|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Cytat:
Jak obawiałam się niedoczynności to miałam robione dokładnie te trzy badania. cytrynka3002, Louboutinka - uroczo wyglądałyście. W ogóle zazdraszczam szczerze figury, bo ja to niestety kulka straszna, jeszcze ok. rok przed ślubem zaczęłam tyć, ciągle po trochu i nawet nie wiem, kiedy poszłam w górę 2 rozmiary. ;( _havana_ - to dwa ujęcia tej samej sukienki? Bardzo mi się podoba... Edytowane przez anka_bzzz Czas edycji: 2010-09-27 o 17:27 |
|
|
|
|
#2132 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny piękne suknie!
Temat ślubny, więc i ja się pochwalę, a co! Ślub brałam trzy lata temu.Louboutinka niezłe zaskoczenie dla najbliższych, taki ślub niespodzianka. Cytrynka piękna zimowa sceneria. Nie wiem czemu skojarzyła mi się z Moskwą w zimie ![]() Justine współczuję sytuacji. Wiadomo , że każdy/a chciałby aby ten dzień był wyjątkowy i taki jak chcemy. U mnie była po części podobna sytuacja. Mieliśmy zaplanowany ślub na sierpień, wszystko już ustalone i w większości opłacone (pomagali nam rodzice z obu stron). Tuż przed Wielkanocą starszy brat męża ogłosił, że musi brać ślub, bo jego dziewczyna jest w ciąży, chciał cywilny a na następny rok kościelny, ale dziewczyna zaparła się i chciała tylko konkordatowy. Teściowie trochę byli załamani- wiadomo dwa wesela synów w jednym roku - ciężko. W końcu oni brali na początku czerwca, a my na początku sierpnia - chociaż bratowa chciała tydzień przed nami
|
|
|
|
#2133 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
|
|
|
#2134 |
|
Raczkowanie
|
mariko s. ja się piszę na twoje informacje i filmiki tylko daj znac gdzie bedą..
nam się udalo uniknąć takiej sytuacji..wszystko sami sponsorujemy.. ale okropna jest sytuacja jak co nie których z was ze musiala nastapić zmiana planów z winy rodzenstwa..tak na marginesie to niezle swinstwo skoro wy planowalyscie wczesniej i to pewnie duzo wczesniej a jak ktos juz wpada to powinien sie liczyc ze mniejsze wsparcei na slub dostanie albo niech czeka z tym bo wkoncu wpadka to marny powod do slubu.. my wesla nie robilismy ale po koscielnym moze bedzie a moze nie bo jeszcze musze obmyslec dobrze koscielny by tez byl zaskakujacy i inny niz normalnie.. bo fajniej sie wtedy wspomina..a poniżej romantyczne zdjecie z trupem
|
|
|
|
#2135 |
|
Wtajemniczenie
|
My mieliśmy 28.06 a oni 09.08.2008r. o ile dobrze pamiętam. U nas na początku było nerwowo, ale potem się uspokoiło. W momencie, gdy ma się organizację wesela przed sobą to każda kasa się liczy. Na gości nie mogliśmy narzekać. Oni z resztą też.
|
|
|
|
#2136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tez sami sponsorowliśmy, zrobiliśmy przyjecie na 38 osób w pobliskim pałacyku, bez orkiestry, zabaw, oczepin ale miejsce piękne, wytanczylismy przy stary hiciorach i wszyscy b miło wspominają. Kurcze łapnęło mnie przeziebienie. Buuu. Piję mleko z miodem i czosnkiem i sok malinowy z cytryną, leżę i sie wygrzewam. Wstrętna pogoda:-(
|
|
|
#2137 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Havana kiedy bierzesz slub jesli moge wiedziec? ![]() Marika ja tez bym byla bardzo wdzieczna za takie filmiki i informacje
|
|
#2138 |
|
Zadomowienie
|
Louboutinka zdjęcie świetne
Film bym z chęcią Wam udostępniła tylko nie wiem gdzie Macie jakieś pomysły?My z kolei o naszym ślubie i terminie poinformowaliśmy całą rodzinę już rok wcześniej.....gdzie odbędzie się wesele również. Tyle z tego mieliśmy, że parę miesięcy później kuzynka TŻ-a zawiadomiła wszystkich z rodziny, że oni mają ślub dwa miesiące wcześniej i w tym samym miejscu co my! Myślałam, że ją pogryzę ![]() Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło Sala była gminnego ośrodka kultury, więc koncepcje przystrajania pozostawiono nam. Żebyście widzieli ich miny jak weszli na sale na nasze wesele ![]() Wszyscy nam gratulowali takiego pomysłu i że tak elegancko i w ogóle ![]() muron a ja nie wiem czy dojadę do tego Lidla w końcu
|
#2139 |
|
Zadomowienie
|
Ooo...dzieki Marika
|
#2140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w życiu w przychodni nie byłam, grypy nie miałam, raz w dziecinstwie, przeziebienia zawsze leczone naturalnie +rutinoscorbin, tych fervexów nie pojam bo a. to świnstwo chemiczne b. jestem uczulona na salicylany, pochodne i podobnie działające;-) Muszę wylezeć, no chyba zeby goraczka była.
|
|
|
#2141 |
|
Zadomowienie
|
No mi wczoraj pod 37 podchodzilo...i czulam sie strasznie, bo mnie wszystkie kosci "bolaly"...
A mozna w ciazy brac witamine C i rutinoscorbin, rutinacee? Bo juz nie mam pojecia czym sie do jutra troche podleczyc...;/ jeszcze to gardlo... Za jakies 2h skoncze sie przygotowywac do praktyk i wtedy do lozka i spac...
|
#2142 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nasze wesele też jakoś zostało lepiej odebrane- pewnie dlatego, że nie było u nas tylu afer co u szwagra - pani młoda (była w 5 miesiącu ciąży) upiła się na weselu z druhną- swoją siostrą, więc brak słów...
Edytowane przez dizi Czas edycji: 2010-09-27 o 18:46 |
|
|
|
|
#2143 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mój jak poczuje teraz ciacho babci swojej - to fika Dobrze że troszkę przybrałaś bo jesteś bardzo bardzo szczupła także życzę zdrowego przybierania na wadze . Dobrze że się odezwałaś bo już się martwiłam !DZIEWCZYNY! ale boskie suknie pokazujecie ![]() Vilya właśnie takie suknie mi się podobają... Magdaka fajny brzusio faktycznie w podobnym stadium ![]() Cytrynko ale Karolek rośnie! Ja małego czuję jak leżę tylko w określonej pozycji na wyrku... a sorry! dzisiaj na pierwszym wykładzie się chyba wkurzył bo baba nudziła i wiercił dupkę A na uczelni się umęczyłam - od 8 - 17 a dziewczyny jedne tylko spoglądały na mnie, drugie macały brzuch a trzecie...dziwnie podsumowały że mam jakiś mały brzuch;moje psiapsie mnie oczywiście pocieszyły że lepiej taki niż jakbym miała być 3x taka . Ech - moja znajoma do mnie tekst "wiesz co..ja myślałam że przyjdziesz taka WIEEELKA...a ty nie wyglądasz jak ciężarna"
|
|
#2144 |
|
Rozeznanie
|
U nas na szczescie wesele bez afer bylo, ogolnie bylo wesolo i fajnie
![]() Co do grypy, ja zastanawiam sie wlasnie nad szczepionka, bo tu wszedzie pisza, ze ciezarne powinny sie szczepic, no i nie wiem na ile to prawda, a na ile chec sprzedazy szczepionek, bo w ub. roku sie nie udalo , ja nigdy sie nie szczepilam, ale ostatnio lapie przeziebienia czesciej, wiec sama nie wiem, co gorsze skutki uboczne szczepionki, czy ewentualnego antybiotyku hm...Spytam mojej ginki, choc z gory wiem, ze ona bedzie polecac .Marika piekna suknie mialas, i dolaczam do zachwytow,super wlosy ![]() Ogolnie zastanawiam sie, czy jeszcze jakies badania u ogolnego robic, oprocz tych u gina, np: morfologie etc.., czy to bez sensu, bo gin krew tez pobiera i sprawdza.. Ja cykora mam przed wizyta, zamiast sie cieszyc, to boje sie, ze cos nie tak moze byc A, witaminy ogolnie w ciazy brac mozna, a C chyba spokojnie, bo jej nie mozna nijak przedawkowac
|
|
|
|
#2145 |
|
BAN stały
|
Mój gin powiedział, że rutinoscorbin, rutinaceę i wit. C można spokojnie bez obaw brać. Ja biorę parę tabletek jak tylko czuję że zaczyna mnie łapać - jak na początku przyjmiemy większą dawkę to infekcja się nie rozwinie
![]() Ja właśnie przyjechałam z Lidla. Kupiłam kremowe rajstopki (stwierdziliśmy że będą pasować do większej ilości kolorów niż różowe) i zimowy kombinezon. Jest genialny przede wszystkim dlatego, ze ma tę dziurkę dzięki czemu jesteśmy w stanie zapiąć dziecko pasem do fotelika w samochodzie bez zdejmowania śpiworka Mamy ten różowy rozm. 62/68. Czy jest za cienki? Moja mama mówi, że nie, tylko przykryć jeszcze delikatnie kocykiem, ubrać czapeczkę i rękawiczki i powinno być OK. Prześliczne są śpiworki do spania - jak ktoś nie ma to polecam, niestety my już mamy od mamy TŻa Aha, na grypę się nie szczepię, bo uważam takie szczepionki za głupotę (której poddałam się tylko raz) Znam z najbliższego otoczenia zbyt wiele osób, które miały powikłania po niej (najgorzej mój przyjaciel, który w końcu ponad miesiąc przeleżał chory w łóżku...) Dziękuję za takie atrakcje w ciąży. Wolę zapobiegać jedząc dużo rzeczy z wit. C i ciepło się ubierając, niż brać to świństwo... Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-09-27 o 18:48 |
|
|
|
#2146 |
|
Zadomowienie
|
Witaminkę C możecie spokojnie brać. Nic się nie stanie bo i tak nadmiar usuwany jest z moczem
marleen32 ja bym się nie szczepiła. Tylko to moje zdanie, bo ogólnie jestem przeciwniczką niepotrzebnych szczepień Gdzieś kilka stron wcześniej wpadło mi w oczy, że jesteś wegetariankom. To zmienia postać rzeczy w kwestii brania witamin i kwasu foliowego I dziękuję za miłe słowa ----------------------------------------------------------------------- Postaram się dodać film na chomika, będzie w 6 częściach.
|
#2147 |
|
Rozeznanie
|
Marika no ja sie wlasnie cykam z ta szczepionka, przeczytalam ze u ciezarnych ma byc "obowiazkowa" w tym sensie, ze lekarka pewno bedzie mi marudzic, a ja wlasnie tez przeciwna jestem i bylam, tylko mezowi powiedzial lekarz, ze on ze wzgledu na swoje zdrowie zaszczepic sie musi i jego najblizsza rodzina (ja i dzieci) tez
A, juz szczepienie dzieci zupelnie mnie przeraza, rok temu odmowilam po prostu, a teraz oni uzywaja argumentow ze niby mezowi nasza ewentualna grypa zaszkodzi, ale skoro on sie zaszczepi, to szczepionka powinna go chronic, w koncu w pracy, w sklepie tez sie zarazic moze .Co do spiworkow z Lidla fajne sa, ja mam cos podobnego do fotelika, z tym ze moj jest dwu czesciowy kurtka i na dol wlasnie spiwor z tym otworem na pas, spiworek jest cieplejszy, kurtka cienka, ale nam wtedy w styczniu wystarczala spokojnie. Moj jest bialy, z naszytym misiem, musze w koncu fotki zrobic i wstawic, co prawda te rzeczy maja juz prawie 7 lat, bo po mlodszej corze sa, ale jak mowie, nie podpadaja, bo malo co ubieralam. Wtedy akurat zima slaba byla. Ja jestem wegetarianka plus mam uczulenie na laktoze, takze troche pod gorke, bo z kolei produkty bez laktozy jak dla mnie maja tak straszny smak, ze wole nic z tego nie jesc U nas w Lidlu chyba tydzien lub dwa temu, ta sama promocja byla , ale ja mam Lidl daleko, auta nie mialam, autobusem, mi sie nie chcialo, a rzeczywiscie fajne rzeczy, szkoda troche, ale ja jeszcze plci na 100 procent nie znam, wiec juz poczekam do czwartku, i wtedy kupie, moze jakies resztki zostaly
|
|
|
|
#2148 |
|
Raczkowanie
|
Justine-bardzo Wam współczuję, takie rzeczy nie powinny mieć miejsca w rodzinie. powinno im być wstyd, takie postepowanie jest naprawdę żenujące!
Marika-cudowna suknia, mieliście fajnego fotografa! dzis zaczynam 25 tydzień, mój mały wazy 680 gramów i ma ok.40 cm dlugości. pokazywał nam na USG "fuck you", wiec to pierwszy sygnał, by ostro się wziać za wychowanie niedobrego bachorka!! dziewczyny, co możecie mi powiedzieć o butelkach? czy cos Wam mówi firma AVENT ? jakie mam kupić? i jakie balsamy? mam probki oilatum, ale jak zobaczylam ceny na allegro, to mi szczęka opadła...jest cos dobrego, względnie taniego i sprawdzonego? nie dam za szampon 50 zł! czy kupujecie tez laktator? i jaki preparat mlekozastepczy będziecie kupowac? czy bebilon HA jest ok? |
|
|
|
#2149 |
|
BAN stały
|
MARIKA dokładnie się z tobą zgadzam w sprawie szczepienia. Mnie póki co jeszcze mój lekarz na nie nie namawiał i mam nadzieję, że namawiać nie będzie. Ja jakoś - odpukać - w tym roku i tak mniej się przeziębiam niż rok temu, a grypy jako takiej nigdy nie miałam (tylko coś grypopodobnego) i mam nadzieję, że mieć nie będę. A tak jak mówię, jak widziałam swoich znajomych po tych powikłaniach po szczepieniu to dziękuję, dziecka w przyszłości też nie będę na to szczepić. (swoją drogą na grypę, to chyba nie antybiotyk - bo one zdaje się są na bakterie a nie wirusy - tylko przede wszystkim wygrzanie organizmu i wypoczynek. A tak naprawdę wszystkie powikłania po grypie dotyczą zwłaszcza ludzi którzy przechodzili ją i o siebie nie zadbali, nie wyleżeli się w cieple)
|
|
|
|
#2150 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:19 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
|
|
|
#2151 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Moja to kruszyna. Ale gratuluję ![]() Avent to baaardzo dobra firma i bardzo polecana, ale tez dość droga. Podobno równie dobre są produkty Tommee Tippee (ja zamierzam je kupić) - a dużo tańsze niż Avent, niestety dostępne głównie na Allegro, rzadziej w sklepach. Ja jakoś sceptycznie podchodzę do Oillatum bo moim zdaniem (wieeeele razy się sprawdziło) wystarczy trochę poszukać a znajdzie się równie dobre (a nie raz lepsze) polskie lub po prostu tańsze produkty z których będziemy zadowolone. Ja stawiam na oliwkę Hipp (bardzo naturalny skład, brak olejków mineralnych, nie uczula, nie zapycha porów!) nakładaną na mokrą skórę i żel do kąpieli Hipp lub Babydream niesbieski z pompką (również bardzo proste składy bez SLS, mnie - strasznego alergika na pukcie kosmetyków - nie podrażniają więc dziecka też nie powinny, nie wysuszają delikatnej skóry) Ceny dużo niższe a wg mnie jakość super. Ja bardzo zwracam uwagę na skład kosmetyków, więc te z czystym sumieniem mogę polecić. J&J odradzam (skład do d***, a ja się po nich drapię prawie do krwi...) Laktator to dla mnie niezbędnik - przy nawale pokarmu i gdy chcę wyjść do sklepu, fryzjera czy na uczelnię, by ktoś inny mógł w razie czego nakarmić maluszka. Muron muszę w takim razie pomyśleć nad tym robionym w aptece balsamem. Trzeba mieć na to receptę czy czy coś? Dokłądny skład? Bo ja nigdy nie zamawiałam nic robionego w aptece. Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-09-27 o 19:26 |
|
|
|
|
#2152 | |
|
Rozeznanie
|
możesz wrzucić do mnie na ftp, jak chcesz wyślę na priv dane i potem pozostałym dziewczynom podam dane do logowania żeby mogły go sobie ściągnąć LOUBOUTINKA trzymaj się, mam nadzieję, że wszystko dobrze sie skończy ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
czy masz na mysli eucerynę?? |
|
|
|
|
#2153 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Śliczne sukienki miałyście dziewczyny wklejam też swoją ![]() Dostałam dziś przesyłkę z allegro - kombinezon George na licencji Disney'a Kubusia Puchatka, bialutki puszysty z kapturkiem z uszkami jest prześwietny i przesłodki wkleję fotki, ale dopiero jak wyschnie, bo jest już po praniu o taki http://allegro.pl/george-disney-slic...220603373.html
|
|
#2154 |
|
BAN stały
|
kma ślicznie wyglądałaś
![]() Ja też się teraz nie mogę napatrzeć na dzisiejsze zakupy. Moja mama cały czas chodzi i ogląda te rajstopki i kombinezonik ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- kma ślicznie wyglądałaś ![]() Ja też się teraz nie mogę napatrzeć na dzisiejsze zakupy. Moja mama cały czas chodzi i ogląda te rajstopki i kombinezonik
|
|
|
|
#2155 |
|
Rozeznanie
|
arjuna 40 cm. wow, to wielkoludek
, ja licze ze moje tak 20 bedzie mialo ![]() make_up_istka ten antybiotyk mialam oczywiscie na mysli w razie powiklan po grypie, u nas pisze ze ciezarne niby 3 razy czesciej zapadaja na bardzo ciezkie zapalenie pluc, no ja sie boje, ze jak zachoruje, to przechodze, bo jak TZ jet na wyjezdzie, to nie mam szans nie chodzic, ktos musi dzieciaki prowadzac i odprowadzac do szkoly, a nikogo tu nie mam, co by za mnie chocby te 3 dni pochodzil, kolezanki pracuja, rodziny tu nie mam. Ale z drugiej strony, przeziebienia i owszem lapia mnie czesciej jak wczesniej, ale grypy tak naprawde samej w sobie, to ja chyba nigdy nie mialam, zawsze jak mialam juz goraczke, to spadala po wzieciu lekarstw i funkcjonowalam dalej. Nic bede sie martwic w pazdzierniku, jak mi lekarka zaproponuje, to powiem, ze musi mnie najpierw zapewnic, ze to dziecku nie zaszkodzi, zobaczymy co powie .Poza tym ja czeto katar jesienia mam, a to juz przeciwwskazanie do szczepienia jest, moze mi sie uda tak uniknac .kma1982 pieknka sukienka ![]() Ja, jeszcze siary nie mam, i mam nadzieje, dlugo nie bede miec, bo na sama o wkladkach az mi niedobrze he,he, tak dlugo po ostatnim porodzie ich uzywalam
|
|
|
|
#2156 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
widzę ze chyba tez pierwszy raz zostaje babcią..moja mama jest taka szczesliwa ze w koncu sie wnuczątka doczeka ze kazdy ciuszek to oglada z wielkim wzruszeniem a ostatnio nosila w raczkach kombinezonik co udalo mi się kupić..chyba z godzine po pokoju i mówila do niego po imieniu w stylu "chodz ..bacia zabierze na spacerek" ![]() zresztą wszystkim spodobal się kombinezonik bo jest slodziutki.. nawet męzusiowi...a on nie umie okazywać uczuć.. a tu widzialam że też mu się oczka uśmiechneły do tego kombinezoniku.. ![]() nie mam jeszcze zdjecia przeze mnie robionego ale zamieszczam z allegro ![]() ale na żywo wygląda jeszcze lepiej.. |
|
|
|
|
#2157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny, wyglądałyście prześlicznie w sukniach ślubnych
|
|
|
|
|
#2158 |
|
Raczkowanie
|
Widze, że wątek ślubny nam się zrobił!ja niestety fotki mam na zepsutym kompie!
Dziś byłam u ginekologa z wynikami badań! ostatnio Wam pisałam, że na połówkowych usg wyszło: poszerzona pętla jelitowa w śródbrzuszu płodu! dziś lekarz nie powiedział mi nic, poprostu chce mnie położyć do szpitala, żeby zrobić dodatkowe badania! jestem rozczarowana! myslałam, że to chodzi o moje jelita, ale wczytując się w opis radiologa, wywnioskowałam, że płód określa jako dziecko!także dziewczynki trzymajcie kciuki, bo w środe ide do szpitala! MARIKA pomóż, co to może oznaczać dla mojego dzieciaczka! |
|
|
|
#2159 |
|
Zadomowienie
|
mika_am oby to nie było nic złego
dziewczyny suknie piękne i byłam bardzo zadowolona i się też pochwale żeby nie było![]() wyciągnęłam tż do lidla wieczorem i już było poprzebierane ale kupiliśmy granatowy kombinezon i zółte rajstopki nawet TŻ się zaangazował w wybór |
|
|
|
#2160 |
|
BAN stały
|
Louboutinka przepiękny kombinezon!!!!!
mika_am ja się niestety zupełnie na tym nie znam, ale będę trzymać kciuki, zeby wszystko jednak okazało się w porządku i żeby maluszek był zdrowy. Trzymaj się i nie martw. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:20.

kochani sa,.drudzy dziadkowie...obiecali nam pomoc na wesele , na slub koscielny...sporo(polowa wesela) ale tez poslzo to na mieszkanie, moja chrzesna tez pomogla ile mogla....myslalam ze rodzice meza tez sie poczuja do obowiazku..skoro jednemy synowi tyle pmogli to drugiemu tez powinni prawda???Ale coz...dlatego wesele mialo byc odelgle w czesie by zdarzyli po tym ochlonac..a teraz jak juz slysze od nich namawianie Nas na to by nie robic przyjecia tylko wziac koscielny z chrzcinami bez jakis uroczystosci..to stracila nadzieje....ale sie wygadalam....wyrzucilam to z siebie az mi lzej...sorki
...szoda mi mojego meza..przykro mu jest...
Temat ślubny, więc i ja się pochwalę, a co! Ślub brałam trzy lata temu.

Macie jakieś pomysły?

Nasze wesele też jakoś zostało lepiej odebrane- pewnie dlatego, że nie było u nas tylu afer co u szwagra - pani młoda (była w 5 miesiącu ciąży) upiła się na weselu z druhną- swoją siostrą, więc brak słów...

, ja nigdy sie nie szczepilam, ale ostatnio lapie przeziebienia czesciej, wiec sama nie wiem, co gorsze skutki uboczne szczepionki, czy ewentualnego antybiotyku hm...