|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
Cytat:
![]() ![]() Dzięki za podpowiedź, bo nie mam pojęcia czego unikać w podkładach. A te silikony w podkładach mają takie same nazwy jak te używane do produkcji szamponów czy odżywek do włosów? Bo w nich już trochę się orientuję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Aj, tylko nie spirytusem ![]() http://naturaliskosmetyki.pl/komplek...owej-p-51.html http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27 To są tylko moje podpowiedzi, bo jeżeli chodzi o biochemię to też jestem jeszcze laikiem. Ale z tym spirytusem to naprawdę radzę odstaw go, mówię z własnego doświadczenia. Acha, odnośnie naczynek, to niekoniecznie muszą być widoczne gołym okiem tzw. pajączki. Może to być właśnie tylko taki rumieniec, lekkie zaróżowienie skóry. Ale z wiekiem może się pogłębiać, jeżeli odpowiednio nie zadbamy o cerę. A z tymi zmianami temperatur to Ciemnooka masz rację. Tak przy okazji to znalazłam coś takiego, może się przyda ![]() Czynniki zewnętrzne które sprzyjają powstawaniu i powiększaniu się naczyń krwionośnych w skórze:
Czynniki wewnętrzne które sprzyjają powstawaniu i powiększaniu się naczyń krwionośnych w skórze: zmiany hormonalne (dojżewanie, menopauza)
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z wewnętrznych - ciśnienie mam z reguły niskie, jedyne co pasuje to może wrodzona nerwowość ( po tatusiu ) i może genetyka ( też po tatusiu- też czerwonawy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Raczkowanie
|
Ja mam podobnie z ciśnieniem, zawsze też zimne dłonie i stopy, ogólnie jestem zmarzluch
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4684 |
Przyczajenie
|
Witam! Mam 21 lat i cerę tłustą, ciemną, skłonną do zaskórników na czole i skroniach. Dotychczas traktowałam ją delikatnie- delikatne żele, kremy nie zapychające porów. Niestety już od dłuższego czasu czuję,że jest ona bardzo zanieczyszczona, jakby nie mogła oddychać i widać to także po większym wysypie małych krostek.
Zastanawiałam się nad kupnem kosmetyków z Clean&clear albo Normaderm. Które lepsze? Nie chciałabym od razu pakować się w duży wydatek nie mając pewności jakie jest prawdopodobieństwo porażki. Chodzi mi dobre, codzienne oczyszczanie i optymalne nawilżenie skóry. |
![]() ![]() |
![]() |
#4685 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
Spróbuj może żelu do mycia buzi Ziaja TinTin jest delikatny ale dobrze oczyszcza skórę, i oczyszczaj buzię dokładniej 2 razy w tygodniu jakimś peelingiem enzymatycznym i maseczką z zielonej glinki.
![]() |
#4686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4687 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4688 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
Widzę, że wiele z Was dzieli się swoimi problemami z cerą, pomagacie sobie nawzajem jak zwalczyć niedoskonałości, więc pomyślałam, że może i mnie pomożecie ![]() Otóż, mam 20 lat, cerę tłustą (najbardziej się świecę w strefie T) z pojedynczymi zaskórnikami szczególnie na czole i brodzie, trochę rozszerzone pory. Chciałabym znaleźć odpowiedni zestaw do pielęgnacji twarzy(najlepiej wszystko z tej samej firmy). Mam na myśli jakiś żel do mycia twarzy, krem na niedoskonałości, tonik i oczywiście podkład(jedynie apteczny). Zastanawiałam się nad serią kosmetyków La Roche Posay lub Pharmaceris. Ale która będzie skuteczniejsza, która wg Was jest lepsza? Proszę doradźcie, którą firmę wybrać. A może poleciłybyście coś innego? Bardzo proszę o odpowiedzi.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4689 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, już pisałam ale nie dostałam odpowiedzi więc przypomnę się
![]() Postanowiłam zamówić na BU serum Lemon i żel hialorunowy i pytanie do was czy potrzebuje czegoś jeszcze do codziennej pielegnacji? Ogolnie boje się uzywac kremów, zazwyczaj mnie zapychaly strasznie, nie wiem czy ten zestaw nie dostarczy mi wystarczającej ilości nawilżenia i obejdę się bez kremu. Podobnie z demakijazem, nie wiem kompletnie czego moge bezpiecznie uzywac. toniki, zele do mycia są niezbędne? |
![]() ![]() |
![]() |
#4690 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy regularnym stosowaniu, po ok miesiącu widać efekty. Gdy po 3 nie widać poprawy, oznacza to, że Twoje problemy spowodowane są czym innym np hormonami albo jakąś bakterią, wtedy odwiedziny dermatologa będą niezbędne. Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Zakorzenienie
|
a czy serum lemon z BU i rano frakcja sojowa+puder bambusowy jako primer+minerały nie wysuszą za bardzo skóry? Mam cerę tłustą, ale też nietrudno ją wysuszyć...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo te kosmetyki mają składniki zapychające.... jak np HOL Avene |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4694 |
Konto usunięte
|
Wszystko jest kwestią indywidualną, jak napisałam na samym początku
![]() ![]() ![]() Faktem jest, że kremów "nawilżająco-matujących" z serii Cleanance Avene nie polecam. Znam osoby, którym pasują, jednak u mnie za każdym podejściem (a w ciągu ostatnich 6 lat było ich do nich kilka) okazywały się wielką klapą, nie robiącą z cerą na dłuższą metę nic więcej, niż zapchanie i totalne odwodnienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Raczkowanie
|
ChiQuitA89
dzięki serdeczne za radę;P Myślę, że właśnie zdecyduję się na zestaw La Roche Posay, włącznie z ich podkładem. Tylko zastanawiam się czy te kosmetyki można stosować w ciąży,(jestem w 6 mc). Zapytam najwyżej w aptece. Co do Avene, nie wiem co to za firma, nigdy jej nie testowałam, dlatego zdecyduję się na LRP ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4696 |
Wtajemniczenie
|
Kończy mi się krem nawilżający na dzień i szukam czegoś nowego (lepszego
![]() Nie mam zbyt dużo pieniążków, więc wypróbowanie droższych kremów ze sklepów internetowych muszę odłożyć na inny czas. Teraz potrzebuję sprawdzonego kosmetyku. Jestem już na 90% przekonana do zakupu kremu z Rossmanna Rival de Loop Hydro. Skład ciekawy (w ocenie OKO TEST zasługuje na 6)...nie ma Propylene Glycol. Niepokoi mnie jedynie Caprylic/Capirc Triglyceride (na 8 miejscu w składzie). Boje się, że może mnie zapchać. ;( Możecie coś mi doradzić?
#4697 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Żel hialuronowy (HMW + ULMW) można stosować bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczania, nadaje się także na okolice oczu. Polecane zastosowania: # Jako lekki żel nawilżający - stosowany jako samodzielny nawilżacz sprawdza się zwłaszcza w przypadku cery tłustej i skłonnej do wyprysków, gdyż żel jest zupełnie niekomedogenny. W przypadku cery suchej może być traktowany jako dodatkowy preparat nawilżający [patrz - poniższe metody] - (przetrzyj skórę wybranym Hydrolatem i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując). UWAGA! - Jeśli stosujesz żel hialuronowy samodzielnie, aplikuj zawsze na WILGOTNĄ skórę. Tak pisze na stronie BU ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4698 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4700 |
Raczkowanie
|
Hmm... to troszeczkę mnie zasmuciłaś, myślałam, że w ciąży nie zaszkodzi,ale cóż poczekam;(
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak pójść do dermatologa, ciekawe co poradzi. A swoją drogą, pytałam w kilku aptekach o próbki LRP i wszędzie mówią, że nie mają żadnych próbek. Dziwne, bo kosmetyki z tej serii są, a próbek niby nie maa? Więc gdzie szukać darmowych próbek(obojętne jakiej firmy)? |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4702 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4704 |
Zakorzenienie
|
Co do żelu hialuronowego:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1634 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1636 |
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Rozeznanie
|
dziewczuszki mam problem jeśli juz taki był to z góry przepraszam
![]() O tuż od pewnego czasu zauwazyłam naswojej buzi niewielkie płaski dziurki i z pewnościa nie sa to plamy po pryszczach ani wagrach poniewaz maja taki sam kolor myslicie,ze da sie coś z nimi zrobić??
![]() |
#4706 |
Zakorzenienie
|
Może bliny po trądziku ? Lub po ospie ?
#4707 |
Rozeznanie
|
po tradziku były by chyba czerwone nie?
a ospemiała w dzieciństwie ![]()
![]() |
#4708 |
Raczkowanie
|
Po trądziku i po krostach mogą pojawić się dziurki malutkie, może dusiłaś krostki zaskórniki albo zdarzyło Ci sie zdrapać krostkę, skóra w tym miejscu może mieć inną powierzchnię i plamki czerwone mogą też wystąpić, z takimi plamkami najłatwiej "walczyć" z dziurkami już jest gorzej dłuugo to trwa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4709 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4710 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.