|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2311 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Cytat:
Druga sytuacja - moja teściowa, też pracuje u prywaciarza już chyba z 30 lat. Co prawda jest kierowniczką, ale nadzoruje tylko na papierze - w praktyce haruje za całą firmę, siedzi po godzinach w pracy i nawet "dziękuję" z tego nie ma. Od stycznia przyszła do niej studentka - na praktyki i przyuczenie do zawodu. Moja teściowa to dusza - człowiek, doradzała, pomagała, wyręczała...co się okazało? Że od września ta już absolwentka studiów przejmuje etat mamy. W praktyce teściowa robi to, co przedtem, ale na papierze to ta nowa jest kierowniczką - przychodzi do biura, przesiedzi 8godz przy kompie i sru...do domku. Taka jest sprawiedliwość. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
. O mojej babce mogłam powieść napisać, albo jakiego audiobooka wydać, jakbym ją trochę ponagrywała. Serio - po prostu aktorka z niej pierwsza klasa - łzy na zawołanie, nagła choroba etc. W kłótni powie przykre rzeczy, a za chwilę się ich wyprze, że niby ja je sobie sama nagadałam...Smutne, że tak piszę o własnej babci, ale niestety taka jest prawda. U mnie w rodzinie każdy ma o niej takie zdanie, tylko ja się łudziłam, że może nie jest taka straszna - ale jest .
|
||
|
|
|
#2312 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytałam w końcu, a nadrabiałam pół dnia
![]() Co do rodziców: Ja z moją mamą nie mam prawie kontaktu. Tzn ona odkąd dowiedziała się, że jestem w ciaży to dzwoni codziennie, wcześniej zdarzało się, że raz na 2-3 tygodnie. Ale ja nie potrafię się do niej zbliżyć. Z ojcem - kontakt jak z sąsiadem. Mogę od czasu do czasu porozmawiać, ale nie o sobie czy o problemach. O dziecku nic nie mówi. Okej, niby się cieszy, ale jakoś nie odzywa się na ten temat. Na początku jedynie z pretensjami do mnie, że za mało jem. Z teściami jest inna sytuacja. Moja teściowa jest zachwycona, że będzie babcią. To jej pierwszy wnuk. Kupiła już kocyk, ubranek dużo nawet płyn do ubranek kupiła.. Mój małż mówi, że ona się patrzy ciągle na brzuch, bo chciała by zobaczyć jak mały kopie, ale się wstydzi to zrobić. Może jak kiedyś się przełamię to jej pozwolę, narazie nie lubie jak ktoś "mnie maca" po brzuchu. Cytrynka ja miałam podobną sytuację z babcią jak mieszkałam z nią. Ona mnie w sumie wychowała i to taka moja druga mama, kochana choć ma dużo za uszami. Odkąd jednak mieszkam w innym mieście to rozpacza, że mnie nie widzi, że za mało przyjeżdzam i w ogóle. Zmieniła się o 180 stopni. Jest nie do poznania! Wczoraj mój małz wyciągnął z piwnicy moje łózeczko, które będzie stało u teściów. Dziś mój teść ma zobaczyć czy wogóle ono się jeszcze do czegoś nadaje. Jak tak, to on je odnowi, bo to taka złota rączka. Któraś z dziewczyn pisała o czkawce maluszka. Ja już od kilku tygodni czuje. Na początku jak nie wiedziałam co to, to się przestraszyłam. ![]() I płaskie sutki moja zmora. Zbieram się, żeby na następnej wizycie z położną porozmawiać na ten temat. W realu jest teraz (od 30.09)promocja na: proszek Dzidzius za 12 zl rajstopki z postaciami disneya za 7,99 od rozmiaru 62 i skarpetki.. ale zapomniałam ceny w Carreefurze (czy jak to się pisze..) jest promocja na: butelki aventa - od 18,98 kocyk akrylowy 30 zł - 100x140 i cała wyprawka do łózeczka
|
|
|
|
#2313 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w pracy nie liczy sie najczesciej czy dobrze pracujesz i jak dlugo tylko kogo znasz i jak z kim trzymasz.. ja wiecej nie dam sie oszukac a jak sie pochorowalam przez prace to moje myslenie sie zmienilo kiedy zamiast mi pomoc wysylali mailami zadania do domu jak bylam na L4 itp. wiele sie staralam i dostawalam najtrudniejsze rzeczy i najlepsze oceny pracownicze dostawalam a przy podwyzkach potraktowali niesprawiedliwie wiec koniec i kropka juz nie mam zamiaru sie przepracowywac dla idei i konczyc roczny limit nadgodzin jak do tej pory w lipcu.. ale czlowiek musi chyba na wlasnej skorze poczuc.. ale wiem ze zdrowie i teraz dziecko a nie praca najwazniejsze a tak naprawdę dla chcacego nic trudnego i jak sie chce to pracy na rynku jest i to nie najgorszej tylko ze czlowiek jest z natury leniwy i nieskłonny do zmian ...ale wkocu trzeba sie przelamac i isc na przód.. Edytowane przez Louboutinka Czas edycji: 2010-09-29 o 13:27 |
|
|
|
|
#2314 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale znalazłam takie ćwiczenia na wyciąganie sutków w internecie i może to pomoże.Marika a może Ty nam doradzisz? Może powinnam laktatorem je wyciągać Albo niech Tż poświęci im więcej uwagi
|
|
#2315 |
|
Zadomowienie
|
wątpię, żeby coś to dało, ten typ tak ma. wiem coś o tym, bo TŻ ma taką babcię, jego rodzice z nią mieszkają i jednym słowem- MASAKRA to jest. jego mama powoli się wykańcza i nic nie mogą z tym zrobić. pozostaje tylko czekać aż umrze, niestety. straszne, ale prawdziwe.
|
|
|
|
#2316 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie, ze więcej w Was ma problemy w tymi sutkami - może jakoś razem popróbujemy tych sposobów i wybierzemy najlepszy . Kurczę, wyczytałam, ze przy tym położeniu miednicowym może być cc...nie chcę!!!! Mam nadzieję, że maluszek się odwróci jakoś pod koniec ciąży... |
|
|
|
|
#2317 |
|
Zadomowienie
|
o i sie rozpadalo
chyba rezygnuje z zajec bo dzis zmarzlam; ]
|
#2318 | |
|
Raczkowanie
|
madelinem dziękuję za sposoby na grypę
![]() cytrynka3002 mi akurat ostatnio też dzidzia się tak ułożyła, ale gin powiedział, że to się jeszcze wszystko może zmienic i dziecko się może przekręcić więc narazie się nie martwmy Cytat:
Dopada mnie jesienne lenistwo Ale czeka mnie zrobienie prania i obiadku. A jutro połówkowe Oby mi tylko maluszek pokazał co tam wychodował bo nie mogę się różowych albo błękitnych zakupów ![]()
|
|
#2319 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do połówkowego - oby tylko lekarz "potrafił określić" ![]() . Bo moja to przypuszczam, że jak przyjdę do niej w 38tc to nadal będzie miała z tym problem![]() .Kurka...zostały mi jeszcze dwie części od Mariki do ściągnięcia, ale dziś odpuszczam - idę pooglądać Comedy Central, chociaż moje ulubione seriale już przeleciały kurka. Miłego popołudnia, Mamuśki ![]() I życzonka dla wszystkich mężulków Michałków .
Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-09-29 o 13:50 |
|
|
|
|
#2320 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dzieciaczki przewracaja sie czasem dopiero w końcówce ciązy, moj tez był ostatnio położony miednicowo.. zobaczymy w poniedziałek czy zmienił pozycje ale chyba nie bo ładuje w moj biedny pecherz..Louboutinka masz racje chyba kazdy musi dostac po dupie zeby sie przekonac..
|
|
#2321 |
|
Zadomowienie
|
cytrynka moja też jest w położeniu miednicowym, mnie się wydawało zawsze, że na tym etapie ciąży to normalne i że dopiero pod konie ciąży dziecko się do góry nóżkami obraca jak się zbliża poród. Przecież dla niego lepiej tak na poziomo na razie leżeć.
|
|
|
|
#2322 |
|
BAN stały
|
Nie martwcie się tym położeniem miednicowym
Ostatnio jak byłam na powtórce USG 4D, a mała już czwartą wizytę z rzędu siedzi na pupce (i chyba się inaczej nie przekręca, co najwyżej raz bliżej prawego a raz lewego boku) i zapytałam sie czy to problem, ale lekarka powiedziała mi że na razie to zaden problem, że mała ma jeszcze bardzo dużo czasu żeby zdążyć się przekręcić główką w dół i na razie mam się tym nie przejmować. (choć mnie wydawało się, ze powinna się juz chociaż coraz częściej przewracać głową w dół, ale jak widać nie musi)J trochę cierpię, bo mieszkamy u przyszłych teściów - mamy górę domu, ale zastanawiam się jak to będzie po porodzie. Mój tata specjalnie ma zaplanowany urlop, który moze wziąć w każdym dniu stycznia, mama będzie miała ferie, bo pracuje w szkole i oboje na pewno chcieliby pobyć trochę z pierwszym wnukiem, a tu tak trochę głupio, bo mieszkamy poza Wrocławiem, musieliby codziennie przyjeżdżać po 30km, a nie wiem jak by było z noclegiem. Może nie byłby to problem, ale z zanocowaniem raz, a nie przez kilka dni... smutno mi trochę z tego powodu, bo chciałąbym żeby rodzice mogli tu pobyć ile chcą i ile ja tego potrzebuję (a oni nie są absolutnie z typu wtrącających się - w porównaniu do teściów)Też zamierzam się bliżej rozejrzeć za wózkiem, ale właściwie zdecydowaliśmy się kupić używany X-Lander z wszystkimi częściami. Wychodzi koło 600-800zł A tak jak już pisałam, ja o Implaście (ale nie tym najnowszym) słyszałam bardzo dobre opinie.
|
|
|
|
#2323 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiaj cały dzień coś jem, bo jestem głodna
mniam
|
|
#2324 |
|
BAN stały
|
No ja od kilku dni właściwie mam problemy, zeby być całkowicie nasycona
Mama się śmieje, ze może jednak więcej przytyję niż się spodziewam, skoro tyle jem, ale to nie dziecko zrobi się duże tylko ja
|
|
|
|
#2325 |
|
Rozeznanie
|
Ostatnio tak jadłam, kiedy miałam mdłości, jak zjadłam, to było lepiej
a teraz non stop głodna jestem muszę trochę przystopować z jedzonkiem![]() make-up-istka, powiedz mi, czy do tego dr na Bulwarze Ikara trzeba się rejestrować jakoś odpowiednio wcześniej? Czy 2 tygodnie przed wizytą wystarczy?
|
|
#2326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mnie od kilku dni męczy zgaga i przez to straciłam znowu apetyt. |
|
|
|
|
#2327 |
|
Rozeznanie
|
a mój Ludzik leży poprzecznie
|
|
|
|
#2328 |
|
Rozeznanie
|
oooo, mojej koleżance, która niedawno urodziła, też córeczka się ułożyła poprzecznie, i miała cc. Ale chyba jest jeszcze sporo czasu, aby się odwrócił?
![]() Ja się dowiem dopiero we wtorek, jak mój się ułożył, bo będę mieć połówkowe
|
|
#2329 |
|
Rozeznanie
|
to tak jak ja... przez zgagę nie mam wcale apetytu... jedyne co mi pomaga to migdały...
|
|
|
|
#2330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2331 |
|
BAN stały
|
Ja tylko raz w życiu - włąśnie na początku ciąży - miałam zgagę, spowodowaną wymiotowaniem właściwie... Może nie dopadnie mnie i pod koniec ciąży
Zresztą póki malutka leży głowką do góry, uciska mi na pęcherz a nie na żołądek. Choć zaczyna mi się coraz ciężej oddychać - szybciej się męczę.A ja jutro mam wizytę u gina, a w piątek zaczynamy 10-tygodniową szkołę rodzenia Niestety tam gdzie chciałam wcześniej - czyli w Bocianku na Klinikach, gdzie jest taniej i podobno też fajnie - zajęcia rozpoczną się dopiero w listopadzie i to trochę późno dla mnie... Poza tym godziny takie, że TŻ albo w pracy albo na uczelni. Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-09-29 o 15:16 |
|
|
|
#2332 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a do jakiej szkoły rodzenia się zapisałaś? i jaki jest koszt?
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-09-29 o 15:19 |
|
|
|
|
#2333 |
|
Zadomowienie
|
Witam, a ja dziś mam usg i już się nie mogę doczekać
tymbardziej ze rzadko czuje ruchy maluszka, chygba jakis leniuszek z niego będzie![]() co do rodzinki to moi rodzice bardzo się cieszą z wnuka ale nie kupują jeszcze niczego "bo za wcześnie" natomiast teście... teściowa pomału sie oswaja że "już w wieku 53 lat będzie babcią" ale raz posłała mi owoce i ogólnie mówi że mam dbać o siebie ale poza tym nie ma z nią kontaktu a tymbardziej nie dzwoni żeby się dowiedzieć jak się czuję a teść natomiast - nie wiem... niby się ucieszył ale to był lipiec a teraz cisza... ale mnie to wsio rawno co do wklęsłych sutków to TŻ dba by były wypukłe
|
|
|
|
#2334 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
a nie wiecie moze czy istnieje wątek mam lutowo-marcowych??bo ja się jednak do nich zaliczam a nie mogę znaleźć wątku takiego..z góry dzięki pozdrawiam |
|
|
|
#2335 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2336 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jeśli idziesz prywatnie, to czasem wystarczą nawet 2-3 dni wcześniej (raz udało mi się dzień wcześniej, bo mi pasowało), ale jak masz konkretny dzień kiedy chcesz iść, to zadzwoń dla spokoju z tydzień wcześniej. Jak na NFZ to bywa różnie (podobno, bo nie chodzę na NFZ do lekarzy) i bywa że kilka tygodni się czeka (jak coś się dzieje, to ewentualnie lekarz przyjmie wcześniej np w szpitalu na Klinikach - moją koleżankę tak przyjął) Łątkowskiego nie ma w przychodni na pewno w piątki. Ja zazwyczaj umawiam się na środę lub czwartek. Do szkoły rodzenia zapisaliśmy się w Trzebnicy, bo mieszkamy w pobliżu (a moi rodzice, nasza praca i szkoła są we Wrocławiu). Koszt to 370zł. (ta jest podobno bardzo fajna, gimnastyka porządna, dużo specjalistów, zajęcia skierowane też dośc mocno na partnera, co dla nas się liczyło) czyli cenowo podobnie jak w większości szkół we Wrocławiu. Wyjątkiem jest Bocianek - 250zł (6 lub 7 tyg. chyba 2x w tyg. ale pewna nie jestem) ale jak mówię, dla mnie to trochę późno, poza tym chciałabym już zacząć się ruszać. Co do karmienia, moja mama miała straszny nawał pokarmu na początku, po prostu nie miała go zbyt długo bo ok 2-3 miesiące. Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-09-29 o 15:30 |
|
|
|
|
#2337 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem po mojej mamie jaka jest zmeczona psychicznie babcią i czesto placze przez to.. moze to okrutne ale fakt ze czekanie na smierc to jakies rozwiazanie...ale ogolnie starosc jak widac jest okrutna i z ludzi robi kogos kim najczesciej niebyli.. a babci naprawdę pomagaja te psychotropy..robi sie spokojniejsza i niewyzywa ale nie chce ich brac..tak jakby nie chciala sie czuc dobrze..widocznie pasuje jej meczenie innych :-/ trzeba sie najlepiej zdystansowac i nie przejmowac tym co mowią starzy ludzie bo najczesciej w pelni swiadomosci i sil z przed lat tak by nie mysleli ani nie mowili.. |
|
|
|
|
#2338 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wątki sa co dwa miesiace ten jest mam styczniowo - kutowych czyli tych które będą rodzić w styczniu lub w lutym jest kolejny wątek mam marcować - kwietniowych. A kiedy będziesz rodzić? |
|
|
|
|
#2339 |
|
Raczkowanie
|
ah
zapomnialam się pochwalić ze udalo mi się w koncu znaleźć i kupić czarny maly kombinezonek na zimę ![]() opróczslodkich niech i ma inne rzeczy ale sadze ze i tak bedzie miodzio
Edytowane przez Louboutinka Czas edycji: 2010-09-29 o 15:36 |
|
|
|
#2340 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
znalazłam. A wiesz już, gdzie będziesz rodzić?
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-09-29 o 15:45 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.

. O mojej babce mogłam powieść napisać, albo jakiego audiobooka wydać, jakbym ją trochę ponagrywała. Serio - po prostu aktorka z niej pierwsza klasa - łzy na zawołanie, nagła choroba etc. W kłótni powie przykre rzeczy, a za chwilę się ich wyprze, że niby ja je sobie sama nagadałam...Smutne, że tak piszę o własnej babci, ale niestety taka jest prawda. U mnie w rodzinie każdy ma o niej takie zdanie, tylko ja się łudziłam, że może nie jest taka straszna - ale jest

! Jak dobrze, że jesteś na tym forum
. Wie któraś, czy to prawda?
Ale znalazłam takie ćwiczenia na wyciąganie sutków w internecie i może to pomoże.