|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3872 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Dziś będzie moja 4 noc z mlekiem na twarzy. Po 3 dniach stosowania skóra jest delikatna w dotyku
I te blizny po trądziku jakby troszeczkę (tak ciut ciut) zmniejszyły się! Wiecie co, to mleko faktycznie pomaga. Albo tak mi się tylko wydaje, już sama nie wiem. Ciekawe co będzie za tydzień
|
|
|
#3873 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Walczę z trądzikiem już 4 lata (?), a mam dopiero 16 lat. Do dermatologa zacząłem chodzić rok temu...Przypisywał jakieś leki, ale nie pomagało. Zmieniłem dermatologa i przypisał benzacne i są małe efekty Mam dużo przebarwień, oraz od czasu do czasu jak zjem jakiegoś batona, czekoladę to wyskakują mi takie większe bąble... Próbuję nie jeść słodyczy. Trądzik mam praktycznie na całej twarzy oprócz czoła ,i trochę na plecach. Na czole nie mam praktycznie żadnych blizn, i raz na kilka tygodni coś wyskakuje. Dziś sprawdzę to mleko oraz woda + cytryna. Mam nadzieję, że pomoże |
|
|
|
|
#3874 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie !
Powiem wam szczerze że z trądzikiem zmagam się od 13 roku życia,natomiast nasilenie miało miejsce w wieku 14 lat teraz mam 16 Co zrobić aby trądzik znikną? Po pierwsze umiawiamy się do Dermatologa -ja tak zrobiłem bo nie pomagały mi inne środki z drogeri typowe dla nastolatków dermatolog przepisała mi Antybiotyk Tetrelysal na począktu przez 8 dni dawkę 300mg następnie dawkę 150 mg kuracja trwała 3 miesiące ,antybiotyk pomógł i nie wywołał żadnych skutków ubocznych dodatkowo dostałem lek Zineryt oraz tonik robiony z apteki Rano dodatkowo do antybiotyku smarowałem się Zinerytem-bardzo dobrym środkiem wieczorem tonik z apteki + krem bambino na noc powiem szczerze że po tygodniu widać bdb efekty jeśli chodzi o cene całej kuracji to ok 155 zł+ cena wizyty jeśli chodzicie prywatnie moze lepiej wydać trochę więcej niż kupować setki kremów maseczek i żeli ? i pamiętajcie nie róbcie nic na własną ręke ,bo twarz bardzo łatwo sobie ,,zepsuć" niewłaściwymi kosmetykami i różnymi cudami Pani dermatolog powiedziała że jeśli na własną rękę działamy to musimy stosować Najłagodniejsze hypoalergiczne ,nawilżające preparaty pozdrawiam i życzę wygrania walki z trądzikiem
|
|
|
|
|
#3875 |
|
Przyczajenie
|
Trądzik leczenie najlepiej naturalne
Witam, borykam się z problemem jakim jest trądzik już od jakichś 2-3 lat. Teraz jest okropnie, nie działa to na mnie tak bardzo psychicznie , ale jednak wolałbym wyglądać normalnie. Przeszukałem setki stron o sposobach walczenia z trądzikiem i większość ludzi mówi, że najlepszym sposobem jest leczenie naturalne. I w tym zgłaszam się tutaj, aby ktoś mi podał metody leczenia takiego, mówię tu o różnych kąpielach ziołowych, naturalnych maseczkach z czosnku itp. również dieta. Najlepiej jakby ktoś kto się na tym porządnie zna, lub wyleczył trądzik właśnie takimi sposobami opisał mi swoją kuracje co i jak kiedy i z czego robić. Oczywiście jak ktoś wyleczył się z trądziku inaczej również może napisać tu swoje przemyślenia i sposoby. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
#3876 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Trądzik leczenie najlepiej naturalne
U mnie metody naturlane nic nie zadziałały np. picie drożdzy, siemie lniane czy napary z rumianku. Najlepiej nawet przy małym trądziku udac się do dermatologa za pewne wystarczy jedna czy swie wizyty i problem z głowy a nie marnowanie czasu na eksperymantowanie
|
|
|
|
|
#3877 |
|
Raczkowanie
|
u mnie metody naturalne tez nic nie dały, a wierz mi, że sprawdziłam ich bardzo dużo.kosmetyki też na niewiele się zdały, bo wszystkie tylko chwilowo łagodziły objawy, a potem to już było tylko gorzej. dodatkowo miałam łojotokową skórę - masakra. teraz od 4 miesięcy biorę retinoidy doustne - konkretniej aknenormin i widzę poprawę. łojotoku już się pozbyłam, a trądzik jeszcze trochę jest (ale już naprawdę wyraźnie mniej, niż kiedyś). moim zdaniem najlepsza rada na trądzik to dobry dermatolog, który zbada przyczynę krost (mogą to być hormony) no i przepisze odpowiednie leki. nie ma co się bawić w królika doświadczalnego i sprawdzać na sobie wszystkiego, jak leci, tylko lepiej od razu znaleźć dobrego specjalistę, który zajmie się leczeniem
|
|
|
|
|
#3878 |
|
Przyczajenie
|
Dziś wznowiłam swój stary wątek. Może Cię coś zainteresuje.. (https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=322849). Powodzenia!
