![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Owczarki szkockie-collie :)
dawno nikt tu nic nie pisał a Collie to wspaniałe psy!
Od 10 lat naszym domownikiem jest Isztar - piękna, ruda suczka collie. Zadziwiające jest to jaka jest mądra! Wydaje mi się, że chyba nie ma bardziej inteligentnych psów, collie tak wspaniale wszystko rozumieją! Jest poprostu przekochaną wspaniałą pieszczochą i członkiem rodziny ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
Moja Isztar też jest płochliwa, strasznie się boi fajerwerków i jakichkolwiek strzałów ![]() Edytowane przez english_blackberry Czas edycji: 2010-09-25 o 11:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Płochliwość jest wadą, która się zdarza u ras pasterskich - to są psy o specificznym charakterze, nie jest to pies obronny, czy taki, który w zamierzeniu miał być niewiadomo jak psychicznie silny. Collie to nie Rotweiller, collie to collie - wrażliwy, bodźcowy pasterz, pies niezwykle ciepły, delikatny i rodzinny. Trzeba wiedzieć co się bierze, kiedy się wybiera tę rasę.
Ja mam w sumie 4 rasowe suki owczarka szkockiego collie długowłosego, które są aktywnymi mieszkankami miasta. Huk ani hałasy nie robią na nich wrażenia. Wśród tych suk mam jedną, szczególną, dziewczynkę z cięzką dysplazją, która za szczeniaczka przeszła ciężką operację bioderek i długi proces rekonwalescencji. Miała przez to zaburzoną socjalizację, przez chorobę nie przepada za dotykiem - i nawet z tak zaburzoną wczesną socjalizacją, przy odpowiedniej pracy wyszła "na ludzi" ![]() Taka dziewczynka po przejściach, tak doświadczona przez los, niedoskonała, niehodowlana, a pokazała mi w pełni prawdziwe piękno i wszystkie najlepsze cechy tej rasy. Jestem z niej dumna. oto ona: http://i54.tinypic.com/pgn4.jpg Trzeba też jasno zaznaczyć, że te psy, jak wszystkie psy pasterskie o dużej wrażliwości trzeba socjalizować, inaczej będą się bały rzeczy i dźwięków sobie nie znanych. Socializacja jest u tych ras niesamowicie ważna, a jakiekolwiek zaburzenia skutkują murowanymi problemami w przyszłości. Można też te psy skutecznie odwrażliwiać (w różnym stopniu, zależy co jest przyczyną lęków). Polecam książkę "Mój pies się nie boi" Nicole Wilde. ![]() Edytowane przez NayaKanga Czas edycji: 2010-09-30 o 11:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam Collie
![]() ![]() ![]() ![]() Jest faktycznie bardzo strachliwa, przez pierwszy dzień bała się każdego odgłosu w domu, nawet brzdęku talerza. Ale już się przyzwyczaiła. Boi się jeszcze wielu odgłosów na polu - do samochodów przejeżdżających obok już się przyzwyczaiła, do tramwajów też, choć dłużej to trwało, ale jak np. jedzie auto z przyczepką to spyla jak nie wiem. Poza tym ucieka właściwe przed wszystkim czego się boi, więc na razie wyprowadzamy ją w szeleczkach (obrożę ściąga z szyi) i na smyczce, chyba że do zagrodzonego ogródka bez smyczy. A puszczamy jedynie w parku, gdzie ucieka do nas jak się wystraszy, a nie np. na ulicę. Ostatnio wystraszyła się kota, uciekła do mojej mamy, ale mama jej powiedziała: "co ty? pies jesteś i kota się boisz?", więc Kama popatrzyła na nią i wróciła do kota, który był za siatką i zaczęła go obszczekiwać. On sobie oczywiście z tego nic nie robił ![]() ![]() ![]() ![]() Wrzucę potem zdjęcia, jak przegram na komputer z aparatu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Veredise - pociesze Cię, mam 11 letnia suczkę collie o umaszczeniu tricolor. Patrząc na jej wiek wydawać by się mogło, że to już poważna dama ale gdzie tam
![]() I mam pytanie dla innych posiadaczy przyjaciela z rasy collie: czy Wasze psinki mają wieczorne napady szaleństwa/głupawki? Moją Tinę raz na jakiś czas ogarnia istny szał: gania z pokoju do pokoju, dla zabawy warczy na mnie (że za nią nie biegam... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
jako założycielka wątku zajrzałam tutaj...śliczne są wasze pieski.
ja mojego niestety straciłam 1,5 roku temu ![]() ![]()
![]() |
#36 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja mam za to inne pytanie. Moja collie jak się wita, czy to rano po przebudzeniu czy jak się przyjdzie do domu, to tak szczypie przednimi ząbkami skórę - niby delikatnie, ale czasem zaboli (jak się piśnie albo krzyknie to zaczyna lizać to miejsce) - to jakaś forma pieszczoty? A jak wskakuje na łóżko i się przytula to zaczyna żuć poduszkę albo kołdrę i wydaje z siebie takie mruczenie - ciekawa jestem czy to jej przejdzie bo na razie jako szczeniaczek ma pewnie tą naturalną potrzebę żucia zakodowaną. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Iskanie o którym piszesz to zachowanie socjalne, psiak w ten sposób się z tobą po psiemu wita, okazuje radość że cię widzi - to takie bardzo czuły, przyjazny gest.
Ja bardzo chętnie odwzajemniam ten psi gest ręką - też delikatnie iskam "podszczypuję" moje sunie. Fantastycznie, że możemy się tak przywitać w języku zrozumiałym dla obu stron. ![]() Nie jest to coś co "przejdzie samo", nasza najstarsza, 9-cio letnia sunia robi to od zawsze, od lat. Wilki zachowują się w podobny sposób. To jest po prostu jakby "cześć, miło że jesteś" po psiemu. Edytowane przez NayaKanga Czas edycji: 2010-10-06 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za wyjaśnienie, NayaKanga
![]() Tak właśnie myślałam, że to ma coś wspólnego z iskaniem i jest formą pieszczoty. Jak będzie mieć stałe zęby to pewnie już nie będzie takie nieprzyjemne, bo nie będzie tak bolało jak złapanie tymi igiełkami. A skoro to jest forma komunikacji, to nie za fajnie byłoby ganić psa za to, że próbuje mi powiedzieć coś miłego po swojemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do odgłosów jakie wydaje Tina to jest to cała gama ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wrzucam zdjęcia Kamuśki - od początku jak była u nas i jaka jest teraz. Rośnie w oczach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na moją Tinę jak była w takim wieku jak Twoja Kama mówiłam wypłosz ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale aż żal, że tak szybko rośnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Moja kochana Tina
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Jaka piękna!!!
![]() ![]() ![]() I takie ma futro ładne - długie, ale nie wygląda jak lew po trwałej, tylko tak ładnie jej się te fale układają. I uszka takie kudłate ![]() Ciekawe czy moje Kamidło też będzie takie śliczne - mam nadzieję, że tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Tak, ma 4 miesiące i 6 dni
![]() Jej zdjęcia są jakieś 6 postów wyżej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
będzie piękna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Ja również mam owczarka szkockiego. Ma już 5 lat! Zawsze marzyłam o tej rasie aż w końcu dostałam. Mój pies jest przeuroczy. Jest śniadej maści. Z tymi włosami to jest czasami masakra. Czesze i czesze a one dalej wychodzą. Zwłaszcza teraz. Jest też po nim sporo sprzątania i zamiatania kilka razy dziennie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
próbowałas furminatora?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
PROSIMY O POMOC WSZYSTKIE WIZOOZANKI
![]() PODCZAS AWARII ZOSTALO UTRACONYCH WIELE ZDJEC, GLOWNIE Z TEGO ROKU. WIELKA DO WAS PROSBA- SPRAWDZCIE SWOJE ZALACZNIKI, JESLI JESTESCIE W POSIADANIU ICH KOPII - ZALADUJCIE JE PONOWNIE NA FORUM. EDYCJA ZOSTALA PRZYWROCONA NA WSZYSTKICH WATKACH, ROWNIEZ TYCH ZAMKNIETYCH. ODBUDUJMY WSPOLNIE CZESC FORUM WIZOOZ I INNYCH. ZALADUJCIE TEZ SWOJE AVATARY ![]() Z GORY DZIEKUJEMY WAM ZA POMOC ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Od 4 miesięcy mam takiego "w typie rasy" ( taki prezent!) i bardzo dziękuję za wszystkie wpisy- bardzo się przydały ! szkoda,że tak dawno nic nowego. Ma ktoś może tabelkę wzrostu i wagi "szkotów" - widziałam taką dla owczarków niemieckich, ale to przecież nie to samo! Pozdrawiam wszystkich fanów tej rasy ( chociaż inne też lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() ![]() Piszę tu bo sama miałam Collie ![]() ![]() ![]() Sierść gubił strasznie była dosłownie wszędzie w zupie w obiedzie w cieście a już nie mówię zostawić jakieś ciuchy w zasięgu psa a szczególnie ciemne-udręka ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
Mojemu Bariemu vet.wpisał tricolor, ale on to raczej czarny - podpalany , białego niewiele dzięki temu mam kłopot raczej z białymi rzeczami ;-), ale nie narzekam ( na razie !) na wszędobylskie kudełki. To nie mój pierwszy pies , ale pierwszy kolaczek i nie sądzę żebym kiedyś miała innego. Jest miły, cierpliwy, niczego nie zniszczył w okresie wymiany zębów, łatwo przyswaja zasady - choć przyznaję zdarza mu się zrobić po swojemu , ale o dziwo zawsze okazywało się, że to on miał rację! Aha może nie uwierzycie, ale mój Bari ... łapie myszy :-o ! Jak się jedna dostała do domu to złapał ją zanim się zorientowałam,że jest i bardzo dumny czekał na pochwały. Myślałam,że to przypadek, ale łapie też na ogrodzie i przynosi żebyśmy wiedzieli,że ciężko pracuje na swój wikt
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Jak raz się ma Collie to już się nigdy nie zdecyduje na innego, ja mam drugiego i prawda, podobają mi się husky, niemieckie, szpice wilcze, ale mojego Collie nie zamieniłabym na innego
![]() Jest kochanym przytulakiem, uwielbiam go to są cudowne i mądre psy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Przestałam tu zaglądać ,bo tak długo nikt tu nie zaglądał, a tu miła niespodzianka. Mój Bari ma już 9 miesięcy i pięknie wyrósł. Wcześniej miałam przygarniętego staruszka spaniela,i owczarka kaukaskiego - oba były wspaniałymi psami tylko żałuję,że wtedy nie miałam takiego dostępu do wiedzy ( internet) jak teraz ! Szkoty są niezwykłymi psami. Jednocześnie łagodne i bardzo opiekuńcze, radosne, ale nie namolne, bezbłędnie wyczuwają nastrój człowieka. chętnie pracują i nawet ta koszmarna zima ich nie zniechęca (mojemu nawet służy futro ma takie,że aż nie do wiary) - pozdrowienia dla zaglądających na tę stronę i ich psiaków !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Właśnie super myslę, że byłoby powymieniać się doświadczeniami o psiakach pozamieszczać fotki naszych ulubieńców.
Może nawet zorganizować spotkanie, jesli nasza lokalizacja na to pozwala oczywiście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
To ja zapraszam Cię na forum owczarka szkockiego, tam znajdziesz ludzi, którzy chętnie wybiorą się z Tobą na spacer ze swoimi kolaczkami.
![]() Sama również mam collie. ![]() ![]() ![]() I to prawda, że... raz collie-zawsze collie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Dobra rada , tyle , że ja za nic w świecie nie mogę się tam zalogować. Już bym pomyślała,że jestem wyjątkowym głąbem internetowym gdyby nie to,że loguję się na innych stronach i jest ok. Tyle,że szkoda mi tego wszystkiego z czego nie mogę skorzystać, bo niestety kolomaniacy na innych stronach są w mniejszości.- Pozdrawiam !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Ten biały Colluś jest typowy dla odmiany amerykańskiej, u Nas by takie skrzyżowanie rudy i blue merle ( marmurkowy ) nie przeszło, ale w USA jesto to dozwolone.
Są piękne! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Ja również mam owczarka szkockiego..i mam problem z jego czesaniem, zajmuje to bardzo dużo czasu..wydaje mi się że zwykly grzebień nie jest skuteczny. Czy któraś z Was używała Furminatora? czy on nadaje się dla długowłosych psów?
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:07.