|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 |
|
BAN stały
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
hejka dziewczyny
![]() Kompletnie nie wiem co u was slychac.....ale nadrobie za chwilke.... napisze a pozniej wam odpisze na posty ![]() co u mnie to jakos przez weekend i wczoraj nie mialam ochotki wchodzic.....brzuszek mnie troszke bolia i spinal..... ehhh chyba pojde do Gina...bo biore tabletki i Nospe z malo pomaga....![]() ado tego Mezus znow mi zatrowa nerwy......bo poszlo o jego wyjazd w delegacji od Czwartku do Niedzieli niedosc ze to cale 4 dni.....to jeszcze boje sie ze tak moze go ciagnac do zdrady i byla wielkkaa klotnia przez pol niedzieli i poniedzialek ![]() a tu Pare ciuszkow dl;a MALEJ...![]() |
|
|
|
#2942 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
aj wyrazilam się chyba mało precyzyjnie, chodzilo mi o leki dla dzieci,takie co warto miec w domu,zamiast letac po nocach i szukac jakiejs apteki
|
|
#2943 |
|
BAN stały
|
Ojej, wera nie chciałam żeby moje slowa sprawiły że zaczniesz się wahać...
![]() Po prostu to bardzo ważne żebyś była pewna że to właściwa osoba na właściwym miejscu. To bardzo ważne momenty dla Ciebie, dla dziecka i dla jego ojca. No i zarazem w pewien sposób ekstremalna sytuacja, w której osoba towarzysząca powinna dokładnie wiedzieć po co tam jest i jak się zachować. Jeśli się kochacie i tego chcecie to nic nie stoi na przeszkodzie. A wtedy myślę że widok dopiero co narodzonego dziecka sprawi że twój TŻ je pokocha Może faktycznie SR pomoże Wam zdecydować i oswoić się z tym. Wtedy każde z was świadomie podejmie tę decyzję
|
|
|
|
#2944 | ||||
|
BAN stały
|
Chantalle-kochana imionka dla dziewczynek wybrane/?
hawea-sliczny brzusioo Cytat:
Cytat:
![]() agape;MARIKA.weraa11;-sliczne brzuszki macie Cytat:
![]() Cytat:
![]() lece spac spokojnego snu zycze |
||||
|
|
|
#2945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
po porstu czasem nachodzily mnie takie mysli i teraz znowu wrocilo... Mimo ze znam sie z TŻ 4 lata to tak naprawde stwierdzam ze go nie znam...jest strasznie zamkniety w sobie wobec mnie, dopiero teraz to widze... Fajny facet a zawsze chyba bal sie swojej osobowosci i sie ukrywal i teraz sam sie w tym zagubil chyba i dlatego w takich sytuacjach jak wpadka rani mnie, bo chowa glowe w piasek i nie wie jak sie zachowac... Dla niego porod to cos strasznego, obrzydliwego...tak mowil kiedys....teraz juz chyba z litosci mowi ze moze isc tam ze mna jak widzi jak sie boje.. Do szkoy rodzenia nie idziemy...nawet jakbym nalegala to by nie poszedl a nawet jesli to z wielkim fochem ze od razu mi tez by sie odechcialo... Musze chyba z nim przeprowadzic pare rozmow na temat porodu...bo on chyba sam nie wie po co ma tam byc...tylko czy on w ogole zechce laskawie ze mna na ten temat pogadac...
|
|
#2946 |
|
Rozeznanie
|
ja myślę że pomiedzy dopiero co narodzonym dzieckiem tworzy się wyjątkowa więź z ojcem jesli jest obecny przy porodzie... Ale nie zmuszałabym swojego Tż gdybym wiedziała że nie jest na to gotowy...
Edytowane przez dewi Czas edycji: 2010-10-05 o 21:49 |
|
|
|
#2947 |
|
Zadomowienie
|
heej
po wizycie wszystko ok. wyniki dobre, ciśnienie też, szyjka ok... serduszko dzidzi słyszałam na wadze od ostatniej wizyty + 1,5 tak około, czyli razem 66,5. 7,5 kg do przodu...zaokrąglając te końcówki z karty. w ogóle gin powiedział, że brzuszek jeszcze mały (25tc), mierzyłam dziś 104 cm wcale nie taki mały. powiedział też, że mało przytyłam, ale ja tak nie uważam, myślę, że w sam raz. boje się porodu, ale nie chciałabym, żeby TŻ był razem ze mną, on z resztą też nie chce. boi się tylko, żeby mnie nie "złapało" jak będę w Szczecinie, na zajęciach czy coś. ale przecież nie przerwę szkoły, został rok, dam radę, ale jakoś on w to wątpi... za 2 tyg mam 2 egzaminy, muszę się wziąć za naukę. nie chce mi się- powiem szczerze, ale muszę zaliczać wszystko w pierwszych terminach. czekają mnie 3 niedziele pod rząd w szkole co do antykoncepcji "po" to myślałam o tabletkach, sprawdziły się, a w ciążę zaszłam w 3 cyklu starań, po prawie 5 latach brania. już nie pamiętam co miałam napisać jak się wcześniej za to zabierałam, tak więc życzę spokojnej nocy |
|
|
|
#2948 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zmykam do kąpieli. Mam potrzebę odprężenia. Jakaś nerwowa jestem.
Dobranoc.
|
|
|
|
#2949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2950 |
|
Wtajemniczenie
|
ledwo dalam rade was przeczytac
brzuszki macie cudne co do powiedien to juz wiem czemu moje dziecko urodzilo sie lyse... nie mialam zgagi a deszcz w dniu slubu oznacza ze para mloda szybko sie dorobi a tak wogole to od paru dni hormony mi buzuja... i mam dosc sama siebie, nie wiem jak Tż to znosi, na malego krzyknelam nie raz , gdzie normalnie by sie to nie zdarzylo, niania mojego dziecka denerwuje mnie wszystkim, ale tu powod wedlug mnie uzasadniony... poustawialam sobie rzeczy na polce wedlug mojego uznania, a tej widocznie sie nie podobalo, bo wyniosla to na polke do drugiego pokoju a apropo noszenia dziecka moj ma ponad 20 m-ce nie nosze go , ale syt ze podniose go, czy przeniose przez ulice sa on wie ze mamusia ma dzidziusia w brzuszku, ale jednoczesnie potrzebuje czulosci
|
#2951 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez mam ostatni rok na studiach i musze w terminie skonczyc, nie ma innej opcji... chociaz moje lenistwo mnie przeraza...Cytat:
|
|
#2952 |
|
BAN stały
|
wera musisz mu uświadomić, że powinien wiedzieć cokolwiek tak naprawdę o porodzie, żeby Ci pomóc, a nie być osobą która będzie denerwować, dekoncentrować czy bezczynnie siedzieć. Zresztą wydaje mi się, że osoba która nie jest do tego przekonana i nie nastawi się wcześniej na towarzyszenie (a nie tylko bezsensowne bycie) po prostu nie wytrzyma i w którymś momencie może chcieć wyjść. Trzeba oswoić "wroga" i skoro ma się to razem przeżyć, trzeba się do tego razem przygotować
![]() Ja nie wyobrażam sobie mieć w czasie porodu kogoś kto totalnie nie będzie wiedział jak się zachować i co robić, bo wyobrażam sobie że to nie są łatwe chwile a to ja będę tą która potrzebuje pomocy i kogoś kto stanie się za mnie odpowiedzialny. Porozmawiaj po prostu ze swoim TŻem. Dewi mnie też się wydaje że taka więź się rodzi między ojcem i dzieckiem tuż po porodzie. To chyba zupełnie co innego być i widzieć jak przychodzi na świat niż później po prostu zobaczyć maluszka. Choć oczywiście absolutnie nie potępiam osób które chcą rodzić same! Wręcz trzeba je pochwalić za odwagę, bo ja bym ze strachu umarła Każda ma inne poczucie intymności a każdy facet inne poczucie, hmmm, obowiązku (? nie wiem czy to dobre określenie), odpowiedzialności. No wiecie o co chodzi Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2010-10-05 o 23:50 |
|
|
|
#2953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o M przy porodzie to u nas nawet na tem temat nie rozmawaialismy to oczywiste ze M bedzie. Pierwszy porod bylm dlugi bo po 14 godzinach skonczylo sie cc, M byl caly czas przy mnie, nawet przy cc, dostal calt stroj i siedzial za moja glowa i mnie pocieszal. Pozniej biegal od pomiedzy corka i mna i mowil ze pilnuje swoich dziewczyn. teraz bedzie cc takze szybciej to pojdzie i M sie smieje ze juz ma doswiadczenie takze bedzie pomagal lekarzowi. Antykoncepcija po to kalendarzyk, przez ostatnie 5 lat sie sprawdzil. Zreszta ja wiem dokladnie kiedy nie mozna. M wspomina ze moze by sie poddal zabiegu bo tez nie chcemy bym sie faszerowala tabletkami, ale ja znow nie chce by on robil zabieg. Takze nie wiem zobaczymy jak to bedzie Muron czemu tak bardzo nie chcesz karmic piersia? A mam jeszcze pytanko czy juz kazda zna plec? czy jest ktos co tak jak ja czeka na niespodzianke? Edytowane przez OYE Czas edycji: 2010-10-06 o 13:16 |
|
|
|
|
#2954 |
|
Raczkowanie
|
imiona wstępnie wybrane, Matylda i Malwina, zastanawiam się jeszcze nad pisownią polską vs duńską. Chociaz rownie dobrze, jak sie urodzą to imiona kompletnie nie bedą pasować i bedą bezimienne, jak moja bratanica przez pierwsze 2 tygodnie życia
|
#2955 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- Cytat:
|
|
|
#2956 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale chyba poczekam az mi jeszcze bardziej brzuch urosnie i bedzie mogl poczuc jakies ruchy, zeby bardziej sie moze poczuwal do tego, ze to rowniez i go dotyczy....Cytat:
ale ogolnie to bym chciala wiedziec i mozliwe ze juz w piatek sie dowiem
|
|
#2957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja kurcze jadę z autem bo mam przedmuchy na chłodnicy i śwista:-(
|
|
|
#2958 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam jeszcze pytanko, czy wasi mężowie też są zazdrośni, że my czujemy ruchy, a oni nie?? Bo ja tak odczuwam, że mój to strasznie zazdrosny jest w tej sferze. No i jak to wczoraj stwierdził, koniec ze sprawami łóżkowymi, bo przeszkadza mu mój brzuszek i nie dał się przekonać. Dodał jeszcze: widocznie dzidzia tak zarządziła, że już koniec. Z resztą u nas to nam nie za bardzo wolno. Tylko wtedy jak mnie brzuch nie boli. Zakaz lekarza :/ Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2010-10-06 o 09:18 |
|
|
|
|
#2959 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() Moj maz mowi, ze nie wyobraza sobie, zeby nie byc przy porodzie, ale nie wiadomo czy bedzie mu dane, bo mamy dwojke starszych dzieci, i jak w tym czasie w szkole beda, to jade sama, a on musi je odebrac. On twierdzi, ze musi widziec, czy mu dziecka nie podmienia ![]() Co lepsze, przy pierwszym porodzie nie chcial byc, ale polozna go wlasciwie "sila" zmusila, jakos malo bylo personelu, i powiedziala, ze ma nawet nie myslec o ucieczce Przy drugim juz chcial byc (powody jak przy trzecim), ale co chwile musialam go uspokajac, i zapewniac, ze wszystko jest ok .Pierwszy porod mialam bardzo ciezki, do tego stopnia, ze maz powiedzial, ze jego noga na porodowce nigdy wiecej nie powstanie, ze na drugie dziecko z nim mam nie liczyc , ale potem dal sie przekonac, jak marudzilam, ze ja jedynaka nie chce .U nas roznica miedzy dzieciakami jest 2 lata i 7 miesiecy, teraz jest fajnie, ale z poczatku bylo ciezko, zwlaszczqa ze ja tu nie mam zadnej babci etc., co by sie ewentualnie starsza zajela, a ona za mala byla by jej cos wytlumaczyc.. Ale dalysmy rade, teraz jest fajnie, z malenstwem nie bedzie zle, bo dziewczynki duze, wiec duzo rozumieja juz ![]() Marika mnie pupa boli jak chodze, wiem ze to nie hemoroidy, ale bol tak okropny, ze boje sie, ze bede chciala wstac i nie dam rady.. |
|
|
|
#2960 |
|
Zadomowienie
|
lilijka3 Twojemu mężowi brzuch przeszkadza ze względów estetycznych? Może pozycję musicie zmienić?
weraa11 zgadzam się odnośnie Białego Jelenia A widziałam, ze są nawet takie proszki do prania i płyny do mycia naczyń ![]() Wiem, że to trudne ale spróbuj z nim porozmawiać i zapytać czy na pewno chce Ci towarzyszyć przy porodzie i czego się obawia. Czasami lepiej zrezygnować z obecności partnera jeżeli ma się przekonanie, że będzie tam tylko dlatego, że ktoś tak chciał lub mu kazał. Nie raz napatrzyłam się na kobiety, które potrzebowały jakiegoś wsparcia lub dodania otuchy podczas skurczy a mąż w tym czasie kimał na fotelu Jeden raz pamiętam, że akcja porodowa już się zaczęła, główka prawie na wychodzie a szanowny Pan sobie spał ![]() Mężczyźni potrzebują czasu, żeby oswoić się z myślą o ojcostwie. Mój mąż, mimo, że jesteśmy razem już 8 lat i dwa lata po ślubie powiedział mi, któregoś wieczoru(a?) , że nie spodziewał się, że tak szybko nam pójdzie stworzenie dziecka No błyskawicą normalnie Może jak Twój poczuje ruchy a Maleństwo zacznie odpowiadać na jego zaczepki, będzie jakoś bardziej wczuwał się w tę rolę. Pogadaj z nim może faktycznie boi się tacierzyństwa OYE o jakim zabiegu Twojego męża mówisz? Odnośnie antykoncepcji "po" to pewnie będzie jak do tej pory, czyli kalendarzyk. Znam siebie na wylot, kiedy można a kiedy nie. Do tej pory (8 lat) jakoś się to sprawdziło ![]() Wiem, że niektórzy uważają, że to dość stresujące, bo kiedy ma się akurat ochotę a tutaj nici bo dni płodne, to żegnaj Genia ![]() Ale my sobie inaczej wtedy dajemy radę ![]() Tabletki brałam kiedyś przez kilka miesięcy i jak tylko je odstawiłam porobiły mi się torbiele na jajnikach. Zresztą jestem zdania, że jeśli nie ma takiej potrzeby nie będę ingerowała w swój organizm i rozregulowywała hormony, które na prawdę za wiele rzeczy są odpowiedzialne. Pisałam zresztą pracę licencjacką na ten temat, więc coś tam wiem. Spirali nigdy bym sobie nie założyła, nie wiem w ogóle kto to wymyślił i jak można dać sobie wsadzić w ciało takie coś......
|
#2961 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, napewno nie są to względy estetyczne. Próbowaliśmy w różnych pozycjach ale nici z tego. No nic, ja się nie poddaję, on pewnie też nie i za jakiś czas spróbujemy znowu. Mój to ma czasami "humorki jak my". Więc widocznie trafiłam na taki.
|
|
|
|
#2962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój mąż mówi, że nie jest zazdrosny o kopniaki, ale ja go znam i wiem, że mu przykro. Zwłaszcza, że jak on przykłada rękę do brzucha to mały przestaje kopać:/ No ale jeszcze się doczeka Co do porodu to nie było rozmowy, uparł się od początku że będzie ze mną i będzie mnie pilnował dobrze wie, że potrzebuje kogoś kto będzie czuwał żeby nie zrobiono mi nic czego nie chce. Ze szkołą rodzenia trochę marudził ale widzi, że mi bardzo zależy więc się zgodził ) (a w moim szpitalu jest szkoła rodzenia za darmo, na NFZ) Mam do Was dziewczyny sprawę, bo mam ogromny problem. Potrzebuję L4. Z ciążą jest wszystko okej ale nie jestem w stanie technicznie pogodzić pisania pracy mgr. z pracą i wciąż nawracającym kaszlem, stanem podgorączkowym, i katarem który zatyka mnie na amen. Gin. (do której i tak mam zastrzeżenia) powiedziała że mi nie da bo "na katar nie daje", a ogólny dał mi na 10dni co mnie nie urządza za bardzo. W pracy jest straszny kwas jak się dowiedzieli że jestem w ciąży więc atmosfera do bani i pracuje się fatalnie (po porodzie nie mam zamiaru tam wracać, nie zależy mi). I tak chcę zmienić ginekologa bo ta obecna budzi wiele moich zastrzeżeń. Znalazłam fajnego, dziś się rejestruje, same dobre opinie, tylko nie wiem co ma zrobić z tym L4. Nauczona doświadczeniem wiem, że prawdomówność w takich sprawach nie popłaca (zawsze wychodzę jak Zabłocki na mydle). Co radzicie, bo ja już nie wiem sama.. Tylko nie krzyczcie na mnie, wystaczy, że teściowa mi wypomina wszystko.. |
|
|
|
|
#2963 |
|
Rozeznanie
|
cześć Dziewczyny,
Byłam wczoraj w lumpku, ale kupiłam tylko 3 rzeczy, 2 pary spodni i bluzeczkę z polarku, wkurzała mnie jedna baba, która tam była, bo cały czas krzyczała do swojej córki.... ![]() Jeśli chodzi o majtki porodowe, to ja też myślałam, że sobie takie kupię. A tymczasem wiele z Was pisze, że to niepotrzebny wydatek. To znaczy, że wystarczy założyć po porodzie zwykłe majtki i podpaskę?? :conf used: Wydawało mi się, że te majtki jednorazowe są wygodniejsze... weraa, niektórzy mężczyźni boją się tego, co będzie podczas porodu. Ale wielu z nich zmienia podejście, kiedy pojawia się dziecko na świecie Mój mąż powtarza, że faceci nigdy nie poczują tego wspaniałego uczucia, jak dziecko kopie ![]() i że to musi być naprawdę cudowne uczucie cieszy się z każdego kopniaczka, który wyczuwa pod ręką
|
|
#2964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi się przytrafiła taka historia: lekarz ginekolog wylądował w szpitalu, musiałam chodzić do jego koleżanki. Ta wpisała mi w kartę, że ciąża jest już prawidłowa, ale jak powiedziałam jej, że kończy mi się l4 to zmieniła zapis i kontynuowała owe l4. Lekarze to ludzie i też rozumieją. U mnie w pracy (pracuję w przedszkolu prywatnym, gdzie noszenie, podnoszenie dzieci jest na porządku dziennym, miałam grupę 2,3 latków, które są jeszcze w pieluchach) jak się dowiedzieli wszyscy byli zadowoleni, o dziwo nawet moja szefowa. Jednak po kilki dniach zaczęła (szefowa) się martwić, że będę 2 tygodnie na l4, 2 tygodnie w pracy i że nie będzie mogła nikogo zatrudnić na zastępstwo. Muszę dodać, ze jestem pierwsza, która zaciążyła . Namawiała mnie na pójście na l4 stałe, ale lekarz nie chciał wypisać, bo nie było podstaw do tego. Tak więc miałam pracować do września, jednak życie zadecydowało inaczej. 12 lipca miałam rozpocząć urlop, tak się nie stało, zaczęłam krwawić i wylądowałam już na l4.Koleżanka opowiadała mi, że po prostu poszła do lekarza i powiedziała wprost, że musi dostać l4, bo inaczej może mieć kłopoty z pracą (zatrudniła się jak już wiedziała, że jest w ciąży) . Natomiast jedna z mam w przedszkolu powiedziała, że szukała takiego lekarza, który dał jej l4 bez żadnego gadania, a super specjalistą nie był. To tak z mojego doświadczenia........ nie wiem czy to Ci się przyda......
|
|
|
|
|
#2965 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ahahahahaha, ktoś se chyba jaja robi ![]() ![]() ![]() dobreeeeeeeeee
|
|
|
#2966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(ale nie tych babuni)
|
|
|
|
|
#2967 |
|
Zakorzenienie
|
wszystko mi sie przyda
lekarza zmieniam-to juz postanowilam (mój mąż sie cieszy bo jej zawsze nie lubił)ja mam czuć, że jestem pod dobrą opieką, a nie prosić się o badania i fajnie by było jakbym dostawała odp. na swoje pytania. Kurcze niby się teraz mówi że kobiety w ciąży to wszytskie na L4 idą od razu, a kurde jak trzeba bo mi nikt nie chce dać bo nie umiem kręcić tak samo jak Ty lilijka3
|
|
|
|
#2968 | |
|
Rozeznanie
|
a powiedzcie mi jedno proszę, czym się różnią podkłady poporodowe od podpasek??
![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- Cytat:
http://www.znanylekarz.pl/ ja tak znalazłam informacje o moim byłym doktorku, też chciałam kiedyś zwolnienie ze względu na pracę, to mi nie dał, bo stwierdził, że nie ma podstaw.... a potem sobie poczytałam o nim opinie i się okazało, że jak najbardziej wypisuje zwolnionka, za 100 zł )
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2010-10-06 o 11:19 |
|
|
|
|
#2969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2970 |
|
Rozeznanie
|
aha, to w sumie niewielka różnica, to znaczy, ze takie najdłuższe podpaski Always na noc na przykład, są mniej chłonne?
Bo w sumie widziałam na allegro podkłady Bella, a tej firmy nie lubię...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

ehhh chyba pojde do Gina...bo biore tabletki i Nospe z malo pomaga....

, albo Apap na ból głowy, No-spa na ból brzucha...itd

Haters Gonna Hate