Koty część II - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-08, 08:15   #361
strawberka
Zakorzenienie

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez Agnese69 Pokaż wiadomość
Czyli wyszło mi na to, że trzeba im podawać mokra karmę...?
A tyle się nasłuchałam, że suchą najlepiej dawać i świeżą wodę... Moje piją wodę, tak swoją drogą, więc sobie jednak uzupełniają... Ni mom głowy jak mam do tego artykułu podejść...
No weźcie, któraś specjalistka mądrzejsza niech to przeanalizuje...
mi też masa ludzi mówiła, że tylko sucha+woda i nic więcej na co ja odpowiadałam, że niech sami sobie jedzą suchary cały czas

jak napisano w artykule- koty dostosowują ilość wypitej wody do zjadanego pokarmu, a nie do jego wilgotności... czyli nieważne czy je suchą czy mokrą, to popija ją taką samą ilością wody już wiem czemu Rysiek i po mokrym potrafi popić
znamienny jest tu fragment o badaniach naukowych, które dowiodły, że "koty jedzące karmę suchą, mające jednocześnie stały dostęp do wody, pochłaniają jej przeciętnie o połowę mniej niż koty jedzące pokarm mokry! Ilość moczu wydalana dziennie przez koty karmione suchą karmą to średnio 63 militry, natomiast przez koty karmione pokarmem mokrym to 112 mililitrów. Dowodzi to jasno, że koty nie potrafią zrekompensować sobie braku wody w karmie dodatkowym jej piciem"
Stary 2010-10-08, 08:33   #362
estre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość
no właśnie nigdy nie pisze
dagnes świetnie opisała o trickach producentów w tym artykule:
http://chatul.pl/viewtopic.php?t=475

ale akurat suszone mięso jest w RC Intestinal na pierwszym miejscu, więc nie jest źle... ale martwi mnie ten popiół, włókna i mała zawartość białka, choć może przy zaburzeniach jelitowych tak powinno być...

Analiza składu: białko 32%; tłuszcz 22%; skrobia 20,1%; włókno strawne 11%; włókno surowe 5,1%; Omega 6 4,6%; kw. linolowy 4,4%; kw arachdonowy 0,1%; Omega 3 0,8%; EPA+DHA 0,31%; wapń 0,9%; fosfor 1%; sód 0,5%; pH moczu 6,0-6,5.
Energia metaboliczna 4300 kcal/kg.

ale kitek w tydzień prawie zjadł 400 g i 3 saszetki Intestinala, więc powoli wracamy do naszego Orijena (test znajduje się tutaj , jest tesz równieżtest TOTW) ale skubaniec znów zaczyna kręcić nosem na suche, muszę więc dokupić jeszcze coś mokrego... na początek kurczaka, a potem myślałam o kartonikach Bozity
Włókien powinno być dużo. Tak samo jak ilości kalorii, żeby kot szybciej wracał do zdrowia.
Składu bym się nie czepiała bardzo, bo w przypadku karm leczniczych ważny jest efekt.
Fakt, skrobii jest tam zdecydowanie za dużo, ale przecież nie podajemy tej karmy stale.

Orijen to świetny wybór

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Duża ilość wody jest konieczna.
Dobrze mieć w domu albo fontannę kocią albo kilka misek z wodą.

Mokrą karmę też można lekko rozcieńczyć wodą.

Sucha jest dobra - na zęby, kot gryząc chrupki ściera kamień, ale mokra to też konieczność.
Stary 2010-10-08, 08:39   #363
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Pempek - Twoja historia mnie powaliła na kolana. No co za dziad jaki, no... Wyobrażam sobie te akcje codzienne przy wszystkich posiłkach kocich i ludzkich... Ale tak poważnie to masz nielada problem... Sama nie wiem, może za każdym razem kiedy się tak zachowuje, to po dwóch-trzech ostrzeżeniach (NIE z uniesioną ręką), wynoś go i zamykaj w łazience...? Wypuszczaj jak zjecie na przykład... I tak za każdym razem. Ja swojego jednego bandziora w ten sposób oduczyłam rzucania się na nasze ręce podczas zabawy. Dostawał ostrzeżenie raz lub dwa, a potem go energicznie "wyrzucałam" z pokoju i zamykałam drzwi. Po dwóch tygodniach takich "kar" przestał to robić... Rozkładanie małych porcyjek po mieszkaniu też jest może jakimś rozwiązaniem, choć niewątpliwie jest to pierdaczenie się z piętnastoma miseczkami dla jednego kota, ale jak nie ma innych opcji...?

Ale ta cebula mnie rozwaliła, przysięgam

Ale mordeczkę ma cudną - rozdarta japa
A kicia jest cudowna - moja szylkrecia jest też taka asymetryczna - mam słabośc do szylkretek i trikolorek

.
No właśnie, to wszystko jest dość kłopotliwe, bo jak myślę, że jest pora karmienia, to mnie głowa zaczyna boleć... Co do tych kar, boooże ja już chyba wszystko przerabiałam zamykanie go po kilku komendach, chowanie miski jak wskakuje na blat... Mi to się czasem wydaje, że on ma pamięc jak rybka akwariowa, czyli jakieś 10 sekund bo nic na niego nie działa

[QUOTE=Sparta;22549751][QUOTE=pempek;22549660]Hej
Cytat:
Czy ja dobrze widzę, Twój kici ma wywinięte uszy?mój ma tak samo ale ma chyba z 3 razy mniejsze te uszka i mamy ciągle zapchane kanaliki...
Wiesz co, zawinęliśmu mu tak, dla draki a że ma dość spore te uszy, to jak mu zawiniesz, to mu tak zostają i wygląda jak Stich ( z bajki Lilo i Stich)

Cytat:
ja również słyszałam, że czeka się właśnie do czasu przed pierwszą rujką, a u kocura jak tylko zaczyna znaczyć teren ale czytałam już parę artykułów, że w zasadzie można robić sterylkę wcześniej, ale niewielu wetów się tego podejmuje
No właśnie, tak mi powiedziałam wetka...

Cytat:
Czyli znowu szkoła osmolicka i otwocka... Moja Mela była sterylizowana jak miała 7 miesięcy - przed pierwszą rujką. Tak wetka moja zdecydowała bez żadnego ale. Ma się świetnie, jest zdrowa, zadowolona i nie tyje... Nie jestem fachowcem, dlatego poradziłam się w tej sprawie takowego. Nie zastanawiała się ani chwili, powiedziała, że jak najbardziej mozna sterylizować przed rujką.
hmmmm..... no właśnie ja też bym chciała tej rujki uniknąć, ale jestem z małej mieściny, gdzie mamy 2 wetów, z czego przez jednego z nich zdechł mój piesio, więc co niego nie pójde więcej no i klops - będziemy się musieli z Migocią przemęczyć i przejść tą rujkę... (dodatkową kwestią jest możliwość stosunków kazirodczych, ale jak powiedziałam o tym wetce, to bez mrugnięcia okiem powiedziała - to zrobimy sterylkę z aborcją )
pempek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 08:46   #364
estre
Zakorzenienie

Ja kastrowałam moje kocury przed znaczeniem.
Prezes miał 12 miesięcy, późno dojrzewał, Czesio miał pół roku.

Można wcześniej sterylizować, nie trzeba czekać, tylko trzeba poszukać weta co się tego podejmie
Stary 2010-10-08, 08:59   #365
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez estre Pokaż wiadomość
Ja kastrowałam moje kocury przed znaczeniem.
Prezes miał 12 miesięcy, późno dojrzewał, Czesio miał pół roku.

Można wcześniej sterylizować, nie trzeba czekać, tylko trzeba poszukać weta co się tego podejmie
Wiesz, o Buttersa się nie martwię - ma ponad pół roku, wetka powiedziała, że na początku listopada można ciachać, a jemu nawet siuśki nie śmierdzą jeszcze...

Tylko ta moja Panienka malutka... ja się o nią tak martwię, bo ona taka słodziutka, kochaniutka jest i nie chcę, żeby się męczyła
Stary 2010-10-08, 09:03   #366
estre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
Wiesz, o Buttersa się nie martwię - ma ponad pół roku, wetka powiedziała, że na początku listopada można ciachać, a jemu nawet siuśki nie śmierdzą jeszcze...

Tylko ta moja Panienka malutka... ja się o nią tak martwię, bo ona taka słodziutka, kochaniutka jest i nie chcę, żeby się męczyła
Ja doskonale rozumiem.
Zdarza się już sterylizacja/kastracja w wieku 3 miesięcy. Hodowcy korzystają z tej możliwości.

Poszukaj informacji o wczesnej sterylizacji i dobrego weterynarza.

Dla mnie to, że trzeba czekać do pierwszej rujki czy znaczenia to taki sam mit jak to, że kotka musi mieć raz małe. Totalna bzdura.

Czekanie aż kocur zacznie znaczyć jest głupie, bo jak już zacznie to nawet po kastracji może nam znaczyć A tak nie ma tego nawyku
Stary 2010-10-08, 09:21   #367
Axaxax
BAN stały

GG do Axaxax Send a message via Skype™ to Axaxax

Oto mój kot podczas mojej wieczornej kąpieli (żeby nie bylo wątpliwości - siedzi mi na udzie):

http://www.youtube.com/watch?v=qhZLude-kTg
Axaxax jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-08, 09:35   #368
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Axaxax Pokaż wiadomość
Oto mój kot podczas mojej wieczornej kąpieli (żeby nie bylo wątpliwości - siedzi mi na udzie):

kapitalny!!!! Ciekawe co on tak chce zakopać w tej wodzie?
Stary 2010-10-08, 09:45   #369
Axaxax
BAN stały

GG do Axaxax Send a message via Skype™ to Axaxax

Cytat:
Napisane przez pempek Pokaż wiadomość
kapitalny!!!! Ciekawe co on tak chce zakopać w tej wodzie?
No właśnie nie mam pojęcia
Axaxax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 10:00   #370
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:

Haha boskie

Dziewczyny czy przesuwanie kuwety moze zaszkodzic?
Kicia zazwyczaj wlaczala syrene dopiero po uslyszeniu alarmu rano, a w tym tygodniu zaczyna juz pol godziny przed alarmem
Myslalam zeby jej przeniesc kuwete do kuchni/pokoju dziennego na noc, tak ze by nie miala wstepu na korytarz a tym samym pod drzwi naszej sypialni ale nie wiem czy zmiana miejsca toalety co dzien/noc nie wplynie negatywnie na nienaganne zwyczaje lazienkowe futra....

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 12:08   #371
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bellebelle Pokaż wiadomość
Haha boskie

Dziewczyny czy przesuwanie kuwety moze zaszkodzic?
Kicia zazwyczaj wlaczala syrene dopiero po uslyszeniu alarmu rano, a w tym tygodniu zaczyna juz pol godziny przed alarmem
Myslalam zeby jej przeniesc kuwete do kuchni/pokoju dziennego na noc, tak ze by nie miala wstepu na korytarz a tym samym pod drzwi naszej sypialni ale nie wiem czy zmiana miejsca toalety co dzien/noc nie wplynie negatywnie na nienaganne zwyczaje lazienkowe futra....
mój Rysiek podróżował ze mną do rodziców i nie było problemu, a było to zupełnie inne pomieszczenie na początku raz czy dwa zaniosłam go do kuwety i zczaił bazę a już mi teściowa mówiła, że jak gdzieś nasika, to będę sprzątać pfff a mój Rysiek mądrala robił do kuwety bez problemu

świetny filmik
Stary 2010-10-08, 12:10   #372
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
mój Rysiek podróżował ze mną do rodziców i nie było problemu, a było to zupełnie inne pomieszczenie na początku raz czy dwa zaniosłam go do kuwety i zczaił bazę a już mi teściowa mówiła, że jak gdzieś nasika, to będę sprzątać pfff a mój Rysiek mądrala robił do kuwety bez problemu
Ale codziennie podrozowal? Bo ja bym chciala na noc kuwete przenosic, w ciagu dnia bylaby z powrotem w lazience

Stary 2010-10-08, 12:12   #373
ratta
Wtajemniczenie

Zmienić miejsce kuwety można, ale przenoszenie jej raz tu, raz tam, to nie najlepszy pomysł

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 12:20   #374
ktsw
Zakorzenienie

też uwazam ze conocne przenoszenie kuwety postresuje kota, wszystko mu sie moze pomieszac i zacznie ci sikac gdzie popadnie
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 12:25   #375
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ratta Pokaż wiadomość
Zmienić miejsce kuwety można, ale przenoszenie jej raz tu, raz tam, to nie najlepszy pomysł
Cytat:
Napisane przez ktsw Pokaż wiadomość
też uwazam ze conocne przenoszenie kuwety postresuje kota, wszystko mu sie moze pomieszac i zacznie ci sikac gdzie popadnie
Dziekuje, to mnie wlasnie martwilo

Musze znalezc jakis inny sposob zeby sie wysypiac, bo ten tydzien to chodze jak zombie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-08, 12:34   #376
estre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bellebelle Pokaż wiadomość
Dziekuje, to mnie wlasnie martwilo

Musze znalezc jakis inny sposob zeby sie wysypiac, bo ten tydzien to chodze jak zombie
Dwie kuwety?
Stary 2010-10-08, 12:49   #377
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez estre Pokaż wiadomość
Dwie kuwety?
Jestes genialna!!!! Dzisiaj kupie druga
Mam nadzieje, ze kiciol zalapie, ze z obu mozna korzystac

A tak jeszcze na marginesie to czy Wasze koty tez jak sie czyszcza to wygladaja jakby wyszly spod prysznica?? Moja sie myje dosc krotko, ale takie mokrawe i przyczesane ma to futerko

Stary 2010-10-08, 15:40   #378
pempek
Zakorzenienie

Moje też po myciu mają wilgotne futerko, wydaje mi się, ze to normalne
Stary 2010-10-08, 17:16   #379
elianka
Zakorzenienie

Guzik ma suche futro, ale Felek to wygląda jak spod kranu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-08, 18:02   #380
bellebelle
Zadomowienie

Dzieki za odpowiedzi

Tak mnie to zastanowilo, bo krolik jak sie myje to ma suche futro a ogon ma mokre futerko

Stary 2010-10-08, 18:12   #381
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Byłam z Chamem u weta ( wymiotował po karmie i miał biegunkę) . Dostał zastrzyki, został-hmm - nawodniony . Kupiłam mu też pastę odkłaczającą.
Jeżeli mu nie przejdzie, będzie pobierana krew.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-08, 18:35   #382
norka27
Zakorzenienie

Dzisiaj kici nie bylo jak podjechalam z jedzeniem, jak na zlosc ona pojawia sie raz na jakis czas a ja strasznie duzo pracuje i nie moge sie na nia zwyczajnie zaczaic hehe do tego ktos sie wprowadzil do domu przyjaznego eks wlasciciela wiec karmienie bedzie utrudnione, nikt nie chce by ktos obcy sie krecil po swoim gospodarstwie. Wiec jak znam zycie jutro i pojutrze nie bedzie to wykonalne bo weekend i beda w domu. Dostalam wiesci od schronu ze kicia jest nr 42 na liscie oczekujacych na tymczas, sa zawaleni. Doradzaja mi zlapac kota i wiesc na sterylke - tylko ze kto ma sie kotem po tej sterlyce zaopiekowac? U mnie to nie jest wykonalne a za 2 tygodnie sie wyprowadzam Maz wraca z morza za kilka dni wiec nawet nie moge myslec o tym by ja na kilka dni wcisnac do mojego mieszkania bo mnie z tym kotem wyrzuci chyba Dojaz do veta utrudnia fakt ze wyjezdzam z domu kolo 6 rano a wracam kolo 18-tej i tak co dzien.. Tak wiec koniec koncow jesli cos sie nie znajdzie w ciagu 2 tygodni kicia jest stracona
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-09, 15:25   #383
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez Sparta Pokaż wiadomość
Szkoda mi tych wszystkich biednych kotów, naprawdę. dlaczego ludzie są tak podli? Ja nie wiem, powinno się robić to samo ludziom co oni robią zwierzętom...ciekawe kto by dłużej pociągnął...

Witaj kochana widze kotek daje popalić, ale wszystko okej A czy moge wiedzieć jaką karmę dałaś Sziszy? Ja teraz na Telekarmie kupiłam 4kg Royala na kulki z sierści i cos chyba z puszek o nazwie Felix
A kocio okej mój, walczymy z uszami aby w końcu nic mu się tam nie działo

Ponawiam pytanie Czy ktoś ma kota o rasie American Curl lub zna kogoś kto taką rase posiada...tak mało jest tej rasy w świecie że masakra (ja mojego nie kupiłam, ale adoptowałam)
Hej kotek już przestaje powoli się wygłupiać, rujka chyba przechodzi
Dałam jej puszkę Animonda Carny...a z suchego teraz je Arion Premium i nawet jej smakuje W ogóle to sierść jej się znacznie polepszyła, może zmieniła już na zimową i tak nie leci dlatego, ale prawie nic na ręku nie zostaje
Ja o kotach tej rasy co masz nie słyszałam dopóki nie zobaczyłam Twojego
Stary 2010-10-09, 16:49   #384
ktsw
Zakorzenienie

Cytat:

mam bardzo podobną kotkę
ktsw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-09, 16:49   #385
Nimfa20

Może pytanie nie pasuje do tego wątku, ale może któraś z Was wie : czy spotkał się ktoś z pastą odkłaczającą dla psów

Niby mam krótkowłose, ale może jest dla nich specjalna pasta Czy może od czasu do czasu podawać taką dla kotów
Stary 2010-10-09, 17:48   #386
elianka
Zakorzenienie

to psy sie zakłaczają?
Stary 2010-10-09, 17:56   #387
estre
Zakorzenienie

Też właśnie pierwsze słyszę. Miałam psa długowłosego 14 lat i nigdy się nie zakłaczył
Psy się przecież nie myją tak jak koty...
Stary 2010-10-09, 18:55   #388
Nimfa20

Niby nie, ale kiedyś zauważyłam, że - starszy nie aż tak- ale młodszy pies po lizaniu sobie sierści kaszlał .

Właśnie dlatego pytam, czy może ktoś słyszał o zakłaczaniu się psów, czy o paście dla nich. Tak z ciekawości. Zaczęłam zastanawiać się nad tym podając kotu pastę na kłaki, której mi trochę spadło, a psy ze smakiem zlizały.
Stary 2010-10-10, 08:20   #389
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

UFFF ! Rujka skończona, kotce rozum wrócił Automatycznie apetyt się również poprawił, dwa kawałki wołowiny musiała chrupkami poprawić - szok normalnie Teraz biega jak szalona po mieszkaniu, w końcu mój kot jest back Wczoraj myślałam że padnę, jak dobierała się do wody w szklance - wsadzała łebek ale się nie mogła dossać do wody bo mało jej było, to łapkę sobie zamaczała i oblizywała :P A herbaty się centralnie napiła z mojego kubka
Stary 2010-10-10, 10:16   #390
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Wczoraj myślałam że padnę, jak dobierała się do wody w szklance - wsadzała łebek ale się nie mogła dossać do wody bo mało jej było, to łapkę sobie zamaczała i oblizywała :P A herbaty się centralnie napiła z mojego kubka

Pomyslowa ta Twoja kicia

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości