![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dopalacze ?!
A ja uważam, że dobrym pomysłem było zamknięcie tych sklepów. Co prawda jest to działanie na granicy prawa, ale tłumaczenia, że "kto chce i tak kupi" są absurdalne. To prawda, ale chodzi o to, by takie świństwa, które prowadzą do ciężkiego uszkodzenia zdrowia lub nawet śmierci nie były legalne. A już dopisek "Produkt kolekcjonerski" jest jawną kpiną z prawa. To czy ktoś to kupi z innych źródeł to osobna sprawa, ale nie kupi tego w legalnym sklepie. To samo narkotyki można je kupić, ale nie są legalne (i bardzo dobrze). Alkohol i papierosy owszem niszczą zdrowie, ale nikt nie trafia do szpitala po jednym papierosie czy puszce piwa.
To tak jakby zapakować amfetaminę do pięknego woreczka i napisać "nie nadaje się do spożycia", no przecież to niedorzeczne i uważam za oczywiste konieczność delegalizacji takiego czegoś.
![]() Edytowane przez Dagusiac Czas edycji: 2010-10-09 o 14:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Konto usunięte
|
tak tylko czy państwo nie nadużywa swojej władzy? też jestem przeciwko dopalaczom ale uważam, że rząd nie postępuje mądrze.
co do legalności wątpię czy jest to kwestia troski o zdrowie- można się zapić na śmierć, a ,,przepalić" marihuana już nie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
Nie, działa w granicach prawa. To właściciele sklepów z dopalaczami łamią np. art.17 i 18 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, które stanowią, że przedsiębiorca prowadzi działalność gospodarczą z poszanowaniem słusznych interesów klientów oraz (art.18)że przedsiębiorca jest zobowiązany spełniać określone warunki wykonywania działalności gospodarczej. Wśród nich jest ochrona przez zagrożeniem życia i zdrowia ludzkiego. Więc logiczne jest, że oferowanie powodujących śmierć produktów jest naruszeniem tego artykułu. A z artykułu 78 tejże ustawy jasno wynika, że prowadzenie działalności gospodarczej niezgodnej z przepisami lub narażającej życie lub zdrowie, skutkuje zawiadomieniem określonych organów i może prowadzić do nakazu wstrzymania działalności gospodarczej.
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziwne, mi się wydawało że jeśli służba celna nie zna składu substancji nie może jej zarekwirować, nie działa to tak samo z sanepidem? Niektóre sklepy zamknęli hmmm "na wyrost" bo nie było tam nic podejrzanego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten przepis akurat nie jest dobry. Ze strony prawa, to wydaje mi się, że temu Bratce mogą zarzucic jedynie to zerwanie plomb sanepidu i sprzedaż tych kilku sztuk dopalaczy. Jakies wymyslane wprowadzenie w obieg substancji zakazanych... to nie zadziała, bo na opakowaniu było napisane, że produkt nie jest do spożycia. A prawo nie działa wstecz.
![]() |
![]() |
#186 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Naprawdę nie rozumiesz różnicy między domestosem, kretem czy tabletkami, a dopalaczami? Przecież to są NARKOTYKI. W krecie, domestosie czy innych środkach nie masz zawartych substancji zakazanych w sprzedaży. A to, że się tego nachlasz to twoja głupota, bo przeznaczenie jest inne i powszechnie znane. Niebezpieczne dla zdrowia (zdrowych ludzi) leki nie są powszechnie dostępne, a sprzedawane na receptę prawda? Co do zasady jednak chronią życie i zdrowie, nie na odwrót. Zrozum, że narkotyki w Polsce są nielegalne, a dopalacze to narkotyki pod fajną, niepozorną nazwą ![]()
![]() Edytowane przez Dagusiac Czas edycji: 2010-10-09 o 16:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Pewnie już niedługo.
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Przetrzepali i nic nie znaleźli, więc nie rozumiem, co by mieli zrobić?
![]() Stworzyć ustawę która uciszy dopalacze na 3 miesiące, a potem pozwoli na wielki powrót? ![]() tja, naprawdę, gdyby to było takie łatwe, już dawno by zrobili z tym coś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
Słuszny cel, wykonanie - nie do końca...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozatym od początku wiadomo było, że dopalacze żeby mieć takie właściwości jak narkotyki czyli halucynacje, dobre samopoczucie itd. nie będą tylko jakaś ziołową mieszanką. W wielu dopalaczach znajdują się składniki które są normalnie w psychotropach, lekach na depresje. Dopalacze nie są przeznaczone do spożycia itd. to środki kolekcjonerskie i przez to przed wprowadzeniem do sprzedaży nie przeprowadza się testów jak działają na ludzi bo pisze że "nie nadaje się do spożycia", "do uprawy roślin" na opakowaniu. Takie mieszanki środków syntetycznych i roślinnych bez żadnych badań jak działają w organiźmie człowieka mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Dla mnie to kompletna głupota to już nie chodzi o to czy to są narkotyki tylko o to, że nie wiadomo co się stanie po zazyciu tego świństwa bo czytałam, że chłopcy którzy się dostali do szpitala po zażyciu dopalaczy mieli problemy z krążeniem to ciekawe co tam było tak silnego żeby tak zadziałać na młody organizm... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
tak samo jak nie rozumiem obecnej zmiany w ustawie: legalnych substancji psychoaktywnych jest multum. alkohol, nikotyna jak ktoś ma chęć może kupić w sklepie spożywczym gałkę muszkatołową i będzie mu wesoło. wiec na jakiej zasadzie to ma działać? ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o to że dextrometorfan, difenhydramina, efedryna i inne tego typu można normalnie legalnie dostać w aptece w wielkich ilościach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zadomowienie
|
Teraz przy kontroli okazało się, że niektóre dopalacze zawierały substancje zakazane w tej ustawie z czerwca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 |
Konto usunięte
|
no właśnie niektóre.. a zamknięto wszystkie sklepy
tworzenie listy zakazanych substancji było wiec średnio udanym posunięciem, ciągle powstają nowe mieszanki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://polskalokalna.pl/news/kara-dl...i,1541708,3286 ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ---------- Pozatym nie bądzmy naiwni przecież dopalacze zawierają substancje które normalnie znajdują się w lekach. Niewiadomo jaki dokładnie jest skład, nikt pewnie nie bada interakcji z innymi lekami czy substancjami. Nie robią żadnych testów bo napiszą na opakowaniu "nie do spożycia, nadaje się do uprawy roślin". Piszecie o alkoholu, gałce muszkatołowej, nikotynie ale nie jest odpowiednie porównanie z dopalaczami. Wszyscy znamy skład tych rzeczy, wiemy jakie są skutki zazywania sorki ale po zażyciu gałki muszkatołowej czy po kilku kieliszkach wódki (chyba że zapijesz się nan śmierć) nie masz problemów z oddychaniem czy ustaniem krążenia. WIesz że wódki nie można pić przy pewnych lekach, antybiotykach, kupujesz wódkę w sklepie i masz pewność, że firma która ją sprzedaje przebadała produkt czy nadaje się do spożycia. A taki dopalacz skąd wiesz co zawiera? Jak widać kilka osób kupiło sobie dopalacze dla zabawy i mało nie zeszli z tego swiata. Tak samo interakcje z lekami. Zdrowemu nic nie bedzie, a ktoś bierze jakieś leki na serce czy wątrobe i myśli sobie że taki dopalacz zawiera ziołowe, naturalne substancje, a tu niespodzianka i w najlepszym przypadku jeszcze jak to się skończy w szpitalu a nie w kostnicy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
Konto usunięte
|
tak zgadzam się z tobą jeśli chodzi o szkodliwość dopalaczy
![]() nie zamknięto tylko sieci należącej do Dawida Bratko tylko wszystkie sklepy dopalaczowe. zresztą on zdaje się był właścicielem ,, smart shop" a nie ,, dopalacze.com" a co do toku rozumowanie- przecież nie porównuje gałki do dopalaczy ![]() Edytowane przez 201803300917 Czas edycji: 2010-10-09 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#200 |
Zakorzenienie
|
Od samego patrzenia jak te cuda działają na moich znajomych odechciało mi się z tym eksperymentowac. Jeden znajomych chodzi czasem po prostu jakby był na inne planecie, nie ma z nim kontaktu o ile jestw stanie trafić do szkoły. Inny np. modli się z głową z kiblu podczas lekcji.
Radze sobie na własne życzenie nie niszczyć zdrowia
![]() |
#201 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przeszła już ta ustawa czy jeszcze nie było głosowania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Wtajemniczenie
|
Walka z dopalaczami to walka z wiatrakami. Substancje zawarte w dopalaczach w większości nie są nielegalne, a jeśli jakąś uznają za nielegalną, producenci dopalaczy zmienią minimalnie skład i już będzie legalna
![]() Rząd w końcu po 2 latach zobaczył, że warto byłoby zająć się sprawą dopalaczy, śmiech na sali ![]() Jestem zdania, że jak ktoś jest głupi i chce się truć, znając konsekwencje spożycia tego gówna-proszę bardzo. Ale jest wielu młodych ludzi, którzy często nie są dostatecznie uświadomieni- dla tych ludzi, czasem jeszcze dzieci, należałoby coś zrobić. Rodzice powinni wytłumaczyć swoim pociechom zgubny wpływ dopalaczy na ich zdrowie i życie.
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do domestosów itd. to już pisałam poniżej, nie będę się powtarzać, ale to jest jakiś absurd co piszecie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
Czy ja wiem, mnie się bardziej wydaje, że celem były słupki w sondażach
![]() Mnie w Mielnie/Unieściu w tym roku przeraziła ilość bud z dopalaczami - naliczyłam ponad 20. Teraz zastanówmy się nad jedną kwestią - nawet jeśli dopalacze zostaną całkowicie zdelegalizowane, to pomysł zostanie i ludzie i tak będą mieli do nich dostęp, tylko pewnie z jeszcze bardziej badziewnych i niebezpiecznych źródeł. To samo jest obecnie z narkotykami, kręcą tym głównie zorganizowane grupy przestępcze, większość substancji jest zanieczyszczona, słyszałam nawet o pokruszonym szkle w fecie dla zwiększenia efektu... Generalnie - syf kompletny. Teraz przemyślmy kwestię legalizacji jednego i drugiego na konkretnych i surowych zasadach. Do dystrybucji potrzebna koncesja, do tego narzucona akcyza, porządna edukacja i bardzo restrykcyjne przepisy o sprzedaży/ułatwianiu dostępu nieletnim tak, żeby za przeproszeniem każdy był zesrany i nawet by o tym nie pomyślał. W moim odczuciu to wcale nie zwiększy ilości ludzi używających tego czy innego - większość wbrew pozorom jeśli by zapragnęła, to ma obecnie bezproblemowy dostęp do większości narkotyków. Plusem jest realnie kontrolowana kwestia nieletnich, przebadanie składu i pieniądze pokrywające późniejsze leczenie ćpunów. ...ale to niestety przez długie lata pozostanie jeszcze w sferze fantazji ![]() A Bratko czy ktoś tam miał rację, bo ja też uważam, że dopalacze/ćpanie biorą tylko debile. Tylko, że to zazwyczaj właśnie na debilach są największe pieniądze ![]()
![]() |
#205 |
Zakorzenienie
|
Nie no wiadomo, ponieważ plany i projekty ustaw leżały od 2 lat (!) i nikt się nie raczył nimi zająć. Dopiero nagle, PRZEZ PRZYPADEK wujek Donald chciał stworzyć medialne show o superbohaterze kapitanie planeta który ratuję młodych ludzi (ta.... jeden 36 latek zginął. gówniarz jak nic) przed śmiercionośnymi dopalaczami...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zadomowienie
|
A mnie wkurza ta cala nagonka nna dopalacze. Wszyscy teraz nagle 'nie biore tego syfu' a jeszcze miesiąc temu latali do smartshopów i odurzali sie jakimś krzywym ziolkiem. Mi te sklepy nie przeszkadzają, niech sobie będą. Ja nie mam zamiaru tam kupować, bo kolekcjonowanie jakiegos badziewia mnie nie uszczęśliwia.
Nie rozumiem w czym tkwi problem. Każdy ma swoj rozum, nikt nikomu tych srodkow nie wpycha do gardla. Za bledy sie placi, nie zal mi tych dzieciakow(a tymbardziej doroslych ludzi) ktorzy mieli po tym jakies problemy ze zdrowiem. Ja sama palilam raz czy dwa cos ze smartshopu i musze powiedziec ze bylo to skrajna glupota : D A do wszystkich ktorzy zachwalaja naturalna marysie upewnijcie sie skad bierzecie towar. Sa goscie ktorzy robia z ziola dopalacz dodajac tam jakis syf i robiac z 5 sztuk 8. FUJ!
![]() |
#207 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() poza ostatnim zdaniem bo nie sprowadzałabym problemu uzależnienia do deficytu intelektu ![]() dobry artykuł: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=1b095 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Raczkowanie
|
zgadzam się z vespertine_, sama miałam z tym styczność i cóż, straszne to to nie było, jakieś szczególnie wspaniałe też, znam przyjemniejsze rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#210 |
Konto usunięte
|
czyli co uważasz, że każdy użytkownik narkotyków albo uzależniony to kretyn?
tak samo teoretycznie sięgając po alkohol powinniśmy liczyć się z możliwością nałogu, który może prowadzić do śmierci. a sięgamy to dlaczego ludzie biora to problem dosc złożony nieładnie tak upraszczać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.