storczyk (orchidea) cz.III - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-03, 18:31   #3211
Ariena
Zakorzenienie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Solaola dziękuję.

Bierka śliczny elegancik.
Stary 2010-10-03, 18:35   #3212
norka27
Zakorzenienie

Alez tu kolorowo i co za pieknosci dziewczyny Zeby moja elegantka zakwtila ahh.. ale i ja sie dolacze, porobilam troche fotek co tam u mnie sie dzieje Troche naswietlone, cos nie moge okielznac aparatu niestety, ale tak - philadelfia w pelnym rozkwicie i uszcza ped nr 2, arlekin lila sie rozwija a nelusia zaczyna szalec i pachnie od niej w calym mieszkaniu. Tato mi zameldowal ze obcial stary ped od bialego lbrzyma i potem zauwazyl ze z 3 oczek wyrastaly nowe Zal mi go bylo, slepy jest i teraz mu przykro. Moje kambrie tez podobno sie rozrastaja i mama mowi ze z jednej cos wylazi ale nie wiedza co Tak juz ze mna zle ze mam swoje storczyki w polsce u rodzicow haha
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 18:41   #3213
norka27
Zakorzenienie

To czesc dalsza mojego towarzystwa hehe - chce sie pochwalic ze prezentowane przeze mnie kwitnienia sa moje - oprocz zoltegopiegusa. Spotkalyscie sie kiedys z kambria ktora sie przedluza? No bo ja mam taka, juz dorobila sobie 6 paczkow i nie zapowiada sie by skonczyla a na dole robi sie lyso bo traci kwiatki
Stary 2010-10-03, 18:45   #3214
bierka83
Zadomowienie

Norko wszystkie sa piekne
Nelusia wyglada fantastycznie,tyle ma kwiatow. Mam nadzieje,ze i moja po przesadzeniu sie polepszy.
philadelfia te pieknie Tobie kwitnie.moja niestety puscila pedzik i zatrzymala wzrost.Ale dzis podczas podlewania zauwazylam ze puszcza drugi,mam nadzieje ze ten sie nie zatrzyma.
Jak juz wczesniej mowilam,widac ze masz bardzo dobra reke do storczykow,wszystkie wygladaja wspaniale
Stary 2010-10-03, 18:50   #3215
rudyleniwiec
Raczkowanie

dziewczyny piękne te Wasze kwiatuchy, a te z Biedronki zaskakujące, u mnie niestety były tylko białe i różowe a takiego pieguska też bym chciała
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 19:25   #3216
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
phdwao- koniuszki mogą być zielone dlatego, że rosną(czyli zielony jest stożek wzrostu na nich). Ja bym chyba jeszcze trochę odczekała, zanim znikną te kropelki ze ścianek,a potem podlała.
dzięki, tak zrobie

piekne macie storki
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 20:35   #3217
Kasiarzynek
Zadomowienie

Witam dziewczyny... zaglądam tu bardzo rzadko, może dlatego że nie miałam większych problemów z moimi storczykowatymi. Pochwalę się że mój kapryśny, który nie kwitnie od zeszłego roku, zaczyna wypuszczać (chyba) nową łodyżkę (byle nie zapeszyć)
Inny, który dostałam od Babci w zeszłym roku na imieniny, w ciągu tego roku, kwitnie po raz 3 - przedłużając pędy i wypuszczając kolejny.

A dzisiaj przygarnęłam od wujka bidaka w fatalnym stanie - bez korzeni, z pomarszczonymi liśćmi. Zostały mu same powietrzne. Spróbuję go zreanimować, ale nie wiem czy mi się to uda.
I nie mogę się dokopać w wątku, czy jeśli (ewidentnie) zostal przelany (podłoże kompletnie się rozpadło) to wsadzać go w keramzyt czy w nowe podłoże...
Jeśli uda mi się go ocalić, to będzie mój 8.
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 20:53   #3218
cava
Zakorzenienie

Norko, nelusia cudowna! Po prostu aż brak słów.
Biedny tata, ale musiał się przejąc. Perę dni temu wykonałam taki sam numer- zauważyłam nowy pędzik idący od dołu to ciachnęłam stary pęd. A jak ciachnęłam to się okazało ze z oczka szło juz wyraźnie nowe odgałęzienie - byłyby 2 kwitnące pędy - wystarczyło najpierw obejrzeć dopiero potem ucinać. No trudno- może nowy będzie silniejszy mam nauczkę na przyszłość.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-03, 22:43   #3219
norka27
Zakorzenienie

Tak wam zazdroscilam Elegant Beauty ze musialam zajrzec do mojej kapusty I moja kapusta cos tam puszcza, za kilka dni bede pewna co to A tak bym chciala pedziorka
Stary 2010-10-04, 11:39   #3220
kundzia07
Raczkowanie

a ja sie WKOŃCU, doczekałam nowego pędu, chyba postawienie kwiatów na słoneczne i chłodne okno podziałało,
w prawdzie musiałam cos wykombinowa by ich nie popaliło, ale wymysliłam ala witraż z farbek do szyb, a że u mnie zostało jeszcze stare okno, to odrobine nie szczelne jest, i w nocy jest na nim o pare stopni chłodniej
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 12:02   #3221
norka27
Zakorzenienie

No to gratulejszons Pierwszy raz zawsze najtrudniejszy, potem bedzie juz szlo z gorki Ja tez sie naczekalam na kwitnienie baaardzo dlugo a teraz kwitna jak szalone - trzeba sie naumiec co nasze pupile lubia i dac im czas na odpoczynek po pierwszym sklepowym kwitnieniu i potem to juz latwizna - kwitna niezawodnie.
Moja elegantka bedzie miala kwiatka - dzisiaj juz widoczne ze to ped
Dodaje - moje kochane najmniejsze kocisko - dla zabawy albo w jej tez amoku - zzarlo liscia od jednego falka i zlamalo ped kwiatowy.. brak slo jaka zla bylam bo to juz orchidea nr 2 ktora mala rozwalila. Moje ukochane starsze nigdy sie na storki nie lasilo a ta mala paskuda jak by szaleju dostala. Phdwao - slicznego pomocnika masz Wymiziaj kiciastego ode mnie. Moje wczoraj takie milutkie byly - dostalam swiezo ugotowane kraby i sie kotom dostalo i byly przeszcesliwe - nawet lezaly razem a starsze wlazlo mi na kolana i mruczalo - niesamowite

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-10-04 o 12:07
Stary 2010-10-04, 13:03   #3222
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Tak po 18.99zł, długo się gryzłam czy go wziąść, stałam już w kolejce do kasy. Jednak wróciłam po niego bo nie dał mi spokoju. No teraz mi się odwdzięcza, stoi w wodzie i kwiatki już ma coraz lepsze (miał totalnie zwiędłe). Jutro wstawię zdjęcia w świetle dziennym. Aha, ma chyba też wyrastającego drugiego pędzika.
Arienka ..... jaki on piękny....:lo ve:

Norka Twoja kolekcja jak zwykle imponująca))

Kasiarzynek ja bym wsadzila w bardzo grubą kore

Norka nie przejmuj się. U mnie tez jeden kocha wszelką zieleń, a drugi ma ją gdzieś
Widać takie upodobania. Mi mój zjadł ostatnio kawałek liścia od Crotona, ale na szczęscie nic mu nie jest. Kociakowi oczywiście
To ja też Wam w ramach off top pokażę moje miziory

Czarno-biały roślinożerca i Bure mruczadło
ArakibA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 13:50   #3223
kasia_tomeq
Raczkowanie

Wydaję mi się że krócej na kwitnienie czeka się u takich przecenowych bo raz to one już zestresowane są (wrzucone najczęściej w ciemny kąt sklepowy, nie podlewane itd) Moje dwa z przeceny puszczają pędy tzn jeden z pędu kwiatowego powtórnie, a drugi między liśćmi dokładnie nie wiem bo u mnie to zaledwie drugie kwitnienie więc może to też być keikim zrobię zdjęcia i wrzucę. Między liśćmi pierworodnego storczyka też coś zauważyłam tu wolałabym żeby był to korzeń, keiki nie pęd! myślicie że takiego biedula z jednym liściem i 4 korzonkami kwitnienie osłabi? czy co gorsze doprowadzi do śmierci rośliny?

Co do choroby to po oprysku bioseptem na razie nic się nie dzieję chociaż mam zamiar jeszcze powtórzyć oprysk. Purpurek ma tylko jeden kikut liścia sercowego, który jest zielone reszta wszystko wyschło na skorupę i odpadło. Ma silne korzenie i czekam z upragnieniem na keiki albo chociaż młody listeczek, bo stożek się trzyma odpukać a co do keików na pędzie to może tylko coś z jednego oczka będzie drugie mam wrażenie że mimo sphagnum i woreczka uschło!

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2010-10-04 o 18:28
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 14:27   #3224
kundzia07
Raczkowanie

mam problem z moim Ciapkiem, w lato wyszły mu czarne mokre plamy na trzonie, psikałam Topsinem, i zachamowałam to na jakiś czas, ale teraz znów mu sie to rozprzestrzenia, co chwilke gdzieś wychodzi mu nowa czarna plama, wydrapuje je, i smaruje, ale za chwilke gdzieś gdzie indziej to jest,
wnerwiłam sie i posmarowłam wkońcu Benzacne, środkiem na syfki, zasuszyło nawet ładnie, ale teraz go mocze w roztworze topsinu, i widze znów ciemne :|
a kwiat ma wole zycia, puszcza nowe korzenie, i ma małego listka, ale to cholerstwo co chwile gdzieś się pojawia,
i boje sie że go strace wkońcu
wiem że Benzacne to nie środek do kwiatów, ale tonący brzytwy się chwyta, a to jest bakteriobójcze więc to jeszcze zastosuje i sie zobaczy
kundzia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 20:14   #3225
phdwao
Zakorzenienie

dzis zawitałam w biedronce i kupiłam sobie takiego malucha, ale byl wysuszony na wiór

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2010-10-04 o 20:16
Stary 2010-10-04, 20:19   #3226
rudyleniwiec
Raczkowanie

śliczny maluszek
rudyleniwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 20:24   #3227
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudyleniwiec Pokaż wiadomość
śliczny maluszek
dziękujęmam nadzieje ze odżyje i z pączków wyklują się kwiatki
Stary 2010-10-04, 21:24   #3228
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Tak na dobranoc mała statystyka. Mam 47 storczyków nie policzyłam dwóch keiki na roślinie matecznej więc to już 49 około 20 kwitnie , naliczyłam 21 pędzików , wiele przedłuża pędy. Za trzy miesiące będzie nadal kolorowo.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-04, 21:30   #3229
norka27
Zakorzenienie

Zauwazylam ze na tym forum milosc do kwiatow wspolgra z miloscia do kotow Bure mruczadlo ptzypadlo mi do gustu, moje starsze tez bylo mruczadlo do momentu kiedy pojawilo sie mlode i mruczacz sie mu wylaczyl Za to mala nadrabai za dwoje Jej to bym mordke czasami chciala zamknac bo potrafi przemruczec radio Phdwao fajny maluch, i sie nie przejmuj ze suchy jak wior - lepiej przesuszony niz zalany!! A ja sie dzisiaj pokusie oparlam po raz kolejny, stoi taki tam od zeszlego tygodnia slicznotek i nikt go nie bierze a mi sie okropnie podoba i za kazdym razem mam nadzieje ze go juz tam nie bedzie, mam nadzieje ze go kupia zanim sie skusze ja sama
Stary 2010-10-05, 11:50   #3230
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Zauwazylam ze na tym forum milosc do kwiatow wspolgra z miloscia do kotow Bure mruczadlo ptzypadlo mi do gustu, moje starsze tez bylo mruczadlo do momentu kiedy pojawilo sie mlode i mruczacz sie mu wylaczyl Za to mala nadrabai za dwoje Jej to bym mordke czasami chciala zamknac bo potrafi przemruczec radio Phdwao fajny maluch, i sie nie przejmuj ze suchy jak wior - lepiej przesuszony niz zalany!! A ja sie dzisiaj pokusie oparlam po raz kolejny, stoi taki tam od zeszlego tygodnia slicznotek i nikt go nie bierze a mi sie okropnie podoba i za kazdym razem mam nadzieje ze go juz tam nie bedzie, mam nadzieje ze go kupia zanim sie skusze ja sama
Ja też mam wrażenie, że oprocz storczykow to i parę kotów na forum mamy
Dziękuję w imieniu burego mruczadła zwanego Mańkiem, ale biała 8-mio kilowa kupa futra też się domaga komplementu
Właśnie obydwa się przyszły poprzytulać bo mała spi
Na parapetach pędy mkną ku górze. Ostatnioprzy podlewaniu obtrąciłam firanką jeden pączek, który był juz calkiem spory ale jeszcze paręzostalo...czekam na efekty
Stary 2010-10-05, 12:10   #3231
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ArakibA Pokaż wiadomość
Kasiarzynek ja bym wsadzila w bardzo grubą kore
Akurat dużej ilości grubej kory nie miałam pod ręką, dlatego wymieszałam tą resztkę z keramzytem... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mija drugi dzień, a listki się jakby prostują.
Dziękuję za podpowiedź

P.S: Urocze masz kociaki
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-05, 16:59   #3232
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
chyba tak, w załączniku Kropek z pozdrowieniami

Masz racje, mam nadzieję, że sie u mnie "przyjmie" a Ty lepiej pędz po cudaka, bo zmarnieje
Stary 2010-10-05, 21:40   #3233
karolca
Zakorzenienie

CO TO JEST?
Załącznik 3454636

Czy z tego będzie pęd czy coś innego? W świetle dziennym jest to trochę przezroczyste. To ten ratowany, w najlepszym stanie.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-05, 22:19   #3234
Ariena
Zakorzenienie

Wygląda mi to na pęd.
Stary 2010-10-05, 22:26   #3235
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Wygląda mi to na pęd.
cieszyłabym się bardzo czekam już ponad dwa tygodnie aby określić co tam kiełkuje...

Ah, i mój pierworodny po zrzuceniu pięknych kwiatów puszcza nowy pęd!! a stary straszy, jest zielony i nic nie robi. Ani nie puszcza nic z oczek ani nic. A ma jeszcze uśpione oczko z pędu z jeszcze poprzedniego kwitnienia sprzed dwóch lat :/

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-10-05, 22:35   #3236
ArakibA
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Akurat dużej ilości grubej kory nie miałam pod ręką, dlatego wymieszałam tą resztkę z keramzytem... zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mija drugi dzień, a listki się jakby prostują.
Dziękuję za podpowiedź

P.S: Urocze masz kociaki
Dziękuję w imieniu swoim i kociamberków

Phdwao Twój też piękniś)

Karolca wydaje mi się, ze to pędzik, ale pewna nie jestem
Stary 2010-10-05, 22:59   #3237
solaola
Zakorzenienie

Karolca, strasznie dziwną ma końcówkę to Twoje "cuś". Ale wydaje mi się, że to pęd idzie- korzonki wyglądają inaczej...

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-05, 23:07   #3238
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Karolca, strasznie dziwną ma końcówkę to Twoje "cuś". Ale wydaje mi się, że to pęd idzie- korzonki wyglądają inaczej...
korzonek to na pewno nie jest, bo one na 10000% wyglądają inaczej. Poczekamy, zobaczymy. Może będzie keiki? Chociaż wolałabym pędzik

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2010-10-05, 23:19   #3239
solaola
Zakorzenienie

To trzymam kciuki, żeby tak było . Aż z ciekawości zaglądnęłam do swojego rozwijającego się pędziku i wyglądają podobnie. Ale kto wie, melduj jeszcze co się z tego rozwinie.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-06, 08:41   #3240
nieinna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Może będzie keiki? Chociaż wolałabym pędzik
Raczej pędzik, wydaje mi sie ze keiki, jesli rosnie na pędzie, to troszkę "wyżej" tzn kiedy pęd jest trochę dłuższy. Tak najprowdopodobniej jest u mnie, załaczam zdjecie jak to wygląda (pęd do pewnego momentu rósł zwyczajnie, potem sie zatrzymał i ..."przepoczwarzył" w toto ), ale znam też inne przypadki, jednak zwykle taki pęd miał choćby kilka cm

Norka - piękne kwitnienia!
phdwao - slodki maluch

Edytowane przez nieinna
Czas edycji: 2010-10-06 o 08:45
nieinna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości