Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-06-01, 14:29   #61
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

mi właśnie zostało sporo kurczaka z rosołu(rozdrobnie lub drobno posiekam),ugotuje z kilo kapusty kiszonej,pare grzybków i zrobie pierogów na 2 dni
często robie pierogi,pracochłonne to ale mam obiad na 2 dni dla 3-4 osób(bo lepie koło 70 szt zazwyczaj)
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-02, 11:18   #62
Urszula78
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-11
Wiadomości: 15
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Ktoś wcześniej wspomniał o pizzy, mam propozycje na ekspresową i tanią. chleb tostowy(ile zmieści się na blachę), pieczarki ja daję 0,5kg, pomidory z 4szt, cebula i serki topione kremowe bez dodatków tzw trójkąciki.
pieczarki i cebulę kroję, podsmażam, doprawiam solą i pieprzem. Pomidory w plastry. Na blaszce układam chleb, ciasno, wykładam pieczarki z cebulą przykrywam pomidorami i pokrojonymi w cieniutkie plasterki trójkącikami. Skropić olejem.Można posypać tymiankiem.(zresztą kwestia gustu )Nagrzany piekarnik, 15 minut i jest! Jak chleb się lekko zrumieni a ser rozpuści to znak, ze czas jeść. Ja jeszcze robiłam z ugotowanym jajkiem też dobre!
Urszula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 16:36   #63
miiisiek
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 707
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

.
__________________







Edytowane przez miiisiek
Czas edycji: 2010-09-23 o 17:08
miiisiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-07, 19:22   #64
karaska23
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-09
Wiadomości: 19
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Ktoś już pisał o tym ale ja mam troche zmodyfikowaną wersję makaron który został mi po ugotowaniu wrszucam na patelnie do wcześniej usmażonej kiełbaski do tego ketchup (koniecznie pikantny) i troche koncentratu w zależności od samku dobieramy sobie proporcje (niektórzy jedzą włąsnie tylko z ketchupem) i na to dużo starkowanego sera
karaska23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 11:04   #65
HisHoney
Zakorzenienie
 
Avatar HisHoney
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 690
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

^ Mmm, brzmi calkiem smacznie!
__________________

'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.'


'
If a book is well written, I always find it too short.'


HisHoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 11:24   #66
talkative2
Zakorzenienie
 
Avatar talkative2
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: kraina deszczem płynąca
Wiadomości: 5 119
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

ja rownież uwielbiam wszystkie odmiany makaronu we wszytskich postaciach - smazone na patelni też
__________________

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 12:51   #67
jagaba
Rozeznanie
 
Avatar jagaba
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 680
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Makaron- miłość moja. Ale ostatnio mam ochotę na jakieś kluski- kopytka ok, szare kluski , pyzy- a znacie może coś jeszcze?
jagaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-08, 13:19   #68
talkative2
Zakorzenienie
 
Avatar talkative2
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: kraina deszczem płynąca
Wiadomości: 5 119
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

a co powiesz na pierogi leniwe? ja je UWIELBIAM! aczkolwiek każdy robi je inaczej. Po mojemu to : twaróg, jaja, mąka (niektórzy dodają też ziemniaków trochę). Wychodzą takie serowe pyszności i jeszcze obficie polać masełkiem
__________________

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-08, 16:45   #69
Ashira
Wtajemniczenie
 
Avatar Ashira
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Cytat:
Napisane przez jagaba Pokaż wiadomość
Makaron- miłość moja. Ale ostatnio mam ochotę na jakieś kluski- kopytka ok, szare kluski , pyzy- a znacie może coś jeszcze?
najprościej - kładzione jak mam ochotę na kluchy, a jako leniwcowi nie chce mi się nic robić to po prostu mieszam ciasto łyżką i kładę na wrzątek. do tego przysmażam cebulkę i już jestem w pełni usatysfakcjonowana
__________________

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeń i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wziąść a wziąć! chyba, że ktoś musi coś zabraść...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-16, 09:57   #70
talkative2
Zakorzenienie
 
Avatar talkative2
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: kraina deszczem płynąca
Wiadomości: 5 119
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

postanowiłam troche odświeżyć wątek , gdyż właśnie dziś mam mało czasu i pomysł na kolejny obiad z niczego
Robię kalafior w beszamelu - kocham kalafior, kocham beszamel, postanowiłam to połączyć i widzę, że nie tylko ja na to wpadłam, bo w Internecie jest dużo przepisów.
Podsyłam jeden:
http://magiasmakow.blox.pl/2010/05/K...uliflower.html
Głównie jest zapiekany z serem...
Ja planuję go nie zapiekać, a jedynie i kalafior i ziemniaczki polać beszamelem może do tego pokroje jeszcze świeżego pomidora Przyznam szczerze, że nie zapiekam, bo nie chce mi się myć kolejnegop naczynia po obiedzie
__________________


Edytowane przez talkative2
Czas edycji: 2010-07-16 o 09:59
talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 10:18   #71
vikuniaa
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 4 054
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

podsmazam cebulke na patelni, na podsmazona dodaje tunczyka w sosie wlasnym /samego tunczyka, bez wody/, zalewam smietana /ile kto lubi, ja ok. 3/4 dużego kubeczka/, przyprawiam wegetą, mieszam z ugotowanym ryżem .
__________________
mom to be
vikuniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-03, 14:48   #72
Lamecia
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 51
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Szybka kolacja? Kaszka manna na mleku polana syropem malinowym albo ryż na mleku z cynamonem

Lub omlet z pora:

Białą część pora pokroić w prążki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką mieloną i łyżką pikantnego ketchupu - wszystko dusić pod przykryciem 5-6 min. 4 jajka ubić z 4 łyżkami mleka, zalać tym pory i smażyć aż wierzch jajek się zetnie.
Lamecia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 15:25   #73
gggg85
Raczkowanie
 
Avatar gggg85
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 246
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

a ja dzisiaj zrobiłam mało pracochłonne danie: mięso surowe jakie się ma, może być karkówka może być schab, żeberka, na to kładziemy dużo cebuli pokrojonej w piórka i polewamy obficie ketchupem. Moja mama to wszystko zapieka, ja nie miałam piekarnika więc mięso lekko podsmażałam i potem wszystko tusiłam w garnuszku ( ta obcja wymaga częstego mieszania ponieważ ketchup się przypala ale za to jest szybciej) polecam do kaszy

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

zapomniałam napisać że mięso ma być pokrojone na kawałki - ja robie niezbyt duże żeby było szybciej
gggg85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 18:48   #74
english_blackberry
Rozeznanie
 
Avatar english_blackberry
 
Zarejestrowany: 2009-09
Lokalizacja: małopolska
Wiadomości: 607
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

wczoraj jadłam bardzo pomysłowy smakołyk przygotowany przez ciocię mojego partnera, a mianowicie:
parówka owinięta serem, zawinięta w naleśniku, opanierowana i usmażona na patelni.
Niby takie nic ale na prawdę pycha! Polecam!
english_blackberry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 20:55   #75
dinux
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Wawa.
Wiadomości: 18
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Nie wiem czy to coś z niczego, ale często je robię, gdy jestem głodna, a praktycznie niczego w lodówce nie ma :P

Grzanki z serem, czosnkiem i ziołami.

* 1 bądź więcej bułek.
* czosnek (ok. jeden spory ząbek na jedną połówkę bułki)
* zioła (oregano, bazylia, lubczyk, majeranek itp.)
* ser mozarella, żółty też się nada.

Na bułkę nakładam plasterki cienko pokrojonego czosnku, można też wycisnąć go przez praskę. Posypuję obficie ziołami, solę odrobinę. Kładę na wierzch plasterek sera. Piekę w piekarniku ok. 5-10 minut w temp. 180 stopni


Drugi przepis, to zwykłe ziemniaki

Gotuję kilka ziemniaków w mundurkach. Gdy będą już miękkie, przekrawam na pół i jem z solą

Ziemniaki smażone z cebulką. (jeśli ktoś już podał przepis, to przepraszam)

*kilka ziemniaków.
*2 cebule
*oliwa
*sól
*pieprz

Ziemniaki kroję w kostkę, cebulę również. Na patelnię wylewam 2 łyżki oliwy (tak by ziemniaki mi się nie przypaliły) Wysypuję wszystko, mieszam. Smażę na małym ogniu, około pół godziny, tak by ziemniaki zrobiły się miękkie. Posypuję solą i dużą ilością pieprzu, gotowe.


Grzanki w jajku.

*2-3 kromki chleba, zwykłego białego
*1 jajko
*sól
*przyprawa do jajek (w ostateczności jakieś zioła)

Jajko roztrzepuję, dodaję sól i szczyptę przyprawy do dań z jajek. Kromki chleba maczam, i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę, aż się zarumienią Proste, a jakie pyszne.

Edytowane przez dinux
Czas edycji: 2010-09-29 o 20:57
dinux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 21:43   #76
dudipopka
kobieta za ladą
 
Avatar dudipopka
 
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: z czarnej..dziury
Wiadomości: 11 697
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

przypomniało mi sęi a propo ziemniakow

kilka ziemniaków,najlepiej jednakowej wielkości wyszorować lub dokladnie umyć,wstawić na kratke do piekarnika ,piec w temp 200 C do miękkości(ja sprawdzam ręką w ręczniku jak są miękkie znaczy gotowe) przekroić i zajadać z masłem i solą
smak ziemniakow z OGNISKA
__________________
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał




trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 23:20   #77
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

moi kuzyni kiedys robili taka modyfikacje dla nudnych kanapek z wedlina i serem:
wedline pokroic (plastry szynki w kostke, kielbase lub parowki w plastry), posypac startym serem, polac ketchupem i koniecznie posypac oregano/ziolami prowansalskimi, a potem ziu do mikrofali
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-29, 23:32   #78
kadu87
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 213
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Cytat:
Napisane przez gggg85 Pokaż wiadomość
a ja dzisiaj zrobiłam mało pracochłonne danie: mięso surowe jakie się ma, może być karkówka może być schab, żeberka, na to kładziemy dużo cebuli pokrojonej w piórka i polewamy obficie ketchupem. Moja mama to wszystko zapieka, ja nie miałam piekarnika więc mięso lekko podsmażałam i potem wszystko tusiłam w garnuszku ( ta obcja wymaga częstego mieszania ponieważ ketchup się przypala ale za to jest szybciej) polecam do kaszy

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

zapomniałam napisać że mięso ma być pokrojone na kawałki - ja robie niezbyt duże żeby było szybciej
znam taka wersje z tym że nie zalewa się tego dowolnego mieska ketchupem a sosikiem z tego przepisu:
-5 łyzek przyprawy magi
-5łyżek octu
-5 łyżek cukru
-5łyżek koncentratu pomidorowego
-0,5-1 szklanki wody

mięsko + cebula + pieczarki ( jak kto woli można zrezygnować z pieczarek bądź cebuli). mięsko musi byc wczesniej obtoczone w mace,posypane sola i pieprzem i obsmażone. całośc można dusić bądź piec. ja preferuje wersje z pieczeniem tego.

Z przepisu nie wynika że jest jakieś super rewelacyjne ale jak spróbowałam tego 1 raz to przez kilka dni pod rząd robiłam różne tego wariacje tak mi smakowało!


makaron z sosem:
tak jak pisały Wizazanki wczesniej. obsmażona na patelni kiełbaska pokrojona w kostke (albo wędli, boczek, co jest w domu) do tego ketchum i koncentrat (sam ketchup jest dla mnie za słodki) na koniec wrzucam na ta patelnie z sosem ugotowany makaron i chwile przesmażam. na talerzu posypuje serem.

RYŻ:
przepis do wykonania w kuchence mikrofalowej.
-2 paczki ryżu wsypujemy do żaroodpornego naczynia, polewamy 2 łyżkami oliwy, podgrzewamy 2 minuty na max mocy. w tym czasie 1 kostkę rosołowa (w oryginale była wołowa ale ja często zastępuje ją drobiową) zalewam 0,5 litra wrzątku i mieszam az sie rozpusci. takim bulionem zalewam ten ryz. podgrzewam w mikrofali przez 10 minut na max mocy. wyjmuje i mieszam. wstawiam ponownie na 8-10 minut. wyjmuje i mieszam. posypuje serem startym i wstawiam jeszcze na 1 minute. mieszam i na talerze.
Przepis pochodzi z książki MIKROFALE dr.Oetkera (chyba taks ie to pisze). jedzonko bardzo smaczne, szybkie i praktycznie potrzebujemy tylko ryżu,oliwy, kostki rosołowej i sera.
- kiedyś robiłam taka wersje z pokrojoną papryka i kukurydza z puszki (chyba tez pochodziła z tej książki : może to był ryz po meksykańsku) tak czy siak cos z niczego praktycznie polecam.
kadu87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 15:38   #79
gggg85
Raczkowanie
 
Avatar gggg85
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 246
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Ja też smaże ziemniaki z cebulką jak nic nie mam i nie wiem co zrobić na obiad, ewentualnie smaże placki ziemniaczne ale to już wymaga trochę więcej pracy bo ręcznie tre ziemniaki
gggg85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-01, 16:31   #80
kadu87
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 213
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Aaaa... zapomniałam dodać ze ten ryz z mojego postu powinien być posypany zielenina (koperek lub natka pietruszki)
kadu87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-02, 09:45   #81
Lilyana
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 23
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

my uwielbiamy kluseczki z jabłkiem
składniki (na oko tak jak ja robię)
szklanka (250ml) maki
mleko 3/4 szklanki
łyżka cukru
szczypta soli
dwa jajka
1 jabłko

składniki mieszamy dokładnie, dodajemy na końcu skrojone drobno jabłko (może byc starte ale to juz nie to samo )

Cisto musi byc dość gęste, żeby kluchy nam się nie rozpadły. kluchy porcjujemy łyżką i wrzucamy do osolonego wrzątku (tzn. nakładamy trochę ciasta na łyżkę i zanurzamy ją z tym ciastem we wrzątku i czekamy chwilkę aż ciasto się "odczepi"). luseczki gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia - są bardzo delikatne.


Są pyszne na ciepło i na zimno, same, jak i z dodatkami.
Polecam polane śmietaną lub jogurtem, z odrobiną cukru i cynamonu
Lilyana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-02, 11:26   #82
talkative2
Zakorzenienie
 
Avatar talkative2
 
Zarejestrowany: 2010-04
Lokalizacja: kraina deszczem płynąca
Wiadomości: 5 119
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

o rany!. Zrobie to jeszcze dziś albo jutro!!!! Tylko powiedz- jezeli sa takei delikatne to z wody je wylewasz na sitko czy odcedzasz łyżką cedzakową czy jakoś jeszcze inaczej wyciągasz?
__________________

talkative2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-03, 21:52   #83
Lilyana
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 23
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

wyciągam łyzką cedzakową aha i to, że kilka kawałków jabłek odpadnie podczas gotowania jest normalne i sie tym nie przejmuj

smacznego
Lilyana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 13:05   #84
gggg85
Raczkowanie
 
Avatar gggg85
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 246
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Coś z niczego do chleb (najczęściej już czerstwy) obtaczany w jajku i smażony na patelni- mi bardzo smakuje z dżemem jabłkowym. Kiedyś jak do nas przyszedł znajomy to poszedł na to czerstwy chleb i nawet świeżya aż powiedziałam że więcej nie smaże bo na śniadanie nic się nie zostanie
gggg85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 18:25   #85
iwonka91
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 15
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

ja uwielbiam kroić w grube plastry mortadele, toczyc po kolei w mące, jajku, bułce tartej i na patelni obsmażyć. podawać z ziemniakami i tłuszczykiem pycha.
iwonka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-21, 14:25   #86
dinux
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Wawa.
Wiadomości: 18
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Hm, tyle tu ciekawych przepisów Ja w sumie zapomniałam jeszcze o kilku rzeczach, więc dopiszę.

Makaron z sosem pomidorowym (coś jak spaghetti )

* makaron świderki, albo do spaghetti.
* jeden mały koncentrat pomidorowy.
* pół cebuli, 2 ząbki czosnku
* trochę ciepłej wody i mąki.
* zioła.
Makaron gotujemy, przygotowujemy patelnię. Wylewamy na nią trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy aż się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy troszkę mąki do słoiczka po koncentracie i dolewamy wody. Zakręcamy, wstrząsamy i wlewamy do cebuli z koncentratem. Gotujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, oregano i bazylią. Sosem polewamy makaron, trzemy trochę sera (nie trzeba) i jemy


Żurek z proszku, z mikrofali (byłam taka głodna, a w lodówce nic nie było, więc zaczęłam kombinować. wyszło jak wyszło, całkiem smaczne xD)

* jeden żurek w proszku, knorra albo winiary.
* chrzan (taki ze słoika)
* czosnek.

Żurek mieszamy w 2 szklankach zimnej wody, dolewamy jeszcze szklankę wrzątku. Wrzucamy do mikrofali na 5 minut. Po wyjęciu proszek osadzi się na dnie miski. Mieszamy. Dodajemy chrzanu, według uznania. Ja dałam 2 łyżeczki. Wrzucamy przekrojony na pół ząbek czosnku. Możemy zjeść.

Oczywiście bez dwóch zdań różni się od prawdziwego żurku, ale da się przełknąć. Na odwrocie opak. jest zawsze napisane jak zrobić żurek na gazie, ale mi tego dnia niestety gaz się skończył :| zupę możemy doprawić ziarenkami smaku, albo magi.
dinux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-22, 13:33   #87
gggg85
Raczkowanie
 
Avatar gggg85
 
Zarejestrowany: 2010-09
Wiadomości: 246
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Cytat:
Napisane przez Lilyana Pokaż wiadomość
my uwielbiamy kluseczki z jabłkiem
składniki (na oko tak jak ja robię)
szklanka (250ml) maki
mleko 3/4 szklanki
łyżka cukru
szczypta soli
dwa jajka
1 jabłko

składniki mieszamy dokładnie, dodajemy na końcu skrojone drobno jabłko (może byc starte ale to juz nie to samo )

Cisto musi byc dość gęste, żeby kluchy nam się nie rozpadły. kluchy porcjujemy łyżką i wrzucamy do osolonego wrzątku (tzn. nakładamy trochę ciasta na łyżkę i zanurzamy ją z tym ciastem we wrzątku i czekamy chwilkę aż ciasto się "odczepi"). luseczki gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia - są bardzo delikatne.


Są pyszne na ciepło i na zimno, same, jak i z dodatkami.
Polecam polane śmietaną lub jogurtem, z odrobiną cukru i cynamonu
prubowałam zrobić te kluseczki, niestety mi nie wyszły klejtoch mi się zrobił i jakieś takie wodniste. Może ciasto było za rzadkie, nie wiem. Ale wybrnęłam bo pozostałość ciasta (gotowanie skończyłam na dwóch porcjach) usmażyłam na patelni i naprawde było smaczne.
gggg85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-23, 14:28   #88
Funieczka
Zakorzenienie
 
Avatar Funieczka
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Radom
Wiadomości: 6 286
GG do Funieczka
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

No to i ja dodam coś na szybko.

Potrzebne składniki:
- mozarella
-pomidory
-ocet balsamiczny (ostatnio w Lidlu promocja była 5,99)
-olej
-świeża bazylia
-chleb tostowy
-żółty ser

Mozarellę i pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu na przemian. Mieszamy ocet i olej razem (w zależności od tego jak dużo chcemy sosu, ja biorę łyżkę na łyżkę, chyba że więcej osób wcina niż dwie).
Powstałym sosem polewamy mozarellę i pomidorki. Posypujemy zsiekaną bazylią i odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło.
W tym czasie w piekarniku czy mikrofali robimy tosty z serem.
Eta wsio.
Szybko, czysto i pysznie. I ratuje dupsko, gdy goście wpadną w czasie kolacji
__________________
wymiana
Funieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-23, 14:33   #89
dinux
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Wawa.
Wiadomości: 18
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

Pycha, na pewno wypróbuję
dinux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-26, 08:35   #90
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: Coś z niczego, czyli pomysłowe gotowanie :)

jak byłam młodsza, to zawsze podczas robienia sałatki ziemniaczano-jarzynowej z majonezem przez mamę, podbierałam jest ugotowane ziemniaki w skórce, obierałam, krajałam w plastry i smarowałam majonezem lub musztarda ;D
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-04-16 16:03:55


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.