoś doradzi Ci coś konkretnego.---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#24842 |
|
Raczkowanie
|
MidnightPoison, mimo wszystko ja jestem pod wrażeniem włosów i tej listy, masz rację, może się przydać innym. Ale rozumiem Cię z drugiej strony. Wiem jak to jest, kiedy loki sprawiają problemy. Brakuje naszych specjalistek, żeby nas pocieszyły i przywołały do lokowego porządku.
|
#24843 |
|
Raczkowanie
|
MidnightPoison, masz śliczne włosy, pierwszy raz widzę taki fajny skręt. Marzę o takim kolorze włosów jak ty masz
![]() W ogóle widać, że włosy są w świetnej kondycji, gratuluję i podziwiam
|
#24844 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Jak stosujesz te produkty?
Robisz sobie z nich maski czy np. używasz je pojedynczo? Próbowałaś już np. samej nafty? Cytat:
Możesz jeszcze spróbować oleju z avocado. Jest droższy, ale jako o jednym z nielicznych wiemy, że przenika do wnętrza włosa (obok m.in oleju kokosowego).Cytat:
Może włosy potrzebują bardzie zróżnicowanej pielęgnacji? Cytat:
Od siebie mogę dodać, że Seboradin jest bardzo fajny - treściwy i dobrze odżywia włosy. Raczej odradzałaby Fuctisa, dlatego, że on mam stosunkowo ubogi skład (w porównaniu do innych zaznaczonych odzywek). U mnie sprawdza się w ciepłych porach roku. Kiedy jest zimno (a taka pogada się zbliża ) nie widzę jego działania na włosachPamiętam, że Syrenka miała podobne odczucia. Cytat:
Cytat:
![]() U wielu osób się sprawdza Cytat:
Myślę, że przydałby Ci się delikatniejszy szampon do mycia (bez SLS i SLES) - zwłaszcza jeśli planujesz częściej używać szamponu do mycia włosów. Cytat:
Cytat:
Dobrze jest np. ustalić sobie jak często nakładasz olej, jak często - maskę, jak często (i czym) myjesz włosy. Postawiłabym u Ciebie przede wszystkim na odżywianie - treściwe odzywki do spłukiwania i maski (odzywki bez spłukiwania masz (Joanny) - wystarczy je nakładać po każdym myciu; odżywki do mycia włosów też masz (Mrs Potters) - jeśli się na nie zdecydujesz). Możesz jeszcze spróbować innych olejów niż kokosowego i nafty (olej kokosowy możesz spokojnie na kilka tygodni odstawić - ja musiałam czekać miesiące, aż moim włosom zachciało się olejów po tym, jak ja przekarmiłam). A odpowiada Ci olej jojoba? To tylko moje sugestie ![]() Edit: Dorzucam moje zdjęcie po piance ![]() Kształt włosów pozostawia wiele do życzenia, ale tak to jest, jak włosy nie wdzą przez kilka miesięcy (od marca) fryzjera
Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2010-09-26 o 21:09 |
||||||||
|
|
|
#24845 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Panthenol dodawałam do masek i do oleju jojoba - też się nie sprawdził, przeciąża, baaardzo trudno go zmyć. Nafte raz zmieszałam z amlą i zostawiłam na 15 minut, generalnie teraz ok. raz w tygodniu zostawiam samą naftę na 15 minut. Amla taz na tydzień, dwa. Kłade ją na 20-30 minut i zmywam. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ---------- Cytat:
Z lnianym zrobię jeszcze próbę, jakoś mi nie podchodził szczególnie. Cytat:
Cytat:
Tak, zdaje mi się ze jojoba włosom odpowiada. ![]() Rany, ale się napisałaś. Dziękuje za sugestie. ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Postaram się kupić Fructis Voliume Restructure, Kallosa i Seboradin. I jakoś ułożyć pielęgnację. Zobaczymy czy to coś da. Tak mi teraz przyszło do głowy że może powinnam zacząć pić jakąś pokrzywę i brać coś od wewnątrz. Choć piłam ją parę miesięcy i nie zauważyłam żadnych zmian. Skrzyp stoi w szafce, obrzydlistwo ,nigdy wiecej.
|
|
#24846 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Do masek dawałam chyba ok. 10 ml. Do odżywek d/s - ok. 1/4 - połowy łyżeczki. Cytat:
Tez lubię naftę ale zawsze kładłam ją samąCytat:
Poza tym ja np. lubię Petrole z chlorofilem i odzywkę Nivea do włosów kręconych w starej wersji. Może dobrze byłoby, żebyś ułożyła sobie taki zestaw żeby były i humekanty, i emolienty, i np. proteiny. Ale tutaj już za bardzo nie pomogę, bo nie umiem stwierdzić, jaki charakter ma skład większości odżywek. Cytat:
Jesli często używasz teraz szamponu - to lepiej żeby nie miał on SLSu czy SLESu. Częste stosowanie takich szamponów może prowadzić do podrażnienia skalpu i/lub wysuszenia włosów. Cytat:
![]() Cytat:
Wtedy jest większa szansa, że taki olej tez spodoba się Twoim włosom. I podobnie - zobacz jaki skład ma masło shea - może uda Ci się dowiedzieć, jakiego kwasu Twoje włosy mogą nie lubić. O olejach i masłach przeczytasz tu i tu. \ Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#24847 |
|
Raczkowanie
|
Szukając odzywek i mniej wiecej cen żeby zacząć pielęgnację zgodnie z radami Małgosi trafiłam na odżywkę Kallos z wyciągiem z łożysk zwierząt.
Fuj.
|
#24848 |
|
Wtajemniczenie
|
Tam z tego co pamietam żadnych lozysk nie ma
|
|
|
|
#24849 |
|
Raczkowanie
|
Wiem ,w sumie tylko wyciąg ale i tak fuj.
Poczułabym zapach i bym sobie wkręcać zaczęła że czuje mięso.
|
#24850 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wrazenie, że moje wlosy sie jakos przyzwyczaily do oleju kokosowego, bo juz mnie sa takie fajne po nim ;( Jaki teraz uzywać? Macie jakies pomysly?
|
|
|
|
#24851 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Same roślinne ekstrakty, nic ze zwierzaka ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ---------- Cytat:
U mnie początkowo oliwa dawała lepsze efekty. Wybierz może olej tu, tak aby zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych była jak najwyższa---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:35 ---------- Małgosiu przeglądając twojego bloga ponownie zauważyłam, że wpisałaś szampon Alverde jako bez SLES a jak kosmetolog1 podawała to jakieś drobne oszustwa producenta bo Sodium Coco Sulfate to samo co SLES podobno. Nie znam się jednak zbytnio więc tylko tak mówię, że gdzieś to w analizach wyczaiłam
Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2010-09-26 o 23:38 |
||
|
|
|
#24852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dokładnie z bambusa ;] Nie kieruj się ty, co piszą np. na allegro, bo to bzdura.
|
|
#24853 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#24854 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie dotyczące upinania włosów
![]() Gumki są zabronione- to wiem Mimo tego czasem sobie na to pozwolę, ale to są naprawdę wyjątkowe przypadki...jak np. siatkówka z TŻtem ;]Moje pytanie dotyczy spinek... Gdzieś przeczytałam, że metalowe podobno są zabronione... A ja mam dwie metalowe tukany. One się nie nadają do upinania? Niszczą? ![]() Lubię spinać włosy np. jak jestem w domu, bo wiem, ze wtedy nie obcieram końcówkami o (teraz dosyć grube i zmechacone ) ubrania...Myślicie, że taki lekkie upinanie włosów zapobiega niszczeniu się końcówek szczególnie w zimie? ![]() Wiem, ze mam hopla na punkcie tych końcówek...i za pozytywny to on nie jest ![]() Jednak mimo tego proszę o podpowiedź
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() Edytowane przez Indios Bravos Czas edycji: 2010-09-27 o 10:14 |
|
|
|
#24855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaraz to poprawię |
|
|
|
|
#24856 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj moje wloski po metodzie OMO byly ;adni skrecone
Bez uzycia pianki, zelu itd ![]() Ale dzis po nocy byly takie bleeee wiec nalozylam troszke zelu do wlosow
|
|
|
|
#24857 |
|
Zakorzenienie
|
ja np caly dzien chodze w warkoczu badz spinam sobie wysoko duzym grzebieniem do wlosow
..no i przez te zabiegi rozwalam sobie loki
|
|
#24858 |
|
Zakorzenienie
|
Ja prawie caly czas chodze w rozpuszczonych, podpinam tylko spinkami po bokach jak mi przeszkadzaja i juz.
|
|
|
|
#24859 |
|
Raczkowanie
|
Ja podobnie jak Jenifer, upinam tylko włosy z przodu, właściwie grzywkę, kiedy wpada w oczy. Na pewno zdrowym dla loków nie jest podpinanie włosów, spinanie bardzo mocne i długotrwałe, np. kiedy upnę sobie włosy na cały dzień, wieczorem bolą mnie cebulki.
|
#24860 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja jednak mam bardzo lekko upięte włosy ![]() Przy takim upięciu cebulki nie bolą- gwarantuję ![]() Ilonka- a dlaczego podpinanie włosów nie jest zdrowe? ![]() Przeczytałaś o tym gdzieś? Bo ja właśnie znalazłam coś odwrotnego- że jest to dobra alternatywa dla włosów rozpuszczonych cały dzień i ocierających się o ubrania...
|
|
#24861 |
|
Zakorzenienie
|
jutro spróbuję reanimować loczki mocząc je i nakładając odżywkę b/s- mam nadzieję, że mi się uda, bo naprawdę polubiłam swoje włosy i nie chciałabym znów ich prostować
póki co wybieram się dziś do sephory (zobaczę co to za nowe produkty firmy HIP-jakiś czas temu zerkałam na nie i składy miały całkiem fajne) i do body shopu (któraś z wizażanek wrzucała na składowy serum wygładzające i chcę zobaczyć co to)
|
#24862 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.
|
|
#24863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak ja do ostatniego ścięcia często tak spinałam mimo to i tak włosy nie były zniszczone Zawsze (poza kilkoma wyjątkami) były to spinki, nie gumki ![]() Teraz staram się upinać lekko i fryzurka wygląda nawet o wiele lepiej ![]() Zastanawiają mnie tylko te metalowe tukany...czy rzeczywiście metalowe spinki to takie zło... Pamiętam, że Nava musiała bardzo ściąć włosy z tego względu, że miała je strasznei zniszczone od spinek... Zastanawiam się tylko jakich spinek i czy błędem też nie było to, ze spinała za mocno?
|
|
#24864 |
|
Raczkowanie
|
Indios Bravos, ja używam tylko tych plastikowych żabek.
Zawsze jak kupuje w sklepie, to odchylam je i sprawdzam, jak chodzą - lekko czy ciężko. Zawsze wybieram te, które można lekko i łatwo odchylić. Kiedyś miałam do czynienia z tymi metalowymi, dla mnie one są za ciężkie, zniekształcają mi loki i ciągną włosy
|
#24865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak jak się nimi dobrze upnie to nie ciągną ![]() Ale może rzeczywiście lepiej przerzucić się na plastikowe żabki... Teraz dostałam od mamy takie fajne Jedna właśnie mam spięte włosy i nic nie czuję ![]() Tamte metalowe może warto zostawić na większe wyjścia?
|
|
#24866 |
|
Raczkowanie
|
To jest dobra myśl
. A jeszcze odnośnie spinek, jak jest z wsuwkami, one jakoś wpływają na loki. Ja bardzo lubię wsuwki, nie zauważyłam też jakiegoś ich zgubnego wpływu na moje loki.
|
#24867 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Chciałam się zapytać Was o zdanie na temat loczków. Mianowicie: Moje włosy całe życie były proste i jakoś rok temu zaczęły się lekko falować ..., naprawdę tak delikatnie. Jak wróciłam z wakacji postanowiłam zrobić sobie trwałą ..... kocham loczki i konsekwencje nie były dla mnie straszne. Teraz jestem pół roku już po trwałej (włosy są straszne), odrost jest już duży a tu teraz czytam, że dzięki odpowiedniej pielęgnacji można ten skręt podkreślić i tak myślę, że może ja źle pielęgnowałam te moje delikatne fale i dlatego nie było i tak mocno widać.... Czy myślicie, że jak mi ta trwała już odrośnie to włosy nadal będą się lekko falować czy wszystko zepsułam i znowu będą proste jak druty??? |
|
|
|
#24868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprobuj odchodowac i dzieki odp pielegnacji mozliwe ze bedziesz miala skret
|
|
|
#24869 |
|
Raczkowanie
|
no teraz tak myślę, że nie potrzebnie się pospieszyłam!!!
Nic będę hodować, jeszcze postanowiłam, że wracam do naturalnego koloru i mam już te 5 cm odrostu
|
|
|
|
#24870 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trwała na pewno nie zepsuła Ci włosków, wprowadz zmiany jak najszybciej.
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 13 (0 użytkowników i 13 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.

(nie jestem doświadczona więc nie wiem co innego
). Niedługo na pewno ktoś doradzi Ci coś konkretnego.

Możesz jeszcze spróbować oleju z avocado. Jest droższy, ale jako o jednym z nielicznych wiemy, że przenika do wnętrza włosa (obok m.in oleju kokosowego).
) nie widzę jego działania na włosach