|
Notka |
|
Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy myjecie naczynia, sprzątacie w rekawiczkach?
Jak w temacie. Zastanawiam się czy zmywacie w rękawiczkach, czy nie? Wlasnie doszlam do wniosku ze bardzo czesto cos myje ( pojedyncze naczynia), przez co rece sa suche, paznokcie ropzdwajaja sie. Chcialabym znalezc jakis sposob na to i tak mysle o rekawiczkach - o sprzataniu w rekawiczkach, ale z drugiej storny nie chce mi sie za kazdym razem wkladac rekawiczki.. a to szklanke trzeba umyc a to jakis garnek a ytu jeszcze co innego. A nie mieszkam sama wiec nie moge pozwolic sobie na gromadzenie naczyn brudnych w zlewie..
Czy wy uzywacie na kazdym razem rekawiczek przy zmywaniu, sprzataniu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dziewczyny czy myjecie naczynia, sprzątacie w rekawiczkach?
W napadzie silnej woli próbowałam, ale z ręką na sercu, nie potrafię. Wszytko mi leci z rąk. Nie wiem dlaczego
![]() Ale muszę zacząć (np. kupić cieńsze rękawiczki - może pomoże), bo moje pazurki dłuższego kontaktu z detergentami nie wytrzymują. Zawsze mam coś ochronnego na nich, typu żel albo chociaż odżywka, czy lakier, ale to nie zdaje egzaminu w 100%. Chociaż od umycia jednej szklanki nic specjalnego im się nie stanie, to od pełnego zlewu po obiadku już może (o jakże fascynujących zajęciach typu szorowanie wanny nie wspomnę) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
ja zawsze myję naczynia, sprzątam w jednorazowych rękawiczkach lateksowych diagnostycznych (takich jak używają lekarze czy pielęgniarki). Głównie ze względu na skórę dłoni, z którą miałam problemy.
Opakowanie 100 rękawiczek kosztuje w aptece ok. 14-19 zł więc to nie jest wydatek - a jest znacznie wygodniej niż w grubych żółtych typowo kuchennych rękawicach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Niestety, rękawiczki o których piszesz Kotwilku, są w środku talkowane, przy tym niemiłosiernie śmierdzą lateksem. I też powodują problemu z dłońmi. Używam ich masowo na studiach, więc widzę jakie ludzie mają zaczerwienione i suche dłonie po jakichkolwiek laborkach czy ćwiczeniach :/
To dobra opcja, ale nie dla wrażliwców. Mimo to, planuję ich używać do wiekszego sprzątania, bo moje paznokcie po jakichkolwiek pracach domowych nadają się tylko do obcięcia ![]()
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- lateksowe niepudrowane (nietalkowane) oraz: -nielateksowe, winylowe (szczególnie dla osób, które są uczulone na lateks) A więc alternatywa jest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
no pojedyńczych szklanek nie myję w rękawiczkach, ale przy większym zmywaniu lub sprzątaniu wkładam rękawiczki, ważne, żeby nie były za grube i za duże
![]() Ja kupiłam ostatnio jana niezbędnego miętowe, nie śmierdzą, dobrze przylegają, nie zauważyłam przesuszenia(chyba nie są talkowane), no ale wiadomo, że droższe niż te zwykłe
![]() |
![]() |
#7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
w ogole nie uzywam rekawiczek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Confusion ma rację, wystarczy spojrzeć na ręce pielęgniarek. Przez pewien czas dużo przebywałam w szpitalu i zauważyłam że strasznie miały zniszczone dłonie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Nie używam, zawsze zapominam kupić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Jeśli macie kłopot z wygodą w normalnych, talkowanych rękawiczkach to nie polecam wam winylowych - są praktycznie nierozciągliwe i nawet cięzko je założyć, takie są sztywne. A co dopiero sprzatać w nich.
A talkowane- rzeczywiście wysuszają okropnie skórę dłoni - no i zawsze trzeba porządnie zmyć tą warstwę która zostaje na rękach więc znowu wysuszone ![]() Ostatnio odkryłam że najlepiej dla moich dłoni jesli pod rękawice kuchenne założe jeszcze bawełniane na grubą wartwę kremu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
goniąca własny ogon..
|
Nie wyobrażam sobie zmywać bez rękawiczek. Po prostu to jakiś kosmos dla mnie!
Po pierwsze szkoda mi dłoni na płyn do mycia naczyń, po drugie myję naczynia w bardzo gorącej temperaturze, więc oprócz przesuszenia miałabym poparzenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Zasadniczo nie zmywam nic poza szybkim przemyciem szklanek itp resztę załatwia zmywarka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja wszystkie czynnosci w domu wykonuje w rekawiczkach
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam to szczęście, że w domu większość posiłków jadamy wspólnie i zmywania jest dużo, ale za jednym razem. Rękawiczek używam, ale zanim dobrałam odpowiedni rozmiar dla siebie? Oohoho namęczyłam się z różnymi, ale znalazłam. Rękawiczki takie lekarskie w rozmiarze S. Musiałam je specjalnie zamawiać, ale warto. Przylegają do dłoni idealnie.
![]() ![]()
Wybierz rodzinę, której podarujesz na święta paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami. Wykorzystaj szansę jaką daje Ci los. Może dzięki Tobie te święta będą dla kogoś lepsze od poprzednich? www.szlachetnapaczka.pl Preferencje Moje próby tworzenia -wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Mam to szczęście, że nie zmywam w domu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Rękawiczki dla mnie to podstawa, szkoda paznokci.
Mam rękawiczki od ciotki pielęgniarki i choć mam delikatne dłonie nie zauważyłam żadnych podrażnień.
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Ja nie, bo mi się rece wtedy pocą i to nie jest przyjemne. Kiedyś pracowałam przy sprzątaniu i wtedy obowiązkowo - obcy bród to jednak nie to samo co swój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
W rękawiczkach sprzątam tylko łazienkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Tylko w rekawiczkach! Po pierwsze dlonie sa w lepszej kondycji. Poza tym czesto smaruje je kremem przed myciem naczyn, nakladam rekawiczki i mam maly zabieg na dlonie. A trzecia sprawa i to chyba najistotniejszy powod: brzydze sie bez rekawiczek. Nie lubie moczyc rak w wodzie z naczyniami, kawalki jedzenia, tluszcz, fuj
![]() ![]() Nie lubie tych lekarskich bo wszystko wyslizguje sie z dloni. Uzywam grubszych, gumowych, nie takich sliskich. Wazny jest rozmiar - moje sa dobrane idealnie ale ciezko jest trafic na rekawice w rozmiarze S. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie robienie czegokolwiek w rękawiczkach to jakichś koszmar. Nic kompletnie nie czuję i to niezależnie od typu rękawiczek.
Kopanie w ogrodzie to co innego ale mycie delikatnych naczyń bez pewnego uchwytu to szaleństwo. W domu używam rękawiczek tylko do silnych chemikaliów jak np Domestos Moje zażelowane paznokcie nie narzekają a o skórę dba krem nawilżający |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Od kilku lat zawsze używam rękawiczek(najczęściej jakieś grube ost.lateksy),nawet biore je z soba w gosci
![]() Można do nich wsypać puder dziecięcy,pomaga... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:43.