Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-10, 16:33   #3631
bosti
Zadomowienie

Dot.: Brzuszki powoli rosną bo maluszki rodzimy wiosną. Marzec-kwiecień 2011

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
widziałam na allegro,
taki sterylizator do mikrofali,
za 40zł bodajże

może skuszę się na coś takiego
też się do czegoś takiego przymierzam

Montii z karmieniem to bardzo różnie bywa. moja siostra miała cc, więc początkowo nie miała pokarmu. potem jak juz miała, to musiała odciągać, bo młoda za cholerę nie chciała cyca, jak się przekonała, że z butelki łatwiej leci. nie pomogły żadne poradnie laktacyjne, palce, strzykawki itp. przez miesiąc próbowała nauczyć małą ssać cyca i nic z tego nie wyszło. więc odciągała przez 10 mies. laktatorem elektr. i dawała z butelki

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Cytat:
[/COLOR]

ja marze o zakupach ubraniowych,
ale jeszcze trochę muszę poczekać na wypad do większego miasta

za to kupiłam sobie na allegro 2 pary rajstop dla ciężarnych oraz getry ciążowe
Iza ja się strasznie napaliłam na te zakupy, pojechałam do Bielska, bo u nas to w ogóle nic ciążowego nie ma, chyba że targowy badziew. dziś też na allegro kupiłam 2 pary legginsów ocieplanych na zimę

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 17:13   #3632
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez woszczyk Pokaż wiadomość
Nie jedyny, ja już prawie 2 tyg. temu wiedziałam, że mam synka
Cytat:
wg pierwszego postu jest 5/5
<ciach>
widzicie, jaka gapa ze mnie...

niutka1, współczuję, a nawet nie wiedziałam, że jest szansa, żeby się coś zmieniło w czasie ciąży, jeśli już się ma łożysko przodujące - to trzymam kciuki, żeby tak było w Twoim przypadku!

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
niutka doradź mi jako doświadczona mama ( i reszta dziewczyn również)
mam zamiar karmić piersią, ile? nie wiem, wyjdzie w praniu, ale sęk w tym ,że termin na marzec, a do czerwca uczelnia więc będę musiała się wyrwać raz na jakiś czas na ćwiczenia, później egzaminy itp itd.
<ciach>
dobre pytanie, ja też niby powinnam na uczelnię wpadać po porodzie, chociaż jeśli urodzę w terminie a nie przed, to zostanie miesiąc do końca zajęć, więc może tragedii nie będzie, jeśli się przestanę pojawiać o tym i tak będę gadać z wykładowcami dopiero po I semestrze, wcześniej to sensu nie ma... ale Montii powiedz, z kim będziesz zostawiać bobasa? Ja bym mogła chodzić w systemie wieczorowym tak jak teraz i czekać, aż mąż wróci z pracy, ale on normalnie wraca koło 18, czyli dużo za późno...

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 17:35   #3633
blackrose4u
Wtajemniczenie

niutka to dbaj o siebie teraz. Wypoczywaj jak tylko się da i oby to łóżysko zmieniło pozycje. Ładnie o to je prosimy

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 18:46   #3634
Jok3r
Zadomowienie

Niutka trzymam kciuki. Kurcze juz sie wydaje, ze blizej niz dalej mamy, a tu co rusz cos wyskakuje. Ja mam przestroge dla dziewczyn, ktore nosza obcisle rzeczy, a zwlaszcza bielizne. W klubie juz napisalam co mi sie przytrafilo. Zaczelo sie od niewinnych boli podbrzusza, ktore uznalam za rozciagajaca sie macice, ale czulam sie czasem tak jakby przy zginaniu sie mialo mi tam zaraz cos eksplodowac tak napiety brzuch byl. Poszlam na wizyte i wyszlo, ze mam napieta macice czyli tak jakby szykowala sie juz do porodu. Od razu dostalam skierowanie do szpitala i przeszlo, ale musze teraz nosic babcine majtasy i luzne rzeczy i pilnowac, zeby gumka nie odciskala sie na brzuchu, nie przemeczac sie i duzo odpoczywac. Oprocz tego wyktyto u mnie zaawansowana anemie i na prenatalnych wyszlo, ze Mateo ma mala wade serca. Za 3 tyg jedziemy do kardiologa na kosultacje. Tak wiec, z jednej strony radocha, bo to juz za chwile 21 tydz, a tu nagle taka kupa sie czlowiekowi na leb zwala. Trzeba teraz bardzo uwazac, bo w szpitalu powiedzili mi, ze teraz wlasnie jestemy najbardziej narazone na przedwczesny porod. I nie masowac brzuszkow, bo to stymuluje macice do porodu!!!!!

Edytowane przez Jok3r
Czas edycji: 2010-10-10 o 18:47
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 19:12   #3635
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
jak mam sobie z tym radzić

Jokr3 pisała do mnie na prv że już zna płeć i że może nawet do nas wróci na forum

Wstawiam zdjecie mojego brzucha w 17tyg, coś dla maluszka oraz leniuchującego naszego kota
black świetna kicia proszę wstaw zdjęcie kociaka w całej okazałości
domek maleństwa też już ładnie rośnie

niutka, jok3r trzymam mocno kciuki żeby wszystko skończyło się pomyślnie

mam pytanie do dziewczyn które mają koty albo psy: co dajecie swoim pupilom w przypadku biegunki ?? mój Aronek od wczoraj się męczy i nie wiem jak mu pomóc jutro jak mąż wróci z pracy pojedziemy do weterynarza ale chciałam mu ulżyć już teraz, najgorsze jest to że nie wiem co mu zaszkodziło bo nic w jego menu nie zmienialiśmy
wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 19:13   #3636
Mantequilla
Raczkowanie

Lakcid jest dobry na biegunki czy rozwolnienia, dajesz pół porcji.
a czasem to nie musi nic konkretnego zaszkodzić, po prostu jakieś nerwy wezmą zwierzaka.
Mantequilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 19:23   #3637
bosti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość

mam pytanie do dziewczyn które mają koty albo psy: co dajecie swoim pupilom w przypadku biegunki ?? mój Aronek od wczoraj się męczy i nie wiem jak mu pomóc jutro jak mąż wróci z pracy pojedziemy do weterynarza ale chciałam mu ulżyć już teraz, najgorsze jest to że nie wiem co mu zaszkodziło bo nic w jego menu nie zmienialiśmy
węgiel lub smecta są skuteczne i bezpieczne

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Niutka trzymam kciuki. Kurcze juz sie wydaje, ze blizej niz dalej mamy, a tu co rusz cos wyskakuje. Ja mam przestroge dla dziewczyn, ktore nosza obcisle rzeczy, a zwlaszcza bielizne. W klubie juz napisalam co mi sie przytrafilo. Zaczelo sie od niewinnych boli podbrzusza, ktore uznalam za rozciagajaca sie macice, ale czulam sie czasem tak jakby przy zginaniu sie mialo mi tam zaraz cos eksplodowac tak napiety brzuch byl. Poszlam na wizyte i wyszlo, ze mam napieta macice czyli tak jakby szykowala sie juz do porodu. Od razu dostalam skierowanie do szpitala i przeszlo, ale musze teraz nosic babcine majtasy i luzne rzeczy i pilnowac, zeby gumka nie odciskala sie na brzuchu, nie przemeczac sie i duzo odpoczywac. Oprocz tego wyktyto u mnie zaawansowana anemie i na prenatalnych wyszlo, ze Mateo ma mala wade serca. Za 3 tyg jedziemy do kardiologa na kosultacje. Tak wiec, z jednej strony radocha, bo to juz za chwile 21 tydz, a tu nagle taka kupa sie czlowiekowi na leb zwala. Trzeba teraz bardzo uwazac, bo w szpitalu powiedzili mi, ze teraz wlasnie jestemy najbardziej narazone na przedwczesny porod. I nie masowac brzuszkow, bo to stymuluje macice do porodu!!!!!
kochana Ty jesteś twarda kobitka i nie załamiesz się tak łatwo mimo tych niesprzyjających wiadomości będzie dobrze, zobaczysz

Stary 2010-10-10, 19:29   #3638
wanilia83
Zadomowienie

mantequilla, bosti dziękuje wam kochane

węgla i smecty nie mam ale lakcit jest więc zaraz zaaplikuje młodemu a po smecte wyślę męża do kolegi
Stary 2010-10-10, 19:29   #3639
Mantequilla
Raczkowanie

Ja to się staram jak najluźniejsze ciuszki nosić, w ciasnych mi niewygodnie bardzo, choć brzuszek niewielki i mało ciążowy. Pod koniec października mam drugie usg i ciekawe, czy będzie widać płeć czy tez nie. Dla mnie w sumie ważniejsze, żeby maluszek był zdrowy.

wanilia-- nie dawaj wszystkiego na raz, u mnie lakcid pomógł wspaniale, a lepiej brzusia kotka nie przemęczać.
Stary 2010-10-10, 19:40   #3640
Tity
Zakorzenienie

niutka, Jok3r to trzymajcie się dziewczyny
Cytat:
mam pytanie do dziewczyn które mają koty albo psy: co dajecie swoim pupilom w przypadku biegunki ??
Tylko i wyłącznie węgiel.
Montii ja będę mieć ten sam problem co Ty z zajęciami i na pewno kupię laktator elektryczny, bo zanim bym odciągnęła coś ręcznym to musiałabym chyba o 2 rano wstawać

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 19:45   #3641
wanilia83
Zadomowienie

oki na razie dostanie lakcid a jutro zadzwonię u weterynarza dowiem się co dalej robić, raz już coś takiego przeszliśmy ale wiemy że wtedy zaszkodziło ukradzione z pizzy salami wtedy był środek tyg i jeden zaszczyk u weta załatwił sprawę a teraz biedak się męczy od wczorajszego wieczora
Stary 2010-10-10, 19:48   #3642
Mantequilla
Raczkowanie

Moja kicia się męczyła przez cały weekend, kiedy nas akurat w domu nie było i ktoś się nią opiekował, a lakcid pomógł od razu. I to lekarz zalecił, wiec bezpiecznie.
Stary 2010-10-10, 20:45   #3643
megi2015
Zadomowienie

Witam nowe mamusie Super, że dołączyłyście do nas !!!!

Gratuluję również mamusią które poznały płeć. Ja czekam do 15 listopada - a to jeszcze tak długo.........
Ciągle myślę że to będzie chłopak - dziś nawet w h&m oglądałam takie ubranka dla chłopców - super malutkie sztruksy - do tego koszula była - niesamowita !!!! Takie malutkie ubranka a wyglądały jak dla osoby dorosłej tylko w pomniejszeniu - cudowne

Dziewczynom które mają problemy z łożyskiem życzę zmiany na lepsze !!!
megi2015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 20:59   #3644
bosti
Zadomowienie

wczoraj zakupy nie bardzo mi się udały, więc dziś troszkę zaszalałam na allegro. pochwalę się, co kupiłam:
http://allegro.pl/niepowtarzalne-swe...265740768.html - szary
http://allegro.pl/bluzka-kimono-podk...259205027.html - czerwona
http://allegro.pl/tunika-ciazowa-kim...265180939.html - brązowa
http://allegro.pl/getry-leginsy-ciaz...257114415.html - czarne i stalowe
a ile czasu się zastanawiałam nad kolorami
oprócz tego jeszcze dziś wygrałam aukcję z używanymi spodniami dresowymi h&m, więc jestem wreszcie usatysfakcjonowana i będę miała w końcu w czym chodzić

Stary 2010-10-10, 21:01   #3645
blackrose4u
Wtajemniczenie

Jok3r trzymam kciuki za Was oby wszystko było dobrze. Ale teraz już lepiej po powrocie ze szpitala?

Cytat:
black świetna kicia proszę wstaw zdjęcie kociaka w całej okazałości
domek maleństwa też już ładnie rośnie

niutka, jok3r trzymam mocno kciuki żeby wszystko skończyło się pomyślnie

zdjęcie wstawie jutro a na biegunke to nie wiem bo moja kicia miała przez chwile i te ze względu włosków w jelitach, potem to już nawet biegunki nie miała. Więc to inny przypadek to nie pomoge.

rety ale przez ten bół to ja dzisiaj na jednej nodze chodziłam, podpierając się meblami powiedzice mi czy jak się przytulacie z tżem to tak w pełni czy np ma brzuszek bo ja nie wiem czy nasienie jest bezpieczne czy nie. Jak pytałam gina o współżycie to powiedział że mogę, nie wyszczególniał zakończenia mam nadzieje że mnie zrozumiecie, bo tak głupio mi to pisać

oczekujemy
Stary 2010-10-10, 21:05   #3646
bosti
Zadomowienie

Black możecie spokojnie do końca, bo nasienie jest bezpieczne

Stary 2010-10-10, 21:06   #3647
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
wczoraj zakupy nie bardzo mi się udały, więc dziś troszkę zaszalałam na allegro. pochwalę się, co kupiłam:
http://allegro.pl/niepowtarzalne-swe...265740768.html - szary
http://allegro.pl/bluzka-kimono-podk...259205027.html - czerwona
http://allegro.pl/tunika-ciazowa-kim...265180939.html - brązowa
http://allegro.pl/getry-leginsy-ciaz...257114415.html - czarne i stalowe
a ile czasu się zastanawiałam nad kolorami
oprócz tego jeszcze dziś wygrałam aukcję z używanymi spodniami dresowymi h&m, więc jestem wreszcie usatysfakcjonowana i będę miała w końcu w czym chodzić
nad tym pierwszym sweterkiem też się zastanawiałam, napisz jaki jest jak przyjdzie

oczekujemy
Stary 2010-10-10, 21:08   #3648
bosti
Zadomowienie

Cytat:
nad tym pierwszym sweterkiem też się zastanawiałam, napisz jaki jest jak przyjdzie
oki jakbym zapomniała, to przypomnij mi pod koniec tyg., mam nadzieję, że już będzie

Stary 2010-10-10, 21:16   #3649
Mantequilla
Raczkowanie

Ja dla bejbi jeszcze nic nie kupiłam, szczerze mówiąc, gdy już będzie bliżej terminu, to się tym zajmę, bo mimo wszystko lepiej nie zapeszać. Mam koleżankę w 6 miesiącu i tez jeszcze nic nie kupiła, a ma doświadczenie, bo to nie pierwsze dziecko i wie, ze spokojnie wszystko zdąży. A sama sobie to kupuje takie ciuchy uniwersalne, ktore po ciąży tez będę mogła nosić.
Stary 2010-10-10, 21:19   #3650
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość

Fajne mebelki, my weźmiemy takie łóżeczko z szufladą na dole i jakąś nie dużą komodę, bo mi się nie zmieści a z półką to chyba będzie problem, bo mamy jakieś blachy w ścianach i nie wiem czy da sie dziurę zrobić
Jaki kocurek fajoski
my też mamy bardzo mało miejsca w sypialni,
wstawić tam łóżeczko i komodę to będzie wyczyn
dlatego ta półka nas komódke to będzie dobry pomysł

Cytat:
też się do czegoś takiego przymierzam

Montii z karmieniem to bardzo różnie bywa. moja siostra miała cc, więc początkowo nie miała pokarmu. potem jak juz miała, to musiała odciągać, bo młoda za cholerę nie chciała cyca, jak się przekonała, że z butelki łatwiej leci. nie pomogły żadne poradnie laktacyjne, palce, strzykawki itp. przez miesiąc próbowała nauczyć małą ssać cyca i nic z tego nie wyszło. więc odciągała przez 10 mies. laktatorem elektr. i dawała z butelki

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ----------

Iza ja się strasznie napaliłam na te zakupy, pojechałam do Bielska, bo u nas to w ogóle nic ciążowego nie ma, chyba że targowy badziew. dziś też na allegro kupiłam 2 pary legginsów ocieplanych na zimę
juz się nie moge doczekać zakupów,
interesują mnie w szczególności długie tuniki do leginsów,
oraz dżinsy

co do leginsów i rajstop to nie wiem czy dobrze zrobiłam kupując takie za brzuszek,
czy nie lepiej było kupić takie bardzo niskie,

bo teraz mam wysokie majty i mnie denerwują

Cytat:
węgiel lub smecta są skuteczne i bezpieczne
dokładnie

a oto mój pupil,
zdjęcie trochę nie wyraźne bo z komórki,
na żywo ma bardzo wyraźne kolorki
w szczególności rudy

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2010-10-10 o 21:25
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 21:25   #3651
Mantequilla
Raczkowanie

słodziak
Stary 2010-10-10, 21:32   #3652
megi2015
Zadomowienie

Cytat:
my też mamy bardzo mało miejsca w sypialni,
wstawić tam łóżeczko i komodę to będzie wyczyn
dlatego ta półka nas komódke to będzie dobry pomysł

oraz dżinsy

co do leginsów i rajstop to nie wiem czy dobrze zrobiłam kupując takie za brzuszek,

dokładnie

a oto mój pupil,
w szczególności rudy
Jaki superowy kociak
megi2015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 21:34   #3653
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
niutka doradź mi jako doświadczona mama ( i reszta dziewczyn również)
mam zamiar karmić piersią, ile? nie wiem, wyjdzie w praniu, ale sęk w tym ,że termin na marzec, a do czerwca uczelnia więc będę musiała się wyrwać raz na jakiś czas na ćwiczenia, później egzaminy itp itd.
Więc również muszę zakupić laktator ( jakiiiii ??? )
chciałam karmić tak z 3 miesiące więc nie wiem czy opłaca się kupować elektryczny, wolałabym ręczny bo tańszy, ale słyszałam wiele negatywnych opinii ,ze długo pokarm się odciąga itp itd.
Boję się troche,że małe nie będzie chciało jeść z butelki, od kiedy zacząc przyzwyczajać? może w dzień butelka a w nocy cyc? kurcze nic już nie wiem. aha i ile jakich butelek mam kupić na początek?
ogólnie wolałabym mieć wszystko kupione przed rozwiązaniem, nie w trakcie, widziałam zestaw startowy z Aventa 2x 125 ml i 2x 260 .
i nie wiem czy starylizator to rzecz niezbędna? nie wystarczy dokładnie umyć i tyle? nie wiem co mi się przyda a co nie a szkoda kasę wydać na marnę, wolę dziecku kupić coś innego. trochę ten mój post chaotyczny ale śpiesze się. kurcze no licze na rade bo jestem zielona.

Szczerze mówiąc nie wiem jak Ci tu pomóc, bo ja karmiłam na żądanie i nie miałam takiej sytuacji, ze wychodze na pół dnia, więc nie wiem jak to w praktyce Ci wyjdzie. U mnie było tak, ze jak gdzieś wychodziłam, to nie było problemu, żeby małe piło z butelki moje odciągnięte mleczko podane przez kogos innego niz ja, bo jak ja chciałam podac butla to nie chciało, ale intelignetne bestie, a jak np moja mam, albo mąż, to juz spoko z butli ciagnęło, nie przygotowywałam jakos specjalnie, najwazniejsze, to żeby dziecko umiało ssac cyca, więc na początek raczej nie podawać butli, póki sie nie nauczy dobrze ssac cyca, a butle sie ssie o wiele łatwiej, więc z tym raczej nie będzie miało problemu
laktator proponuje elektryczny, ja z ręcznym bym nie wydoliła zwłaszcza jak się będziesz np spieszyc rano, czy co, to elektrycznym raz dwa, ale kup taki, do którego da sie włozyc baterie zamiast zasilacza, to będziesz mogła sobie w razie czego odciągnąc na uczelni, albo np medela ma taki bateryjno-sieciowy, a do niego możesz kupic inna przystawkę, do odciągania ręcznego, tak żebys mogła dyskretnie odciągnąć np w toalecie na uczelni, bo jak wyjdziesz na dłużej niz 3 godziny, to ci tam cycki eksplodują, a jak nie będziesz odciągac, to organizm zacznie zmniejszać produkcję i w ogóle będziesz miała zaburzoną laktację, lepiej regularnie odciągać, jak będziesz poza domem, by utrzymac rytm naturalnego karmienia.

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
z elektrycznym trzeba uwazac i pilnowac czasu najpierw po 7min z kazdego cyca, potem 5 i bodaj 3, bo inaczej bedziesz miala suty do ziemi

raczej na odwrót, najpierw zaczynamy od 3 lub 5 minut na cycek, a potem mozna zwiekszac długość ściągania

Cytat:

za to kupiłam sobie na allegro 2 pary rajstop dla ciężarnych oraz getry ciążowe
czyli legginsy ?
ja za to kupiłam sobie i córci getry, takie zwykłe, wełniane ( tzn niby wełniane ) , na nogi, fajnie wyglądaja do legginsów
Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość

niutka1, współczuję, a nawet nie wiedziałam, że jest szansa, żeby się coś zmieniło w czasie ciąży, jeśli już się ma łożysko przodujące - to trzymam kciuki, żeby tak było w Twoim przypadku!

.

Ja mam przodujące brzeznie, czyli jest duża szansa, gdyby było przodujące częściowo lub centalnie, to raczej nie ma szans na przesunięcie
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-10-10 o 21:37
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 21:50   #3654
iizabelaa
Zakorzenienie

no na aukcji pisało getry ale to sa legginsy, takie bardzo grube rajstopy
Stary 2010-10-10, 21:52   #3655
aja1
Zakorzenienie

Montii ja karmiłam 9 miesięcy, potem młoda sama się odstawiła. Wyszły jej ząbki, więc może i dobrze
Powinno się karmić przynajmniej przez 6 miesięcy, wtedy mleko jest najbardziej wartościowe dla dziecka, potem to tylko dla popitki.

Ja jak wychodziłam, odciągałam i do butli.

Sterylizator jest bez sensu. Poza tym lekarz kiedyś powiedział, że dziecko musi się przyzwyczajać do otaczających nas bakterii, bo inaczej nie nabywa odporności i dlatego dzieci chorują.
Kaśka moja jak upadł smoczek, to oblizałam i wsie, butelki tylko myłam, jak jabłko upadło na podłogę, też ewentualnie jak coś było to przepłukałam pod wodą - jak zdążyłam. Kachna chorowała tylko raz na tyle żeby potrzebny był antybiotyk.

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 22:00   #3656
bosti
Zadomowienie

Cytat:
oraz dżinsy

znam ten ból - nienawidzę mieć czegokolwiek powyżej biodrówek brr okrutnie mnie to drażni ale te wszystkie panele w ciążówkach nożna podwijać i nosić pod brzuszkiem, mam już kilka takich ciuszków i tak właśnie noszę

śliczny ten Twój kociak

Stary 2010-10-10, 22:06   #3657
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Powinno się karmić przynajmniej przez 6 miesięcy, wtedy mleko jest najbardziej wartościowe dla dziecka, potem to tylko dla popitki.

no, z tym ostatnim to sie nie zgodzę, moja córa była na samym cycu ( ze względu na to, że w 4 mscu miała alergię na buzi tak mi zaleciła pediatra) do końca 10 msca i cały czas wagowo i wzrostowo na najwyższym centylu, tak więc mleko nie było dla popitki, tylko normalnie sie tym odżywiała. Mój syn na samym cycu był do 8 msc i tez bardzo ładnie przyrastał, w ogóle moje dzieci na cycu rosły pieknie i były duuuże, tak więc to mleko było pełnowartościowe nie tylko do 6 msca, to jakis mit. Owszem, jak mamy wprowadzaja inne pokarmy koło 6 msca, to wtedy zmniejszają ilośc karmien i to mleko staje sie juz inne, ale jak ktoś chce karmic, to nie ma przeszkód by karmił sama piersią do nawet 1 roku, znam takie mamy, które własnie ze względu na alergie dziecka dostały takie zalecenie i dzieci bardzo ładnie z tych alergii wychodziły ( z tym, że taka karmiąca mama tez musi byc na specjalnej diecie, nie może jeśc wszystkiego)
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 22:10   #3658
migotka8765
BAN stały

dziewczyny mam pytanie czy ktoraś z Was miała krwiaka w czasie ciązy?
migotka8765 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 22:19   #3659
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie Super, że dołączyłyście do nas !!!!
a mówią że mały przyrost naturalny nie ? a tu nas coraz więcej i oby tak dalej

Cytat:
rety ale przez ten bół to ja dzisiaj na jednej nodze chodziłam, podpierając się meblami powiedzice mi czy jak się przytulacie z tżem to tak w pełni czy np ma brzuszek bo ja nie wiem czy nasienie jest bezpieczne czy nie. Jak pytałam gina o współżycie to powiedział że mogę, nie wyszczególniał zakończenia mam nadzieje że mnie zrozumiecie, bo tak głupio mi to pisać
chyba bezpieczne bo ja jak mam mieć cytologię to mi lekarz powiedział że mam tylko nie współżyć dzień przed wydaje mi się że to właśnie przez nasienie więc chyba można w ciąży tak wnioskuję ale ja i tak się jakoś boję i zawsze kończymy jednak na brzuszku

Cytat:

a oto mój pupil,
w szczególności rudy
co do leginsów to te niskie mogłyby uciskać macicę tak jak jokr pisała
ja tam teraz spodnie podciągam do pępka i majty też i jakoś powiem wam że się przyzwyczaiłam i mnie denerwuje jak trochę się na dół osuną

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Sterylizator jest bez sensu. Poza tym lekarz kiedyś powiedział, że dziecko musi się przyzwyczajać do otaczających nas bakterii, bo inaczej nie nabywa odporności i dlatego dzieci chorują.
Kaśka moja jak upadł smoczek, to oblizałam i wsie, butelki tylko myłam, jak jabłko upadło na podłogę, też ewentualnie jak coś było to przepłukałam pod wodą - jak zdążyłam. Kachna chorowała tylko raz na tyle żeby potrzebny był antybiotyk.
dokładnie co za dużo to też niezdrowo dziecko nie może być chowane na sterylnych warunkach oczywiście to też moje zdanie ale moim zdaniem właśnie bardziej odporne jest wtedy

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-10, 22:28   #3660
aja1
Zakorzenienie

"Towarzystwa naukowe oraz międzynarodowe grupy ekspertów zgodnie zalecają, aby niemowlęta były karmione wyłącznie pokarmem kobiecym przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Oznacza to, że w tym czasie niemowlę otrzymuje jedynie mleko matki i nie ma potrzeby podawać mu np. wody, soków, mieszanek za wyjątkiem niezbędnych witamin lub leków. Od początku 7 m. ż. zaleca się wprowadzanie pokarmów uzupełniających oraz kontynuację karmienia pokarmem matki co najmniej do 12 m. ż."

Czyli można określić do popitki, a nie jako główny składnik

Natomiast mnie teściowa obdzierała ze czci i wiary gdy młodej dawałam jabłko czy marchewkę jakoś w 4 miesiącu, w 3 miesiącu "cienką" zupę jarzynową.

Wg polskich norm podawanie posiłków dodatkowych dla niemowląt jest od 5 albo 6 miesiąca, a ja doczytałam w angielskiej literaturze, że można od 3 miesiąca

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości