|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
![]() Eryk ma w klasie dziewczynkę co jest z 8-mio osobowej rodziny, i ona z nim na obiady chodzi. Eryk wczoraj załamany to jak sie spytalam o co chodzi, to on że ta jego koleżanka z ławki jest bardzo biedna i dostaje do szkoły na 4 przerwy tylko jedna kanapkę, musiałam mu tlumaczyc że nie każdy musi miec na każdą przerwę tak jak on. To on że koleżanki mama miała w piątek urodziny, i ona sie martwila że nie ma co mamie kupić, to on jej dał swoje nieotwarte pudełko tictacow dla jej mamy Ale wiecie jak to jest ośmioro dzieci i nikt nie pracuje, najstarsza córka 18 lat dzieciata już. Ale dziewczynka zadbana,i jedna z najzdolniejszych w klasie.
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Madzia dużo jest takich rodzin niestety ale żeby mieć obiady w szkole to nie muszą wniosku składac czy coś czy to automatycznie idzie z opieki?
A mój Adaś za chiny nie chce kanapek do szkoły nosić jak nawet weźmie przeważnie rogala to zje dopiero w drodze z autobusu do domu ![]() |
|
|
|
#2253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Dziękujemy za gratulacje zębolkowe ![]() Teraz dołączam do mam cyckowych gryzionych ![]() Wszystim zakatarzonym i chorym - szybkiego powrotu do zdrowia i formy Cytat:
niż realnie pomóc ludziom
|
|
#2254 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
jak coś to mów może u siebie na lumpie poszukam jakiś rzeczy dla tych dzieci . Cytat:
Ja mam nadal zapchany nos w kuchni można się przylepić bo robimy sok z naszych winogron w takim starym sokowniku a którego troszkę niestety cieknie także sok mam wszedzie ale dziś nie sprzatałam bo jutro cd.
|
|
#2255 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Rzadko podlewam, specjalnie nie dbam, same rosną i kwitną kilka razy do roku. A nie mówiłam, że to fajne? Ja też jestem z tego rozwiązania zadowolona i przede wszystkim nie martwię się, że mała się czymś udławi. A ja dziś miałam zakręcony dzień, ani chwili spokoju, ale w skrócie- byłam u fryzjera - nareszcie dostałam dyspensę na dłużej niż godzinę No to właśnie umówiłam się do fryzjera dziś bo Olunia dziś skończyła 6 m-cy. Zaprosilismy znajomych i poświętowalismy trochę ![]() Aż trudno uwierzyć, że to już pół roku. Jak ten czas szybko leci. Ten okres jest chyba najfajniejszy, jeszcze mała po pokojach nie biega, z szafek rzeczy nie ściąga, nie krzyczy "daj!", ani "nie!", nie wybrzydza podczas ubierania. Jest taka słodziutka
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
|
#2256 |
|
Zakorzenienie
|
No i teraz to już nie wiem. Może tym dzieciom jednak byłoby lepiej w domu dziecka
. Tylko żeby były razem. Najlepsze to takie rodzinne domy dziecka. Trochę przerazili mnie rodzice tych dzieci. A może to tak że facet się stoczył bo przerosła go ta cała sytuacja. Ale fakt faktem że bardzo szkoda dzieci. Baobabek pełen szacun że tak zareagowałaś To życie jest czasami takie okropne. Ja tu się zamartwiam jakąś krosteczką na czole Oliwki a tam siedzi dziecko w brudzie, we własnych odchodach, i pewnie godne. A przecież nie jest niczemu winne. ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- 100 lat dla OLI ![]()
|
#2257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dokładnie szkoda tych dzieciaków bo one nie sa niczemu winne ![]() ja miałam taką rodzine niedaleko jak byłam dzieckiem dzieciaków było 11 szt różnica taka że najstarsza miała 23 lata jak się najmłodsza urodziła ale tam starsze dzieci bardzo dbały o te młodsze ( rodzice pili ) i one się opiekowały . kolegaowałam się z jedną z tych dzieczyn i zawsze nam towarzyszyła ta najmłodzsza własnie . ale dzieciaki same jakoś na ludzi powychodziły i dały sobie rade . Ale w wawie wiadomo wiecej możliwości . Pokończyły dzieciaki zawodówki poszły do pracy wiec te najstarsze miały z czego pomagać młodszym . dwie dziewczyny nawet studia skończyły , żadne z nich chyba nie pije większość już ma swoje rodziny i dzieci .
|
|
#2258 | |
|
Zakorzenienie
|
anakazar, z gory dzieki za pomoc: niekoniecznie musza byc z tych robionych,gotowce mile widziane jesli o to Ci chodzilo
cos na oczyszczanie tlustej cery, moze cos na poprawienie kolorytu,bo szara jestem mimo, ze lato dopoiero co sie skonczylo i niedlugo bede przypominac papier opakowaniowy, taki z poczty ico tam Ci jeszcze do glowy przyjdzie, bo ja wlasciwie nie wiem co z tego mozna "uklecic" jeszczeCytat:
chyba lepiej spac pojdeBaobabku, straszna ta historia ktora opisujesz- w glowie sie nie miesci!!!
|
|
#2259 | ||
|
Rozeznanie
|
Baobabek, super, ze chcesz im pomagac. Trzeba uwazac, zeby rodzinie krzywdy nie zrobic. Ale ja tez nie wiem, czy nie lepiej byloby dzieciom (razem) w domu dziecka, a niedaleko od matki. A najlepiej to tak jak dziewczyny pisaly, zeby ta pomoc w ich domu byla. Bo zeby nie skrzywdzic tej matki, ktora moze niewyksztalcona i prosta, ale dzieci kocha, no i dzieci tak samo.
Zgadzam sie z Darusia, ze trudno moze byc utrzymac czystosc, jak wszystko sie odbywa w jednym pokoju, tyle dzieciakow, nie ma lazienki. To i beznadzieja tez lapie i zyc sie nie chce. Tez nie rozumiem dlaczego ludzie, ktorzy maja kawalek pola nie sprawia sobie jakiejs uprawy malej, czy zwierzakow. Wiadomo, zwierzaki kosztuja, ich utrzymanie, ale za to jest co jesc. Sa jajka, jest mleko, a i miesko moze byc. Albo zeby jakichs warzyw nie miec. A przeciez rece do pracy sa. A faktycznie kobieta jakas niezaradna moze byc. Cytat:
; trudniej sobie nie narobic. Pewnie nie stac jej na spiralke, i nawet pojecia o tym nie ma , gumki tez troche kosztuja. A naturalne metody to raz dzialaja, a raz nie. Ja tez stosowalam metody naturalne i mam Basienke A ze sie gzi z pijakiem, coz, jej chlop, mimo wszystko. WG niej to pewnie tez malzenski obowiazek, ze nie wspomne, ze moze i jej sie dostac, jakby odmowila. Kto wie.. ![]() ---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- a ja niedawno z miasta z zakupow wrocilam; uff zamiast godziny to dwie wracalismy, bo Basiula buczala. A zakupy srednio udane, w stresie, bo pozno, wszedzie pospiech i kiszka. ---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:48 ---------- Cytat:
A ja sobie siedze znowu po nocy sama i nie mam z kim gawedzic. Wszystkie spia tylko ja mam we lbie poprzewracane i zamiast korzystac to siedze jak ta glupia ![]() Moze by o mnie wierszyk na pierwsza strone; Do cigi nalezy nocna zmiana, wtedy na forum dyskutuje sobie sama no to tez zmykam; milej niedzielki |
||
|
|
|
#2260 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest tak,że kobieta gzi się z mężem i robią dziecko za dzieckiem. Najczęściej jest właśnie tak,że ta kobieta zahukana,nie mająca nic do powiedzenia,będąca tylko i wyłącznie na łasce męża,którego uważa za boga,za swojego wybawiciela,żywiciela itp. jest przez niego gwałcona po "małżeńsku"i często nawet nie wie,że to gwałt,bo dużo kobiet nie dopuszcza myśli,że gwały możliwy jest między żoną,a mężem.Taki stosunek traktują jako"muszę to zrobic,bo mąż ma potrzeby i koniec-od tego jestem"i tak się rodzi dziecko za dzieckiem,a antykoncepcja?niektóre z tych kobiet nie wiedzą co to jest...dla nich to abstrakcja,wielka niewiadoma spotkałam się z takim przypadkiem gdzie kobieta urodziła już 7 dzieci-wszystkie dziewczynki i mąż(ochlapus,pijak,niepra cujący,znęcający się nad żoną i córkami)ze śmiechem mówi,że będą dzieci dopóki ta głupia krowa nie urodzi mu w końcu syna... takie są realnia...niestety baobabku walcz o tą rodzinę,może akurat da się im pomóc-ojciec to już i tak dno,ale może chociaż dzieciaczki i mamę da się uratowac
|
|
#2261 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratulacje za 1/2 roku ![]() Oj leci ten czas, my to już wiemy czy to śmierdzi, a inne mamy pierwszorazowe to się cieszą że dzieci tak szybko rosną ![]() ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:30 ---------- Cytat:
pewnie nawet jakby powiedziala lekarzowi to za darmo by jej spiralę założyłKietyś w tv oglądałam rodzinkę mama upośledzona, ojciec też, z 5 dzieckiem w ciąży, a każde ląduje w domu dziecka i nikt nawet takiego dziecka nie adoptuje.
|
|
|
#2262 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Żona tak pogrążona w tej beznadziejności,że jest jak jest. Wiecie co?a ja jak mąż nie włoży talerza czy szklanki do zmywarki to awantura mamy pod nosem miłośc,ciepło,jedzenie,no rmalny dom,zdrowe,piękne dzieci,a tak często człowiek tego nie docenia i jeszcze się krzywi,że chciałby to i to.A czasami wystarczy spotkac się oko w oko z taki światem(dla nas czymś nierealnym) i człowiek się cieszy,że ma tego kochającego męża co mu trudno do zmywarki dojśc ![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:37 ---------- Cytat:
kto coś komu zrobi za darmo,przecież to są koszty niemałe...co to lekarza interesuję ile ta kobieta jeszcze dzieci urodzi...lekarz ma to gdzieś,pilnuje swojego interesu i tyle.Oczywiście,że powinno tak byc:taka kobieta rodzi 2 dziecko i koniec-jajniki podwiązane i byłoby dobrze-ale od tego mamy państwo-to oni powinni nam ludziom to zapewnic...a że mają to w swoich dupach to jest jak jest:patologia goni patologie,a w DD miejsc brak i nieszczęśliwych dzieci więcej niż włosów na głowie.
|
|
#2263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój od rana to dzisiaj już się nasłuchał, a jeszcze dzień długi
|
|
|
#2264 |
|
Zakorzenienie
|
mrowaczku a wiesz co?ja mam pewną obmyśloną koncepcje,ale muszę też wiedziec w jakiej sumie się zmiescic...czekam na info
lece pracowac,bo na jutro muszę wszystko do pracy zanieśc
|
#2265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pop nam tylko pokazuję,że da się tych niesfornych drani wychowac i ustawic tak jak się chcę .Ja tam wiem po sobie-mój wychowany,ale jak myślę każdy czasami ma okres lekkiego buntu
|
|
#2267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2268 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry kobietki
Później nadrobię i odpiszę ale mam pytanie b.ważne! Jakie kropelki polecacie na katar i czy podajecie coś na kaszel swoim zakatarzonym maluszkom???????????????? ?????? Prosszę o szybką odpowiedź. ![]() Dziś niedziela i lekarza brak a Lenka od wczoraj wieczora mi się rozchorowała
|
#2269 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Witam po nieprzespanej nocy
![]() Cytat:
czy sobie narobiła to nie wiem , pewnie chłop po pijaku brał ją na chama i tyle ![]() a że ona zahukana to się nie sprzeciwi Cytat:
A pola nie mam mimo że na wsi nie wszyscy mają hektary , mam ogród i nie rozumiem ludzi któzy mają właśnie możliwośc swój ogród mieć i go nie mają nasiona akurat niewiele koszstują , przeciez na zieleninie można spokojnie całe lato przepykać Szkoda że mięso nie wyrośnie w ogrodzie ![]() Cytat:
Cytat:
I ludzie wykształceni i inteligentni mają mniej dzieci (zazwyczaj) Spirala ? Madzia ona pewnie bladego pojęcia o tym nie ma Cytat:
nie raz to są całe popegerowskie wsie takie i co robi ktos cos z tym pomaga tym ludziom? dadzą parę złotych zapomogi aby im geby zamknąć Cytat:
Antykoncepcja nie jest popierana przez kościół a u nas często stanowisko kościoła jest na 1 miejscuCytat:
_________________ Dla Oli za pół roczku___________________ A ja dzisiaj znowu pobudka o wpółdo 5 wykończę się i jeszcze w nocy co chwila wstawałam A i pochwale się wyrżnął sie czwarty ząbek górna dwójka cczyli praktycznie dwa na raz mu wychodziły |
|||||||
|
|
|
#2270 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
za pół roczku, dla nas to był przełom![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2271 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam nasivin i mnie on kosztował 15zł.
A reszty nie wiem,bo nie potrzebowałam jeszcze,ale chyba już niedługo,bo dzisiaj zadzwonił szef-mamy tam awaryjną sytuację i muszę jutro na pare dni isc fizycznie do pracy;/a zła jestem,bo nie przygotowana psychicznie na zostawienie dziecka i w ogóle...spakowałam się i na parę dni przeprowadzam się do mamy,wiem,że Nina będzie pod najlepszą opieką i nie chodzi mi o to,ale cykam się,bo mama trochę chora(katar i kaszel)i moja siostra to samo i możliwe,że mała mi się rozchoruję... A co ja jej mogę dac zapobiegawczo?pewnie tylko wit.C?a cholera wyrzuciłam ostatnio(bo minęły 3 miechy) i nie mam w domu;/
|
#2272 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() . Spał sobie smacznie a ja od 7 byłam na nogach razem z Oliwką. Co prawda potem nadrobił bo nie umył pod prysznicem ![]() . TYLKO UMYŁ.Cytat:
![]()
|
|
#2273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziewczyny, wczoraj gotowałąm małemu obiadek: 4 marchewki, pietruszka, kawałek selera, ziemniaczek (wszystko od dziadziusia z działki czyle zdrowe ) i dodałam pół żółtka (też ze swojskich kur) i dałam pół słoiczka (40gram) takiego mięska z indyka z gerbera - mały jadł jak nigdy, no tak mu to smakowało, że ż w szoku byłąm że tyle zjadł i jeszcze z apetytem a myślicie, że można już podać prawie 7 miesięcznemu dziecku gotowanego buraczka???
|
|
#2274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Baobabek dziwnie macie. Mala szkoła? Ja mojego zapisuję na obiady w szkole, to w sumie większość dzieci które chodzą na obiady to te darmowe. Są dwa dania, zupy do woli, a drugie jak ktoś chce to tez można dokladkę. Za obiady płace 72 zł, to 3,40 dziennie, to w domu za tyle nie ugotuję
|
|
|
#2275 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mi śmiesznie się zrobiło jak napisałaś o tym ołówku,bo mój tata zawsze jak o nas gada(ja i tż)to nazywa nas :tż to ołówek,ja do kompletu kredką,a jak się okazało,że będzie dzidziuś to ochrzcił ją bambino nie wiem do tej pory dlaczego tak na nas mówi...Cytat:
A może pościec sobie ze dwie godzinki i nagotuj na tydzień albo dwa i spokój Ja malutkiej gotuje codziennie albo co dwa dni,a teraz to ja nie wiem co będzie jadła-mama nie będzie miała czasu jej zrobic,ja też nie.Pewnie słoiczki,ale nie lubi... Wróce do domu to nagotuje sobie na parenaście dni,pomroże i spokój
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2010-10-03 o 11:51 |
||
|
|
|
#2276 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zawsze gotuję na jedną porcję....
|
|
#2277 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
pl_madzia - właśnie dlatego, że to już drugie me dziecię i więcej nie planujemy tak bardzo mi żal, że czas tak szybko leci. Następnego maluszka, którego będę tak tulić i kochać to będzie wnuk/wnuczka??? Libra - gratulacje z okazji kolejnych ząbków Cytat:
Buziaczki i zyczenia szybkiego powrotu do zdrówka dla Lenki Cytat:
I na nic się zdało, że w zamrażarce dwa litry odciągniętego mleka były. 4 m-ce temu byłam tylko na strzyżeniu włosów (w związku z chrztem). Oczywiście, że poradziłby sobie, tylko tak mu było łatwiej. Na szczęście dwa razy w tygodniu jeździłam na zakupki do marketu (sama), czyli coś około 2 godzin. I proszę, jak można sobie żonę wytresować? Dwie godziny dwa razy w tygodniu i ile szczęścia? ![]() Dziś sam się z siebie śmiał i właśnie zaraz wybieram się ze starszym synem na cmentarz do mojego taty (do innego miasta). A szanowny TŻ zostaje z Olunią Aha - miałam do pracy wrócić 18 października. Zostało mi jeszcze kilkanaście dni urlopu wypoczynkowego (którego pierwotnie nie chciałam całego wykorzystać), ale postanowiłam jednak go wziąć. Wracam więc 2 listopada
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||||
|
|
|
#2278 |
|
Rozeznanie
|
aixa
My używamy kropli EUPHORBIUM , nie wysuszają śluzówki nosa, i rewelacyjnie udrożniają nos, nie pozwalają na rozwój glutów w zatokach. Nie mieliśmy fridy, tylko gruszkę (a to tyle co nic), a te krople Hani super udrażniały nosek. Teraz za pomocą tego "katarka" wyczyszczam jej nosek,te krople, sól fizjologiczna, albo disnemar do noska, daję jej witC, tran, nacieram maścią pulmexbaby (stópki też), oklepuję plecki i jest coraz lepiej. Zdr ówka życzę! A! I maść majerankowa pod nosek. Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-10-03 o 13:14 |
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
Nienawidzę karmić własnej córki!!!!
no ale z drugiej strony wolałabym jednak dla jej (Oliwki) aby jednak nie wymiotowała. No i właśnie pokłóciłam się z TZ (musiałam na kimś wyżyć tą swoją bezradność). Bo już dawno mówiłam że ma iść z tymi jej wymiotami do lekarza. . Jak przyjadę za tydzień a ten nie zabierze jej do lekarza to ja zabieram mała z sobą . Albo jest tą matką albo nie jest!!!
|
#2280 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny dzięki. Kupię ten nasivin soft. Póki co odciągam smarki
fridą ale one są białe i żadkie więc większość sama jej spływa. Dziwnie. Rozchoraowała się tak nagle a ja jutro do pracy
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

no poprostu serce mi o mało nie pękło
oni mimo że na wsi mieszkają to nie mają żadnych zwierząt, nawet kur

mały cały czas siedział w foteliku do karmienia i walił gąsienicą i ciuchcią w blat robiąc przy tym mega hałas
jak coś to mów może u siebie na lumpie poszukam jakiś rzeczy dla tych dzieci . 
. Tylko żeby były razem. Najlepsze to takie rodzinne domy dziecka. Trochę przerazili mnie rodzice tych dzieci. A może to tak że facet się stoczył bo przerosła go ta cała sytuacja. Ale fakt faktem że bardzo szkoda dzieci. Baobabek pełen szacun że tak zareagowałaś 

ico tam Ci jeszcze do glowy przyjdzie, bo ja wlasciwie nie wiem co z tego mozna "uklecic" jeszcze

klask i: