![]() |
#1921 |
Przyczajenie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
Cześć dziewczynki. Mija miesiąc jak odstawiłam Tetralysal. Skóra się "trzyma". Oprócz pojedynczych gulek przed okresem (które zdarzały się też podczas przyjmowania Tetry) wszystko pięknie (odpukać
![]() ThatsWhatISaid na plecy i dekolt stosowałam Akneroxid 10. Jak dla mnie rewelacja i cudo. A jeśli chodzi o słońce, to ja też trochę przesadziłam, bo zapominałam o ochronie i wysyp miałam na czole i dekolcie. Nawilżam te miejsca chusteczkami nawilżającymi dla niemowląt i wsio poznikało ![]() Trzymam za Was kciuki dziewczynki. Trzymajcie i za mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1922 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja byłam ostatnio u dermatolożki i przepisała mi kolejne 2 opakowania, czyli jak one będą mi się kończyć to będą prawie 4 miesiące jak będę brać Tetrę i będę prosiła lekarkę o następne recepty, żeby kuracja trwała dłużej, tak jak u Ciebie. ![]() Mogłabyś przypomnieć jaką dawkę brałaś pod koniec? Może być tak, że lekarz przepisze np. 1 tabletkę raz na 2 dni, czy tak się raczej nie robi?
![]() |
![]() |
#1923 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez polipeptyd Czas edycji: 2010-09-05 o 12:00 Powód: pomyłka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1924 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja teraz mam dawkę 150, wcześniej przez jakiś czas 2 razy po 150 mg, czyli w sumie 300. Tak mi się coś ubzdurało, że Ty właśnie brałaś 1 kapsułkę raz na 2 dni. ![]() Mam nadzieję, że dermatolożka zgodzi się, żebym brała jeszcze dłużej niż 4 miesiące, aczkolwiek w sumie efekty są. Nawet teraz będąc przed okresem prawie nic mi się nie pojawia, ewentualnie coś malutkiego i zaraz znika. Gdyby tak było zawsze, ach... ![]() A tak poza tym to ja biorę na osłonkę Laciflor Plus, bo jest tani, płacę za niego 9,90 za 20 kapsułek, ale niestety chyba delikatnie boli mnie brzuch. Raz nie mogłam ich dostać w aptece, więc kupiłam droższe i brzuch mnie nie bolał. Trochę mnie to martwi, tym bardziej, że już zrobiłam zapas i mam jakieś 30 tabletek do wykorzystania. Więc się tak teraz zastanawiam, żeby je wykorzystać, może będę brać 2 dziennie? Czy to nie za dużo? Edytowane: właśnie przeczytałam na opakowaniu, że mozna brać 1-2 tabletki 3 razy dziennie! Więc chyba zwiększę sobie dawkę. ![]()
Edytowane przez martusienka Czas edycji: 2010-09-05 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1925 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, mam problem z krostkami na buzi.
Mam bardzo suchą, wrażliwą cerę, do tego jeszcze atopowe zapalenie skóry. Cały krostowy problem wygląda tak: najpierw pod skórą na policzkach tworzą się maleńkie białe grudki , które widać pod światło czy po naciągnięciu skóry. Po pewnym czasie z niektórych grudek tworzą się silnie czerwone krosty, przy czym nie są one ropne, wypełnia je raczej osocze (inne grudki po prostu sobie zostają i same znikają). Ten stan trwa mniej więcej od miesiąca. Dzisiaj byłam u dermatologa, który właściwie nie dał mi nic o krostach opowiedzieć tylko od razu wypisał Tetralysal i Clindacne. Poczytałam trochę o tych lekach, o trądziku i nie mogę się zdecydować czy realizować receptę, bo wydaje mi się, że te leki są bardzo mocne. Nigdy nie miałam idealnej cery, zawsze coś gdzieś wyskakiwało, ale nie miałam nigdy silnego trądziku. Obecnie problem króst dot. tylko policzków, sporadycznie dekoltu. Plecy są ok. 2 miesiące temu zmieniłam podkład - jak myślicie czy moje problemy mogą być wynikiem uczulenia na kosmetyk/ zbyt ciężkiego kosmetyku, który zatyka mi pory? I druga sprawa - ostatnio zaczęłam mieć kłopoty z nieregularną miesiączką, nie biorę tabletek, może krosty są wynikiem zaburzeń hormonalnych? Pytałam dziś o to lekarza, ale usłyszałam tylko: "Trądzik to normalna choroba" :/ Na wizytę u innego dermatologa i gin oczekuję, ale może któraś z Was miała podobne objawy i może coś doradzić? Kupować leki i faszerować się antybiotykami czy poczekać i zrobić badania hormonalne? Edytowane przez bim bam bom Czas edycji: 2010-09-07 o 18:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1926 |
Zakorzenienie
|
Pytalam na innym watku, zapytam i tu:
Lekarz zapisal mi na tradzik metronidazol w kremie. Mialam zuzyc 4 cale opakowania smarujac cienko twarz. Ja mam w domu ogromna ilosc tego leku, ale w tabletkach. Czy moge wobec tego je stosowac? I w jakiej dawce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1927 |
Przyczajenie
|
Dot.: Tetralysal
Ja używałam tego antybiotyku jakieś 2 lata temu i muszę powiedzieć, że podczas brania go moja cera była w stanie ładnym ale tylko jak odstawiłam to tak jak napisałaś wysyp straszny. Aktualnie przestałam wierzyć w jakiekolwiek antybiotyki, maści kremy, żele. Tzn. używam ich ale po to by oczyszczać tą skórę i nie pojawiały się nowe krosty. Napiszę Ci to szczerze ale jak tylko odstawiłam te wszytskie maści kremy itd. proponowane od dermatologa moja cera jest już bardzo ładna w porównaniu z tym co było jakieś 2/3 lata temu. wtedy to masakra na kółkach. Miałam pełno pryszczy, wągrów
![]() Edytowane przez melinsa Czas edycji: 2010-09-23 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1928 |
Przyczajenie
|
TETRALYSAL nie jest wcale drogi... U mnie aptece pudełko z 16 kapsułkami kosztuje 17.50 zł więc nie jest drogo ^^
To gdzie Ty mieszkasz ?! u mnie kosztuje 40 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1929 |
Zakorzenienie
|
Wiesz to zalezy od dawki. T.150 np na stronie internetowej doz kosztuje niecale 20zl, a T.300 juz niecale 35zl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1930 |
Rozeznanie
|
Dołączam do grona. Dzisiaj został mi przepisany ten lek. Muszę przejrzeć ten wątek, żeby nie zadawać zbędnych pytań
![]() Mam nadzieję że efekty jakieś szybko będą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1931 |
Raczkowanie
|
Hej, ja od jutra zaczynam kurację tym lekiem + Duac i jakieś peelingi.
Miałyście jakieś efekty uboczne ? bo coś słyszałam, że wypadają włosy, a ja i tak mam mało włosów... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1932 |
Rozeznanie
|
Martusienka stosowałaś Kindacin T na całą twarz? Chyba źle zrozumiałam moją dermatolog, bo myślałam że mam to stosować tylko na jedno zapalne miejsce. I jak to stosować, 2 razy dziennie??
Ehh.. Moja dermatolog nic mi nie powiedziała, nawet tego że trzeba stosować filtry przy tym antybiotyku Tetralysal. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1933 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jutro przyjmuję moją ostatnią tabletkę i już się stresuję. Brałam prawie 4 miesiące, lekarka mi nie przedłużyła, bo nie chce mi niszczyc wątroby, a poza tym nie ma sensu, bo uważa, że branie dłużej wcale nie zabezpiecza przez tym, że to nie wróci. Ale i tak się boję. ![]()
![]() |
![]() |
#1934 |
Raczkowanie
|
Martusienka, miałaś jakieś efekty uboczne? Wypadały ci włosy? Ja dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę i jest mi niedobrze. Od 11 lat nie brałam żadnego antybiotyku.
Mam brać tetralysal 2 x dziennie przez 6 dni, a potem raz dziennie i za miesiąc na kontrolę. Tyle się naczytałam, że niszczy wątrobę itd., że odechciało mi się go brać i mam nadzieję, że za miesiąc już nie będę ; ( ja nie mam dużo pryszczy, tetralysal ma mnie przygotować do peelingów, tych w salonie kosm. czy u demratologa, dokładnie nie wiem. Czytałam coś o lekach osłonowych na żołądek, brałaś je? Są potrzebne? Kurcze, nie chcę mieć problemów przez ten lek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1935 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście, należy przyjmować tabletki osłonowe codziennie, ja np. brałam Multilac (i inne czasem jakie były w aptece) 1 raz dziennie. Jest to niezbędne, żeby wątroby własnie nie zniszczyć. Jeśli tylko będziesz postępować tak, jak należy, nie masz się czego obiawiać.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1936 |
Rozeznanie
|
To martusienka koniecznie zdawaj nam relacje co się dzieje po skończeniu tabletek. Ja jestem na początku drogi i do końca mi pewnie daleko, a jestem ciekawa czy problemy wracają. Miejmy nadzieje że nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1937 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli trądzik mi wróci obiecuje sobie, że zrobię badania na hormony, bo w moim wieku to pewnie ich wina...
![]() |
![]() |
#1938 |
Rozeznanie
|
Ja miałam robione badania hormonalne, które zleciła mi pani ginekolog. Moje problemy z cerą zaczęły mi się późno (2 lata temu około) jak miałam 21 lat... Wcześniej wiadomo miałam jakiś trądzik w wieku dojrzewania, ale było to raczej minimalne i przede wszystkim nie pozostały mi żadne ślady jak teraz - blizny.
W wieku 18 lat zaczęłam stosować Evrę jako środek antykoncepcji. Po odstawieniu po jakimś czasie zaczęłam mieć problemy z cerą , które zaczęły się nasilać.... Dodatkowo mam problem z okresem i tak trafiłam do gin, okazało się że mam torbiele na jajnikach (choć są małe i to nie trzeba usuwać itp.). I mam 2 opcje albo brać luteinę co miesiąc na wywołanie albo stosować antykoncepcje. Jak na razie biorę luteinę lub nic - okres pojawia się różnie, raczej nieregularnie. Badania hormonalne nic konkretnego nie wykazały - minimalne odchylenia nie mające na nic wpływu. Także u mnie trądzik wystąpił dość późno (choć moja mama mówi że też tak późno dostała). Przy następnej wizycie u ginekologa mam zamiar się dokładnie wypytać co dalej, ale ostatnio bez tabletek dostałam okresu więc to dobry znak. Ale chciałabym sprawdzić czy trądzik w moim przypadku to nie oznaka jakiejś choroby... Ogólnie do lekarzy czasem chodzę ponieważ wyniki badań krwi są różne: czasem mam mało jakichś krwinek - mówią mi że początki anemii, później jest ok, mam co jakiś czas podwyższoną bilirubinę. Nie wiem czy w moim przypadku jest wskazane brać długo ten antybiotyk, i też przy następnej wizycie chce spytać dermatologa jakie mam zrobić badania krwi, żeby sprawdziła czy w ogóle mogę brać ten antybiotyk tak długo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1939 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1940 |
Raczkowanie
|
Nie chce was martwić, ale po tetralysalu mój stan się pogorszył. Pisałem kilkanaście stron wcześniej, że jestem wyleczony, ale wtedy nie wiedziałem co miało nadjeść
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1941 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1942 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obecnie stosuje naturalne metody leczenia od wewnątrz, natomiast smarowanie na zewnątrz to aknemycin, metronidazol i maść robioną. Kondycja skóry już w dużo lepszym w stanie po spustoszeniu jakie wywołało odstawienie tetry, ale do ideału jeszcze sporo brakuje. Od tego tygodnia przechodzę na leczenie retinoidami doustnymi, żeby raz na zawsze pozbyć się tego dziadostwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1943 |
Przyczajenie
|
Hej Wszystkim!
Melduję, że mija u mnie 2msc po odstawieniu Tetry i buźka jest ok (odpukać hehe). Za miesiąc znów dam znać co i jak. A co do Waszych postów: już kiedyś pisałam, że Tetra jest lekiem nowej generacji o zminimalizowanym wpływie na wątrobę. Jeśli chodzi o żołądek, to jak przy każdym antybiotyku zaleca się branie probiotyków ( ja nie brałam długi czas nic i nie miałam żadnych bólów, ale lepiej mnie nie naśladujcie i chrońcie żołądki). Druga rzecz: skutki uboczne u każdego organizmu prezentują się inaczej. Najfajniej, gdy wcale ich nie ma. Po trzecie: to, że antybiotyk wyjaławia i osłabia organizm to oczywista oczywistość (to nie są landrynki), trza się dodatkowo wzmacniać i będzie ok. Cudowne tabletki nie istnieją. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1944 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja od dziś zaczynam kurację Tetralysalem. Będę pisać o efektach ![]()
![]() |
#1945 |
Zakorzenienie
|
nie polecam,dzieki owemu specyfikowi dorobiłam się zapalenia jelit,extra nie?;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1946 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1947 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1948 |
Raczkowanie
|
A ja biorę już 3 tygodnie i poprawiło mi się nie do opisania. Chodzę z odsłoniętym czołem, wcześniej miałam grzywkę. I mam dwa małe pryszcze na twarzy, które w ogóle mi nie przeszkadzają ; ). Nigdy nie miałam jakiegoś dużego problemu, ale nie odważyłabym się odkryć czoła, no i świeciłam się bardzo. Teraz trochę skóra mi schodzi, ale nie bardzo. mniej niż przy smarowaniu epiduo czy differinem.
Za 2 tyg. mam kontrolę i nie chcę już brać tetralysalu, bo wiadomo, że antybiotyk nie jest zdrowy. Ale nie wiem co powie na to moja dermatolog ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1949 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że to za szybko. Antybotyk powinno się dłużej przyjmować. Ja też widzę efekty, tylko wczoraj wyskoczyło mi coś na dekolcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1950 |
Raczkowanie
|
dostalam dzisiaj recepte na tetralysal. ale sie waham, czy w ogole zaczynac kuracje. boje sie skutkow ubocznych, boje sie o moje wlosy.
![]() choelrny tradzik. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 6 (0 użytkowników i 6 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:04.