Kosmetyczka - co to za zawod? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-10-22, 13:44   #1
svenja
Wtajemniczenie

Kosmetyczka - co to za zawod?

Ciekawa notke znalazlam na blogu,ktory czytuje:

"Jadę pekapem. Naprzeciwko mnie laseczka o przeciętnej urodzie, niemniej jednak nienagannie zadbana. Piękne dłonie, ładnie pomalowane paznokcie, profesjonalny makijaż i dobra fryzura. O ciuszkach nie napiszę, nie znoszę takiego stylu. Zagaduje ją student siedzący obok. On jedzie do Szczecina, rozpocząć rok akademicki na tamtejszej politechnice, ona do Warszawy, rozpocząć studia, UWAGA: na Wyższej Szkole Kosmetologii. Cudem powstrzymałam się od wybuchu śmiechu. On nie. On miał jedną wielką bekę z tej panienki. Przez całą drogę tak bosko ją bajerował. Pogratulowałam mu tego bajeru, gdy wysiadałam na centralnym.
W każdym razie niezła szkoła, przez 5 lat uczy jak być kosmetyczką i co? Kończy się magisterką? Chyba skonam ze śmiechu. Bosz, czego to już ludzie nie wymyślą, żeby od innych kasę ściągnąć za dyplom.
Tego samego dnia jadę warszawskim metrem. Obok mnie siedzi dziewczyna, już może nie taka ‘kosmetycznie’ upiększona jak poprzedniczka. Siedzi i przegląda jakieś dokumenty. Ciekawsko zaglądam jej przez ramię. No proszę. Jakże skrajnie inne studia od tej kosmetyki. To dziewczę przeglądało plan zajęć na rok akademicki 2004/05 UWAGA: na aplikację prokuratorską. Żeby się tam dostać trzeba… nie wiem, co trzeba, tam się przecież nie można dostać. Trzeba być genialnym, a wiedza, jaką się przyswaja do egzaminu, dla mnie, jest niemierzalna.

Obie będą miały wyższe wykształcenie."

Co o tym sadzicie? Bo ja autorce bloga odpisalam tak:

"Primo: Wyzsza Szkola Kosmetologii to studia licencjackie - ide tu o zaklad, bo tylko kilkanascie prywatnych szkol w Polandzie ma uprawnienia do prowadzenia studiow magisterskich.
Secundo: nie rozumiem Twojego rozgraniczania, ze komus sie tytul nalezy, a komus nie.
Kosmetyczka to zawod jak kazdy inny, nie wiem czy kiedys rozmawialas z jedna z nich o tym, jakiej wiedzy wymaga ich zawod.
Trzeba miec po pierwsze talent, odpowiednie podejscie do klienta, byc zeznajomionym z chemia, posiadac naprawde dobra kondycje... Moja kosmetyczka jest drobna ale rece ma bardzo silne (jest masazystka, a oprocz tego - wyciskanie syfow z calych plecow to dosc wyczerpujaca robota, wierz mi).
Tych umiejetnosci zapewne ta dziewczyna od prawa nie posiada. Bo tak to juz jest, ze jednemu jest dane uprawiac jeden zawod, a ktos inny ma inne zdolnosci i kwalifikacje, nie znaczy, ze gorsze.
Wiekszosc z kosmetyczek prowadzi wlasne gabinety, czyli wlasne firmy, a to dodatkowe obowiazki. To niesprawiedliwe przekreslac ich wiedze przy porownaniu z wiedza prawnicza. To jest po prostu INNA dziedzina.
Mama mojego lubego jest prawniczka w Slowenii. Pracuje od 8 do 20stej. Jej przyjaciolka, a moja kosmetyczka, ma dwie prace i tez zasuwa w tych godzinach. Obie odniosly sukces dzieki wlasnemu profesjonalizmowi i wiedzy. I ktora tu jest gorsza, ktora zasluguje na tytul akademicki?
I niestety nie masz racji piszac, ze trzeba byc genialnym, zeby ukonczyc prawo, dostac sie na aplikacje, zrobic doktorat, itd. Nie w Polandzie przeciez! Tutaj wystarczy miec tatusia prokuratora, obojetnie czy masz predyspozycje do zawodu czy nie.

To ja juz wole wykwalifikowana kosmetyczke od pseudoprawnika, jakich wielu w Polandzie jest."

Stary 2004-10-22, 13:49   #2
koko
Zakorzenienie

GG do koko
Re: Kosmetyczka - co to za zawod?

I bardzo dobrze jej odpisałaś.Naprawdę wyśmienite wnioski tamta dziewczyna wyciąga.
koko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-22, 14:01   #3
hair
Rozeznanie

Podejrzewam, ze gdyby autorka bloga zerknela kiedys przez ramie studentce kosmetologii to by jej szczeka opadla .
hair jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-22, 14:20   #4
hair
Rozeznanie

Wydaje jej sie pewnie, ze jedyne co sie mozna na takich studiach nauczyc to rowno malowac eye linerem.. z drugiej strony gdyby spotkala kilku prokuratorow szybko zwatpilaby w ten geniusz . Zreszta kosmetyczka i kosmetolog to co innego ..
Stary 2004-10-22, 14:28   #5
svenja
Wtajemniczenie

Takie podejscie wynika tylko i wylacznie z niewiedzy, prawda?.
I jak tak patrze na niektorych prokuratorow w Polsce, ich poziom intelektualny, to - jak mawia Danuta Stenka -siersc mi sie jezy na grzbiecie

Stary 2004-10-22, 14:39   #6
hair
Rozeznanie

Czysciowo z niewiedzy a czesciowo pewnie z zazdrosci . Poza tym od dawna wiadomo ze ladna i zadbana = malo bystra
Stary 2014-08-21, 11:51   #7
Zdrowy Styl
Przyczajenie

Dot.: Kosmetyczka - co to za zawod?

Niesamowicie aroganckie podejście do zawodu kosmetyczki. Najlepiej jest zastanowić się przez chwilę, czy swoje zdrowie i urodę można powierzyć komuś, kto nie ma podstaw teoretycznych, które tak naprawdę obejmują wiele aspektów: anatomię, fizjologię, patologię, itd. Te studia są paramedyczne i tak trzeba je traktować.
Zdrowy Styl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 12:48   #8
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Dot.: Kosmetyczka - co to za zawod?

Myślę, ze dziewczyna z notki 1 ewidentnie albo leczyła kompleksy albo nie ma pojęcia o tych studiach. Stawiam na drugie plus przemądrzałość. Kosmetologia to nie jest latwy kierunek. Dobrze jej odpisałaś.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości