3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniowe,cz.V - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-01, 17:28   #4291
Gustawek
Rozeznanie

Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow

Kootekk, super wiadomość
Anecka, buty do pieca z nimi
Rypka, współczuję i rozumiem, też bym nie chciała oglądać takiego typamoże jakby przeprosił ale tak udawać że nic się nie stało, o co to to nie
ciekawe jak tam Ishka ...
Gustawek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:34   #4292
vikicullen
Zadomowienie

Dot.: 3trymestr już nam leci,rosną brzuszki a w nich dzieci-mamy listopadowo-grudniow

Gustawek weszlam na twój suwaczek i ty masz termin za 29 dni oo maj gad:P hehehe, jak tam samopoczucie?

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:36   #4293
rptrbj1978
Rozeznanie

Kottek fajnie ze Michas wraca do domku

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:41   #4294
Gustawek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
Gustawek weszlam na twój suwaczek i ty masz termin za 29 dni oo maj gad:P hehehe, jak tam samopoczucie?
hehe ja już na swój suwaczek wolę nie klikać pakuję torbę do szpitala ale chyba jeszcze trochę wytrzymam
Stary 2010-10-01, 17:45   #4295
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gustawek Pokaż wiadomość
hehe ja już na swój suwaczek wolę nie klikać pakuję torbę do szpitala ale chyba jeszcze trochę wytrzymam
nono ja z jednej strony już bym chciała być po, ale z drugiej storny jak sobie pomysle ze zostalo tak malo czasu mi tka dziwnie troche i bierze mnie rozwolnienie hehehe

Stary 2010-10-01, 17:47   #4296
Joanna131
Raczkowanie

GG do Joanna131

Cytat:
Napisane przez Martinixxx Pokaż wiadomość
To ja sie pochwale wózkiem tym razem gondola troche spłaszczona bo czeka ją jeszcze transport, ale w miare widac.
Martinixxx, śliczny wózek. Jaki to model???

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
Ja wam z grubsza pokaze jaka paczke od siostry dostalam
Mam stos ubranek na 0-3, 3-6 i 6-9 i troche na 12i wiecej misiecy.
5 kocykow, posciel do wozka chyba, multum skarpetek, krem i wkladki medeli, kremy do pupy. Jendorazowe sliniaki Paczka sliniakow i czapeczek, szlafrok kapielowy, okrycie kapielowe, butelka aventu. Jestem happy

Rozowa sukienusia, jak bedzie dobra na moje dziecie [a powinna bo jest 6-9mcy] to zaloze ja jej do chrztu.

Na ost. foto widac jak wygladalo moje centrum segregacji ubranek
Jesooo, jak dużo! Ja mam jedną małą szufladę ubranek.

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
ja tylko na sekunde sie pochwalić

W NIEDZIELE LUB PONIEDZIALEK ZABIERAMY MICHAŁKA DO DOMKU

ale sie ciesze tylko 2-3 dni i bedziemy miec naszego krecika w domku
Suuuuuuuuuper!

Cytat:
Napisane przez Anecka Pokaż wiadomość
ALE.. zagladam do butow wlasnie zeby zobaczyc crozmiar.. a tam.. ROBAKI!!!!!!! Ale poslalam tztowi smsa.. ze jak sie komus cos daje to nalezaloby to wyczyscic i SPRAWDZIC przynajmniej!!!!!!!!!!!!! !

Szczytówa. Ja też pozbyłabym się tych ubranek w tempie ekspresowym.
Joanna131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:47   #4297
rptrbj1978
Rozeznanie

mnie tez boje sie jak nie wiem co

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:51   #4298
rypka85
Zakorzenienie

Cytat:
rypka, powiedz stanowczo TZtowi ze nie chcesz znac tego goscia! Jak mozna zwyzywac kobiete.. i to w ciazy Niech TZ robi co chce, ale Ciebie w to nie ciagnie... eh ja juz mam wizje Bozego Narodzenia i siedzenia z mamusia i siostrunia tzta. Az mnie na bierze!

Poszlam do biedronki, kupilam batonik vital, soczek marchwiowy, pierniki, topy i mleko

Wlasnie wcinam batonik, zaraz topy i popijam inką.. ale wiecie co cos mnie brzusio ćmi Tak jeszcze nie mialam.

Ano co do butow to sie zgadzam, sama nie chcialabym nosic po kims, w sensie takich mega zuzytych.. a dziecku sie wlasnie stopka ksztaltuje, moze mu tym przemowie do rozsadku

Dobra dziewczyny co robimy? Mam w barku wino a na stole slodycze i przekaski

apolonia.. ! Nie wiem az co napisac! MAŁPY jedne! a tż..
Kochana mnie podobnie już na wymioty zbiera.Tym bardziej ze szwagier TŻ to taki typek który tylko we wszystkim chlanie widzi a siostrunia TŻ za nim murem stoi.Wtedy gdy jej mężulek mnie wyzywał to ona w jego obronie mało mi oczu nie wydrapała.

A co najfajniejsze to jak chodziło o pożyczanie od nas pieniędzy to włazili nam w tyłek jak nie wiem co.I kasy żadnej co pożyczyli nie oddawali.

Ach bede miala doła póki on nie wyjedzie.

A w mojego TŻ jednak wierze ze mnie nie zostawi samej w domu a do tamtych nie poleci

Ale wizja świąt trochę mi się rozjaśnia jak pomysle ze bede już miała naszą Dzidzie

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Gustawek Pokaż wiadomość
Kootekk, super wiadomość
Anecka, buty do pieca z nimi
Rypka, współczuję i rozumiem, też bym nie chciała oglądać takiego typamoże jakby przeprosił ale tak udawać że nic się nie stało, o co to to nie
ciekawe jak tam Ishka ...
W tym problem że on sam nie przeprosi on nie zna tego słowa.On jest poprostu takim chamem jakich mało
rypka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:57   #4299
_paulinka2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kootekk Pokaż wiadomość
ja tylko na sekunde sie pochwalić

W NIEDZIELE LUB PONIEDZIALEK ZABIERAMY MICHAŁKA DO DOMKU

ale sie ciesze tylko 2-3 dni i bedziemy miec naszego krecika w domku
super wieści

Cytat:
Ale super A my tu jeszcze popakowane

Dziewczyny.. tz przywiozl mi te kartony i jedna reklamowke w ktorej byly te spodnie i kurtka zimowa plus buty,, no i butow nawet z bliska nie ogladalam, bo mysle po co mi one? (swoja droga rozmiar 19 to na jaki miesiac zycia??)

ALE.. zagladam do butow wlasnie zeby zobaczyc crozmiar.. a tam.. ROBAKI!!!!!!! Ale poslalam tztowi smsa.. ze jak sie komus cos daje to nalezaloby to wyczyscic i SPRAWDZIC przynajmniej!!!!!!!!!!!!! !

ojaaaaaaaa... ja już bym tego nie dotykała nawet :/ a co dopiero ubrała w to moje maleństwo... brak słów

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Udusicie mnie za te fotki ale co tam Zlozylam komode i teraz calosc wyglada tak:

No i moj brzuchol. Obrazki sama skombinowalam roznymi sposobami.
zakochałam się z Twoim pokoiku cudo ! i brzuś taki ładniutki zgrabniutki \

rypka nie dziwne że go nie chcesz oglądać :/ cham :/

apolonia no szczyt chamstwa jak dla mnie !! :sciana:

ide nadrabiać was dalej, bo dzisiaj cały dzień mnie nie było... i dopóki tżta nie będzie to poczytam was... bo u nas dzisiaj 2 latka

dbam o włosy

Edytowane przez _paulinka2
Czas edycji: 2010-10-01 o 17:59
_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 17:59   #4300
Gustawek
Rozeznanie

ja tak jeszcze 2-3 tyg. temu to byłam wyluzowana pod kątem porodu, a teraz jak mnie coś zaboli w brzuchu to już HELP że się zaraz zacznie a ja czegoś tam jeszcze nie spakowałam albo nie uprasowałam itp. Ale z drugiej strony jestem już taka ociężała i niezdarna że cieszę się że to już tuż tuż a Wy się jeszcze nie stresujcie
edit: Paulinka gratki z okazji rocznicy

Edytowane przez Gustawek
Czas edycji: 2010-10-01 o 18:01
Stary 2010-10-01, 18:06   #4301
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość
\

ide nadrabiać was dalej, bo dzisiaj cały dzień mnie nie było... i dopóki tżta nie będzie to poczytam was... bo u nas dzisiaj 2 latka
wszystkiego naj

Stary 2010-10-01, 18:11   #4302
rypka85
Zakorzenienie

Dzięki za otuche Paulinka i wszystkiego naj z okazji rocznicy
rypka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 18:22   #4303
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vikicullen Pokaż wiadomość
nono ja z jednej strony już bym chciała być po, ale z drugiej storny jak sobie pomysle ze zostalo tak malo czasu mi tka dziwnie troche i bierze mnie rozwolnienie hehehe
hehehehe wlasne ja tez jak tak mysle ze jeszcze troche ponad miesiac, to az mi dziwnie

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
mnie tez boje sie jak nie wiem co
Ja tez ja tez!

Ogladam koszmar minionej randki.. fajne to jest

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Anecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 18:44   #4304
apoolonia
Rozeznanie

_paulinka2 gratulacje dwa lata kiedy to było haahah

my już po 8 rocznicy
ale ślub dopiero rok temu więc po części jestem młodą mężatką

--------------------

chce dziś jeszcze kupić skórę owczą
facet ma specjalnie wystawić dla mnie aukcje z taką małą
i nie odpisuje

tym czasem przejże karuzele może się na coś zdecyduje
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 18:49   #4305
Patrycja_1708
Zadomowienie

My z tżtem już po kolacyjce...

A co do tych robaków to normalnie aż mnie przeraziło jak to zobaczyłam... Masakra... I napewno dziecku bym nie dała czegoś w czym były robaki... Wolałabym kupić tansze własnie z bazarku niż jakieś mega ściurane założyć... Ludzie to jednak nie mają wstydu...Ja bym sie chyba pod ziemie zapadła jakbym komus cos dała a tam mialyby być robaki czy cos podobnego...

Kootekk
Cieszymy się razem z Tobą że masz już dokładny termin wypisania Twojego Skarbeńka do domciu...
Patrycja_1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 18:58   #4306
Martinixxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Joanna131 Pokaż wiadomość
Martinixxx, śliczny wózek. Jaki to model???
Dzięki to jest Maxi cosi mura 4. na żywo wyglada jeszcze lepiej. Zobaczymy jak przetrwa spacerki po wertepach

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
_paulinka2 gratulacje dwa lata kiedy to było haahah

my już po 8 rocznicy
ale ślub dopiero rok temu więc po części jestem młodą mężatką

u nas już 10 lat w tym 4 po ślubiejak ten czas leci

Najadłam sie winogron i umieram. Co najgorsze, zaraz znowu będę głodna

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 18:59   #4307
Anecka
Zakorzenienie

hehe wiem zapakuje buty w karton i jej wysle

Cholewa zjadlam chipsy i pierniki.. ROBIE sobie na tydzien przerwe w zachciankach

No nic poleze troszke bo ciagle mnie z jednej strony plecy bola i brzuch troszke.

EE a ja nie jestem mezatka

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-10-01, 19:01   #4308
mallinka
Zadomowienie

Hej Dziewczynki

piękne brzuszki, ubranka i pokoiki wklejacie

my wczoraj byliśmy na drugiej poprawce w warszawie-beznadziejnie mi poszło-ale wyników jeszcze nie znam...
wróciliśmy późno wieczorem ale podróż w obie strony była straszna i przez te przeżycia nie mogłam spać w nocy i dziś cały dzień mam rozwalony... widzieliśmy 2 bardzo poważne wypadki, ale nie opiszę Wam szczegółów bo to istna tragedia i TŻ na mnie nakrzyczał że spojrzałam i na koniec zgarnęli przed nami kierowcę tira który jechał zygzakiem to trzeba mieć w głowie....
jakoś nie mogę się teraz pozbierać

a dziś jeździliśmy obejrzeć samochód ktory sprzedaje znajomy kuzyna no i zdecydowaliśmy że bierzemy, to TŻ pojechał teraz sfinalizowac transakcję a ja leżę i odpoczywam-mam nadzieję ze jutro będzie lepszy dzień...dawno tak kiepsko sie nie czułam

cieszę się z wieści Kootka i w ogóle bardzo pocieszne są Wasze posty-idę jeszcze poczytać aby mi się humor poprawił

buziaki!

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm

mallinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 19:06   #4309
Martinixxx
Zadomowienie

Cytat:

Ogladam koszmar minionej randki.. fajne to jest
A moda na sukces tez sie nieźle skoczyła nie

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 19:12   #4310
dzasta110
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny

cieszę się, że niektórym podobają się moje ubranka

co do używanych ubrań - ja dostałam dwa worki ubranek od siostry ciotecznej (po jej 2 córkach), przebrałam i to co mi się podobało wyprałam, a to co nie zapakowałam w karton i na strych wyniosłam, dała wszystko co miała i liczy się raczej gest niż to, że ubrania używane... tym bardziej, że ja to lumpiara jestem i nie mam nic przeciwko używanym ubraniom tylko mamę musiałam nauczyć, że nawet jak coś kosztuje 1 zł, a jest brzydkie to nie można brać więc większość to są ubrania w dość dobrym stanie, a niektóre to wręcz idealnym

Kootekk - ale Wam fajnie no to jeszcze kilkadziesiąt godzin i Michaś będzie w swoim łóżeczku leżał

Anecka - sytuacja z robalami nie do pozazdroszczenia

drewniane literki - ależ to śliczne wcześniej nie oglądałam takich pierdół, ale normalnie cudoooo... muszę się zastanowić gdzie takie literki mogłabym powiesić

de - macie bardzo ładnie w mieszkaniu

widzę, że kilka brzuszków się dziś pojawiło - wszystkie superaśne

"Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat"
dzasta110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 19:24   #4311
Anecka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martinixxx Pokaż wiadomość
A moda na sukces tez sie nieźle skoczyła nie
Lepsze akcje byly

mallinka, ale fajnie, ze autko bedziecie miec My moze za pare lat sie dorobimy, no oby bo TZ w przyszlym tygodniu zdaje w konncu na prawko

dzasta, ok ze ktos moze dac ubranka, wybierasz te co sa potrzebne i ok a moj TZ jest zdania ze WSZYSTKO SIE PRZYDA niewazne ze dostalam stroj kapielowy na 3 miesiaeczne dziecko Po za tym to typ zbieracza, przejrzalam czesc ciuchow co juz przywiozl swoich i nawet zabral spodnie ktore sa rozdarte w kroku ktore ma jeszcze z liceum i jak mu mowie : nie widzialam cie nigdy w nich to on twierdzi ze sa mu potrzebne! Wkurza mnie takie cos bo to gracenie szafy a on na strych ubran nie da.. no szok

Kurcze brzuch mnie bolal to zaczelam sie pakowac do szpitala hehe i wlozylam szlafrok/wklady poporodowe i nie mam miejsca wa walizeczce myslalam ze wszytko wejdzie do tej najmniejszej ale sie mylilam no teraz to musze pakowac sie w wieksza a innej nie mam, bo po tej mam same kolosy. Takze reszte spakuje po prostu do reklamowek

Zgubilam swoja liste z wyprawka do szpitala cholera.. nie znajde tego a musze miec ta swoja, bo sie roznila od tych internetowych.

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012

Edytowane przez Anecka
Czas edycji: 2010-10-01 o 19:25
Stary 2010-10-01, 19:26   #4312
omimi
Przyczajenie

hej MAMUŚKI
Słuchajcie mam pytanie(może któraś z Was też tak ma). Chodzi o to, że jestem w 31tyg. a według usg to 35tyg. to normalne? Doktorka powiedziała, że duże dziecko. Czy to znaczy, że poród może się zacząć wcześniej? Czy po prostu będzie maluch-gigant?
omimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 19:31   #4313
kliwia
Zakorzenienie

a szlafrok musze jeszcze uprac nie mam weny na to.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 19:54   #4314
Anecka
Zakorzenienie

Ja niestety nie pomogę omimi

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Stary 2010-10-01, 19:57   #4315
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez omimi Pokaż wiadomość
hej MAMUŚKI
Słuchajcie mam pytanie(może któraś z Was też tak ma). Chodzi o to, że jestem w 31tyg. a według usg to 35tyg. to normalne? Doktorka powiedziała, że duże dziecko. Czy to znaczy, że poród może się zacząć wcześniej? Czy po prostu będzie maluch-gigant?
A z wcześniejszych pomiarów też ci wychodziło 4 tygodnie do przodu czy dopiero teraz???
Bo jak cały czas tak ci to wychodziło to faktycznie ciąża może być starsza o miesiąc a jeśli dopiero teraz tak wyszło to będzie duży maluszek

A czy poród się zacznie wcześniej czy później to ci niestety nikt nie powie

Ja w czerwcu miałam 9 rocznicę ślubu rany ale ten czas leci - a razem jesteśmy 13 lat (w sylwestra minie )

Anecka - na co ci ślub - mnie jak tż nieraz wnerwi to się drę na niego, ze najchętniej to bym się rozwiodła tylko mnie nie stać

Edytowane przez kotek81
Czas edycji: 2010-10-01 o 19:58
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 20:02   #4316
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _paulinka2 Pokaż wiadomość

zakochałam się z Twoim pokoiku cudo ! i brzuś taki ładniutki zgrabniutki \
Wszystkiego najlepszego!
Cytat:
Napisane przez dzasta110 Pokaż wiadomość

de - macie bardzo ładnie w mieszkaniu

widzę, że kilka brzuszków się dziś pojawiło - wszystkie superaśne

Anecka- ja sie dziwie, ze ty jeszcze z tym swoim tzetem jestes.Ja bym sie chyba z nim pozabijala

A ja sie dziwie ze mi d...a rosnie. Wrocilam z miasta, na ktorym juz po 10 min. zlapala mnie rwa kulszowa i wogole poruszam sie jak kaczka na boki. No i zlapal mnie glodek. Zrobilam nam na kolacje nalesniki, przyprawione cynamonem i wanilia, z podsmazanymi bananami, z nadzieniem do wyboru z marmolady, czekolady albo twarogu na slodko.Wszystko polane sosem czekoladowym i przyozdobione bita smietana.Zjadlam 6 nalesnikow

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-10-01 o 20:04
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 20:05   #4317
79 Marta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez omimi Pokaż wiadomość
hej MAMUŚKI
a wszystkie wymiary są na 35 tc?

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ----------

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Anecka - na co ci ślub - mnie jak tż nieraz wnerwi to się drę na niego, ze najchętniej to bym się rozwiodła tylko mnie nie stać
Stary 2010-10-01, 20:07   #4318
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość
Zrobilam nam na kolacje nalesniki, przyprawione cynamonem i wanilia, z podsmazanymi bananami, z nadzieniem do wyboru z marmolady, czekolady albo twarogu na slodko.Wszystko polane sosem czekoladowym i przyozdobione bita smietana.Zjadlam 6 nalesnikow
wcale się nie dziwię, że tyle zjadłaś
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 20:08   #4319
omimi
Przyczajenie

Poprzednie usg wskazywało, że ciąża jest starsza o ponad tydzień. Nikt nic nie mówił. Wszystko ładnie, pięknie. Dzis doktorka się pyta "od początku było mówione, że to duże dziecko" -a my oczy na wierzch ???
Przecież jak synek tak będzie rósł to nie dam rady go wydusić

Tak sobie myślę...że ta moja ostatnia miesiączka to była trochę "rozregulowana", bo wróciliśmy z wycieczki (zmiana klimatu, poza tym duzy stres), potem byłam chora jakoś tak dziwnie (starsznie bolał mnie jajnik pamiętam), a tu nagle.. upragniona ciąża. Może już wcześniej byłam- wbrew pozorom często zdarza się, że ta miesiączka(czy plamienie, krwawienie, mylone z miesiączką) występuje na początku ciąży.
omimi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-01, 20:10   #4320
Anecka
Zakorzenienie

heehhe nie no slub mi niepotrzebny :P ale zawsze marzylam o tym ze wszystko bylo w jakiejs kolejnosci ktora wpajala mi mama

OMG, De, podziwiam, ja jak robie nalesniki to po prostu placki i biore smietane maczam i jem albo dzem i jem.. nienawidze dlugo w kuchni byc i w ogole gotowac

Ale ten Twoj opis brzmi strasznie slodko!

No nic, klade się.. jeszcze z komorki zagladne juz z wyrka heheh

Aneckowo

metal gora - 06.02.2012
metal dol - 12.06.2012
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości