|
|
#511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
to tak w temacie ja karmię obecnie kota TOTW, a pieskowi wczoraj przyszedł worek Nura Nuggets...
i szczerze mówiąc już sama nie wiem czym karmić te moje stworki bo kupując taka droga karme jak TOTW czy Orien, czy nawet Acana mój budżet długo musi regenerować powtałą w nim dziurę finansową ![]() Natomiast nie chciałabym tez żeby zwierzaki jadły świństwa i szukam taniej lecz w miarę dobrej altenaywy... ![]() Psu kupiłam własnie Nutrę, ale mam wątpliwości czy to dobry wybór... Zastanawiam się nad Boschem w wersji i psiej i kociej... ![]() ale oprócz genialnej trójki w necie nic innego nie jest zdecydowanie polecane
|
|
|
|
|
#512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale powem Ci, że na tej psiej bardzo się zawiodłam i raczej żałuje że ją kupiłam ![]() Pisałam o tym w innych wątkach ale się powtórzę dla Ciebie ![]() Przeszukałam cały internet żeby przejrzeć składy tej karmy i większość sklepów podaje na początku mączkę z kurczaka, ryż... Na stronie nutry co prawda jest odwrotna kolejność (ryż, mączka z kurczaka...) ale też nie najgorzej. A na worku karmy która przyszła jest najpierw ryż, mąka przenna, kukurydza i gdzieś daleko dopiero ta nieszczęsna mączka z kurczaka ![]() Coś oszukuje ta nutra ![]() W każdym bądź razie może w Twojej sytuacji lepiej troszkę przepłacić i na początek kupić 3kg opakowanie żeby zobaczyć czy będzie smakowała? |
|
|
|
|
|
#514 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() faktycznie coś dziwnego jest z tym, że skład w necie i na opakowaniu się różni mnie właśnie zainteresował skład (w wersji dla kota).no i nie mam wyjścia - muszę kupić 'próbnik', bo jak koty zaprotestują to co ja robię z całym worem karmy?
|
|
|
#515 |
|
Wtajemniczenie
|
jedna z najlepszy karm http://animalcare.pl/karmy-suche-pow...89_90_245.html
bez zboża Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2010-09-30 o 18:07 |
|
|
|
|
#516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnio szukam im właśnie jakiejś dobrej karmy (chcę zrezygnować z RC), ale to co mi wydaje się dobre (takie wysokomięsne, bez-zbożowe karmy z antyoksydantami), do kotów nie przemawia... może faktycznie uzależniły się od RC ![]() fajnie, że są małe opakowania - z takimi kotami strach kupować coś nowego w ciemno...
|
|
|
#517 |
|
Raczkowanie
|
Ja mojego labradora(17 tyg.)karmie Joserą Kids do tego puszki Animonda Gran Carno Junior +Can-vit z glukozaminą na stawy
|
|
|
|
|
#518 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#519 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie przestawiam kicie z RC na Orijen. "Przestawiam",choć nie musiałabym,bo kota jak powąchała Orijen,to mało do worka nie wskoczyła. Ale póki co dostaje mieszankę,by nie robić rewolucji. Jak się skońćzy RC,będzie jeść sam Orijen. Ale ona jest dziwna,bo nawet pastę Gimpeta zlizuje z palca o mało go nie połykając
|
|
#520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobaczę jak zareagują na inne 'mięsne', może w końcu coś będzie im smakowało...Cytat:
|
|
|
#521 |
|
Zadomowienie
|
ja nie mam kota, o ktorych tu sie cignie dyskusja
![]() mam psa.-rowne 10 tygoni, pierwsze spacery wlasnie za nami. u hodowcy byla na royalu. ja bardzo nie chcialam jej tym karmic, bo jesli karma ma na pierwszym miejscu w skladzie kukurydze, to dla mnie to nie jest jedzenie, ktore powinien jesc pies. ogolnie nie rozumiem ludzi, ktorzy slepo wierza w royala i laduja go w swoje zwierzeta. wystarczy przeczytac sklad...dla mnie to taki troche lepszy pedigree. postanowilam przejsc tak szybko jak to mozliwe na orijena dla duzych szczeniat. na poczatku mieszalam jej go z royalem. ale szybko przestalam. je, rosnie...fakt kupy na poczatku byly rzadsze, ale juz teraz jest ok. nawet jej specjalnie nie suplemenuje. dostaje tylko chondrocan na stawy-bo jest z ras duzych. |
|
|
|
|
#522 |
|
Zadomowienie
|
Moją kicie obecnie karmie TOTW'em i jestem zachwycona . Ma piękną , gładką ,miękką, błyszczącą sierść
Kicia ją chętnie je ,nie marudzi - może dlatego , że wie , iż nic innego nie dostanie :P W swoim zapasie mam także orjenta i brita . Raz na jakiś czas , jak mam na obiad pierś z kurczaka to kicia też dostaje ( zazwyczaj pierwsza , bo nie da w spokoju przygotowywać posiłku ) , serduszka drobiowe też bardzo lubi , do tego ser żółty w małych ilościach i serek wiejski zdarza się jej podkraść .
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
mojemu psu orient nie służy niestety, teraz go przestawiam na TOWT. U hodowcy jadł fish4dogs i kupy mial super, ale staram sie poszukac ciut tanszą karme
|
|
#524 |
|
Zakorzenienie
|
Moja 4miesięczna Collie je raz dziennie gotowane, raz dziennie suchą karmę i raz dziennie jakiś "bajer", tj. serek biały, pół puszki tuńczyka z wody, jajko lekko ścięte na patelni (bez tłuszczu). Gotujemy jej zazwyczaj kurczaka lub inne chude mięso (ale nie wieprzowe) z warzywami (marchewka, seler, ostatnio mieszanka warzywna z brokułami i też jadła) i z kaszą, ryżem albo makaronem, ostatecznie z chlebem. Dodajemy jej do tego preparat witaminowy, tabletkę siarczanu chondroityny (profilaktycznie na stawy, bo Collie niby bardzo podatne na dysplazję nie są, ale są jednak z tych większych psów i są w grupie ryzyka przez to) i dwa razy w tygodniu mielony len na ładną sierść. Karmę je Orijen dla dużych szczeniaczków, nie wybrzydza i wygląda na to, że jej służy: kupki są ok, sierść jest śliczna i piesek bryka za bardzo
Ale ona wszystko zjada co się jej da, była chyba jedną ze słabszych z rodzeństwa, więc jak ją wzięliśmy to była raczej chudziutka (nadal jest szczupła, ale kości już jej tak nie sterczą), więc jest raczej odkurzaczem niż niejadkiem. Dotychczas zjada wszystko co się jej da, nawet kawałek jabłka czy śliwki, ogórka, brokuła, kalafiora etc. Z psich przekąsek na razie też jej każda podchodziła |
|
|
|
|
#525 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no wlasnie-ja teraz jestem na etapie obserwacji kup ![]() sa coraz ladniejsze jesli mozna to tak ujac )))ale jesli cos bedzie nie tak to trzeba bedzie zmienic oczywiscie...taste of the wild nie ma chyba karmy dla szczeniat? w kazdym razie nie znalazlam, ale moze za bardzo bylam zdecydowana na orijena. nie mam zamiaru sie przy nim upierac-chcialabym, zeby go jadla, ale jesli cos nie zaskoczy-a jeszcze moze przy takim malym brzuszku, to bede szukac czegos innego. |
|
|
|
|
|
#526 |
|
Zakorzenienie
|
TOTW nie ma podziału na małe, dorosłe czy seniory, bo to karma "biologicznie odpowiednia" czyli dobra dla każdego wieku.
|
|
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
Agusia mnie ubiegła z odp
|
|
#528 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja jednak wole, zeby moje szczenie jadlo karme dla szczeniat raz duzych-powolne przyrastanie, ochronastawow itd. jak podrosnie to bede probowac ja przestawic na totw-po pierwsze jest to jednak dosc tania karma. poza tym slyszalam, ze psom bardo smakuje. teraz jednak bede ja trzymac na orijenie chyba ze odpukac cos jeszcze sie wydarzy... |
|
|
|
|
|
#529 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ja bym znalazła duzo tanszych karm no albo patrzysz na cenę jako kryterium albo na skład |
|
|
|
|
|
#530 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
owszem: cena karmy jest dla mnie istotna. ale gdybym szukala karmy najtanszej, nie karmilabym mojej suki orijenem, ktory jest wlasciwie karma najdrozsza. ale sklad ma idealny. dlatego chcialabym,zeby co najmniej do szostego miesiaca zycia mloda go jadla. ale obserwuje mojego psa, wiem, ze ta karma nie wszystkim psom sluzy, niektorym psom przestaje sluzyc po pewnym czasie... wtedy zmienimy na cos innego. ale nie na RC-bo royal sklad ma wg mnie straszny. ja nie szukam karmy taniej. szukam karmy dobrej. |
|
|
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny ratunku - ja już nie wiem co wybrać, a musze dzisiaj zamówić karmę
Mam suczke 10 latek... Większośc swojego życia była karmiona gotowanym przez moja mamę, ale od kąd mieszka ze mną przestawiłam ja na suche. Teraz własnie kończy Brita dla seniorów... i teraz się wacham co zamówić jako kolejną karmę żeby miało choć troszkę lepszy skład od Brita, bo tam na pierwszy miejscu jest drób i produkty pochodzenia drobiowego - wtedy jeszcze nie wiedziałam co to znaczy... Zastanawiam się nad RC (worek 15kg kosztuje 185zł) Boschem (ale nie mam pojecia jaki jest skład) no i w ostateczności nad TOTW, tylko nie wiem czy jak kiedys mi pieniążków braknie to czy nie zepsuje psiego żołądka przestawiając z karmy bezzbożowej na zbożową... co radzicie?
|
|
|
|
|
#532 |
|
Zakorzenienie
|
Agusiu jakbyś chciała to mogę wysłać Ci próbkę TOWT dla psów. Sprawdzisz czy jej posmakuje
|
|
#533 |
|
Zakorzenienie
|
a wiesz że bardzo chętnie
tylko na razie muszę coś zamówić bo to w ramach wymiany paczki i dzisiaj muszę im napisać co... Teraz już bardziej skłaniam się do RC lub Puriny PP, bo wyczytałam że Bosch to raczej średnia półka... a że duży worek to musi byc to chyba nie będę z TOTW ryzykowała, bo ponoc nie każde zwierzę lubi bezzbożowe ![]() Co radzisz motylku?
|
|
|
|
|
#534 |
|
Zakorzenienie
|
cieżko mi doradzić, bo sama juz jakis czas szukam dobrej karmy dla swojego psa. Dobrej czyli składowo ok, cenowo i takiej zeby mu smakowała.
Orijent niestety smakowac smakował, ale bardzo luzne kupy mial po nim... na razie odpukać 2 tygodnie jedziemy na TOWT i kupy są ok, smakuje wiec mam nadzieje ze tak mu zostanie... mam 2 rodzaje tą rybną i jeszcze jedną (w tej chwili nie pamietam jaką) zawsze wole zamówic najpierw mniejsze opakowanie, zeby nie zostac z góra jedzenia potem.
|
|
#535 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie szukam tego samego
![]() No cóż na razie Purinę wypróbuje chyba, a potem TOTW jak bede wiedziała że wyrobie finansowo... bo jednak TOTW wychodzi 14.56/kg, a Purina 10,86/kg - zawsze chyba lepsze to niż marketówki lub gotowanie bez suplementacji... czemu karmienie zwierzaków jest takie trudne?
|
|
|
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
albo czemu same nie powiedzą czego chcą
![]() daj mi adres na PW to wysle Ci probki TOWT, ale dam rade pewnie dopiero w przyszłym tygodniu
|
|
#537 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi, czy pies może jeść wszystkie owoce? Oczywiście w ograniczonych ilościach - dwa trzy "gryzy" dziennie. Jak mama albo ja jemy jabłko to Kama przylatuje i szczeka na nas, żeby jej dać. Uwielbia też ogryzki, wypluwa tylko pestki i ogonek
Smakują jej też banany, nektarynki, arbuz, winogrona i śliwki. Nie smakuje jej tylko cytryna i grejpfrut :P Jak myślicie, dając owocki można psu zaszkodzić? A może właśnie częstować ją raz na czas, bo jak się przyzwyczai to będzie miała witaminki w naturalnej postaci, a nie tylko z preparatu i z gotowanych warzyw.
|
|
|
|
|
#538 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
blonnik z owocow jest zdrowy. sama zamiast jakis dziwnych pastladuje mojej mlodej banany do konga. jablka tez juz probowala. ale ja bardzo pilnuje, zeby ona nie dostawala tzw gryzow, gdy ja cos jem. uczymy ja, ze kiedy jemy, to psa nie ma. nie chce, zeby byla zebrakiem. kawalek jablka to dla niej jest rownie dobra nagroda jak suszone kawalki piersi kurczaka ![]() slyszalam, ze psom nie powinno sie dawac winogron i rodzynek. ale nie pamietam juz jakie byly argumenty. |
|
|
|
|
|
#539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak co innego jemy to jej nie dajemy, wystarczy dwa czy trzy razy powiedzieć "nie" i odchodzi. Ale na jabłka jest napalona jak dzik na żołędzie... Dzięki za cynk o rodzynkach i winogronach, sprawdzę to. Winogrono zjadła jedno, bo mi uciekło jak myłam ![]() Aha wiem, jeszcze jedna rzecz - a gryzienie kasztanów? Nie zjada ich w całości, ale coś tam pewnie łyknie, a one niby jadalne nie są... Może zaszkodzić? Odbierać? Bo przynosi sobie ze spaceru i rzuca po domu sama się bawiąc.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2010-10-07 o 22:05 |
|
|
|
|
|
#540 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Ja kupiłam moim kotom RC dla persów, Boscha, Sanabelle i Nature ( jakoś tak, włoska firma).
Daje ktoś takie kotom?
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:24.

bo kupując taka droga karme jak TOTW czy Orien, czy nawet Acana mój budżet długo musi regenerować powtałą w nim dziurę finansową 

mnie właśnie zainteresował skład (w wersji dla kota).

Ale ona wszystko zjada co się jej da, była chyba jedną ze słabszych z rodzeństwa, więc jak ją wzięliśmy to była raczej chudziutka (nadal jest szczupła, ale kości już jej tak nie sterczą), więc jest raczej odkurzaczem niż niejadkiem. Dotychczas zjada wszystko co się jej da, nawet kawałek jabłka czy śliwki, ogórka, brokuła, kalafiora etc. Z psich przekąsek na razie też jej każda podchodziła