|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: ROZWÓD bez orzekania o winie - jakie pytania padną?
No cóż....jeżeli On też tego chce , więc bez orzekania o winie rozwód, piszesz w uzasadnieniu co się stało, jak jest teraz , że On też się zgadza , że ustały trzy więzi , gospodarcza , emocjonalna i fizyczna i wysyłasz, oczywiście trzeba zapłacić 600zł , płacisz Ty bo wnosisz pozew, ale kasę weź od niego jak da
jak się godzi to po pół i czekasz aż On dostanie Twój pozew , będzie mał 14 dni na odpisanie bądź i nie i czekasz na termin rozprawy. Pozwy są bardzo fajne w necie, omijasz to co o dzieciach, i oczywiście musicie się dogadać co do majątku , albo sprawa. Pozew składasz w Sądzie Rejonowym . Powodzenia
|
|
|
|
|
#272 |
|
Raczkowanie
|
Witam was dziewczyny, przeczytałam cały wątek, czytam jeszcze drugi, trochę dłuższy. Mam nadzieję, że niedługo dołączę do grona szczęśliwych rozwódek. Sprawę mam 18 października i zaczynam się mocno denerwować. Pozew złożyłam w sierpniu (tuż po rocznicy ślubu
) po 2 tygodniach dostałam papiery z sądu. Po następnych dwóch tygodniach dostałam ustosunkowanie się mojego męża do mojego pozwu. Trochę się wkurzyłam bo musiał dodać od siebie kilka półprawd które przedstawiły mnie w niezbyt dobrym świetle. A ja napisałam pozew tak żeby nie zwalać na nikogo winy. Ale w sądzie chyba powiem całą prawdę, niech mu będzie wstyd za swoje pijaństwo i agresję. Trzymam za was wszystkie kciuki. Jesteśmy silne, nie zapominajcie o tym |
|
|
|
|
#273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ze sprawą rozwodową jest jak z tzw. obroną konieczną - jeżeli postępujesz fair, możesz wygrać moralnie, ale ostro oberwać po głowie, bo druga strona często nie przestrzega zasad fair play (ja poniekąd znalazłam się w takiej sytuacji) ![]() Jeśli najpierw powiesz wszystko "tak żeby nie zwalać na nikogo winy" a on odpowie winiąc Ciebie, to nawet jeśli powiesz później o jego winach, nie będziesz już wiarygodna. W oczach sądu będzie to wyglądało raczej jak próba rewanżu niż sprostowanie. Powodzenia, trzymam kciuki
|
|
|
#274 |
|
Przyczajenie
|
no hey kochani.widze ze nie tylko ja mam dylemat co do rozwodu
22 pazdziernika mam pierwsza sprawe i mysle ze to nie bedzie pierwsza i ostatnia. mąż przebywa za granica,juz od roku a nie jestesmy ze soba rok i 2 miesiace i nie mieszkamy tyle ze soba.Pozew przyszedl na jego adres zameldowania czyli do jego rodzicow, Jego matka nie przyjela wezwania i tu jest problem bo pewnie sprawy beda przekladane co mnie sie to nie podoba;/. zgodzil sie na rozwód i alimenty ale czy wysle stosowne pismo do sadu do licho go tam wie bo po nim wszystkiego mozna sie spodziewac.Boje sie tych spraw i jego. Mamy 2 córki,niby dogadalismy sie co do kontakow z nimi ale wiecie,roznie to z facetami bywa ..Jestem ciekawa czy jesli nie wstawi sie na sprawe to czy bez niego sie obedzie? wie ktos?
|
|
|
|
|
#275 |
|
Raczkowanie
|
aneto ja mam podobny problem-matka jeszcze męża nie odebrała pozwu i to dwukrotnie
mąz jest tam zameldowany.znajomy adwokat stwierdzil, że jesli jest tam zameldowany to tak naprawdesprawa i tak mzoe sie odbyć bo mozna to jakoś obejśc.ważne czy jest tam zameldowany
|
|
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozew złozyłam ja, w pozwie zawarłam prosbe o odbycie sie rozprawy nawet pod nieobecnosc pozwanego z obawy ze mogł sie nie stawic pozew wysłałam jednak na jego adres domowy gdzie obecnie mieszka a nie do rodzicow i na rozprawie sedzina stwierdziła ze dobrze ze eks mąż sie pojawił bo nie mogłby zapsac wyrok bez jego obecnosci, ze trzeba by było zmieniac pozew na orzekanie o winie... szczerze to nie do konca rozumiem dlaczego ale taka informacje nam przekazała na samym poczatku rozprawy Tobie radze porozmawiac z mężem jesli masz mozliwosc i poinformowac go o terminie rozprawy, nawet jesli wezwania nie odebrał powinien przyjsc dla własnego dobra |
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Przyczajenie
|
witam
no wlasnie. mąz jest zameldowany u rodzicow i tam zostalo wyslane wezwanie...ja jestem zameldowana z dziecmi od 3 lat pod innym adresem...mąz dzwonil i poinformowalam go ze 22 pazdziernika 2010 r odbedzie sie sprawa rozwodowa..zacytuje jego slowa" pierdo...ten rozwod,nie bede sobie glowy nim zawracal,tracil czas i pieniadze na glupoty a po drugie żaluje ze sie z toba ozenilem"..no mężus jak tralala...zobaczymy jak to bedzie na pierwszej sprawie bo znajac go to na zadna nie przyjedzie .---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- no wlasnie..mąż jest zameldowany u rodzicow a ja wraz z corkami od 3 lat zameldowana jestm u mojego ojca...poinformowalam go telefonicznie o terminie sprawy ale tylko powiedzial ze nie bedzie tracil czasu i pieniedzy na glupoty a po drugie to zaluje ze sie ze mna ozenil ..jesli nie bedzie wstawial sie na sprawy to musze pokombinowac tak aby odbywaly sie bez jego udzialu..
|
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdecydowałam, że pokrótce opowiem jak to naprawdę było, żeby sędzia nie miał wątpliwości że tego naprawić się nie da. Ja staram się zawsze być fair, no ale jak nabroił to niech się wstydzi. Nie będę ryzykować, że nie dostanę przy pierwszej rozprawie rozwodu z niedostatecznych powodów. Chcę mieć to jak najszybciej za sobą.... |
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam za Ciebie kciuki. Myślę, że podjęłaś rozsądną decyzję
|
|
|
#280 |
|
Przyczajenie
|
co do rozprawy...chce grac fair ale wiem ze on bedzie kopał mi dołki,,wiec postanowilam ze pokrótce w sądzie opowiem jaki na prawde byl i z jakiego powodu rozpadlo sie nasze malzenstwo
|
|
|
|
|
#281 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzymaj się, będzie trudno, ale warto
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
ale wiesz, jak jest zameldowany tam gdzie wysłano pozew to wiecznie nie moze sie migac i tłumaczyc nie odebraniem pisma
bo w koncu nie odebranie wezwania wiąze sie z automatycznym doreczeniem sam sobie zaszkodzi i nie wierz w to zastraszanie cie w ogole, niech sobie gada ile chce moj sedzia pierwsze co zrobił to zapytał czy jest moj mąż bo rozwod bez orzekania nie mogłby sie odbyc na tej rozprawie i trzeba by było wnosic o orzekanie jego winy...ale dała mi tez sedzina i jemu do zrozumienia ze jesli by sie nie stawił w koncu i tak miałabym rozwod z nim czy bez niego , tyle ze by sie przeciagneło w czasie aha dobrze by było gdybys miała jakies zaswiadczenie o zameldowaniu czy potwierdzenie ze tam mieszka, jakis chociazby swiadkow... |
|
|
|
|
#283 |
|
Przyczajenie
|
... Witam Was Kobietki
Mam 21 lat, 3 letnią córeczkę i jestem świerzo upieczoną rozwódką.. Moje małżeństwo trwało 3 lata.. Nie układało nam się od samego początku, mój mąż nie był TERROREM ale niestety nie był idealny. Lubił wypić, nie powiem bo nie pił jakiś czas,no ale znów zaczął, wielokrotnie się wyprowadzał, poszalał i wracał. W między czasie miał romans i wiele by tu pisać.. Podjęłam więc myślę,że dość dojrzałą decyzje, choć do końca nie jestem przekonana czy słuszną.. Złożyłam pozew o rozwód po tygodniu kiedy on się wyprowadził.. czekałam do rozprawy 1,5 miesiąca niecałe.. Na pierwszej sprawie dostaliśmy rozwód, także nie macie czym się martwić.. My jesteśmy bardzo młodzi, mamy małe dziecko i od ręki sprawa dobiegła końca, choć sędzia nam powiedział , że nie jest do końca przekonany czy ta decyzja powinna zapaść już teraz... Niby cieszę się że mam to już za sobą, chcesobie ułożyć życie na nowo.. Ale bardzo szkoda mi córki.. Ona strasznie za nim tęskni.. Niestety.. Kiedyś wydawało mi się że to wszystko jest bardzo proste.. weźmiemy rozwód i będzie ok.. ale tak nie jest... teraz dopiero zaczynają się problemy i rozsterki.. Zagubiłam się w tym wszystkim... Obawiam się że on znów myślał, że się wyszaleje i wróci...
Edytowane przez PrzeOlusia Czas edycji: 2010-10-11 o 21:54 |
|
|
|
|
#284 |
|
Raczkowanie
|
PrzeOlusiu podziwiam Cię , że tak twardo postawiłaś sprawę i dopielaś swego-bardzo dobrze!sama zrozumialam dośc poźno , że ludzie się nei zmieniają.To, że dziecko tęskni-nie mam dzieci może dlatego nie umiem się postawić w tej sytuacji,ale chyba najwazniejsze , zeby mamusia była szczesliwa.Wiem , że łatwo mówić, ale to dopiero poczatek Twojej nowej drogi, po jakimś czasie na pewno będzie prościej. Trzymam za Ciebie kciuki-pomyśl sobie , ze przynajmniej z tego związku masz wspaniałą córkę a neiktórzy nie mają nic
|
|
|
|
|
#285 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szczęście mamy jest ważne i pomaga jej być dobrym rodzicem, ale 3-letnie dziecko nie myśli w kategoriach: co prawda nie ma taty, ale grunt że mama jest szczęśliwa. ![]() Małej jest po prostu bardzo przykro. Tęskni. Najważniejsze, żeby nie słyszała jak mama źle mówi o tacie i żeby mama przypominała jej, że nawet jeśli rodzice nie są już razem, obydwoje bardzo ją kochają. I żeby nigdy nie była postawiona w sytuacji, w której mama ma do niej żal o to, że kocha tatę.
|
|
|
#286 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mea culpa może neidokladnie przeczytalam wiek
|
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ma spokoj, miłośc i wsparcie bliskich to jest radosne, rozwija sie prawidłowo znam kilka przypadków dzieci ktorych rodzice są po rozwodzie, układają sobie zycie na nowo i moge z czystym sumieniem stwierdzic ze to są dzieci zadbane ,usmiechniete i lepiej im ze szczesliwa mama/ojcem niz nieszczesliwymi rodzicami i toksyczną atmosfera w domu ale wszystko zalezy od rodzicow...wazne zeby nie zaszczepic dziecku jadu, poczucia krzywdy,nienawisci
|
|
|
|
|
|
#288 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#289 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje Wam za odpowiedzi. Staram się bardzo dobrze mówić małej o ojcu.. Powtarzam jej że ją kochamy mimo iż siebie nie, że jest najważniejsza itd. Myślę, że przyzwyczai się do nowej sytuacji.. Ale czy ja jestem do końca szczęśliwa..? hmm.. ciężko mi jest samej.. Ale wiem,że mój były mąż nie potrafił zapewnić nam nic, poczucia bezpieczeństwa, opieki, no nic, ponieważ był nieodpowiedzialny, ale uważam że todobry człowiek w jakimś stopniu.. Tylko niedojrzały, taki duży dzieciak który się jeszcze nie wyszalał.. i dlatego nie potrafiliśmy ze sobą być.. I muszę przyznać.. że to jest najgorsze.. Świadomość, że mąż nie był najgorszy z najgorszych, a jednak się nie udało, zawsze po każdym jego odejściu, szukałam w sobie winy, "może gdybym była bardziej czuła, wyrozumiała.. " itd... To jest straszne. Ale mimo wszystko sądze, że tak jest lepiej dla nas i dla małej.. Niestety nie raz dochodziło do przykrej wymiany słów przy niej, dlatego wolałam jej tego zaoszczędzić.. Boję się tylko tego.. że jeśli już poukładam sobie życie na nowo, zwiążę się z kimś, i wtedy nagle pojawi się ON (już dojrzały do dorosłego życia) .. Boję się że uczucia wrócą.. A jeśli chodzi o moje maleństwo.. Ja mieszkam z moimi rodzicami, którzy okazują jej wiele ciepła.. Myślę, że jest szczęśliwym dzieckiem i myślę że kiedyśzrozumie to co się stało.. ale narazie strasznie mi jej szkoda.. Bo ja wychowałam się w pełnej rodzinie, nie wiem jak to jest..
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
sama mam siostrę ktora samotnie wychowuje dziecko (mąz uciekl doslownie nie pojawia sie od trzech lat), dziewczynka ma 4 lata i jest najsczesliwszym dzieckim na swiecie bo wszyscy dajemy jej mnostwo milosci
|
|
|
|
|
|
#291 |
|
Raczkowanie
|
No dziewczyny przyszłam się pochwalić, że dostałam wczoraj rozwód bez problemu
Kiedy się wyprowadziłam ? Dlaczego zdecydowałam się na rozwód ? Dlaczego tak szybko ? (1,5 miesiąca po wyprowadzce złożyłam pozew) Gdzie mieszkam ? Czy jestem w związku z innym mężczyzną ? Czy z nim mieszkam ? Pewnie o czymś zapomniałam, no ale stresik zrobił swoje. No i czy na początku pytali czy chcemy mediacji a potem czy jesteśmy pewni tej decyzji i chyba tyle. Teraz czekam na uprawomocnienie wyroku, żeby załatwić pozostałe formalności. I mam jeszcze pytanko do was ? Sędzina powiedziała, że zwrócą mi 300 zł za pozew, to wiedziałam, ale jeszcze powiedziała że mój ex ma mi zwrócić 150 zł, żebyśmy byli po równo obciążeni kosztami. Ale to chyba zależy od jego wolnej woli tak ? Wydaje mi się, że gdzieś tak przeczytałam, ale pewna nie jestem. Bo jakiegoś nakazu to sąd nie wystosuje chyba ? |
|
|
|
|
#292 |
|
Przyczajenie
|
witam !! czytam te posty ,noi niespie po nocach mam koszmary boje sie co bedzie dalej i czy dam rady .jestem mezatka od 9 lat mam dwie coreczki 3letnia i 9 letnia .z mezem niemieszkamy juz jakies 6miesiecy narazie złozyłam pozew tylko o alimenta .na pierwszej sprawie sedzina zaproponowała nam mediacje ale mój maz sie niezgodził i bedzie jeszcze jedna sprawa w listopadzie .on mieszka teraz za granica wtawia sie na wizyty raz w miesiacu u dzieci meczy mnie psychicznie niemam odwagi złozyc o rozwód bo staszy mnie ze mnie zniszczy a potem pisze ze mnie kocha i mam wrócic do niego a za dwa dni wyzywa i straszy i tak w kółko .znajoma namawia mnie na jakies stowarzyszenia ale ja niemam odwagi tam isc i gadac o tym wszystkim jestem poprostu wypompowana mam dosc .w ciagu dnia siedze z dzieciaczkami w domu niepracuje rodzice wspieraja mnie finansowo noimaz daje na dzieci 800zł
na siebie o alimenta niewnosiłam bo mnie straszył ze cos mi zrobi .namieszal mi w gronie znajomych teraz nawet niemam z kim pogadac . z dzieciaczkami staram sie funkcjonowac normalnie czyli pozytywnie i optymistycznie ale niewiem jak dlugo dam rady .prosze powiedzcie mi co ja mam teraz zrobic niestac mnie na rozwod a jesli nawet zloze pozew o rozwód to on sie na niego niezgodzi...
|
|
|
|
|
#293 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie bardzo rozumiem jak z tymi alimentami, najpierw napisałaś że wniosłaś pozew o alimenty o potem że nie
|
|
|
|
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
pati23
musi ci zwrocic 150.jak dostaniesz juz orzeczenie wyroku to sprawdz na drugiej stronie czy masz wbita pieczatke klauzula natychmiastowej wykonalnosci jezeli tak to jak on ci nie da wtedy jezeli chcesz to mozesz zaniesc do komornika ten wyrok i komornik na podstawie tego sciagnie wraz z swoimi kosztami takze bedzie kosztowalo to Twojego eks ponad 200 zl.ot taka mala zemsta do ktorej Ty masz prawo. |
|
|
|
|
#295 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#296 |
|
Przyczajenie
|
pozew o alimenta złozyłam dlatego ze jest to pozew za który sie niepłaci pozatym niemam z czego utrzymac dziewczynki bo niepracuje ta starsza jest w szkole ale ta młodsza w,w przedszkolu niemam miejsc juz złozyłam podania i kazali mi czekac a z opiekunka jest cieżko teraz zycza sobie normalna wypłate niestac mnie na taka opiekunke
podpowiedzcie mi troche |
|
|
|
|
#297 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#298 |
|
Przyczajenie
|
a czy moj moze wezwac na swiadka kogo chce i czy swiadek musi sie wtawic do sadu czy moze odmówic???
|
|
|
|
|
#299 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#300 |
|
Przyczajenie
|
Hey kochane dziewczyny...nareszcie koniec
22 pazdziernika byla sprawa,trwała raptem 15 minut..sedzina byla po mojej sprawie.Robił problemy co do alimentow chcial dac 600zl na 2 dzieci a ja zarzadalam 800zl..ale sedzina zarzadzila ze 700zl mam pelne prawa rodzicielskie a on ma ograniczone.Córki sa ze mna..nie klocilismy sie,bylismy zgodni co do wszystkiego ..po sprawie podalam mu reke i podziekowala..hehe a tak sie stresowalam..jak zapytala sie dlaczego rozwod to powiedzialam tylko ze niezgodnosc charakterow i inne poglady na zycie a on to potwierdzil..ze wzgledu na to iż bylismy w separacji 14 miesiecy i tyle nie mieszkalismy ze soba, sędzina od razu powiedziala ze rozwod..Teraz zaczynam życ,wracam do swojego nazwiska
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kobieta 30+
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.

jak się godzi to po pół i czekasz aż On dostanie Twój pozew , będzie mał 14 dni na odpisanie bądź i nie i czekasz na termin rozprawy. Pozwy są bardzo fajne w necie, omijasz to co o dzieciach, i oczywiście musicie się dogadać co do majątku , albo sprawa. Pozew składasz w Sądzie Rejonowym .

) po 2 tygodniach dostałam papiery z sądu. Po następnych dwóch tygodniach dostałam ustosunkowanie się mojego męża do mojego pozwu. Trochę się wkurzyłam bo musiał dodać od siebie kilka półprawd które przedstawiły mnie w niezbyt dobrym świetle. A ja napisałam pozew tak żeby nie zwalać na nikogo winy. Ale w sądzie chyba powiem całą prawdę, niech mu będzie wstyd za swoje pijaństwo i agresję. Trzymam za was wszystkie kciuki. Jesteśmy silne, nie zapominajcie o tym 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Szczęście mamy jest ważne i pomaga jej być dobrym rodzicem, ale 3-letnie dziecko nie myśli w kategoriach: co prawda nie ma taty, ale grunt że mama jest szczęśliwa.
na siebie o alimenta niewnosiłam bo mnie straszył ze cos mi zrobi .namieszal mi w gronie znajomych teraz nawet niemam z kim pogadac . z dzieciaczkami staram sie funkcjonowac normalnie czyli pozytywnie i optymistycznie ale niewiem jak dlugo dam rady .prosze powiedzcie mi co ja mam teraz zrobic niestac mnie na rozwod a jesli nawet zloze pozew o rozwód to on sie na niego niezgodzi...