nie chce byc chrzesną - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-10-26, 00:43   #1
aspiryna
Raczkowanie

nie chce byc chrzesną

Czy wypada odmówić kuzynowi (nie miałam z nim specjalnie dobrego kontaktu) - nie chce być chrzesną, jakoś nie czuję sie odpowiednią osobą. Jak wybrnąć??
aspiryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 09:46   #2
DominikaS
Zadomowienie

Re: nie chce byc chrzesną

Bardzo podziękuj, dowiedz sie o datę chrztu i powiedz że wyjeżdżasz Albo że nie masz bierzmowania (albo chociaż że zgubiłaś świadectwo i pytałaś o odpis ale jest duży problem z jego uzyskaniem - nie zdążysz, nie masz pieniędzy, czasu na chodzenie po kościołach i załatwianie papierków). W najgorszym razie możesz się "rozchorować" dwa tygodnie przed chrztem. Ewentualnie powiedz że chociaż masz odpowiednie sakramenty to nie jesteś wierząca i nie chodzisz do kościoła. Albo poproś kogoś z rodziny, żeby delikatnie dał kuzynowi do zrozumienia że nie masz na to ochoty i żeby podsunął mu inną ofiarę.
Rany! Te prośby na chrzestnego to prawdziwy koszmar... No chyba że się wie że ktoś chce na siebie przyjąć taki obowiązek.
DominikaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 09:55   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!

Nooo tak..kiedyś słyszałam że nie wypada odmawiać ..ale jeżeli już masz taki zamiar to zrób jak radzi Ci Dominika tylko odpowiednio wcześnie,żeby nie postawić kuzyna w klopotliwej sytuacji w ostatniej chwili.

_________________________ _________________________ _

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 10:01   #4
paula78
Zakorzenienie

witam
sama dałam sie wkopac w bycie chrzestna w młodym wieku .

najlepszym wyjściem jest powiedzenie prawdy ,powiedz ,że nie czujesz sie na siłach i nie jesteś w stanie podjąc tej odpowiedzialności plus kiepski kontakt z ojcem dziecka ,zakomunikuj ,ze ty nie wiesz czy bedzie im odpowiadało twoje podejscie do zycia i wychowania .
popros o wybranie kogos innego blizszego im .

powodzenia
pzdr
paula

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 10:54   #5
monic
Raczkowanie

Ja też słyszałam, że nie powinno się odmawiać, ale czemu? - nie wiem...
monic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 10:59   #6
paula78
Zakorzenienie

ja tez słyszłam ,że nie nalezy odmówic bo podobno dziecku się nie odmawia ale jak dla mnei to jakis zabobon wymyślony przez rodziców dla swojej wygody ,nie mozna zmuszac kogokolwiek aby przyją na siebie taka odpowiedzialność .
wybiera sie rodziców chrzestnych aby to oni w razie nieszczęscia zajeli sie dzieckiem a przeciez nie kazdy ma tyle siły .
pzdr
paula

Stary 2004-10-26, 11:17   #7
Ines1985
Zakorzenienie

Brak bierzmowania to bedzie najlepsza wymowka. Chyba ze zdecydujesz sie powiedziec prawde. Ale rzeczywiscie podobno nie wypada odmawiac...

Ja zostalam chrzestną w wieku 16 lat!
A najdziwniejsze jest to ze nie mam bierzmowania, wiec na poczatku odmowilam.
Nawet sie cieszylam jak mnie poprosili na chrzestną i żalowalam ze nie moge nia zostac. Z tym dzieckiem bylam wyjatkowo zzyta. Od chwili kiedy jego mama byla w ciąży . Mialam wplyw na wybor jego imienia i ogolnie zakochalam sie w tym chlopczyku od pierwszego wejrzenia (jak mial 2 dni ).
Mimo mojej odmowy i tak zostalam chrzestną bo po prostu nie bylo kogo wziąć. A chcieli mlode osoby. Rodzina matki Patryczka sie od niej odwrocila wiec krąg poszukiwań trzeba bylo zawezic do rodziny ojca dziecka, czyli mojego brata ciotecznego. A tak sie sklada ze w jego rodzinie jestem jedyną mloda dziewczyna .
Ksiadz o bierzmowanie nawet nie zapytal :|. Chociaz ja do konca trzeslam sie ze strachu ze beda jakies nieprzyjemnosci.

Ja czulam ogromna presje rodziny. Glupio mi bylo ze zostane chrzestna tak troche "nielegalnie". Ale coz, jak nie bylo innej mozliwosci, i tak dziecko zostalo ochrzczone dopiero po roku bo caly czas liczyli na to, ze rodzina matki dziecka zainteresuje sie losem corki.

Teraz troche zaluje ze sie w to wpakowalam . Wiele sie zmienilo, duzo rzadziej jezdze tam gdzie moj chrzesniak mieszka i cos czuje ze wsrod jego rodzicow pojawily sie opinie ze jestem zla chrzestna... Tymbardziej ze do nastepnego dziecka wzieli daleka kuzynke, ktora mieszka niedaleko i teraz sluzy im ona za przyklad idealnej bo czesto odwiedzajacej i obsypujacej prezentami cioteczki.

Nie ma sie do czego spieszyc.
Strasznie sie rozpisalam, troche nie na temat
Mam nadzieje ze wybaczycie

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 11:32   #8
zuzaneczka
Zakorzenienie

witam
tak przy okazji tego tematu mam pytanie o chrzestnych...
jaka właściwie jest ich rola? no oczywiście poza trzymaniem do chrztu?
Paula piszesz że w razie nieszczęscia powinni zając się dzieckiem, no ale czy faktycznie jest to możliwe? na ogół jedno jest z rodziny ojca drugie matki (choć bywa inaczej), jak niby dwoje ludzi nie mających kontaktu ze sobą mogłoby zajac sie dzieckiem? wydaje mi się ze w razie nieszczęscia rola ta przypadłaby najbliższej rodzinie; rodzicom/ rodzeństwu,
i wydaje mi się że niektórzy własnie liczą na górę prezentów z byle okazji dla dziecka, i fundowanie potrzebnych rzeczy,
ja osobiście nie mam żadnego kontaktu ze swoimi rodzicami chrzestnymi i nie przypominam sobie żeby byli obecni w moim zyciu (no byli jeszcze na komunii), nie moge też powiedzieć że w jakiejkolwiek sytuacji mogłabym na nich liczyć
jest mi troche przykro ale nie dlatego że nie obsypywali mnie prezentami, a dlatego że w ogołe się mną nie interesowali, ot zwykły kontakt "rodzinny"; pytanie czy jestem cała i zdrowa i jak leci w szkole,

a jak to jest u was, jaki macie kontakt z chrzestnymi? i jeżeli sami nimi jesteście to jak wygląda wasz kontakt z dzieckiem?

i tak przy okazji wyboru kandydata na chrzesntych zastanawiam się kogo ja wybrałabym dla swojego dziecka.. chyba najlpeszym rozwiązaniem jest rodzeństwo?
ale ja rodzeństwa nie posiadam, nie mam też bliskich kuzynów tylko własnie takich z którymi mam mały kontakt,
i co mam ich uszczęsliwiac na siłe?

pozdrawiam wszystkich juz, o mało co i uciekających potencjalnych chrzesntych

Marzenia się spełnią. Czekają tylko na właściwy moment.
zuzaneczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 11:33   #9
Nutka
Nutka nie gryzie!

He? A ja jestem chrzesną taka mieszkającą bliziutko,bywającą b.często z prezentami, slodyczami ,rzeby pobawić ,przypilnować itp...a i tak chrzesny jest lepszy-mieszka daleko i raz na rok robi prezent taki większy i wtedy wszyscy skaczą jaki on dobry jaki naj!
Ale trudno chrzesniaka kocham i robię to dla niego nie dla pozorów

A niewziełyscie kobietki pod uwagę faktu , że taki wybór na chrzesną (nego) to jednak wyróżnienie? Przeciez nie bierze się do swojego dziecka kogoś "bylejakiego"...Sam jesteście mamami (będziecie ) I co ??? Ja wybierałam na chrzesną mojej córki najbliższą mi osobę, godną zaufanie (w razie gdyby coś się stało..)...

WYSZUKIWARKA nie gryzie

Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 11:40   #10
Ines1985
Zakorzenienie

paula78 napisał(a):

> wybiera sie rodziców chrzestnych aby to oni w razie nieszczęscia zajeli sie dzieckiem a przeciez nie kazdy ma tyle siły .

Kosciol tlumaczy to tak, ze chrzestni sa po to aby dbac o religijne wychowanie dziecka.
Moim skromnym zdaniem od tego sa rodzice i ja nie nakaze im ciagac dziecka co niedziele 5 km do kosciola. Ani sama go nie zabiore bo moj chrzesniak jest wyjatkowo niesmialym i strachliwym dzieckiem. Boi sie KAZDEGO obcego czlowieka. Nawet mnie :/

Ja zauwazylam ze teraz ludzie dobieraja sobie chrzestnych na zasadzie albo sentymentu (o, to moja ukochana kuzynka, zawsze sie przyjaznilysmy, chce aby zostala chrzestna mojego dziecka) albo zasobnosci portfela (ten pracuje w dobrej firmie, na pewno bedzie obsypywal naszego Jasia prezentami).

Ja mam kontakt tylko z moja chrzestna. Jest moim autorytetem w wielu dziedzinach. Nie obsypuje mnie prezentami, sama ma bardzo duzo wydatkow, glupio mi jest przyjmowac od niej cokolwiek. Najlepsze co od niej dostaje to przyjazn i fakt, ze zawsze moge do niej przyjechac, mam w ich domu nawet wlasny pokoj i wspaniale sie tam czuje.

Chrzestnego widzialam 3 razy w zyciu - na chrzcie, kiedys jak bylam z babcia u jego rodzicow i ostatni raz dzien po mojej komunii bo w dniu mojego swieta "nie mial czasu" mnie odwiedzic.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 11:44   #11
monyaa
Rozeznanie

Chrzestni mają za zadanie zaopiekować się dzieckiem jak by coś stało się rodzicom. Poza tym mają wspierać rodziców w religijnym wychowaniu dziecka.

Wytłumacz, że nie jesteś gotowa podjąć się takiego zobowiązania.
monyaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 11:47   #12
paula78
Zakorzenienie

chrzestni w czasie chrztu przysięgaja przed Bogiem ,ze beda wychowywac dziecko i wspierac rodziców w domysle zajmą sie dzieckiem po smierci rodziców.
czy się niem zajmą czy nie to już ich sprawa ale trudno zmuszac kogoś z kim ma sie kiepski kontakt do podjęcia się tego.
pozatym to ,ze maja sie nim zając nie znacy ,ze nie znający sie dobrze rodzice chrzestni mają sie pobrac i wychowywac wspólnie chrzesniaka .

mój kontakt z chrzestnym jest super i nie chodzi tu o drogie prezenty ale o pamięć o urodzinach ,itp o świetną rozmowę.
z chrzestna nie mam kontakt żadnego ,widze ja raz na 5 lat i zamienione 3 zdania wystarczają a jest siostra mojego taty.

sama zostałam wkopana w bycie chrzestna w wieku 17 lat -myśle ,że powodem były pieniądze moich rodziców ,teraz jestem na swoim i prezent na komunię był rzucony w kąt bo była to mądra ksiazka a nie kasa.
widziałam chrzesnice na chrzcie i komuni i pewnie juz sie nie zobaczymy.

pzdr
paula

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-05-09 o 22:06
Stary 2004-10-26, 12:14   #13
inez76?
Raczkowanie

Mialam kiedys taka sytuacje - poinformowano mnie ze zostane matka chrzestna dziecka mojej kuzynki. POINFORMOWANO bez wczesniejszego zapytania mnie. Grzecznie odmowilam.Bylam osoba nie pracujaca, nie mialam pieniazkow.
Jesli odmowisz - powinni Cie zrozumiec.
inez76? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 12:29   #14
monic
Raczkowanie

Chciałam jeszcze dodać, że trochę dziwię się rodzicom, którzy proszą na chrzestnych osoby, z którymi utrzymują znikome kontakty. Najlepiej wcześniej zorientować się, dla kogo bycie chrzestnym byłoby ciężarem, a dla kogo wyróżnieniem. Chrzestnymi mojego dziecka są moja siostra i brat męża - osoby, które dobrze znam, lubię i szanuję. Moja siostra bardzo się ucieszyła, że będzie mamą chrzestną dla naszego Michasia. Kiedy mnie poproszono o bycie chrzestną też odebrałam to jako wyróżnienie.
monic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 13:08   #15
Doroti
Raczkowanie

GG do Doroti

Monic, masz rację. Moi rodzice wybrali dla mnie swoich przyjaciół ze studiów. Efekt był taki, iż mimo że mieszkaliśmy w tym samym mieście, tak na dobrą sprawę poza komunią nie miałam prawie żadnego kontaktu ze swoimi rodzicami chrzestnymi. Przykre, że nawet nie złożyli mi życzeń kiedy kończyłam 18 lat czy zdawałam maturę.. a teraz mam mieszane uczucia co do bycia chrzestną i nie wiem czy bym nie odmówiła. Myślę,że jeżeli nie jest się do końca pewnym to lepiej grzecznie podziękować, zwłaszcza jeżeli miałoby to komuś ciążyć ( dosłownie i w przenośni), bo bycie chrzestnym to jednak spore obciążenie i lepiej mieć wcześniej tego świadomość.Pozdrawiam serdecznie
Stary 2004-10-26, 13:34   #16
kredka131
Raczkowanie

GG do kredka131

Z tymi przyjaciółmi na chrzestnego/chrzestną to jest różnie...
Moją chrzestną jest przyjaciółka mojej mamy z pracy. Mimo że wyprowadziła się do innego miasta - nadal mamy kontkat i jest mi bliższa niż chrzestny (mąż siostry mojej mamy).
Kiedyś rozmawiałyśmy z mamą że gdyby ciocia nie została moją chrzestną to pewnie kontakt by się urwał...
Sama osobiście chciałabym by moja psiapsiółka została chrzestną mojego dziecka własnie po to by zcementować przyjaźń i mieć stały kontakt...

A wracając do problemu Aspirynki - to ja bym odmówiła... tak pisały moje poprzedniczki: mówiąc że nie czuję się na siłach lub finansowo
Wszystko też zależy jakie są powody że to Ciebie wybrali... moze własnie chcieliby odnowić kontakty?
pozdrówka
kredka131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 17:29   #17
aspiryna
Raczkowanie

Hej dziewczyny, bardzo dziękuje za odpowiedzi. Nawet nie wiecie jak mi ulżyło... Jesli chodzi o bierzmowanie to wiedzą że mam. Nie będę chyba kłamac, powiem że nie chce i nie jestem odpowiednią osoba na to miejsce ... Poza tym mieszkamy na dwoch krancach Polski, ja studiuje i nie wiem gdzie jest moje miejsce w zyciu. Poza tym nie parcuje i nie mam kasy na prezenty itp.

jesli chodzi o nasze kontakty, to nie sa one aż tak złe, nie sa poprostu takie, żeby brali mnie na chrzesną. Nie chce potem, żeby gadali w rodzinie, że ja to jestem taka i taka co boś tam...

Jeszcze raz Wam bardzo dziekuje i serdecznie pozdrawiam!
aspiryna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-10-26, 20:41   #18
toagusia
Raczkowanie

Moim rodzicom kompletnie nie udal sie wybor chrzestnych dla mnie i mojej siostry. Zadne z nich sie nami nie interesuje i nie utrzymujemy kontaktow.

Co do mnie-nie zamierzam byc niczyja chrzestna, na szczescie nie mam bierzmowania
toagusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 19:52   #19
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14
Dot.: Re: nie chce byc chrzesną

Ja zostałam poproszona o bycie chrzesną, gdy dzisiuś był jeszcze w brzuszku ["wychodzi" za niecały miesiąc]. Odebrałam to za wielkie wyróżnienie, ponieważ byłam pewna, że moja Ciocia poprosi swoją chrześnicę na chrzesną swojego maluszka.
Mój kontakt tez jest baaardzo mały, z chzresną ostatni raz widziałam się na komuni, a z chrzesnym raz na jakiś czas i mówimy sobei tylko "Dzień dobry".
Stary 2008-08-23, 22:24   #20
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez NiColQa14 Pokaż wiadomość
Odebrałam to za wielkie wyróżnienie, ponieważ byłam pewna, że moja Ciocia poprosi swoją chrześnicę na chrzesną swojego maluszka.
Eeee....
Bez przesady z tym wielkim wyróżnieniem.
Z tego co widzę w znacznej większości znanych mi przypadków (nie mówię o jakiś tam wzruszających wyjątkach) "matka chrzestna" to formalność za którą idą tylko wydatki.
W końcu kogoś trzeba wyznaczyć do tej "misji" niesienia prezentów na różne okazje

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-23, 23:32   #21
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
Eeee....
Bez przesady z tym wielkim wyróżnieniem.
Z tego co widzę w znacznej większości znanych mi przypadków (nie mówię o jakiś tam wzruszających wyjątkach) "matka chrzestna" to formalność za którą idą tylko wydatki.
W końcu kogoś trzeba wyznaczyć do tej "misji" niesienia prezentów na różne okazje
Może dla Ciebie. Dla mnei jest to zupełnie coś innego.
Matka chrzesna to formaloność za którą idą tylko wydatki ? Chyba sobie żartujesz ! Poprostu ręce opadają... No nie, może nie żartujesz, jeśli Ty tak traktujesz swoja chrzesniaczke/chrzesniaka Pojawiasz się tylko na jakąś okazje z prezentem, a potem masz jeszcze pretensje, że musiałaś wydać kase na chzreniaka/chzresniaczke, a gdyby nim/nia nie byla, to bys nie musiala.
Mój chrzesny też mnie tak próbuje przekupić, a szczerze wolałabym, aby poświęcił mi troche czasu niż dawał prezenty.
Za to moją chrzesną, uważam za kogoś ważnego w moim życiu, nie za zwykłą Ciocię, jak każdą inną, tylko że ta ma papierek "matka chrzesna Joanny ...."
Stary 2008-08-23, 23:41   #22
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Może dla Ciebie. Dla mnei jest to zupełnie coś innego.
Matka chrzesna to formaloność za którą idą tylko wydatki ? Chyba sobie żartujesz ! Poprostu ręce opadają... No nie, może nie żartujesz, jeśli Ty tak traktujesz swoja chrzesniaczke/chrzesniaka Pojawiasz się tylko na jakąś okazje z prezentem, a potem masz pretensje, że musiałaś wydać kase.
To niech już Ci nic więcej nie opada
Nie dorabiajmy teorii do bycia chrzestną.
Czyli z dzieciakiem nic mnie nie łączy (kurcze, to nie moje dziecko, przed chwilą się urodziło) ale jak zostanę chrzestną to się dzieje czary-mary, Harry Potter i nagle z dzieciakiem łączą mnie magiczne więzi.
Otóż nie łączą.
To w dalszym ciągu nie moje dziecko, a więzi to mnie łączą z jego matką.
Tyle.
Zrobiłam jej uprzejmość.
I nie widzę w tym nic wzniosłego ani wzruszającego.
Bo nie ma w tym nic specjalnego.
A pretensji nie mam do nikogo. Wzięłam na siebie ten ciężar (tak, nazywam rzeczy po imieniu) to wzięłam.
I z obowiązku się wywiązuje.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek

Edytowane przez goldfish3000
Czas edycji: 2008-08-24 o 01:13
Stary 2008-08-24, 00:08   #23
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

Ale zgodziłaś się być jego chrzesną, "drugą mamą". A skoro zrobiłaś to tylko z uprzejmości to wg mnie to powinnaś odmówić... Ale oczywiście ja się nie wtrącam Zrobiłaś co chciałaś. Tylko ja mówię, z mojego doświadczenia ze chrzesnymi, choć mam ich dwóch [zresztą jak każdy ] to chrzesy mnie olewa i choć jest, to jedynie na papierku i akcie chrztu. I mam o to do niego żal...
edit. dlatego wkurza mnie, gdy ktoś zostaje chzresnym z przymusu, "bo dziecku sie nie odmawia" lub z uprzejmosci.
Stary 2008-08-24, 00:22   #24
goldfish3000
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale zgodziłaś się być jego chrzesną, "drugą mamą". A skoro zrobiłaś to tylko z uprzejmości to wg mnie to powinnaś odmówić...
A niby czemu?
Co ja, aniołem stróżem dzieciaka się staje?
Zbawienie jego duszy leży w moich rękach, czy jak?
Otaczam go jakąś matkochrzestnową mocą opiekuńczą?
Jak bym odmówiła to dopiero było by głupio.

Cytat:

Tylko ja mówię, z mojego doświadczenia ze chrzesnymi, choć mam ich dwóch [zresztą jak każdy ] to chrzesy mnie olewa i choć jest, to jedynie na papierku i akcie chrztu. I mam o to do niego żal...
No i niepotrzebnie.
"Funkcja" chrzestnego to nie jest czymś czarodziejsko cudownym.
Można sobie wmawiać, że jest inaczej ale to raczej tylko formalność.
I tak większość do tego podchodzi.

Cytat:
edit. dlatego wkurza mnie, gdy ktoś zostaje chzresnym z przymusu, "bo dziecku sie nie odmawia" lub z uprzejmosci.
Ale co z tym dzieckiem?
Skąd poczucie, że trzeba odczuwać jakieś straszne emocje bo ktoś dziecko urodził?
No super, ale co w związku z tym?
Co Cię łączy z tym dzieckiem, oprócz tego, że jest śliczne czy coś tam i jest dzieckiem osoby którą lubisz/szanujesz/kochasz (niepotrzebne skreślić)
Co?

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
Stary 2008-08-24, 00:28   #25
shure
Zadomowienie

dziecku sie nie odmawia to ne jego wina ze sie urodzilo
a z drugiej strony to nie ladnie

[*]
shure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 09:39   #26
NiColQa14
Wtajemniczenie

GG do NiColQa14

goldfish3000 nie będę się z Tobą sprzeczać, bo i tak nie zrozumiesz... Non stop powtarzasz, że to nie jest twoje dziecko, że nie łączy Cię z nim jakaś więź, że chzrestna to tylko formalnosc, itd itd
Stary 2008-08-25, 10:42   #27
zizou
Zakorzenienie

ja tam sie z Fiszka zgadzam. zadne to wyroznienie - bo w koncu dziecko jakichs chrzestnych miec musi a na kogo wypadnie na tego bec
w sumie moglabym byc chrzestna dwojki dzieci, z ktorymi laczy mnie cos wiecej niz wiezy krwi, szkopul w tym, ze te dziecki chrzczone nie sa i nie ebda wiec i matka chrzestna nie zostane.

swego czasu dosyc dobitnie powiedzialam, co sadze o byciu chrzestnym rodzicem i od tamtej pory nikt nawet nie mysli o tym, by mnie prosic o piastowanie tej funkcji, na szczescie
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 11:00   #28
lain
Zakorzenienie

Dot.: nie chce byc chrzesną

zgadzam sie z goldfish i zizou. dla mnie bycie chrzestna to tylko formalnosc, czesto calkiem droga formalnosc. sama zapieram sie przed tym rekami i nogami (jak na razie sie udaje)

Cytat:
ja obserwuje, ze wiekszosc ludzi zostaje chrzestnymi z przymusu, bo nie ma chetnych na to stanowisko, a czasem nie wypada odmowic, bo i brak przekonywujacych argumentow.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-25, 11:14   #29
milkNhoney
Rozeznanie

Goldfish popieram.
Dla mnie to tez tylko formalnosc.
zostałam chrzestna w wieku 17lat. Gdybym jeszcze raz miała wybirac, powiedziałabym NIE. Powiedziałabym teraz że jestem za młoda, że nie będzie mnie stać jako studentkę na prezent komunijny, że nie będę chyba odpowiednią osobą. U mnie było to pod presją rodziny Rodzice - dziecku się nie odmawia. Dziadkowie itd uradowani, że będę chrzestną córki mojej kuzynki. Jak dziadek czasem żartuje że jestem drugą mamusią itd to mi słabo. Sama nie mam żalu do moich chrzestnych, że się nie wywiązują.
Nie żałuje dziecku pieniedzy na świeta, urodziny itp, choc to dodatkowy wydatek to i tak spada to na moich rodzicow, poniewaz ja nie mam stalej pracy. Ostatnio miałam niemiłą scenę. Ponieważ odbywam staż i zarabiam jakieś pieniądze to powinnam zrobić jakiś prezent mojej chrześnicy. Nie żałuje, ale nie rozumiem tego i się nie poczuwam. To był mój bład.

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 14:54   #30
sarah123
Raczkowanie

Ja również jestem w podobnej sytuacji. Nie chcę być chrzestną. Nie ukrywałam tego od samego początku. Z rodzicami dziecka nie mam specjalnie kontaktu, mieszkają daleko ode mnie, mało zarabiam.

Kiedy rodzice dziecka powiedzieli, że mam być chrzestną, odpowiedziałam, że "się zgadzam, bo przecież się nie odmawia, ale uważam, że powinni się lepiej zastanowić nad wyborem matki chrzestnej, bo nie będę sypała prezentami, nie będę odwiedzała częściej niż dotychczas - czyli raz na rok." Niestety nie zrozumieli aluzji i i tak dalej chcieli mnie na matkę chrzestną, argumentując "nie żartuj, tu nie chodzi o pieniądze i prezenty". No tak, teraz tak mówią, ale ciekawe czy jak się nie zjawię na roczku, drugich urodzinach, czy jak dziecko nie dostanie rowerka na komunię itp to dalej będą uważali, że to "nie chodzi o pieniądze". Już same chrzciny to przecież wydatek - nie wypada pójść w dresie, nie mogę przecież dać tylko kartki z życzeniami - czyli niby nie chodzi o pieniądze, ale jednak pieniądze wydać muszę.

Mimo wszystko zgodziłam się, ponieważ wiem, że nikt inny z rodziny matki ani ojca nie dostał zgody z parafii - więc nie mieli wyboru. (Znajomych nie chcieli brać, bo to wg nich "nie powinno się brać znajomych" od razu dla pierwszego dziecka). Bardzo to przykre, że jeszcze przed chrzcinami wiem, że będę złą chrzestną.
sarah123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości