|
|
#1171 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!
|
|
|
|
#1172 |
|
Konto usunięte
|
Witam
![]() Nie stosuję (jeszcze?) NuvaRing, ale zastanawiam się czy zacząć. Właśnie zakończyłam moją przygodę z plastrami (stosowałam je tak ze 2 lata będzie) i pani ginekolog poleciła mi NR. Żegnam się z plastrami głównie ze względu na dziwne akcje okresowe. Okres dostawałam tydzień-dwa przed spodziewanym terminem. Teraz np. po 5 dniach przerwy znowu mam okres (ten planowany, w trakcie tygodnia bez plastra). No i ostatnio strasznie czułam ten plaster. Drażnił mnie po prostu, non stop czułam, że i gdzie go mam, swędziało mnie pod plastrem ![]() No i teraz zastanawiam się czy rozpocząć 'przygodę' z NR czy w ogóle darować sobie hormony. Mam jeszcze trochę czasu do zastanowienia się. Pierwszy termin założenia NR już minął (ten, który wskazywała mi ginekolog) i wciąż nie wiem jaką decyzję podjąć Trochę poczytałam temat, ale prawdę mówiąc nic mi to nie dało, więc dumam dalej... Pozdrawiam
|
|
|
|
#1173 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;22029604]zalezy z jakimi lekami.
wszystko jest w ulotce.[/QUOTE] To tylko takie luźne rozważania. Jak potrzebuję zażyć konkretny lek, zagladam do ulotki. Aczkolwiek nie wydaje mi się żeby zawierała ona informacje o wszystkich istniejących substancjach chemicznych, które potencjalnie mogą wejść w interakcje. Dlatego biorac lek, co do ktorego mialam jakiekolwiek podejrzenia (niczym nie uzasadnione bo nie znalazlam nic w ulotce) wolałam brać z dużym odstępem czasowym w stosunku do tabletek. W przypadku krążka nie ma takiej możliwośći. |
|
|
|
#1174 |
|
Konto usunięte
|
dziewczyny no i zrobiłam wała....
miałam dziś włożyć krążek, bo mam tygodniową przerwę a włożyłam wczoraj, bo sobie pomyliłam...co robić, wyjąć? czy zostawić? jeśli wyjme to czy potem bedzie sie nadawal do uzytku>? |
|
|
|
#1175 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;22096746]dziewczyny no i zrobiłam wała....
miałam dziś włożyć krążek, bo mam tygodniową przerwę a włożyłam wczoraj, bo sobie pomyliłam...co robić, wyjąć? czy zostawić? jeśli wyjme to czy potem bedzie sie nadawal do uzytku>?[/QUOTE] Absolutnie nie ma sensu wyciągać. Dobrze, że założyłaś dzień wcześniej a nie później. Krążek można nosić do 4 tygodni więc spokojnie możesz wydłużyć noszenie obecnego krążka o 1 dzień jeżeli zależy Ci aby zaczynać kolejne od konkretnego dnia tygodnia. |
|
|
|
#1176 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Podróżniczka
|
Dziewczyny moje pytanie dotyczy plamienia po miesiączce. Od pół roku używam krążka, nie było wcześniej problemów, taka sytuacja zdarza się po raz pierwszy, a antykoncepcję (najpierw tabletki potem plastry a teraz krążek) stosuję w sumie 5 lat. W ostatnim cyklu nosiłam krążek 3 dni dłużej, po jego wyciągnięciu pojawił się okres, a właściwie skąpe plamienie bez skrzepów, które trwało 3 dni. Krążek zaaplikowałam ponownie po 7 dniach przerwy i dziś po 3 dniach od aplikacji dostałam ponownie delikatnego krwawienia. Czy takie nieregularne plamienie może być przyczyną przedłużonego noszenia krążka ? Jaka może być inna przyczyna krwawienia po miesiączce ?
|
|
|
|
#1178 |
|
Raczkowanie
|
hej
Przeczytalam wszystko jak lecialo na tym forum i nie tylko ale nigdzie nie ma odpowiedzi na moje dosc specyficzne pytanie Otoz moja psychika musiala sie wylamac i zamiast miec normalne obawy typu 'czy krazek nie wypadnie' (o to jakos wcale sie nie boje |
|
|
|
#1179 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
najwyzej gdy nie zadziała to pozwiesz firmę do sądu..
|
|
|
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;22214441]ale tego ci nikt nie powie...zalezy od wielu czynników.
najwyzej gdy nie zadziała to pozwiesz firmę do sądu.. [/QUOTE]pewnie pozwanie i tak by nic nie dało :P myślę że nie ma co się schizować. tak zasadniczo to większość leków powinna być przechowywana [więc transportowana też] w temperaturze pokojowej [czyli raczej poniżej 30 stopni]. a w aptece to już na pewno lodóweczka bo inaczej przy pierwszej kontroli by ich posiekali ![]() magdziaS - mi się raz zdarzyły przy którymś krążku [nie pierwszych 3 :P] plamienia, zaczęły się tak jakoś pod koniec 2 tygodnia i trwały do samego krwawienia. potem już parę ładnych krążków nosiłam i nie powtórzyło się ani razu. nie wiem jaka może być tego przyczyna, ale jak się będzie powtarzać to może znaczyć, że NR jest za słaby jak dla ciebie i nie będzie trzymał ci cyklu. |
|
|
|
#1181 |
|
BAN stały
|
czesc dziewczyny, zachęcona Waszymi pozytywnymi opiniami poprosiłam gina o krążek, niestety nie jest on dla mnie..moje samopoczucie dalekie było od idealu w trakcie jego stosowania..
muszę dalej szukać idealnego środka, wykupiłam dwa opakowania, i jedno mi zostało, oczywiście oryginalnie zapakowane, jesli któraś z Was będzie zainteresowana to chętnie odsprzedam |
|
|
|
#1182 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1183 |
|
BAN stały
|
35zl?
|
|
|
|
#1184 |
|
Zakorzenienie
|
sprzedaż leków na własną rękę w polsce jest zakazana.
|
|
|
|
#1185 |
|
Raczkowanie
|
A takie krwawienie/plamienie podczas noszenia krazka nie jest czasem wynikiem jego oslabionego dzialania? Bo gdzies mi sie obilo o uszy czy oczy takie stwierdzenie.
|
|
|
|
#1186 |
|
Zadomowienie
|
To zależy od kiedy go używasz. Jeśli to są pierwsze 3 miesiące, to organizm musi się przyzwyczaić i plamienia są normalne, po tym czasie (jeśli one nie ustąpią po 3 miesiącach, lub nagle się zaczną, choć wcześniej ich nie było) należy porozmawiać z ginekologiem.
|
|
|
|
#1187 |
|
Zadomowienie
|
Witam. Wczoraj będąc u ginekologa zdecydowałam się na NuvaRing. Wcześniej wykonałam badania, próby wątrobowe, cholesterol, glukoza. Też głównie dlatego, że od 7 lat choruję na cukrzycę. Nigdy jeszcze nie stosowałam antykoncepcji i przyznam, że trochę się obawiam. Dostałam luteinę na wywołanie miesiączki, bo okres powinnam dostać 14 września, a nie dostałam. Obawiam się skutków ubocznych najbardziej, że przytyję. Mimo możliwie najmniejszej ilości hormonów w krążku. Mam pytanie, czy któraś z dziewczyn po stosowaniu NuvaRing starała się o dziecko? Udało się za pierwszym razem?
|
#1188 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Przy okazji podłączam się do pytania o dzidziusia
|
|
|
|
|
#1189 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam, mogę dołączyć
![]() Przez 2 lata łykałam Tabletki harmonet, od roku łykam Yaz..niestety przy obu libido poniżej zera, wzrost wagi a obecnie jeszcze cholerne wahania nastrojów ![]() Mam 23 lata, nie rodziłam.. Dziś mój ginekolog dał mi jedno opakowanie Nuvaring na próbę.. Jestem zestresowana, boje się, że coś będzie nie tak ![]() Ale widzę, że dzielnie się tu wspieracie, więc jeśli mogę, będę zaglądać, pytać i czytać ![]() Pozdrawiam !!
|
#1190 |
|
Raczkowanie
|
No i nadszedl ten dzien kiedy w koncu zalozylam moj pierwszy krazek
no i wlasnie... od razu pytanie na wstepie otoz moj krazek nie byl idealnie okragly byl taki raczej krzywy zwlaszcza przy tym zlaczeniu, ale nie zeby znowu jakis calkiem pokrzywiony tylko tak troche. A w zwiazku z tym ze widzialam go pierwszy raz w zyciu na oczy nie mam pojecia czy cos z nim jest nie tak czy po prostu tak ma wygladac. Ale skoro nikt nic wczesniej o tym nie pisal to pewnie trafilam na jakis pechowy |
|
|
|
#1191 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ważne żeby nie było na nim przebarwień - ma być idealnie przeźroczysty.
|
|
|
|
|
#1192 |
|
Zakorzenienie
|
może ja jutro walnę krążkowi fotę przed założeniem, bo dużo dziewczyn o to pyta jak one powinny wyglądać
|
|
|
|
#1193 |
|
Raczkowanie
|
Stosuję krążek od ponad roku i od jakich kilku miesięcy strasznie wypadają mi włosy - w zasadzie od maja, nie wiem co jest tego przyczyną bo zażywam witaminy i środki do włosów mające zatrzymac wypadanie, wcześniej przy tabletkach anty też miałam ten problem i po ich odstawieniu ustąpiło, czy któraś z Was ma może ten sam problem przy NR? czy myslicie że może to miec jakiś związek? niby w ulotce nie ma nic na ten temat ale przeciez nie wszystkie przypadki sa tam opisane. proszę o wypowiedź
|
|
|
|
#1194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1195 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ja przepraszam, ale mam pytanie. Od poniedziałku biorę luteinę 2x po tabletce dopochwowo na wywołanie okresu i pierwszego dnia okresu mam założyć pierścień. Nie wiem czy nie usłyszałam, czy lekarz nie powiedział, ale jak już dostanę okres to zaprzestać brać luteinę ? Czy nadal brać? i czy będzie to miało wpływ na działanie NuvaRing jeśli dalej będę przyjmować luteinę ?
|
#1196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1197 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1198 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki że podzieliłyście się swoimi doświadczeniami. Czyli faktycznie można to zaliczyć jako skutek uboczny NR. A już myślałam że będzie tak pięknie
Xexaa, jak sobie radziłaś na ten problem? Jak długo wypadały Ci włosy? Ja mam wrażenie że już połowę włosów zgubiłam i widać prześwity. Nie wiem co robić - odstawić NR? Chociaż nie chciałabym... |
|
|
|
#1199 |
|
Zadomowienie
|
Lekarka zapisała mi NR. Wykupiłam, patrzę na opakowanie, przeczytałam ulotkę 20 razy. Wlasnie dostalam okres więc wypadałoby założyć,ale jakoś się boję.
Używacie tamponów z NR? czy tampon nie wepchnie go za głęboko? Mogę sobie go wyjmowac na chwile codziennie przy myciu?
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg |
|
|
|
#1200 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja używam tamponów i jest ok. mozesz go wyjąc na 3 godz tak jak pisze w uotce. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.

Otoz moja psychika musiala sie wylamac i zamiast miec normalne obawy typu 'czy krazek nie wypadnie' (o to jakos wcale sie nie boje

otoz moj krazek nie byl idealnie okragly byl taki raczej krzywy zwlaszcza przy tym zlaczeniu, ale nie zeby znowu jakis calkiem pokrzywiony tylko tak troche. A w zwiazku z tym ze widzialam go pierwszy raz w zyciu na oczy nie mam pojecia czy cos z nim jest nie tak czy po prostu tak ma wygladac. Ale skoro nikt nic wczesniej o tym nie pisal to pewnie trafilam na jakis pechowy