|
|
|
|
|
#3879 |
|
Rozeznanie
|
Ja borykałam sie z 8 lat, jak nie więcej. Wszystko zależy od tego w jakim jesteś wieku, jeśli mowa o kimś 18+ to nie ma co wierzyć w to, że jakiekolwiek maści czy tabletki pomoga. U mnie skonczyło sie na doustnych retinoidach- Aknenormin i wszystkiego sie pozbyłam raz na zawsze.
"Niektórzy uważają, że piłka nożna jest kwestią życia i śmierci. Jestem rozczarowany takim podejściem. Zapewniam, że jest czymś znacznie, znacznie ważniejszym." B.Shankly Blue heart forever - CFC Zapuszczam wloski o9.11.2013 --> CP 13.01.2014 --- 44,5 cm |
|
|
|
|
#3880 |
|
Zakorzenienie
|
Byłaś u dermatologa?
|
|
|
|
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
jest wątek o domowych sposobach na trądzik...
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3882 |
|
live your passion
|
Ja mam dobry domowy sposób
. No może nie na typowy trądzik, ale na te czarne wągry. Lat przybywa i przybywa, a wągrów na nosie nie ubywa. Próbowałam wcześniej ten sposób z podgrzewaną żelatyną i mlekiem, ale OKROPNIE śmierdzi . Odór był porównywalny do tego, który wydobywa się z zakładów utylizacyjnych (przejeżdżałam koło takiego). Nie dałam rady tego utrzymać, bo puściłabym pawia, a do najwrażliwszych osób na zapachy nie należę. Dzisiaj nastąpił przełom. Zrobiłam sobie plastry z białka kurzego i jakie było moje zaskoczenie gdy po oderwaniu znalazłam na nim sporo wągrów. Podam teraz przepis krok po kroku: - oddzielamy białko od żółtka - rozbełtujemy widelcem białko tak aby na powierzchni utworzyły się pęcherzyki powietrza - myjemy twarz ciepłą wodą - by otworzyć pory - nakładamy na wybrane miejsca białko - "przyklejamy" do tego ręczniki papierowe/chusteczkę/papier toaletowy (jak ktoś chce może użyć tylko jedną warstwę) - wedle upodobania możemy posmarować jeszcze na wierzchu trochę białka - teraz oglądamy tv, czytamy książkę, zajmujemy się swoimi sprawami (uprzedźmy TŻ lub członków rodziny, bo widząc nas mogą nieco się przerazić )- czekamy aż białko całkowicie zaschnie (na kamień) - prawie jak botox - zrywamy - podziwiamy czego już na twarzy nie mamy ![]() - wedle potrzeby myjemy twarz, odkażamy i stosujemy jakiś środek na zamknięcie porów |
|
|
|
|
#3883 |
|
Raczkowanie
|
mgoluch, nie ma jednej uniwersalnej recepty.
ze srodki z drogerii nie pomagaja to nie dziwo, wszyscy tutaj chyba sa swiadomi ze one moga najwyzej zaszkodzic ![]() Tez stosowalam Tetralysal, przez bite 5 miesiecy, moge mowic o poprawie najwyzej o polowe. Teraz jestem niecale pol roku po odstawieniu go a wszystko zaczelo mi wracac. Wiadomo, że nalezy odwiedzić dermatologa. Może się okazać, że wystarczy jedno smarowidlo na recepte i wszystko zniknie Ja natomiast schowalam wszystkie srodki i masci od dermatologa, nie bede pakowac kilkadziesiat zlotych miesiecznie w te swinstwa bo na mnie nie dzialaja, zostawilam sobie tylko apteczne kremy i zel do mycia. Przerzucilam sie na domowe sposoby i, wiadomo, szału nie ma ale... jest lepiej ![]() Rano myje twarz żelem Iwostin Purritin, wklepuje krem Humektan, po 20 minutach makijaż* Jak tylko wracam do domu zmywam twarz żelem z dodatkiem łyżeczki drobnych otrąb - świetnie oczyszczają, przy czym nie szkodzą tak jak tradycyjne peelingi mechaniczne bo są bardzo delikatne. Wklepuję odrobinę soku z cytryny (na przebarwienia) lub mleka. Wieczorem kiedy biorę prysznic nakładam na twarz papkę z drożdży i odrobiny mleka (moje ostatnie odkrycie), kończąc przysznic zmywam ją dokładnie, nakładam krem Physiogel. Już po tygodniu takiej rutyny zniknęły mi wielke ropne gule z brody i szczęki. Zostało tylko to co było na policzkach, ale tez jest o wiele lepiej, rzadko już coś nowego wyskoczy. Niestety u mnie wszystko strasznie długo się goi więc nadal jestem potworkiem. * Mi makijaż nie szkodzi. Nawet muszę powiedzieć że nieco pomógł w leczeniu bo w ciągu dnia nie dotykam twarzy żeby go nie zetrzeć Używam fluidu YSM z Inglota, nie zapycha mnie ani nie wysusza, kryje nawet nieźle i co dla mnie ważne, nie podkreśla nierówności na twarzy! Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez niego.
|
|
#3884 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak się składa, że byłam u dermatologa. Ledwie na mnie spojrzał, przepisał jakieś dziadostwo i tyle go widziałam. Nie dawaj rad w stylu "idzcie do dermatologa", bo po pierwsze to nie jest wątek na ten temat, a po drugie większość ludzi, które tu zaglądają było już u lekarza. I jak myślisz? Pomógł im skoro szukają pomocy na tym wątku? ![]() Poza tym kiedyś nie było dermatologów i ludzie radzili sobie naturalnymi sposobami. Wcale nie zdziwiłabym się, gdyby Twój trądzik powrócił (bo tak często bywa, gdy człowiek leczy to u dermatologa ), chociaż Ci tego nie życzę.
|
|
|
|
|
|
#3885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do powrotu trądziku po leczeniu - to znaczy, że piciem herbatki z bratka wyleczę się na całe życie?
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3886 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3887 |
|
Przyczajenie
|
Mój dermatolog powiedział mi, że dla mnie jedynym ratunkiem jest ginekolog. Da mi pewnie tabletki antykoncepcyjne. Myslicie, że to pomoże?
|
|
|
|
|
#3888 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jestem załamana
we wtorek ide na dzien próbny do pracy a mnie tak wysypało że maskra raz lepiej raz gorzej juz nie mam siły. Dziewczyny ostatnio usłyszałam o czymś takim jak auto szczepionka, w klinice pobierają materiał bakteryjny z krosty, badają go i tworzą indywidualną szczepionkę przeciw wykrytej bakterii. Koszt od 300-400zł co myślicie na ten temat?
|
|
#3889 |
|
Przyczajenie
|
dużo czytałam na tym forum o sposobach na trądzik i w większości przeczytałam o maseczce z drożdży, cynamonu, mleku i soku z cytryny. Tak więc zastosowałam się
po cytrynie troszkę szczypało i cera w jednym miejscu spuchła po melku nie widziałam efektów, zobaczymy z czasem po drożdżach cera była delikatna a po cynamonie wyglądałam jak bym się spekła na słońcu! xD strasznie szczypało.. aktualnie czekam na jakieś efekty
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3890 |
|
BAN stały
|
Witam moi mili
![]() Ja na szczęście pokonałam już trądzik, niestety wydanych pieniędzy na leki, kosmetyki już nie odzyskam :/ Jedyne co pomogło, to wielkie szczęście, że przyjechała do mnie kuzynka, która poleciła mi kurs antypryszcz, dzięki któremu zrozumiałam jakie są prawdziwe przyczyny trądziki, i co najważniejsze, jak je pokonać. Strona, na której jest kurs to ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ W ciemno bym go nie kupiła, ale zachęciło mnie przeczytanie darmowego fragmentu kursu, który można ściągnąć na stronie : http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/fragment.html Także, zachęcam, gdyż warto ! Pozdrawiam ! Wenuja |
|
|
|
|
#3891 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3892 |
|
Raczkowanie
|
Ja też nie polecam cynamonu... Jeszcze w wakacje wypróbowałam i nałożyłam na twarz. Nie trzymałam nawet minuty... myślałam, że mi twarz wypali a później przez godzinę chodziłam czerwona jak burak...
![]() Wolę raczej coś delikatniejszego...
|
|
#3893 |
|
Rozeznanie
|
dla mnie cynamon ok, mnie nie pali alni nie parzy, jako pilling super sie sprawdza, jedynie co buzka po nim czerwona, zarumieniona ale mnie rumience szybko zeszły
|
|
#3894 |
|
Przyczajenie
|
sasaasaa
Ja polecaaam Brevoxyl naprawde swietny ..
stosuje go 2 tygodnie juz i rewelacja jak dla mnie.. troche wysusza buziunie ale jaak prawie każdy taki preparat.. kremik nawilżający ... i będzie dobrze |
|
|
|
|
#3895 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: sasaasaa
macie racje z tym cynamonem, ale szkoda, że ktoś nie napisał o tym jednocześnie jak pisał 'przepis'.. gadałam o tym z mamą i może nieźle wysypać po takich różnych eksperymentach, a tym gorzej może strasznie podrażnić skórę.. ja już tego więcej nie próbuję. I z mlekiem też chyba skończę bo mam laktozę .. eh ;/
Tak na prawde aby mieć piękną potrzeba zmienić dietę. Sprawdzasz jaką grupę krwi masz i jesz to co powinieneś, wtedy wszystko jest gicio
Edytowane przez laudi Czas edycji: 2010-09-30 o 12:01 |
|
|
|
|
#3896 |
|
Przyczajenie
|
Kilkutygodniowa terapia mleczna przyniosla znakomite efekty. Mleko znakomicie nawilżalo moja twarz, wybielało przebrawienia i powodowało zmniejszenie ilości wyskakujacych nowych 'niespodzianek' na twarzy. Na tydzień zrezygnowałam z mleka by sprawdzic dzialanie matronidazolu, o ktorym słyszalam tyle dobrego. Okazało sie że bardzo niekorzystnie dziala na moja cerę - wysusza, mialam wrażenie ze w ogole nie leczy powstalych krost i z dnia na dzień wyskakiwało ich więcej. Tworzyły mi sie mega krosty z treścią ropną - a wiadomo że wtedy od razu samopoczucie gorsze i nic sie nie chce...
Przerwałam stosowanie metronidazolu i od 3 dni znow stosuje mleko. Powoli skora twarzy wraca do poprzedniego stanu, wielkie bulwy stają sie mniej wyczuwalne i co najwazniejsze nie powstają nowe Mleko jest moim jedynym ratunkiem (ostatecznie upewnilam sie że wszytskie kremy i maści moge pożegnać), po prostu ma zbawienny wpływ na moja cerę
|
|
|
|
|
#3897 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie na każdego działa dieta. Na przykład na mnie nie. U mnie inne są powody występowania trądziku i nie ważne czy zjem 2 czekolady dziennie czy wogóle. Oczywiście zdrowo się odżywiam, ale słodkie czy ostre potrawy nie powodują zmian w moim trądziku. Mam natomiast koleżankę u której lekarz dermatolog stwierdził, że to właśnie dieta jej szkodzi. Nie przepisał żadnego leku, ma się tylko stosować co do diety. No i tak od roku dziewczyna się katuje, bo ma zabronione jeść niektórych rzeczy, a z twarzą jest coraz gorzej....... Jak miała na początku 2 krostki na 1 policzku to teraz ma całą buzie w krostach i brzydkich plamach...
|
|
|
#3898 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#3899 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dieta jest bardzo ważna A co do kąpieli błotnych i szarego mydła to nie wiem, bo nie używałam. Ale wczoraj zrobiłam sobie maseczkę z perfect'y taką różową z cynkiem i krzemem. Na opakowaniu pisało 'rozgrzewająca', ale jakoś w to nie mogłam uwierzyć. Jak spróbowałam to doznałam szoku Na prawde rozgrzewała. I buzie miałam miluńką...
|
|
|
#3900 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj zrobiłam sobie maseczkę drożdżową i dziś wyskoczyło mi dożo zaskórników. Nie wiem, ale czy to ma związek?
Zna ktoś może inne maseczki regenerująco-odświeżające? )
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.

I te blizny po trądziku jakby troszeczkę (tak ciut ciut) zmniejszyły się! Wiecie co, to mleko faktycznie pomaga. Albo tak mi się tylko wydaje, już sama nie wiem.
Ciekawe co będzie za tydzień
Mam dużo przebarwień, oraz od czasu do czasu jak zjem jakiegoś batona, czekoladę to wyskakują mi takie większe bąble... Próbuję nie jeść słodyczy. Trądzik mam praktycznie na całej twarzy oprócz czoła ,i trochę na plecach. Na czole nie mam praktycznie żadnych blizn, i raz na kilka tygodni coś wyskakuje.
)

we wtorek ide na dzien próbny do pracy a mnie tak wysypało że maskra raz lepiej raz gorzej juz nie mam siły. Dziewczyny ostatnio usłyszałam o czymś takim jak auto szczepionka, w klinice pobierają materiał bakteryjny z krosty, badają go i tworzą indywidualną szczepionkę przeciw wykrytej bakterii. Koszt od 300-400zł co myślicie na ten temat?