Wizażanko, nie popełniaj moich błędów, czyli wątek przestrogowy - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-17, 19:55   #1471
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f
Konto usunięte

Dot.: Wizażanko, nie popełniaj moich błędów, czyli wątek przestrogowy

Nigdy nie używaj perfum jak jest upał, nawet kiedy wydaje Ci się, że pryskasz tylko na koszulkę, a nie na dekolt, efekt- swędząca wysypka po wyjściu na słońce, która potrafi utrzymać się kilka dni i można pożegnać się z opalaniem tego obszaru :P
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-24, 15:39   #1472
pudelek
Przyczajenie

przebrnęłam przez ten obłędny wątek
teraz coś ode mnie:
- nie romansuj z wykładowcą
- nie tłumacz robionych przez siebie głupot faktem, że przynajmniej Twoje życie nie jest nudne i na starość będziesz miała o czym opowiadać wnukom. Nie łudź się. I tak im o tym nie opowiesz. (patrz wyżej)
- nie utrzymuj znajomości z osobami, które mają na Ciebie wyraźnie zły wpływ, dołują Cię lub po prostu sprawiają, że źle się czujesz. Nie można być jak Prince Polo i smakować wszystkim. Spędzaj czas z ludźmi, z którymi po prostu dobrze się czujesz.
- nie rób z rzeczy prostych emocjonalnych labiryntów
- nie zakochuj się na zagranicznych wyjazdach, stypendiach, wakacjach, jeżeli nie chcesz wyemigrować z ojczyzny
- nie wmawiaj sobie, że możesz bezkarnie z kimś sypiać i że napewno się nie zakochasz, bo tak sobie założyłaś i tak się zakochasz.
Stary 2010-07-24, 16:30   #1473
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azure Pokaż wiadomość
To niestety prawda. Nie raz się przejechałam na pomocy innym, podczas gdy widziałam że oni radośnie łażą po biurze i się lenią. Niestety nie mogę nic powiedzieć, bo są to ważniejsze ode mnie osoby w firmie a jak kilka razy pomożesz, to już będą do Ciebie przychodzić na okrągło... Zwykłe "dziękuję" też już coraz rzadziej słyszę.
Kiedy zaczynalam w ogole nie wiedzialam, co naprawde jest moim obowiazkie, a co nie, bo wszyscy mnie do wszystkiego wolali
Po czasie postanowilam sie stawiac. Na przyklad prosza mnie o zrobienie czegos, co jest obowiazkiem innej zmiany,wiec tego nie zrobilam Nast dnia dziewczyna do mnie w pracy podchodzi cala zdenerwowana i przy wszystkich (!) staje nade mna i pyta sie czemu to nie zostalo zrobione.
Ja zachowujac spokoj (nie wiem, moze za duzo juz bezczelnosci i glupoty w zyciu widzialam) odpowiedzialam jej mowiac wolno i miekko,ze kiedy ja pracuje na wczesna zmiane ja musze to zrobic, ale teraz jestem na pozniejszej i wiem,ze to nalezy do obowiazku innych i myslalam,ze jej sie cos pomylilo kiedy MNIE o to poprosila i ja zignorowalam Mina dziwoji -bezcenna. A co tam leni bede dokarmiac

A jeszcze cos- wiem,ze to trudne jak cholera, szczegolnie jesli jestes fanka zakupowego stylu zycia, ale postaraj sie ZAWSZE oszczedzic ciut pieniedzy z kazdej wyplaty a nie czekaj beztrosko na nastepna... Wiem,ze nielatwo trzymac kase jak tyle fajnych butow w Tesco maja ,ale pomysl,ze ZAWSZE jest tak,ze kiedy nie masz duzo kasy (lub wcale) cos wypada i wtedy sa problemy. A nie musi ich byc!

Badz soba. I miej zasady. Bo bez nich jestes tak jak wszyscy a wszyscy sa wtedy tacy sami...

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 21:17   #1474
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Droga Losowa Wizażanko!
Nie myśl, że jesteś mądrzejsza od autorki przepisu Szczególnie, jeśli właśnie wymyśliłaś sobie na kolację smażoną mozzarellę i wpadłaś na genialny pomysł, że skoro jesteś głodna to odpuścisz sobie wrzucanie jej do zamrażarki na pół godziny i usmażysz ją od razu - dostaniesz mało apetyczną kulę panierki z fragmentami sera i będziesz musiała zrobić sobie nową kolację
Stary 2010-09-04, 21:23   #1475
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

jeśli Ci się spieszy, lepiej nie uzywaj prostownicy, przypalone ucho goi się bardzo długo

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 22:46   #1476
activ61
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ania z wzgórza marzeń Pokaż wiadomość
jeśli Ci się spieszy, lepiej nie uzywaj prostownicy, przypalone ucho goi się bardzo długo
ani nie prasuj ubrań na sobie, dekold też długo się goi
Chociaż wcale nie szkodzi, gdy jest
activ61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 22:52   #1477
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

dziewczyny niezłe jesteście

ja powtórzę po raz setny, nie właź do sklepu jak jesteś głodna i do domu masz 300 m.
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-04, 22:52   #1478
ania_z_wzgorza_marzen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez activ61 Pokaż wiadomość
a to tez przerobilam blizna na rece pozostala

Przerzuć kartkę, zaryzykuj, bądź dziwakiem
Nie idź ścieżką, własną depcz, otwórz głowę
Zanim powiesz, zrozum, bądź
Nigdy nie burz, buduj, twórz
Smakuj, milcz, myśl i czuj
ania_z_wzgorza_marzen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-05, 00:58   #1479
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez activ61 Pokaż wiadomość
Żartujesz? Tak rozgrzanym żelazkiem po dekolcie sobie jeździłaś?
Stary 2010-09-05, 10:30   #1480
Midnight Summer Dream
Raczkowanie

- Nigdy, PRZENIGDY nie zakochuj się w facecie, jeśli nie dał Ci WYRAŹNIE do zrozumienia, że jest Tobą zainteresowany. A jeśli już tak się stało, nie wyznawaj mu swoich uczuć, zwłaszcza pod wpływem emocji

- Uważaj, komu mówisz o swoich słabościach i problemach. Jeden wesprze i pomoże, inny zacznie patrzeć na Ciebie z góry, a nawet wykorzysta to potem jako argument przeciw Tobie w kłótni.

- Również uważaj, od kogo przyjmujesz pomoc, przysługę lub prezent. Są ludzie, którzy w ten sposób kupują sobie prawo do bezkarnego "jeżdżenia" po Tobie, dysponowania Twoim czasem lub brania bez pytania Twoich rzeczy ("ja Ci dałam, a Ty mi nie dasz?" - nieważne, że osoba dała coś, co jej zbywa, uważa, że ma prawo zabrać/pożyczyć coś, co jest Ci akurat niezbędne). Z drugiej strony nie chojrakuj, nie zgrywaj niezależnej i nie odrzucaj całkowicie propozycji pomocy, gdy kompletnie nie możesz sobie z czymś poradzić.

- Jeśli masz kota (to akurat nie moje doświadczenia, ale zimno mi się zrobiło, gdy o tym przeczytałam i teraz bardzo tego pilnuję), nigdy nie zostawiaj go samego, gdy okna w mieszkaniu są uchylone od góry bez dodatkowego zabezpieczenia w postaci ogranicznika czy siatki. Kotek dziesięć razy się nie zainteresuje, a za jedenastym zechce wyjść na wolność i uwięźnie. Słyszałam o kilku kotach, które się poważnie pokaleczyły czy nawet zginęły w ten sposób Poza tym - w domu, gdzie jest kot, nie dekoruj choinki tzw. włosami anielskimi Zjedzenie takiego włosa to dla kota śmierć

- W pracy nigdy nie dawaj do zrozumienia, że jesteś całkowicie dyspozycyjna i ze wszystkim sobie poradzisz, bo będą Ci zwalać na głowę zadania, których nikt inny nie chce i zajmować Twój wolny czas.

-Również w pracy, jesli pracujesz na etat (ktoś już o tym wcześniej wspomniał) - zawsze pilnuj, czy Twoja firma odprowadza za Ciebie składki na ZUS. Może się okazać, ze nie robiła tego przez kilka lat

- Nie rezygnuj z podtrzymywania kontaktu ze znajomymi, nawet jeśli masz dużo pracy, problemy osobiste, jesteś zmęczona, zaabsorbowana czym innym lub Ci się zwyczajnie nie chce. Komuś innemu może też się odechcieć, gdy po raz setny usłyszy "nie mam czasu" lub nie odpiszesz na kolejnego maila. Można w ten sposób zepsuć wartościową znajomość.

Edytowane przez Midnight Summer Dream
Czas edycji: 2010-09-05 o 10:54
Midnight Summer Dream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 16:50   #1481
Senija
Zadomowienie

1) Przede wszystkim dla STUDENTEK: Jeżeli podpisujesz umowę z dostawcą internetu na określony czas (zwykle studenci podpisują od października do czerwca) to zapytaj kiedy umowa wygasa i ABSOLUTNIE nie podpisuj żadnej umowy zanim jej nie przeczytasz dokładnie od dechy do dechy. Ja podpisałam taką umowę z jednym z krakowskich dostawców PYTAJĄC kiedy umowa wygasa. Odpowiedzieli mi, że w czerwcu 2010, tak jak jest to zapisane w umowie, ale już nikt nie poinformował, że po wygaśnięciu umowy powinnam ją pisemnie wypowiedzieć i automatycznie mi ją przedłużyli na czas nieokreślony, oczywiście nie informując o tym I dopiero po trzech miesiącach sobie o mnie przypomnieli i przysłali rachunek za trzy miesiące niekorzystania z Internetu CZYTAJCIE BARDZO DOKŁADNIE WSZYSTKO CO PODPISUJECIE, choćby to miało trwać nie wiem ile czasu, a jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości to nie podpisujcie. Ja zakładałam, że gadam z kompetentnym człowiekiem, zapytałąm a nie przeczytałam i zostałam CELOWO wprowadzona w błąd.

2)I taka ogólniejsza rada: załóżcie sobie teczkę/pudełko/szufladę gdzie będziecie trzymać wszystkie umowy, rachunki, faktury i inne ważne dokumenty, a co ważniejsze kserujcie i odkładajcie osobno. I nie odkładajcie włożenia tam kolejnego dokumentu, bo zapomnicie i schowacie, a potem nie będziecie mogły znaleźć.

3) Jak macie jakieś problemy z jakimkolwiek usługodawcą to pamiętajcie, że istnieje instytucja Rzecznika Praw Konsumenckich. W moim przypadku już kilkakrotnie zdarzyło się, że krótka wzmianka o RPK w rozmowie z konfliktowym usługodawcą otwierała wiele drzwi i cudownym sposobem sprawa, która przed paroma minutami była niemożliwa do załatwienia albo czasochłonna rozwiązywała się raz-dwa Szlag mnie trafia jak radzę komuś skorzystać z usług RPK i spotykam się z pytaniem: A co to jest i ile trzeba zapłacić?
Senija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 16:59   #1482
201803290936
Konto usunięte

Jeśli jesteś lodożercą, to nie kupuj sobie lodów (w dodatku ulubionych i to w podwójnej ilości) w środku tygodnia tłumacząc sobie, że "poleżą do piątku / soboty", bo wiadomo, że skończy się to zjedzeniem ich praktycznie od razu, a na tygodniu miałaś unikać takich rzeczy.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 17:55   #1483
abraxas2871
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Jeśli jesteś lodożercą, to nie kupuj sobie lodów (w dodatku ulubionych i to w podwójnej ilości) w środku tygodnia tłumacząc sobie, że "poleżą do piątku / soboty", bo wiadomo, że skończy się to zjedzeniem ich praktycznie od razu, a na tygodniu miałaś unikać takich rzeczy.
To samo tyczy się żelek.
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-14, 17:58   #1484
azure
Zadomowienie

GG do azure

Czy plamy po paintballu da się wywabić? chodzi o plamy na ubraniu, gdy farba przebarwi przez mundur
azure jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-20, 21:38   #1485
linaya
astro-loszka

- nie wieź siedmiu butelek rozmaitych alkoholi w walizce, która jedzie w bagażniku autokaru przygnieciona innymi walizkami
- gdy obijasz się w pracy, rób to dyskretnie, nawet wówczas, gdy wszyscy inni się obijają
- jeśli czujesz, że utkwiłaś w toksycznym związku, nie czekaj, aż on sam się w cudowny sposób zmieni w księcia a bajki, zbierz w sobie siły i odejdź - później będzie ci żal straconych lat/miesięcy
- nie romansuj z kolegą z pracy, zwłaszcza, gdy jego stosunek do poprzednich związków jest nie do końca uregulowany
- nie strasz dla zabawy kota suszarką do włosów, gdy masz na sobie świeżo założone, nowe rajstopy
- gdy nieopatrznie zabłądzisz z przyszłą teściową w ciemnym lesie, nie opowiadaj "dla rozluźnienia sytuacji" upiornych historii (efekt: rozhisteryzowana starsza pani domagająca się wezwania syna i wyciągnięcia jej z lasu w trybie natychmiastowym)
- nie zwierzaj się z osobistych rozterek osobom, które mało znasz
Stary 2010-09-20, 23:49   #1486
Snaefridur
Raczkowanie

Gdy buszujesz w sieci w pracy wyłacz glos, włączające się reklamy z dźwiękiem potrafią zaskoczyć.
Stary 2010-09-20, 23:54   #1487
activ61
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Żartujesz? Tak rozgrzanym żelazkiem po dekolcie sobie jeździłaś?
raczej po grubej bluzie i przez przypadek sobie wyjechałam na dekold, wiem, wiem, sama teraz sie pukam w głowe, ale obeszło się bez blizny
Stary 2010-09-21, 11:19   #1488
201604200942
Konto usunięte

jeśli coś jest w słoiku po dżemie, nie musi oznaczać, że to jest dżem.
Naleśniki z ćwikłami wcale nie są smaczne.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 11:18   #1489
motylek1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Nie tylko lodów ale innych słodkości czy chipsów

motylek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 13:24   #1490
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

To i ja, ku przestrodze:
1) będąc na firmowej imprezie ( czy jakiejkolwiek innej ) nie licz, że dwie tabletki 2kc wypite z niemal butelką wódki, sprawią, że pozostaniesz trzeźwa i nie narobisz głupstw
2) nie jedź do pracy samochodem z zaparowanymi szybami, bo "przecież to tak blisko, dam radę"; dasz radę albo wylądujesz na innym aucie
3) paląc papierosa w aucie ( oczywiście na parkingu, nie w trakcie jazdy), nie poprawiaj sobie w lusterku grzywki ręką, w której jednocześnie trzymasz zapalonego papierosa - smród przypalonych włosów i poszukiwanie "żaru", który spadł gdzieś na siedzenia - gwarantowane
Stary 2010-09-22, 14:16   #1491
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Jeśli jakaś książka jest napisana w kilku tomach,ale również dostępne jest wydanie "All in one" to lepiej przemyśleć co się wypożycza Lepiej każdy tom brać oddzielnie,a nie dźwigać w torbie 1300tu stronicową księgę ( jak ja ) Poza tym takie wydanie jest niepraktyczne,takiej książki nigdzie ze sobą nie zabierzesz ( chyba że lubisz dźwigać) i pozostaje Ci czytanie w domu

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-22, 19:54   #1492
owieczkaa
Zakorzenienie

Świetny wątek Dopiero teraz na niego trafiłam, to może dam kilka rad od siebie:
1. Było dużo mówione o zalanych laptopach - otóż w takim wypadku postępujemy następująco - natychmiast wyłączamy prąd i wyjmujemy baterię, im szybciej tym mniejsze szanse na uszkodzenie. Równie błyskawicznie odwracamy komputer do góry nogami, aby jak najwięcej płynu wyleciało. Lepiej uratować komputer niż martwić się dywanikiem do wyprania czy podłogą do wytarcia. Pod żadnym pozorem nie próbujemy go włączać. Jeśli mamy coś cennego na dysku, należy go szybko wyjąć. Następnie kupujemy w sklepie elektronicznym izopropanol i albo samodzielnie, albo z pomocą brata/wujka/ojca/tżta lub kogokolwiek o manualnych zdolnościach rozkręcamy komputer i czyścimy część po części. Izopropanol to rodzaj alkoholu, który rozpuszcza cukier, jest higroskopijny, czyli wyciąga wodę a sam szybko paruje. Przemywamy pędzelkiem, choć odważniejsza wersja zakłada wykąpanie komputera - ale tego nie próbowałam. Koszt: 20 zł izopropanol + praca, to samo robią chłopcy w serwisach za kilkaset lub kilka tysięcy złotych. To samo możemy zrobić z tel. komórkowym, ale w obu przypadkach delikatnie obchodzimy się z ekranem/matrycą.

2. Na kuchence elektrycznej nie kładziemy rękawic, ścierek mówiąc - na pewno już wystygło.
3. Pranie w razie wątpliwości lepiej wyprać na 30 stopni, niż mieć jednokolorowe ubrania.
4. Jeśli pani w fast foodzie do małego dania pyta się o smak sosu, nie wierzcie że to promocja - na pewno wam za nie doliczy.
5. Na drodze - nie róbcie czegoś szybko, pochopnie, tylko dlatego że ktoś za nami/przed nami/obok nas się gorączkuje i trąbi. Lepiej mieć pewność i znieść trąbienie, niż powiedzieć "dobra, jadę" i mieć skasowaną co najmniej część auta:/
6. Nie kupuj czegoś tylko dlatego, że jest tanie, szczególnie na wyprzedażach i w second-handach
7. Róbcie co jakiś czas przegląd szafy - nawet nie wiecie, co znajdziecie
8. Nie powierzajcie mężczyźnie podlewania kwiatów - zasuszenie lub zalanie gwarantowane.
9. Nie chwalcie się rodzicom, co zamierzacie zrobić - albo zlekceważą, albo wyśmieją, a w najlepszym wypadku powiedzą "a nie mówiłam" jak czegoś nie doprowadzisz do końca
Stary 2010-09-27, 21:35   #1493
linaya
astro-loszka

Cytat:
Napisane przez Snaefridur Pokaż wiadomość
Gdy buszujesz w sieci w pracy wyłacz glos, włączające się reklamy z dźwiękiem potrafią zaskoczyć.
oj, prawda. Siedzę w pokoju z koleżanką, nie dziwimy swoich monitorów nawzajem, z tym, że ona ma kartę głosowa w komputerze, ja nie. Więc zawsze, gdy ona sobie łazi po jakichś stronkach, włączaja jej się reklamy i ja wiem, kiedy ona nie pracuje
Stary 2010-09-27, 22:48   #1494
parva
Rozeznanie

GG do parva

Nie gól sobie nóg kiedy masz gęsią skórkę
Rozumie mowę kwiatów i niemych przedmiotów!"

Charles Baudelaire
LC
parva jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 22:49   #1495
activ61
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
9. Nie chwalcie się rodzicom, co zamierzacie zrobić - albo zlekceważą, albo wyśmieją, a w najlepszym wypadku powiedzą "a nie mówiłam" jak czegoś nie doprowadzisz do końca
skąd ja to znam i jeszcze w przypadku mojej mamy tysiąc czarnych scenariuszy
Stary 2010-09-27, 23:13   #1496
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez parva Pokaż wiadomość
Nie gól sobie nóg kiedy masz gęsią skórkę
Potwierdzam.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 23:38   #1497
abraxas2871
Wtajemniczenie

W temacie nóg - jak depilujesz je depilatorem i masz podczas tej czynności rozpuszczone włosy (na głowie, nie na nogach oczywiście) to nie pochylaj się zbyt mocno nad nogami - włosy z głowy wkręcone w depilator to naprawdę problem
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-27, 23:57   #1498
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez abraxas2871 Pokaż wiadomość
W temacie nóg - jak depilujesz je depilatorem i masz podczas tej czynności rozpuszczone włosy (na głowie, nie na nogach oczywiście) to nie pochylaj się zbyt mocno nad nogami - włosy z głowy wkręcone w depilator to naprawdę problem

Uuu... jak pierwszy raz używasz depilatora, to nie kozacz, jakaś mocna i odporna.

Chciałam wypróbować depilator zaraz po otwarciu paczki - przejechałam po nodze (aż normalnie hodowałam włoski na tę okoliczność) i auć!

Lepiej poczytaj rady na forach i zrób peeling, użyj chusteczek załączonych... ehh...
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 16:03   #1499
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Nie siedz za dlugo na jednej nodze, wcale nie musisz czuc, jak bardzo Ci zdretwiala. Pierwszorzedna gleba gwarantowana : D
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 16:34   #1500
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Nie siedz za dlugo na jednej nodze, wcale nie musisz czuc, jak bardzo Ci zdretwiala. Pierwszorzedna gleba gwarantowana : D
gleba glebą, ja w ten sposób złamałam nogę

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości