|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Jaki jest schemat żywienia niemowląt w Niemczech?
Wnioskując po tym, iż dania HIPP oraz Babydream mają inną kolejność wprowadzania produktów do diety dziecka, sądzę że schemat w Niemczech jest nieco inny, niż zalecany przez WHO i akceptowany w PL. Czy ktoś takowy posiada? Ew. jakiś inny, NIE whowski?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaki jest schemat żywienia niemowląt w Niemczech?
Nie bardzo mnie to interesowało wczesniej a teraz nie mam czasu specjalnie szukać, ale znalazłam (pierwsze z brzega
)Forschungsinstitut für Kinderernährung Dortmund Poklikaj na odnośniki
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
sorry, ze sie wtrace ale karmicie dzieci wg. schematow przygotowanych przez firmy produkujace zywnosc?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czemu nie ? skoro dziecko nie wykazuje sklonnosci do alergii ,kolek itp to czemu nie? info na opakowaniu jest orientacyjne ,co innego podac 5 miesiecznemu bobasowi sloika od 8 miesiaca a co innego 5 miesiecznemu dać smażoną kiełbasę do ręki
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
jedyna roznica w tych potrawach polega na ich konsystencji - jedno jest mdla papka drugie ma jakies tam kawalki
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale moja córa kompletnie nie słoikowa więc wiem tylko z obserwacji.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2010-10-11 o 20:08 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Ale np (tylko pewnie tu firmy pomylę) HIPP ma banana po 6 miesiącu, a gerber po 4
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
nu. w anglii "nanana" (mojej corki wersja banana) jest po 4 miesiacu w hippie
|
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
No pisałam, że pomylę firmy
W każdym razie któraś wprowadza banana dopiero po 6.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
wydaje mi sie, ze jesli karmic wg. schematu to takiego od lekarza, z ksiazki medycznej itd. z takiego zrodla gdzie autor nie czerpie zysku z zakupu danego produktu.
Same sloiczki tez sa ponumerowane, wiec nie korzystam ze schematu... ale faktycznie komus moze sie przydawacw ogole chore jest dla mnie karmienie 4mcznego dziecka np.slodkim jabluszkiem. Po pierwsze cukier, po drugie takie malenstwo nie powinno jesc jeszcze nic innego niz mleko. Niedugo wprowadza sloiczki i inne dania od 2mca zycia. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że w sprawie rozszerzania diety to tylko zdrowy rozsądek nas może poratować, bo nawet w książkach i opiniach lekarzy są rozbieżności, już nie mówiąc o tych różnicach w słoiczkowych oznaczeniach w zależności od firmy. A co do cukru to - Jabłko jeszcze pół biedy, ma naturalne cukry (popieram zacząć od warzyw rozszerzanie, a potem wprowadzać słodkie owocki), ale te kaszki to szit! Nie ma w polskich sklepach kleiku/kaszki glutenowej (z jednego zboża) bez dodatku cukru i aromatów!!! no aż kląć się chce... Na razie używamy kleiku kukurydzianego i ryżowego(bez dodatków), ale za chwilę pora na gluten (po 5 mscu) i się zastanawiam, czy nie przyrządzić zwykłej kaszki mannej błyskawicznej? Albo wprowadzić kaszki dla starszych dzieci? - zdaje się, że nestle "zdrowy brzuszek" nie ma dodatków.Wracając do temtu - ja chcę te ichnie germańskie kaszki (np. Holle) w naszych sklepach, po polskich cenach i po drugiej stronie ulicy do kupienia
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
te schematy na str. hippa czy gerbera czy czegoś tam - są IDENTYCZNE ze schematem określonym przez WHO, na nim się opierają. A lekarze właśnie stosują się do zaleceń WHO. To gdzie tu reklama? Owszem - podają: np. do picia herbatka malinowa HIPP - ale kto ci broni podać inną lub tylko wodę? To samo z obiadkiem - wiadomo, że producent poda na swojej stronie swój produkt, ale równie dobrze możesz sama ugotować Wg Ciebie 4miesięczne dziecko nie powinno - masz większą wiedzę, niż WHO? Pomijam, że nikt nie każe ci wprowadzać innego niż mleko jedzenia. Swoją drogą - zaleca się najpierw wprowadzanie warzyw, by dziecko nie poprzestało na słodkich owocach, a skutkiem tego niestety często gęsto owocki kłują moją córę w zęby Czyli jak się nie odwrócić - dupa z tyłu.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22638716]
Wg Ciebie 4miesięczne dziecko nie powinno - masz większą wiedzę, niż WHO? [/QUOTE] te wszystkie schematy zalecają rozszerzanie diety dzieciom karmionym mm po 4 miesiącu, ale każdy robi jak uważa.
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
No to dzieciom mającym 4 miesiące. Nie w trwającym 4, tylko 4miesięcznym - dla mnie to jednoznaczne z PO
Mam 4 miesiące, a nie 4 mi leci.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22638716]
Wg Ciebie 4miesięczne dziecko nie powinno - masz większą wiedzę, niż WHO? Pomijam, że nikt nie każe ci wprowadzać innego niż mleko jedzenia. Swoją drogą - zaleca się najpierw wprowadzanie warzyw, by dziecko nie poprzestało na słodkich owocach, a skutkiem tego niestety często gęsto owocki kłują moją córę w zęby Czyli jak się nie odwrócić - dupa z tyłu.[/QUOTE]jesli zalecaja jedzenie slodkiego jablka w tym wieku to mam wieksza wiedze Oczywiscie, ze nikt mi nic nie moze kazac odnosnie karmienia mojego dziecka ![]() moze kluja, bo sa za slodkie? dla mnie one sa nie jadalne, jak powidla lepiej zetrzec owoc na tarce a jak sa zabki dac do raczki swiezy niz te mazidla dawac sama tez je czasem daje ale jako dodatek np. dzis dolozylam troche gruszek williamsa do naturalnego kwasnego jogurtu, ale rocznemu bablowi zgadzam sie, ze numerki sa pomocne chodzilo mi raczej o scisle trzymanie sie tych schematow a racjonalne, zdrowe odzywianie |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Wybacz, ale nie wierzę, że wiesz więcej niż zespół specjalistów WHO
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
30 lat temu po 1 miesiącu podawało się soki, a w 3 skrobane jabłko.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
1.słoik od 8 mies. to 190 g, a 5 mies. dziecko zjada jakieś 40-60 g to po co otwierać duży słoik ? 2. za duże kawałki są w słoiczkach od 8 mies. ---------- Dopisano o 19:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- mleko też jest słodkie, nawet bardzo |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Ollencjo, ale to też nie każde dziecko
Moja córka spokojnie zjada cały słoiczek 125g dyni z ziemniakiem lub pół dużego, ew. banany z winogronami i różą. Mało tego, po zjedzeniu słoiczka dopija mlekiem, czasem 50ml, czasem 100ml. Dzisiaj jadła pierwszy raz dynię z ziemniakiem i indykiem (pierwsze mięsko ), pół słoika 190g, jutro drugie pół. Do tego 30ml wypiła (bo mniej ostatnio je).
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
z ciekawosci szaja nie gotujesz malej w ogole?
|
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
Do końca 6 miesiąca nie chcę, tzn. chcę by jakieś już smaki poznała po prostu, będę mniej więcej kojarzyła, co jej smakuje. Ostatnio ugotowałam kartofelka z burakiem, to nie chciała
Ale takiego np. banana jej normalnie miksuję z kleikiem ryżowym, czasem mieszam z winogronem, brzoskwinią. Ze słoika z owoców daję tylko banana + winogron+ dzika róża, ze względu na różę właśnie, bo tego sama nie dodam. A gotować będę musiała, bo młoda jabłek nie może, i nie mogła też marchwi, a 90% rzeczy to wszystko zawiera Po przejrzeniu słoików mogę kupić z 7 może tylko
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
sprobij slodkiego ziemniaka jak nie chce zwyklego
|
|
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
O widzisz, nie pomyślałam, dzięki
Spróbuję też samego buraka...
|
|
|
|
|
#26 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupowałam Holle w sklepie internetowym ze zdrowym żarciem. Ale i tak cieszę się, że jest taka opcja w ogóle. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22638716] Swoją drogą - zaleca się najpierw wprowadzanie warzyw, by dziecko nie poprzestało na słodkich owocach, a skutkiem tego niestety często gęsto owocki kłują moją córę w zęby Czyli jak się nie odwrócić - dupa z tyłu.[/QUOTE]A wg mnie to zależy od dziecka. Daniel dostał najpierw jabłko, warzywa 2-3 tyg. później kosztował i je bez problemu jedno i drugie. Mało tego - jadł w tym samym czasie nawet bezcukrowe, obrzydliwe jak jasna cholera, mleko. ![]() ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
Nie przesadzajmy z tymi cukrami. Nikt nie karze podawać dziecku sacharozy do każdego posiłku. A laktoza czy fruktoza to cukry naturalne, nie ma co siać o nie paniki. Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2010-10-13 o 20:57 |
||
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;22638716]Ale moment
te schematy na str. hippa czy gerbera czy czegoś tam - są IDENTYCZNE ze schematem określonym przez WHO, na nim się opierają. .......Wg Ciebie 4miesięczne dziecko nie powinno - masz większą wiedzę, niż WHO? Wybacz, ale nie wierzę, że wiesz więcej niż zespół specjalistów WHO [/QUOTE] mimo, ze sie wczesniej nie interesowalam tymi zaleceniami Hippa i tym podobnych co do karmienia, to zaintrygowalo mnie to co piszesz. Skad te informacje, ze strony WHO? ja sprawdzilam i oni nic takiego nie mowia, byloby to sprzeczne z ta rezolucja Zważając na unikalną wartość pokarmu kobiecego oraz naturalne procesy związane z żywieniem człowieka, Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby niemowlęta były karmione wyłącznie mlekiem matki do szóstego miesiąca życia. Wyłącznie oznacza w tym wypadku bez dopajania, dokarmiania czym innym niż matczyny pokarm. Jako najbardziej odpowiednie dla prawidłowego rozwoju dziecka uznano karmienie piersią kontynuowane do drugiego roku życia i uzupełniane przez miejscowe produkty żywnościowe. Pokarmem uzupełniającym nie są w tym wypadku mieszanki następne, a potrawy bezmleczne węglowodanowo-jarzynowe, owocowe lub mączno-mięsne . Rezolucja WHA 47,5 1994 [1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;2264817 7]mogę spytać CZEMU twoim zdaniem?[/QUOTE] :/ i dziewczyny pytania o ilosci cukru w mleku, porownywanie jego wartosci dla kilku mcznego dziecka do slodkiego jak dzem jablka? KAAAMAN Edytowane przez Mariquita. Czas edycji: 2010-10-13 o 23:56 |
|
|
|
|
#28 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
- bez przesady w tym roku żółte papierówki były tak samo słodkie, dojrzałe śliwki też są pyszne co do zaleceń ekspertów - 8 lat temu były inne zalecenia i inny schemat Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-10-14 o 00:57 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
8 lat temu? a to rozmawiamy o tych sprzed 8miu lat?
pozwol, ze nie bede sie rozwodzic na temat slodkosci zwyklego jalbka a tego ze sloiczka, bo chyba nie w tym rzecz? i troche szkoda energii
Edytowane przez Mariquita. Czas edycji: 2010-10-14 o 10:07 |
|
|
|
|
#30 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.

)

Jabłko jeszcze pół biedy, ma naturalne cukry (popieram zacząć od warzyw rozszerzanie, a potem wprowadzać słodkie owocki), ale te kaszki to szit! Nie ma w polskich sklepach kleiku/kaszki glutenowej (z jednego zboża) bez dodatku cukru i aromatów!!! no aż kląć się chce... Na razie używamy kleiku kukurydzianego i ryżowego(bez dodatków), ale za chwilę pora na gluten (po 5 mscu) i się zastanawiam, czy nie przyrządzić zwykłej kaszki mannej błyskawicznej? Albo wprowadzić kaszki dla starszych dzieci? - zdaje się, że nestle "zdrowy brzuszek" nie ma dodatków.
te schematy na str. hippa czy gerbera czy czegoś tam - są IDENTYCZNE ze schematem określonym przez WHO, na nim się opierają. A lekarze właśnie stosują się do zaleceń WHO. To gdzie tu reklama? Owszem - podają: np. do picia herbatka malinowa HIPP - ale kto ci broni podać inną lub tylko wodę? To samo z obiadkiem - wiadomo, że producent poda na swojej stronie swój produkt, ale równie dobrze możesz sama ugotować