|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Stokrotka81 - ja się nie znam wcale na zdjęciach usg...moje własne mąż mi tłumaczy, także nie pomogę. Ale chyba warto uwierzyć lekarzowi
.Mnie dziś od rana mały kopie po całym brzuchu - chyba sobie jakąś zabawę wymyślił świetną .Zaraz uciekam na zajęcia, ale w miarę upływu tygodnia coraz bardziej wydaje mi się, że te drugie studia to nie był dobry pomysł...kierunek kompletnie nie dla mnie. Na moich poprzednich obcowałam przede wszystkim z ludźmi, miałam mnóstwo wyjazdów, praktyk, magisterkę pisałam w większości w oparciu o wywiady z badanymi...a tutaj wszystko opiera się na książce i źródłach...trzeba być prawdziwym molem książkowym, a ja raczej wolę kontakt z ludźmi. I bądź tu mądry. |
|
|
|
#3092 |
|
Zadomowienie
|
witam z rana
dziś obudziło mnie kopanie dzidzi... ![]() Stokrotka, to chyba dziewczynka
|
|
|
|
#3093 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, 20 minut zajęło mi nadrobienie Was od wczorajszego wieczoru.
![]() W skrócie, chciałabym karmić piersią, a co do długości to zobaczymy, też myślałam o 6 miesiącach. Znam jedną mamę, która nie potrafiła sobie z tym poradzić aż do 2 rż dziecka (dziewczynka robiła to już z przyzwyczajenia). Co do rzeczy kupowanych przez teściowych. Moja to raz mi kupiła w prezencie, ale co prezent to nie trafiony, a ja nie chciałam jej nigdy robić przykrości. Sprawa wyjaśniła się, kiedy w prezencie kupiła mi ohydny sweter, który w biuście był mi za mały. No i wtedy musiałam się przyznać. Zrozumiała i od tamtego czasu albo daje kasę, albo mówię konkretnie co chciałabym, unikamy ciuchów i kosmetyków. Tak więc mam nadzieję, że i tym razem będzie. Wprawdzie ostatnio kupiła mi deskę do prasowania z full wypasem (pokrowiec niezbyt mi się podobał), ale pokrowiec to można zmienić . Z tego co wiem to chce dać kasę na wózek, tylko problem polega na tym, że ona chce abyśmy kupili go po porodzie bo to niby przesąd, a ja tak nie chcę. Chcę kupić w styczniu. Cały czas jej tłumaczę, że chcę kupić wielofunkcyjny, a bez nosidełka nie wypuszczą mnie ze szpitala. I myślę, że grochem o ścianę rzucam w tej kwestii. Poza tym powiedziałam jej wprost, że nie życzę sobie, aby ktoś wybierał za mnie wózek, bo to mi i mojemu mężowi ma się podobać, a nie innym i ma być przede wszystkim funkcjonalny. Mieszkam w kamienicy na 2 piętrze i nie wyobrażam sobie targanie jakiegoś ciężkiego kolosa. Tak więc mam nadzieję, że jakoś dojdziemy do consensusu.![]() Co do porodów to słyszałam miliony wersji opowiadanych i mój własny, prywatny wniosek jest taki, ze dopóki same się nie przekonamy, to nie będziemy miały wiele do powiedzenia. Poza tym każda z nas jest inna i inaczej reaguje na ból, czy na inne bodźce. I tak mi się zdaje, że chyba doświadczyłam dzisiaj czkawki od dziecka?? Była dość regularna.
|
|
|
|
#3094 |
|
Zadomowienie
|
stokrotka81 ja tam widzę dziewuszkę
mysiopez Ty masz problem, że dostajesz za dużo i nieładnych a ja, że nic nie dostaje od mamy ani teściowej Wszystko kupujemy sami.....Moja mama stwierdziła, że mam już ciuszki to po co będzie kupowała....No może i ma rację, ale jak już kiedyś pisałam myślałam, że bardziej będzie tę moją ciążę przeżywała. Znam ją i wiem jak ubóstwia dzieci, dla lalek potrafiła w lumpkach wyszukiwać śliczności....a teraz tak jakoś..... Ostatnio to nawet się obruszyła jak Esterka (moja siostra) chciała mi dać jakieś ciuszki od swojej lalki.....Bo nie będzie miała jej w co ubierać. Esterka jednak po kryjomu mi je przywiozła ostatnio ![]() Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak jak tutaj któraś z dziewczyn Ci radziła. Zostawiłabym te najładniejsze rzeczy a resztę gdzieś wydała. Tyle osób potrzebuje ciuszków.....ja tez już nazbierałam worek takich, których na pewno nie będę zakładała Małej, bo są np. jeszcze po mnie, ale w dobrym stanie, tyle że skomplikowane bo wiązane ![]() Była tutaj kiedyś mowa o apteczce dla naszych Maleństw, wstawiam najbardziej potrzebne rzeczy : APTECZKA :
Myślę, ze to podstawowe rzeczy, które będą potrzebne Dołączam też listę rzeczy do szpitala, wczoraj się trochę wieczorem pobawiłam. Są na niej rzeczy, które uważam za najpotrzebniejsze ale i takie, bez których np. ja bym się nie obyła np. miętówki... Do torby Maleństwa nie dopisałam środków czystości jak mydełko, oliwka bo w szpitalach zazwyczaj używają swoich. Jednak lepiej się dowiedzieć wcześniej czy trzeba je mieć Wstawiłam skany bo tutaj Worda nie chce czytać na chomiku jest lista w Wordzie
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2010-10-07 o 10:59 |
|
|
|
#3095 |
|
Zadomowienie
|
A mnie coś zmogło, boli mnie głowa, mam katar i czuję się bardzo słabo a jeszcze dzisiaj musiałam zrobić ten test obciążenia glukozą, morfologię i badanie moczu. Pewnie wyjdą mi leukocyty no ale cóż pierwszy raz dostałam skierowanie a wizyta w przyszłym tygodniu więc musiałam. Najgorzej było mi usiedzieć te 2 godziny. Kuruję się czosnkiem.
Stokrotka ja nic nie widzę na tym zdjęciu ale wiem, że na USg dziewczynka wygląda podobnie do chłopca tzn nie ma siusiaka, ale jak to określa moja gin u dziewczynek wygląda to jak hamburgerek. Moja teściowa na razie nic nie kupiła małej, ale wiem, że się cieszy i pewnie później poszaleje. Mama moja kupuje ciuszki. Od mojej bratowej mamy dostać kilka rzeczy m.in wózek, fotelik samochodowy, laktator. |
|
|
|
#3096 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny może któras będzie zainteresowana taką wizytą na spotkaniu dla mam!
ja się zarejestrowałam do Poznania na październik (chociaż nie wiadomo czy uda mi się załapać...a z drugiej strony już się martwię jeśli to będzie wieczór - to gdzie ja zanocuję... )no ale warto chyba ![]() http://www.mamarozmawia.pl/ no i nowość jakaś bo INTERNETOWA SZKOŁA RODZENIA jednak niestety jak zauważyłam to trzeba za nią płacić tak jak normalnie płaci się w szkole rodzenia http://www.almamatter.edu.pl/
|
#3097 |
|
Zadomowienie
|
JeSuisUnPapillon właśnie się zarejestrowałam do Poznania na październik
Obyśmy dostały zaproszenie to się spotkamy A gdybyś nie miała gdzie nocować to mam jeden pokój wolny Tylko nie wiem kiedy łazienkę skończymy, bo tak trochę głupio bez niej.....
|
#3098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super dużo czytałam na temat ich 4 poprzednich spotkań i każdy zachwala więc mam nadzieję, że się dostaniemy.Dzięki, jeszcze się zorientuję czy moja znajoma akurat będzie w Poznaniu, a jeśli nie ... to gdyby to nie był kłopot to bym się chętnie zapodziała w jakimś małym kąciku :P . Kurczątko,czemu oni tego w Szczecinie nie robią...chociaż dzisiaj usłyszałam w przychodni od 70letniej babci - że "Szczecin to dziura zabita dechami, tylko że z tramwajami"
|
|
#3099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak więc z wszystkim zostaliśmy sami. (no prawie z wszystkim) musiałam przekonywać męża, że pierwszy zakupiony pajacyk nie jest za wcześnie kupiony. Wiem, że mu się spodobał, ale jakoś tak mi przykro, że nie chce się zbytnio angażować (u nich w domu jest tak, że nie okazuje się uczuć, tak więc on się cieszy, a ja tego nie widzę I tak jak któraś powiedziała, będę się cieszyła, bo to co wybiorę, będzie mi się podobać i mojemu mężowi. |
|
|
|
|
#3100 |
|
Zakorzenienie
|
witam,
ja tak na szybko bo mam wene i pisze prace mgr ale też się pochwalę, że się zarejestrowałam do Gdyni. Jeśli któraś z Was też na Gdynie to dajcie znać, jakoś się spotkamy![]() dzięki za cynk z tą akcją! |
|
|
|
#3101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też się zarejestrowałam, ale do Katowic na 7.12.2010
Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2010-10-07 o 11:56 |
|
|
|
|
#3102 |
|
Zakorzenienie
|
lilijka3 u nas z kasą w tym miesiącu to gorzej niż krucho dlatego jak coś będę kupowała to dopiero w listopadzie (jeszcze nie mam nic!). Z tego powodu mój mąż też mówi że jeszcze czas. Cóż takie realia, ale obiecałam sobie że w pon. kupie jedno body skoro już wiemy jaka płeć. Po prostu nie mogę wytrzymać i muszę coś kupić
![]() Będzie dobrze.zoabczysz. Ja od rodziców też nic nie dostaje bo moja matka nienawidzi mojego męża i nie odzywa się do mnie już z 3 lata prawie z tego powodu. A jeszcze mi dziecko zrobił to już tragedia
|
|
|
|
#3103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
do Poznania za daleko... i z tą opinią też się zgadzam nie podoba mi się Szczecin.... a może Ty mi poradzisz jak dostać się do Pleciugi, najlepiej tramwajem bo mamy tam inauguracje roku akademickiego, a te mapy Google nic mi nie pomagająMarika, fajnie, że wrzuciłaś tą listę, na pewno się przyda dooobra...zabieram się za sprzątanie, lenia dziś mam
|
|
|
|
|
#3104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekam tylko na luty. Przez ten wyjazd mialam okazije wicej was poczytac bo spac nie moglam Ale koniec dobrego zbieram sie do domu i zaraz na lotnisko jest 3 rano Ja nie wiem co ja mam z tymi lotami o 6 rano, ciagle takie wybieram. Z pewnoscia popowrocie znow nie bedzie czasu na forum, a szkoda .
|
|
|
|
|
#3105 |
|
Rozeznanie
|
cześć Dziewczyny,
ja się dzisiaj tak strasznie zdenerwowałam, że mały do tej pory mnie kopie... ![]() pomału też szykujemy się do wyjazdu do Polski, z jednej strony chcę wracać, ale z drugiej....tyle czasu tu mieszkaliśmy, smutno mi... ![]() idę zrobić sobie gorącej czekolady...
|
|
#3106 |
|
Rozeznanie
|
witam i ja...
co do zakupów czy prezentów moja mama ostatnio na lumpie poszalala na 40zł i pewnie na tym sie skończy no moze jakis skromny prezent jak sie mały urodzi i tyle.. ona zawsze była taka ze nic nie pomogła.. nawet jak tz stracił prace jak Amelka była mała, ja wtedy miałam tylko 400zł macierzyńskiego to mojego braciszka na obiadki zapraszała czy mu je nosiła a on i jego dziewczyna oboje pracowali a do nas nawet nie zapytała czy cos nam trzyeba i nie raz było tak ze sie szukalo klepaków na chleb ehh.. tesciowa z kolei ani Amelce ani tym bardziej małemu nigdy nic nie kupiła i raczej nie kupi.. jak Amelka sie urodziła to przyniosła jakies scharowane rzeczy które wyzebrała w pracy od połowy personelu.. ale one to nie nadawały sie do niczego.. bo albo jakies zaplamione 30 letnie, albo podziurawione, poprute itp ja dziś tez mam lenia.. zupe pomidorowa ugotowałam i wzieło mnie na pyzy z mięsem.. ale nie wiem czy dojde do kuchni zeby je zrobic, jak nie skończy sie na jakims makaronie..---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ---------- no i 23 tygodni ciąży za mna.. ![]() jejciu Wam tez tak czas szybko leci??
|
#3107 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, taaaa realia są ciężkie. Ja z matką nie gadam od jakichś 7 lat. Ona wogóle zapomniała o tym, że ma dzieci. Siostra jest u dziadków od strony taty, a ja studiowałam no i teraz powiedzmy jestem na swoim. Z teściami przetrwałam rok (pól roku jako narzeczona, a pół jako żona) i nie życzę nawet najgorszemu wrogowi tego co przeszłam z nimi, bo aż wstyd się przyznać. Jak postawiłam męża przed faktem dokonanym albo ja albo teściowa (bo teściu to złoty człowiek, tylko pod pantoflem teściowej siedzi) to do tej pory w mieszkaniu ma tylko kilka rzeczy, a resztę u mamusi. Ahhhhhh........dłuższa historiaOdkąd mieszkamy osobno to teściowa nie ma nic do gadania, a lubi się wtrącać. Wszystko robię po swojemu ![]() Ostatnio kończyła nam się umowa najmu i mój mąż zasugerował czy może na rok nie wrócilibyśmy do jego rodziców. A ja mu na to: chcesz wracaj, ja nie mam zamiaru gnieść się z nimi i ciągle wysłuchiwać jaka to jestem itd. Dodałam jeszcze, jak wrócisz do niej to nas (mnie i dziecko) nie tak prędko zobaczysz. Więc temat był zakończony. |
|
|
|
|
#3108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ojoj....do Pleciugi samej nie dojedziesz ale zaraz coś wymyślę.Z dworca możesz wsiąść w 1 lub 4 i jakbyś wysiadła na PLAC GRUNWALDZKI i jak tramwaj dalej jedzie prosto to ty patrz w prawo ... i tam jest ulica Śląska, jak nią przejdziesz to odbijesz leciutko w lewo w Wielkopolską i od niej w prawo jest Wąska i tam jest duży budynek Pleciugi - no ale z Wielkopolskiej już widać budynek
|
|
#3109 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3110 | |
|
Zadomowienie
|
nie wiem może to że Wasze mamy są takie anty zakupowe itp itd to wynika z tego że mają też inne dzieci...i nie wiem, inaczej to jakoś może wyglądać psychologicznie;
moja mama jako że jestem jedynaczką to oczywiście jestem jej oczkiem w głowie dlatego nie ma umiaru w prezentowaniu mi albo małemu już. Ostatnio nawet lekko jej zwróciłam uwagę że ma odkładać pieniążki na leki a nie mi wpychać w kieszeń, bo ja poproszę o pomoc jak jej będę potrzebować...a ona jak potrzebuje to mnie nie poprosi i tak to ja nie chcę by to funkcjonowało. Kocham ją jak najmocniej, mimo że mój TŻ to taki dzikus...że szok (nawet jak rodzice przyjadą to nie zejdzie się przywitać! - to akurat dla mnie brak szacunku) ale nawet jak mama zagaduje to on zbytnio nie gada... on tylko rozgadany jest do swoich kolegów, ale żeby z rodziną posiedzieć i pogadać to NIGDY. Ale moja mama złego słowa nie powie na niego bo nie chce by były jakieś niesnaski, dlatego też jestem przeszczęśliwa że mimo wszystko mogę jej na niego naklnąć a ona mnie pogłaszcze, podpowie ale nie wyzwie ani nic. W ogóle dzisiaj wózków nie idziemy oglądąć, moja prababcia nie doczekała prawnuka....dzisiaj zmarła .Teraz się cyrki zaczną bo oczywiście ta rodzina co się nią nie interesuje - to interesuje się jej mieszkaniem, już wycenili że będzie kosztować 80tysięcy, że coś tam...a że im się należy pogrzebowe - bo po co ją chować w dobrej trumnie i w ogóle. ŻAŁOŚNI LUDZIE. A moja mama musi wszystko załatwić w pogrzebem itp itd... nie dość że sama ma dużo na głowie ale ktoś musi zrobić to; a oni się będą żreć o kasę, pazerni! Jak pojadę tam kiedyś to im wszystkim wygarnę...że moja babcia i moja mama załatwiały wszystko całkowicie bezinteresownie, wszystim się zajmowały a oni w dupie mieli prababcię a tylko im kasiura w głowie...a też są mojej prababci dziećmi! ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
fajnie fajnie, mam nadzieję że wszystkie się dostaniemy. Szkoda że nie do jednego miasta
|
|
#3111 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
życze ci powodzenia i obyś troszkę czasu jednak na nasze forum znalazla
|
|
|
|
|
#3112 |
|
Zadomowienie
|
to ja się pochwalę pierwszym obrazkiem dla mojej córci. Na razie bez oprawki bo to są małe obrazki i chce kilka powiesić na ścianie w jednakowych ramkach.
|
|
|
|
#3113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem na czym polega to bo po rejestracji na mailu mialam ze tydzien przed terminem dostane zaproszenie na skrzynkę ..wiec chyba nie ma żadnego losowania czy przyjmą czy nie.. bo z tego co dziewczyny pisaly to wynikalo ze nie wiadomo czy się załapią.. |
|
|
|
|
#3114 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a 'rodzinka', brak słów, pewnie tylko na to czekali, ręce opadają, że jeszcze pogrzeb się nie odbył, a oni już pieniądze liczą po prostu bez komentarza, znieczulica zupełna... mam nadzieję, że jakoś się trzymasz. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ---------- Cytat:
![]()
|
|
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
JeSuisUnPapillonprzykro mi, jesteśmy z Tobą....
co dzisiaj robicie na obiad. ja mam gulasz a'la po węgiersku i może z tego wyjdzie z dodatkiem placków, jakieś placki po węgiersku. hmmmmmmmmmm |
|
|
|
#3116 |
|
Zadomowienie
|
nowości garderobiane
|
#3117 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3118 |
|
Zadomowienie
|
|
#3119 |
|
Rozeznanie
|
śliczne ciuszki
ja teraz poluję na różową koszulę w paseczki dla małego, bo chcę, żeby miał taką jak tata a w tej różowej mąż wygląda super
|
|
#3120 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.

.
.

(pokrowiec niezbyt mi się podobał), ale pokrowiec to można zmienić
)

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

.
Haters Gonna Hate